új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az első lövészet után Szép a 10. helyen állt 45 mp hátránnyal, Bőhm lemaradása 70 másodperc volt. A másodikat követően előbbi 38 mp hátránnyal a kilencedik, utóbbi kereken egy perccel lemaradva a 17. volt. 

    Szép 35 másodperces lemaradással végül a 10. helyen futott be, Bőhm óriásit hajrázva 50 mp-cel lemaradva a 13. pozícióban fejezte be az olimpiát. 

  • A jobbátlövő Klujber Katrin bekerült a párizsi olimpia női kézilabdatornájának álomcsapatába.

    A nemzetközi szövetség szombati beszámolója szerint egyedül a Ferencváros jobbátlövője került be az álomcsapatba olyan válogatottból, amely nem jutott elődöntőbe az ötkarikás játékokon, a magyarok ugyanis a hatodik helyen végeztek.

    Ő szerezte a harmadik legtöbb gólt (38), pedig csapata szereplése a negyeddöntőben véget ért.

    A legjobb kapus Klujber új klubtársa, a bajnok és kupagyőztes FTC-hez csatlakozó francia Laura Glauser lett.

    A legjobb irányítónak a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC-tól távozott, pályafutását olimpiai aranyéremmel lezáró Stine Oftedal lett, aki először került be ötkarikás álomcsapatba.

    A győri Kari Brattset Dale lett a legjobb beálló, ráadásul az olimpiai bajnok norvég válogatott legeredményesebb játékosa 29 találattal.

    A győriek balátlövője, az ezüstérmes Estelle Nze Minko is bekerült a torna válogatottjába.

    A legértékesebb játékosnak a norvégok 44 éves kapusát, Katrine Lundét választották, aki tagja volt a pekingi és a tokiói álomcsapatnak, de az olimpiai MVP-címet most először szerezte meg.

    Az övé volt a legjobb kapusstatisztika, 79 lövést védett, ami 42 százalékos hatékonyságot jelent, írja az MTI.

    Az olimpia női kézilabdatornájának álomcsapata:

    • Kapus: Laura Glauser (francia)
    • Jobbszélső: Alicia Toublanc (francia)
    • Jobbátlövő: Klujber Katrin
    • Irányító: Stine Bredal Oftedal (norvég)
    • Balátlövő: Estelle Nze Minko (francia)
    • Balszélső: Emma Friis (dán)
    • Beálló: Kari Brattset Dale (norvég)
    • A legértékesebb játékos (MVP): Katrine Lunde (norvég)
    • Gólkirály: Nathalie Hagman (svéd, 41 gól)
  • A hatszor is a világ legjobbjának megválasztott Marta harmadszor is ezüstérmet szerzett az olimpián, miután az Egyesült Államok harmadszor is legyőzte a döntőben Brazíliát.

  • Bőhm Csaba a 200 méteres úszás első futamában versenyzett, végül a második helyen végzett 1:58.94 perces idővel, amely 331 pontot jelentett számára. Szép a másodikban kapott helyet, amelyen utolsó lett 2:05.83-as idővel és 299 egységgel.

    Így előbbi tartja 17. utóbbi pedig eggyel hátracsúszva a kilencedik pozícióban áll összesítésben egy futammal az öttusa döntőjének vége előtt. 

  • Márton Vivianát és ikertestvérét, Luanát a MOB kisbusza szállította haza az aranyérmet hozó pénteki nap végén. Út közben Petur András kérdéseire válaszoltak a Márton-ikrek.

    Mindenki láthatta, hogy a friss olimpiai bajnok mennyire élvezte a Grand Palais legkörét.

    „Miután vége lett a döntőnek, elkezdtem ugrálni. Azt akartam, hogy mindenki jól érezze magát. Hallottam az emberek és a testvérem buzdítását is” – kezdte a 18 esztendős aranyérmes.

    „Viviana mentálisan erős volt, egész nap azt mondtam neki, hogy fejben is legyen ott a szőnyegen. Folytasd a játékot!” – kiabáltam neki.

    „Könnyebben megy ez spanyolul, mivel a tekvondós szakkifejezéseket azon a nyelven tanultuk meg. – vette át a szót Luana.

