Tíz százalék felett a Jelly Bean

2013. január 4., 12:31 Módosítva: 2013.02.06 11:05

A Google egy évvel ezelőtt kiadott operációs rendszere, a Jelly Bean áttörte a tíz százalékos piaci részesedést, ebbe beletartozik az Android 4.1-es és 4.2-es verziója is. Az egyel korábbi rendszer, az Android 4.0 Ice Cream Sandwich harminc százalékos részesedéssel bír.

A legnépszerűbb Android még mindig a Gingerbread, a 2.3-as Android, most először esett ötven százalék alá a részesedése, a felhasználóknak 47,6 százaléka használja ezt a változatot. A Froyo, az Android 2.2 pedig tíz százalék alatt van.

A Gingerbread népszerűségének egyik oka, hogy a felhasználóknak olyan készülékeik vannak, amelyekhez még nincsen újabb Android, de sok olyan készülék is van, amelynél nem is lehetséges a frissítés. Csak a legújabb és legdrágább mobilok kapták meg eddig a legújabb Jelly Beant, a többieknek maradnak a régebbi verziók. A gyártók sokszor nem is foglalkoznak a régebbi készülékekkel, nem szabják át az új Androidot ezekre a mobilokra és tabletekre.

A mostani számok azt mutatják, hogy a Jelly Bean gyorsabban terjed, mint az Ice Cream Sandwich terjedt két évvel ezelőtt. A növekedés alapján arra következtetnek, hogy év végére akár a Gingerbreadet is megszorongathatja.

Kiszáll a mobilbizniszből a Nokia?

2013. január 2., 19:48 Módosítva: 2013.01.17 22:06
127

A mobiltelefonok világában tíz éve még megingathatatlan piacvezető Nokia legutóbbi hat pénzügyi negyedévét zsinórban veszteséggel zárta, és bár a Microsofttal való együttműködés, illetve a Lumia 92, okostelefon végre sikeresnek látszik, a cég jövője továbbra is igan borús.

A legmeghatározóbbnak tartott amerikai gazdagási lap, a Forbes elemzője szerint 2013-ban a finn cég akár ki is vonulhat a mobilgyártásból, hogy a szoftverre és a szolgáltatásokra helyezze a hangsúlyt. A Nokia üzletét a Microsoft és a Huawei vásárolhatja fel: a készülékgyártást, és az okostelefonos fejlesztéseket a Windows Phone terjesztésébe óriási energiákat befektető amerikaiak, míg a többi telekom-érdekeltséget a kínaiak.

Az elemzés további jóslatai nagyjából egybevágnak az iparági pletykákkal, az Apple és a Samsung háborújának fokozódása mellett a Microsoft erőteljes nyomulását, és saját márkás készülék piacra dobását, illetve az Amazon piaci belépését, és egy Kindle-okostelefon megjelenését vetíti előre 2013-ra.

Már tesztelik az új iPhone-t?

2013. január 2., 08:31 Módosítva: 2013.01.09 11:19
205

Egyes internetes oldalak felhasználói statisztikáiban már megjelentek az Apple új, egyelőre bejelentés előtt álló termékeinek nyomai. A Next Web névtelen forrásai szerint a logokból már kiolvasható, hogy Cupertinóban már folyik az iPhone 6 tesztelése, ráadásul az új hardveren az új operációs rendszer, az iOS 7 korai változata fut. Szakértők szerint a mérnökök az App Store-ban már most is elérhető, népszerű alkalmazásokkal tesztelik a fejlesztések kompatibilitását.

Hacsak nem meghamisított adatokról van szó, a nyomok eléggé egyértelműek. A szóban forgó statisztikákban a hardver az iPhone6,1 azonosítóval fut, az ötös iPhone ehhez hasonló, iPhone5,1 elnevezéssel jelent meg még jóval a bejelentése előtt. További biztos jel, hogy az azonosítóhoz tartozó adatlekérések a kaliforniai cég főhadiszállásához közeli IP-címről érkeztek.

Ha minden az eddig megszokott menetrend szerint megy, valamikor nyáron, június környékén várható az új termékek hivatalos bejelentése, addig pedig egyre sokasodnak majd a gyártósorról kikerült fődarabokról, véletlenül elvesztett, működő telefonokról szóló híradások és találgatások – ahogy eddig is, érdemes ezeket most is óvatosan kezelni.

