új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vádemelés nélkül szabadon engedte Travis Scott amerikai rappert a francia rendőrség, aki harminchat órán át volt rendőrségi őrizetben Párizsban egy erőszakos cselekményekkel kapcsolatosan indított eljárás keretében – írta meg az MTI. Az AFP hírügynökség megkeresésére a párizsi ügyészség megerősítette, hogy az eljárást lezárták, mert a bűncselekmény nem bizonyítható.

    Péntek hajnalban hívták a rendőröket a Georges V hotelhez, és őrizetbe vették Travis Scottot, mert bántalmazott egy biztonsági őrt. Ez utóbbi azért lépett közbe, hogy elválassza a rappert a testőrétől – közölte még pénteken a vádhatóság. Rendőrségi források szerint a rappert azzal vádolták, hogy megtámadta a szálloda éjszakai biztonsági szolgálatának vezetőjét és megsebesítette, amikor az megpróbált beavatkozni. A forrás szerint Travis Scott kezdetben visszautasította az alkoholtesztet, és nem akarta megerősíteni a személyazonosságát. A rappert, aki a testőrével folytatott vitáját követően a homlokán megsérült, a forrás szerint először kórházba szállították, mielőtt péntek reggel rendőrségi őrizetbe került, ahonnan szombat délután szabadult.

    „Közvetlen kapcsolatban állunk a párizsi hatóságokkal a helyzet gyors megoldása érdekében” – közölte még pénteken Travis Scott egyik amerikai képviselője az AFP-nek küldött üzenetében az Egyesült Államokban.

    Travis Scott csütörtök este posztolt egy videót az Instagramon, amelyen ő maga látható a Bercy stadionban, ahol az olimpiai játékok kosárlabdaversenyeit rendezik. Ugyanezen az oldalon, amelynek 57 millió követője van, ezután képeket posztolt magáról egy párizsi szórakozóhelyen rendezett buliból.

  • Az amerikai Tara Davis-Woodhall nyerte meg a női távolugrás olimpiai bajnoki címét Párizsban. A győzelmet férjével, Hunter Woodhall-lal ünnepelte a Stade de France-ban. Érdekesség, hogy Hunternek hamarosan újabb jelenése lesz Párizsban, mivel rövidesen kezdődik a paralimpia, ahol atlétikában lesz érdekelt.

    Az ünneplésről készült felvételek bejárták az internet világát. A történetről itt olvashat bővebben.

  • Az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottja zsinórban nyolcadik alkalommal nyerte meg az olimpiát, miután a döntőben 67–66-os győzelmet aratott Franciaország ellen.

    A mezőny legeredményesebb játékosa A'ja Wilson volt 21 ponttal, akit a francia Gabby Williams 19 ponttal követett.

    A házigazdák nem álltak meg messze attól, hogy megállítsák a Team USA 1996 óta tartó sorozatát. Az amerikaiak csapatkapitánya, Diana Taurasi immáron hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

    A párizsi ötkarikás játékok versenyszámai véget értek, az éremtáblázatot az Egyesült Államok nyerte meg Kína előtt.

  • Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, védekezésben jó, támadásban gyengébb teljesítményt nyújtott a csapata az amerikaiak elleni bronzmérkőzésen. Varga Dénes elbúcsúzott, utolsó találkozóját játszotta a nemzeti együttesben. Zalánki Gergő csalódott, Vigvári Vince szomorú. Részletek itt! 

  • A Hámori Lucát is legyőző olimpiai bajnok ökölvívó Imane Helif hivatalos panaszt nyújtott be az X (korábban Twitter) nevű közösségi platform ellen. Az algériai sportoló ügyvédje arról számolt be, hogy szombaton Párizsban végezték el a papírmunkát – adta hírül az Al-Jazeera.

    Az ügyvéd szerint Helif új mérkőzést fog vívni, ahol az igazságáért, a dicsőségéért és a becsületéért fog küzdeni. Az olimpiai bajnok a társadalom gondolkodásmódját szeretné megváltoztatni.

    Helif ügyében számos közszereplő szólalt meg az elmúlt másfél hétben.

