Vlagyimir Putyin: Letörlöm őket a Föld színéről

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2022.12.09. 21:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

  Tartsanak velünk szombaton is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

 • Minszknek olyan értesülései vannak, amelyek szerint a nyugati országok hadműveletet indított volna Oroszország ellen, ha 2020-ban Belaruszban sikerül az államcsíny – jelentette ki pénteken egy orosz televízióműsorban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

  Önök (a Nyugat) erre készültek. Ezt mi pontosan tudjuk. Putyinnak elmondtam, hogy rövidesen közzétesszük ezeket a tényeket: a 2020. évi belorusz lázadás után, ha az kiszélesedett volna, a Szmolenszki terület határára vonultak volna a NATO-val, megragadták volna nálunk a hatalmat, és háborút indítottak volna Oroszország ellen a Donyec-medencéből. (...) 2021-2022-ben megkezdődött volna a háború

  – mondta a Rosszija-24 televízióban Pavel Zarubin újságíró kérdésére válaszolva Lukasenka a „Moszkva, Kreml, Putyin” című műsorban.

  2020. augusztus 9-én vitatott tisztaságú elnökválasztást tartottak Belaruszban, ahol a központi választási bizottság hivatalos végeredménye szerint a hatodik mandátumáért induló egykori állami gazdasági igazgató, Lukasenka több mint 80 százalékkal végzett az első helyen – írja az MTI.

  A szavazás után a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja hivatalos nyomásra Litvániába menekült, a kormány pedig lecsapott a tüntetésekre, és több mint 35 ezer demonstrálót őrizetbe vett. Minszk váltig állította, hogy a tüntetéseket külföldről koordinálják.

 • Húsz aggregátort adományoz Ukrajnának a Real Madrid, alapítványán keresztül – tudatta december 7-én hivatalos oldalán a spanyol futballklub, amelyet a Kárpátalja.ma szúrt ki.

  A rakétatámadások következtében az energetikai létesítmények nagy része megsérült, országszerte folyamatosan áramkimaradások vannak.

  A Sahtar Donyeck az európai futballklubokhoz fordult segítségért, hogy áramfejlesztők adományozásával támogassák az országban élő lakosságot. A Real Madrid az elsők között nyújtott segítséget. Az aggregátorokat az ország különböző területein osztják majd szét.

 • Ötödik alkalommal nyílt meg a Vatikánban a „100 betlehem” című kiállítás, amelyen a világ minden tájáról láthatók alkotások. Köztük az egyik betlehem az ukrajnai Mariupol városában található Azovsztal kohászati üzemet ábrázolja.

  Mint ismert, az Azovsztal acélműben dúlt a háború eddigi egyik legvéresebb összecsapása. A délkelet-ukrajnai kikötőváros 82 napig tartott ki az orosz erők ellen. Az Azovsztal üzem volt az ukrán ellenállás utolsó pontja az oroszok által lerombolt Mariupolban.

  A város hősies védelmének emléket állító betlehem mellett Ukrajna további két betlehemet is kiállított, az egyiket a Nemzeti Építészeti Múzeum, a másikat pedig a Cserkaszi régió egyik lakosa készítette.

 • Hatalmas tűz ütött ki Moszkva egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, legalább egy ember meghalt – írja a SkyNews. A lángok közel hétezer négyzetméteren csaptak fel a Khimkiben található Mega bevásárlóközpontban – közölték a hatóságok. 

  A tűz következtében összeomlott az épület egy része, ezzel akadályozva a tűzoltókat az oltásban. A tűz még azelőtt tört ki, hogy a bevásárlóközpont kinyitott volna. A tűz keletkezésének okát az illetékes hatóságok vizsgálják. Az első információk szerint gyújtogatás is okozhatta a tüzet. 

 • Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó tíz hónap után újra az Egyesült Államokban van azt követően, hogy csütörtökön az amerikai–orosz fogolycsere egyik szereplője lehetett Abu-Dzabiban – írja az MTI.

  Grinert pénteken egy texasi katonai repülőtéren látták leszállni egy repülőről. A kosaras telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és hazatértét követően speciális orvosi tanácsadást, valamint szakszerű segítséget kap.

  Roger Carstens, a túszügyek elnöki különmegbízottja internetes kommentjében kiemelte: nagyon örül, hogy Brittney Griner visszatért az Egyesült Államok földjére.

