Veszélyes új szakaszába lépett Oroszország háborúja

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Vége
328X7PE-highres

A legfontosabbak

Index
2022.04.27. 13:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Királyság 220 millió font értékben importált orosz olajat azóta, hogy Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát – írja a Sky News.

    Az olajszállítmányok folyamatosan jöttek azután is, hogy a brit kormány kijelentette, az orosz olajimport betiltása a cél. Az Egyesült Királyság korábban azt is bejelentette, hogy fokozatosan megszünteti az orosz olaj használatát, de csak az év végéig.

    A szerdán közzétett adatok szerint összesen 1,9 millió hordónyi olajat, azaz 257 ezer tonnát importáltak az Egyesült Királyságba az orosz–ukrán háború kitörése óta. 

  • Tagadta a Kreml, hogy zsarolási eszközként használta volna a földgázszállítást – írja a Guardian.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egyúttal kijelentette, hogy Oroszország megbízható energiaszolgáltató, amely nem folytat zsarolást. Azt ugyanakkor nem árulta el, hány olyan ország van, amely vállalta, hogy rubelben fizetne az orosz gázért. 

  • Helyesen döntött a Gazprom orosz gázvállalat akkor, amikor teljes mértékben felfüggesztette a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba – írta hivatalos Telegram-csatornáján Vkacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke.

    A politikus a BBC szerint azt is megjegyezte posztjába, hogy Oroszországnak a többi „barátságtalan” országgal szemben is hasonlóképpen kellene eljárnia. 

  • A brit védelmi minisztérium által szerdán publikált hírszerzési jelentés szerint Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést légterének legnagyobb része felett, az orosz erőknek nem sikerült megsemmisíteniük az ukrán légierőt és semlegesíteniük a légelhárítást. 

    Az orosz légierő aktivitása Dél- és Kelet-Ukrajnára koncentrál, és a szárazföldi csapatoknak ad támogatást. Oroszország továbbra is főként az ukrán katonai és stratégiai célpontokat támadja. 

    A mariupoli légitámadásokat a nem célzott bombázások dominálják, így fokozottan fennáll a civil veszteségek kockázata. 

  • A Bulgáriának szánt gázmennyiséget szerdától nem szállítja a Gazprom. Ez Magyarország energetikai ellátását tekintve már kulcskérdés. A Gazprom felszólította Bulgáriát, hogy ne csapolja meg a többek között hazánknak is szánt energiaforrást.

    Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • Az orosz állami Gazprombank egyik alelnöke azt állítja, hogy kollégája, Vlagyiszlav Avajev – aki az orosz hatóságok szerint öngyilkos lett, miután családjával is végzett – valójában merénylet áldozata lett.

    Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • A brit külügyminisztérium kedden közzétett közleménye szerint Liz Truss brit külügyminiszter sürgeti nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak Ukrajnának harci repülőgépeket és más nehézfegyvereket.

    A londoni Madison House-ban csütörtökön tartott külpolitikai beszédében Liz Truss az ukrán hadsereg támogatásának „megkétszerezése” mellett érvelt.

    Ha Putyin sikerrel jár, akkor az az egész világon további nyomorúságokkal és szörnyű következményekkel járhat. Soha többé nem éreznénk magunkat biztonságban. Tehát hosszú távra kell felkészülnünk, és meg kell dupláznunk Ukrajnának nyújtott támogatásunkat

    – fogalmazott a brit külügyminiszter. 

  • Mivel bizonyos esetekben már piaci alapon is megéri az új naperőműprojektek létesítése, ezért egyre széleskörűbben terjednek a privát hosszú távú áramvásárlási szerződéses (CPPA-) konstrukcióban, jellemzően 10-15 (de akár 25) éves villamos energia adásvételi szerződéssel, amik közvetlenül a megújuló energiát – jellemzően nap- és/vagy szélenergia – termelő és az energiát felhasználó vállalat között létrejövő megállapodással tető alá hozott beruházások. Mivel ezzel csökkenthető a megújuló energiára fordított hosszú távú állami támogatások összege, ezért a konstrukció magyarországi elterjedését elősegítendő fogalmazott meg szakpolitikai javaslatokat az új kormánynak a korábbi energetikai államtitkár, Kaderják Péter által vezetett Zero Karbon Központ – írta a Portfolio.

    Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy szüntessék meg a piaci napelemes beruházásokat sújtó kettős hátrányt, ami egyrészt abból fakad, hogy elesnek a megújulóenergia-termelésért adott állami támogatásoktól, illetve hogy fizetik a 31 százalékos Robin Hood-adót. Emellett kívánatosnak látnák létesítéshez többek között az állami hitelgarancia-lehetőségek kibővítését, a fedezett értékpapír/kötvénystruktúrák kialakításának jogi lehetőségét is. Meglátásuk szerint ösztönözné a konstrukció terjedését az is, ha az ingatlanjogi szabályok is támogatnák a telephelyi CPPA-projektek hitelfedezeti biztosítását, valamint az is, ha végre piackonform és átlátható kapacitáskiosztási rendszer jönne létre a villamosenergia-termelésben, és elindulna az elosztói rugalmassági piac is. 

    Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a piaci projektek terjedését ugyancsak elősegítené, ha az állam élne az Európai Bizottság által az orosz energiafüggőség csökkentése érdekében még tavaly decemberben biztosított azon lehetőséggel, hogy nullaszázalékos áfakulcsot vezessen be a napelemekre a jelenlegi 27 százalék helyett. Az ezzel kapcsolatos kormánydöntést június 7-ig kell jelezni a bizottságnak. 

  • A Dnyeszter menti köztársaság szerda reggeli közleménye szerint Ukrajna drónokat indított és tüzet nyitott feléjük. A transznisztriai szakadár régió belügyminisztériuma szerint Európa legnagyobb lőszerraktárát vették célba az ukránok – írja a Guardian.

    Az elmúlt éjjel számos drónt láttak Cobasna település felett a Ribnica régióban. A repülőgépeket Ukrajnából indították el a transznisztriai területre. Április 27-én reggel 8:45-kor ukrán oldalról lövések dördültek el Cobasna falu irányába

    – írták a közleményben. 

    A belügyminisztérium emlékeztetett, hogy Cobasnában van Európa egyik legnagyobb lőszerraktára, ahol a becslések szerint 22 ezer tonna fegyver és lőszer található. 

    Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a moldovai szakadár régióban elkövetett támadások mögött Oroszország áll, akik így próbálják meg destabilizálni a térséget és tovább mélyíteni a konfliktust. 

  • Közleményben reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miután a Gazprom kedden leállította a gázszállítást két európai uniós tagországba, Lengyelországba, valamint Bulgáriába.

    Az Európai Bizottság hivatalos oldalán szereplő közleményben Ursula von der Leyen elfogadhatatlannak, egyben indokolatlannak minősítette, hogy a Gazprom egyoldalúan leállította a gázszállítást, ezzel egyértelműen zsarolva Európát. A bizottsági elnök szerint a Gazprom lépése egyúttal Oroszország mint gázellátó megbízhatatlanságát is bizonyítja.

    Szoros tagállami kötelékben fel voltunk készülve erre a forgatókönyvre. Dolgozunk rajta, hogy biztosítsuk az alternatív energiaforrásokat és a lehető legjobb tárolási szinteket szerte az unióban

    – jelentette ki szerdai közleményében Ursula von der Leyen.

    Az Európai Bizottság elnöke hozzátette, a tagállamoknak már kidolgozták a vészforgatókönyveket, a bizottság pedig összehangoltan és szolidárisan dolgozik közösen az uniós tagállamokkal.

    Az uniós gázkoordinációs csoport ülése jelenleg is zajlik: épp egy közös, összehangolt uniós válaszon dolgoznak, miközben nemzetközi partnereikkel is tárgyalnak, hogy alternatív energiaforrásokat biztosítsanak – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, aki igyekszik mindenkit megnyugtatni Európa gázellátásával kapcsolatban.

  • Tengerről indított, nagy hatótávolságú, precíziós Kalibr rakétákkal a zaporizzsjai alumíniumgyár területén hangárokat semmisítettek meg az éjszaka, amikben nagy mennyiségű amerikai és európai fegyvert és lőszert tároltak – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerda délelőtti hadijelentést ismertetve.

    A tábornok szerint az orosz harcászati légierő 59 ukrán katonai létesítményre mért csapást, aminek következtében egyebek között több mint 120 „nacionalista” fegyveres és 35 páncélozott jármű megsemmisült. A rakéta- és tüzérségi erők 573 célpontot támadtak, a légvédelem pedig lelőtt 18 ukrán drónt és egy Tocska–U harcászati rakétát – számolt be az MTI.