1,1 milliárd mobilhasználó van Kínában

2012. december 26., 12:59 Módosítva: 2013.03.06 13:14
14

November végén már 1,104 milliárd ember használt mobiltelefont Kínában, jelentette be a kínai ipari és információtechnológiai minisztérium. Ez az előző hónap adataihoz képest ez 0,9 százalékos növekedést jelent, az év első tizenegy hónapja során pedig 118 millió fővel nőtt a mobilkészüléket használók száma a kelet-ázsiai országban.

Az egymilliárdos határt már februárban lépte át Kína. A statisztika szerint a lakosság 82 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, közülük 220 millióan használnak 3G-s szolgáltatást. A szélessávú internetet használók száma január és december között több mint 24 millió fővel nőtt, mobilinternetet 110 millióval többen használnak, mint az év elején, és így a számuk a 750 millió főt is meghaladja. Okostelefont a városi lakosság egyharmada használ, sőt, a Google és az Ipsos egy korábbi kutatásán a válaszadók 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mobiltelefonja az egyik legfontosabb készülék a háztartásban, és a televízióját is előbb adná fel, mint a telefonját.

A növekedés a mobilszolgáltató cégek teljesítményén is megmutatkozik: összbevételük január eleje és november vége között megközelítette a 725 milliárd jüant (nagyjából 25,4 ezer milliárd forintot), ami 11 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Strategy Analytics kutatócég statisztikái szerint az idei év harmadik hónapjában Kína lett a világ elsőszámú okostelefon-piaca 24 millió értékesített készülékkel, azaz egymillió darabbal felülmúlva az Egyesült Államok forgalmát.

Külső segítség mobilozóknak

2012. december 22., 15:45 Módosítva: 2012.12.22 15:45
4

Vajon a telefongyártók ugyanazt a hibát követik majd el, mint évekkel ezelőtt a számítógép-gyártók? Mindegyik gyártó a számítási és a grafikai képességekre, a sebességre koncentrál, mint régen  miközben két másik kritikus területet elhanyagolnak: az akku túl hamar lemerül, a beépített tárhely sohasem elegendő. Különösen aggasztó az a trend, hogy egyre több mobil házát egyetlen műanyag- vagy alutömbből faragják ki, ezek a modellek ugyanis nehezebben bővíthetők. De azért akadnak olyan kiegészítők, amelyek - ha nem is a legkényelmesebb módon - képesek pótolni a hiányt.

10 000 mAh elég lesz?

Nagy a szórás az okostelefonok akkujánál, a készülék méretétől függően 1200-2100 milliamperóra közé esik a kapacitás. Örülhetünk, ha aktív használat mellett estig nem merülünk le, egy egész napos kalandtúrán pedig egészen könnyen előfordulhat, hogy célba érés előtt elnémul a telefon.

Kipróbáltunk néhány külső akkut, egészen a legextrémebb, 10 000 mAh-ás kapacitású Ghoo Powerig, aminek az az extra tudása, hogy nemcsak telefont tud tölteni, amihez általában 5 voltos és 1 amperes kimenet szükséges, hanem emellett van egy tabletekkel kompatibilis 5 volt és 2 amper kimenetű usb aljzata is. Hátránya, hogy a sajtburger méretű külső eszköz túl nagy ahhoz, hogy zsebben vigyük magunkkal, és a feltöltésére 6-8 órát kell rászánnunk.

Adat itt, adat ott

Képernyőfotó 2012-12-22 - 11.14.04 AM.png

A hiányzó memória pótlása valamivel bonyolultabb, mert többféle megoldás van, mind más-más előnnyel és hátránnyal. Hiába vannak már 64 gigabájtos microSD kártyák, ha bizonyos telefonokba és táblagépekbe nem lehet azokat bedugni. A szolgáltatók online tárhellyel - Skydrive, Google Drive, próbálnak javítani a helyzeten, de azoknak meg kicsi a kapacitása, a bővítés pedig elég drága.

