2024. június 16. 15:00 ÉLŐ
Lengyelország 1
Hollandia 1
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy ember meghalt, egy gyerek pedig megsebesült, miután az orosz erők 16 alkalommal lőtték az északkelet-ukrajnai Szumi régiót. A haláleset és a sérülés oka, hogy az egyik lövedék becsapódott egy lakóházba – írta a Sky News.

    Az ukrán kormány szerint hétfőn mintegy 101 robbantás történt a régióban, amelyek miatt további két ember megsérült, valamint egy magánház és egy garázs is megrongálódott.

  • Johnson bízik abban, hogy az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása sikeres lesz. A politikus beszédét tartalmazó videó megtalálható a közösségi médiában – tájékoztatott a 24tv.ua ukrán hírportál.

    Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke biztosította, hogy az ukránok győzni fognak, mert „oroszlánként harcolnak a családjukért és a hazájukért”.

    Az oroszok azonban nem. Tudom, hogy Putyin veszíteni fog. Ezek a hős katonák mindannyiunk szabadságáért harcolnak. A békéért és a stabilitásért

    – mondta Johnson.

    A politikus beszédében ugyanakkor partnerségre is felszólított.

    Képzeljék el, hogyan tudnának harcolni, ha nem most, hanem egy évvel ezelőtt biztosítanánk ukrán gyakorlatokat, és ha minden szükséges katonai felszerelést biztosítanánk Ukrajnának

    – tette hozzá Boris Johnson.

  • Joe Biden amerikai elnök szerint valós a veszélye annak, hogy Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvert be. Biden elítélte, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket telepített Belaruszba – írja a Reuters.

    Amikor két évvel ezelőtt arról beszéltem, hogy aggódom a Colorado folyó kiszáradása miatt, mindenki úgy nézett rám, mintha őrült lennék

    – fogalmazott Biden.

    Biden kijelentéseivel szemben az USA korábban azt mondta: nem látja annak jeleit, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésére készülne, és nem akar változtatni a stratégiai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos álláspontján. 

    Az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Kína is óva intette Oroszországot attól, hogy nukleáris fegyvereket vessen be az ukrajnai háborúban.

  • Az orosz erők megsemmisítettek egy ukrán erődöt Krasznij Liman térségében – közölte Alekszandr Szavcsuk, az orosz harccsoport központ szóvivője.

    Szavcsuk szerint az Ukrán Fegyveres Erők megpróbálták megtámadni a Torszkojnál fekvő és a Szerebrjanszkij erdőség közelében lévő orosz állásokat.

    A támadás jelentős ember- és eszközveszteségeket okozott Ukrajnának – írta a TASZSZ.

  • Az ukrajnai városok elleni legutóbbi masszív orosz légitámadás során szinte minden régióban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az oroszok állítólag rakétákat és iráni „Shaheed” típusú drónokat használt a csapásokhoz. 

    Június 20-án, hajnali fél három körül robbanások voltak Zaporizzsjában. Ekkor a helyi média korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg rakétatámadást hajtott végre – közölte az RBC-Ukraine.

    Szerencsére az éjszakai ellenséges támadás következtében senki sem sérült meg – magyarázta Anatolij Kurtev, a Zaporizzsjai Városi Tanács titkára. Hozzátette, hogy lakóépületek sem sérültek meg.

    Robbanások voltak továbbá Lvivben és a régióban az éjszaka közepén. Szerencsére a városban sem voltak sérült polgárok, de a kritikus infrastruktúrák helyén pusztítás történt. 

    Mint arról Makszim Kozickij, a Lvivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője beszámolt, a városban tűz ütött ki, miután az ellenség eltalált egy kritikus infrastrukturális létesítményt.

    Mint kiderült, a városban több villamos útvonala is megsérült a támadások következtében.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére június 19-én az ukrán–magyar határszakaszon 6188 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4328 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 19-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

  • Kijev nyugati fegyvergyártókkal tárgyal az ukrajnai gyártás beindításáról, pár hónapon belül a megállapodások is megszülethetnek – írja a Reuters. Szergej Bojev, stratégiai iparágakért felelős miniszterhelyettes szerint a különböző fegyvertípusok mellett drónok gyártása is várható Ukrajnában. 

    Ukrajna német, olasz, francia és kelet-európai gyártókkal is tárgyal az ukrajnai fegyvergyárak telepítéséről.

    Biztosak vagyunk benne, hogy a következő néhány hónapban aláírjuk a megállapodásokat 

    – mondta Szergej Bojev. Májusban Volodomir Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna együttműködik a brit BAE Systems (BAES.L) védelmi vállalattal egy ukrajnai bázis létrehozásában, ahol a tankoktól a tüzérségi eszközökig különböző fegyvereket gyártanának és javítanának.

  • Michael Higgins ír elnök szerint a kormány döntése – miszerint nyilvános konzultációkat tartanak az ország katonai semlegességéről – „játék a tűzzel”.

    Higgins a Business Post című ír lapnak adott interjúban fejtette ki véleményét, mely szerint Írországnak el kellene kerülnie, hogy támogassa azokat, akik azt akarják, Írország az első sorban álljon a katonai szövetségekben.

    Az ír elnök interjúja az ország külpolitikájáról szóló négynapos vita előtt hangzott el a kormány nemzetközi biztonságpolitikával foglalkozó konzultatív fórumán, amely hétfőn kezdődött – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az Európai Unió e heti jelentése szerint Ukrajna a hét feltételből kettőt teljesített a tagsági tárgyalások megkezdéséhez – közölte két uniós forrás.

