új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Vasárnap 82 harci összecsapás volt a frontvonalon, különösen az Avgyijivka régióban, ahol az ukrán erők 39 támadást vertek vissza – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A cikk szerint az orosz hadsereg két rakéta-, valamint 33 légicsapást hajtott végre, míg 29 alkalommal lőtt többszörös rakétarendszerekből az ukrán csapatok állásaira és településeire. Az orosz támadások miatt a civil lakosság körében vannak sebesültek.

    A jelentések szerint magánházak mellett más polgári infrastruktúra is megsemmisült vagy megrongálódott a támadás miatt.

  • Az első szállítmány teherautókat, amelyek a lengyel fuvarozók blokádja miatt nem tudtak közúton átjutni a határon, vasúton szállították Lengyelországba. Erről az Ukrzaliznyica sajtószolgálata számolt be.

    „A teherautók egy tétele vasúton érkezett Lengyelországba. Az ukrán és a lengyel fél minden kérdésben megállapodott a szállításokkal, valamint a vám- és határeljárások regisztrációjával kapcsolatban. A további teherautók a célállomásig közúton fognak menni” – áll az üzenetben.

    Megjegyzik, hogy a következő indulások a tervek szerint rendszeressé válnak, és a szállításban korszerűbb platformokat vonnak be.

    A tehergépkocsik kontraszállító vonattal történő szállításának megrendeléséhez Ukrajnából az Ukrzaliznyica JSC „Leski Transport Service Centre” fiókjához kell fordulni, az ellenkező irányban az UZ Cargo Lengyelországhoz.

    2023. november elején a lengyel fuvarozók sztrájkba léptek az Ukrajnával közös határátkelőhelyeken, számos követeléssel, többek között a „közlekedési vízummentes övezet” megszüntetésével. A határon ukrán teherautókból álló sorok alakultak ki, egyes helyeken akár több tucat kilométeres sorok mindkét irányban. Később csatlakoztak hozzájuk a lengyel agráriusok és a szlovák kamionosok is – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A novemberi lengyel tiltakozások miatt 40 százalékkal csökkent az ukrán export a Lengyelországgal közös határszakaszon keresztül. 

    Korábban Volodimir Balin, a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének alelnöke az Uniannak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna arra készül, hogy a Lengyelországból érkező teherautókat vonatokkal szállítsák. 

  • Két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság vasárnap Dmitrij Afanaszkint, annak a 14 éves tanulólánynak az apját, aki a brjanszki 5. számú gimnáziumban tüzet nyitott iskolatársaira, majd öngyilkosságot követett el – számolt be az MTI. 

    A lány csütörtökön egy pumpás vadászpuskát csempészett be az iskolájába, és megölt egy másik lányt, öt további fiatalkorút pedig megsebesített, mielőtt maga ellen fordította a fegyvert. Két sérültet Moszkvába szállítottak ellátásra, állapotuk „stabilan súlyos”, hármat Brjanszkban ápolnak kórházban.

    A nyomozás megállapította, hogy az apa gondatlanul tárolta a puskáját, amelyet saját bevallása szerint nem vadászat céljából, hanem biztonsági okból tartott a házban. A férfit emellett azzal is vádolják, hogy fenyegetésekkel, kegyetlen bánásmóddal és emberi méltóságának szisztematikus megsértésével öngyilkosságba kergette a lányát.

    Afanaszkin tagadta, hogy bántalmazta volna a lányát, a jogi képviselője pedig azt hangoztatta, hogy a lány naplójában másokról is találhatók információk, akik befolyásolhatták öngyilkossági szándékában.

    Korábban a bíróság elrendelte a gimnáziumot őrző cég vezérigazgatójának és egyik alkalmazottjának előzetes letartóztatását két hónapra, az oktatási intézmény igazgatóhelyettesét pedig házi őrizetbe helyezte.

  • December 10-én Kijevben, Lembergben, Dnyipróban, Krivij Rihben, Kremencsukban, Cserhátban, Vinnicjában, Hmelnyickijben és Ukrajna más városaiban tartottak gyűléseket – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A Hromadske szerint az orosz fogságban lévő katonák hozzátartozói által szervezett, „Elveszett kapcsolat” elnevezésű gyűlésre Kijevben, a Majdan Nezalezsnosztyin került sor.

