A hét lemeze: Toro y Moi

2015. április 12., 16:07 Módosítva: 2015.04.13 09:19
24

Action Bronson és a Prodgy új albumai után ennek a hétnek is összeszedtük a legfontosabb megjelenéseit. Ezúttal Toro y Moi szintlépő lemezére esett a választásunk, ami könnyedén lehet akár mérföldkő is a zenész életében. Ezen kívül meghallgattuk még a Drenge, Matt & Kim, a Mountain Goats, a Very Best és a Weed lemezeit is.

A Toro y Moi név mögött álló Chazwick Bradley Bundick könnyen lehetett volna az egykori chillwave-mozgalom talán legtragikusabb figurája is. Bemutatkozó albuma csak 2010 januárjában, az irányzat kirobbanását követő évben jelent meg. 2009 elveszett nyara csakugyan más volt, mint a többi. Volt valami egészen különös a levegőben, már ami a jóléti társadalmak fiataljait illeti, hiszen a harmadik világ országaiban azért bizonyára egészen más volt a helyzet. Erre az erőtlen, bágyadt, lemondó zeitgeistra reagált a chillwave-mozgalom lomha és nyárias dalaival, kásás szintetizátorhangzással és fátyolos énekkel.

Tovább

Életem levsharanb koncertje

2015. április 11., 23:21 Módosítva: 2019.07.12 19:43
519

Szombat este tartotta 40. születésnapi, jubileumi koncertjét az EDDA a Papp László Sportarénában.

edda

A hangulat kellő visszaadásáért szó szerint idézzük kollégáink helyszíni beszámolóit, amikből ítélve nem aratott osztatlan sikert Pataky Attila együttesének mostani felállása.

"Életem levsharanb koncertje a 40 muzsijáját vártam óriási csalódás volg" - jelentette a telefonjáról Zolan, aki felháborodott, hogy csak két dalt játszottak le abból az időből, ami miatt az EDDA EDDA lett.

"Szóba.sen merülnek olyan nevek, mint Slamovts. Vagy Bartha. Tinilányok diszkója. Ez lett az Edda (Művek). Fájdalmas" - lamentált a csalódást okozó koncerten.

dolanedda

"Monfjul Attis még modt is jól énekel" - egészítette ki Zolan beszámolóját a helyszínről Sanyi. 

"Ennek az Eddának semmi köze ahhoz az Eddához, és Patakinak se ahhoz a Patakinak, mióta elvitték az ufók" - osztotta Sanyi Zolan véleményét.

"Attttish be adh fhel!!!!!!!!!!!!!!!" 

A romák már nem tartanak össze

2015. április 10., 08:08 Módosítva: 2015.11.12 19:15
53

A Roma Világnap alkalmából a budapesti Telep Bárban tartottak kerekasztal-beszélgetést a hiphop, azon belül is a roma hiphop jelenlegi helyzetéről. A kissé eklektikus beszélgetésen kiderült, hogy ugyan létezik roma rap, de nincs megjelenési felülete, az előadók nem elég nyitottak mások felé és túl fontos szempont a pénz.

Tovább

Madonna nagyon furcsa dolgokat művel egy harisnyakötőben

2015. április 9., 17:21 Módosítva: 2015.04.10 08:27
5

Új videóklippel jelentkezett Madonna a Rebel Heart albumról, ezúttal a Ghosttown című dalhoz készült. A svéd rendező, Jonas Åkerlund csinálta, és Madonna mellett az Empire című sorozatból ismert Terrence Howard a főszereplője. A videoklip hátborzongató posztapokaliptikus kisfilmként van definiálva, a valóságban azonban annyi történik, hogy Madonna harisnyakötőben fekszik egy ágyon, kalappal a fején, majd felkel és elkezd egy golfütővel hadonászni. Aztán célba veszi egy férfi, aki le akarja lőni, de végül inkább eljárnak egy gondosan koreografált táncot. Én mondjuk végig csak az tudtam nézni, hogy mi a fene történt Madonna fogával. Valami ötlet?