    Az EU egy évvel ezelőtt – négy hónappal azután, hogy Oroszország háborút indított – egy rendkívül szimbolikus lépésként hivatalos tagjelölti státuszt adott Ukrajnának.

    Az EU azonban hét feltételt szabott a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez – ezek között szerepelt az igazságügyi reform kidolgozása és a korrupció visszaszorítása.

    Az egyik tisztviselő elmondta, hogy a teljesített feltételek az igazságügyi reformmal és a médiatörvénnyel kapcsolatosak, és hozzátette, hogy a jelentésben a pozitívumokra helyezték a hangsúlyt, írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • Az oroszok az általuk megszállt Herszon megyei területeken nem evakuálták a kahovkai vízerőmű felrobbantása után azokat a helyieket, akiknek nem volt orosz útlevelük, emiatt az egyik településen több mint ötszázan haltak meg – állította közleményében az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ.

    Az előzetes adatok szerint a herszoni régió bal partján fekvő, ideiglenesen megszállt Oleski település több mint 500 lakója halt meg, miután az orosz erők felrobbantották a kahovkai vízerőművet. Emberek haltak meg amiatt, mert a megszállók nem voltak hajlandók evakuálni azokat, akiknek nincs orosz útlevelük

    – írta a központ. Hangsúlyozta, hogy „a nemzetközi humanitárius jog és általában az emberség összes normáját megsértve, az oroszok egyszerűen otthagyták a helyieket meghalni”.

    Kiemelték: az oroszoknak a civil lakossággal szembeni fellépése a népirtás minden jelét magán hordozza, így jogosan fogják felelősségre vonni mindazokat, akik részt vettek ebben és ehhez hasonló visszaélésekben.

    A Nemzeti Ellenállási Központ azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy tájékoztassák őket a központ Telegram-csatornáján keresztül arról, ha van bármilyen információjuk a vízerőmű felrobbantásában vagy ukrán civilek megfélemlítésében részt vevő személyek kilétéről.

  • Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás a terv szerint halad. Megjegyezte, hogy az oroszok rengeteg aknát telepítenek, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást. 

    Elmondása szerint azonban a katonák mindent megtesznek az ukrán terület felszabadítása érdekében.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij külföldön tartózkodhat. A TASZSZ beszámolója szerint az államfő ezt egy katonai tudósítókkal folytatott megbeszélésen mondta. 

    Megjegyezte, hogy azt hiszi, tudja, hol van Zaluzsnij, de magát az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát kéne megkérdezni erről.

    Én úgy tudom, hogy külföldön van. De lehet, hogy tévedek

    – tette hozzá Putyin.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) tagjai megsemmisítettek egy orosz Murom–M megfigyelőrendszert, hat páncélozott járművet, egy aknavetős osztagot és 16 katonát.

    Minderről az Ukrán Biztonsági Szolgálat számolt be Telegramon. A bejegyzéshez videót is mellékeltek – írja az Ukrinform.

    Az Ukrán Biztonsági Szolgálat Donyeck és Luhanszk megyei főosztályának 3. számú műveleti csoportja mért csapást a célpontokra.

    Az oroszok rádiómegfigyelő rendszert helyeztek el a kontaktvonal közelében, hogy éjjel-nappal nyomon követhessék az ukrán katonaság mozgását.

  • A fronton elszenvedett súlyos emberveszteségek negatívan befolyásolhatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének fenntarthatóságát – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta kormánylap online kiadásában hétfőn megjelent interjújában.

    Az orosz kémfőnök azt hangoztatta, hogy számos nyugati katonai elemző komoly kételyeket fogalmazott meg az ukrán hadsereg ellentámadásának sikerével kapcsolatban, elérhetetlennek minősítve a Kijev által kitűzött célokat.

    Állítása szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt követeli Ukrajna jelenlegi vezetésétől, amelyet pusztán bábunak tekint a nagy geopolitikai játszmában, hogy támadjon, még a súlyos ember- és eszközveszteségek ellenére is.

    Ennek a játéknak a fő célja, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra

    – nyilatkozott az SZVR igazgatója, azzal vádolva meg Washingtont és Londont, hogy évtizedek óta „gondozták az ukrán nacionalizmust”, hogy a kellő órában Moszkva ellen fordíthassák.

    „Még abba is belemennek, hogy Ukrajnát Európa »fekete lyukává« változtassák, csak azért, hogy megakadályozzák a közeledését Oroszországhoz. Az angolszász elit optikájában az ukránok »ágyútöltelékek«, akiket nem sajnálnak arra felhasználni, hogy megóvják az értékes amerikai és brit katonai életeket” – mondta.

    Úgy vélekedett, hogy amikor az ukránok majd „elfogynak”, a lengyelek lépnek a helyükre, majd pedig valószínűleg a németek.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • A háború Oroszországban folytatódik – közölte Zelenszkij tanácsadója
    • ISW: Szünetelhet az ukrán ellentámadás
    • Oroszország nem engedi be az ENSZ humanitárius misszióját Herszonba
    • Kiürültek a NATO fegyverkészletei
    • Szakértők szerint van rá esély, hogy Moszkva újabb országot támadjon meg 

    Tartsanak velünk ezúttal is!