új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes cselgáncsozónk arról beszélt az Instragramon, hogy régóta benne van már a nemzetközi vérkeringésben, és mentálisan vagy fizikálisan, de elfáradt. A sok száz vagy akár ezer mérkőzés egy idő után kezdi éreztetni hatását és a sportoló úgy érzi, hogy ez az idő most jött el. 

    Ahogy arról mi is beszámoltunk, Tóth Krisztián a 90 kilogrammosok között már az első mérkőzésén elvérzett a román Alex Crettel szemben. Tóth azt nyilatkozta, hogy régebben az ilyen aranypontig tartó helyzeteket simán megoldotta, most viszont ez nem sikerült. Nem azt bánja, hogy kikapott, hanem azt, hogy így kapott ki. 

    Tóth azt mondta, hogy egyelőre szünetet fog tartani, és nem akarta kimondani, hogy a következő olimpiai ciklusra már biztosan nem készül fel, de egyelőre csak a jövő évi magyarországi felnőtt világbajnokságig tervez. 

  • A 2022-ben világbajnok Jake Wightman combizom-sérülés miatt nem indul férfi 1500 méteres síkfutásban a párizsi olimpián.

    A brit középtávfutó – aki 800 méteren is rajthoz állt volna – három évvel ezelőtt Tokióban tizedik volt 1500-on, egy esztendővel később vb-aranyérmes lett, 800-on pedig Európa-bajnoki ezüstöt nyert, majd láb-, lábszár- és combizom-sérülések miatt több mint egy évet ki kellett hagynia.

    A tavalyi, budapesti világbajnokságon sem vehetett részt, a közelmúltban pedig utalt rá, hogy a párizsi lesz az utolsó olimpiája.

  • A francia főváros polgármestere szerint nem volt és nincs is más alternatíva, mint a Szajnában rendezni az olimpiai nyíltvízi úszóversenyeit. Anne Hidalgo az RMC rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy „nem volt B terv, mert nem volt rá szükség. Számunkra mindig az A terv, a Szajna vizében zajló úszás volt az egyetlen lehetséges megoldás.”

    Az MTI szemléje szerint a városvezető két hete személyesen, a Szajnában megmártózva igyekezett demonstrálni, hogy az olykor riasztó mérési adatok, a szennyezettség ismétlődően magas szintjére vonatkozó jelentések dacára a folyó állapota javult annyit, hogy alkalmas mind a triatlonosok, mind a hosszútávúszók viadalainak megrendezésére.

    Bár néhány napja a triatlonosok edzéseit törölték, majd a férfiversenyt egy nappal elhalasztották, végül szerdán megrendezték mindkét nem képviselőinek ötkarikás eseményét a Szajnában.

    Hidalgóval szemben utóbb több triatlonos is negatív véleményt formált a víz minőségéről. A holland versenyzők közül a nőknél 14. helyen végzett Rachel Klamer azt mondta, hogy „a folyóban úszni egyszerűen undorító volt”. Hozzátette, hogy verseny közben sok vizet nyelt, és aggódva várja, hogy jelentkezik-e majd nála rosszullét.

    A hetedik helyezett Maya Kingma a NOS televíziónak úgy nyilatkozott: „kár, hogy a szervezők ekkora kockázatot vállalnak a világ legnagyobb eseményén”. Hozzáfűzte: örül, hogy véget ért a triatlonverseny, s ilyen körülmények között nem indulna újra. 

    Tilda Monsson, a 23.-ként zárt svéd női triatlonista a stockholmi Expressennek adott interjújában hasonlóképpen elmarasztalóan fogalmazott, kijelentve, hogy „a Szajna vize barna színű és undorító szaga van.”

    Illetve, ahogy arról beszámoltunk, volt olyan triatlonista is, aki a verseny végeztével tízszer hányt, miután a Szajnából nyelt egy-két kortyot.

    A nyíltvízi úszók jövő heti versenyeinek tervezett időpontja csütörtök és péntek.