Ludacris és Pusha T is lesz a Balaton Soundonf

2015. április 9., 12:02 Módosítva: 2015.04.09 14:40
17

A korábban bejelentett nevek (Tiësto, Hardwell, a Faithless, Axwell vs. Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero Zedd, Afrojack) mellé újabb hosszú sort hoztak nyilvánosságra a Balaton Sound szervezői.

Érkezik a Balaton-partra a háromszoros Grammy- és kilencszeres BET Awards-díjas amerikai rapper, színész, Ludacris, valamint jön Jason Derulo, és az amerikai rapper és dalszerző Pusha T is.

Itt lesz Seth Troxler, és a bronxi testvérpár, a TheMartinez Brothers. Az izraeli Guy Gerber DJ, Oliver Koletzki, jön a Skream is. Jön még Jack Ravill, azaz Jackmaster skót elektronikus zenész, a német Alle Farben is, aki három hete lépett fel az Akváriumban Jön a londoni születésű, de Berlinben élő és alkotó George Fritgerald DJ-producer.

Egy extra produkcióval is jelen lesz a Soundon a Faithless énekese: a 20 éves fennállását a Balaton Soundon (is) megünneplő Faithless frontembere - a Maxi Jazz & The E-Type Boys formációval is színpadra áll Zamárdiban.

Itt lesz a holland Nik Roos, Martijn Sonderen és Thijs de Vlieger elektronikus zenei projektje, a Noisia, Alix Perez is érkezik Zamárdiba, valamint a Teddy Killerz formáció, Oroszországból. Az AronChupa a svéd elektronikus színteret képviseli, és jön a szintén svéd énekesnő, Elliphant, aki még 2012-ben jelentette meg első kislemezét. És végül a seattle-i Odesza formáció is itt lesz Zamárdiban. 

Nézze meg a Halálos iramban 7 végét!

2015. április 7., 17:59 Módosítva: 2015.04.13 12:34
13995

Nincs jogsim, és a Need For Speed játékokból is csak néhányat játszottam végig. A Halálos iramban-szériából viszont minden részt láttam, és bevallom férfiasan, majdnem elmorzsoltam egy könnycseppet a Halálos iramban 7 utolsó jelenetét látva, amiben a digitálisan megrajzolt Paul Walker és Vin Diesel egy tengerparti jelenetet és egy szép montázst követően a hegyi utakon kanyarogva, külön-külön elhajtanak a naplementébe, miközben Wiz Khalifa See You Again című dala szól. Persze már tavaly ilyenkor is keringtek pletykák arról, hogy ez lesz a hetedik rész befejezése, mert a stáb így akar tisztelgni a 2013-ban autóbalesetben elhunyt főszereplő, Paul Walker előtt.

És ezúttal egyáltalán nem túlzás azt írni, hogy a fél világ rákattant a színészre emlékező Wiz Khalifa-dalra, mert a Charlie Puth-tal együtt elkészített, hivatalos videoklip (amiben a filmvégi búcsú és a "For Paul" felirat mellett még sok másik Paul Walker-jelenet is látható a hét Halálos iramban-filmből) hétfő óta az összes popkulturális magazint bejárta az Empire Online-tól a Metrón és a Mirroron át az US Weekly Magazine-ig. Mi sem titkolhatjuk tovább, íme:

A Halálos iramban 7-et egyébként annyian megnézték a hétvégén Amerikában, hogy máris ez a legjobb húsvéti nyitóhétvégét produkáló film, és természetesen a magyar jegyeladási toplistán is első lett (kritikánk a filmről itt olvasható).

Olyan tehetségeket mutatunk, akiket láttunk eleget

2015. április 7., 14:56 Módosítva: 2016.02.10 09:25
54

Bejelentették azt a kilenc előadót, akik részt vesznek a Volt-MR2 szervezésében a második Nagy-Szín-Pad versenyen, ami (még az MTI közlemény szerint is!) tehetségmutató, és nem -kutató. Tavaly az alapvetően pozitív kezdeményezés hamar átment ócska hashtaggyűjtés és lájkversenybe, de legalább arra nem lehetett panasz, hogy tényleg segített kevésbé ismert, feltörekvő együtteseknek tévés szerepléshez, illetve fesztiválos fellépéshez jutni. A mostani kilenc név esetén viszont bátran kijelenthető, hogy vagy ennyire nem léteznek már fiatal zenekarok itthon, vagy tényleg szükség van bemutatni évtizedes múlttal rendelkező előadókat.