    A rendezvényen több százan vettek részt. A résztvevők között nemcsak a hadifoglyok hozzátartozói, hanem fogságba esett katonák is voltak, köztük Julija Pajevszka (Tyra) katonai orvos, a „Tyrai angyalok” egység parancsnoka és Valeria Szubotina (Nava), az Azov dandár egykori sajtófőnöke.

    A gyűléshez a brigádok, nemzetközi szervezetek, önkéntesek és jótékonykodók képviselői is csatlakoztak.

  • A svéd fegyveres erők főparancsnoka, Mikael Büden tábornok meglátogatta a 45. független tüzérdandár egységeit, amelyek a keleti irányban harcolnak.

    A 45 UABR közösségi hálózaton közzétett üzenete szerint a találkozó során Büden tábornok beszélt a Svédországban kiképzett ukrán tüzérekkel és gyalogosokkal, és dicsérte a munkájukat.

    A látogatás alkalmával megkérdezte, hogy hasznos volt-e az ukránok Svédországban kapott kiképzése. Az ukrán katonák azt válaszolták, hogy az első napoktól kezdve a harctéren kezdték alkalmazni a készségeket.

  • Az oroszok csökkentették tevékenységüket a fronton: a szárazföldi erők nyilvánosságra hoztak részleteket.

    Kupjanszk–Limanszk irányban az ellenség az időjárási viszonyok miatt az elmúlt nap folyamán csökkentette tevékenységét, de nem csökkentette erőfeszítéseit Bahmut irányban.

    Volodimir Fityo, az Ukrán Fegyveres Erők szárazföldi erőit tömörítő parancsnokság szóvivője úgy látja: az oroszok megpróbálják elérni Szinkivka település határait, hogy a jövőben hídfőállást hozzanak létre egy Kupjanszk elleni offenzívához. Emlékeztetett arra, hogy Kupjanszk fontos logisztikai központ, amelyen keresztül a megszálló csapatok ellátása történt az elmúlt megszállás során.

  • Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott, Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

    Elapadt mindenük, nincsen saját bázisuk. Ha nincs saját bázisuk, nincs saját ideológiájuk, nincs saját iparuk, nincs saját pénzük, nincs semmijük, akkor nincs jövőjük. Nekünk azonban van

    – mondta Putyin azon a beszélgetésen, amelyet pénteken folytatott katonákkal a Kremlben az Oroszország hőse kitüntetések ünnepélyes átadását követően.

    Az önök harci teljesítményétől nagyon sok minden függ, vagyis Oroszország jövője, ez nyilvánvaló

    – jelentette ki Putyin a jelenlevőknek.

    Úgy vélekedett, hogy az ukrán hatóságok arcátlanságot követtek el azzal, hogy nem sorolták az oroszokat az ország őshonos nemzetei közé a vonatkozó törvényben.

    Mi soha ilyet nem teszünk. Ha nem kezdik el elpusztítani az oroszokat a történelmi területeinken, nem kezdik el elűzni onnan az embereket, ha nem nyilvánítják az oroszokat nem őshonos nemzetnek Ukrajnában... teljesen megőrültek

    – fogalmazott Putyin.

    Putyin az ünnepségen, amelyre mintegy 200 embert, többségében katonákat hívtak meg a Kremlbe, ígéretet tett arra, hogy el fog látogatni Oroszország új – Ukrajnától elcsatolt – régióiba.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy találkozott uruguayi kollégájával, Luis Lacalle Pouval, hogy megköszönje az országnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatását.

    Megköszöntem Uruguaynak, hogy elküldte képviselőjét a legutóbbi békeformula-találkozóra, és reményemet fejeztem ki, hogy Uruguay részt vesz a tárgyalások következő, svájci fordulóján

    – írta Zelenszkij az X-en.

    „Különös figyelmet fordítottunk az ukrán–latin-amerikai csúcstalálkozó megtartásának kilátására. Meghívtam továbbá Luis Lacalle Pou elnököt, hogy látogasson el Ukrajnába” – tette hozzá.

    Zelenszkij Argentínában tartózkodik, hogy tanúja legyen az új argentin elnök, Javier Milei eskütételének.