  • Aggodalmát fejezte ki Vona Gábor a magyar ökölvívó Hámori Luca egészségügyi állapotát illetően, mivel olimpikonunk a párizsi ötkarikás játékokon szombaton majd azzal az algériai Imane Helif ellen mérkőzik az elődöntőért, aki biológiailag férfi. A politikus Facebookon közzétett bejegyzésében azt taglalja, elfogadhatatlan, hogy férfiakat engednek versenyezni a nők mezőnyében, és szerinte ne álljon ki Hámori Luca a mérkőzésre.

    Ha győzne, aminek egyrészt nagyon örülnék, másfelől viszont azt bizonyítaná, ezzel az egésszel nincs semmi probléma. Pedig van. Ha mégis kiáll a mérkőzésre, legyen óvatos és az olasz lányhoz hasonlóan nyugodtan adja fel, ha veszélyesnek érzi a folytatást

    – indokolja véleményét a politkus. Ön hogyan döntene Hámori Luca helyében? Szavazzon!

    Ön kiállna a biológiailag férfi bokszoló ellen Hámori Luca helyében?

    Hámori Luca
    Hámori Luca
    Fotó: David Fitzgerald/Sportsfile via Getty Images
  • A férfi ökölvívók 63,5 kilogrammosok küzdelmétől búcsúzó Kovács Richárd csalódott, de úgy érzi, mindent megtett a negyeddöntőben.

    „Igazság szerint csalódott vagyok, mert bíztam a győzelemben. Úgy mentem be a ringe, hogy próbáltam kizárni a francia közönséget, hihetetlen volt az az őrjönség, ami fogadott. Mindent megtettem, az ellenfelem mai is megmutatta, hogy nem hiába háromszoros világbajnok és olimpiai második helyezett. Jobb volt” – fogalmazott.

    A 27 éves sportoló elmondta, összességében pozitívan értékeli az olimpiáját, és sok tapasztalatot visz haza Párizsból a gyerekeknek, a tanítványoknak.

  • Szerda délután megérkezett Budapestre a párizsi olimpia első magyar érmese, a párbajtőrvívó Muhari Eszter. Az olimpiai harmadik helyezett útja a repülőtérről egyenesen a Kopaszi-gátra, a Magyar Olimpiai Csapat Kopaszi-kertben lévő szurkolói zónájába vezetett, ahol a szurkolókkal és a média képviselőivel is találkozott.

    A helyszínen készített beszámolóval később jelentkezünk!

  • „A párizsi olimpiát örökre bemocskolja a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság” – fakadt ki a brit írónő, JK Rowling, a Harry Potter-saga szerzője az X-en.

    Egy fiatal női bokszolótól elvették mindazt, amiért keményen dolgozott és edzett, mert egy férfit beengedtek ellene a ringbe

    – tette hozzá Rowling.

    Mint azt korábban megírtuk, szokatlan esemény történt a párizsi olimpia női ökölvívótornáján. A 66 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében az olasz Andrea Carini és az algériai Imane Helif mérkőzött meg egymással. A találkozó azonban 45 másodperc után befejeződött, mivel az olasz feladta a küzdelmet. Ennek oka, hogy az algériairól korábban egy vizsgálat is bebizonyította, hogy biológiailag férfi, mégis elindulhatott a hölgyek mezőnyében.

  • Nem kezdtek jól a magyar vitorlázók a párizsi olimpián. Az ILCA (korábban Laser) hajóosztály versenyei csütörtökön rajtoltak Marseille-ben. A világ- és Európa-bajnok Érdi Mária az első futamban a 20. helyen ért célba, a második futamot pedig elhalasztották. Az MVM SE vitorlázójának nem sikerült jól a rajt, majd egészen a 32. helyig csúszott hátra, innen kapaszkodott vissza.

    Az Európa-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán az első futamban a 16. lett, aztán a következőben a 12. helyet szerezte meg, ezzel a 13. helyen áll a 43 hajóst számláló mezőnyben.

