Nyertek női pólósaink, Cseh László elbúcsúzott – ez volt az olimpia 7. napja

A tokiói olimpia hetedik napja percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük megtisztelő figyelmüket, szombat hajnalban folytatjuk!

    • Cseh László elbúcsúzott, pályafutása utolsó versenyén hetedik lett 200 méter vegyesen. Telegdy Ádám ötödikként csapott a célba 200 háton. Milák Kristóf a második legjobb idővel döntős 100 pillangón, Szabó Szebasztián nem jutott fináléba ugyanebben a számban. Burián Katalin 200 háton a 10. helyen végzett a középdöntőben, így lemarad a holnapi döntőről. Ilku Miklós kollégánk ott volt az uszodában, összefoglalóját és a nyilatkozatokat olvassa el ide kattintva!
    • A délutáni úszóprogramban egyik magyar versenyző (Lobanovszkij Maxim, Gyurta Gergely, Kalmár Ákos és a 4x100-as férfi vegyes váltó) sem tudta kiharcolni a továbbjutást. Gyurta Gergely viszont még soha nem élvezte ennyire az olimpiát. Hogy miért? Kiderül Palotai Barnabás helyszíni anyagából!
    • Elrajtoltak az atlétikai versenyek, Bartha-Kéri Bianka női 800 méteren, Koroknai Máté 400 méter gátfutásban indult, egyikük sem jutott tovább az elődöntőbe. Délután a szülés után újra versenyző Márton Anita a 21. helyen zárt, így nem jutott döntőbe súlylökésben.
    • Pétervári-Molnár Bendegúz a negyedik helyen ért célba a férfi egypár evezés B döntőjében, ezzel összesítésben a 10. helyen végzett az olimpián.
    • Major Veronika a 35. helyen végzett a női sportpisztoly selejtezőjében, ezzel nem jutott be a döntőbe. 
    • A vitorlázók közül Vadnai Benjamin a 18. helyen végzett összetettben, Érdi Mária a 13. lett.
    • A női vízilabdásaink döcögős rajt után legyőzték Japánt, és egyedüliként veretlenek a mezőnyben.
    • A férfi teniszezőknél ezúttal sem lesz Golden Slam, Novak Djokovics az elődöntőben kikapott.
  • Az ötkarikás játékok honlapja szerint a Ferencváros kapusát, Janurik Kingát kisebb térdsérülés miatt kellett lecserélni. Helyére Szikora Melinda került be a keretbe.

    A magyar együttes a csoportkörben a francia, a dél-amerikai kontinensbajnok brazil, majd a címvédő orosz válogatottól is kikapott. A Siófokról idén nyáron a német Bietigheim csapatához igazolt Szikora szombaton a világbajnoki ezüstérmes spanyolok ellen mutatkozhat be az olimpián.

    A magyar válogatott keretében ez a második csere a japán fővárosban: az első csoportmeccs után az irányító Kovacsics Anikót a beálló Helembai Fanny váltotta.

    A magyar szövetség pénteki sajtóközleménye szerint Kovacsics után Szucsánszki Zita válla is megsérült, így ők már nem állnak a csapat rendelkezésére a továbbiakban, vagyis irányító poszton csak Vámos Petra bevethető a továbbiakban – írja az MTI. 

  • A németek pontszámban beérték a norvégokat, miután 28-23-ra legyőzték őket a pénteki csoportmeccsen. Négy mérkőzés után 4-4 ponttal állnak az A csoportban, az utolsó fordulóban Norvégiára Franciaország vár, a németekre Brazília, és ha nyernek, bent vannak a negyeddöntőben. 

  • A rekordgyőztes amerikaiak óriási csatában kerekedtek a remeklő hollandok fölé, akik a rendes játékidő hajrájában büntetőt rontottak. 

    A nap meccseiről bővebben itt!

  • Ma Long megvédte riói címét a tokiói olimpián: az asztalitenisz-verseny egyéni döntőjében honfitársa, a kínai Fan Csen-tung ellen győzött 4-2-re. A 32 éves Longnak ez a negyedik olimpiai aranya, Londonban és Rióban párosban is győzött. Bronzérmes a német Dmitrij Ovcsarov.

  • Spanyolország 15–9-re legyőzte Ausztráliát a női vízilabdatorna csoportkörének utolsó előtti fordulójában. Utóbbi csapat a torna első két meccsét megnyerte, így utolsó hibátlanként várta az összecsapást, vereségével pedig már csak a B csoportban lévő magyar válogatott nem kapott ki a tornán.

