új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pontosabban most már 7001, a Föld felszínétől 220 mérföldre keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) pénteken ünnepelte 7000. napját a világűrben. 

    Az állomást 1998-ban kezdték el építeni 16 ország összefogásával, eredetileg csak egy egységből állt, majd az évek során kibővítették, ma már nagyjából futballpálya méretű, és több laboratórium is van a fedélzetén. 

    Az első űrsikló, ami kikötött az ISS-en, a Discovery volt 1999-ben, az első csapat űrhajós pedig 2000 november 2-án lépett a fedélzetére. Azóta folyamatosan tartózkodnak asztronauták az űrállomáson, egy-egy űrhajós 3-6 hónapos turnusokat vállalhat. 

    2016-ban először sikerült vasvirágokat ültetni (és életben tartani) az ISS-en, ami fontos lépés afelé, hogy valamikor a jövőben az asztronauták tudjanak majd növényeket termeszteni az űrhajók fedélzetén utazás közben. 

    A NASA tervei közt szerepel, hogy a Nemzetközi Űrállomáson készítse fel az űrhajósokat a Mars-utazásra, és az is, hogy az ISS fedélzetén állítson elő űrhajó-alkatrészeket. 

    (Newsweek)

  • "A csatolt képet pár órája lőttem az Óbudai Gázgyár nemrég alaposan lerombolt részén, annak is a Duna felőli szélén, a vasúti töltés felé.

    A Hamvas Béla sétányon álldogálva pillantottuk meg az őzet, ahogy békésen sétálgat a kerítésen túl. Elképzelésünk sincs, hogy kerülhetett a bekerített részre, de előbb-utóbb valahol biztosan ki is jut. Az állat egyébként egyáltalán nem volt félős, de egy idő után felhagytunk a követésével a koromsötétben.

    Nem tudjuk ilyenkor mi a teendő, gondoltuk hátha valaki igen. Elég nagy forgalmú utak vannak errefelé, de a bekerített részen talán be lehet fogni. Reméljük addig nem okoz bajt sem másoknak, sem magának"

    - írta olvasónk, Andris. 

    Időközben egy olvasónk azt írta: "2014 - ben dolgoztam a Graphisoft Parkban. Mellette a Gázgyár területén az őz már akkor is ott volt, egy árvíz alkalmával vetődött partra, azért van kerítésen belül. Körbe van zárva mert mind építési terület. Szelíd, többször is lefényképeztem".

    Felmerül persze a kérdés, hogy valóban ugyanazt az őzt fotózták-e ma este ott, de kollégám, Ferenc, valami egészen más ötletet is felvetett:

    „Ott egy ilyen titkos őzlyuk-átjáró egy másik galaxisba".

    Frissítés: Közben újabb levelet kaptunk, Zsuzsi azt írja, "az őzek - feltehetőleg többen is - valóban a gázgyár területén élnek. Mi is láttunk a nyáron egy fiatalt, elég barátságosak. A területileg illetékes vadásztársasággal is beszéltünk, azt mondták az a legjobb nekik, ha hagyják őket békében élni ott, a befogás rizikós, ahogy a repatriálásuk is". 

    Egy fotót is kaptunk Zsuzsitól:

    FB IMG 1516514408759 (1)
    Fotó: Olvasónk, Zsuzsi
  • Akár ez is lehetne a címe Drew Geraci fotós lenti videójának, de ő a sokkal frappánsabb Structure címet adta. A filmet mikroszkóp és 4K kamera segítségével készítette, nagyon közelről mutat meg így hétköznapi szerves dolgokat - a legnagyobb nagyítás ezerszeres a filmben. Kis segítség, ha esetleg nem ismerné fel, melyik idegen táj mit ábrázol, az alábbiak jelennek meg a videóban:

    Kivi, eper, áfonya, citrom, lime, zöld és narancssárga kaliforniai paprika, paprikamagok, szappanbuborékok, csillaggyümölcs, pitaja, cékla, céklalevél, só, bors, fokhagyma, fügekaktusz-gyümölcs, tüskés uborka, szénsavas víz, gomba és vadkakaó, brokkoli, répa.

    Structure: A Microscopic Landscape in 4k from Drew Geraci (District 7 Media) on Vimeo.

  • Engedett az állatvédő aktivisták évek óta tartó nyomásának a vancouveri ócenárium, és a jövőben nem tart cetféléket falai közt. Az intézmény korábban arra hivatkozott, hogy az állatok fontos részét adják a "küldetésüknek", de az utóbbi időben a közvélemény  és a városi tisztségviselők annyira ellenük fordultak, hogy végül a vezetők feladták. 