    A tervezett menetrend szerint augusztus 5-ig naponta két futamot rendeznek, majd másnap következik a legjobb tízet felvonultató éremverseny.

    (MTI)

  • Combsérülése miatt nem indul a tízpróba francia világcsúcstartója, Kevin Mayer a párizsi olimpián – számolt be az MTI. A 32 esztendős atléta, aki kétszeres világbajnok, a legutóbbi két ötkarikás játékokon pedig ezüstérmes volt, a júliusi párizsi Gyémánt Liga-állomáson sérült meg.

    Sajnos a tesztek nem voltak meggyőzők, nem adták meg annak a reményét, hogy versenyképes legyek holnap. Bár kemény, ez a sport törvénye. Nem leszek ott a tízpróba rajtjánál

    – írta közösségi oldalán Mayer, aki kedden még tízszázalékos esélyt látott rá, hogy részt tud venni az ötkarikás játékokon.

    Mayer 2018 óta tartja a 9126 pontos világcsúcsot tízpróbában.

  • Nem kezdett rosszul Kovács a 63,5 kilogrammosok súlycsoportjában, voltak jó találatai az első menetben, de Sofiane Oumiha talán egy kicsit többet próbálkozott. A közönség természetesen teljes mellszélességgel a hazai ökölvívó mellett volt.

    A második menetben is egy hajszálnyival volt jobb a francia a pontozóbíróknál, Oumiha pedig továbbra is jól mozgott, több egyenese is betalált, és végül egyhangú pontozással megnyerte a mérkőzést.

    Kovácsnak tehát a negyeddöntő jelentette a végállomást a párizsi olimpián. A magyar férfi ökölvívásnak a 2000-es Sydney-i játékok óta nincs érme ötkarikás érme.

  • A MOB médiacsapata az olimpiai ezüstérmes férfi kardcsapatot is hazakísérte tegnap este, és közben videót készített, amelyben egyebek között szóba került...

    • Mennyire boldogok egy 10-es skálán ezzel az eredménnyel?
    • Egyértelmű volt, hogy Rabb Kiki teljes értékű csapattag lesz, csak néha pluszban neki kellett elmennie vízért
    • Egy picit csalódottak voltak az egyéni után, nagy bizonyítási vágy jellemezte őket
    • Gémesi Csanád: Az járt a fejemben végig, olyan nincs, hogy én Párizsból érem nélkül megyek haza
    • Egy 10-es kiszerelésű Cataflamból egy darab maradt a nap végére
    • Szilágyi Áron a sérüléséről az első tusban: Járni nem tudtam, de nem távgyaloglónak jöttem ide az olimpiára, hanem vívni, és az szerencsére ment
    • Rabb Krisztián a beugrásáról: Igyekeztem hozzátenni, amit tudok azzal, hogy amennyi tust csak tudok, azt adjak – amennyit tudtam, annyit adtam
    • Szilágyi Áron elmesélte az egyéni utáni első két nap történéseit
    • Ki mire vágyik a hazaút végén, ki mit szeretne csinálni?

    Forrás: MOB-Média

  • A női kézilabdázók csoportkörének negyedik fordulójában a házigazda és címvédő francia együttes fölényes, 38–24-es győzelmet aratott Angola ellen, így továbbra is hibátlan, és már negyeddöntő jutott. Hasonlóan a magyarokhoz és a hollandokhoz, akik ki-ki meccset vívnak majd egymással szombaton 9 órától a csoportkör utolsó fordulójában a második helyért – legalábbis a magyar játékosok tervei szerint.

    „Szerettük volna nagyon jól kezdeni a mérkőzést, és ha nem is indult olyan jól, úgy érzem, az első tíz perc után egyértelműen tudtunk irányítani – jelentette ki Márton Gréta.Tudtuk, milyen fontos mérkőzés a továbbjutást szempontjából, és bár ezúttal is voltak hullámvölgyeink, az nagyon jól kijött, hogy mennyire tudunk egymásért küzdeni. Szeretnénk minél jobb helyen végezni a csoportban, Hollandia ellen is ki-ki meccsre készülünk. Aztán majd a sors eldönti, hogy mire lesz elég a teljesítményünk, és ki jön a keresztágon ellenfélként. Könnyű csapat a legjobb nyolc között már nincs, így nem akarunk számolgatni vagy taktikázni.”

