új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mára véget ért élő hírfolyamunk, köszönjük, hogy velünk tartottak. Holnap reggel innen folytatjuk, jó éjszakát kívánunk. 

  • Az utolsó percekben négy triplát értékesített, így az Egyesült Államoké lett az aranyérem.

  • A férfi súlyemelés 102+ kilogrammos versenyében georgiai aranyérem született 470 pontos összeredménnyel, a második helyet Örményország szerezte meg három ponttal lemaradva, a bronzérem pedig a bahreini versenyző nyakába kerül 461 pontos eredménnyel. Ezzel pedig véget ért a súlyemelés a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokon a férfiak számára. A nők még a zárónapon 81 kilogrammos kategóriában összemérik erejüket.

  • Véget ért a 2024-es olimpiára bevezetett breaktánc férfi ága is, ahol a kanadai Phil Wizard a döntőben egyértelmű pontozással, 3–0 arányban legyőzte a hazai pályán versenyző Dany Dannt. A bronzpárbajban pedig az amerikai Victor bizonyult jobbnak – szintén 3–0-s eredménnyel – a japán Shigekixnél. 

  • A tekvandós férfiak +80 kilogrammos súlycsoportjában az iráni Arian Szalimi, a női +67 kilósoknál pedig a hazai közönség előtt szereplő Althea Laurin győzött szombaton a párizsi olimpián, írja az MTI.

    Olimpia 2024

    Tekvandó

    Férfi +80 kilogramm

    • Arian Szalimi (Irán)
    • Caden Cunningham (Nagy-Britannia)
    • Rafael Alba (Kuba) és Cheick Sallah Cisse (Elefántcsontpart)

    A döntőben: Szalimi–Cunningham 2–1

    Női +67 kilogramm

    • Althea Laurin (Franciaország)
    • Szvetlana Oszipova (Üzbegisztán)
    • Li Tapin (Koreai Köztársaság) és Nafia Kus Aydin (Törökország)

    A döntőben: Laurin–Oszipova 2–0

  • Kína az elmúlt olimpiákon rendre ezüst- vagy bronzérmesként végzett női párosban, ugyanis Oroszország soha nem engedte ki a kezéből az aranyat. 2024-ben azonban Oroszország nem indulhatott, így Kína sok évnyi próbálkozás után felért a csúcsra. A Vang Liuji és Vang Csienji alkotta páros 566 ponttal zárta a versenyt, mögöttük a britek és a hollandok végeztek a dobogó alsóbb fokain. 

  • Megbetegedett egy német nyílt vízi úszó, miután a Szajnában úszott 10 kilométeren át – írja az Associated Press.

    Leonie Beck a kilencedik helyen végzett a nők mezőnyében pénteken, majd egy nappal később az Instagramon posztolt egy képet magáról.

    „Tegnap 9-szer hánytam, és hasmenésem is volt” – írta a kép mellé, majd szarkasztikusan hozzátette: rendben van a Szajna vízminősége.

    A triatlon után több sportoló is megbetegedett, de nem volt egyértelmű, hogy a Szajnában való úszás okozta-e a betegségüket.

    A nyílt vízi versenyeken összesen 53 úszó – 29 férfi és 24 nő – indult. A női 10 kilométeres nyílt vízi úszásban 5. helyezett Fábián Bettina is rosszul lett a Szajnában megrendezett verseny után.

    A Német Olimpiai Sportszövetség viszont három német sportoló betegségéről számolt be – Beck-kel együtt –, miután úsztak a Szajnában, de a szervezet nem nevesítette az érintetteket. Nyílt vízi úszókról van szó.

    A viadal megrendezhetőségével kapcsolatban eleve merültek fel kétségek, de a francia szervezők végül elfogadhatónak ítélték a Szajna vízminőségét. A folyó szennyezettsége hosszú hetek óta kiemelt beszédtéma, s a víz vissza-visszatérő koszossága miatt edzések törlését, versenyek áthelyezését kellett elrendelni.

