Rekordalacsony a részvétel az EP-választáson

HLH 0107
  • A Fidesznek 12, a Jobbiknak 3, az MSZP-nek és a DK-nak 2-2, az Együtt-PM-nek és az LMP-nek 1-1 EP-képviselője lehet Az MSZP 24 éve a legrosszabb eredményt érte el Az MSZP-elnökség és Mesterházy Attila lemondott Budapesten a DK-ra többen szavaztak, mint a szocialistákra Nagyon alacsony volt a részvétel Az EP-ben 212 mandátuma lehet az Európai Néppártnak, 186 a szocialistáknak.
2014.05.25. 23:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az EP-választás eredménye egyetlen egy képbe sűrítve. Ha lenne a sajtófotón közösségi kategória, esetleg Instagram-különdíj, én ezt fix, hogy felterjeszteném. És akkor most képzeljük el egy kiállítóteremben, hatalmas, raszteres nyomaton, sötét paszpartuval.

    Fekete Xénia: Tiszteletet mindenkinek!

    tumblr n64r9zumep1qg6ehwo1 1280.png
  • Az LMP buliján felszabadultabb lett a hangulat, elindult a nyüzsgés, több helyről nevetést hallani. A párt vezetőit most nem látni, valószínűleg elvonultak a VIP-terembe, mert nem szeretnék kommentálni az előzetes eredményeket.

    • A Fidesz 12
    • a Jobbik 3
    • a DK az MSZP nyakán 2-2 mandátummal
      • 1-1 Együtt-PM-s és LMP-s képviselő is bejuthat, de az LMP csak pár száz szavazattal a határ fölött, még kieshet az eredménytelen szavazatok és a külföldi szavazatok későbbi beérkezése miatt.

    A szocialista vezérkar elbújt.

    FIDESZ-KDNP  1 191 163  51.49 %  12  57.14 %
    JOBBIK  339 501  14.68 %  3  14.29 %
    MSZP  252 494  10.92 %  2  9.52 %
    DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ  225 762  9.76 %  2  9.52 %
    EGYÜTT-PM  167 012  7.22 %  1  4.76 %
    LMP  115 957  5.01 %  1  4.76 %
    A HAZA NEM ELADÓ  12 107  0.52 % (5 % alatti lista)  
    SMS  9 263  0.4 % (5 % alatti lista)  
  • Az Index információi szerint van olyan budai kerület, ahol az Együtt-PM háromszor annyi szavazatot kapott, mint a szocialisták.

    Más információk szerint a pesti külső kerületekben hasonló arányban verte meg a szocialistákat a Gyurcsány-féle DK.

  • Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azzal kezdte sajtótájékoztatóját Brüsszelben, hogy részvétét fejezte ki a tegnapi négy áldozatot követelő brüsszeli lövöldözés miatt. Szerinte a némileg javult részvételi arány ellenére a szavazók távolmaradása továbbra is a legnagyobb probléma. Daul kijelentette, Jean-Claude Juncker lehet a Bizottság elnöke, az EPP őt fogja javasolni.

    Az Európai Néppárt egy nyitott és biztonságos Európa letéteményese – mondta hozzátéve, a hivatalos eredmények közzétételéig nem érzi magát teljesen biztonságban. Végül hozzátette, hogy Junckerrel közösen végigjárják az EP pártcsaládjait és megteremtik a szükséges többséget az Európai Néppártnak.

  • A Fidesz-eredményvárón már lekapcsolták a tv-t a nagy kijelzőkön, valószínűleg legközelebb már Orbánt mutatják majd rajtuk.

  • Már csak Szigetvári Viktor nyilatkozik, egyébként a vezető politikusok egy nem sajtónyilvános szobában vannak. A szervezők szerint fontos taktikai megbeszélés folyik odabenn.

    Közben a Rácskert teljesen megtelt, a kivetítők közelében alig lehet mozdulni. Nagyon-nagyon-nagyon boldog mindenki.

  • Noha az El Mundo (El País is) azt írja, többen mentek el szavazni, mint 2009-ben, a hivatalos adatok szerint alatta marad valamivel az akkor részvételi eredményeknek a mostani, jelenleg ez két tized százalék. 2009: 44.9%, 2014: 44,7 százalék.

    UPDATE:

    Természetesen a spanyol lapok 45.58 mellett kardoskodnak, tiszteletet a spanyoloknak, Brüsszel korrigálja a számokat!

  • Úristen, nyertek a liberálisok! Csehországban

    A Karel Schwarzenberg vezette liberális TOP09 nyerte valószínűleg Csehországban az EP-választásokat az exit poll szerint. Az ellenzéki tömörülés 18 százalékot ért el, ami egy százalékkal jobb, mint a második helyen végzett cseh szociáldemokraták (ČSSD) eredménye. Elsősorban a prágai választók értékelték a TOP09 listavezetőjét, Luďek Niedermayert, a Cseh Nemzeti Bank vezetőségének egykori tagját.

  • Most mondták be az EP sajtótermében:

    Európai Néppárt (EPP): 211

    Szocialisták és Demokraták (S&D): 193

    Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE): 74

    Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA): 58

    Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 39

    Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL): 47

    Európai Szabadság és Demokrácia (EFD): 33

    Független: 40

    Továbbiak: 56

    Úgy tűnik, hogy a Liberálisok a vártnál jobban szerepeltek, a Néppárt és a szocialisták között a várakozásoknak megfelelően szoros az eredmény, bár nagyobb a távolság, mint a becslésekben.