    További nyilatkozatokat itt olvashat a mérkőzésről!

    Kézilabda, női csoportkör, 4. forduló

    • Franciaország–Angola 38–24 (18–14)
    • Spanyolország–Magyarország 24–27 (12–14)
    • Hollandia–Brazília 31–24 (17–13)

    A csoport állása: 1. (és már negyeddöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és már negyeddöntős) Hollandia 6 pont, 3. (és már negyeddöntős) Magyarország 5 pont , 4. Angola 3 pont, 5. Brazília 2 pont, 6. Spanyolország 0 pont

    Az 5. fordulóban (szombat)

    • Magyarország–Hollandia 9.00
    • Spanyolország–Franciaország 11.00
    • Brazília–Angola 14.00
  • Hámori Luca remek teljesítménnyel jutott negyeddöntőbe az olimpián a női ökölvívók 66 kilogrammosok versenyében, miután pontozással legyőzte az ausztrál Marissa Williamsont. Következő ellenfele a biológiailag férfinak minősített algériai Imane Helif lesz. A kőszegi versenyző a nyolcaddöntője utána elmondta, teljesen mindegy, hogy ki ellen kell bokszolnia a negyeddöntőben, mindenképp nyerni szeretne. Részletek itt! 

  • Ha eddig kétséges volt, szerda este óta nem vitatkozhatunk a kijelentéssel: Léon Marchand napjaink legjobb férfiúszója. Sőt talán úszója, úgy általánosságban. A 22 éves, toulouse-i srác a történelemben elsőként szerdán megvalósította a pillangó-mell kombót, korábban még csak érmet sem nyert senki olimpián ebben a két úszásnemben, nemhogy aranyat. Michael Phelps utódjának portréja.

    Léon Marchand szerdán történelmet írt, fájdalom, részben a mi rovásunkra. A 22 éves, toulouse-i úszó előbb megnyerte a 200 méteres pillangóúszást a párizsi olimpián, lehajrázva a világcsúcstartó, címvédő Milák Kristófot, majd szűk két órával, egészen pontosan 116 perccel később behúzta a 200 mell aranyérmét is, a történelemben elsőként megvalósítva a pillangó-mell duplát. Továbbá 1976 óta ő az első úszó az olimpiákon, aki egyazon napon két egyéni számot is megnyert. 

    • Garnélaráknak becézték
    • Apja, anyja olimpián úszott
    • Emmanuel Macron a vonal túlsó végén

    A portrénkat itt olvashatja Léon Marchand-ról.

  • A férfiak tenisztornáján elődöntőbe jutott Carlos Alcaraz, a spanyol klasszis két szettben győzte le 6:3, 7:6-ra az amerikai Tommy Pault. A második kiemelt Alcaraz a második játszmában brékhátrányból küzdötte vissza, majd a hét nyert pontig tartó rövidítésben szettlabdát is hárított, végül övé lett az utolsó szó, és nem szorult döntő játszmára.

    Carlos Alcaraz
    Carlos Alcaraz
    Fotó: Martin Rickett / Getty Images Hungary

    A nyolcaddöntő másik mérkőzésén viszont vaskos meglepetés született, a címvédő Alexander Zverev két szettben kiesett Lorenzo Musetti ellen, így eldőlt, hogy nem lesz címvédés a férfiak tornáján.

    A hátralévő két nyolcaddöntőben Casper Ruud és Felix Auger-Aliassime mérkőzik, valamint az első kiemelt Novak Djokovics az esti programban találkozik Sztefánosz Cicipásszal. A felek legutóbb még 2021-ben mérkőztek a Chatrier salakján, a Roland Garros fináléjában pedig a szerb klasszis kétszettes hátrányból fordítva nyert.