    Májusban a vancouveri hatóságok megszavazták, hogy a már meglévők mellé ne lehessen új cetfélét hozni az akváriumba, miután néhány héten belül két beluga (fehér delfin) is elpusztult. Ekkor az intézmény még nem egyezett bele a dologba, azzal érveltek, hogy egy 20 millió kanadai dolláros sarkvidéki kiállítást terveznek, amelyhez fontosak a belugák. 

    A közvélemény azonban egyre inkább ellenük fordult, mivel a következő 15 hónap hónap folyamán még hat másik cetféle meghalt náluk. 

    Jelenleg már csak egy érintett állat, a Helen névre hallgató delfin él az intézményben. A vezetés most azt mérlegeli, hogy mi lenne jobb, hozni neki társaságot élete hátralevő részére, vagy átszállítani máshová. Kanadában már csak a Niagara vízeséshez közeli Marineland ócenáriumban tartanak cetféléket. 

    (The Guardian)

  • Szombat délelőtt, amikor arra jártam, nagyjából lépésenként egy-egy szál (vagy kisebb csokor) virág borította a Szabadság híd északi oldalát, amiket egy Facebookon szervezett esemény résztvevői tűztek ki a hídra. 

    A Hálavirágokkal a január elején két év börtönre ítélt Geréb Ágnesnek mondanak köszönetet a megemlékezők, akik emberibb körülményeket szeretnének az egészségügyben. Geréb Ágnesnek most két tragikus kimenetelű otthonszülés miatt kell börtönbe mennie, de a hetvenes években úttörő szerepe volt abban, hogy a magyar kórházakban is bemehessenek az apák a szülőszobába, vagy például abban is, hogy az újszülöttek édesanyjukkal maradhassanak a születésük után.

  • Látta már az Az utolsó tangónk című német-argentin dokumentumfilmet? Én speciel nem, de a címe alapján biztos vagyok benne, hogy ha a természetben forgatnák, akkor valahogy így nézne ki:

  • Különös jelenségről számolt be a Newsweek: egy kivágott gesztenyetölgy belsejében 60 éve halott kutya szinte teljes épségben megmaradt, összeaszott testét találták meg favágók. 

    Valószínűleg az lett a vadászkutya veszte, hogy egy kisebb állatot kergetve beszaladt az alul tátongó lukon az odvas fába, felkúszott kb. 8,5 méterig, majd beszorult, és lemászni már nem tudott.

     A University of West Florida kutatója szerint azért maradhatott meg az állat holtteste ilyen jó állapotban, mert a gesztenyetölgyek tannint tartalmaznak. A tannin természetes "szikkasztó", kiszárítja a környezetét, a kutya teste így elrohadás helyett mumifikálódott. 

    A kivágott fát a kutya miatt végül nem dolgozták fel, a szerencsétlenül járt állat múmiája a Southern Forest World múzeumba került, Stuckie-nak (vagyis Beragadtnak) nevezték el. 

  • ...

    (dobpergés)

    ...

    ... CHICAGO!

    Az amerikai celebházaspár harmadszor ad érdekes nevet gyerekének. 2013-ban született lányuk neve North West lett (ami konkrétan azt jelenti angolul, hogy északnyugat), 2015-ben világra jött fiuk pedig Saint West. Most újabb kislányuk született január 15-én, és Kardashian a honlapján jelentette be, hogy a harmadik gyerek Kanye West szülővárosa után kapja a nevét. Bennem három kérdés merült fel: 1. Vajon milyen szellemi kataklizmának kellene történnie ahhoz, hogy a lányomat Stöckert Sopronnak nevezzem el? 2. Vajon hogy becézik azt, hogy Chicago? 3. Vajon ha a kedves mama agya is hasonló rugóra jár, a negyedik gyerek neve Los Angeles West lesz? (És itt jegyezném meg, hogy a kis Chicago óriási szerencséje, hogy apuka nem ebből a walesi faluból származik.)

  • Megosztja a közvéleményt és a szakértőket is az megoldás, amit újabban bevezettek 200 németországi iskolában: a hiperaktivitás-zavarral (ADHD-val) küzdő gyerekekre homokkal töltött, nehéz mellényeket adnak, amitől nyugton ülnek tanítás alatt. 

