új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pétervári-Molnár Bendegúz negyedikként ért célba a férfi egypárevezősök szombati C döntőjében, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát. 

    A BEE 31 éves sportolója nem kapta el jól a rajtot, így 500 méter után még csak ötödik volt a hatosban, de féltávhoz érve paraguayi riválisát megelőzte. A hajrában megközelítette a brazil evezőst is, de végül őt már nem érte utol, így 6:47.81 perces idővel negyedikként haladt át a célvonalon.

    Az eredmény ellenére a sportoló úgy érzi, mindent beleadott, de kétség kívül ez volt a legnehezebb ötkarikás versenye. 

    Nem maradt benne tartalék, és ezt már az olimpia előtt is mondtam, hogy szeretném magamból kihozni a legjobbat, ha ez az első helyre lesz elég, akkor elsőre, ha utolsóra, akkor pedig az utolsóra. Ez most egy 16. helyre volt elég, de egy nagyon jól felépített pályát csináltam és végre megcsináltam azt a versenytaktikát, amit szerettem volna és jól is sikerült

    – mondta az M4 Sportnak Pétervári-Molnár, majd hozzátette, hogy messze ez volt a legnehezebb olimpiája, a legnehezebb mezőnnyel, így elégedett lehet a helyezésével, még annak ellenére is, hogy a negyeddöntőből nem sikerült kihoznia azt, amit szeretett volna.

    Pétervári-Molnár korábban az előfutamából harmadik helyen jutott negyeddöntőbe, ott azonban nem tudta tartani az iramot a versenyszám legnagyobb esélyeseivel és végül negyedik lett, ezzel lecsúszott az A/B elődöntőről, vagyis a legjobb 12 helyről, ezt követően a C/D elődöntőben másodikként csapott célba. Az olimpia egyetlen magyar evezőse, aki Rio de Janeiróban 14., Tokióban pedig 10. volt, kedden a negyeddöntője után a pillanat hevében úgy fogalmazott: túl régóta versenyez, túl sok rajta a stressz, ezért egy évet kihagy, hogy felfrissülve kezdhesse majd a felkészülést a Los Angeles-i játékokra.

    És hogy tényleg abbahagyja-e?

    Akkor sem gondoltam, hogy leállok teljesen, csak azt, hogy nem versenyzek, hanem edzek tovább. Ezt még átgondolom, lehet, hogy csak a világbajnokságon nem indulok, mert kicsit későn lesz, messze lesz, és szeptemberben születik a kisbabánk, úgyhogy elsősorban vele szeretnék foglalkozni. Semmiképp sem szeretném abbahagyni, és talán most még nagyobb tűz van bennem, mint eddig

    – idézi az MTI a BEE sportolóját, aki elárulta, nem hiszi, hogy egy teljes évet kihagy. Az edzőtáborok számából azonban biztosan vissza fog venni, mert Magyarországon is tud magas szinten edzeni.

  • A mérkőzés és győzelme után Imane Helif megállás nélkül ment keresztül a vegyes zónában, ami a helyszínről tudósító újságírók számára is nyitott, és ott többtucatnyi, közel száz médiamunkás várt. Helif még az algériai újságíróknak sem állt meg.

    Valaki a tömegből odaszólt ugyan neki és edzőjének, erre utóbbi reagált, mindössze fél szóval, majd ő is elviharzott tanítványával.

  • Valter Attila szenzációs versenyzéssel a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián, az aranyérmet a duplázó belga Remco Evenepoel nyerte meg.

    A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása végig kiválóan helyezkedett a mezőnyben, végül hatalmasat hajrázva tekert be negyedikként a 273 kilométeres viadalon.

    Evenepoel az időfutam után lett a mezőnyversenyben is aranyérmes a francia fővárosban, írja az MTI.

    A kerékpársportban igenis igaz, hogy egy fecske is csinálhat nyarat, mert a férfiaknál Valter, a nőknél Vas Blanka nyomdokaiba egyre többen szeretnének lépni, nekünk pedig az a dolgunk, hogy a fiatalokból kerékpáros »nagyhatalmat« építsünk, és a következő olimpián már csapatban tekerhessenek a magyarok. Valter Attila 4. helyezése abban a tekintetben is szenzációs, hogy olyan, az egynapos versenyekre specializálódott bringások, mint Mathieu van der Poel, Wout van Aert vagy Remco Evenepoel ellen kellett versenyeznie, és maga mögé utasította a világ legjobbjait!