  • A Görögország–Egyesült Államok férfi vízilabda-mérkőzésen egészen megdöbbentő képsoroknak lehettek szemtanúi, akik követték az eseményt. Történt ugyanis, hogy  egy kudarcba fulladt görög támadás után az amerikai kapus, Adrian Weinberg észrevette, hogy görög kollégája nem igazán követi a támadás menetét és úgy gondolta, hogy rápróbál egész pályáról. Zerdevasz pedig nem számított erre a húzásra, így szépen be is nézte a labdát a bal alsóba. 

    A történethez hozzátartozik, hogy még ez is kevésnek bizonyult, ugyanis Görögország így is 13–11-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát az A csoport 3. fordulójában.

  • A magyar férfi kardcsapat bravúros vívással megszorongatta, legyőzni azonban végül nem tudta a kétszeres olimpiai címvédő dél-koreaiakat a párizsi fináléban. A döntő másnapján Szatmári Andrással beszélgettünk a történtekről, Rabb Krisztián csapatba kerüléséről és teljesítményéről, a fiatalon dédelgetett világmegváltó álmokról, és arról, milyen jövő állhat még a jelenlegi csapat előtt.

    A kardvívás egyik legeredményesebb időszakán vagyunk túl. Szerintem alá van becsülve a teljesítmény és a munka, amit évről évre nyújtottunk azért, hogy ennyi eredményt lerakjunk az asztalra. Meglátjuk, mit hoz a jövő, én mondani és ígérni sem tudok most semmit, olyat pedig nem szeretek beígérni, amit nem tartok be

    – mondta Szatmári András az Indexnek, mikor a párizsi olimpiai döntőt követően az elmúlt tíz évben érmet éremre halmozó, hol Decsi Tamással, hol Iliász Nikolásszal, hol a játékokon is vívó Rabb Krisztiánnal kiegészült csapat jövője szóba került.

    A Szatmári Andrással készített Sportcastet itt hallgathatja meg!

  • Az ökölvívó Hámori Luca a 66 kg-os mezőnyben a nyolcaddöntőben sima mérkőzésen, egyhangú pontozással győzte le a negyedik kiemelt ausztrál Marissa Williamsont, és jutott ezzel a nyolc közé, egy sikerre a biztos éremszerzéstől.

    Az első menet eleje bátor küzdelmet hozott, adtak egymásnak a felek, amit lehetett, a védekezésre kevésbé összpontosítottak. A viharos kezdést taktikai táncolás, némi kapaszkodással körítve kísérte. Az első menet végén Hámori kezét felemelve jött le, és ezt az érzését támasztotta alá, hogy mind az öt pontozóbíró őt látta jobbnak.

    A második felvonásban a közelharc dominált, Williamson egyszer még le is rántotta Hámorit a földre, és többször tenyérrel ütött. Egy perccel a vége előtt aztán padlóra került Williamson, remek jobb egyenes küldte őt oda, rá is kellett számolni. Azután egy összekapaszkodásnál az ausztrál megint a földre vágta a magyart. A közönségtől jött is a fütty a sportszerűtlenségért. A menet után Hámori már úgy ünnepelt, mintha nyert volna. Nem járt messze az igazságtól, a pontozók megint egyértelműen őt látták jobbnak.

    Hámori minden akcióját, ütését kiáltással kísérte, egyszer még az ausztrál alkarosát is kihordta lábon, ami szintén nem engedélyezett. Jött is az újabb figyelmeztetés az ausztrálnak. Hámori ekkor már kevesebb energiát fektetett a támadásba, próbálta kibekkelni a meccset, elhajlásokkal, kontrákkal. Végül aztán 5–0-val nyert.

    A 23 éves kőszegi első meccsén az ír Grainne Walsh ellen nyert, legközelebb, augusztus 3-án (szombaton) 17.27 órától már az éremért meccsel.