    A német bejelentés saját sportolóikról többek között azt tartalmazza, hogy két nyílt vízi úszójukat kellett pénteken ellátni hányinger, hányás és hasmenés miatt. Ők szombat reggel már sokkal jobban voltak, viszont egy harmadik, hasonló tünetekkel küzdő úszót még kezelnek a férfi válogatott orvosai.

    Korábban más nemzetek versenyzői, köztük kazah, belga és új-zélandi sportolók is panaszkodtak rosszullétre, gyomor- és bélbetegségek tüneteiről beszámolva a Szajnában való úszás után. A szervezőbizottság és a párizsi polgármesteri hivatal képviselői ugyanakkor többször kijelentették, hogy a megbetegedések nem állnak összefüggésben a Szajna vízminőségével.

  • Versenyzőjét ünnepelte az üzbég bokszedző, Tulkin Kilicsev, mikor megállt a szíve a párizsi olimpián. Versenyzője, Haszánboj Dusmatov az 51 kilogrammosok között szerzett aranyérmet, de a szívében a félelem azonnal felváltotta az örömöt.

    Kilicsev szerencséjére a brit ökölvívó csapat orvosa, Harj Singh és a fizioterapeuta, Robbie Lillis a közelben területen tartózkodott, és azonnal a segítségére sietett, írja a The Guardian.

    Rögvest megkezdték az újraélesztést, közben pedig a defibrillátort is beindították.

    Kilicsevet azonnal bevitték a legközelebbi kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.

  • Az új-zélandi Hamish Kerr nyerte a férfi magasugrást, miután szétugrásban megverte amerikai riválisávát, Shelby McEwent.

    Ketten maradtak arra, hogy eldöntsék az arany sorsát. Mindketten sikeresen vették a 2 méter 36 centiméteres akadályt, a 38 cm-es következett, ám azt négyszeri próbálkozásra sem sikerült megugrania egyik versenyzőnek sem, egy rövid megbeszélés után pedig úgy döntöttek, nem osztják meg az aranyérmet, eldöntik egymás között a helyezéseket.

    A szabály pedig ilyen esetben azt mondja, hogy minden ugrásnál csökkenteni kell a magasságot abban az esetben, ha sikerül mindenkettőnek, és akkor is, ha egyiknek sem. Mivel egyikőjük sem abszolválta, így ismét a 2 méter 36 cm következett, amely senkinek nem sikerült, így megint két cm-rel lejjebb vitték a rudat: az amerikai nem járt sikerrel, ellentétben az új-zélandival, aki így 2 méter 34 cm-es magassággal megnyerte az aranyérmet.

  • A négynapos tornán Lydia Ko új-zélandi golfos 278 ütéssel zárt, a második helyen a  német Esther Henseleit 280-nal, a harmadikon peduig a kínai Lin Hszi-jü Janet 281-gyel.

    Az új-zélandi golfos – aki Rióban ezüst-, Tokióban pedig bronzérmet nyert – különösen a második és harmadik napon remekelt, a zárónapon elegendő volt számára 71 ütés is, hogy magabiztosan diadalmaskodjon. Henseleit szombaton sziporkázott, a 11. helyről jött fel a dobogó második fokára – írta meg az MTI.


    Eredmények:

    Golf, nők:

    • 1. Lydia Ko (Új-Zéland) – 278 ütés
    • 2. Esther Henseleit (Németország) – 280 ütés
    • 3. Lin Hszi-jü Janet (Kína) – 281 ütés
  • A Luri Leitao és Rui Oliveira kettős mindenkit maga mögé utasított a férfi pályakerékpár Madison versenyszámában. A portugálok 55 ponttal végeztek az élen, tőlük 8 ponttal lemaradva az olasz páros (Simone Consonni és Ella Viviani) ért célba, a dobogó legalsó fokára pedig a norvég duó (Niklas Larsen és Michael Moarkoev) állhat fel 41 pontos eredménnyel. 

  • Solfrid Koanda olimpiai rekorddal nyerte meg Norvégia harmadik aranyérmét Párizsban, a női súlyemelés 81 kilogrammos versenyében. Koanda 275 ponttal végzett az élen, amelyben egy 154 kilogrammos emelés ért olimpiai rekordot. A második helyet az egyiptomi Sara Ahmed, a harmadikat pedig az ecuadori Nelsi Barrera szerezte meg. 

