Rakétaesőt zúdított Izraelre a Hamász

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója.

Index
2023.11.06. 21:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index mai élő hírfolyama a Gázában és Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Eli Kohen, Izrael vezető diplomatája ismét elítélte António Guterrest, az ENSZ főtitkárát.

    Guterres hétfő reggel arra figyelmeztetett, hogy Gáza „a gyermekek temetőjévé” vált, és ismét tűzszünetre szólított fel. Kohen erre annyit írt:

    Guterres, szégyellje magát!

    „Több mint 30 gyermeket, köztük egy 9 hónapos csecsemőt, akaratuk ellenére tartanak fogva Gázában! A probléma a Hamásszal van, nem pedig Izraellel” – tette hozzá.

  • A gázai minisztérium állítása szerint izraeli légicsapás ért egy épületet, amely a gázai al-Szifa kórházhoz tartozik – írja a Sky News.

    A támadásban egy ember meghalt, és többen megsebesültek – közölte egy szóvivő. „Az épületben 170 sebesült és több száz másik palesztin tartózkodik” – tette hozzá.

    Izrael azonban azonnal tagadta, hogy légicsapás érte a kórház épületét. Az izraeli hadsereg szerint nem került sor ilyen végkimenettel járó csapásra.

  • A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint meghaladta a tízezret az október 7. óta meghalt áldozatok száma Gázában.

    Vasárnap 292 ember halt meg, és ezzel 10 022-re nőtt az áldozatok száma. A The Times of Israel szerint ezeket a számokat más forrásból nem lehet megerősíteni, és a Hamász nem tesz különbséget a terroristák és a civilek között sem az adatközlésben.

    Továbbá azt sem veszik figyelembe, hogy nemcsak izraeli támadásokban halhattak meg az érintettek, hanem az iszlamista szervezetek számos rakétája meghibásodik, és ezek a Gázai övezetben csapódnak be, és ölnek meg embereket – írták. 

  • Joe Biden amerikai elnök hétfőn megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az izraeli–gázai konfliktus legújabb fejleményeiről – közölte a Fehér Ház. 

    A találkozóra azt követően került sor, hogy António Guterres ENSZ-főnök azt mondta: nagy hangsúlyt kell fektetni a civilek védelmére a háborúban.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn tett közzé videókat arról, hogy az iszlamisták hová telepítettek rakétakilövő állásokat. Közlésük szerint egy mecsetben, valamint egy ifjúsági központban több rakétaindító szerkezetet és több mint 50 rakétát találtak – írja a The Times of Israel.

    A hadsereg tisztje, Tomer Sajag alezredes szerint az ifjúsági központban talált rakétaindító szerkezetek Askelon vagy valamelyik közép-izraeli város felé irányulhattak, és az Iszlám Dzsihád nevű szervezethez tartozhattak. Az eszközöket később megsemmisítették.

    Ezzel párhuzamosan az IDF arról is videót tett közzé, hogy egy mecsetben több üres rakétakilövőt találtak. 

  • Az izraeli hadsereg közölte, hogy légicsapásokat hajtottak végre Libanon déli részén, arra válaszolva, hogy az országból korábban nagyjából 30 rakétát lőttek ki Izraelre – írja a The Times of Israel.

    A hadsereg szerint a Hezbollah állásai ellen hajtották végre a csapásokat, és azt ígérték, hogy később több részletet is elárulnak ezekről.

    A The Times of Israel szerint egy észak-izraeli városban, Stulában még a hadsereg bejelentésének idején is szóltak a szirénák a rakétatámadás lehetséges veszélye miatt. 

  • Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy likvidálták a Hamász egyik zászlóaljának parancsnokát, Wael Aszfehet. 

    Közlésük szerint a csapás még az előző éjjel történt, és a likvidált parancsnok aktív részese volt az Izrael elleni október 7-i támadásnak. Azt megelőzően is számos Izrael elleni akcióban vett részt, 1992 és 1998 között börtönben is volt ezek miatt.