    Az 1,2-6 kilós, 140-170 euróba kerülő mellények sokak szerint nagyon hasznosak, egyes megszólaló szülők és tanárok jelentős javulásról számoltak be a hiperaktív gyerekek viselkedésében a használatától. Elméletileg senkit sem kényszerítenek arra, hogy vegye fel a mellényt, önként hordják a gyerekek, és 30 percnél tovább egyszerre soha nincs rajtuk. 

    sandweste-esw115-60-kg

    Mások viszont aggódnak, hogy az elmegyógyintézetekben használatos kényszerzubbonyra emlékeztethet a megoldás, és stigmatizálhatja a hiperaktív gyerekeket a társaik szemében. A kritikusok szerint a mellény üzenete, hogy a viselője beteg, és büntetésként kell felvenni, aki hordja, idiótának tűnik az osztály szemében. Az iskolában, ahol elsőként bevezették, a stigma ellen úgy védekeznek, hogy a nem hiperaktív gyerekek is hordhatják a mellényeket, és játékos versenyt is szerveztek köré. 

    A pszichológusok és pszichiáterek egyelőre szkeptikusak a módszerrel szemben, mert nem ismertek annak hosszútávú hatásai, egyelőre kevés kutatás támasztja alá, hogy hatásos lehet a hiperaktív gyerekeknél.

    Az USA-ban egyébként régebb óta bevett gyakorlat a mellények használata, bár leginkább autista gyerekeknél alkalmazzák, állítólag szorongásgátló hatású. 

    (The Guardian)

  • Ha van otthon drónja, biztos odaverte már párszor a konyhaszekrényhez meg a csillárhoz. Na, akkor most szedje össze magát, gyakoroljon és csinálja utána:

  • A Krokodil Dundee 1986 egyik nagy sikerfilmje volt, aztán készült belőle két olyan folytatás, amik bár ne készültek volna el. Most egy generációval később folytatódik a sztori: nyáron mozikba kerül a Dundee: The Son of a Legend Returns Home. Ha a film IMDB-oldalának hinni lehet, az eredeti Krokodil Dundee, azaz Paul Hogan is szerepel majd, sőt a sztori konfliktusa éppen az, hogy ő eltűnik, és a semmirekellő amerikai fiának kell őt megtalálnia. És ezek szerint az ausztrál krokodilnyúzónak van egy fia, akit Danny McBride játszik. Őt láthattuk már többek közt a Kib*zgatóhelyettesek és az Egyszer fent,  ...inkább lent című sorozatokban - általában jó nagy suttyókat alakít, a lenti teaser alapján úgy tűnik, ezúttal is.

  • A Lánglovagok.hu osztotta meg Facebook-oldalán ezt a videót, amin a január 16-i csehországi tömegkarambol látható. A D1-es autópályán, Prágától 100 kilométerre délre legalább 30 jármű ütközött. A videón az látható, ahogy a már álló autókba belehajt egy kamion.  

  • 1453 körül feltaláltuk a könyvnyomtatást, 1712-ben a gőzgépet, 1837-ben jött az elektromos távíró, később az első röntgengép, Henry Ford T-modellje, a penicillin, a számítógép, majd az internet, meg még ki tudja, mi minden, 2018-ban pedig ott tartunk, hogy egy 66Samus művésznevű fickó feltöltött magáról egy videót, amin a Metallica Enter Sandmanjét dobolja el, de nem ám hagyományos dobverőkkel, hanem két műbrokival – ráadásul nem is szól olyan rosszul. Le vagyok nyűgözve: csodálatos időket élünk. (via)

  • Egy Kirzi Zapirov nevű orosz csóka azzal szórakoztatja magát, hogy élő hüllőket és oroszlánokat tesz az alvó barátai ágyába, csak úgy viccből.

    Ez egyrészt nem vicces, másrészt állatkínzás, harmadrészt pedig a kreténség egy új szintje.

  • Az Elon Musk sportautóját a Marsra szállító Falcon Heavy rakáta utolsó nagy tesztjeire készült a SpaceX csapata pénteken, de az Atlas V rakéta fellövésének csúszása miatt ezt is el kellett napolni.

    spacexfalconheavy

    A várakozó rakétának a hajtóműveit fogják kipróbálni, pár másodpercig teljes tolóerőre kapcsolva. A rakáta azonban nem fog elmozdulni a helyéről.

    Ehhez egy 6 órás időablakra van szükségük, amire valószínűleg most szombatra engedély kapnak.