Tovább

Ørdøg-klippremier: zúzós zenéhez ütős klip

2015. április 7., 14:02 Módosítva: 2015.04.07 15:55
609

A Superbutt tagjaiból alakult metálzenekar (igen, á-val), az Ørdøg első albuma még tavaly jelent meg, rajta tíz nagyon faszán összerakott, feszes, tempós, gitárcentrikus üvöltözéssel, és fel is került a szaksajtó év végi lemezlistáira, volt, ahol egyenesen az év lemeze lett. Megértjük, mert a zene tényleg nagyon jó, az első klipnek választott dal meg koncerten tuti nagyot üt, különösen a vége, amikor pompásan lehet rá headbangelni. 

A zenekart megkérdeztük a fenti klipről, amiben minden tag ugyanazt a bazinagy papírmasé fejet viseli, hogy egészen pontosan ez hogy is jött, meg minek, Vörös András énekes meg ezt válaszolta:

Az egyikünk felesége, aki bábkészítő, felajánlotta, hogy csinál nekünk groteszk maszkokat egy kliphez, ha akarjuk. Akartuk. Aztán, mivel a filmezéshez nem értünk, beszéltünk olyanokkal, akik igen. Ők kitaláltak hozzá történetet, szereztek helyszínt, szereplőket, meg minden egyebet, és szóltak, hogy hányra és hová menjünk forgatni. Odamentünk, vártunk pár órát, néztük érdeklődve, hogy mi történik, meg közben fél szemmel számítógépről a Seattle-Green Bay NFL-konferenciadöntőt is, mert az pont akkor volt, utána pedig felvettük a ruhákat, amiket hoztak nekünk, felálltunk oda, ahova mutatták, és azt csináltuk, amit mondtak.

A legtöbbet egyébként Szabolcs várt, róla mintázódtak a maszkok, de neki csak egy jelenetben kellett szerepelnie, és bár délután négyre érkezett, csak hajnali háromkor került volna sorra, ezért közben összehozott egy tizenkétezres italszámlát a büfében egyedül. A jelenetét végül egy másik alkalommal vették fel, amikor már nem kellett sokat várnia. Mi viszont még aznap reggelre végeztünk, hazamentünk, és pár héttel később telefonáltak, hogy kész a klip. 

Már nem Joy Divisionre táncolnak

2015. április 7., 10:28 Módosítva: 2015.04.07 14:17
28

Biztos sokan emlékeznek még rá, amikor 2007 környékén kijött a Let's Dance To Joy Division, egy ironikus indie himnusz, ami nagyon rövid időre annyira ismertté tette a The Wombats nevű brit zenekart, hogy még a Szigetre is eljutottak. Aztán hosszú időre eltűnt, a 2011-es nagylemezük létezéséről sokan nem is tudnak (Spotifyon pl. fent sincs), ezért is ért mindenkit akkora meglepetésként, hogy a Wombats januárban nem csak visszatért, de a Greek Tragedy c. számukkal majdnem akkorát robbantottak, mint nyolc éve. Az április 13-án megjelenő albumot most csak itt, csak nálunk meg is lehet hallgatni egy héten keresztül.

Tovább

A hét lemeze: Prodigy

2015. április 6., 09:56 Módosítva: 2016.07.01 23:40
234

Ahogyan múlt héten, úgy most is meghallgattuk a héten megjelent lemezeket, köztük olyan nagy visszatérőket, mint a Prodigy, vagy az 1967 (!!!) után új stúdióalbumot készítő The Sonics vagy az Iceage frontemberének side projektje, a Marching Church. A kommentelők minden alkalommal megjegyzik, hogy az Index utálja a Prodigyt, és mindig csak lehúzza. Hát, ez sajnos most sem lesz másképp.