    A hadsereg képviselője néhány napja beszélt arról, hogy 12 zászlóaljparancsnokot likvidáltak eddig a háborúban. 

  • Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke több tucat külföldi nagykövet előtt Jeruzsálemben azt mondta, hogy Izrael háborúja a Hamász ellen „nem helyi harc”.

    A mi győzelmünk a ti győzelmetek is

    – mondta a The Times of Israel szerint. 

    „Ha a Közel-Kelet a terror tengelye alá kerül, Európára irányul a figyelmük. És akkor egyetlen európai állampolgár sem lesz biztonságban” – figyelmeztetett Netanjahu. A miniszterelnök szerint miután Izrael elpusztítja a Hamászt, „valódi jövőt, az ígéret és a remény jövőjét” kínálja majd a gázai népnek.

  • A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat állítása szerint a mentők nehezen jutnak el a sebesültekhez Gázában.

    A szervezet szerint az al-Kudsz kórház közelében lévő útlezárások drasztikusan befolyásolják a kórház működését.

  • Három palesztin meghalt, miután az izraeli erők rálőttek az autójukra Ciszjordániában – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

    Egy másik civil megsebesült a Tulkarem városában történt incidensben, jelezte a tárca.

    A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta fokozódott az erőszak Ciszjordániában, ahol november hatodikáig bezárólag legalább 132 palesztint, köztük 41 gyermeket öltek meg.

    Múlt héten az ENSZ emberi jogi hivatala „riasztónak” nevezte a ciszjordániai állapotokat, mondván, hogy az izraeli erők egyre gyakrabban nyúlnak az erőszakhoz az ottani rendfenntartó műveletek során.

  • Meghalt egy izraeli katonanő, miután hétfőn egy 16 éves palesztin fiú megszúrta a késével, írja a The Telegraph.

    Két másik rendőr is megsebesült a támadásban, amely Kelet-Jeruzsálemben történt.  A fiatal támadót végül lelőtték.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) úgy véli, hogy készen áll a téli harcok folytatására, ennek szellemében speciális téli felszereléssel látja el a határon állomásozó csapatait.

    Egy hétfői közlemény szerint az IDF már 129 ezer télikabátot és 369 ezer eldobható melegítő zsákot osztott ki az izraeli katonák között, írja a The Jerusalem Post.

  • A Hamász libanoni fegyveres szárnya közölte, hogy 16 rakétát lőtt ki két izraeli város irányába hétfő délután – írja a Sky News.

    Az Izz ad-Dín al-Kasszám brigádok Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében azt írták, hogy Naharija és Haifa északi része volt a célpont.

    Az izraeli hadsereg ennél is nagyobb számot közölt nemrég: állításuk szerint

    az elmúlt órában 30 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre.

    A fentiek alapján elképzelhető, hogy a Hamász mellett mások (pl. a Hezbollah) is rakétákat lőhettek ki Izraelre. Az utóbbi szervezet ezt számos alkalommal megtette az október 7-i Hamász-támadás óta. 

  • Az izraeli hadsereg (IDF) újra megnyitott egy evakuációs útvonalat a gázai civilek számára, hogy biztonságuk érdekében dél felé haladjanak – közölte az IDF az X-en.

    Az IDF többször felszólította Gázaváros lakóit, hogy evakuálják a területet, és továbbra is erre ösztönzi őket. 

    Nem állunk háborúban a gázai lakosokkal

    – jelentették ki.

  • A következő napokban jelentősen több humanitárius segély fog bejutni a Gázai övezetbe – jelentette ki hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ankarában, miután megbeszélést folytatott Hakan Fidan török külügyminiszterrel, aki azonnali tűzszünetet sürgetett.

    Az MTI szerint Blinken közel-keleti körútja a török fővárosban ért véget. Az utóbbi napokban az amerikai diplomácia vezetője Izraelben, Jordániában, Cipruson és Irakban is járt, hogy a gázai övezeti háborúról folytasson megbeszéléseket, és igyekezzen előmozdítani azt az amerikai elképzelést, miszerint az izraeli hadseregnek „humanitárius szüneteket” kellene tartania a palesztin Hamász ellen folytatott katonai hadműveleteiben.