    A riporter ezt követően arra tért rá, hogy az ikertestvérek mennyire osztoznak a sikerben. Viviana ekkor egy tavalyi történettel rukkolt elő.

    „Gondolkodtunk azon, hogy odaadjuk egymásnak az érmet. Amikor Luana tavaly világbajnok lett, akkor a doppingvizsgálat erejéig nálam volt az aranyérem, mindenki velem fotózkodott. A mostani aranyérmet megfelezzük”.

    A Kanári-szigeteken született testvérpár szerint bennük magyar vér folyik, ami azt jelenti hogy egy sportoló soha sem adja fel a küzdelmet.

    Sokan nagyon merevnek látják őket, de elmondásuk szerint hamar át tudnak állni versenyhelyzetből a sporton kívüli létre.

    „Az edzésen csak oda fókuszálunk, de ha lemegyünk a szőnyegről, akkor könnyedén ellazulunk” – jelentették ki közösen.

    Adódik a kérdés, látjuk-e őket egymás ellen játszani. Luana az 57, míg Viviana a 67 pontos súlycsoportban versenyzik. A 18 éves testvérek egyértelmű választ adtak erre.

    „Mi csak edzésen játszunk egymás ellen. Közösen, két aranyat akarunk nyerni, két különböző súlycsoportban. Nem lenne sok értelme, ha egymás ellen játszanánk”.

    A Márton ikrek először jártak olimpián, így minden újszerű volt nekik. Felfedték, mely sportolókat ismerték meg Párizsban.

    „Első olimpiánk volt, először láttunk ennyi magyar sportolót együtt, így sokukat meg tudtuk ismerni. Kedvencünk Szilágyi Áron, rajta kívül megismertük Milák Kristófot és Kós Hubertet is”.

    Egy ikerpár sokmindenben hasonlít egymásra, de akadnak különbségek is. Petur András arra volt kíváncsi, melyek lehetnek ezek a tényezők a Márton ikreknél.

    „Képesek vagyunk, egyszerre beszélni és egyformán gondolkodni. Ismerjük egymás gondolatait. Ami különbözik bennünk, hogy Luana sokat hezitál, és túlgondolja a dolgokat” – szúrt oda Viviana.

    Kalandos évük volt tanulmányi szinten is, mivel az érettségire idén került sor. Ők azonban nem tudtak személyesen jelen lenni, de ez sem okozott nekik problémát.

    „Az érettségit a „távolból” kellett megoldanunk. A tanárok megszokták, hogy évek óta igazoltan vagyunk távol. Nem volt egyszerű a sok edzés mellett a tanulás. Idén meglett az érettségi és a KRESZ is”.

    A teljes beszélgetés:

  • A férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammosok elődöntőjében technikai tussal, 10:0-ra kikapott az iráni Rahman Amuzadhalilitől, így a bronzéremért küzdhet.

    Az FTC világbajnoki címvédője a délelőtti programban a kirgiz Ernazar Akmatalijevet technikai tussal, az azeriek tokiói ezüstérmesét, a háromszoros világbajnok Haji Aliyevet pedig 10:3-ra győzte le, az esti elődöntőben pedig a 2022-ben vb-győztes iráni Rahman Musza Amuzadhalilivel csapott össze és kevesebb mint egy menet alatt, technikai tussal (10:0) veszített.

    A tokiói játékokon ötödik, kabardföldi származású klasszis a játékok zárónapján 12 óra körül lép szőnyegre a helyosztón, melyen a vigaszágról kap ellenfelet.

  • A világbajnok Bőhm Csaba érkezett először a pástra, a brit Joseph Choong ellen. Körülbelül öt másodperc után a brit megszerezte a tust, így Bőhm nem szerzett pluszpontokat a bónuszvívás során. 

    Szép Balázs a mexikói Emiliano Hernándezzel vívott, többször együttes találatokat szereztek, az utolsó három másodpercben azonban ellenfele bevitte a tust, így Szép is bónuszpont nélkül fejezte be a vívást. 

    Hamarosan a 200 méteres úszással folytatódik az öttusa. 

