Négysánc: a selejtezőn kikapott a japán csodaugró

2019.12.31. 16:27

A német Karl Geiger nyerte a Négysáncverseny második állomásának kvalifikációs sorozatát Garmisch-Partenkirchenben. A többi favorit is jól ugrott, szoros verseny várható a január elsejei futamon. 

Az oberstdorfi rajt és egy pihenőnap után a Négysánc mezőnye Garmisch-Partenkirchenbe költözött. A második német állomásán 73 ugró versenyzett a továbbjutást jelentő 50 helyért. 

A kvalifikációt jó körülmények között tudták megrendezni, a szélerősség és - és irány nem változott jelentősen a verseny ideje alatt, nagyjából azonos körülmények között tudott mindenki ugrani. 

A németek nagysáncos világbajnoka, Markus Eisenbichler a rossz szezonrajt kezd magára találni, az előző állomáson is jól ugrott, és a kvalifikációja is jól sikerült. A rossz világkupa-helyezése miatt korán sorra kerülő német 137,5 méterre szállt, és ő lett az első 140 pontos ugró.

Sokáig senki nem tudta leelőzni, csak a top 10-es ugrók közül tudtak végül eléje kerülni néhányan. A korábbi Négysánc-győztes Peter Prevc is kezdi stabilizálni formáját, fél méterrel ugrott nagyobbat Eisenbichlernél, 0,9 pontot vert rá. 

A nap legnagyobb ugrása az osztrák Philipp Aschenwaldé volt, 140 méterig jutott, de az első helyet egy tizeddel elbukta. Az oberstdorfi második Karl Geiger ugyan csak 139 métert ugrott, de a rosszabb szélviszonyok miatt magasabb kompenzációs pontszámot kapott, 142,7 ponttal zárt.

A világkupában vezető és az első állomást nyerő Kobajasi Rjoju (Ryoyu Kobajashi) jött le utolsóként a sáncról, nem volt rossz a kísérlete, 138 méterre szállt, de csak harmadik lett holtversenyben Prevccel. Mindebből sokat nem lehet következtetni az éles versenyre, Kobajasi Oberstdorfban is a negyedik helyről nyert.