    Az egész még folyamatban van. Nyilvánvalóan nincs mindenben egyetértés, de vannak közös álláspontok, amelyekben együtt tudunk működni

    – fogalmazott Blinken újságírók előtt az ankarai repülőtéren.

    Az amerikai tárcavezető reményei szerint a „humanitárius szüneteknek” köszönhetően több segélyszállítmány érhetné el a Gázai övezetet, illetve előrelépés történhetne a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok kiszabadítása ügyében is.

    Elértük az izraelieknél, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a minimálisra szorítsák vissza a civil áldozatok számát. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy több humanitárius segély érje el a Gázai övezetet

    – hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a túszokra, különösen az amerikai állampolgárokra, és mindent megtesznek azért, hogy hazajuttassák őket.

  • Izraeli katonák megfenyegették Ciszjordániában az ARD német közszolgálati televízió újságírócsoportját – tudatta a csatorna.

    Beszámolójuk szerint munkatársaik a zsidó telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeiről készítettek riportot Ciszjordániában, amikor Hebrontól délre egy interjúból távozóban izraeli katonák állították meg őket. Jan-Christoph Kitzler, a csatorna tudósítója elmondta:

    a katonák rendkívül agresszívan viselkedtek, többször is a járművük belseje felé fordították fegyvereiket, és azt kérdezték, hogy zsidók-e.

    Kollégáját árulónak nevezték és becsmérelték. A helyzet csak több mint egy óra elteltével enyhült, miután más katonák és rendőrök is a helyszínre érkeztek – mondta Kitzler. 

    Válaszoltak is, meg nem is 

    Az ARD tel-avivi stúdióját működtető Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette az incidenst.

    Ez már a második ilyen incidens a héten. Stábunk tagjai világosan azonosították magukat akkreditált újságíróként, és messze voltak bármilyen katonai területtől

    – fogalmazott Christian Limpert, az ARB tel-avivi irodavezetője.

    Az izraeli katonák viselkedését nem tudjuk elfogadni

    – tette hozzá az újságíró.

    Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn elnézést kért „az okozott kellemetlenségekért”. 

    Közleményük szerint a katonák viselkedését kivizsgálták, de a hírügynökség szerint a válaszból nem derül ki, hogy az IDF lát-e kivetnivalót a történtekben, és történt-e szabálysértés.

    Az Izraelben dolgozó külföldi tudósítók szervezete október végén felszólította az izraeli hadsereget, hogy szavatolja az újságírók biztonságát, valamint panaszt emelt két ciszjordániai incidens miatt, amelyek során katonák riportereket zaklattak.

  • A Nobel-békedíjas Nargesz Mohammadi iráni újságíró, emberi jogi aktivista és az Emberi Jogok Védelme Iráni Központjának elnökhelyettese éhségsztrájkot kezdett iráni börtönében – írja a The Times of Israel

    Az aktivista az Iszlám Köztársaságban tapasztalt, a fogvatartottaktól és tőle megvont orvosi ellátás és a nőkre vonatkozó hidzsábviselés kötelezettsége miatt kezd a tiltakozásba – közölte családja.

    Nargesz Mohammadi ma az Evin börtöntől küldött üzenetben tájékoztatta a családját, hogy néhány órával ezelőtt éhségsztrájkot kezdett. Aggódunk Nargesz Mohammadi fizikai állapota és egészsége miatt

    – áll a családja közleményében.

  • A rendőrség letartóztatott három tizenéves és húszas évei elején járó názáreti lakost, amiért nacionalista indíttatásból rátámadtak egy 19 éves férfira az Izrael északi részén fekvő zsidó–arab Nof HaGalil városában – közölte a Haaretz

    A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozat, egy 19 éves férfi, vasárnap délután két nő kíséretében a város egyik buszpályaudvarán ült. A három gyanúsított ekkor odament hozzá, és bántalmazta, miközben az egyikük azt kiabálta:

    Te ne nézz így az arabokra!