  • Politikai állásfoglalás miatt kizárták a párizsi olimpiáról a menekültcsapat egyik tagját, aki breaktáncban volt érdekelt. Manizha Talasht, a sportágban alkalmazott művésznevén Talasht azért diszkvalifikálták, mert felemelte a szavát a nők jogaiért szülőhazájában, Afganisztánban. A 21 éves versenyző, aki jelenleg Madridban él és sportol, az első párharca előtt egy olyan köpenyszerű ruhadarabot viselt, amelyen a „szabadságot az afgán nőknek” felirat szerepelt.

    A sportolók számára tilos a politikai kinyilatkoztatás a játékokon, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2021-es, tokiói olimpia előtt enyhített némileg az erre vonatkozó szabályokon.

    A breaktánc pénteken debütált az ötkarikás programban.

  • Özönlenek az olvasói kommentek a spanyol médiában a Marca és a többi sportlap cikkei alá Márton Viviana péntek este megszerzett tekvandós olimpiai aranyérme nyomán.

    Az internethuszárok is belelendültek, ugyanakkor nagyon sok normális, elsősorban a spanyol sportirányítást bíráló megjegyzést is olvashatunk.

    Közben az Index beszélt a Márton ikrek magyar klubja, az UTE szakosztályvezetőjével, aki megvilágította a két kiváló tekvandós februári hazaigazolásának a hátterét.

  • Bőhm Csaba kezdett az öttusa döntőjének lovaglás számában, két verőhibája volt, amely 286 pontot ért számára. Hetedikként érkezett másik honfitársunk, Szép Balázs, aki hiba nélkül, tökéletesen ment végig az akadálypályán, és megkapta a maximum 300 pontot. 

    Egy kör után ez azt jelentette, hogy Bőhm összesítésben 17., Szép pedig az olasz Giorgio Malannal pontversenyben a nyolcadik pozícióban áll. Perceken belül a bónuszvívással folytatódik az öttusa döntője. 

  • A magyar női vízilabda-válogatott az ötödik helyen végzett a párizsi olimpián, miután a szombati helyosztón ötméteresekkel 15–12-re legyőzte Olaszországot. A találkozó után Keszthelyi Ritánál eltört a mécses, amikor szóba került, hogyan szeretné lezárni profi pályafutását.

    A kiváló sportoló szerint a magyar csapat tagjai büszkék lehetnek magukra, mert minden meccsen az utolsó pillanatig küzdöttek egymásért. Ha kíváncsi arra, hogy mit mondott még az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes pólós az újságíróknak az olaszok legyőzése után, kattintson erre a linkre.

  • A férfi kajak egyesek 1000 méteres távján Varga Ádám ezüst-, míg Kopasz Bálint bronzérmes lett. Tokió után ismét együtt állhattak fel a dobogóra, előbbi maradt a második pozícióban, utóbbi az elsőről a harmadik helyre „csúszott vissza”.

    Pályafutásuk második olimpiai érmét szerezték meg mindketten.

  • Pénteken a spanyol válogatott szerezte meg az aranyérmet a párizsi olimpia férfi labdarúgótornáján, miután a döntőben hosszabbítás után 5–3-ra legyőzte a házigazda francia csapatot.

    A francia játékosok közvetlenül a finálé után nagyon csalódottak voltak, de pár órával később már tudtak örülni az ezüstéremnek.

    A sportolók este elmentek bulizni, és csatlakozott hozzájuk az együttes szövetségi edzője, Thierry Henry. Az egykori világbajnok, Európa-bajnok, BL-győztes játékos aztán megmutatta, hogy rendben van a ritmusérzéke.

  • Catalina Axente olimpiai birkózó hordágyon hagyta el a szőnyeget egy ijesztő esés után a párizsi olimpián.

    Az esetet követően még ellenfele is megijedt, és rohant riválisához, hogy megtudja, hogy van.

  • Ritmikus sportgimnasztikában a kínai lányok nem találtak legyőzőre, 69,800-as összpontszámmal leszorították a dobogó legfelső fokáról az izraeli (68,850) és az olasz (68,100) csapatot. Az orosz és a belorusz csapat kizárásával az állandó dobogósok közül két csapat kiesett, így Kína esélyesként be is húzta az aranyat.

  • Kilépett saját árnyékából a spanyol női vízilabda-válogatott, miután az olimpiai döntőben 11–9-es győzelmet aratott Ausztrália ellen.

