Rekordalacsony a részvétel az EP-választáson

HLH 0107
  • A Fidesznek 12, a Jobbiknak 3, az MSZP-nek és a DK-nak 2-2, az Együtt-PM-nek és az LMP-nek 1-1 EP-képviselője lehet Az MSZP 24 éve a legrosszabb eredményt érte el Az MSZP-elnökség és Mesterházy Attila lemondott Budapesten a DK-ra többen szavaztak, mint a szocialistákra Nagyon alacsony volt a részvétel Az EP-ben 212 mandátuma lehet az Európai Néppártnak, 186 a szocialistáknak.
2014.05.26. 00:04
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megpróbáltam Bajnai Gordont arról kérdezni, igazak-e azok a pletykák, hogy szeretne az eddigiekhez képest a háttérbe húzódni, és ha igen, változtat-e valamit a mostani eredmény.

    Csak annyit mondott, azon dolgoznak majd, hogy tartós párttá alakítsák az Együtt-PM pártszövetséget, és hogy ehhez szükség lesz új arcokra is a pártban.

  • Mesterházy Attila elnök, Gúr Nándor és Horváth Csaba alelnökök.

    Elnökségi tagok: Demeter Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Teleki László, Tóth Bertalan, Varga László, Winkfein Csaba.

  • Ováció és vastaps Meszericsnek az LMP eredményváróján

    Az LMP végig a határon mozgott, így érthető a boldogság, hogy legalább egy képviselőjük bejutott az Európai Parlamentbe.

    Ováció és vastaps Meszericsnek az LMP eredményváróján
  •  
  • Molnár Csaba, a DK frissen megválasztott EP-képviselője szinte ragyog a boldogságtól. Köszönőbeszédben el is mondta, hogy az elmúlt években háromszor választották meg különböző képviselőknek, de egyszer sem volt olyan boldog, mint ma. Ez látszik is rajta, majd kicsattan. Molnár azt mondta, hogy azért örül annyira, mert ez a siker egy friss párt sikere. "A DK 2,5 év után beiratkozott a nagykorú magyar pártok közé, a DK leérettségizett és jelest kapott" - mondta Molnár, és hozzátette, hogy az EP egy EU-párti párttal gazdagodott.

    A köszönőbeszédek után Gréczy Zsolt bejelentette,  hogy most nyugodt és önfeledt ünneplés következik, majd még valaki bekiabált a végén, hogy szeretünk, Feri!

  • Azt, hogy Mesterházy Attila is felajánlja a lemondását. De nem az MSZP elnökségének, ahol többségben vannak az ő közeli szövetségesei, hanem a választmánynak, ami eggyel rázósabb terep.

  • Újabb becslések jöttek, a különbség nőtt a Néppárt és a szocialisták között:

  • A párt választmányának. Ami szombaton lesz.

  • Rosszabbul szerepelt az MSZP, mint ahogy azt mi magunk vártuk

    – mondja Mesterházy. Újabb leckét ad ez a Magyar Szocialista Pártnak. Egész Európában rosszabbul szerepelt a baloldal a várakozásoknál, de ez nem mentség, mondja. A következő hetekben, hónapokban ki kell elemezni az okokat.

  • Nem tudták elmagyarázni a választóknak a mostani választás tétjét, elvont és távoli dologról volt szó, pedig az Európai Parlamentben hozott döntések a magyar emberek életét is közvetlenül érintik.

  • Megköszöni a szavazóknak, az MSZP-szavazóknak, gratulál a Fidesznek és minden pártnak, aki képviselőt tud küldeni az Európai Parlamentbe. 

  • Mintegy végszóra megérkezett Vágó Gábor is az LMP eredményvárójába, ahol az eddig szolidan fogyasztó szimpatizánsok most elkezdtek erősen italozni, szóval a hangulat már semmiben nem különbözik egy romkocsma bármelyik estéjétől.

  • Utána Szanyi Tibor és az MSZP-elnökség. Talán testületileg lemondanak?

  • A hírre óriási lesz az izgalom az elsőn a sajtóteremben.

    De nem lifttel jönnek! 

    – teszi hozzá a szocialisták sajtósa. Csalódottság.

  • Index: Számítanak-e arra, hogy a kémügyhöz hasonló, a Jobbikot érintő botrányok látnak napvilágot az önkormányzati választásokig?