  • A francia rendőrség evakuálta az Eiffel-tornyot és annak környékét, miután egy póló nélküli férfi elkezdte megmászni az ikonikus építményt néhány órával az olimpiai záróünnepség előtt.

    A megdöbbent turisták szeme láttára a férfi felmászott a 324 méter magas építményre, és sikerült felállnia a kék színű olimpiai gyűrű tetejére, mielőtt folytatta volna a veszélyes mászást.

    A rendőrök végül elkapták a vakmerő férfit, akit bilincsben vezettek el, írja a The Sun.

    Az Eiffel-torony várhatóan főszerephez jut a ma esti záróünnepségen, amely 21:00 órakor kezdődik.

  • Az ATV Híradója utolérte Gyulay Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét és feltett neki néhány kérdést a magyar érmekről és úgy általában a magyar sportolók teljesítményéről a párizsi játékokon. Gyulay elmondta, hogy 

    • a magyar csapat nagy része teljesítette, amiért Párizsba utazott, de azért „vannak az embernek hiányérzetei”;
    • Salim Omar Gergelyt várta a csúcsra tekvandóban, de Márton győzelmének is nagyon örül;
    • Los Angelesbe szerinte egy sokkal erősebb csapattal tudunk utazni;
    • féltek a párizsi szervezéstől és biztonságtól, de „ahhoz képest” ez egy szenzációs olimpia volt;
    • „soha rosszabb olimpiát”.
  • Esélyt sem hagyott ellenfelének Dánia a férfi kézilabdatorna olimpiai döntőjében, miután végig dominálva aratott 39–26-os sikert Németország ellen. Ötkarikás játékok fináléjában nem volt még ekkora különbségű győzelem. Mathias Gidsel 11 góllal vette ki a részét az északiak sikeréből, döntőben egy játékos sem dobott még ennyit.

    A dánok 2016 után másodszor értek fel a csúcsra, ezúttal hibátlan teljesítménnyel. A németek maradnak egyszeres bajnokok (1936), a mostani a harmadik ezüstérmük lesz 1984 és 2004 után.

    Olimpiai arannyal zárta le a pályafutását a dánok kiválósága, Mikkel Hansen, valamint a csúcson búcsúzik el a nemzeti csapattól Niklas Landin is.

  • A párizsi olimpia férfi vízilabdatorna döntőjében Szerbia 13–11-es győzelmet aratott a világbajnok Horvátország ellen. A szerbek zsinórban harmadszor nyerték meg az ötkarikás játékokat. Korábban hasonlóra csak Nagy-Britannia (1908, 1912, 1920) és Magyarország (2000, 2004, 2008) volt képes.

    GettyImages-2166033703
    Fotó: Getty Images

    Uros Sztevanovics együttese az első negyed végén vette át a vezetést, a horvátok pedig nem tudták utolérni őket. Szerbia a csoportja negyedik helyén végzett, de a kieséses szakaszban nem talált legyőzőre. Dusan Mandics, Nikola Jaksics és Sava Randjelovics háromszoros olimpiai bajnokok lettek.

  • Olaszország esélyt sem adva az Egyesült Államoknak behúzta az aranyat a címvédőktől női röplabdában. Bár az amerikaiak derekasan küzdöttek, de nem találták az ellenszert De Gennaróék játékára, így sima 30-s végeredménnyel a taljánoknál landolt az arany. A címvédő pedig „csak” ezüstöt vihetett haza. A bronzérmet a brazil válogatott szerezte meg, 3–1-re legyőzve a török csapatot.

  • „Tényleg olyan volt, mint egy futballstadion – kezdte értékelését a versailles-i kastélynál kialakított öttusakomplexumban az újdonsült olimpiai bajnok, Gulyás Michelle. – Nagyon különleges élmény volt így versenyezni, nyomást viszont nem különösebben jelentett, talán csak az első lövészetnél még tegnap. Volt bennem egy kis dac az olimpia előtt történtek miatt, de utólag hálás lehetek mindenért. Mentálisan olyan kemény felkészülést csináltam végig, mint még soha, és összeálltak köröttem a dolgok, a háttérből is olyan támogatást kaptam, amihez foghatót talán még egyszer sem. Úgy gondolom, ez is kellett a sikerhez.”