    A támadók ezután elmenekültek a helyszínről, az áldozatot pedig kórházba szállították. A rendőrség néhány órával később elfogta a három, 17, 18 és 21 éves férfit, akiket várhatóan bíróság elé állítanak, hogy meghosszabbíthassák a fogva tartásukat.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, az EU harmadával növeli pénzügyi kötelezettségvállalásait az ostromlott Gázai övezet megsegítésére, ez körülbelül 25 millió eurós növekedést jelentene – írja a Sky News.

    Ezzel az Európai Unió összesen 100 millió eurót költene humanitárius segítségnyújtásra a gázai civilek javára

    – mondta Von der Leyen brüsszeli beszédében.

    A segélyek áramlása Gázába lassú volt, de az országok, konglomerátumok és nemzetközi szervezetek – mint például az EU – megnövelték a finanszírozást az enklávén belüli növekvő humanitárius válságra válaszul, ahol a becslések szerint több mint 700 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az elmúlt 24 órában 450 Hamász-célpontra mért csapást, köztük a katonai egységekre, megfigyelőállásokra és páncéltörő rakéták indítóállására.

    Az IDF szárazföldi csapatai ellenőrzésük alá vonták a Hamász egyik katonai táborát, amely megfigyelőállásokat, a Hamász ügynökeinek kiképzési területeit és föld alatti alagutakat jelentenek Gázában.

    Emellett az IDF vadászrepülőgépei semlegesítették Jamal Muszát, aki a Hamász különleges biztonsági műveleteiért volt felelős.

  • Az ENSZ több ügynöksége és civil szervezetek együttesen szólították fel Izraelt és a Hamászt azonnali humanitárius tűzszünet kihirdetésére – derült ki a közösen kiadott közleményükből.

    Megismételjük a felekhez intézett kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvények által meghatározott kötelezettségvállalásaikat

    – állt a közleményben.

    A kérést számos ENSZ-szervezet vezetője, civil és nemzetközi jótékonysági szervezetek is aláírták – írja az MTI.

    A közleményben elítélték, hogy a Hamász október 7-én meggyilkolt több mint 1400 embert Izraelben, és több mint 200 embert elhurcolt és túszként tart fogva, továbbá azt is, hogy Izraelt a Gázai övezetből rakétákkal támadja.

    Mindazonáltal még több gázai civil rettenetes meggyilkolása is botrány, és ugyanúgy felháborító elzárni 2,2 millió palesztint az élelemtől, víztől, gyógyszerektől, az elektromosságtól és az üzemanyagtól

    – szerepelt a közleményben.

    A Hamász október 7-ei váratlan támadása óta Izrael teljesen lezárta a Gázai övezetet. „Már harminc nap telt el. Ami sok, az sok. Ennek most azonnal véget kell vetni” – állt a közleményben.

  • A Palesztin Hatóság nem fogadja el Izrael részleges adóátutalását, amely a gázai közigazgatási kiadásokra szánt összegeket tartja vissza – közölte hétfő reggel Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök.

    Izrael a két fél között régóta fennálló megállapodás értelmében rendszeresen fizet pénzeszközöket a Palesztin Hatóságnak, amelyek egy részét a gázai kiadások – például az egészségügyi dolgozók fizetése – fedezésére fordítják

    – írja a Sky News.

    Voltak olyan javaslatok, hogy Izrael visszatarthatja a Gázában felvetődő kiadásokra szánt pénzeszközöket. Shtayyeh azt mondta, reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatására a pénzeszközök teljes egészében és gyorsan átutalásra kerülnek.

  • Egy izraeli katona súlyosan megsebesült egy késeléses támadás után a megszállt Kelet-Jeruzsálemben, az óváros egyik bejárata közelében.

    A feltételezett támadót, egy 16 éves, a város Issawiya negyedéből származó férfit a biztonsági erők lelőtték, miután két embert megkéselt a Szulejmán Szultán 

     utcában

    – közölte az izraeli rendőrség.