    A magyar győztes a következő körben azzal az algériai Imane Heliffel mérkőzik meg, akinek előző összecsapása igencsak visszhangosra sikerült. A mindössze 45 másodpercig tartó találkozón ugyanis ellenfele, az olasz Andrea Carini feladta a küzdelmet. Ennek oka, hogy az algériairól korábban egy vizsgálat is bebizonyította, hogy biológiailag férfi, mégis elindulhatott a hölgyek mezőnyében. Mármint az olimpián, mert a nemzetközi szervezetnél emiatt nem indulhat. Az ökölvívóknál kivételesen – ellentétben a többi sportággal, az utóbbi évek megannyi problémája miatt – a NOB szervezte az ökölvívótornát.

    Bővebben itt olvashat a hírről!

  • Az ökölvívó Hámori Luca a 66 kg-os mezőnyben a nyolcaddöntőben az ausztrál Marissa Williamsonnal találkozik. A magyar bokszoló pirosban, negyedik kiemelt ellenfele kékben lépett ringbe. Utóbbinak a kiemelés miatt ez az első meccse.

  • A Marseille partjainál uralkodó szélviszonyok miatt csütörtök délután félbeszakadt egy olimpiai éremfutam. A férfi skiff futamát ideiglenesen elhalasztották, mert az első szakasz vége felé megváltozott szélviszonyok miatt nem lehetett folytatni a versenyt. A szervezők vizsgálják, hogy a vitorlázókat az öböl egy másik részébe helyezzék át – számolt be a Daily Mail.

    A brit James Peters és Fynn Sterritt duó a hatodik helyen haladt a futam során, miután a nyitó sorozat végén a hetedik helyen érkeztek a futamra, ám a kezdésnél élre törtek. Nekik kedvezhet a verseny félbeszakadása, mert ez azt jelenti, hogy a futamot a nulláról kell újrakezdeni. 

    A BBC kommentátora megdöbbenve azt állította, hogy „ilyet még soha nem látott”. A verseny megszakításakor az uruguayi Hernan Umpierre és Fernando Diz hajója vezetett.

    A csapatok a meglévő pontjaikat viszik a döntőbe, az éremfutam pedig duplát ér. Ezeket a pontszámokat számítják az összesített pontszámukhoz, és az a csapat nyer, amelyik a legkevesebb pontot kapja.

    A spanyol Diego Botin és Florian Trittel párosa az éremért folyó versenyben eddig a tabella élén állt.

  • Már a negyedik forduló után eldőlt, hogy a németek, britek, hollandok, spanyolok, belgák, ausztrálok, indiaiak és az argentinok jutottak negyeddöntőbe a párizsi olimpia férfi gyeplabdatornáján.

    Az A csoportban a házigazda Franciaország újabb vereséget szenvedett, ezúttal a britektől, így eldőlt, hogy a szintén kiesett dél-afrikai válogatott elleni utolsó csoportmeccsen fejezi be olimpiai szereplését. A másik hatosban Belgium legyőzte Indiát, így megőrizte veretlenségét, az argentinok pedig az írek elleni győzelemmel harcolták ki helyüket a legjobb nyolc között.

    (MTI)

    Gyeplabda, férfiak, csoportkör, 4. forduló:

    A csoport:

    • Nagy-Britannia–Franciaország 2–1

    Az állás: 1. (és már továbbjutott) Németország 9 pont/4 mérkőzés, 2. (és már továbbjutott) Nagy-Britannia 8/4, 3. (és már továbbjutott) Hollandia 7/4 (11–6), 4. (és már továbbjutott) Spanyolország 7/4 (8–7), 5. Dél-afrikai Köztársaság 1/4 (6–15), 6. Franciaország 1/4 (6–17)

    B csoport:

    • Belgium–India 2–1
    • Ausztrália–Új-Zéland 5–0
    • Argentína–Írország 2–1

    Az állás: 1. (és már továbbjutott) Belgium 12 pont/4 mérkőzés, 2. (és már továbbjutott) Ausztrália 9/4, 3. (és már továbbjutott) India 7/4 (7–5), 4. (és már továbbjutott) Argentína 7/4 (5–3), 5. Írország 0/4 (2–8), 6. Új-Zéland 0/4 (3–12)

  • Gercsák Szabina a legjobb 32 között búcsúzott a női cselgáncsozók -70 kilogrammos súlycsoportjában az ausztrál Aoife Coughlan ellen. A korábbi ifjúsági olimpiai bajnok a közösségi oldalán értékelte a versenyt.