    Koanda az első női európai súlyemelő, aki olimpiai aranyat tudott nyerni.

  • Pásztor Noémi olimpikon kézilabdázó a román bajnoki címvédő CSM Bucuresti csapatához igazol a Gazeta Sporturilor című portál szombati beszámolója szerint – adta hírül az MTI.

  • Valósággal letarolta az internetet az a kép, ami a párizsi olimpián ezüstérmet szerzett török sportlövőről, Yusuf Dikecről készült.

    A sportoló 10 méteres vegyes pisztoly kategóriájában szerzett ezüstérmet, mozdulata pedig olyannyira ikonikussá vált, hogy a rengeteg internetes mém mellett még a rúdugrás olimpiai bajnok svéd klasszisa, Armand Duplantis is tisztelgett előtte.

    Ehhez a körhöz csatlakozott nemrég a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), címet várva ahhoz a képhez, amelyre az egyébként nyugalmazott rendőr Yusuf Dikec került pisztolyával, az Országos Rendőr-főkapitányság épülete előtt.

  • A 23 éves norvég közép- és hosszútávfutó Jakob Ingebrigtsen csak a negyedik helyen végzett címvédőként fő számában, az 1500 méteres távon, 5000-en azonban kisebb meglepetésre szezonja legjobb idejét megfutva, 13:13.66 perces idővel olimpiai bajnoki címet ünnepelhetett. 

    Másodikként a kenyai Ronald Kwemoi, harmadikként az amerikai Grant Fisher végzett. 

    A női 1500-as sprintet új olimpiai csúccsal nyerte a kenyai Faith Kipyegon, az ezüst az ausztrál Jessica Hullé, a bronz a brit Georgia Bellé lett. 

  • A női asztalitenisz csapatos döntőjében Kína és Japán csapata mérkőzött meg egymással. A párossal kezdődött az összecsapás, amit bivalyerősen kezdtek a japánok (Miva Harimoto, Hina Hajata – utóbbi bronzérmes lett egyéniben), de a kínaiak (Meng Csen, Manjü Vang) szívós munkával és kitartással kiegyenlítettek 2–2-re. A döntő szettet szintén a japánok indították jobban, 9–5-re is vezettek egy ponton, de a kínai páros megrázta magát és zsinórban öt pontot szerezve fordított, majd végül a hajrában 12–10-re felül is kerekedett.

    Az egyeseket japán részről Miu Hirano, kínai részről pedig Jingsu Szun kezdte – utóbbi vegyes párosban már olimpiai bajnok, egyéniben pedig ezüstérmes, honfi- és csapattársától, Meng Csentől kapott ki a döntőben. Az első játszmában Hirano vezetett 62-re is egy ízben, de Szun fordított, a második és a harmadik pedig már kérdés nélkül a kínaié volt. 2–0-ra vezettek összetettben a kínaiak, egy győzelemre tehát az olimpia megnyerésétől.

    A kínaiak második játékosa Vang Manjü, a japánoké pedig Miva Hiramoto volt. Hiramoto végig vezette az első játszmát, de Manjü nem adta könnyen magát, 14–12-re nyert végül, 6 játszmalabda után a japán. A második játszmát már a kínai vitte fej fej melletti eredménnyel, a harmadikat már 11–7-re és a negyediket kiütéssel, 11–6-ra behozta. Hiramoto a végére teljesen összeomlott.

    Változatlan felállásban megvédte tehát olimpiai bajnoki címét a kínai női asztalitenisz-csapat 2024-ben.

  • Tokió után másodszor nyerte meg az olimpiák történetében a férfiak toronyugrását a kínai Cao jü-an. A 29 esztendős versenyző 547.50 ponttal végzett az első helyen. Mivel 2016-ban a 3 méteres ugrást, 2012-ben a szinkrontoronyt is megnyerte, így négyszeres olimpiai bajnokká vált.

    A második helyen a japán Rikuto Tamai végzett 507.65 ponttal, a dobogó harmadik fokára pedig Noah Williams állhat fel, aki 497.35 pontot szerzett.

