új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is!

  • A Szumi régióban két motorkerékpáros férfi életét vesztette az Orosz Föderáció lövéseinek következtében – írja az unian.net.

    Az ukrán Legfőbb Ügyészség közlése alapján szombaton 13 óra körül lőttek az Orosz Föderáció katonái a Sztaraja Guta–Novaja Guta, Szostkinszkij települések közötti útra, aminek következtében két civil férfi meghalt. 

    Így a Szumi Területi Ügyészség eljárást indított a háborús törvények és szokások megsértése miatt, amit előre megfontolt szándékból elkövetett emberöléssel is egybekötöttek. (Ukrajna Büntető törvénykönyvének 438. cikkelye 2. része alapján).

  • Hangos robbanás dördült Zaporizzsja régióban, Melitopolban szombat este – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ivan Fedorov polgármester szerint a lakosok arról számoltak be, hogy a Refma és az Agat üzemek között blokkolták a forgalmat, ezeket az üzemeket Oroszország katonai bázisokká alakította.

    Több rendőrautó is a helyszínre érkezett.

  • Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy a következő hónap kritikus lesz az ukrajnai háborúban – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A francia elnök megjegyezte, Franciaországnak és minden országnak kötelessége támogatni Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmében.

    Macron megjegyezte, hogy ha Oroszországnak megengedik, hogy megnyerje a háborút, akkor „új birodalmi hatalmat kap” Európában, és fenyegetheti a többi volt szovjet államot, például Grúziát és Kazahsztánt, valamint az egész kontinenst.

  • Az orosz hatóságok azt közölték szombaton, hogy terrorizmus miatt vizsgálatot indítottak, miután kisiklott egy áruszállító vonat Moszkvától délnyugatra – közölte a The Moscow Times

    A tizenkilenc kocsiból álló szerelvény egy rögzített robbanószerkezet miatt siklott ki

    szombaton a rjazanyi régióban az állami vizsgálóbizottság közleménye szerint, illetéktelen személyek beavatkozása folytán. 

    Mint írják, számos szabotázskísérlet történt az orosz vasutakon azóta, hogy az ország 2022 februárjában megkezdte az Ukrajna elleni offenzívát. Moszkva többször is megvádolta már Kijevet, bár az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg a szombati incidensben a felelősségüket. 

    A balesetben egy alkalmazott megsérült, a vagonok közül pedig tizenkettő rongálódott meg. 

  • Egy magas rangú ukrán katonatiszt, akinek szoros kapcsolatai vannak az ország hírszerző szolgálataival, központi szerepet játszott az Északi Áramlat földgázvezeték tavalyi felrobbantásában – írja a The Washington Post ukrajnai és más európai tisztviselőkre hivatkozva, akik ismerik a művelet részleteit.

    A tiszt szerepe az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy Ukrajna katonai és biztonsági vezetése részt vett a szabotázsakcióban. A lap szerint Roman Cservinszkij, egy kitüntetett 48 éves ezredes, aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, volt az Északi Áramlat-művelet koordinátora.

    Cservinszkij egy hatfős csapatot irányított, amely hamis személyazonosság alatt bérelt egy hajót, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanótölteteket helyezett el a gázvezetékeken.

    2022. szeptember 26-án három robbanás hatalmas szivárgást okozott az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken, amelyek Oroszországból Németországba vezetnek a Balti-tenger alatt. A támadás következtében a tél közeledtével a hálózat négy gázvezetékéből csak egy maradt sértetlen.

  • A német kormány 2024-ben 4 milliárd euróról 8 milliárd euróra kívánja növelni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást – írja a Bild.

    A lap szerint a német pénzügyminisztérium eredetileg 4 milliárd eurót különített el a 2024-es állami költségvetésben az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyre, de az összeset már lefoglalták a jelenlegi projektekre, és a védelmi minisztériumnak csak 120 millió euró maradt új projektekre.

    A minisztérium további 5 milliárd eurót kért, és a kabinet a héten 4 milliárd euró elkülönítéséről döntött. A Bundestag költségvetési bizottsága a jövő héten kívánja tárgyalni az erre vonatkozó módosításokat.

    A Bild megjegyezte, hogy a védelmi minisztériumnak további 2 milliárd eurója is van, amelyet hosszú távú védelmi szerződésekre lehetne fordítani.

  • November 11-én délután Ukrajna-szerte légiriadót fújtak. A légiriadó 3 és fél órán át tartott – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint egy orosz MiG–31K szállt fel a szavolajkai repülőtérről.