  • A Pavljucsenkova–Rublev-páros a Barty–Peers-kettőst verte három játszmában a tenisztorna elődöntőjében, vegyes párosban (5:7, 6:4, 13:11). A másik ágon nagyot küzdött a Sztojanovics–Djokovics szerb páros (Djokovics a meccs előtt alig egy órával fejezte be elődöntőjét egyesben), de kikapott a Vesznyina–Karacev-duótól 7:6, 7:5-re.

  • Dánia 4/4-gyel áll a férfi kézilabdatorna B csoportjában, ugyanis pénteken a portugálokat is legyőzte Nyikolaj Jacobsen csapata (34-28). A világklasszis Mikkel Hansen kilenc gólt vállalt. A csoportot Dánia vezeti Egyiptom előtt, és a harmadik helyen álló Svédországgal játszik a záró fordulóban.

  • Bohus Richárd révén az első váltásnál negyedikként váltott a magyar csapat, egyéni csúccsal zárta a hátúszását. Takács Tamás következett utána, ő a nyolcadik helyen adta át a váltót. Őt Kós Hubert követte, aki egy helyet tudott javítani. Holoda Péter zárta a számot, végül a nyolcadik helyen ért célba a magyar váltó, 3.34.91-es időeredménnyel. Ez volt Takács Tamás, Holoda Péter első úszása az olimpián, ők csak a 4x100 méter vegyesben indultak.

    Az előfutam élén az olasz négyes végzett 3.30.02-vel. A magyar csapat nem jutott a döntőbe. 

  • Az ember mindig elgondolkodik rajta, hogy mennyivel szemléletesebb lenne, ha a csúcssportolók mellett egy-egy átlagember is lenne referenciaként, hogy lássuk, mennyire elképesztő a teljesítményük. A 10 000 méteren most 27:43.22 perccel nyertek aranyat, a magam részéről pedig óriási teljesítményként tudom megélni, ha 24 perc alatt végzek a szigeten – öt kilométeren...

  • Gyurta Gergely 15.01.85-ös ideje nem volt elég az 1500 méter gyorsúszás döntőjébe jutásához. A 28 versenyzőből a legjobb nyolc jutott be a fináléba, az utolsó döntőt érő idő a 19 éves Kirill Martinyicsev nevéhez fűződik. 14.52.66-ot úszott az orosz csapat színeiben.

  • Ahogy várható volt, etióp és ugandai befutó volt férfi 10 ezer méteren a tokiói Olimpiai Stadionban. Az utolsó körben elhúzott az etióp Selemon Barega, és nyert (27:43.22), mögötte a világcsúcstartó ugandai Joshua Cheptegei lett a második (27:43.63) és Jacob Kiplimo (27:43.88) a harmadik.

    Kenenisa Bekele 2008-as olimpiai rekordja 27:01.17, ez  nem forgott veszélyben. 

  • A 2016-os olimpián női hetes rögbiben aranyérmes Ausztrália óriási csatában kikapott Fidzsitől, így nem jutott be az elődöntőbe. A férfiak mezőnyében Fidzsi amúgy Rióban és Tokióban is aranyérmes lett, most a hölgyek is csúcsra érhetnek.

    TOKIÓ 2020
    HETES RÖGBI
    NŐK, NEGYEDDÖNTŐ
    Új-Zéland–Orosz csapat 36–0
    Fidzsi–Ausztrália 14–12
    Nagy-Britannia–Egyesült Államok 21–12
    Franciaország–Kína 24–10

    AZ ELŐDÖNTŐBEN
    Új-Zéland–Fidzsi
    Nagy-Britannia–Franciaország

  • Teniszben a férfi páros fináléban horvát házidöntőt rendeztek, a Mektic–Pavic-páros 6:4, 3:6, 10:6-tal legyőzte a Cilic–Dodig-duót.

  • Japán történetének első vívóaranyát nyerte férfi párbajtőrcsapatban. A döntőbe jutásért a világelső francia vívókat kellett legyőzniük, majd az aranyéremért az orosz csapattal küzdöttek meg, akiken 45:36-ra kerekedtek felül.

    A bronzéremért Kína és Dél-Korea versengett. Szoros asszókkal, de végül 45:42-re a koreai csapat állhatott a dobogó harmadik fokára.