  • Jövőre lejáró mandátuma után már nem kíván elnök lenni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) Thomas Bach – adta hírül az MTI.

    A 70 esztendős német sportdiplomata ezt a NOB 142. teljes ülésének záróeseményén jelentette be, hozzátéve: „Legjobb, ha változik a vezetés.”

    Korábban még azt jelezte, hogy a párizsi olimpia után dönt a folytatásról. Eddig úgy nyilatkozott, hogy nem zárkózik el tisztségének meghosszabbításától, de hangsúlyozta, hogy hű akar maradni az olimpiai charta előírásaihoz. Bach 2013-ban váltotta a belga Jacques Rogge-ot a NOB élén.

    Az ötkarikás charta alapján 12 év után már nem lehetne újraválasztani az elnököt, de tavaly októberben, a mumbai NOB-közgyűlésen több tag a szabályzat megváltoztatását szorgalmazta annak érdekében, hogy Bach 2025 után is elláthassa a tisztségét.

  • Az első lövészet után Szép a 10. helyen állt 45 mp hátránnyal, Bőhm lemaradása 70 másodperc volt. A másodikat követően előbbi 38 mp hátránnyal a kilencedik, utóbbi kereken egy perccel lemaradva a 17. volt. 

    Szép 35 másodperces lemaradással végül a 10. helyen futott be, Bőhm óriásit hajrázva 50 mp-cel lemaradva a 13. pozícióban fejezte be az olimpiát. 

  • A jobbátlövő Klujber Katrin bekerült a párizsi olimpia női kézilabdatornájának álomcsapatába.

    A nemzetközi szövetség szombati beszámolója szerint egyedül a Ferencváros jobbátlövője került be az álomcsapatba olyan válogatottból, amely nem jutott elődöntőbe az ötkarikás játékokon, a magyarok ugyanis a hatodik helyen végeztek.

    Ő szerezte a harmadik legtöbb gólt (38), pedig csapata szereplése a negyeddöntőben véget ért.

    A legjobb kapus Klujber új klubtársa, a bajnok és kupagyőztes FTC-hez csatlakozó francia Laura Glauser lett.

    A legjobb irányítónak a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC-tól távozott, pályafutását olimpiai aranyéremmel lezáró Stine Oftedal lett, aki először került be ötkarikás álomcsapatba.

    A győri Kari Brattset Dale lett a legjobb beálló, ráadásul az olimpiai bajnok norvég válogatott legeredményesebb játékosa 29 találattal.

    A győriek balátlövője, az ezüstérmes Estelle Nze Minko is bekerült a torna válogatottjába.

    A legértékesebb játékosnak a norvégok 44 éves kapusát, Katrine Lundét választották, aki tagja volt a pekingi és a tokiói álomcsapatnak, de az olimpiai MVP-címet most először szerezte meg.

    Az övé volt a legjobb kapusstatisztika, 79 lövést védett, ami 42 százalékos hatékonyságot jelent, írja az MTI.

    Az olimpia női kézilabdatornájának álomcsapata:

    • Kapus: Laura Glauser (francia)
    • Jobbszélső: Alicia Toublanc (francia)
    • Jobbátlövő: Klujber Katrin
    • Irányító: Stine Bredal Oftedal (norvég)
    • Balátlövő: Estelle Nze Minko (francia)
    • Balszélső: Emma Friis (dán)
    • Beálló: Kari Brattset Dale (norvég)
    • A legértékesebb játékos (MVP): Katrine Lunde (norvég)
    • Gólkirály: Nathalie Hagman (svéd, 41 gól)
  • A hatszor is a világ legjobbjának megválasztott Marta harmadszor is ezüstérmet szerzett az olimpián, miután az Egyesült Államok harmadszor is legyőzte a döntőben Brazíliát.

  • Bőhm Csaba a 200 méteres úszás első futamában versenyzett, végül a második helyen végzett 1:58.94 perces idővel, amely 331 pontot jelentett számára. Szép a másodikban kapott helyet, amelyen utolsó lett 2:05.83-as idővel és 299 egységgel.