  • A szerdai tőzsdenyitás után több mint 23 százalékkal megugrott a gáz ára Európában, miután a Gazprom bejelentette, hogy leállította a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának − írja a New York Times

    A bejelentés azután történt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megegyeztek abban, hogy több fegyvert fognak szállítani Ukrajnának, hogy az ország megvédhesse magát az orosz invázióval szemben. 

  • Az orosz hadsereg ismét támadja a mariupoli Azovstal acélgyárat, ahol az ukrán erők és civilek is tartózkodnak − közölte a város önkormányzatának egyik munkatársa.

    Petro Andruscsenko azt is elmondta, hogy nem született megegyezés szerdán a városban rekedt civilek evakuálásáról − írta meg a Guardian.  

  • Összesen 322 menekülőnek segítettek az ott dolgozók kedden a budapesti BOK-csarnokban kialakított humanitárius tranzitponton, az éjszakát 71 ember töltötte a létesítményben – közölte az MTI-vel Budapest Főváros Kormányhivatala.

    Mint írják, az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. 

    A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

    A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.

  • A lengyel kormány által kiadott nyilatkozat szerint az országban letartóztattak egy orosz és egy belarusz állampolgárt, akik „kémtevékenységben vettek részt Lengyelországban. A bíróság elrendelte, hogy három hónapra vizsgálati fogságba helyezzék őket − írja a Guardian

    A közlemény szerint

    a férfiakat április 21-én és 22-én tartóztattuk le az orosz titkosszolgálatoknak való kémkedés gyanújával. A katonai elhárítás (SKW) által összegyűjtött adatok szerint a két férfi az orosz hírszerzésnek dolgozott, és a lengyel fegyveres erők működésének feltérképezése volt a céljuk, beleértve azt, hogy felderítsék hadseregünk jelenlétét a lengyel–belarusz határvidéken.

  • Márciusban írta meg az Index, hogy a 36 éves egykori sikeres teniszező, a Budapesten élő Szergej Sztahovszkij elindult Ukrajnába, és önként beállt az ukrán seregbe. Tette azt úgy az egykor Roger Federert legyőző, januárban visszavonuló élsportoló, hogy orosz származású feleségével, Anfisa Bulgakovával közösen három gyermeket nevelnek Budapesten.

    Szergej Sztahovszkij most néhány napra hazatért családjához Budapestre, és az RTL Klub Fókusz című műsorának nyilatkozva elmondta: amit Ukrajnában látott és átélt, az szavakkal leírhatatlan. A teniszező ukrán patriótaként egyszerűen nem tudott másként cselekedni, amint kitört a háború, úgy érezte, szülőhazájában kell cselekednie. Szergej Sztahovszkij feleségét eleinte sokkolta férje döntése, ám Anfisa Bulgakova hamar rájött, hogy urát támogatnia kell.

    Az elmúlt közel két hónapos időszak a házaspár mindkét tagját komolyan megviselte, Szergej Sztahovszkij mégis már kedden visszautazott Ukrajnába: folytatja a humanitárius segítségnyújtást, ezért ingázni fog a következő időszakban Ukrajna különböző városai és Budapest között. Mint mondja, egykori ismert ukrán élsportolóként többen mozdulnak meg a kérésére.

  • Olekszandr Kamysin, az ukrán vasúthálózat elnöke azt állítja, hogy újabb rakéta talált el egy vasúti és közúti hidat, amely Odessza kikötővárosát köti össze Ukrajna távolabbi, délnyugati részével.

    Ma reggel 6:45-kor egy második rakétatámadást hajtottak végre ugyanazon a hídon, amely a Dnyeszter torkolatán áthaladt Odessza régióban

    – fogalmazott Olekszandr Kamysin. Hozzátette, hogy egy vasutas sem sérült meg. 

    A hidat kedden is orosz rakétatámadás érte, a javítási munkálatok éppen elkezdődtek, amikor szerdán újabb találatot kapott – írja a CNN

  • Kedd éjfélig több mint 642 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra a háború kezdete óta – nyilatkozta Bakondi György a közszolgálati televízió reggeli műsorában.