    Az országban tartózkodása alatt fontos megbeszéléseket folytatott Paraguay és Ecuador elnökével is, a kereskedelemről és a kétoldalú együttműködésről tárgyaltak – írta a Telegramon.

  • A Fehér Ház fokozni fogja elkötelezettségét az amerikai törvényhozókkal szemben, akik megpróbálnak olyan kétpárti megállapodást kötni, amely katonai segélyt nyújtana Ukrajnának és Izraelnek, miközben szigorítaná az amerikai határbiztonságot – közölte egy demokrata szenátor.

    A republikánusok ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott kiegészítő támogatásnak az amerikai határbiztonság jelentős változtatásaival kell párosulnia.

    A szenátorok kétpárti csoportja, amely megpróbál kompromisszumot kötni, alig egy héttel az amerikai kongresszus karácsonyi szünetre való távozása előtt alig ért el előrelépést.

    A Fehér Ház ezen a héten még jobban be fog kapcsolódni

    – mondta Chris Murphy szenátor, a demokraták vezető tárgyalója az NBC News Meet the Press című műsorában.

    Murphy szerint fontos lenne tudni, hogy Joe Biden demokrata elnök aláír-e bármilyen, kilátásba helyezett megállapodást. 

    Azt mondta, hogy a republikánusok jelenlegi határbiztonsági követelései „észszerűtlenek”, és hogy „játszadoznak a világ biztonságával” azzal, hogy a katonai segélyt az amerikai határbiztonsági intézkedésekhez kötik.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők szovjet gyártmányú katonai repülőgépeinek teljes lecseréléséhez a nyugati országoknak 150 vadászgéppel kell ellátniuk Kijevet – idézte az aif.ru Jurij Ignatot, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivőjét.

    A szovjet géppark teljes lecseréléséhez a fő harci repülőgép az Egyesült Államokban gyártott F–16-os vadászgép lesz.

    Emellett Kijev tárgyal Stockholmmal a svéd JAS–39 Gripen vadászrepülőgépek átadásáról Ukrajna részére

     – mondta Ignat.

    Októberben Ukrajna álláspontja még az volt, hogy a beígért F–16-osokon kívül más modern, nyugati gyártású vadászgépet nem fogad. Kijev többször is kérte a nyugati szövetségeseket, hogy adják át az F–16-os vadászgépeket az Ukrán Fegyveres Erőknek.

    Ennek eredményeként augusztusban az Egyesült Államok megállapodott Dániával és Hollandiával az amerikai repülőgépek átadásáról, ennek pontos ideje azonban még nem ismert.  

    Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint komolyan nőhet a NATO és Oroszország közötti feszültség az amerikai F–16-os vadászgépek esetleges átadása miatt. 

  • A december 8-án éjszaka az Orosz Föderáció által elkövetett rakétatámadás a brit hírszerzés szerint valószínűleg egy orosz hadjárat kezdete volt, amelynek célja Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megsemmisítése – írja az Interfax

    2023. december 7-én éjjel – 2023. szeptember 21-e óta először – az Orosz Légierő erőteljes csapáshullámot indított Kijev és Közép-Ukrajna ellen stratégiai bombázóerejével. Ezek a gépek nagy valószínűséggel Tu–95-ös stratégiai bombázó repülőgépek, és legalább 16 cirkálórakétát lőttek ki a Kaszpi-tenger felett – áll a Nagy-Britannia és Észak-Írország védelmi minisztériumának X-en közzétett bejegyzésében. 

    A brit hírszerzés valószínűnek tartja, hogy az Orosz Föderáció levegőből indítható cirkálórakétákat halmozott fel az Ukrajna elleni téli hadjárathoz.

    Valószínűleg ez volt a kezdete Oroszország összehangoltabb hadjáratának Ukrajna energia-infrastruktúrájának megsemmisítésére. Az első jelentések azonban azt mutatják, hogy a rakétacsapásokat az ukrán légvédelem sikeresen megakadályozta. Egy civil viszont életét vesztette

    – közölték.

  • Ismét Ukrajnában járt a magyar származású amerikai üzletember, Soros György fia.  Alex Soros a közösségi oldalán tetté közzé, hogy Olena Zelenszkával, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségével tárgyalt.