    „Annak is örülök, hogy sikerült két jó élményt jelentő lovaglással búcsúznom ettől az érától. A lovak a jövőben is az életem részei lesznek, fogok lovagolni, ha már versenyszerűen nem is űzhetem. Hogy a vb-n történtek miatt volt-e bennem pluszaggodalom? Nem különösebben, a lovas bemelegítésnél az ember mindig kicsit feszültebb, mert nem tudhatja, máshogyan fog-e viselkedni a ló éles körülmények között... Csupán ennyi látszódott szerintem rajtam. Összességében elégedett vagyok, mi más is lehetnék! Már reggel éreztem, hogy jól sikerülhet a vége, menet közben viszont nem ezzel foglalkoztam. Az utolsó körre kifutva, mikor láttam, hogy a francia még csak két találatnál jár, akkor kezdtem elhinni, hogy ez meglesz. Úgy voltam vele, ezt az utolsó 600 métert akkor is megcsinálom, ha a végére eltörik mind a két lábam és a karomat lefújja a szél!” – fogalmazott Gulyás Michelle.

  • Csipes Tamara kajakozó és Milák Kristóf úszó viszi a magyar zászlót vasárnap este a párizsi olimpia záróünnepségén.

    A Team Hungary nevű Facebook-oldal, amely a magyar olimpiai csapat hivatalos felülete, megjegyzi, hogy a két sportoló összesen öt érmet szerzett az ötkarikás játékokon, amivel ők lettek az ötkarikás játékok legeredményesebb sportolói.

    A záróünnepség vasárnap este 21 órakor kezdődik.

  • A férfi kézilabdatorna bronzmérkőzésén Spanyolország hatalmas csatában 23–22-es győzelmet aratott Szlovénia ellen. A Jordi Ribera vezette csapat ezzel az eredménnyel Tokió után ismét harmadik lett, ami összességében a spanyol férfi kézilabda ötödik bronzérme az olimpián.

    Szlovénia így a negyedik helyen zárt, ami az eddigi legjobb szereplése az ötkarikás játékok történetében.

  • Interjút adott az olimpián ezüstérmet szerzett török sportlövő, Juszuf Dikec, akinek az egyik fotója sokakat megihletett. Állítása szerint közel sem volt annyira nyugodt, mint azt a fotója alapján sokan gondolták. Arról is beszélt, hogy az aranyérmet most csak kölcsönadta, a 2028-as olimpián még igényt tart rá.

    A témával bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk.





  • Gulyás Michelle 13 másodperces lemaradással indult az összetettben vezető francia Clouvel mögött – Guzi Blanka 66 másodperccel később startolhatott –, majd az első lövésnél átvette a vezetést. A második lövészeten tartotta előnyét Gulyás, majd a harmadiknál 8 másodperc alatt érte el az öt találatot, szenzációs teljesítménnyel.

    A negyedik lövésnél kicsit megremegett, de hozta a kötelezőt és az utolsó hatszázon már szinte szárnyalt. Gulyás Michelle olimpiai bajnok női öttusában. Guzi Blanka negyedik helyen ért célba.

     Gulyás 1461-es összpontszáma világrekord.

    Összefoglalónkat ebben a cikkben olvashatják.

  • A 200 méteres gyorsúszásban Guzi Blanka kapásból az első fordulóban úszott, ráadásul egy egészen jó eredményt, ugyanis 2:16.25-tel szállt ki a medencéből. Gulyás Michelle a harmadik fordulóban ugrott a vízbe és szenzációs úszással 2:12.44-es eredménnyel végzett. Így az összetettben Gulyás a 4., Guzi pedig a 7. helyet szerezte meg úszásban, így előbbi tartotta helyét összesítésben a második helyen, Guzi pedig egy helyet javítva feljött a 13. pozícióba az utolsó versenyszám előtt.

  • Nagy csatában elvesztette a bronzmérkőzést Muszukajev Iszmail a szabadfogású férfibirkózók 65 kilogrammos mezőnyében albán ellenfelével szemben, így Tokióhoz hasonlóan ötödik helyen zárta a párizsi olimpiát.