    A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy az országba érkezők közül mintegy 20 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és ugyanennyien kértek ideiglenes tartózkodási engedélyt. 

  • Ha van rögeszmésen visszatérő téma a világsajtóban, akkor az Vlagyimir Putyin állítólagos Parkinson-kórja. Ám a legutóbbi videó, amelyen Alekszandr Lukasenkával, Belarusz elnökével találkozik és ölelkezik az orosz elnök, tényleg gyanús. Putyin ökölbe szorított jobb keze fékezhetetlenül reszket, és szakértők szerint a betegség egyéb jelei is felfedezhetők a diktátoron.

    Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • Az Egyesült Államok több mint negyven szövetségesével egyeztetett kedden, akik azt ígérték, hogy hosszú távon fognak katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, ugyanis a harcok elhúzódására lehet számítani − írta meg a New York Times

    Németország bejelentette, hogy több tucat légelhárító tankot küld az országba. Ez radikális politikai váltást jelent azoktól az országoktól, amelyek eddig tartottak attól, hogy „provokálják” Moszkvát.

    Lépnünk kell, ugyanis a háború üteme felgyorsult

    − mondta el Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a delegációkkal való, egy teljes napig tartó megbeszéléseket követően a Washington Post tudósítása szerint. 

  • A Jamal-szerződés alapján Lengyelországba szállított gáz mennyisége a korábbi nulláról elkezdett emelkedni – derült ki az Európai Unió gázszállító hálózatából származó szerdai adatokból.

    A JamalEurópa-gázvezetéken keresztül Belaruszból Lengyelországba irányuló fizikai gázáramlás közép-európai idő szerint 6 óra 22 perckor 3 449 688 kWh/óra volt.

    A bolgár energetikai cég szerint Bulgáriába is érkezik még orosz gáz. 

    A Gazprom azonban azt közölte, hogy nem igazak a hírek, miszerint Lengyelország gázellátása rövid szünet után újraindult, Bulgária ellátása pedig folytatódott. A Gazprom állítása szerint szerda reggel leállították a gáz szállítását, miután az országok nem fizettek a gázért rubelben.

  • Kizárhatják a szociáldemokrata pártból (SPD) Gerhard Schröder volt német kancellárt, aki 2005-ös választási veresége óta lelkes lobbistája az orosz érdekeknek Németországban, és az ukrajnai háború kirobbanása után sem hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől − írta meg a 24.hu.

    A CDU parlamenti képviselője,Tilman Kuban Németország szégyenének nevezte Schröder oroszországi kapcsolatait.

    Franziska Davies történész olyan szavakkal jellemezte Schrödert, mint „megalomán, nárcisztikus, empátia nélküli, korrupt és kapzsi”, egy kelet-európai ügyekkel foglalkozó professzor, Jan Behrends pedig amiatt értetlenkedett, hogy az SPD hogyan tűrhet meg ilyen embert a soraiban.

    Saskia Esken, az SPD elnöke kedden felszólította Schrödert, hogy lépjen ki a pártból, és kijelentette: Schröder már évek óta üzletemberként cselekszik, és nem lehet többé államférfiként vagy egykori kancellárként tekinteni rá. Michelle Münterfering, az SPD parlamenti képviselője szerint a pártnak nem szabad elfogadnia Schrödertől egyetlen cent tagsági díjat sem, és meg kell vizsgálni a pártból való kizárásának lehetőségét is. A szintén SPD-s Thomas Losse-Müller a Spiegelnek úgy vélekedett: Schrödernek már nincs politikai szerepe, így amikor megszólal, akkor az oroszok által fizetett lobbistaként teszi − közölte a lap. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójával, Rafael Grossival tartott keddi kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az orosz „speciális szolgálatok” állnak a robbantások sorozata mögött Moldova oroszbarát szakadár régiójában.

    Az Ukrajnával határos Dnyeszter menti köztársaságot számos támadás érte az elmúlt napokban. Két rádióárbóc megsemmisült. Egy katonai egységet megtámadtak. A hírek szerint az állambiztonsági minisztériumot gránátvetővel találták el.

    A térség oroszok által támogatott kormánya terrorizmus elleni „vörös készültségbe” lépett.

    Ukrajna azonban azt állította, hogy ezek az úgynevezett „hamis zászló” műveletek  Oroszország kísérlete a térség destabilizálására és a konfliktus terjesztésére.