    A spanyolok 2012-ben és 2020-ban is a fináléban „véreztek el”, ezúttal azonban szoros küzdelemben kerekedtek felül ellenfelükön.

    Ausztrália a háromszoros címvédő Egyesült Államok kiejtése után másodszor játszhatott döntőt. 2000-ben Sydney-ben aranyérem lett a vége, ezúttal az ezüst jut az ausztráloknak.

    A magyar válogatott az ötödik helyen zárta a tornát.

  • A norvég női kézilabda-válogatott 29–21-re legyőzte a házigazda, Európa-bajnoki és olimpiai címvédő Franciaországot a lille-i döntőben, így története során harmadjára, 2008 és 2012 után 2024-ben ismét aranyat ünnepelhetett ötkarikás játékokon.

    A Győri Audi ETO KC, valamint a norvég válogatott irányítója pályafutását így Bajnokok Ligája-győztesként, és immáron olimpiai bajnokként fejezi be. Elképesztő befejezés egy különleges pályafutásnak.

  • A férfi súlyemelők 102 kilós kategóriájában a 22 éves kínai világbajnok, Liu Huan-hua győzött a párizsi olimpia szombati versenynapján, 406 kilogrammos összetett eredménnyel. A rendre alacsonyabb súlycsoportokban eredményes ázsiai országnak ő az első képviselője, aki a mázsa feletti kategóriák egyikében tudott ötkarikás érmet nyerni.

    A második helyet 404 kilogrammal az üzbég Akbar Djurajev szerezte meg, aki a 2021-es tokiói játékokon a 109 kilogrammosok mezőnyében volt olimpiai bajnok. A párizsi bronzérem a független színekben induló, belorusz Jevgenyij Cihancov birtokába került, aki 402 kilóig jutott. Ő a 2023-as rijádi világbajnokságon szintén harmadikként végzett a 102 kilósok súlycsoportjában.

    Eredmények:

    súlyemelés, férfi 102 kg, olimpiai bajnok:

    • 1. Liu Huan-hua (Kína) 406 kg (szakítás: 186 kg, lökés: 220 kg)
    • 2. Akbar Djurajev (Üzbegisztán) 404 (185, 219)
    • 3. Jevgenyij Cihancov (fehérorosz, semleges színekben) 402 (183, 219)
  • A női öttusázók elődöntője a 200 méteres gyorsúszással folytatódott Versailles-ban. Gulyás Michelle 2:10.39-es idővel megnyerte a futamát, míg Guzi Blanka második lett az övében 2:16.93-as idővel.

    Az elődöntőt a kombinált zárta, Gulyás a második, Guzi a tizedik helyről indult. Előbbi hamar átvette a vezetést, mivel pontosabban lőtt az éllovasnál. Utóbbi is remekül célzott, így zárkózott fel az élmezőnyhöz. A végén egymás kezét fogva futottak be a versenyzők. Gulyás a harmadik, Guzi a negyedik helyen zárta a kombinált számot.

    A vasárnapi fináléba Gulyás Michelle és Guzi Blanka is 1397 ponttal kvalifikálta magát a harmadik és a negyedik pozícióban. A döntő 11 órakor kezdődik a lovaglással, majd bónuszvívással folytatják. A második fele a 200 méteres gyorsúszással indul, majd 12:40-től a kombinált zárja le a versenyt.

  • Szombaton további három, összesen hét éremmel zárta a párizsi olimpiát a magyar kajak-kenu-válogatott. A mérleg négy ezüst- és három bronzérem, az aranyérem sajnos elmaradt.

    1988 óta, zsinórban kilenc ötkarikás játékokon mindig született legalább egy magyar aranyérem a sportágban. Kiemelkedő volt a 2000-es olimpia, amikor négy is. 1984-ben a keleti blokk bojkottja miatt nem volt lehetőség magyar éremszerzésre.

    Ha ezt nem számítjuk, akkor legutóbb 1976-ban, vagyis

    48 évvel ezelőtt maradt aranyérem nélkül,

     akkor a mieink nyolcszor állhattak fel a dobogóra (három ezüst, öt arany).

  • Muszukajev Iszmail elődöntőbe jutott a 65 kilogrammos szabadfogású birkózók versenyében, miután a negyeddöntőben legyőzte az azeri Haji Aliyevet.