    Jó újra Kijevben lenni és találkozni az ukrán first ladyvel és csapatával, hogy bejelentsük partnerségünket

    – írta Instagram-bejegyzésében Alex Soros.

    November elején Ukrajna csatlakozásának témájában arról kérdezték Gulyás Gergelyt, hogy mit szólt ahhoz, hogy Alex Soros Ukrajnában járt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ekkor azt válaszolta: nem lepte meg a hír, mert „a háború legnagyobb támogatója a Soros család”, az EU-nak saját stratégiával kell rendelkeznie Ukrajna ügyében.

  • Ukrajna teljes területére légiriadót rendeltek el vasárnap  MiG–31K orosz vadászrepülőgépek felszállása miatt  –  írja az RBC-Ukraine.

    Figyelem! Egész Ukrajna rakétaveszélyben van. Egy MiG–31K felszállását regisztrálták a szavaszlejkai repülőtérről

    – írta a légierő a figyelmeztetésben.

    A riasztást 10:21-kor jelentették be, és nagyjából több mint egy óráig tartott.

  • Elon Musk az X közösségi oldalon címzett kemény üzenetet az ukrán elnöknek. Az amerikai milliárdos arra kérte Volodimir Zelenszkijt, hogy adjon magyarázatot Gonzalo Lira amerikai újságíró letartóztatására.

    Miután százmilliárd dollárt küldtünk Ukrajnának, bebörtönöztek egy amerikait is? Zelenszkij kritizálásán kívül többről is van szó? Mert ha csak ez minden, akkor komoly problémánk van

    – írta az X-en Elon Musk.

    Az Ukrajnában bebörtönzött, amerikai állampolgársággal is rendelkező újságíró még Magyarországra is át akart szökni, amikor letartóztatták. Gonzalo Lirát július óta kínozzák egy ukrán börtönben Zelenszkij bírálata miatt – írja a ria.ru.

    Elon Musk még Joe Biden amerikai elnököt is kérdőre vonta, hogy kíván-e tenni valamit az ügyben.

  • Razzián vettek őrizetbe két embert egy kárpátaljai egészségügyi központban Mezőkaszonyon, amiért megtagadták a katonai szolgálatot – írja a Sztrana

    A nyugati régió hadkiegészítő parancsnoksága „mozgósítási tevékenység során” őrizetbe vett két személyt, akik megsértették a katonai nyilvántartásba vételről szóló törvény rendelkezéseit. Julija Sevcsenko, az ügyészség szóvivője elmondta, hogy a két férfit bár alkalmasnak minősítették a katonai szolgálatra, mégsem teljesítették behívási kötelezettségüket. 

    A mezőkaszonyi egészségügyi központban korábban tiltakoztak a hadkiegészítő parancsnokság akciója ellen, akik razziáztak az idézések kiosztása miatt. December 7-én a beszámolók szerint „több tucat ismeretlen személy egyenruhában és gépkarabéllyal berontott a központ területére, és hasonló akciókat hajtott végre több kárpátaljai járásban is”. 

    Az elmúlt napokban számos üzenet és videó jelent meg az interneten arról, hogy a katonai ügyészség munkatársai razziákat tartanak a városi edzőtermekben, és idézéseket osztogatnak: edzőtermekben, éttermekben, fürdőkben jelentek meg, ahonnan elhurcolták a hadköteles férfiakat.

  • A magyar határőrök tájékoztatták az ukránokat, hogy a magyar fuvarozók december 11-től demonstrációra készülnek a a záhonyi határátkelőhelynél – jelentette be Andrij Demcsenko, az ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője.

    Demcsenko megnyugtatta az ukrán fuvarozókat, hogy a határzár nem fog megtörténni – írja az Ukrajinszka Pravda. Az ukrán Állami Határőrszolgálat szerint jelenleg körülbelül 1000 kamion áll sorban az ellenőrző ponton, de a forgalom intenzitása továbbra is fennáll.