  Grinert februárban – amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt – a seremetyjevói repülőtéren állították elő, majd drogbirtoklás miatt tartóztatták le, táskájában kannabisztartalmú olajat találtak. Grinert augusztusban kilenc év börtönbüntetésre ítélték.

  Ügyében csütörtökön következett be fordulat, amikor fogolycsere során kiadták őt az orosz hatóságok. Grinerért cserébe Viktor But orosz fegyverkereskedőt engedték el az amerikaiak.

  A korábbi katonai tolmácsot, a KGB volt őrnagyát 2011-ben a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban való részvétele miatt ítélték 25 év börtönre az Egyesült Államokban.

 • Több német állampolgár is kapott olyan hamis levelet, amelyben azt ajánlják nekik, hogy némi pénzért cserébe csatlakozzanak az ukrán idegenlégióhoz az Oroszország elleni harcban. A leveleket úgy címzik, mintha a düsseldorfi ukrajnai főkonzulátusról küldték volna. 

  Ezek a levelek hamisak. Az ukrán konzuli hivatal nem küldött ilyen leveleket

  – szögezte le Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a konzuli hivatal már értesítette a német rendőrséget, akik nyomoznak az ügyben. A szóvivő szerint ez az akció is az orosz dezinformációs kampány része, amelynek célja hitelteleníteni az ukrán diplomáciát. 

 • Az Ázsiai Olimpiai Bizottság (OCA) azzal a javaslattal fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy az általa szervezett sporteseményeken orosz és belorusz sportolók is részt vehessenek – írja az MTI.

  A NOB pénteken honlapján közölte az OCA ez irányú javaslatát, hozzátéve, hogy megvizsgálja a kezdeményezést. Az OCA közleményében kiemelte: tiszteletben tartja a NOB által meghozott szankciókat.

  A NOB február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kezdete után javasolta a sportági világszövetségeknek, hogy az invázió miatt akadályozzák meg Oroszország – és az őt támogató Belarusz – sportolóinak indulását a nemzetközi versenyeken, valamint azt, hogy a két ország sporteseményeket rendezzen.

  Ugyanakkor a NOB többször hangsúlyozta, hogy utóbbi intézkedés nem szankció, hanem védelmi intézkedés volt. Illetve különbséget tesz aközött, hogy orosz és belorusz sportolók válogatottként, nemzeti szimbólumokat feltüntetve és használva vesznek részt a versenyeken, vagy „független” versenyzőként.

 • A Gazprom Export ukrajnai irodáját képező ingatlan átkerült az ukrán  Vagyonvisszaszerzési és Vagyonkezelési Hivatal (ARMA) hatáskörébe – jelentette be pénteken az Ukrán Főügyészség. 

  A közel 1000 négyzetméteres ingatlanobjektum és a négy autó ARMA-nak való átadását a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte. A szervezet ugyanis úgy véli, hogy a Gazprom Export a bevételből az ukrajnai háborút finanszírozta. 

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Biskekben kijelentette, hogy Oroszországban nincsenek olyan tényezők, amelyek újabb részleges mozgósításra adnának okot – adta hírül az orosz média.

  Az államfő emlékeztetett arra, hogy az ősszel végrehajtott részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona közül 150 ezret vezényeltek Ukrajnába, közülük 77 ezret harcoló egységekbe osztottak be. További 150 ezer ember még a kiképző bázisokon van, így további mobilizációról beszélni „nincs értelme”.

 • A következő hetekben úgy dönthetnek a NATO-országok, hogy Ukrajna támogatására fordítják a korábban az afgán biztonsági erők támogatására használt pénzalapból megmaradt forrásokat – számolt be a Politico. Ebből az összegből támogatták a csapatok felszerelését és kiképzését. 

  Két nyugati tisztviselő szerint Kijev arra kérte a NATO-országokat, hogy ennek az összegnek egy részével támogassák az Oroszország ellen vívott háborút. A NATO tisztviselői egy hónapja tárgyaltak már a javaslatról – írja a lap. 

 • Több mint harminc, az ukrajnai Herszonból érkezett gyermek táborozik az őket kísérő szülőkkel és pedagógusokkal Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotelben. A táborozókat meglátogatta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára is.

  A kormányszóvivő a közmédiának elmondta, hogy a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően olyan gyermekek és édesanyák találhatnak megnyugvást az adventi időszakban, akik a háború minden szörnyűségével találkoztak.