    A teljes cikket itt olvashatja el!

  • A bónuszvívásnál viszont már nem voltak ennyire sikeresek magyar lányaink, ugyanis Guzi Blanka kapásból az első asszóban (már ha ezeket az egypontos vívásokat lehet annak nevezni) elvérzett az olasz Seranto ellen, Gulyás Michelle pedig a szintén olasz Elena Michelivel szemben maradt alul – aki hat asszót nyert zsinórban, búcsúztatva ezzel a fél mezőnyt. Gulyás összesítettben továbbra is a második helyen 545 ponttal, Guzi pedig a 14. helyre csúszott vissza.

  • Ötméteresekkel alulmaradt a férfi vízilabda-válogatottunk az Egyesült Államok csapata ellen, így Varga Dénesék csak a negyedik helyet szerezték meg a viadalon.

    Az ötödik helyen Görögország végzett, Spanyolország a hatodik, Olaszország a hetedik, Ausztrália a nyolcadik.

    A mérkőzésről készül összefoglalónkat itt olvashatják.

  • Női öttusázóink is szerepet kaptak az olimpia zárónapján, Guzi Blanka egy hibátlan lovaglással kezdte a napot, Gulyás Michelle viszont még ennél is tovább tudott menni, ugyanis hibátlan lovaglással megnyerte a versenyszámot. Guzi a nyolcadik helyen végzett, amivel az összetettben Guzi a tizenkettedik, Gulyás pedig a második helyen áll. 

  • A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Iszmail Muszukajev albán ellenféllel küzd meg a bronzéremért a párizsi olimpia birkózóversenyén.

    Az FTC világbajnoki címvédője a szombati elődöntőben simán kikapott az iráni Rahman Musza Amuzadhalilitől, s vasárnap az amerikai Zain Allen Retherford és az albániai színekben szereplő Ismail Dudaev vigaszági mérkőzésének a győztese lett volna az ellenfele. Csakhogy az amerikai sportoló nem tudott bemérni reggel, így Dudaev mérkőzés nélkül jutott tovább a bronzcsatába.

    A tokiói játékokon ötödik, kabardföldi származású Muszukajev a játékok zárónapján 12 óra körül lép szőnyegre a helyosztón.

  • Tokió után Párizsban is bronzérmet nyerhet a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a 3. hely sorsáról döntő helyosztón az Egyesült Államok ellen játszik.

    Varga Zsolt csapata az elődöntőben nagy csatában, 9-8-ra maradt alul az Európa-bajnok Horvátországgal szemben, míg az amerikai csapat 10-6-os vereséget szenvedett Szerbiától.

    A mérkőzésről az Index élőben tudósít, kövessék nálunk a mérkőzést!

  • Hatalmas befutót hozott a női maratonfutás a párizsi olimpián. A holland Sifan Hassan 2 óra 22 perc és 55 másodperccel, olimpiai rekorddal nyerte meg a távot. a második helyre az etióp Tigst Assefa ért be (2:22:58). Nem sokkal a cél előtt kis híján összeakadt a két versenyző.

    A dobogó harmadik fokéra a kenyai Hellen Obiri állhat fel, aki 2:23:10-es egyéni csúcsot ért el.

  • Solfrid Koanda olimpiai rekorddal nyerte meg Norvégia harmadik aranyérmét Párizsban, a női súlyemelés 81 kilogrammos versenyében.

    A 25 esztendős sportoló elsőre nem hitte el, hogy megnyerte a versenyt. Amikor leesett neki, akkor hatalmas eufóriában tört ki.