    Gercsák hálás azért, hogy olimpikon lehetett, azonban sajnálja, hogy a szerdai teljesítményében csak ennyi volt. Elmondása szerint több dologról lemondott, például nem tudott elég időt tölteni beteg édesanyjával. Örül annak, hogy egy korábbi sérülése ellenére ott lehetett Párizsban. Kifejtette, hogy testsúlya könnyebb (66-68 kg), mint az ellenfeleké (73-75 kg) a verseny napján. Úgy véli, le tudta győzni néhány ellenfelét.

  • A magyar női kézilabda-válogatott 27–24-es győzelmet aratott Spanyolország ellen. Golovin Vlagyimir együttese 5 ponttal áll, így bejutott a torna negyeddöntőjébe. A mieink szombaton Hollandia ellen zárják a csoportkört. A spanyolok négy forduló után sem tudtak pontot szerezni, így a záróforduló eredményétől függetlenül búcsúznak a további küzdelmektől.

    A részletes tudósítást itt olvashatja!

  • Bomba meglepetés a párizsi olimpián, a világelső és favorit Iga Swiatek az elődöntőben kikapott kínai ellenfelétől és kiesett a párizsi olimpia női tenisztornáján. 

    Az ötkarikás viadalnak otthont adó Roland Garroson négyszeres győztes lengyel kiválóságot a WTA-rangsorban hetedik kínai Cseng Csin-ven búcsúztatta két szettben, 1 óra 51 perc alatt. Mindez amiatt meglepő, mert

    korábbi hat találkozójukat a varsói játékos nyerte, ráadásul 25 mérkőzés óta veretlen volt a párizsi salakon. 

    A 23 éves Swiatek 25 mérkőzés óta volt veretlen a párizsi salakon, a januári Australian Openen döntős riválisa pedig első kínaiként jutott egy ötkarikás torna fináléjába. A másik ágon a 13. kiemelt horvát Donna Vekic és a szlovák Anna Karolina Schmiedlova küzd meg a vasárnapi döntőért. 

    A másik döntős kiléte ma este, a horvát Donna Vekic és a szlovák Anna Karolína Schmiedlová összecsapásán derül ki. 

    Tenisz, női egyes, elődöntő

    Cseng (kínai, 6.)Swiatek (lengyel, 1.) 6:2, 7:5

  • Legyen szó vereségről vagy hatalmas győzelemről, az ember sokszor akaratlanul sem tud megbirkózni az ezzel járó érzelmekkel – így az sem annyira meglepő, ha valaki az olimpiai teljesítménye miatti csalódását könnyekkel igyekszik begyógyítani.

    A verseny okozta nyomás ugyanis pontosan ilyen formában jött – vagy sokkal inkább tört – ki a brit cselgáncsozó Emma Reidből, miután meglepetésre már az első fordulóban kiesett a -78 kg-os mezőny viadalában.

    A 29 éves brit versenyzőt egy dél-koreai búcsúztatta az olimpiától, a mérkőzés után pedig a BBC-nek próbált beszélni az akkori érzelmekről. 

    Csalódott vagyok, mert szerintem rendkívül jól felkészültünk, és a dél-koreait is legyőztem már. Nehéz három-négy év volt ez az életemben, és büszke vagyok magamra, hogy eljutottam idáig

    – nyilatkozott a cselgáncsozó, aki ekkor zokogásban tört ki a kamera előtt. 

    Persze az internetes kommentelők legjava azonnal megjelent, és a riportert hibáztatták amiatt, mert feltette a bűvös kérdést, azaz, hogy mi lehet a brit cselgáncsozók gyenge teljesítményének oka... 