  A rendezvény alatt sportprogramokon, kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek, illetve ellátogatnak majd a nyíregyházi állatkertbe és a poroszlói ökocentrumba is. Az MTI beszámolója szerint a tíznapos táborba összesen ötvenen érkeztek, ebből harmincegy nyolc és tizenöt év közötti gyermek.

 • A Német Nyelvi Társaság minden évben megválasztja az év szavát. Idén a „zeitenwende” szóra esett a választásuk: ezt a kifejezést használta Olaf Scholz német kancellár az orosz–ukrán háború jellemzésére.

  A szó fordítása nagyjából annyit tesz, hogy „fordulópont”. A második helyen a „Krieg um Frieden” – „háború a békéért” – kifejezés végzett.

 • Tumso Abdurahmanov blogger, Kadirov legnagyobb kritikusa a híresztelések ellenére mégis életben van – számolt be róla Ahmed Zakajev szakadár csecsen vezető.

  A férfi a svéd rendőrség védelme alatt áll, ők vigyáznak rá – tette hozzá Zakajev, aki elmondása szerint a „saját informátoraitól” értesült a hírről. A csecsen vezető arra nem tért ki, hogy Abdurahmanov miért áll a rendőrség védelme alatt – írja a Meduza

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette a világ országait: minden olyan országot, amely nukleáris támadást indítana Oroszország ellen, eltörlik a Föld színéről.

  Putyin kijelentette, hogy Oroszország fejlett hiperszonikus fegyverei megfelelő választ adnának minden országnak, amely nukleáris fegyverekkel merészelné támadni Oroszországot.

  Az orosz elnök tisztázta, hogy az Egyesült Államokkal szemben Oroszországnak nincs felhatalmazása arra, hogy megelőző nukleáris csapást mérjen.

 • Az Egyesült Államok nem titkolta azon szándékát, hogy a nyugati gazdasági kapcsolatok elvágásával és az ország tartalékainak kimerítésével csődbe szeretné sodorni Oroszországot – közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken. 

  Rjabkov szerint ugyanakkor az Egyesült Államok a saját gazdasági érdekeit is figyelmen kívül hagyja azzal, hogy csődbe akarja sodorni Oroszországot – írja a TASZSZ. Az orosz gazdaság stabil helyzete pedig az őrületbe kergeti a Fehér Házat – tette hozzá. 

  A külügyminiszter-helyettes szerint az Orosz Föderációval szemben hozott számos szankció csak abban az esetben kerül feloldásra, „ha teljesítik Washington irreális követeléseit az ukrajnai háborúval kapcsolatban”. 

 • A FÁK vezetői megállapodtak abban, hogy informális találkozót tartanak Szentpéterváron az újév előtt – jelentette  ki Vlagyimir Putyin pénteken Kirgizisztán fővárosában, Biskekben. 

  „A mai tennivalóink mellett szeretnék meghívni mindenkit a FÁK vezetőinek Szentpéterváron tartott találkozójára” – jelentette ki az Eurázsiai Gazdasági Unió csúcstalálkozóján.

  Emellett Putyin abbéli reményét is kifejezte, hogy az EAEU-tagországok (Eurázsiai Gazdasági Unió) közötti „szoros és konstruktív együttműködés” Oroszország jövő évi elnöklése alatt is folytatódni fog – írja a TASZSZ.

 • Az Orosz Föderáció Központi Bankja bejelentette, hogy négy területi intézményt nyitott a de facto luhanszki és donyecki területeken, valamint Herszon és Zaporozzsje régióiban.

  Vlagyimir Putyin november végén rendelte el a bankok létrehozását Ukrajnában – írja a Vedomosti.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács (SEEC) Biskekben tartott ülésén kijelentette, hogy csökken az infláció Oroszországban, és ez a tendencia nyilvánvaló – számolt be az orosz média.

  Nálunk nyilvánvalóan csökkenő tendenciát mutat az infláció. Ez minden ország számára fontos, mert az orosz gazdaság makrogazdasági mutatói így vagy úgy, de az összes ország gazdaságára hatással vannak

  – mondta.

 • Kegyelmet kapott az orosz hatóságoktól az a Moszkvában börtönbüntetésre ítélt zambiai fiatalember, akiről nemrég kiderült, hogy szeptemberben meghalt az ukrajnai fronton – közölte pénteken Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter.