  • Rendszerszintűvé vált a probléma, miszerint az oroszok ukrán gyerekeket toboroznak, hogy jelentsenek iskolák és más létesítmények bombázásáról – írja az ukrán ombudsman közleménye alapján a unian.net. Dmitro Lubinec, a Verhovna Rada emberi jogi biztosa már tömeges jelenségről beszél, mint mondja, Ukrajna egész területére kiterjed.

    Az emberi jogi biztos azt állítja, hogy mostanra sikerült hatékony módszert kidolgozniuk a jelenség ellensúlyozására. Egyelőre nem közölték, hogy pontosan miről van szó, csupán annyit, hogy a gyerekek edukációja szükséges hozzá a szülők és a tanárok által. 

    Ez nem játék, ez komoly propaganda- és hírszerző munka, amit az orosz hírszerzés végez

    – mondta Lubinec.

    Hozzátette, hogy az oroszok ilyen akciói egyértelműen a háborús bűnök kategóriájába tartoznak. Az ombudsman azt is megígérte, hogy hivatalosan fordul az oktatási minisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy végezzenek felvilágosító munkát a diákok körében. 

  • Alekszej Miller, a Gazprom vezetője megjegyezte, hogy ezek a szállítások egyebek mellett az ausztriai gázcsomóponton keresztül és a délkelet-európai államokba mennek – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A fő gázvezeték molekuláinak nincs nemzeti színezete. A cserék elég gyakoriak, és tudjuk, hogy az orosz gáz sok olyan országba megy, amely kijelentette, hogy elutasítja az orosz gáz fogyasztását

    – mondta a Moszkva című műsornak adott interjúban.

    Azt is hozzátette, hogy a Gazpromnak például szerződése van arra, hogy gázt szállítson Európába egy osztrák csomóponton keresztül, ahonnan más uniós országokba, valamint délkelet-európai országokba megy.

    „Természetesen az orosz gáz nagy mennyiségben van jelen az európai piacon. És még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy még azokban az országokban is, amelyek kijelentik, hogy nincs orosz gáz a hazai piacukon. Ez nem igaz” – tette hozzá Miller.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton videóhívásban gratulált Andrzej Duda lengyel elnöknek a lengyel függetlenség napja alkalmából. 

    Szívem mélyéből őszintén kívánom a lengyel népnek, hogy a Lengyel Köztársaság függetlensége mindig sérthetetlen és erős maradjon. Ukrajna függetlensége mindig erős támasza lesz Lengyelország szabadságának

    – mondta az ukrán elnök.

    Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukránok mindig hálásak lesznek Lengyelországnak, amiért mellettük állt abban a nehéz időszakban, amikor Oroszország le akarja rombolni az államukat. 

    Az elnök azt mondta, hogy népeik szövetségével lehet Európa erős.

    Amikor együtt vagyunk az Európai Unióban, a NATO-ban és minden fontos pillanatban, közös történelmet írunk. Együtt legalább kétszer olyan erősek vagyunk

    – hangsúlyozta. 

  • Obuhovszkij város közelében ismeretlenek 50, afrikai pestissel fertőzött sertés tetemét dobták egy mezőre – írja a Sztrana

    A sertéseket a Zelenki és Matvejevka falvak közötti mezőn találták meg egy gödörbe dobva. Az állatokon sem azonosítószám, sem címke nem volt.

    A tetemeket megvizsgálták, és a biológiai minta összegyűjtése után arra jutottak, hogy az afrikai sertéspestis vírusával fertőzöttek.

    A fertőzött sertések testét a helyszínen elégették. 

    A rendőrség nyomoz azzal kapcsolatban, hogy ki szállíthatta a fertőzött sertéseket a szántóföldre, büntetőeljárást indítottak. 

    Az elkövetőkre akár három évig terjedő szabadságvesztés is várhat. 

    Az afrikai sertéspestis jelenlétét még szeptember elején regisztrálták a kijevi régióban egy magángazdálkodás területén: ekkor hét állatot öltek le, és negyvennapos karantént rendeltek el. Augusztusban afrikai sertéspestist regisztráltak a Vinnicjai területen is. 

  • Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy valószínűleg csökkenni fog az Ukrajnának nyújtott amerikai segély mértéke – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Hozzátette, hogy Kijev győzelme nem azonnali, így az európaiaknak politikailag készen kell állniuk, hogy továbbra is segítsék Ukrajnát.  

  • Oroszország helyi idő szerint 12:35 körül ágyúzni kezdte Herszon központját. A támadásban több lakóház és autó is megrongálódott.

    Jelenleg nincs információ civil áldozatokról. Számos lakó- és magánház, melléképület és autó megrongálódott

    − áll a helyi ügyészség közleményében.

