Rekordalacsony a részvétel az EP-választáson

HLH 0107
  • A Fidesznek 12, a Jobbiknak 3, az MSZP-nek és a DK-nak 2-2, az Együtt-PM-nek és az LMP-nek 1-1 EP-képviselője lehet Az MSZP 24 éve a legrosszabb eredményt érte el Az MSZP-elnökség és Mesterházy Attila lemondott Budapesten a DK-ra többen szavaztak, mint a szocialistákra Nagyon alacsony volt a részvétel Az EP-ben 212 mandátuma lehet az Európai Néppártnak, 186 a szocialistáknak.
2014.05.25. 23:25
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jobban teljesítettünk, mint amire a rosszakaróink Nagy-Britanniában számítottak – kezdte Struan Stevenson, az Európai Konzervatívok és Reformerektől (ECR). „57 bejutónk van már és mivel 7 tagállamból biztosan vannak már képviselőink, megvan a frakcióalapításhoz szükséges minimális létszámunk is" – mondta, hozzátéve, hogy hétnél több országból számítanak olyan képviselőkre, akik a ECR padsorait választják. „Több millió szavazó reformért kiált az Európai Unióban. Nagy változások előtt állunk az EP-ben. Nem vehetjük semmibe több millió szavazó akaratát. Mi nem állítottunk EB-jelöltet, mert úgy gondoljuk, hogy az egész módszer végtelenül antidemokratikus” – zárta mondandóját Stevenson.

  • Kommentár nélkül:

    • 1987 – 72,4%
    • 1989 – 51,1%
    • 1994 – 35,5%
    • 1999 – 39,9%
    • 2004 – 38,6%
    • 2009 – 36,8%
    • 2014 – 34,5%
  • A 8 033 818 választásra jogosult közül 2 322 982 polgár adott le szavazatot a mai EP-választáson, ez 28,92 százalékos részvételt jelent. Soha a rendszerváltás óta ilyen kevesen nem szavaztak országos választáson.

  • Nem szeretjük a viszonylag izgalmas választási estéket, dolgozni fogunk rajta, hogy legközelebb ne így legyen

    - mondta Meszerics Tamás, aki után Schiffer András lépett színpadra.

    Valóban izgalmasra sikeredett ez a mai este, én magam - miután kiderült, hogy nem egy nap lesz az országgyűlési választásokkal az EP-választás már - biztos voltam benne, hogy kemény lesz ez az este a párt számára. Tanulnunk kell ebből az elmúlt néhány hétből is, április 6-án átmentünk a tű fokán, most jött egy újabb fontos lépcső, amit megugrottunk. Gratulálok Meszerics Tamásnak és Csiba Katalinnak. És azoknak is, akik ma este Magyarországról mandátumot szereztek.

  • Portugáliában, mintha csak kontráznának a magyar miniszterelnök szavaira, Manuel Alegre, a szocialista párt vezetője azt mondta, Európában a legnagyobb baloldali győzelem született a portugáloknál. Nos, csak az összehasonlítás kedvéért, a 31 százalékot nevezte annak, míg Orbán az 51,5-öt.

  • Másodikból lesz az első - jelentette ki Vona Gábor. Kemény munkát ígér (maguknak), erre kéri az EP-képviselőit is, majd Morvainak adta át a szót.

    Büszke vagyok és boldog, mert magyar vagyok, és tudom, hogy Magyarországból soha nem fognak többé diktatúrát csinálni - kezdte Morvai. Szerinte a sajtó és a média totális kontroll alatt áll. Szerinte kiderült, hogy a titkosszolgálatok, az ügyészség közvetlen irányítás alatt áll.  Morvai szerint a több százezer szavazó megmutatta, hogy nem lehet visszahozni az ötvenes éveket Magyarországon. Morvai az internetnek is megköszönte a győzelmet, örül neki, hogy azt még nem tudták kontrollálni. 

  • A Jobbik zsidó gárdistája bízik Kovács Bélában

    Reiner Péter Jobbik-szimpatizáns szerint a Magyar Gárda él és virul és a Jobbik azért előzi be az MSZP-t, mert az "álkémügy" visszafelé sült el.

    A Jobbik zsidó gárdistája bízik Kovács Bélában
  • Egy Combinón utaznak ennyien egy közepesen forgalmas délutánon, vagy a Vasas törzsszurkolói lehettek ennyien szombaton a Kozármisleny elleni hazai szezonzárón. És ennyin múlt, legalábbis a dolgok mostani állása szerint, hogy az LMP mégis bejutott az EP-be. Az 5 százalékos szavazati határ 115 662 volt, legalább ennyi kellett, hogy mandátumot szerezzen egy párt – az LMP a dolgok mostani állása szerint 115 957 szavazatot kapott.