  • Az Ukrajnával szomszédos Belgorodi régió május 10-ig meghosszabbítja magas „terrorfenyegetettségi” biztonsági státuszát – áll a helyi önkormányzat közleményében.

    Az orosz kormány szerint a sárga biztonsági státusz – amely április 10-e óta van érvényben – a második legmagasabb riasztási fokozat, mivel azt jelzi, hogy a hatóságok terrorcselekményre utaló információkkal rendelkeznek – írja a CNN.

    A biztonsági státusz meghosszabbítását az után jelentették be, hogy a belgorodi lőszerraktárban tűz keletkezett

  • Magyarország területére 2022. április 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5228 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5430 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 465 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

  • Ausztrália és Kanada is bejelentette, hogy újabb fegyverszállítmányokat küld Ukrajna számára – írja a Guardian.

    Anita Anand kanadai védelmi miniszter közösségi oldalán azt írta, hogy elkészült az a nyolc páncélozott jármű, amit erre a célra hoztak létre, ezeket pedig a leggyorsabban igyekeznek majd eljuttatni Ukrajnába.

    Ausztrália egy 26,7 millió dolláros csomag részeként tarackot, valamint lőszert küld Ukrajnának. A mostani, 26,7 millió dolláros (mintegy 9,4 milliárd forintos) szállítmánnyal már 225 millió dollárra nőtt az az összeg, amellyel a kontinensnyi ország Ukrajnát támogatja. 

  • Még március elején a késő esti órákban lopták el egy Ukrajnából menekülő férfi táskáját a benne lévő laptoppal, valamint kutyáját a zuglói vasútállomás peronjáról. A bűncselekmény miatt az okozott anyagi kár a másfél millió forintot is meghaladta – közölte a rendőrség

    kutyás lead 0.png
    Fotó: Police.hu

    A férfi yorkshire terrier fajtájú kutyáját nem sokkal később valaki megvásárolta az utcán. A vásárló a közösségi médiában azonban arra lett figyelmes, hogy az állatot keresik, ezért visszaadta gazdájának.

    A lopás feltételezett elkövetőjéről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felhívást tett közzé, és körözést adott ki vele szemben. V. Milánt végül április 5-én fogták el, lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe, azóta letartóztatásban van.

    A zuglói rendőrök tovább folytatták a nyomozást, így azonosították azt az embert is, akinek az eljárás adatai szerint az őrizetbe vett gyanúsított átadta az ellopott értékeket: őt végül április 24-én, bűnpártolás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd vették őrizetbe.

    Ugyanezen a napon a rendőrség  pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki egyMagyarországon élő külföldi kereskedőt is, aki az egyik ellopott táskában lévő, több mint 900 ezer forintot érő laptopot annak töredékéért vásárolta meg.

    A férfi lakásán le is foglalták a keresett gépet, amit április 26-án a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságon adtak vissza jogos tulajdonosának, az Ukrajnából idemenekült férfinak. 

  • Oroszország kedden leállította a Lengyelországba irányuló gázexportot, majd szerdán hajnalban jött a hír, hogy Lengyelország után Bulgária is orosz gáz nélkül marad. Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkból reagált, mint mondta: ettől függetlenül a Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés szerint, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik.

    Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • Az Egyesült Királyság 220 millió font (98 milliárd forint) értékben vásárolt orosz olajat, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát − írta meg a Telegraph

    A szerdán közölt adatok szerint ez 1,9 millió hordó, azaz 256 ezer tonna nyersolajat jelent. 

    A szállítások azóta is folytatódnak, hogy a brit kormány bejelentette, hogy be fogja tiltani az Oroszországból érkező olaj importját. Az intézkedés valószínűleg csak év végén fog életbe lépni.  

  • Nem hirdetnek bajnokot az idén a háború miatt felfüggesztett ukrán labdarúgó-bajnokságban, erről a klubok közgyűlésén döntöttek nemrég – adta hírül az MTI.

    A végeredményt a bajnoki küzdelmek február 24-i állása szerint állapították meg, de a bajnoki címet nem ítélték oda a tabella élén álló Sahtar Donyecknek, akit a Dinamo Kijev követ a pontvadászatban.

    A liga döntését az Ukrán Labdarúgó Szövetség illetékes testületének is jóvá kell hagynia.