    – nyilatkozta Dér Zsolt szövetségi kapitány a verseny után.

  • Volt egy kis birkózás is a harmadik negyed elején, Helif szorította be Hámori fejét, mindketten a földre estek, de folytatódhatott a mérkőzés. „Ütni kell, ütni kell!” – hangzott kívülről az utasítás Hámorinak, de Helif remekül hajolt ki Hámori ütései elől, nem talált a magyar. Figyelmeztetést kapott Helif, mert megint földre vitte Hámorit, az utolsó másodperceken pedig már nem volt újabb akció, vége a meccsnek. 

    A bírák egyhangúlag az algériait látták jobbnak, ő jutott az elődöntőbe, a mérkőzésről pedig bővebben itt olvashat. 

  • Kezd csökkeni Hámori koncentrációja, Helif pedig egyre több tiszta találatot vitt be a magyarnak. A második menetben sem sikerült Hámorinak komolyabb támadásokat indítania, Helif pedig egyre lazábban mozgott. Valószínűleg ez a menet is egyhangúan az algériaié lesz. 

  • Az első menet elején inkább taktikai csata volt a két bokszoló között, Hámori magabiztosan állt a lábán, nagyon kevés ütés volt az első három percben, tiszta találat pedig annyira sem. Nagyon szoros egyelőre a mérkőzés. A pontozók viszont egyhangúlag Imane Khelifet látták jobbnak, támadnia kell Hámorinak. 

  • A biológiailag férfi Imane Khelif érkezett elsőként a ringbe, majd utána szólították Hámori Lucát. Az algériai ökölvívó pirosban, Hámori pedig kék szerelésben bokszol. A mérkőzés pedig elkezdődött! 

  • Még egy kicsit várni kell Hámori Luca és Imane Khelif mérkőzésére, mivel az előző negyeddöntő a török Busenaz Surmeneli és a thaiföldi Janjaem Suwannapheng között csak most ért véget – utóbbi sikerével. Perceken belül jöhetnek tehát Hámoriék a ringbe.

  • Természetesen szűkebb otthonában, Kőszegen is sokan szorítanak Hámori Lucának a város főterén lévő óriáskivetítő előtt.

  • A napi programban 17.22-kor rendezik meg Hámori Luca Imane Helif elleni negyeddöntőjét a női ökölvívók 66 kilogrammos versenyében. A program viszont kicsit csúszik, körülbelül 17.30-kor érkezhetnek a ringbe az ökölvívók. 

    Ön kiállna a biológiailag férfi bokszoló ellen Hámori Luca helyében?

    • 48948
      Nem, mivel veszélyeztetve érezném az egészségemet
    • 22443
      Igen, kiállnék ellene

    Az eset érdekessége, hogy az algériai rivális biológiailag férfi.

  • Az Észak-párizsi Arénába az imént érkezett meg Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, mellette Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár foglal helyet. 

    A csarnok már teljesen megtelt, egy üres szék nincs a lelátón. A programban van néhány perc csúszás, Hámori Luca mérkőzése várhatóan 17.30 körül kezdődik majd el. 

  • Az előzetesen éremesélyesnek várt női kardcsapatunk végül a hatodik helyen végzett az olimpián, az ötödik helyért zajló összecsapáson az Egyesült Államok válogatottja győzte le 45:39-re a Battai Sugár, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna összetételű, világbajnoki címvédő négyest. 

  • Hamarosan kezdődik Hámori Luca negyeddöntője az Észak-párizsi Arénában a női ökölvívók 66 kilogrammos versenyében. Hatalmas az érdeklődés, a sajtólelátó már órákkal ezelőtt megtelt, asztal már nekünk sem jutott a helyszínen. 

    Néhány magyar zászló is feltűnt már a lelátón, de algériaiból ebben a pillanatban 12-t számoltam. Kezd kialakulni egy kemény mag, az algériai szurkolók egy szektorba próbálnak tömörülni, hogy minél hangosabban tudják buzdítani Imane Helifet. 

  • Címüket megvédve a németek nyerték a díjlovaglás csapatversenyét szombaton a párizsi olimpián, az együttes veterán lovasa, Isabell Werth pedig ezzel nyolcadik ötkarikás aranyát szerezte meg.

    A versailles-i kastély parkjában rendezett eseményen Werth és lova, Wendy mellett Frederic Wandres és Bluetooth, valamint Jessica von Bredow-Werndl és Dalera alkotta a német csapatot, amely mögött Dánia végzett másodikként, míg a dobogó alsó fokára Nagy-Britannia együttese állhatott fel.