  • Az ötméterespárbajban a magyar csapat kezdett, az első lövést Keszthelyi Rita bombázta be a kapuba. Az olaszok első kísérletét Magyari Aldának sikerült védeni. A második magyar büntető szintén utat talált az olasz kapuba, amiről Garda gondoskodott.

    A második olasz lövés is kimaradt, Magyari ebbe is jó érzékkel kapott bele. A mieink a harmadik lövésnél sem hibáztak, Szilágyi folytatta a jó sorozatot.

    Ezt követően az olaszok egy büntetőt belőttek, ám Gurisatti Gréta révén a negyedik ötös is utat talált az olasz kapuba, ami azt jelenti, hogy a magyar női vízilabda-válogatott ötödik helyen végzett a párizsi olimpián. Részletes összefoglaló itt! 

  • Vályi Vandának az utolsó negyedben is sikerült elhoznia a ráúszást, ezt a versenyt a magyar csapat 3–1-re megnyerte. A támadójáték viszont továbbra sem állt össze, kezdésként Keszthelyi lövése akadt el a blokkban.

    A negyed feléhez közelítve továbbra sem tudott gólt szerezni a magyar válogatott, amit az olasz együttes meg is büntetett: előbb Leimeter pontozódott ki, majd Marletta távoli lövése talált utat gond nélkül Neszmelyi hálójába (8–10).

    A hosszú, gól nélküli magyar időszakot kicsivel több mint három perccel később Keszthelyi Ritának sikerült megtörnie, amire Bianconi bombája volt az ellenreakció (9–11).

    A hajrában Mihók Attila megint időt kért, Gurisatti pedig egy gyors góllal fejezte be a rövid megbeszélést követő akciót (10–11). Egy olaszok ellen megítélt kontra után Garda is gyorsan a kapuba talált, amivel megint egyenlő volt az állás.

    Huszonöt másodperccel a mérkőzés vége előtt az olasz szövetségi kapitány, Carlo Silippo is kikérte idejét, mivel Rybanska kiállítása után újra előnybe került a kék sapkás csapat, a lövést azonban a magyar kapuba időközben visszatérő Magyari Alda piszkálta ki, így a 11–11-es állás miatt következhettek a büntetők.

  • A harmadik negyedben újra a magyar csapat hozta el a labdát a ráúszásnál, Garda sistergős lövése viszont csak a kapufán csattant. Az olaszok a fordulás után kiharcoltak egy ötméterest, Avegno jóvoltából pedig ismét egyenlítettek (8–8).

    A negyed feléhez közelítve az olasz csapat újabb előnyt kapott, a magyar védelem azonban megfelelően működött, így nem fordult meg a mérkőzés állása.

    Két és fél perccel a harmadik 8 perc vége előtt a magyar csapat még nem tudott betalálni, ellentétben az olasszal, amely Marlettának köszönhetően újra átvette a vezetést (8–9).

    Az utolsó percen belülre érve Mihók Attila időt kért, gólt viszont továbbra sem tudott szerezni a magyar csapat.

  • Az Egyesült Államok ellen nagy küzdelemben elvesztett elődöntő után a házigazda francia csapattal szemben alulmaradó, világbajnok Németország várt a szerb válogatottra a férfi kosárlabdatorna bronzmérkőzésén.

    Nikola Jokicsék már a nagyszünetre nyolcpontos előnyt harcoltak ki, ez a különbség pedig a mérkőzés további részében is kitartott, így végül 9383-as győzelmüknek köszönhetően a szerbeké lett a harmadik hely.

  • Szombaton az elődöntővel folytatódott a női öttusázók versenye. Gulyás Michelle és Guzi Blanka is a B jelű elődöntőben kapott helyet.

    A program a lovaglással kezdődött, amelyben Guzi 300, Gulyás 286 pontot ért el. Ezt követően a bónuszvívásra került sor, ahol a magyarok közül Guzi Blanka lépett hamarabb a pástra. A 25 esztendős versenyző vereséget szenvedett a mexikói Mariana Arceo ellen. Gulyás legyőzte a cseh Veronika Novotnát, majd a francia Elodie Clouvel állította meg.