     

  • Spanyolország férfi vízilabda-válogatottja az olimpiai torna B csoportjában – ahol a magyar válogatott is szerepel – 15–11-re győzte le a kétszeres címvédő Szerbiát.

    A spanyol nemzeti csapat hibátlan teljesítménnyel vezeti a hatost, és nagy lépést tett a negyeddöntőbe jutás irányába. A szerbeknek három pontjuk van, a sorsuk az utolsó két fordulóban fog eldőlni.

  • A magyar kardcsapat bravúros vívással megszorongatta, legyőzni azonban végül nem tudta a kétszeres olimpiai címvédő dél-koreaiakat a párizsi fináléban.

    A döntő másnapján Szatmári Andrással beszélgettünk a történtekről, Rabb Krisztián csapatba kerüléséről és teljesítményéről, a fiatalon dédelgetett világmegváltó álmokról, és arról, milyen jövő állhat még a jelenlegi csapat előtt.

  • Golovin Vlagyimir csapata Spanyolországgal játszik 14:00 órától, kövessék nyomon velünk a mérkőzést percről percre. Élő tudósításunkat ide kattintva érhetik el.

  • Ahogyan arról tegnap az Index is beszámolt, a magyar Németh Nándor csupán egy századdal maradt le a 100 méteres gyorsúszás döntőjében a dobogóról. A számot végül a kínai Pan Csan Lö nyerte meg, brutális 46.40-es világcsúccsal – az eddigi rekord 46.80 volt, ugyancsak a kínai úszótól.

    A győztes úszó teljesítménye vélhetően még sokáig téma lesz, hiszen a kínai úszókat több alkalommal is doppingvétségen érték az elmúlt években, Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint pedig ezúttal is meglehetősen gyanús az, hogy ennyivel képes megjavítani valaki a saját világrekordját. 

    Amit ő csinált, az nagyon durva, nem nagyon hajlok arra, hogy itt minden rendben van... Elnézést kérek, ebben a medencében egyetlenegy világcsúcs sem volt eddig, most meg négy tizedet javít száz gyorson

    – jegyezte meg a kapitány, aki hozzáfűzte, nagyon sajnálja Németh Nándort, akinek körülbelül hat centiméteren múlt a dobogó.

  • Nem sikerült a döntőbe jutás az 50 méteres puska összetett női mezőnyében a junior világbajnok sportlövő Mészáros Eszternek, aki a 32 fős kvalifikációs mezőny 29. helyén zárta a csütörtöki versenyt. 

    A 22 éves sportoló pedig kifejezetten jól kezdte a versenyt, sokáig a nyolcadik, döntőt jelentő helyen is állt, a végén azonban nem jött ki neki a lépés, így nem lőhet a fináléban. 

    Nagyon megdolgoztam ezzel a versennyel, a térdelő és a fekvő jól sikerült, megfontoltan, a szélre figyelve lőttem. Magabiztos voltam mindegyik testhelyzetben, mivel az elmúlt időszakban jó eredményeket tudtam lőni, ez is segített az elején. Az álló próbájában már nagyon felerősödött a szél, nehéz volt megtalálnom a közepét. Nagyon akartam a jó eredményt, egyesével próbáltam meglőni a lövéseket, de nem sikerültek jól. Többször megálltam, újragondoltam, mit kell csinálnom, de a legnagyobb gondot a szél jelentette, mivel nemcsak a lövéseket, hanem engem is lökdösött

    – nyilatkozta az MTI-nek a magyar sportlövő.

    Mészáros Eszternek Párizsban a 10 méteres légpuska versenyében sem sikerült az előzetes tervek szerint teljesítenie, és a 15. helyen végzett múlt hét vasárnap. 

    A magyar sportlövők közül már csak a légpisztolyban nyolcadik Major Veronika, illetve Fábián Sára Ráhel érdekelt a játékokon. Ők pénteken a sportpisztoly alapversenyében lépnek lőállásba.