    A díjlovas csapat Németország negyedik aranyérmét nyerte a párizsi játékokon, Werth pedig pályafutása nyolcadik elsőségével a legeredményesebb olimpikonok örökranglistáján a hatodik helyre jött fel.

    Az 55 esztendős lovas először az 1992-es barcelonai nyári játékokon szerepelt, azóta csapatban hétszer (1992, 1996, 2000, 2008, 2016, 2021, 2024), egyéniben pedig egyszer (1996) nyert aranyat, mindezek mellett öt egyéni olimpiai ezüstérme is van. A párizsi sikerrel a kilencszeres világ- és 21-szeres Európa-bajnok Werth minden idők legeredményesebb német olimpikonja lett.

  • Félidejénél tart Párizsban az olimpia, van olyan sportág, amely már el is köszönt, akad olyan, amelyik még be sem mutatkozott, megannyi örömteli és drámai sportpillanatot élhettek már át a sportbarátok a világban bárhol. Ezúttal olyan szemszögből igyekeztünk megmutatni ezeket a pillanatokat, ahogyan ritkán, de inkább egyáltalán nem láthatja a széles nagyközönség, viszont a modern technikai feltételek ehhez már adottak: mindent felülnézetből.

    A képgalériát itt tekintheti meg!

  • A Pusztai Liza, Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár összetételű kardcsapat ezekben a percekben kezdte el összecsapását az 5. helyért, az ellenfél az Egyesült Államok női kardcsapata. Az első asszót Battai vívja Skarbonkiewicz ellen. 

  • A magyar férfi vízilabda-válogatott elszenvedte második vereségét a párizsi olimpián, Varga Zsolt szövetségi kapitány csapata az utolsó negyedet két góllal bukta el Ausztrália ellen, a vége 9–8 lett. Az utolsó másodpercekben Vigvári Vince kezében maradt az egyenlítés, csak a kapufát találata el. Így matematikailag még nem biztosított válogatottunk továbbjutása a csoportkörből. Részletek itt! 

  • Csehország első olimpiai aranyérmét szerezte meg péntek este Tomás Machác és Katerina Siniaková tenisz vegyes párosa, miután szuper tie breakben legyőzték a kínai Csang Cse-Csen és Vang Hszin-jü duóját. Mindez magában persze nem feltétlen meglepetés, hiszen a cseh páros női versenyzője már szerzett olimpiai aranyérmet – Tokióban női párosban nyert –, az azonban mindenképpen különlegessé teszi kettejük történetét, hogy korábban

    a való életben is egy párt alkottak, csupán néhány héttel az olimpia előtt szakítottak. 

    A 2020 óta randevúzó pár a múlt hónapban, a prágai nyílt teniszbajnokságon jelentette be, hogy külön utakon folytatják a magánéletükben, de ragaszkodtak hozzá, hogy a pályán kívüli problémáik ellenére továbbra is együtt induljanak az olimpián.

    Éppen emiatt is volt meglehetősen különös a páros ünneplése, ugyanis győzelmüket a szakítás korábbi híre ellenére egy csókkal ünnepelték meg, és nagyon úgy tűnt, hogy a problémáikat az aranyérem könnyedén eltudta oszlatni. 

    Arról ugyan a pár egyik fele sem akart nyilatkozni, hogy újra összemelegedtek-e, Tomás Machác elárulta, továbbra is jóban vannak, ám az olimpiára külön érkeztek, és megerősítette, hogy bár külön aludtak az olimpiai faluban, vacsora után mindig jó éjszakát és minden nap jó reggelt kívántak egymásnak.

  • A B csoport utolsó mérkőzésén Brazília 30–19-re kiütötte Angolát, ezzel megszerezte a negyedik helyet a csoportban, az afrikai csapat pedig ötödikként végezve nem jutott tovább.

    A mieink így a harmadik helyen zártak, és a másik hatos másodikjával találkozhatnak a negyeddöntőben.

    Az A csoportban hármas körbeverés volt az első három helyen, minden bizonnyal Svédország lesz a mieink ellenfele.

  • Bár rövid távon javíthatja a teljesítményt, súlyos fizikai és pszichológiai károkat okozhat – hangzott el az MCC Feszten egy kerekasztal-beszélgetésen a sportban jelen lévő doppingszerekkel kapcsolatban. A szakértők szerint nem lehet rögtön doppingot kiáltani, amikor egy elképesztő sportteljesítményt látunk. Egy doppingellenőr pedig azt is elárulta, hogyan néz ki pontosan egy mintavétel. Az biztos, hogy rengeteg sportoló már az életét adta, mert különböző szereket használt, pontosan ezért került ennyire fókuszba.