    Egy második gyanúsítottat letartóztattak, a nyomozás folyamatban van.

    A Magen David Adom (MDA), az izraeli mentőszolgálat megerősítette, hogy egy 20 éves nőt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Egy másik férfi szintén könnyebb szúrt sebet szenvedett a támadásban, amely az MDA leírása szerint Jeruzsálem óvárosának egyik kapuja közelében történt – írja a BBC.

  • A NetBlocks internetfigyelő csoport szerint helyreállt az internetkapcsolat a Gázai övezetben, miután vasárnap ismét teljes „hálózati sötétségbe” borult az övezet – írja a BBC.

    A telefon- és internetszolgáltatások vasárnap óta nem működtek – a háború kezdete óta ez már a harmadik alkalommal történt meg.

    A Netblocks szerint ez volt a második leghosszabb „áramszünet”.

    A Palesztin Vörös Félhold Társaság szintén közölte, hogy a Gázai övezetben helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás. Azt mondták, „az izraeli hatóságok szándékosan és erőszakkal kapcsolták le”. Nem tudták ellenőrizni, mi okozta az áramszünetet.

    Ez az ismételt megszakítás tovább növeli a katasztrófaelhárító csapatok szenvedését

    – tette hozzá a PRCS az X-en közzétett bejegyzésében.

  • Az izraeli hadsereg olyan palesztinokat vett őrizetbe Ciszjordániában vasárnap éjjeli razziáján, akik a gyanú szerint a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezetet támogatják – jelentette a helyi média hétfő reggel.

    Az MTI szerint vasárnap éjszaka 23 gyanúsítottat fogtak el Ciszjordániában zavargásokban való részvétel és terrorizmus támogatása miatt az izraeli biztonságiak. A Jeruzsálem melletti Suafát és Anáta menekülttáborban erőszakos zavargások résztvevőit fogták el, akik az elmúlt hetekben kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak izraeliekre.

    Többeket azért fogtak el, mert erőszakra bujtogattak, és terrorszervezetek támogatását tették közzé. Az egyik embert azzal gyanúsítják, hogy fizetett a rendzavaróknak.

    Letartóztatták uszítás gyanújával Ahed Tamimit is, miután telepesek lemészárlásával fenyegetőzött. A palesztin diáklányt Bir Zeitben fogták el, s azzal vádolják, hogy erőszakra és terrorcselekményekre szólított fel.

  • Rania Al Abdullah jordániai királyné tűzszünetre szólított fel Izrael Hamász elleni háborújában, mondván, hogy a palesztin életek védelmének támogatása nem egyenlő az antiszemitizmussal vagy a terrorizmus pártolásával.

    Hadd legyek nagyon-nagyon világos! Palesztinbarátnak lenni nem antiszemitizmus, palesztinbarátnak lenni nem jelenti azt, hogy Hamász-párti vagy terrorizmuspárti vagy

    – mondta Rania vasárnap a CNN -nek.

    „Az elmúlt években azt láttuk, hogy az antiszemitizmus vádját fegyverként használják fel, hogy elhallgattassanak minden Izraellel szembeni kritikát” – mondta.

    Teljes mértékben és teljes szívemből el akarom ítélni az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát, de arra is szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy Izrael nem képviseli a világ összes zsidó emberét. Izrael egy állam, és egyedül felelős a saját bűneiért

    – fogalmazott az uralkodó.

    Jordánia vasárnap egészségügyi segélycsomagot szállított egy jordániai tábori kórházba a Gázai övezetben – közölte II. Abdalláh király a közösségi médiában –, a múlt héten pedig az ország a háborúra hivatkozva visszahívta izraeli nagykövetét.

    Rania királyné feltette a kérdést, hány embernek kell még meghalnia, mielőtt a „globális lelkiismeretünk felébred”.

    „Csak bocsánatkérést akarnak hallani a palesztinoktól. Titeket bombáznak, ez a ti hibátok” – mondta.