    Így előbbi tartja 17., utóbbi pedig eggyel hátracsúszva a kilencedik pozícióban áll összesítésben egy futammal az öttusa döntőjének vége előtt. 

  • Márton Vivianát és ikertestvérét, Luanát a MOB kisbusza szállította haza az aranyérmet hozó pénteki nap végén. Út közben Petur András kérdéseire válaszoltak a Márton ikrek.

    Mindenki láthatta, hogy a friss olimpiai bajnok mennyire élvezte a Grand Palais légkörét.

    „Miután vége lett a döntőnek, elkezdtem ugrálni. Azt akartam, hogy mindenki jól érezze magát. Hallottam az emberek és a testvérem buzdítását is” – kezdte a 18 esztendős aranyérmes.

    „Viviana mentálisan erős volt, egész nap azt mondtam neki, hogy fejben is legyen ott a szőnyegen. Folytasd a játékot!” – kiabáltam neki.

    „Könnyebben megy ez spanyolul, mivel a tekvandós szakkifejezéseket azon a nyelven tanultuk meg – vette át a szót Luana.

    A riporter ezt követően arra tért rá, hogy az ikertestvérek mennyire osztoznak a sikerben. Viviana ekkor egy tavalyi történettel rukkolt elő.

    „Gondolkodtunk azon, hogy odaadjuk egymásnak az érmet. Amikor Luana tavaly világbajnok lett, akkor a doppingvizsgálat erejéig nálam volt az aranyérem, mindenki velem fotózkodott. A mostani aranyérmet megfelezzük.”

    A Kanári-szigeteken született testvérpár szerint bennük magyar vér folyik, ami azt jelenti, hogy egy sportoló sohasem adja fel a küzdelmet.

    Sokan nagyon merevnek látják őket, de elmondásuk szerint hamar át tudnak állni versenyhelyzetből a sporton kívüli létre.

    „Az edzésen csak oda fókuszálunk, de ha lemegyünk a szőnyegről, akkor könnyedén ellazulunk” – jelentették ki közösen.

    Adódik a kérdés, látjuk-e őket egymás ellen játszani. Luana az 57, míg Viviana a 67 pontos súlycsoportban versenyzik. A 18 éves testvérek egyértelmű választ adtak erre.

    „Mi csak edzésen játszunk egymás ellen. Közösen, két aranyat akarunk nyerni, két különböző súlycsoportban. Nem lenne sok értelme, ha egymás ellen játszanánk.”

    A Márton ikrek először jártak olimpián, így minden újszerű volt nekik. Felfedték, mely sportolókat ismerték meg Párizsban.

    „Első olimpiánk volt, először láttunk ennyi magyar sportolót együtt, így sokukat meg tudtuk ismerni. Kedvencünk Szilágyi Áron, rajta kívül megismertük Milák Kristófot és Kós Hubertet is.”

    Egy ikerpár sok mindenben hasonlít egymásra, de akadnak különbségek is. Petur András arra volt kíváncsi, melyek lehetnek ezek a tényezők a Márton ikreknél.

    „Képesek vagyunk egyszerre beszélni és egyformán gondolkodni. Ismerjük egymás gondolatait. Ami különbözik bennünk, hogy Luana sokat hezitál, és túlgondolja a dolgokat” – szúrt oda Viviana.

    Kalandos évük volt tanulmányi szinten is, mivel az érettségire idén került sor. Ők azonban nem tudtak személyesen jelen lenni, de ez sem okozott nekik problémát.

    „Az érettségit a »távolból« kellett megoldanunk. A tanárok megszokták, hogy évek óta igazoltan vagyunk távol. Nem volt egyszerű a sok edzés mellett a tanulás. Idén meglett az érettségi és a KRESZ is.”

    A teljes beszélgetés:

  • A férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammosok elődöntőjében technikai tussal, 10:0-ra kikapott az iráni Rahman Amuzadhalilitől, így a bronzéremért küzdhet.

