Jusztina
1 °C
16 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A jövő évi Oscar-szezon egyik legnagyobb esélyese Bradley Cooper, aki az év egyik legjobban fogadott filmjének, a Csillag születiknek a rendezője és egyik főszereplője. Ebből a történetből már három film készült, arról szól, hogy egy öregedő és egyre kevésbé népszerű rocksztár (Cooper) segít befutni egy tehetséges, de ismeretlen énekesnőnek. (Stefani Joanne Angelina Germanotta, azaz Lady Gaga alakításában)

  Felkészülés gyanánt Cooper igazi rocksztárokat figyelt meg testközelből, például a Pearl Jam frontemberét, Eddie Veddert. 5 napot töltöttek együtt, de mikor Vedder meghallotta az ötletet, hogy Cooper egy negyedik változatot akar csinálni a történetből, akkor megpróbálta lebeszélni az egészről. 

  Coopert nem győzték meg Vedder érvei és milyen jól tette, karrierje teljesen új szakászát indítja el a film, ami előtt leborultak a kritikusok és várhatóan nem csak a mozikban, de a filmes díjak versenyében is jól teljesít majd. A Golden Globe-ok versenyét, ahol külön futnak a musicalek valószínűleg már most megnyerte, de várhatóan az Oscaron is ott lesz a Csillag születik a legesélyesebb filmek között.

  Magyarországon október 5-én mutatják be a mozikban a Csillag születiket.

 • Október 5-én indul a Budapest Ritmo nevű világzenei rendezvény, ennek örömére pedig az esemény showcase zenekara villamosra pattan és ott fog zenélni. Indulás este 7-kor lesz a Móricz Zsigmond körtéren és este 8-ig a 47-es és a 49-es villamosok bármelyikén lehet majd találkozni a csapattal. 

  Az október 5-én induló Budapest Ritmo eseményeiről itt lehet bővebben olvasni.

 • Az egyik legnagyobb fotóművészeti vásár, a Paris Photo fiatal fotósok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán négy nyertes alkotó közül kettő a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója lett, közölte az egyetem kedden.

  Geibl Kata, BA-n idén végzett hallgató a Sisyphus című fotósorozatával, Szalai Dániel, másodéves MA-s hallgató pedig az Indexen is bemutatott, Novogen című projektjével versenyez a fődíjért.

  A Carte Blanche-díj döntőseinek munkái rendhagyó kontextusban, a párizsi Gare du Nord állomáson láthatóak október 4-től november 12-ig, a Grand Palais-ban pedig portfólióbemutatókon és szakmai találkozókon mutatkoznak be az alkotók a közönségnek.

 • Haibach János harmadik helyet szerzett a szeptember 22-én első alkalommal megrendezett buszvezető Európa-bajnokságon. A BKV-sofőr társával, Flámis Gabriellával hatodik lett a csapatversenyben, miskolci Orliczki Nikoletta és Borsos István alkotta MVK Zrt. csapata pedig a 10. helyen végzett, áll az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményében.

  A versenyzőknek két fordulóban, 3 autóbusszal – egy 3 tengelyes emeletessel, egy elektromos Solarissal és egy Mercedessel – kellett teljesíteni a feladatokat a berlini versenyen.

  A verseny alatt két csapat egyszerre, párhuzamosan haladt végig az egymás mellett felállított akadálypályákon. Előbb előremenetben kellett átjutniuk egy útszűkületen egy 13 méteres emeletes busszal , majd szlalomozás és sebességmérés következett egy elektromos Solaris Urbino 12-es busszal, amelyet először egy 15×15 méteres területen kellett megfordítani a versenyzőknek. Ezután pedig a már ismert akadálypályát kellett leküzdeni az útszűkülettel – ám tolatva,  egy szóló, 12 méteres Merdeces-Benz Citaro busszal, részletezi a verseny pontos menetét a Regionalbahn.hu.

  a BKV-s csapat
  Fotó: Egységes Közlekedési Szakszervezet

  Az egyéni versenyben a łódzi Sebastian Mlonka lett az Európa-bajnok a német Günther Hortig és Haibach János előtt.