új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az izraeli hadsereg 401. dandárjának tagjai egy Hamász-rakétavetőt találtak a Gázai övezet partján, egy szállítókonténerben elrejtve – írja a The Times of Israel.

    Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy Gáza városának szomszédságában tevékenykedő ejtőernyősök egy lakóház közelében is találtak rakétavetőt.

    Az IDF szerint mindkét hordozórakéta megsemmisült.

  • „Az indonéz kórház november 10-én teljesen leáll, ha nem lesz üzemanyag az áramfejlesztőkhöz áramforrásként” – mondta dr. Atef Kahlout, a kórház vezetője a MER-C csoport által közvetített videóüzenetben.

    Korábban beszámoltunk arról, a Gázai övezet északi részén található, Beit Lahiya-i indonéz kórház egyike volt annak a három kórháznak, amelyet az izraeli légierő november 3-án bombázott, amikor sebesült palesztinokat szállító mentőautókat szállítottak a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba.

    Ekkor legalább 15 ember halt meg az Al-Shifa kórház elleni izraeli támadásban – közölte a BBC

  • Lövések értek szerda este két zsidó felekezeti iskolát Montrealban. Sérülések nem történtek − adta hírül az MTI.

    A kanadai rendőrség közölte, hogy két montreali zsidó iskola ajtaján találtak golyó ütötte lyukakat csütörtök reggel. A nyomozás első adatai szerint az épületekre éjszaka közepén lőttek, amikor az intézmények üresek voltak.

    Szeretnék nagyon egyértelmű lenni. A leghatározottabban elítéljük ezt az antiszemita erőszakot

    − reagált Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki az antiszemitizmus és a muzulmánellenesség növekedéséről számolt be.

    Eta Yudin a Zsidó–Izraeli Kapcsolatok Tanácsadó Központjától azt mondta, hogy egyetlen montreali gyermek iskolája sem lehet célpontja egy gyilkolásra szánt fegyvernek.

  • Az ENSZ elemzése szerint Izrael Hamász elleni háborúja évtizedekkel vetheti vissza a gázai és ciszjordániai palesztin gazdaságot − írja a CNN.

    A szervezet csütörtökön közzétett jelentése borzalmas képet fest a palesztin enklávé gazdasági helyzetéről − közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

    Az ENSZ Segélyszervezete szerint a harcok múlt havi kezdete óta közel 1,5 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására Gázában, miközben Izrael üzemanyagblokádja, valamint az élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítások szigorú korlátozása humanitárius válságot idézett elő.

    Az elmúlt egy hónap konfliktusa a Gázai övezetben a foglalkoztatás 61 százalékát, Ciszjordániában pedig 24 százalékát szüntette meg a jelentés szerint.

    30 éve követem a konfliktusokat és írok róluk, de ilyen drámai sokkot még soha nem láttam ilyen rövid idő alatt

    − mondta Abdallah Al Dardari közgazdász.

  • Palesztinbarát tüntetők csütörtökön elfoglalták a The New York Times előcsarnokát, azonnali tűzszünetet követelve a Gázai övezetben, miközben azzal vádolták a médiavállalatot, hogy az Izrael és a Hamász közötti háborúról szóló tudósításaiban elfogultan nyilatkozik Izraelről − írja a The Guardian.

    Több száz tüntető gyűlt össze a kiadvány manhattani székhelye előtt. Sokan az épület átriumába vonultak be, hogy több mint egy órán át tartó ülősztrájkot és virrasztást tartsanak.

    A tüntetők felolvasták a Gázában megölt több ezer palesztin nevét, köztük a 36 újságíróét, akiknek halálát a háború kezdete óta megerősítették. Az ülősztrájk célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a gázai halálos áldozatok növekvő számára.

    A The New York Times munkatársainak a kiadvány biztonsági vezetője által küldött e-mailben a tüntetés békésnek minősült.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy országa a Hamász elleni háború után nem törekszik Gáza meghódítására, megszállására vagy kormányzására, de szükség esetén „erőre” lenne szükség a palesztin enklávéba való bevonuláshoz, hogy megakadályozzák a terrorfenyegetettség kialakulását − írja a The Jerusalem Post.

    Netanjahu megjegyzései, melyek arra utaltak, hogy Izrael határozatlan ideig felelős lenne a Gázai övezet biztonságáért, visszatetszést váltottak ki az Egyesült Államokból.

    Washington közölte, hogy ellenzi Gáza háború utáni izraeli megszállását.

    Az amerikai Fox News televíziónak nyilatkozva csütörtökön Netanjahu azt mondta: „Nem akarjuk meghódítani Gázát, nem akarjuk megszállni Gázát, és nem akarjuk kormányozni Gázát.”

  • Benjamin Netanjahu elutasította a gázai palesztin fegyveres csoportokkal kötött ötnapos tűzszünetről szóló megállapodást, cserébe a háború elején a területen fogva tartott túszok egy részének szabadon bocsátásáért − közölték a tárgyalásokat ismerő források.

    A források szerint az izraeli miniszterelnök a tárgyalások során nem sokkal azután utasította el az alkut, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én behatoltak Izrael területére, és becslések szerint 1400 embert öltek meg − közölte a The Guardian

    A tárgyalások az izraeli szárazföldi offenzíva október 27-i megindítása után folytatódtak, de ugyanezek a források szerint Netanjahu továbbra is keményen elutasította a különböző időtartamú tűzszüneteket tartalmazó javaslatokat, amelyekért cserébe különböző számú túszt engedtek volna el. 

    Mások jelezték, hogy a szárazföldi inváziót megelőzően lezajlott tárgyalások sokkal több túszról szóltak, és a Hamász többtucatnyi, Gázában fogva tartott külföldi állampolgár szabadon bocsátását javasolta.

    Az izraeli miniszterelnöki hivatalt felkérték, hogy kommentálja a túsztárgyalásokat, de csütörtök estig nem adott választ.

    A közvélemény dühe és a túsztárgyalások előtérbe helyezésére irányuló követelések egyre erősödtek, a Gázában fogva tartott személyek családjai a hét elején Netanjahu rezidenciája előtt gyűltek össze.

    Három, a tárgyalásokat jól ismerő forrás szerint az eredetileg tárgyalt alku a gyermekek, nők, idősek és betegek szabadon bocsátásáról szólt ötnapos tűzszünetért cserébe, de az izraeli kormány ezt elutasította, és a szárazföldi offenzíva megindításával demonstrálta is elutasító magatartását.

  • A Hamász megerősítette, hogy Izrael légicsapásokat mért legalább három kórházra péntek hajnalban − írja a Sky News.

    Az izraeli megszállás az elmúlt órákban egyidejűleg csapásokat mért több kórházra

    −  mondta Ashraf Al-Qidra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

    Az egészségügyi létesítmények között volt Gáza legnagyobb kórháza, ahol Izrael szerint a Hamász parancsnoki központokat és alagutakat rejteget. Qidra elmondta, hogy Izrael célba vette a gázai orvosi komplexum udvarát, és voltak áldozatok is, de részleteket nem közölt. 

    Az Izraeli Védelmi Erők egyelőre nem kommentálták Qidra nyilatkozatát, amelyet még nem sikerült független módon ellenőrizni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index pénteki élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!