  • Rasovszky Kristóf, frissen olimpiai bajnok nyíltvízi úszónk a Nemzeti Sportnak adott rövid interjújában elmondta, hogy bármelyik éremnek örült volna, de nyilván egy pillanatig sem bánja, hogy arany lett belőle. Válaszaiban szót ejtett arról is, hogy

    • tavaly szeptember óta azon dolgozott, hogy az olimpiára meglegyen a forma, de közben becsúszott egy világbajnoki cím is;
    • minden pont összeállt a versenyre, a körülmények, a csapattársak, a felkészülés, minden tökéletesen alakult;
    • „ez már nem az a korszak, amikor valaki csak egyszer úszhat jól egy évben”;
    • jó döntés volt számára Párizsban kihagyni a medencés számokat;
    • „tudtam, ha kiúszom magam, ha beleteszek mindent, akkor sem leszek csalódott, ha nem leszek dobogós¨;
    • rossz magyar felfogás, hogy csak az aranyérmet, az első helyet értékeljük;
    • „az egyik legszebb pillanata annak a napnak az volt, hogy közösen ünnepelhettem Betlehem Dáviddal”;
    • a veszprémi egy csodaműhely;
    • „Csak akkor csinálom és addig, amíg van értelme. Huszadik vagy sokadik nem akarok lenni a versenyeken.”
  • Örökre emlékezetes pillanatáról beszélt a döntő után Steph Curry, a sorozatban ötödször olimpiai bajnok amerikai férfi kosárlabda-válogatott sztárja – adta hírül az MTI.

    A Team USA szombaton 98-87-re verte a házigazdákat a teltházas Bercy Arénában, így egymás után a második ötkarikás fináléban győzte le a francia csapatot. A 36 éves, négy NBA-bajnoki címmel rendelkező Curry meghatódottan beszélt első olimpiája után.

    Életem nagy pillanata ez. Olyan volt a döntő, mint egy NBA-rájátszásos párharc hetedik meccse, amelyet idegenben kell megvívni. A 82-79-nél dobott triplám volt a sorsdöntő, akkor elkaptam a ritmust, és még hármat bedobtam. Hihetetlen pillanat volt

    – fogalmazott a nyolc hármassal záró Steph Curry, aki egy perccel a vége előtt be is mutatta a híres „menjetek aludni” mozdulatát.

    Steve Kerr szövetségi kapitány – aki a Golden State Warriorsban is Curry edzője – azzal kezdte, egyedül az ő szurkolóik szégyellték volna magukat egy olimpiai ezüstérem után.

    „Steph élete egyik legnagyobb meccsét játszotta. Idegenben, Párizsban, a hazaiak ellen, az aranyéremért küzdve – mint egy fotóalbum. Ő pedig szeret fotóalbumokban szerepelni” – fogalmazott a szakember.

  • LeBron James, az amerikai férfi kosárválogatott ikonja nevet adott az olimpiai bajnok csapatnak, hiszen ahogy az már szokássá vált az 1992-es Dream Team óta, a győztes csapatnak mindig kell egy becenév. 2008-ban ez Redeem Team lett – reflektálva a klasszikus névre –, LeBron viszont szakított a hagyományokkal és a zsinórban ötödszörre diadalmaskodó amerikai válogatottat The Avengers, vagyis A bosszúállók névvel illette a meccs utáni első interjúban.

  • Tokióhoz hasonlóan csaknem ismét holtverseny született férfi magasugrásban szombaton a párizsi olimpián, végül az új-zélandi Hamish Kerr szétugrásban szerezte meg az aranyérmet.

    A társcímvédő és budapesti világbajnok Gianmarco Tamberi már 2,27 méteren búcsúzott, igaz az olasz hangulatfelelős esetében kérdés volt az is, hogy elindul-e, miután veseproblémák miatt lázasan kórházba szállították pénteken. Végül a kórházból beesett a döntőre, majd sírva búcsúzott el Párizstól.

    A másik tokiói aranyérmes, a katari Mutaz Essza Barsim 2,34 méterrel lett harmadik.

    Olimpia 2024

    Férfi magasugrás

    Döntő

    1. Hamish Kerr (Új-Zéland) 2,36 méter
    2. Shelby McEwen (Egyesült Államok) 2,36
    3. Mutaz Essza Barsim (Katar) 2,34
  • Vasárnap reggel 8-kor Párizs belvárosában elrajtolt a női maratonfutás, ezzel kezdetét vette a 2024-es olimpia zárónapja.

    A 42 kilométeres táv egyik nagy esélyese a kenyai Peres Jepchirchir, aki idén áprilisban Londonban döntötte meg a táv világcsúcsát, miután 2 óra 16 perc és 16 másodperc alatt ért be a célba.