    Sáfár Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és F. Takács István doppingellenőr – Fülöp Ákos sportpszichológus moderálása mellett – a sportban a dopping jelenlétéről beszélgettek az MCC Feszten. A szteroidok viszonylag gyors karriert futottak be, hiszen kevesebb mint száz éve szintetizálták az első férfi nemi hormont. Ennek ellenére a különféle doppingszerek drasztikus módon váltak a kultúra részévé.

    A szerek zömét illegális laborokban állítják elő, és a feketepiacon zajlik velük a kereskedés. Az iparág hasonlít a dizájnerdrogokéhoz, folyamatosan jelennek meg az új cuccok, amelyeknek az összetétele és tisztasága is kétséges. A dopping, különösen az anabolikus szteroidok, növekedési hormonok és stimulánsok drasztikusan befolyásolják a sportolókat.

    A cikkben olvashat még arról, hogy...

    • mindenkit érinthet a dopping;
    • mi is az, hogy dopping;
    • és arról, hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • Szombaton újabb nagyobb magyar küldöttség utazott a párizsi olimpiára, köztük több olimpiai bajnokkal. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren újabb nagyobb delegáció tagjai találkoztak szombaton reggel – számolt be honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság. Útnak indultak a párizsi olimpiára a kajakosok, köztük az olimpiai bajnok Csipes Tamara és Tótka Sándor, valamint az olimpiai ötödik helyezett Salim Omar tekvondós is. A küldöttséget néhány úszó és atléta is kiegészítette.

    Ott volt a gépen a női és a férfi kajak négyes
    Ott volt a gépen a női és a férfi kajak négyes
    Fotó: MOB-Média

    Mivel a magyarországi időzónához képest Franciaországban nincsen időeltolódás, mindenki igyekszik a neki megszokott helyszínen megoldani az olimpiai felkészülés finisét, nincs szükség különösebb akklimatizációra, ezért a sportolók a versenyük előtt csak pár nappal utaznak el Párizsba. Ez Tokió vagy egy ázsiai téli olimpia esetében több napot, akár egy egész hetet is jelenthetett.

    Többen korábban tesztversenyen ismerkedhettek a helyszínekkel, körülményekkel, így tettek többek között a kajak-kenusok is, akik nem az olimpiai faluban, hanem a versenypályához közel foglaltak maguknak szállást. Versenyeik kedden kezdődnek a Vaires-sur-Marne-i pályán.

  • Az ötödik helyért vívhat szombati utolsó pástra lépése alkalmával a magyar női kardválogatott a párizsi olimpián, mivel a negyeddöntőben elszenvedett vereségét követően a második mérkőzésén magabiztosan győzött.

    Az MTI összefoglalójában kiemeli, hogy Márton Anna, Szűcs Luca és Battai Sugár vívott az olaszok ellen, a szabályok szerint az első összecsapáson lecserélt Pusztai Liza a folytatásban már nem léphet pástra. A magyarok jó teljesítményt nyújtva 45:35-re nyerték a mérkőzést.

    Az ellenfélnél ugyancsak megvolt a csere már az ukránok elleni negyeddöntőben, ott Michela Battiston, Martina Criscio, Chiara Mormile kezdett, de utóbbi helyére hamar beállt Irene Vecchi.

    A magyar csapat az utolsó mérkőzésén az amerikaiakkal vív majd 16.10-től.

  • A férfiaknál az izraeli Tom Reuveny, a nőknél pedig az olasz Marta Magetti nyerte az aranyérmet szörfben a párizsi olimpia szombati versenynapján.

    A 21 éves Reuveny mögött az ausztrál Grae Morris végzett másodikként, a holland Luuc van Opzeeland pedig harmadikként a Marseille-i yachtkikötőben rendezett döntőben. A győztes Izrael első aranyérmét szerezte a párizsi játékokon.

    A női fináléban a 28 esztendős Magetti a viadal második felében vette át a vezetést a brit Emma Wilsontól, aki végül harmadikként zárt. Az ezüstérmet az izraeli Sharon Kantor szerezte meg. Wilson Tokióban is bronzérmes volt, s ezúttal csalódottan vette tudomásul, hogy hiába volt fölényben a selejtezők során, az aranyat most sem sikerült megkaparintania.