    Vona Gábor: Számítunk rá, hiszen az akció mindig megszüli a reakciót, és a Jobbik második erővé válása nyilván további ellenenergiákat fog ébreszteni a Fideszből. Vagy az MSZP-ből. A baloldalon most nagyon komoly belső harcok várhatók. Az MSZP-nek le kell majd nyelnie a DK-t, úgyhogy ott nem tudjuk, mi lesz. Én arra számítok, hogy a Fidesz részéről lesznek ellenlépések, de állunk elébe! A Jobbik egy erős, stabil párt, mocskolódó kampánnyal nem lehet minket megroppantani. Ha a Fidesz szakmai vitára is hajlandó velünk kiállni, akkor természetesen állunk elébe.

    Kovács Béla kimegy Brüsszelbe?

    Természetesen. Mandátumot szerzett magyar emberek támogatásával, demokratikus úton, úgyhogy Brüsszelben fogja képviselni a Jobbikot és azokat az embereket, akik őt mandátummal ajándékozták meg.

    És mi lesz akkor, ha a mentelmi jogáról lemond vagy le kell mondania?

    Még nem tud lemondani a mentelmi jogáról, de természetesen ő nem kíván jobbikos politikusként a mentelmi joga mögé bújni. Ha a vizsgálat elkezdődik, ő áll elébe.

    Most tényleg örülnek? A parlamenti választás estéjén elég savanyú arcot vágtak, noha akkor is sikeresen szerepeltek. Most mit érez?

    A parlamenti választásokon kitűztünk egy célt, azonkívül, hogy nyerjük meg a választást. Azt, hogy előzzük meg az MSZP-t. Ráadásul a Fidesz kétharmados kormányt alakíthatott ismételten, és ez nyilvánvalóan belejátszott a csalódottságunkba, egyéni mandátumokat sem sikerült szereznünk. Most azt a célt tűztük ki, hogy mi legyünk a második erő, és ezt elértük. Úgyhogy boldogok vagyunk. Természetesen örültünk volna, ha négy vagy akár öt képviselőt juttathattunk volna az Európai Parlamentbe, de a legfontosabb célunkat elértük.

  • Az európai zöldek nevében nyilatkozó Rebecca Harms német EP-képviselő szerint siker volt pártjának ez a választás. Örömét fejezte ki, hogy sikerült megint a negyedik legnagyobb erőként szerepelniük az európai választásokon.

  • Bajnai Gordon azzal kezdte a beszédet, hogy Európában az Együtt-PM mindig a magyar nemzet érdekeit tartja szem előtt. Ha van mód rá, akkor a kormánnyal közösen, ha nincs, akkor is a magyar polgárok érdekeit szem előtt tartva – mondta a tapsoló közönségnek.

    Ezután arról beszélt, hogy a most kapott bizalom miatt még inkább úgy gondolja, hogy az Együttnek új arcokkal, új programmal kell azért küzdenie, hogy az erős, normális, európai Magyarország legyen az alternatíva [a magyar politikában]. Külön örül annak, hogy Budapesten és a nagyvárosokban több olyan választókerület is volt, ahol az Együtt lett a Fidesz után a második.

    Végül gratulált a HÍD-MOST-nak, az MKP-nak és az RMDSZ-nek.

  • Sok tekintetben a DK nyerte meg ezt a választást - mondta Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, aki szerint ezzel az eredménnyel befejeződött a DK megalapításának hosszú, nehéz és fárasztó története. "Két és fél éve a semmiből alapítottuk meg ezt a pártot, és a cél most az, hogy a DK legyen az orbáni önkény legádázabb ellenfele. Azon fogunk dolgozni, hogy Orbánékat kisebbségbe szorítsuk."

    Gyurcsány óriási üdvrivalgás és tapsvihar közepette mondta el a beszédét az eredmények nyilvánosságra kerülése után.  "Hazafiak vagyunk, magyarok és büszke európaiak" - mondta a pártelnök, és azt ígérte, az EP-ciklus alatt is maradnak ugyanilyen patrióták, nem ijednek meg más nemzetektől. 