  Oroszország arról tájékoztatta Zambiát, hogy kegyelmet ajánlanak azoknak az elítélteknek, akik cserébe hajlandók részt venni az ukrajnai „különleges katonai műveletben”.

  Kakubo elmondta: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon közölte vele, hogy Lemekhani Nyirenda augusztus 23-án kapott kegyelmet, és ezért cserébe csatlakozott a katonai művelethez.

  A lusakai külügyminisztérium novemberben jelezte: magyarázatot várnak Oroszországtól arra, hogyan eshetett el az ukrajnai fronton az Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák. Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölték, hogy pontosan miért ítélték el – adta hírül az MTI.

  Apja szerint 23 éves fia mérnöknek tanult Moszkvában, és egy kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt ítélték kilencéves börtönbüntetésre. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember novemberben közölte, hogy a zambiai diák a Wagner-csoport biztonsági magáncég kötelékében harcolt Ukrajnában.

 • Amint arról az Index is beszámolt, csütörtökön Vlagyimir Putyin Arany Csillag érdemrendet osztott ki Oroszország hőseinek a Kremlben.

  Az eseményen az orosz elnök beszédet is mondott, ahol elismerte a célzott csapásokat az ukrán infrastruktúra ellen, és hangsúlyozta:

  továbbra is lőni fogják, nem terveznek leállni.

  Putyin pezsgőspohárral a kezében Ukrajnát hibáztatta az orosz támadásokért, válaszul az orosz szárazföld és az annektált Krím félsziget közötti hídon történt robbantásra. Emellett azzal vádolta Kijevet, hogy megrongálta a kurszki atomerőmű távvezetékeit.

  Az orosz támadások Ukrajna-szerte okoztak áramkimaradást, valamint vízhiányt, ami több millió ukrán háztartást érintett.

 • Nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték Ilja Jasin neves orosz ellenzéki politikust. Korábban bűnösnek találták abban, hogy „hamis információkat” terjesztett az orosz hadseregről − jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

  Jasint egy áprilisban közzétett YouTube-videó miatt állították bíróság elé, amelyben nyugati újságírók által feltárt bizonyítékokat vitatott meg a Kijev melletti Bucsában elkövetett orosz háborús bűncselekményekről. Kétségbe vonta a hivatalos moszkvai verziót, miszerint az ilyen jelentéseket Oroszország elleni provokációként koholták − írta meg a Sky News

  Az invázió óta Oroszország új törvényt fogadott el, amely a hadseregről szóló hamis információk terjesztéséért akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat. 

  A héten a bíróság előtt tett utolsó nyilatkozatában Jasin Vlagyimir Putyint „a mészárlás felelősének” nevezte, és arra kérte, hogy „vessen véget ennek az őrületnek”.

 • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó Twitteren osztotta meg nem mindennapi karácsonyi kívánságlistáját.

  Az öt pontból álló listán harckocsik, légvédelmi rakétarendszerek és rakéták szerepelnek.

 • Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára – tájékoztatott az uniós tanács pénteken. 

  A tagállamoknak intézkedéseket kell elfogadniuk a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) való szoros igazságügyi együttműködés lehetővé tételére. A tanács arra kérte a tagállamokat, hogy támogassák azon szakosodott szervezeti egységek létrehozását és működtetését, amelyek tagállami szinten a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények kivizsgálásával és azokra vonatkozóan a büntetőeljárás lefolytatásával foglalkoznak.

  A tanács felkérte a tagállami kormányokat arra is, hogy az ukrajnai menekültek körében hívják fel a figyelmet arra a lehetőségre, hogy tanúvallomást tehetnek a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartozó bűncselekmények elkövetésére vonatkozóan, és hogy erősítsék meg ezek áldozatainak támogatását és védelmét a büntetőeljárásokban.

  A tanács végezetül azt kérte a tagállamoktól, hogy támogassák Ukrajna legfőbb ügyészének a hivatalát, valamint a bűncselekmények sikeres kivizsgálásának és a büntetőeljárások sikeres lefolytatásának érdekében erősítsék meg az együttműködést az olyan uniós szervekkel, mint az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust), az unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol), valamint az ukrajnai polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó uniós tanácsadó misszió (EUAM Ukrajna).