    Ha éheztek, az a ti hibátok. Ha meg mertek születni a megszállt területeken, az a ti hibátok. Elviselhetetlen végignézni az emberi szenvedés lavináját

    – mondta a jordániai királyné arra utalva, hogy Izrael nem vonhat másokat felelősségre saját hibáiért.

  • Az Izrael és a Hamász háborúját folyamatos figyelemmel kísérő The Spectator Index X-csatorna arról ír, az iráni elnök szerint az Egyesült Államok támogatása arra ösztönzi Izraelt, hogy „mészárlásokat kövessen el a palesztinok ellen”.

  • Csaknem egy hónappal Izrael megtámadása után arról tájékoztattak egy izraeli apát, hogy meggyilkoltnak hitt 8 éves lánya életben van, a Hamász terroristái Gázába hurcolták – közölte a Ynet

    Korábban az Index is írt arról, hogy Thomas Hand kislányát, Emilyt az izraeli terrortámadás napján meggyilkolták Be'eri kibucban a Hamász fegyveres katonái további 100 emberrel együtt. 

    Az összetört férfi, akinek két napig kellett várnia, hogy hírt kapjon a lánya felől, akkor úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképpen örül a hírnek, hogy a lányát a Hamász terroristái megölték, ahelyett, hogy elrabolták és túszul ejtették volna. Mint mondta, ott csak éhezés, kínzás és válogatott kegyetlenségek vártak volna rá. 

    Emily Hand családját azonban most arról tájékoztatták, hogy a kislányt elrabolták, és Gázába hurcolták, életben van. 

    Az izraeli hadsereg tisztjei az elmúlt hétvégén értesítették a családot arról, hogy hiba történt az azonosítás során: a kislány életben volt, amikor Gázába vitték. A döbbent családtagok, akik az elmúlt hetekben már elkezdték gyászolni Emilyt, felvették a kapcsolatot az ír hatóságokkal, mivel a kislány ír állampolgárságú.

    Mivel Emilyt a halálhír ellenére hivatalosan eltűntként, nem pedig halottként tartották nyilván, nem volt temetése sem.

    A családtagok abban reménykednek, hogy valóban életben van, és a lehető leghamarabb visszakerül Izraelbe.

  • A jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe – számolt be hétfőn kora reggel II. Abdalláh jordániai király.

    „Rettenthetetlen légierőnk személyzete éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a levegőből a gázai jordániai tábori kórház területére” – közölte Abdullah király az X közösségi médiaplatformon.

    Ez a mi kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett

    – írta az uralkodó.

    Izrael több hete tartja szinte teljes blokád alatt a Gázai övezetet, amióta a Hamász iszlamista terrorszervezet harcosai példátlan terrortámadásokat hajtottak végre izraeli települések ellen.

    A blokád az ivóvíz-, élelmiszer-, áram- és üzemanyag-ellátás nagymértékű megszakítását jelentette, eltekintve néhány tucat nemzetközi segélyszállító teherautótól, amelyeket a gázai és az egyiptomi határátkelőn keresztül engedtek be.

    A The Times of Israel című lap szerint nem volt világos, hogy a segélyszállítmányok eljutottak-e a kórházba, illetve hogy a művelet Izrael tudtával vagy jóváhagyásával történt-e. A jordániai király posztja tartalmazott olyan képeket, amelyeken egy jordániai nemzeti zászlóval fedett ládát rakodnak be a légierő egyik szállító repülőgépébe.

    Más X-felhasználók reagáltak Abdullah király posztjára, mondván, az állítás nem igaz, és hogy a segélyt egy egyiptomi repülőtérre szállították.

    Izrael követeli, hogy ellenőrizzék a segélyszállítmányokat, amelyek eddig csak az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül jutottak el a Gázai övezet déli részébe.

    Az izraeli hadsereg szerint ezzel azt akarják megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászhoz. Segélyszervezetek szerint az Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe eddig teherautókkal érkezett segélyszállítmányok közel sem elegendőek – írja az MTI.