  • Lekapcsolták a tévét, és mindjárt 23:45, amikorra ígérték. Az előbb egyébként trollkodtunk egy kicsit az origós és hvg.hu-s kollégákkal: azon az ajtón jöttünk be a sajtóterembe, ahol a politikusok szoktak – de előtte lenyomtuk a kilincset, résnyire kinyitottuk az ajtót, majd visszazártuk. Az MSZP-seket nem lehet majd kérdezni, ahogy április 6-án sem lehetett.

  • és ezúttal nem szelfizett:

  • Gabi Zimmer, az Egyesült Baloldal frakcióvezetője szerint nagyon izgalmas volt a választási este Németországban. „A trojka diktátumai ellen fogunk harcolni az EP-ben, és érvényesíteni fogjuk az európai emberek szociális jogait. Nyitottak vagyunk az együttműködésre a hasonlóan gondolkodó pártokkal” – fogalmazott a baloldali vezető. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e pártja Martin Schulz EB-elnöki jelölését, három feltétellel válaszolt: csak olyan jelöltet tudnak elfogadni, aki korábban bemutatkozott a kampányban, a trojka politikájának véget kell vetni, és gyökeres reformokra lesz szükség – az ezeket megígérőkkel hajlandók együttműködni.

  • Nem a DK-szavazó kisnyugdíjasok pénztárcájához igazították az eredményváró árlapjàt.

  • Botka László városában 23,93 százalékot kapott az MSZP, a két másik baloldali párt 8-9 százalékot, a Fidesz 41 százalékot. A három baloldali párt összesen jobb volt, mint a Fidesz, ez még Budapesten sem jött össze nekik.

  • Bajnai Gordon után Jávor Benedek, az Együtt-PM leendő európai parlamenti képviselője beszélt az eredményváron.

    A legerősebb mondat arról szólt, hogy a mostani választáson bebizonyosodott, érdemes

    önállóan, hittel, önbizalommal és saját programmal

    kiállni a választók elé. Bejelentette, hogy ő megy ki Bajnai Gordon helyett az Európai Parlamentbe, és hogy a zöldek frakciójában lesz képviselő. Viszont megígérte, hogy Brüsszelben az egész Együtt-PM pártszövetséget képviseli majd.

  • Ilyet se láttak emberemlékezet óta a XIII. kerületben:

    Sorsolt sorszám A listát állító párt(ok) neve Kapott érvényes szavazat %
     1  MSZP  6 527  18.79 %
     2  SMS  108  0.31 %
     3  FIDESZ-KDNP  11 218  32.3 %
     4  A HAZA NEM ELADÓ  109  0.31 %
     5  JOBBIK  2 844  8.19 %
     6  LMP  3 013  8.68 %
     7  EGYÜTT-PM  5 586  16.09 %
     11  DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ  5 323  15.33 %

  • Az 1990-es parlament választásokon, a rendszerváltás eufóriájában az állampárti utódpárt MSZP 10,89 százalékos eredményt ért el pártlistán. 

    Huszonnégy évvel később a Mesterházy Attila vezette MSZP 10,92 százalékos eredményt ért el az EP-választáson 252 494 szavazattal. Mindössze 693 szavazaton múlt, hogy nem most produkálták a szocialista párt valaha volt legrosszabb eredményét. A 19 megyéből egyben, Csongrádban sikerült második helyet szerezniük, Budapesten negyedikek lettek, a DK mellett az Együtt-PM pártszövetség is megelőzte őket.

  • Legalábbis ezt mondta az Indexnek. Jó, örült volna, ha háromnál több mandátumot szereznek, de így is nagyon örül.  

  • Elégedetten, büszkén fogadta az eredményt az egy mandátumot szerzett Együtt-PM. Bajnai Gordon pártelnök szerint páratlan eredmény, hogy egy ilyen fiatal párt ennyire rövid idő alatt ilyen jól szerepel a választáson.  

    Szavait nagy taps és ujjongás fogadta. Bajnai azt is elmondta, hogy ez egy fair és tisztességes választás volt, és mindenkinek gratulált, aki mandátumot szerzett.

  • A földvédő mozgalmakkal fog Morvai harcolni a "földrablások" ellen - tudjuk meg tőle, aztán megint az irányított sajtóról beszél. Szeretnénk elérni azt is, hogy olyan uniós norma szülessen, hogy a magyar munkavállaló ne kapjon lényegesen kevesebbet, mint a külföldi. "Terveink vannak bőven" - mondta.