Tovább

Meghalt a Lynyrd Skynyrd-alapító Bob Burns

2015. április 5., 11:30 Módosítva: 2015.04.06 13:39
53

64 éves korában autóbalesetben meghalt a Lynyrd Skynyrd egyik alapítója és első dobosa, Robert Burns Jr., írja a Variety.

A zenész autója péntek éjfél előtt sodródott le az útról, egyelőre ismeretlen körülmények között. Egy postaládát elkaszált, majd egy fának ütközött a georgia-i Cartersville-ben.

Tovább

Ez az a város, ami ihlette

2015. április 3., 15:00 Módosítva: 2015.04.03 17:40
62

A tavaly év legjobb magyar megjelenései között emlegettük Stas, vagyis Sztaniszláv Bendarzsevszkij Tales From Liasufam Desert c. lemezét, de a mostani megjelenése valamennyire eltér a tavalyi concept albumtól. A MRBL néven kezdett projektje most az Indexen debütál. 

Tovább

Nicolas Jaar magyar kedvencei pecázni mentek

2015. április 2., 14:02 Módosítva: 2015.04.02 15:36
32

Az év elején feltámadt hamvaiból az Amorf Lovagok, ami az egykori – és hamarosan újra koncertező –  Amorf Ördögök romjain kelt életre. Januártól decemberig minden hónap hatodik napján bemutatnak egy-egy új dalt. Az eddigi legfrissebb, márciusi szerzeményhez az a 12z készített remixet, akikre nemrég Nicolas Jaar is felfigyelt.

Tovább

Hallgatnám! American Wrestlers: Kelly

2015. április 2., 11:28 Módosítva: 2015.04.02 11:28
27

Néhány hete még szinte semmit sem lehetett tudni az American Wrestlers nevű projektről, csak nemrég derült ki, hogy egy a barátnője miatt Skóciából az Államokba költözött, Gary McClure nevű figura áll mögötte. A zenész néhányaknak talán ismerős lehet egy régebbi zenekarából, a mérsékelten sikeres Working For A Nuclear Free City névre keresztelt, manchesteri nugaze-együttesből. (Pár éve megjelent egy szólólemeze is Wreaths címmel, de az még annyira sem ismert, mint a WFANFC.)

McClure nemrég új név alatt új dalok írásába kezdett, amelyek közül az egyik legerősebb a Kelly című szerzemény. A dal egy Kelly Thomas nevű skizofrén hajléktalanról szól, akire még talán az Index olvasói is emlékeznek, hiszen három éve mi is beszámoltunk a haláláról: a 37 éves férfit hat rendőr ütötte-verte – többek között gumibotokkal – a kaliforniai Fullertonban. Hiába kért többször is elnézést, és hiába jelezte, hogy nem kap levegőt, az egyenruhások nem eresztették. Egy idő után már csak annyit ismételgetett: "apa, apa!" Kelly Thomas végül öt nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Tovább

Sziget: lesz Ellie Goulding és Kasabian is

2015. április 2., 11:11 Módosítva: 2015.08.15 17:42
55

Újabb neveket jelentett be a Sziget Fesztivál, ezek közül a legismertebb Ellie Goulding és a Kasabian. Az előbbi először jön Magyarországra, idén még A szürke ötven árnyalatához is írt zenét Love Me Like You Do címmel. Másik nagy név pedig a Kasabian, amelynek ez lesz a negyedik koncertje Magyarországon, és harmadik alkalommal lépnek fel a Sziget Nagyszínpadán. 

További bejelentett nevek:

  • Nero
  • Kraftklub
  • Cameron Edwards és Joe Lenzie
  • Hernan Cattaneo
  • Ellen Allien
  • Damian Lazarus
  • Laura Jones
  • Dave Sumner
  • StadiumX
  • Lucas & Steve

Kedvezményes jegyek április végéig kaphatók.

A '80-as évek nem halt meg

2015. április 1., 14:52 Módosítva: 2015.04.01 15:52
38
unnamed (1)

Elkészítette első nagylemezét a Hoodoo Offenders, amelynek tagjait olyan hazai együttesekből is lehet ismerni, mint a Kollaps, az Amber Smith, az EZ Basic vagy a Supersonic. Miután ezek a zenekarok feloszlottak/átmenetileg szünetelnek, Neményi Csaba, Tóth András és Olli Toof megalapította a Hoodoo Offenderst. A zenekar első lemezét mi mutatjuk meg először.