    A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára, Árvay Tivadar szerint az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a „tönk szélére”.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint teljesen megőrültek az ukránok, amiért belekezdtek „Oroszország történelmi területeinek elpusztításába”, és amiért nem nyilvánították őshonos nemzetnek az oroszokat Ukrajnában. Az orosz elnök egy kötetlen beszélgetés során hozta szóba Ukrajna „megőrülését”, miután Arany Csillag érdemrendet osztott ki Oroszország hőseinek a Kremlben – közölte az aif.ru

    Az államfő a beszédében felidézte Jaroslav Hunka szeptember végi kanadai parlamenti megjelenését is, amikor ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály veteránját, a kanadai parlament házelnöke mellett pedig többek között Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is tapssal ünnepelte Hunkát. 

    Ukrajna jelenlegi elnöke felállt, bár a szónok azt mondta, hogy ez az ember az oroszok ellen harcolt a háború alatt. Kik harcoltak az oroszok ellen a második világháborúban? Fasiszták. Ezt mindenki tudja! Ennek ellenére mindenki felállva tapsolt neki

    – jegyezte meg Putyin. 

  • „Egy napon  Németország valószínűleg arra kényszerül, hogy védelmi háborút vívjon Oroszország ellen” – nyilatkozta Carsten Breuer, a Bundeswehr főfelügyelője. 

    Szerinte Oroszország újrafegyverkezése és Vlagyimir Putyin magatartása aggodalomra ad okot – idézi a Unian

    A főparancsnok úgy véli, nem lesz visszatérés az ukrajnai háború előtti időkhöz, ezért a németeknek hozzá kell szokniuk a védelmi háború gondolatához. Arra a kérdésre, hogy a Bundeswehr képes lesz-e megbirkózni egy esetleges orosz NATO elleni támadással az ukrajnai háború befejezése után, Breuer azt mondta, nincs más választásuk. 

    Meg tudjuk védeni magunkat, és meg is fogjuk védeni

    – szögezte le. 

    Breuer azonban elismerte, hogy a Bundeswehr hosszú évek óta a nemzetközi válságok megoldására összpontosít, és még mindig nem rendelkezik a megfelelő felszereltséggel. 

    Németország a közelmúltban új katonai segélycsomagot utalt át Ukrajnának, amely lőszert, drónokat, gránátvetőket és teherautókat tartalmazott. 2023 novemberében a német pénzügyminisztérium úgy döntött, hogy a 2024-es támogatások részeként megduplázza az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. A Kijevnek nyújtott katonai támogatás így 2024-re már 8 milliárd euró lesz.

  • Megsemmisített egy BTR–82A páncélos szállítót a Magyar Madarak drónos felderítő és csapásmérő alakulat, erről X-en osztottak meg egy látványos felvételt. 

    A Magyar Madarak a legtapasztaltabb drónos csapat Ukrajnában, bejegyzésükben azt írják, hogy Herszon régióban Krinki falu közelében mértek csapást a BTR–82A járműre, a Magyar Honvédségben is rendszeresített BTR–80-as továbbfejlesztett verziójára. A járművet főként az orosz tengerészgyalogság használja. 

  • Szombaton az Orosz Föderáció katonái több mint 22 települést lőttek Harkiv régióban, a civilek között is vannak áldozatok – közölte az Interfax

    Egy 51 éves nő megsérült a lövöldözés következtében a kupjanszki járásbeli Podola faluban, egy lakóépület pedig megrongálódott. Kupjanszk városában egy orosz támadás következtében két nő, egy 67 és egy 71 éves meghalt, egy másik 33 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. 

    Az este 9 óra körül kezdődő támadásban legalább 5 magánház és gazdasági épület megrongálódott. Vasárnap éjjel Velikij Burluk ágyúzása következtében az oktatási intézmény kollégiuma megsemmisült.

  • Szombat este Shahed típusú drónok mozgását észlelték Ukrajna déli részén – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Tájékoztatásuk szerint a drónok a Herszon régióban található Beriszlavból Mikolajiv felé tartottak.

    A fentebb említett területeken légiriadó lépett érvénybe.

  • Donald Trump visszatérése a hatalomba azt jelentheti, hogy „le kell mondanunk Ukrajnáról” – írja a Sztrana a The New York Times cikkére hivatkozva. 

    Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba külpolitikai válságot eredményezhet Ukrajnában, és az orosz invázió elleni védelmét támogató nyugati demokráciák szövetségében – írja a lap, hozzátéve, hogy az európaiak számára ez lesz az „első nagy tesztje” annak, hogy mennyire lesz megbízható szövetséges Trump.