    Ezzel az LMP-é a valaha volt legszorosabb bejutás dicsősége – az MDF-től vették át, amely 2006-ben 5,04 százalékkal, a határt 2429 szavazattal átlépve jutottak be a magyar parlamentbe.

  • – méltatlankodik az egyik tudósító, miután bejelenti az MSZP sajtósa, hogy csak 23:45-kor jön a nagy sajtótájékoztató. Rögtön javaslom is neki, hogy alakítsunk szakszervezetet. Egyébként a nyomtatott lapok szívnak a legjobban: a Népszabadságnál például pont negyedórával éjfél előtt van a lapzárta.

  • Az első mandátumbecslés látványosan jelent meg.

  • Az európai liberálisok vezetője, Guy Verhofstadt szerint fontos, hogy most először 30 éve a részvétel emelkedett, még ha csak egy hajszállal is. „Több mint 70 képviselőt jósolnak nekünk, és ezzel biztosan a harmadik erő leszünk” – fogalmazott. Verhofstadt szerint ez egy üzenet az euroszkeptikusoknak: az Európa-párti politikai erők nyerték meg a választást. „Olyan jelölt kell, hogy lehetőséget kapjon, aki megmérette magát a kampányban, olyan, akiket a pártok választottak ki. Nem szabad, hogy politikai játszmává silányuljon ez a pozíció” – mondta az EB-elnöki jelölésről.

  • Nem volt egyszerű legyőzni az MSZP-t - mondta Vona, mert a kampányban erősen támadták őket. De szerinte a Jobbikot nem lehet megroppantani.

    Nem mi roppantunk össze ma, hanem az MSZP - jelentette ki. De azt is mondta, hogy az MSZP összeomlott. A Jobbik vált a Fidesz kihívójává, "mi maradtunk az utolsó mentsvár". Ezután arról beszélt, hogy míg a Fidesz a gazdagokat segíti, addig a Jobbik az elesetteket.

    Vona gratulált Morvai Krisztinának, Balczó Zoltánnak és Kovács Bélának is. 

  • – ezt kiabálják az Együtt-PM eredményváróján, miközben a kivetítőn Vona Gábor beszéde megy a tévéből. Bár mandátumot szerzett, a tévében tényleg nem látszik, hogy  Kovács Béla ott állna Vona Gábor mögött a színpadon.

  • Dömötör Csaba, aki a Fidesz EP-listáján a 13. helyen áll. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy az LMP is küld egy képviselőt Brüsszelbe, úgy tűnt, ő is bejut. De mivel az LMP átlépte az 5%-os küszöböt, ő  nem mehet.

  • "Ezt nem hiszem el, miért nem vertük meg az MSZP-t, és miért jutott be az LMP?!" - mondja az egyik vendég. "Hát gyerekek, ilyen nincsen, hogy lehet ekkora mázlija az LMP-nek?!" - így a másik. "Micsoda k.... malaca van...". A DK támogatói nem nagyon örülnek, kissé elromlott a korábbi frenetikus hangulat, már nem is táncolnak.

  • Vona Gábor köszöni mindenkinek, aktivistáknak, szavazóknak. A részvétel alacsonysága szerinte intő jel, mert azt mutatja, hogy a magyar társadalom ennek az Európai Uniónak nem hisz. Szerinte ugyanezt bizonyítja az európai euroszkeptikus pártok sikere.

    Arról is beszél, hogy a Jobbik lépésről lépésre haladt az elmúlt években. Eddig nem sikerült megelőzniük az MSZP-t, de "ma eljött az idő, hosszú kemény munkánknak eljött a gyümölcse". 

  • Nem történt igazi meglepetés: a kormányzó szocdem demokrata párt 33 százalékkal nyerhetett, de egészen közel került hozzá egy humorista, Beppe Grillo Öt Csillag nevű antipártja. A házi őrizetben lévő Berlusconi Forza Italiája a vártnál picit jobban, de így is leszakadva, 18 százalékot kaphatott, az Északi Ligának pedig 6 százalékkal kellett megelégednie.

  • A Demokratikus Koalíció 68 519, az Együtt-PM 68 389 szavazatot szerzett a fővárosban, ez 13,1%-ot és 13,07%-ot jelent. Az MSZP 60 171 szavazattal 11,5%-ot kapott.

    A harc az ellenzéki főpolgármester-jelölésért még annál is keményebb lehet, mint vártuk.

  • Most bújtak elő, hatalmas tapsot kaptak. "Szép volt fiúk!" - kiabálják a szimpatizánsok. Vastapsolnak is. Vona alig jut szóhoz.

    Ma Magyarország második legerősebb pártja a Jobbik - jelentette ki Vona Gábor. Nagy tapsot kapott megint. 