Tovább

Geszti a magyar könnyűzene legalját kapargatja

2015. április 1., 14:00 Módosítva: 2015.09.11 14:07
426

Amikor Geszti Péter sokadik zenei projektje, a Gringo Sztár tavaly ledobta a multikulturális atombombát a Hungarian In Europe c. Sting-feldolgozással, akkor úgy éreztük, hogy a nyughatatlan médiapolihisztor elérte karrierje legmélyét, ahonnan már csak felfelé vezet az út. A Cink szúrta ki , hogy ma kijött egy Gringo Sztár-dal, és nagyon úgy néz ki, hogy még egyáltalán nem értünk a gagyi legmélyére.

Tovább

Két Nagyszínpad is lesz az idei Volton

2015. április 1., 11:35 Módosítva: 2015.06.01 14:18
3

Az idei Volt fesztiválon egy ismert nyugati sikereceptet is kipróbál a szervezőcsapat július 1-4. között Sopronban:

két nagyszínpad is épül egymással szemben, közös küzdőtérrel.
  • lesz egy robotokat formáló Telekom Nagyszínpad,
  • és egy Petőfi Rádió – OTP Junior Nagyszínpad

A két Nagyszínpadon délután 3-tól reggel 6-ig egymást váltják a zenekarok és DJ-k: amikor véget ér az egyiken egy koncert, máris kezdődik a következő a másik színpadon.  

Tovább

Jay-Z saját streamingszolgáltatót indított

2015. március 31., 10:20 Módosítva: 2015.05.29 18:25
4

Jay-Z elindította Tidal nevű online szolgáltatását, ami havi tíz dollárért reklámmentes, jó minőségű zenehallgatást kínál, olyan művészeket megnyerve magának, mint Alicia Keys, Chris Martin (Coldplay), Usher, Nicki Minaj, Rihanna, Kanye West, Madonna és persze Beyoncé, aki ugye Z neje, próbálná csak meg mondjuk a Spotifyt reklámozni.

Jay-Z (azaz Shawn Carter, mutat rá a hírt leközlő Variety) januárban vette meg a svéd Aspiro nevű céget 56 millió dollárért, ezzel került a birtokába a Tidal, ami már pár hónapja működött ugyan, de csak most teljesedett ki igazán (és kapott pl. tízdolláros opciót is). A fent felsorolt zenészkollégák beszálltak a cégbe társtulajdonosnak, ezzel létrejött az első, zenészek kezében álló digitális zeneszolgáltató, amit egyértelműen a Spotifyhoz, vagy a Pandorához hasonló szolgáltatók konkurenciájának szántak.

A célunk egyértelmű: jobb szolgáltatást és teljesebb felhasználói élményt nyújtani a hallgatóknak és a zenészeknek egyaránt. Hisszük, hogy a zene értékének megőrzése mindenkinek (zenészeknek, rajongóknak és a kiadóknak) érdekében áll –

nyilatkozta Alicia Keys. A Tidalhez csatlakozott az Arcade Fire, Calvin Harris, a Daft Punk, Jack White és Deadmau5 is. Bár a #TIDALforALL hashtaggal indították útjára a szolgáltatást (azaz Tidalmindenkinek), annak ingyenes, reklámokkal támogatott verziója nincs, az alapdíj havi 10 dollár, a hifi-minőségért ennek dupláját kell kifizetni, igaz, egy hónapig bárki kipróbálhatja ingyen. 

A cég állítása szerint 25 millió zeneszámmal, 75 ezer videóval és zenei témájú írással rendelkeznek. Az induláskor az USA-ból és 30 további országból elérhető Tidal iOS-re és Androidra is saját appal jött ki, de elérhető böngészőből is. Nálunk is van, ráadásul a havidíja is csak 1490 forint valamiért. A kezelőfelületét megnézve olyan nagy különbséget nem látunk a Spofityhoz képest, a hifiverzió meg jó szól.   