    Az elemző írás szerint Trumpnak „hatalmas befolyása lesz az ukrán kormányra”, a jelenlegi kongresszusi szövetségesei ellenzik a további katonai segélyek küldését Kijevnek, ezért várhatóan Trump megtagadja majd a segítséget. 

  • Az ukrán csapatok sikeres ellentámadásba lendültek az oroszok ellen a Zaporizzsjai terület nyugati részén – írja a Telegraf

    A lap beszámolója szerint előrenyomultak, és számos pozícióban felülkerekedtek az orosz egységeken az ukrán csapatok Robotine-tól nyugatra.

    Ugyanakkor az Orosz Föderáció jelentésében az áll, hogy sikeresen visszaverték az ukránok támadásait: közleményük szerint a 76. Légideszant Hadosztály egységei előrenyomultak Verbovojtól északra. 

    Az ukrán hadsereg azt írja, hogy az oroszok a „kudarcaikat a rossz időjárási körülményekkel indokolják”.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére december 9-én az ukrán–magyar határszakaszon 5490 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4453 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • Azok, akik ma a náci ideológiát vallják, felelősségre vonhatók, és Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy a népírtás bűntettei ne maradjanak büntetlenül – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

    Azok, akik manapság a náci ideológiát vallják, felelősséget fognak viselni. Oroszország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a népírtás bűntette – az emberiség elleni egyik legsúlyosabb bűncselekmény – ne maradjon büntetlenül

    – mondta a népírtás megelőzéséről és megbüntetéséről szóló ENSZ-egyezmény 75. évfordulójának szentelt kommentárban. A diplomata megjegyezte, hogy a második világháborús náci bűnöket is ki fogják vizsgálni – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Oroszország nemzeti szinten dolgozik a népírtás büntetőjogi üldözésén. El kell ismernünk, hogy ebből a munkából ma is van elég. Oroszország 17 régiójának bíróságai a náci megszállók és kollaboránsaik által a II. világháború alatt a szovjet polgári lakosság és hadifoglyok ellen elkövetett bűncselekményeket népirtásnak minősítették a Szovjetunió népei ellen

    – tette hozzá.

  • Vaszil Kuharszkij ukrán színész csütörtökön halt meg közel három hónappal azután, hogy súlyos sérüléseket szenvedett a fronton az orosz csapatok elleni harcban. A férfi 42 éves volt – közölte az Independent.

    Vaszilij Kuharszkij elhunyt. Már nem tért vissza az életbe

    – jelentette be a kijevi Theater on Podil a Facebookon közzétett közleményében.

    A színész állítólag nem sokkal az orosz invázió kezdete után, 2022 februárjában csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz. Kuharszkij szeptemberben súlyos sérüléseket szenvedett a fronton, amikor Vlagyimir Putyin csapatai ellen harcolt – mondta Oles Sanin igazgató.

    Felesége, Nataliya Gordiy-Kuharszka úgy jellemezte őt, mint „igazi harcost, bátor kozákot, tehetséges színészt, olyan apát, amilyet csak kívánni lehet”.

  • Útban Argentínába, hogy részt vegyen az újonnan megválasztott elnök, Javier Miley beiktatásán, Volodimir Zelenszkij találkozott a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével, José Ulisses Correia-Silvával, ami az első találkozó volt a kétoldalú kapcsolatok történetében.

    Zelenszkij kiemelte a Zöld-foki Köztársaság elvi álláspontjának fontosságát Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatásában, az orosz agresszió elítélésében, valamint az ukrán nemzetközi kezdeményezések támogatására tett konkrét lépésekben – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A Zöld-foki Köztársaság különösen támogatta az ENSZ Közgyűlés 11. rendkívüli ülésszakának 2022. március 2-án kelt, Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának támogatásáról szóló határozatát, valamint az Oroszországhoz intézett azon követelést, hogy hagyjon fel az agresszív akciókkal, és vonja ki csapatait az ukrán állam területéről.

    Zelenszkij felkérte a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökét, hogy csatlakozzon az ukrajnai békeformula végrehajtásával kapcsolatos munkához. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Buenos Airesben megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro korábbi brazil államfővel is, erről itt írtunk.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!