Az orosz fegyveres erők, ha nehezen is, de minden frontszakaszon előrenyomulnak - állítják az oroszok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.02.21. 10:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy nap alatt 760 orosz halálos áldozatról számolt be az Unian. Hozzátették, eddig összesen már 144 ezer orosz katona halt meg. 

    Az ukránok nagy számban iktattak ki orosz harckocsikat, tüzérségi rendszereket, valamint hajókat és helikoptereket is.

  • Kína „mélységesen aggódik” amiatt, hogy az ukrajnai konfliktus irányíthatatlanná válhat – jelentette ki az ország külügyminisztere, aki felszólított, hogy egyes országok „ne szítsák tovább a tüzet”.

    Peking, amely tavaly „határok nélküli” partnerséget kötött Moszkvával, tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszország ukrajnai invázióját. Az Egyesült Államok figyelmeztetett a következményekre, ha Kína katonai támogatást nyújt Oroszországnak – közölte a Sky News.

    „Kína mélységesen aggódik amiatt, hogy az ukrajnai konfliktus tovább eszkalálódik, vagy akár irányíthatatlanná válik” – mondta Csin Gang, a Kínai Népköztársaság külügyminisztere.

    „Sürgetünk bizonyos országokat, hogy azonnal hagyjanak fel a tűz szításával” – tette hozzá, valószínűleg az Egyesült Államoknak címzett megjegyzésekkel.

  • Az ukrán védelmi erők légiereje egy nap alatt 16 csapást mért az orosz csapatok személyi állományának és katonai felszerelésének koncentrációs területeire, valamint egy légvédelmi rakétarendszer elleni támadást hajtott végre egy lőállásban.

    „Az elmúlt nap folyamán a rakéta- és tüzérségi egységek két ellenséges légvédelmi állást és egy ellenséges többutas rakétarendszereket tartalmazó ütegét találták el” – áll a jelentésben.

    Oroszország összes vesztesége Ukrajnában 2022. február 24. óta 143 680 fő. Továbbá: 3316 harckocsit, 6553 páncélozott harcjárművet, 2334 tüzérségi rendszert, 299 repülőgépet és 287 helikoptert veszítettek az oroszok – közölte az Unian ukrán lap.

    Eközben az orosz megszállók egy nap alatt hat rakétacsapást mértek Ukrajna három régiójának – Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiók – polgári infrastruktúrájára. Emellett az ellenség 86 támadást hajtott végre többszörös rakétakilövő rendszerekből. 

  • Magyarok Madarai (Птахи Мадяра) nevű drónos felderítőcsapat parancsnoka Bahmutból jelentkezett be hétfőn egy videóban.

    Először megköszönte Joe Biden elnöknek a Kijevben tett látogatást, amely szerinte nagyon fontos üzenetet jelent a jelenlegi helyzetben. Másrészt azt állította, hogy hétfőn az oroszoknak

    EGY TALPALATNYI FÖLDET SEM SIKERÜLT ELFOGlALNIUK BAHMUTBAN.

    „Rengeteget tüzeltek a harckocsik, a tüzérség és a mozsarak, de ez volt minden, amire az ellenség képes volt azelőtt, hogy holnap [vagyis kedden] a p***fej megszólalna” – mondta a parancsnok, utalva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden beszédet mond. 

  • Miközben Joe Biden amerikai elnök hétfőn Ukrajnába látogatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon, Vang Ji, Kína vezető diplomatája Oroszországba utazik – közölte a CNN.

    Vang Ji hétfőn még Magyarországon járt, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott, és innen utazik tovább Moszkvába nyolcnapos európai körútjának utolsó állomására. A Kreml nem zárja ki Vang és Vlagyimir Putyin találkozóját. 

  • Az AFP hírügynökség számolt be arról, hogy a csernobili atomerőmű közelében képez ki bizonyos katonai egységeket az ukrán hadsereg.

    Az atomerőművet és környékét a háború első napján foglalta el az orosz hadsereg, és egyes jelentések szerint számos orosz katonát sugárbetegséggel kellett kezelni a következő hónapokban. Az erőművet végül az áprilisi visszavonulások után hagyták el az oroszok. 