  • A DK minden előrejelzés szerint bizonyította, hogy a felnőtt pártok sorába lépett, letettük az érettségi bizonyítványt

    mondta az ATV-nek Molnár Csaba, az EP-lista 2. helyezettje az előzetes eredményekre reagálva. Arra a felvetésre, hogy a DK a hírek szerint Budapesten az MSZP-t is veri, azt felelte, hogy

    nem számítottunk rá, de nem is fontos. Nekünk csak a Fidesz az ellenfelünk, nem ellenfelünk az MSZP, ahogy az Együtt-PM sem.

  • Megszólalt Gyurcsány, a nagy nyertes

    Megszólalt Gyurcsány, a nagy nyertes
  • Az elmúlt egy-két órában tömegével érkeztek a vendégek a Fidesz eredményvárója, a Millenáris már teljen megtelt, a teremben forróság van a tömegtől. Pedig nem akárki jöhetett be ide: a meghívottak e-mailben kapott belépőkódokkal tudtak csak belépni a rendezvényre.

  • Elnézést, hazudtam.

  • A Mandiner már most elemzi a választási eredményeket: a Fidesz talán Európa legerősebb néppártja lett, a szocialisták pedig nem most buktak meg, hanem a parlamenti választásokra szervezett szövetségben kaptak erejüknél nagyobb hatalmat. Olvasni és vitázni itt lehet.

  • Én: Igaz, hogy az LMP átugrotta az 5 százalékos küszöböt?

    Schiffer: Honnan tudjam?

    Az LMP-nél úgy tűnik, tényleg nem tudnak többet arról, hogy mi történik, mint ami az ATV-ben elhangzik.

  • Segítünk! Az elsőn csak egyeztette a kérdéseket a Hír TV riporterével, a másodikon már meg is válaszolta azokat.

  • Az LMP-s eredményváró buli egy ATV-bámuló tévéklubbá változott. Az imént tapsvihar tört ki a teremben, azt hittem, annak örülnek, hogy a hírek szerint az LMP is szerzett egy mandátumot, de csak Szél Bernadett tűnt fel a képernyőn. A mandátumról szóló híreket egyelőre nem nagyon hiszik el.

  • Ez is egy elmélet. De az is lehet, hogy túl sokakhoz.

    Az 1-es lista a szocialista
  • Az Index úgy tudja, hogy pár száz szavazattal bejutott az LMP. Így a Fidesznek eggyel kevesebb, 12 mandátuma lesz.

  • Azt gondoltam, hogy április 6-ánál nagyobb izgalom nem lesz a pártban. Várjuk, hogyan fog végződni ez az este

    - mondta az ATV-nek.

  • Viszont, mivel ahol többen szavaztak, mint öt éve, azok összességében nagyobb országok – Németország és Franciaország –, így nőhetett a teljes részvétel.

     
  • Madridban történt az eset, miután észlelte, hogy rossz papírdarabot dobott az urnába, a helyiek megvizsgálták a kérdést, kiderült, hogy tényleg 250 eurót dobott be, úgyhogy visszakapta a pénzét.

  • Gyurcsány a buli!

    Óriási rockyzás megy a táncparketten a DK-nál, főként az idősebb korosztály képviselteti magát a táncparketten. Az imént Gyurcsány Dobrev Klárával ropott egyet. A többi tudósító szerint is a DK-nál a legnagyobb a buli, ami valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a párt a vártnál jobb eredményeket ért el.

    Gyurcsány maga a buli!
  • "Jaj, jajj, jajj" - csak így kommentálta szocialista politikus a Magyar Nemzet szemléletes infografikáját:

    Forrás: Juhász Ferenc/Facebook
    Forrás: Juhász Ferenc/Facebook

    Juhász, az első Gyurcsány-kormány korábban egy tanmesével bírálta Mesterházy Attilát.

  • A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem tudta átlépni az ötszázalékos parlamenti küszöböt, így nem szerzett mandátumot EP-ben. Az elemzők szerint ez akár euroszkeptikus pártok új, közös EP-frakciójának megalapítását is veszélyezteti – írja az MTI.

    A frakcióalakításhoz legalább hét uniós tagállamból legalább 25 EP-képviselőre van szükség. Egyes előzetes esélylatolgatások szerint hat párt – a francia Nemzeti Front, az osztrák Szabadságpárt, a holland Szabadságpárt, a belga Flamand Érdek, az olasz Északi Liga, és a svéd Demokrata Párt – az SNS-szel hajlandó lenne közös frakciót alakítani, de ezt a tervet meghiúsítja, ha a szlovák nacionalisták pártja nem kerül be hetedikként az EP-be.

  • Egészen pontosan 45,58 százalékos részvétel mellett szavaztak az EP-választáson, ami 0,68-cal magasabb a 2009-esnél, legalábbis az El Mundo szerint, de ennél sokkal érdekesebb, hogy Katalóniában megpróbáltak függetlenségi szavazásként is kampányolni, még dobozokat is tettek ki néhány szavazókörben, emiatt többeket őrizetbe vettek.

  • Bajnai Gordon ezt posztolta a tumblrére:

    tumblr n65a0eEqNo1sk2mewo1 1280.gif
    Fotó: Bajnaigordon

    Ezzel a szöveggel: "Hosszú kampányon vagyunk túl. Köszönöm az Együtt-PM minden aktivistájának azt az emberfeletti munkát, amit beletettek! Büszke vagyok rátok".

  • A Csepel.info úgy tudja, hogy a 70 csepeli szavazókörből 70 szavazókörben megnyerte a Fidesz-KDNP az EP-választást. Információik szerint azokban a körzetekben, ahol korábban nagyon erős balliberális fölény volt, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció teljesített a legjobban. Olyan körzet is van, ahol a Jobbik lett a második, és olyan is, ahol az MSZP mindösszesen 5,8 százalékos eredményt ért el.