    Az FTC világbajnoki címvédője a délelőtti programban a kirgiz Ernazar Akmatalijevet technikai tussal, az azeriek tokiói ezüstérmesét, a háromszoros világbajnok Haji Aliyevet pedig 10:3-ra győzte le, az esti elődöntőben pedig a 2022-ben vb-győztes iráni Rahman Musza Amuzadhalilivel csapott össze és kevesebb mint egy menet alatt, technikai tussal (10:0) veszített.

    A tokiói játékokon ötödik, kabardföldi származású klasszis a játékok zárónapján 12 óra körül lép szőnyegre a helyosztón, melyen a vigaszágról kap ellenfelet.

  • A világbajnok Bőhm Csaba érkezett először a pástra, a brit Joseph Choong ellen. Körülbelül öt másodperc után a brit megszerezte a tust, így Bőhm nem szerzett pluszpontokat a bónuszvívás során. 

    Szép Balázs a mexikói Emiliano Hernándezzel vívott, többször együttes találatokat szereztek, az utolsó három másodpercben azonban ellenfele bevitte a tust, így Szép is bónuszpont nélkül fejezte be a vívást. 

    Hamarosan a 200 méteres úszással folytatódik az öttusa. 

  • Politikai állásfoglalás miatt kizárták a párizsi olimpiáról a menekültcsapat egyik tagját, aki breaktáncban volt érdekelt. Manizha Talasht, a sportágban alkalmazott művésznevén Talasht azért diszkvalifikálták, mert felemelte a szavát a nők jogaiért szülőhazájában, Afganisztánban. A 21 éves versenyző, aki jelenleg Madridban él és sportol, az első párharca előtt egy olyan köpenyszerű ruhadarabot viselt, amelyen a „szabadságot az afgán nőknek” felirat szerepelt.

    A sportolók számára tilos a politikai kinyilatkoztatás a játékokon, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2021-es, tokiói olimpia előtt enyhített némileg az erre vonatkozó szabályokon.

    A breaktánc pénteken debütált az ötkarikás programban.

  • Özönlenek az olvasói kommentek a spanyol médiában a Marca és a többi sportlap cikkei alá Márton Viviana péntek este megszerzett tekvandós olimpiai aranyérme nyomán.

    Az internethuszárok is belelendültek, ugyanakkor nagyon sok normális, elsősorban a spanyol sportirányítást bíráló megjegyzést is olvashatunk.

    Közben az Index beszélt a Márton ikrek magyar klubja, az UTE szakosztályvezetőjével, aki megvilágította a két kiváló tekvandós februári hazaigazolásának a hátterét.

  • Bőhm Csaba kezdett az öttusa döntőjének lovaglás számában, két verőhibája volt, amely 286 pontot ért számára. Hetedikként érkezett másik honfitársunk, Szép Balázs, aki hiba nélkül, tökéletesen ment végig az akadálypályán, és megkapta a maximum 300 pontot. 

    Egy kör után ez azt jelentette, hogy Bőhm összesítésben 17., Szép pedig az olasz Giorgio Malannal pontversenyben a nyolcadik pozícióban áll. Perceken belül a bónuszvívással folytatódik az öttusa döntője. 

  • A magyar női vízilabda-válogatott az ötödik helyen végzett a párizsi olimpián, miután a szombati helyosztón ötméteresekkel 15–12-re legyőzte Olaszországot. A találkozó után Keszthelyi Ritánál eltört a mécses, amikor szóba került, hogyan szeretné lezárni profi pályafutását.

    A kiváló sportoló szerint a magyar csapat tagjai büszkék lehetnek magukra, mert minden meccsen az utolsó pillanatig küzdöttek egymásért. Ha kíváncsi arra, hogy mit mondott még az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes pólós az újságíróknak az olaszok legyőzése után, kattintson erre a linkre.

  • A férfi kajak egyesek 1000 méteres távján Varga Ádám ezüst-, míg Kopasz Bálint bronzérmes lett. Tokió után ismét együtt állhattak fel a dobogóra, előbbi maradt a második pozícióban, utóbbi az elsőről a harmadik helyre „csúszott vissza”.

    Pályafutásuk második olimpiai érmét szerezték meg mindketten.