    Az AFP szerint most az ukrán területvédelmi egységek katonái tréningeznek az atomerőmű radioaktív zónájának közelében, arra készülve, hogy Belarusz irányából esetleg ismét megindulhat egy orosz támadás (ahogy az a múlt évben is történt). Az ukrán hadsereg célja az, hogy ha így lesz, akkor most a határ közelében megállítsák a támadókat, és ne jussanak el Kijevig.

  • Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerint körülbelül 7200 civil halt meg a háború február 24-i kezdete óta Ukrajnában, ám elképzelhető, hogy a halálos áldozatok száma ennek a kétszerese.

    A minisztérium hivatalos adatai alapján 7199-en haltak meg és 11 756-an sebesültek meg, ám

    független elemzések szerint több mint 16 ezren halhattak meg eddig.

    A legtöbb áldozat Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régiókban lehet. 

  • Belarusz új fegyveres csoportokat, területvédelmi egységeket hoz létre – mondta Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök.

    Közölte, hogy esetleges agresszió esetére minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez,

    egyúttal minden belorusz férfinak meg kell tanulnia a fegyverhasználatot családja és otthona védelmében.

    Viktar Hrenyin védelmi miniszter szerint ez az új alakulat mintegy 150 ezer önkéntesből áll, akiket felfegyvereznek, ugyanakkor megtartják polgári munkahelyüket. Hozzátette, ez az alakulat békeidőben katonai tartalékként szolgálna, háborúban pedig gerilla-hadviselést folytatna.

  • Joe Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, végül Kijevbe utazott. Sok fegyvert ígért, és sírig tartó hűséget esküdött a neonáci rezsimnek – írta Telegram-oldalán Dmitrij Medvegyev. 

    Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kifejtette, hogy az amerikai elnök látogatásán elhangzottak a győzelemhez szükséges „közös varázsigék” is, mint az új fegyverek fontossága és a bátor ukrán nép harciassága.

    A korábbi orosz elnök úgy látja, a Nyugat rendszeresen támogatja Ukrajnát fegyverekkel, mindez lehetővé teszi a NATO-országok hadiipari komplexumai számára, hogy pénzt keressenek és fegyvereket adjanak el világszerte.

    A tankok és a lőszerek fontosak, de az emberek bizonyára fontosabbak. Őket pedig nem tudja irányítani sem egy tengerentúli öregember, sem a bankovai drogosok bandája 

    – zárta sorait Medvegyev.

  • Magyarország területére 2023. február 20-án az ukrán–magyar határszakaszon 4447 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4128 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. február 20-án 4 ember érkezett Budapestre vonattal.

  • Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy „komoly probléma” van a harcosai lőszerellátásával, és azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy szándékosan megtagadják harcosaitól az elegendő lőszert – írta meg a The Guardian.

    Ez komoly probléma

     mondta Prigozsin egy érzelmes, hétperces hangüzenetben, amelyet hivatalos Telegram-csatornáján tett közzé.

    Azt mondta, hogy „bocsánatot kellett kérnie és engedelmeskednie” egy „magas rangú” személynek, akivel „nehéz a kapcsolata”, hogy biztosítsa a lőszert a harcosai számára. Időnként felemelt hangon és időnként káromkodva beszélt:

    Képtelen vagyok megoldani ezt a problémát minden kapcsolatom és befolyásom ellenére.

    Oroszország haditermelése jelenleg elegendő a fronton harcoló erők ellátására  mondta, és azt állította, hogy a harcosai által tapasztalt ellátási nehézségek tudatos döntések eredményei.

    Prigozsin azt mondta, hogy azok a meg nem nevezett személyek, akiket a lőszerhiányért hibáztatott, „aranytányérból reggeliznek, ebédelnek és vacsoráznak”, és rokonaikat Dubajba, az orosz elit kedvelt úti céljába küldik nyaralni.

    Azok, akik akadályoznak minket abban, hogy megnyerjük ezt a háborút, abszolút, teljes mértékben az ellenségnek dolgoznak

     mondta.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre cikkünk ide kattintva  érhető el, amelyben beszámoltunk többek között arról, hogy 
    • az orosz hadsereg taktikát váltott,
    • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyre nehezebb a helyzet,
    • Vlagyimir Putyin orosz elnök történelmi beszédre készül,
    • a német közszolgálati csatorna szerint a magyarok leckét adtak Orbán Viktornak,
    • és kiderült az is, miről tárgyalt egymással Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök.

    Tartsanak velünk ezúttal is!