  • Hannes Swoboda, a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójának feje örömét fejezte ki, hogy nem igazolódtak be a korábbi félelmek a tovább süllyedő részvételről. „Előreléptünk, de nem volt elég bátor lépés. Nem adtunk lehetőséget a szavazóknak, hogy egyértelműen letehessék a voksukat egy EB-elnökre." Swoboda szerint drámai veszteséget szenvedett el az Európai Néppárt, még akkor is, ha nyerésre állnak, mivel 20-25 százalékkal kevesebb képviselőjük lesz a legfrissebb becslések alapján. „Ez azt jelenti a mi frakciónknak, hogy az EPP dominanciájának vége. Megerősödtünk, a következő ciklusban kulcspozícióba kerül az S&D."

    Azt sem rejtette véka alá, hogy megpróbálnak többséget szerezni a saját EB-elnökjelöltjüknek, Martin Schulznak. Szerinte ha a néppárti Jean-Claude Juncker elnök akar lenni, akkor el kell fogadnia a szocialisták javaslatait is Európa gyökeres átalakítására, így megszorítás mellett erős munkahely-teremtési kezdeményezést például. „Bármilyen megállapodásra nyitottak vagyunk, ami erősebb pozícióba segíti a szociáldemokrata frakciót és nem célunk, hogy pár mandátumos többségre törekedjünk."

  •  A voksok több mint nyolcvan százalékának összesítése alapján a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) a szavazatok több mint harminc százalékát kapta a vasárnapi választáson Belgium északi, hollandajkú régiójában, így a párt megkerülhetetlen erővé válhat Flandriában. A szavazatok 32,7 százalékát besöprő N-VA a francia nyelvű belga lapok, a Le Soir és a La Libre Belgique szerint is a Kereszténydemokrata Flamand Párttal (CD&V) készül koalícióra Flandriában, amely a voksok 20,9 százalékát kapta. Az N-VA vezetője az részeredmények közzétételét követően úgy nyilatkozott: pártja messze a legerősebb az országban, és mihamarabb tárgyalóasztalhoz szeretne ülni, hogy meg lehessen alakítani a flamand kormánykoalíciót. (MTI)

  • A képviselőinknek az lesz a dolguk, hogy külföldön is a hazát védjék, kivívják a tiszteletet a magyaroknak. Megmutassák, hogy a magyarok az összefogás erejével, olyan országot építenek, amelyekre még nagy dolgok várnak. Gratulálok a ma megválasztott képviselőknek, tekintet nélkül arra, hogy melyik párt színeiben indult.

  • Arányaiban mi járultunk hozzá legjobban az Európai Néppárt győzelméhez. Három a magyar igazság, kettő már megvan. Büszkék lehetünk arra, hogy az MKP és RMDSZ is bejutott az EP-be, így közösen képviselhetjük a magyar érdekeket.

  • A mértéktartás, a szerénység, az alázat a politika zsinórmértéke - ezért mindenkitől visszafogottságot kérek, általában. De most győztünk, nagyon győztünk, mi győztünk a legjobban.

  • Mesterházy Attila pártelnök és alelnökei, Gúr Nándor és Horváth Csaba, valamint Harangozó Tamás és Bárándy Gergely. Az EP-jelöltek közül pedig Szanyi Tiboron kívül Gurmai Zita (5. hely) és Gúr Roland (3. hely) is feltűnt még 20 óra körül a folyosókon. Kissé furcsa, hogy Ujhelyi István, a listamásodik Szegeden várja az eredményt.

  • Fidesz: Pelczné Gáll Ildikó, Szájer József, Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György, Erdős Norbert, Bocskor Andrea, Deli Andor, Kósa Ádám, Hölvényi György

    Jobbik: Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Kovács Béla

    MSZP: Szanyi Tibor, Ujhelyi István

    DK: Gyurcsány Ferenc (helyette Molnár Csaba megy), Niedermüller Péter

    Együtt-PM: Bajnai Gordon (helyette Jávor Benedek)

    LMP: Meszerics Tamás

  • A függetlenségért küzdő Katalóniában 2009-ben 36,94 százalékos volt a részvétel, most viszont 47,44 százalék ment el szavazni, de amúgy egész Spanyolországban az EU-átlag fölötti volt a részvétel. Visca Barca

  • Legalábbis az a néhány szimpatizáns tapsolt, amikor bemondták a tévében, hogy megelőzték az MSZP-t. De messze nincs euforikus hangulat. A párt prominensei viszont továbbra sem jöttek elő, úgyhogy azt nem tudom, ők mennyire örülnek. 

  • Ujjongással, tapssal önironikus nevetéssel az LMP arra, hogy az 5,01 százalékkal egy mandátumot szereztek az Európai Parlamentben. Az aktivistáknak pedig repülnek a pacsik, a nyomok pedig arra utalnak, hogy a VIP-teremben konfettieső is hullott, ezt állítólag a kampányfőnök kapta.

  • Majdnem találtunk egy embert, aki izgul a választás miatt!

    MAJDNEM találtunk egy embert aki IZGUL a választás miatt!!!!!