Ingyen le lehet tölteni Nils Frahm új albumát

2015. március 30., 14:12 Módosítva: 2015.03.30 16:21
36

Nils Frahm már régebben bejelentette, hogy mostantól szeretne megünnepeli egy új ünnepet, a zongoranapot, egészen pontosan március 29-én, mert ugye a zongorának 88 billentyűje van, az a nap pedig az év 88. napja. Eddig oké is, csak senki sem sejtette, Frahm hogyan ünnepelné ezt meg. Most kiderült: úgy, hogy kiadott tökingyen egy új albumot.

Tovább

Betiltották a szelfibotokat a fesztiválokon

2015. március 30., 08:34 Módosítva: 2015.03.30 15:19
23

Észak-Amerikai legnagyobb zenei fesztiváljain, a Coachellán és a Lollapaloozán is elkezdték szabályozni a szelfibotok használatát. Ha valaki nem tudná, hogy mi az, azoknak annyiban összefoglalnám, hogy egy marha idegesítő kiegészítő, ami arra jó, hogy az ember kartávolságnál messzebbről tudjon készíteni fotókat magáról.

Tovább

Vallásos gengszterrap: az Iszlám Állam zenéje

2015. március 29., 20:26 Módosítva: 2015.08.24 16:52
191
Egyes iszlám tanok szerint a zene úgy hat a lélekre, mint az alkohol, és a Korán épp ezért tiltja mindkettőt. Az Iszlám Állam a radikális vallásértelmezés jegyében betiltotta a hangszeres zenét: csak a harci indulókat engedélyezik. Nem is gondolná, hogy az a gyönyörű dal valójában a dicsőséges véráldozatról és a győzelemről szól, ugye?

A Daily Mail februárban hozta le a képsorozatot a maszkos, állig felfegyverzett emberekről, akik halomba pakolt dobokat égettek a líbiai sivatagban. A hangszerek felgyújtásáról az Iszlám Állam titkosrendőrsége döntött: az általuk követett ortodox szunnita tanok szerint a hangszeres zene tilalmas, így megsemmisítették őket.

Nem ez volt az egyetlen eset; előfordult, hogy a nyílt utcán vertek meg zenészeket, és elkobozták a hangszereiket. És valószínűleg nem is ez volt az utolsó: az Iszlám Állam gyakorlatilag betiltotta a zenét

Tovább

Zenélni lehet a lakásban, de cigizni nem

2015. március 29., 14:57 Módosítva: 2015.03.30 11:02
113

Egészen sajátos módját választotta a közelgő új lemezének a bemutatására Micsoda Dániel, vagyis Zanzinger, aki három egymást követő este a saját lakásában játszotta el a legújabb számait. Az Index dalversenyében egészen a döntőig jutó Zanzinger utolsó lakáskoncertjét mi is megnéztük szombat este.

Tovább

Ki mondta azt, hogy a hiphop nem lehet szórakoztató?

2015. március 29., 10:56 Módosítva: 2015.04.06 14:46
99

Új rovattal jelentkezik a Stenk, a jövőben igyekszünk minden héten összeszedni a legfontosabb zenei megjelenéseket, és kiemelni a legjobbat úgy, hogy a többit is véleményezzük. Ezen a héten a hiphop volt domináns, olyan előadók hoztuk ki új albumot, mint Action Bronson, Earl Sweatshirt vagy akár a Hősök. A hét lemezének végül Action Bronson Mr. Wonderful-ját választottuk, aminél szórakoztatóbb rapalbummal nem igazán találkoztunk idén.

Tovább

Részeg idióták ironikus pólókban, ironikus szőrzetekkel

2015. március 28., 14:25 Módosítva: 2015.10.22 15:09
27

Hiába jutott dalversenyünk, A Szám négy legjobbja közé, amerikai fellépései miatt a döntőn mégsem tudott fellépni a Gustave Tiger. Az art és katedrálispunkként egyaránt emlegetett zenekar a Sister Sybarite című dalával indult a versenyen, és nyűgözte le a zsűrit fordulóról fordulóra, majd a nevezett dalhoz hamarosan csáppornós-jócsajos klip is készült, amelyet ráadásul az Indexen lehetett legelőször megtekinteni.