    Az ügyészség továbbá arról is tájékoztatott, hogy a Herszon régióban péntek éjjel is voltak támadások, főként Csornobajivkát támadták − írja az Ukrinform.

  • Nasams légvédelmi rendszereket és hozzájuk tartozó szükséges felszereléseket vásárolt Litvánia Ukrajnának, és ezek már meg is érkeztek az országba − jelentette be Arvydas Anušauskas, litván védelmi miniszter.

    Jelentése szerint Norvégia is jelentősen hozzájárult a segélycsomaghoz, aminek összege közel 500 millió euró.

    A legközelebbi tervezett katonai támogatás Litvániától a gránátvetőkhöz szükséges lőszereket, logisztikát és különböző, a téli időszakban szükséges felszereléseket tartalmazza

    – tette hozzá Arvydas Anušauskas.

    A napokban Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy Ukrajna további NASAMS rendszereket kapott, és ezeket már harci szolgálatba állították − írja a KárpátHír.

  • Kanada egy újabb, 385 millió dolláros katonai segélycsomagot készít elő Ukrajnának – írja a Korrespondent. A kanadai kormány az erről szóló dokumentumot már benyújtotta a parlamentnek, jelenleg jóváhagyásra vár.

    A segélycsomag többek között lőfegyvereket, drónkamerákat, valamint a pilótaképzéshez és a harckocsik karbantartásához szükséges összeget tartalmazza.

  • A közeljövőben nem várható, hogy Ukrajna győzzön Oroszországgal szemben – mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője az Európai Szocialista Párt malagai kongresszusán, amiről a TASZSZ orosz állami hírügynökség adott hírt.

    A főképviselő szerint egyúttal fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy csökkennek az Ukrajnának szánt amerikai segélyek, amiket így kompenzálni kell Kijev számára.

  • Az orosz légvédelem négy repülőgép típusú pilóta nélküli légi járművet (UAV) lőtt le a Bryansk régió Starodubsky önkormányzati kerülete felett − írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Nem voltak áldozatok

    − írta Alexander Bogomaz, a régió kormányzója Telegram-csatornáján.

    „Megállítottuk az ukrán erők kísérletét. Négy repülőgép típusú pilóta nélküli repülőgépet semmisítettünk meg a Starodubsky önkormányzati kerület felett” – írta.

  • Az orosz erők 31 Sahid-típusú csapásmérő drónnal és több különböző típusú rakétával mértek csapást szombatra virradó éjjel Ukrajna területére, a légvédelem 19 drónt semmisített meg − közölte az ukrán légierő szombaton a Telegramon.

    A kijevi katonai adminisztráció a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán fővárosra irányított valamennyi drónt az ukrán hadsereg a levegőben megsemmisítette.

    Az előzetes információk alapján nem keletkeztek károk és senki sem sérült meg.

    Oleh Szkiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a régióban két becsapódás történt, aminek következtében három helyi lakos sebesült meg.

    Az ukrán vezérkar szombat reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte,

    az elmúlt 24 órában 87 katonai összecsapás volt az orosz és az ukrán csapatok között.

    Az orosz erők öt rakéta- és 83 légicsapást hajtottak végre, és 102 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és lakott területekre.

    A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az elmúlt napon mintegy 1130 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 310 ezret.

    Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett két orosz hajót, 25 harckocsit, 38 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt − adta hírül az MTI.

  • Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a kínai miniszterelnök-helyettessel, He Lifenggel folytatott megbeszélésen arra buzdította Pekinget, hogy ne segítse Oroszországot a szankciók elkerülésében – írja az Eurointegration.

    Az amerikai tisztviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok erőfeszítései ellenére Oroszországban kötnek ki bizonyos felszerelések. 

    Megjegyezte, hogy bizonyítékokat találtak rá, hogy egyes kínai magáncégek berendezéseket szállítanak Oroszországnak. Janet Yellen hangsúlyozta, hogy Pekingnek nem szabadna elősegítenie az orosz szankciók elkerülését.

  • Ukrajna megtámadhatja az orosz olaj- és gázinfrastruktúrát válaszul az ukrán energiarendszert ért téli támadásokra – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint az orosz hadsereg rendszeresen hajt végre kibertámadásokat Ukrajna elektromos hálózata ellen. Emellett arra is számítanak, hogy a tél miatt fokozzák a fizikai támadásokat is.

    A miniszter kiemelte, hogy az ellenséges támadásokra reagálva célba vehetik az orosz gazdaság legnagyobb motorját, az olaj- és gázinfrastruktúrájukat. 

  • Avgyijivka irányában az orosz erők folytatták a támadást, a főbb ütközetek Stepove, Berdicsi, Pivnicsne és Tonenke települések területén zajlottak.