    Az elődöntőből az úszás és a kombinált van hátra. Gulyás 533 ponttal második, Guzi 500-zal a tizenegyedik helyen áll. A csoport első kilenc helyezettje jut be a vasárnapi döntőbe.

  • A magyar csapatnak sikerült elhoznia a ráúszást a második negyedben, majd rögtön kapott is egy emberelőnyt, amit nem tudott gólra váltani. Egy kivédekezett támadás után Faragó Kamilla aztán javított, szép átlövésével ismét egygólos előnyben volt a női pólócsapat (4–3).

    Mindkét csapat sokat hibázott támadásban, amit végül Gurisatti Gréta gólja szakított meg, kettőre növelve ezzel a magyar előnyt. Az első olasz találatra majdnem a negyed feléig várni kellett, amikor Bianconi eresztett el erős lövést kívülről, amely utat talált Magyari kapujába (5–4).

    A következő gólt ismét a fehér sapkában játszó magyar csapat szerezte Mahieu Geraldine révén, aki először volt eredményes az olimpián. Szinte rögtön érkezett az olasz reakció, egy kapufás góllal. Ismét egy volt közte (6–5).

    A negyed utolsó két percére megint kétgólos magyar előnnyel vághattak neki a felek, de az olasz zárkózás már-már automatikussá vált, így az utolsó bő fél percre újfent egyenlő, 7–7 volt az állás. Mihók Attila ekkor úgy döntött, kapust cserél, Magyari Aldát Neszmelyi Boglárka váltotta, aki először kapott lehetőséget az ötkarikás játékokon.

    A változtatás jót tett a csapatnak, elöl Vályi Vanda talált be hat másodperccel a nagyszünet előtt, a magyar csapat így 8–7-es vezetéssel várhatta a harmadik nyolc percet.

  • Telt ház előtt csapott össze a férfi röplabdatorna döntőjében Franciaország és Lengyelország.

    A házigazda könnyedén hozta az első két játszmát (25:19; 25:20). A harmadikban is a házigazdák álltak jobban. A lengyelek ekkor álltak közel ellenfelükhöz, azonban a végén öt mérkőzéslabdához jutottak a franciák. A lengyelek egymás után négy pontot szereztek, de végül egy hibás nyitás által lett meg a házigazda győzelme (25:23).

    Franciaország megvédte a címét, így a röplabda-válogatottjuk másodszor állhat fel az olimpiai dobogó felső fokára.

  • Az ötödik hely a tét a Magyarország–Olaszország-mérkőzésen, a párizsi olimpiai női vízilabdatornájának kora délutáni helyosztóján. Mihók Attila és Cseh Sándor csapata fehér sapkában, míg az olaszok kék sapkában ugrottak medencébe.

    A vezetést az olasz válogatott szerezte meg, majd bő egy percre rá Keszthelyi Rita egalizált büntetőből. Az ötméteresből szerzett találatra az olasz csapatkapitány, Valeria Palmieri válaszolt centerből. Viszont ezúttal sem volt sokáig előnyben a kéksapkás csapat, amiről Garda Krisztina gondoskodott egy nagy erejű lövéssel (2–2).

    Egy kivédekezett olasz támadás után ismét a magyar válogatott támadhatott a negyed feléhez érve, ám Keszthelyi ejtése csak a kapufán csattant. Nem sokkal később Magyari Alda is bemutatta az első védését, majd elöl Rybanska Natasa a mérkőzésen először előnyhöz juttatta a magyar válogatottat (3–2) .

    Az olasz gólcsendet aztán egy újabb centertalálat törte meg, Agnese Cecchieri révén, így az állás ismét egyenlő volt. A fordulás után ötmétereshez jutott Magyarország, amit Keszthelyi nem tudott értékesíteni, majd nem sokkal később egy emberfórt is elpuskázott Mihók Attila csapata.

    A negyed végén Magyari tudott hatástalanítani egy közeli kísérletet, az állás 8 perc után 3–3.

  • Szombat délután, 14 órai kezdettel ugrik medencébe az 5. helyről döntő helyosztón a magyar női vízilabda-válogatott. Mihók Attila és Cseh Sándor csapatának utolsó ellenfele a párizsi olimpián Olaszország lesz.

    A mérkőzés alakulását az Index is folyamatosan figyelemmel kíséri, tartsanak velünk ezúttal is!