  • Nem sokkal maradtam el attól a szinttől, amit elvártam magamtól. Ebből lehet tovább építkezni, jól felépített munkával vissza tudok kapaszkodni a következő versenyekre. Edzéseken is hasonló eredményeket tudtam lökni, büszke vagyok arra, hogy itt lehettem az olimpián

    – nyilatkozta a selejtezős kiesés után Márton Anita az M4 Sportnak. 

  • A férfi 1500 méter gyorsúszás második előfutamába sorsolták a két magyar indulót. Az embert próbáló távon Gyurta Gergely a harmadik helyen ért célba 15.01.85-tel, Kalmár Ákos a hetedik helyen zárt 15.17.02-vel.

    Az élen sokáig az orosz csapat tagja, Kirill Martinyicsev ment, ám a fiatal elszámolta magát, ugyanis az utolsó 50 méteren az osztrák Felix Auboeck megelőzte, 14.51.88-cal nyerte a futamot.

    Összesen 28 versenyző indul ebben a számban az előfutamokon, őket négy előfutamba osztották szét.

  • Nagyjából egy és negyed órát pihent Novak Djokovics a férfi egyes elődöntője után, és már újra pályán van – a vegyes párosban szintén az elődöntőben.

  • Márton Anita harmadik próbálkozása jön a selejtezőben: 17 méter alatti az eredmény, de szabálytalan a dobás. Így a legjobb dobása a 17.59 méteres, ezzel pedig nem jutott döntőbe a magyar sportoló. A 21. helyen végzett.

    Márton Anita idén januárban szülte első gyermekét, nagyon későn, csak márciusban tudott elkezdeni készülni az olimpiára, így már az is nagy szó, hogy ott lehetett Tokióban. Az idei országos bajnokságon 15.95 méteres eredménnyel győzött. 

  • Márton Anitának a szabályok szerint a 18.80 méteres szintet kellene elérnie, hogy bejusson a legjobb 12 súlylökőt tömörítő döntőbe, a másik út, hogy a szinteredménytől függetlenül legyen ott a legjobb 12 selejtezős eredmény között az övé.

  • Emma McKeon az 50 méter női gyorsúszás tizedik előfutamában 24.02-es olimpiai rekordot úszott. A futamában második több mint hat tized másodpercet vert a második helyezettre.

    Az előző rekord a holland Ranomi Kromowidjojo nevéhez fűződik, a 24.05-ös időt a 2012-es londoni olimpián hozta össze. A 23.67-es világrekordot a svéd Sarah Sjöström tudhatja magáénak, aki az utolsó előfutamban indult.

  • Jön újra a fedettpályás világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anita. Második dobásával javított, 17.59 méterre szállt a súly.

  • A vártnál sokkal szorosabb meccsen, 17–13-ra nyertünk a 10–9-re még vezető Japán ellen.

  • Márton Anita megkezdte szereplését a női súlylökők között a selejtezőben. Első dobása 17.42 méterre szállt, ezzel a B csoport harmadik helyén áll, a világ legjobbjának tartott kínai Liao Gong vezet. 

  • Lobanovszkij Maxim 21.77-es egyéni rekordjától elmaradva 22.25-öt úszott a férfi 50 méter gyors előfutamában. Az elődöntőbe jutáshoz legalább 21.97-es időre lett volna szüksége a magyar versenyzőnek. Összesítésben a 26. lett.

  • Női cselgáncsban a 78 kilósok között japán győzelem született, Sona Akira iponnal verte a kubai Idalys Ortizt. Bronzérmesek: Irina Kindzerska Azerbajdzsánból és Romane Dicko Franciaországból. A férfiaknál 100 kilós kategóriában a cseh Lukas Krpalek ipponnal verte grúz ellenfelét. 

  • Az eddig három győzelemmel álló svédek nagy meglepetésre 27-22-re kikaptak Egyiptomtól a férfi kézilabdatornán, így a B csoportban nagy a tömörülés: a dánok, a svédek és az egyiptomiak is 6-6 ponttal állnak.

  • Hatalmas meglepetésre Novak Djokovics 6:1, 3:6, 1:6 arányban kiesett a férfi tenisztorna elődöntőjében, ahol legyőzője, Alexander Zverev Karen Hacsanovval játszik. Djokovicsnak ma még van egy vegyes páros meccse ugyancsak az elődöntőben.