    Az Institute for the Study of War elemzői szerint az ukrán fegyveres erők (AFU) visszaverték az orosz támadásokat Novokalynovétól keletre és délkeletre; Stepove, Avgyijivka, Severny, Pervomaiske területein.

    Valerij Zaluzsnyij ukrán vezérkari főnök elmondása szerint az Avgyijivka elleni orosz támadásban az alábbi veszteségeket könyvelték el:

    • több mint 100 orosz harckocsi;
    • mintegy 50 tüzérségi rendszer;
    • hét Su−25 repülőgép
    • és körülbelül 10 ezer ember lett oda.

    A Shtupun néven tevékenykedő orosz katonai blogger elmondta, az oroszok napi veszteségei átlagosan 400-600 emberre tehetők. Az ukrán hadsereg légi és hagyományos felderítéssel akadályozza meg az orosz erőket csapataik megerősítésében − írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Magyarország területére 2023. november 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6036 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5307 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 117 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében − közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

  • Robbanásokat hallottak Kijevben, amikor az ukrán fővárost légitámadás érte − közölte az ukrán főváros polgármestere. Ez volt az első bejelentett támadás a város ellen szeptember vége óta.

    A kijevi hatóságok arra kérték a lakosokat, maradjanak óvóhelyeken. 

    Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon azt írta, „erős robbanások hallatszottak a főváros bal partján”.

    A polgármesteri hivatal információi szerint ballisztikus rakétákat zúdítottak az ukrán fővárosra.

    Egyelőre nincs hír áldozatokról vagy sérültekről − írja a Sky News.

  • Az ukrán erők tengeri drónokkal megrongáltak két kis orosz deszanthajót péntek éjszaka a Krímben – jelentette be az ukrán hírszerzés a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

    A közlemény szerint „az éjszakai hadművelet során az ideiglenesen megszállva tartott Krím területén katonák megtámadták az orosz Fekete-tengeri Flotta két kis kétéltű járművét”. A hajókon legénység tartózkodott, és páncélozott járműveket is szállítottak – derül ki a közlésből. A kár mértéke egyelőre nem ismert – írja az MTI.

    Ukrán közlés szerint néhány orosz hadihajót Szevasztopolból más kikötőkbe irányítottak át a legutóbbi támadások után.

  • Az orosz erők nem mondtak le Avgyijivka bekerítéséről és egy közeli, stratégiai fontosságú gyár elfoglalásáról – jelentette egy ukrán katonai szóvivő, írja a The Guardian.

    A Donyecki területen lévő Avgyijivkában mintegy ezer civil élt, nekik is el kellett hagyniuk a várost.

  • Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán drónt a Krím félsziget felett – közölte az orosz védelmi minisztérium friss háborús beszámolójában.

    Az ukrán hadsereg előzőleg azt közölte, hogy tengeri drónokkal megrongáltak két orosz deszanthajót a Krímben – teszi hozzá az MTI.

    Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint – amelyet a RIA orosz hírügynökség idézett – lelőttek egy ukrán drónt a Moszkvától délre fekvő Tulai terület légterében, egyet pedig a Brjanszki terület felett is.

    Pénteki közleményében a tárca arról is írt, hogy az orosz légierő egy hét alatt 32 HIMARS-rakétát, 12 Storm Shadow és SCALP típusú robotrepülőgépet, két Neptun hajóelhárító rakétát és két JDAM típusú irányított légibombát lőtt le. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét napban a levegőben semmisítettek meg 205 ukrán drónt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatékonyan használta a médiát arra, hogy megnyerje a Nyugat támogatását, ami jelentős katonai segítséghez vezetett. Az Egyesült Államok azonban csökkentheti az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét, ami katasztrofális lehet az ukrán hadsereg számára, amely hatalmas fegyverhiánnyal küzd – írja a strana.ua a Der Spiegel nyomán.

    A német kormány, bár Ukrajna egyik fő támogatója, beismerte, hogy nem tudja teljes mértékben pótolni az amerikai segélyek elmaradását. Az Európai Unió, bár hajlandó jelentős pénzügyi és katonai segítséget nyújtani, nem tud az Egyesült Államok helyére lépni – hívja fel a figyelmet a német kiadvány.

    Az Egyesült Államok belpolitikája, különösen a Republikánus Párt finanszírozással kapcsolatos álláspontja megnehezíti Ukrajna további támogatását. Németország erőfeszítései rámutatnak a támogatás fenntartásának kihívásaira, amelyet az európai és az amerikai politikai és gazdasági légkör befolyásol, teszi hozzá a lap.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!