A Gustave Tiger tagjai Azelia Snail társaságában
A Gustave Tiger tagjai Azelia Snail társaságában
Fotó: Azelia Snail

A Gustave Tiger már A Szám tavalyi mezőnyében is felbukkant, majd kiesésük után bevették a zenekar élére Szurcsik Erikát, aki korábban a 40 Days és az X-Menz Idiotronic nevű zenekarokban is énekelt. A női ének olyannyira jót tett az együttesnek, hogy egészen a legjobb magyar zenés kiadványokat rangsoroló listánk első helyére, illetve a dalversenyünk döntőjéig juttatta a csapatot. Ám a Gustave Tiger a Kuplungban tartott gála helyett az austini SXSW fesztiválon játszott. Erről és amerikai élményeikről kérdeztük Szabó Sz. Csabát, a zenekar nemrég hazatért basszusgitárosát. Ő pedig válaszolt.

Tovább

Feltört autók, foglaltház és utcazene

2015. március 27., 18:36 Módosítva: 2015.05.08 14:00
112

Miután megnyerte az Index dalversenyét és a Deezer globális tehetségkutatóját, majd rövidesen bemutatta Supersonic Overdrive című debütlemezét, a Middlemist Red többállomásos európai turnéra indult. A fiatal magyar zenekar így olyan menő nagyvárosokban léphetett fel, mint Berlin, Prága, Varsó vagy épp Vilnius.

A turné utolsó két koncertjét már hazai helyszínen adják: csütörtökön Győrben játszottak, szombaton pedig a budapesti Dürer Kertben zenélnek majd a kanadai July Talk társaságában, akik tavaly már olyan nevekkel együtt léptek fel, mint a Weezer, a Tegan and Sara vagy épp a Billy Talent. A turnézáró fellépés előtt a Middlemist Red élménybeszámolót tartott.

Tovább

A végén a kész zenének kell működnie

2015. március 26., 17:31 Módosítva: 2015.03.27 08:42
235
Mezei Szilárd a vajdasági Zentán született és a mai napig ott élő, kivételes képességű brácsás, hegedűs, nagybőgős és zeneszerző. Lemezeit világszerte az improvizatív és dzsesszzenék legnevesebb kiadói jegyzik; és sokak szerint ő a következő zeneszerző a magyar zenetörténetben, aki – egyfajta kontinuitást biztosítva, Bartók Bélát és Szabados Györgyöt követve – kivételes módon bánik a népzenével. Mezei Szilárd legújabb nagyzenekari műve nemrég jelent meg Vajdasági magyar népdalok címmel, amit a tíz tagot számláló Túl a Tiszán Innen Ensemble formációjával rögzített, és aminek az alapját Bodor Anikó népzenekutató gyűjteményéből származó vajdasági magyar népdalok képezik. Ennek kapcsán készítettünk vele egy átfogó interjút.

A legfrissebb nagyzenekari lemezeddel visszanyúlsz a népzenéhez, ami az emberek egyik legkorábbi zenei emléke. Milyen környezetben nőttél fel? Mennyire volt jelen a népzene az életedben?

Egy vajdasági kisvárosban születtem, Zentán. Divatosabban délvidékinek mondják, de mi még mindig vajdaságiként hivatkozunk rá. Egyébként ez egy elég furcsa fogalom, mert egy teljesen multietnikus régióról van szó, de ezen a részén főleg magyarok élnek. 1974-ben, amikor születtem, még 95 százalékban magyar többségű volt, de ez persze még jóval a balkáni háborúk előtt volt, most már mások az arányok. Ami a gyermekkoromat és az otthoni zenei környezetemet illeti, nem zenészcsaládban nőttem fel, az egyetlen kötődés, hogy egykor a nagypapám fúvószenekart vezetett, de a zenélés nálam egész fiatalon és saját elhatározásból jött.