 • Ukrajna pénzügyminisztere szerint a kulcsfontosságú nyugati pénzügyi támogatás „nem jótékonyság”, hanem „önfenntartás” a demokrácia megvédéséért folytatott küzdelemben, miközben országa az orosz támadások által tönkretett elektromos és fűtési infrastruktúra helyreállításának növekvő költségeivel küzd − írta meg a The Independent

  Szerhij Marcsenko az Associated Pressnek adott csütörtöki kijevi interjújában azt is elmondta, hogy szerinte az Európai Unió tisztviselői rendezni fogják a Magyarországgal fennálló vitát, amely megakadályozta egy kulcsfontosságú, 18 milliárd eurós segélycsomagot, amely Ukrajna fenyegető költségvetési hiányának nagy részét fedezné.

  Marcsenko szerint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás elenyésző ahhoz képest, amit a fejlett országok olyan vészhelyzetek leküzdésére fordítottak, mint a 2008-as globális pénzügyi válság és a Covid–19-világjárvány.

 • Az Ukrenergo arról tájékoztatta fogyasztóit, hogy az Ukrajna energiarendszerében tapasztalható jelentős áramhiány miatt a mostani hétvégén sem lehet javítani az áramellátáson – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  A cég korábban azt közölte, hogy az ellátásban felmerülő problémákat néhány napon belül képes lesz helyreállítani a december 5-ei szintre, amikor több régióban is áramkimaradás volt az infrastrukturális létesítményekben bekövetkezett károk miatt.

 • Korábban az Index is megírta, hogy péntek reggel hatalmas lángokkal égett egy bevásárlóközpont Moszkvában. A tűzben egy ember meghalt, a nyílt lángokat mostanra sikerült megfékezni, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  Az áruházban keletkezett tűzről 5 óra 58 perckor értesültek a hatóságok, miután a tűzjelző bekapcsolt. A tűzoltóknak négy percbe telt, mire a helyszínre értek. Nem sokkal később ez a látvány fogadta az arra járókat:

 • Oroszországban idén 12,2 százalék lehet az infláció, ami a jövő év első három hónapjában 5 százalék alá kerül éves szinten – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy biskeki megbeszélésen, melyről az MTI adott hírt.

  Az Eurázsia Gazdasági Unió államfőinek fórumán, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy idén az orosz gazdaság teljesítménye 2,9 százalékkal csökken, de jövőre 0,9 százalékra mérséklődik a gazdasági visszaesés.

  Az orosz jegybank az idei évre 12-13 százalékos, jövőre 5,7 százalékos inflációt vár, és azzal számol, hogy idén a GDP 3-3,5 százalékkal, jövőre 1-4 százalékkal zsugorodik.

 • Az orosz állami média gratulált Vlagyimir Putyin elnöknek, amiért „megnyerte” a fogolycserét az Egyesült Államokkal: Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt elcserélte a hírhedt fegyverkereskedő Viktor Butra − írta meg a Sky News

  Holnapra mindenki elfelejti Grinert. But élete csak most kezdődik

  − írta Jevgenyij Popov, az orosz állami televízió műsorvezetője csütörtökön a Telegramon. 

  Butot az amerikai igazságügyi minisztérium a világ egyik legjelentősebb fegyverkereskedőjeként jellemezte, és úgy tartják, hogy a Nicolas Cage főszereplésével készült 2005-ös Lord of War című film lazán az ő életén alapul.

  Ez Amerika kapitulációja. Ez azt mutatja, hogy Oroszország nem hagyja cserben a sajátjait, miközben Amerika vereséget szenvedett. Oroszország nem felejtette el őt

  − mondta Maria Butina, az orosz parlament alsóházának politikusa az állami televíziónak a moszkvai Vnukovo repülőtér kifutópályáján, amikor But leszállt.

 • Az orosz taposóaknák továbbra is veszélyeztetik az ukránok életét. Bár a civilek megpróbálnak visszatérni a normális élethez, a veszély továbbra is fennáll. Az invázió kezdete óta eltelt majdnem 10 hónap után az ország több mint egynegyedét kell átvizsgálni aknák után kutatva − írta meg a The Guardian

  Volodimir Zelenszkij tegnap este tisztelgett a Herszon megyében aknák által megölt négy rendőr emléke előtt, és az orosz csapatok által hátrahagyott aknákat „talán még a rakétaterrornál is ádázabbnak és fondorlatosabbnak” nevezte.