    A szörfösök futamait a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt halasztották szombatra.

  • Ausztrália ellen játszanak a mieink. Kövesse a meccset élő tudósításunkkal!

  • Emlékezetes péntek estéje volt Andrásfi Tibornak, Koch Máténak, Nagy Dávidnak és Siklósi Gergelynek, miután Japán legyőzésével megszerezték a második magyar aranyérmet a párizsi olimpián.

    A férfi párbajtőrcsapat tagjai azonban a hazaút közben beugrottak egy szendvicsezőbe, ahol lencsevégre kapta őket a Team Hungary egyik videósa. Reméljük, elnyerte a versenyzők tetszését a kései vacsora.

    @olympicteamhungary Szia uram, aranyéremből tudsz visszaadni? 🧐 #TeamHungary #Paris2024 ♬ MISSION IMPOSIBLE - tom jordan
  • Tiltott szer nyomait találták egy afgán cselgáncsozó doppingmintájában, ezért ideiglenesen felfüggesztették a párizsi olimpián – adta hírül az MTI.

    A 21 éves Mohammad Szamim Fajzad tesztje az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolol használatát mutatta ki – adta hírül a nyári ötkarikás játékokon a doppingellenőrzést végző ITA, a NOB által működtetett Nemzetközi Tesztelő Ügynökség.

    A 81 kilósok között tatamira lépett és múlt kedden osztrák riválisától vereséget szenvedett afgán dzsúdós még kérheti a B minta elemzését. Ő a harmadik párizsi szereplő, aki vétett a doppingszabályok ellen.

    Az első doppingesetet az iraki Szajjad Szehen szolgáltatta, a 81 kilogrammos cselgáncsozó mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienont és boldenont találtak egy versenyen kívüli szűrésen. Másodikként Cynthia Ogunsemilore nigériai ökölvívó akadt fenn a párizsi olimpián elvégzett doppingvizsgálatokon. A bokszoló mintájában a furoszemid nevű vízhajtóra bukkantak. A 60 kilogrammban érdekelt Ogunsemilore versenyzési engedélyét felfüggesztették, és ha vétkesnek találják, kétéves eltiltást kaphat.

  • Az ausztrál Matthew Ebden, John Peers duó nyerte az aranyérmet szombaton a teniszezők férfi páros versenyében – adta hírül az MTI.

    Az ausztrálok a döntőben a negyedik helyen kiemelt Austin Krajicek, Rajeev Ram amerikai duót győzték le rendkívül szoros csatában, 2 óra 4 perc alatt.

    tenisz, férfi páros:

    döntő:

    Matthew Ebden, John Peers (ausztrál)–Austin Krajicek, Rajeev Ram (amerikai, 4.) 6:7 (6–8), 7:6 (7–1), 10–8 – döntő rövidítés

    később:

    férfi páros, a 3. helyért:

    Taylor Fritz, Tommy Paul (amerikai, 3.)–Tomas Machac, Adam Pavlasek (cseh) 14.40 körül

    férfi egyes, a 3. helyért:

    Lorenzo Musetti (olasz, 11.)–Félix Auger-Aliassime (kanadai, 13.) 17.30 körül

    női egyes, döntő:

    Cseng Csin-ven (kínai, 6.)–Donna Vekic (horvát, 13.) 16.00 körül

  • Betlehem Dávid révén 44 év után van ismét magyar versenyző a férfi 1500 méteres gyorsúszás döntőjében. Mutatjuk az előfutamát!

  • Női kardozóink 14 óra 30 perctől Olaszország ellen folytatják az 5–8. helyért zajló csatát. A másik ágon közben az Egyesült Államok és Algéria csap majd össze. 

  • Battai Sugár háromtusos hátrányból vágott neki a kétszeres egyéni világbajnok, Emura Miszaki elleni záróasszónak. Óriási bravúr kellett volna tőle, hogy fordítani tudjon, főleg azt követően, hogy az első két találatot az ázsiai adta. Emura korai indulásért kapott egy sárgát, de ez sem zökkentette ki, megvágta Battait a bal karján, így már csak két tusra volt a győzelemtől. Néhány pillanattal később pedig már annyira sem. Battai 0:4-nél levette a sisakját, megigazította a felszerelését, de innen már nem volt visszaút. A következő találatot is Japán adta, így a mieink 45:37-re kikaptak a negyeddöntőben, eldőlt, hogy nem lesznek érdekeltek az esti éremcsatában.