Ez egy tipikus kisváros, ahol nem történik semmi. Bár a szüleim révén nagyon sokszor voltam falun. IIyen jellegű hatások még ott sem értek. A konkrét hatás egy vajdasági népzenekutatótól, a Magyarországon is elismert Bodor Anikótól származik, akinek a hatására készült a mostani lemez is. Családi barátunk volt, aki rengeteget járt hozzánk, és mivel Svédországban diplomázott mint népzenekutató, természetes volt, hogy a környékbéli népzenék kutatásával és megőrzésével fog foglalkozni. Azon belül is nagyon propagálta a vajdasági vonalat. Az ő munkásságát nagyon fontosnak tartom az itteni közösség szempontjából. Szóval, ezek egészen korai hatások voltak, és természetes módon szűrődtek be a zenémbe, gondolkodásomba. Egyfajta zenei anyanyelvként. Később persze már tudatosan is foglalkoztam ezzel és Bartók munkásságával, de Anikó részéről ért a legkorábbi és egyben a legnagyobb hatás ilyen téren, sőt más téren is, például tőle szereztem az első klasszikus és dzsesszlemezeket is. 

Tovább

A mulatós olyan, mint Amerikában a trap

2015. március 26., 00:42 Módosítva: 2016.10.11 09:50
545

Idén tízéves az Irie Maffia, az egyetlen olyan hazai reggae-zenekar, akik az indulás után képes volt kiszakadni a műfaji korlátokból és egy spangli élettartamánál hosszabban fenntartani a közönség érdeklődését. A jubileummal és a készülő új lemezzel kapcsolatban az Irie Maffia két alapítójával Élő Mártonnal és Horváth Gáspárral, vagyis JumoDaddyval beszélgettünk. Nem is akárhogy, hiszen Yann Tiersenhez és Lambhez hasonlóan itt is arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen zenéket hallgatnak. 

Az Irie Maffia ugyanis azon ritka formációk közé tartozik, akiknek egy viszonylag szűk lehetőségekkel rendelkező műfajon belül sikerült – hazai szinten mindenképpen – nagyot alkotnia. Ráadásul az idő múlásával egyre bátrabban hagyták hátra a reggae-t, és kísérleteztek szinte mindennel, legyen szó egzotikus dél-amerikai műfajokról vagy aktuális elektronikus zenei trendekről.  A két zenésszel a Rigó utcai stúdiójukban találkoztunk, Horváth kicsit késett, így Élővel kezdtünk el trécselni arról, hogy a stúdión kívül csak a kocsiban hallgat zenét, akkor is főleg gyereklemezt.  

Tovább

Mi köze van Jókainak a rockzenéhez?

2015. március 25., 15:28 Módosítva: 2015.03.25 21:24
82
kef

Magyarországra valahogy nem jött át az a már pár éves rockzenei trend, hogy az olyan fölösleges tárgyakat, mint a basszusgitár, az énekes vagy egy második gitáros szépen felejtsük el, és oldjunk meg mindent ketten. Most ezen a helyzeten javít valamennyit a budapesti Kőszívű Ember Fiai nevű formáció, aminek az Indexen hallgatható meg először a bemutatkozó lemeze.

Tovább

A metálosok kegyetlenül megszívatták a H&M-et

2015. március 25., 10:56 Módosítva: 2015.03.25 21:24
3814

Elképzelésem sincs, mit élhetnek át azok a true metálrajongók, akik a H&M ruhaüzletekben Slayer- és Metallica-pólókat látnak. Pláne, ha a legújabb kollekciójukban már felvarrós bomberdzsekit és gyanúsan metálos zenekari pólót is árulnak. Aztán egyszer csak feltűnt egy svéd PR-csapat, akik azt állították, hogy a pólón és felvarrókon látható logók egykor valóban létező metálzenekarokhoz tartoznak, akik között két nemzetiszocialista, neonáci black metal együttes is található.

h-and-m-fake-metal-bands-shirts-2015-billboard-650

A sztorit azonnal felkapta először a szaksajtó, aztán az egész internet, a patinás Metal Injection még a Finntroll szintisét is felkereste, aki lelkendezve kommentálta ezeknek az elveszett bandáknak a hírét. Na itt vált gyanússá a dolog.

Tovább