Sokkal jobb ár/tárterület arányt kínálnak az otthoni szerverek, és ezek beüzemeléséhez már nem is kell mérnöki diploma. Az általunk kipróbált egyik legkézenfekvőbb megoldást a D-Link Cloud Router 1200 nyújtotta, mert ez egyben wifi router is, és az usb portjára rákötött pendrive vagy külső merevlemez tárterületét teszi elérhetővé otthon, illetve az interneten. Természetesen a D-Link Androidon és iOS-en futtatható szoftvert is ad a a routeréhez, hogy a telefonon extra beállítások nélkül, néhány kattintással elérjük a fájljainkat. Csak a routeren és az otthoni adls- vagy kábelmodemmel kell egy kicsit szöszmötölni, például dinamikus dns-t beállítani, hogy az internetről is elérhető legyen az otthoni belső hálózaton lévő eszköz.

Az eszközöket a Speedshop.hu adta kölcsön a teszthez.

Fejlesztőket keres a Telenor

2012. december 22., 09:01 Módosítva: 2012.12.22 09:02
14

A Telenor a magyar szolgáltatók közül elsőként indított saját válogatást a Windows Phone telefonok alkalmazásboltjának nyitóoldalán. A Telenor egyrészt szeretne segíteni a felhasználóknak, hogy a sok alkalmazás között megtalálják a legfontosabbakat, másrészt olyan, kevésbé népszerű appokat is bemutatna, amiket a cég dolgozói érdekesnek találnak.

Az aktuális, egyelőre igen szűk kínálat öt ismert appból áll. Nem is nagy meglepetés a Deezer és a MasterCard beválogatása, hiszen a Telenor az online zenehallgatásnak és a mobilos fizetésnek is elkötelezett támogatója.

A kiemelt felület harmadik célja az, hogy a Telenor nagyobb nyilvánosságot, könnyebb elérhetőséget tudjon biztosítani az alkalmazásfejlesztői partnerprogramjában született alkalmazásoknak. A Telenor az októberben megrendezett Android vs Windows Phone workshopon jelentette be, hogy fejlesztők jelentkezését várja az app@telenor.hu címen.

Természetesen nemcsak a Windows Phone platformot támogatja a Telenor, hiszen a szolgáltatónál az elmúlt év nagy része az Android körül forgott. A szolgáltató közölte, hogy hamarosan Google Play szoftverboltban is lesz Telenor-polc. Takács Zoltán, a szolgáltató innovációs igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a Google-lel folyamatosan folyik a közös fejlesztés, és a szoftverválogatáson kívül más közös programok is napirenden vannak, de ezekről most még nem árult el részleteket.

Jön a százdolláros Nexus 7

2012. december 21., 13:59 Módosítva: 2012.12.21 13:59
9

Az Apple Ipad után sokan a Nexus 7-et tartják a legjobb táblagépnek, főleg ha az utóbbi 200-300 dolláros árát is figyelembe vesszük, amivel már most sokkal olcsóbb a riválisánál. A tajvani Digitimes híroldal szerint jövőre újabb árzuhanás várható, aminek eredményeként a Nexus 7 ára 100-150 dollárra csökkenhet.

A jelentések szerint a Google és az Asus (a Nexus 7 hardverének gyártója) már felvette a kapcsolatot az érintőkijelzőket gyártó Shenzhen O-Film Tech nevű céggel, hogy az gyártson le nekik olcsóbb és vékonyabb GFF (glass-film-film) technológiájú megjelenítőket.

Az Ipad mini népszerű ugyan, de a vevők érdeklődését visszafogja a viszonylag magas ára (330-660 dollár), és hogy nem olyan nagy felbontású, mint a Nexus 7, vagy a szintén olcsón beszerezhető Amazon Kindle Fire HD kijelzője. A Digitimes jelentése szerint az olcsóbb Nexus 7 először a fejlődő országok piacán jelenne meg, valamikor 2013 első vagy második negyedévében.

Zsebre vágható lesz a Windows RT

2012. december 21., 11:47 Módosítva: 2013.02.01 09:22

Otthoni és irodai munkára tökéletesen alkalmasak a tízhüvelykes táblagépek, és ezekben az esetben a még nagyobb méret sem okozna különösebb gondot. Út közben azonban praktikusabb lehet a kisebb kijelzőméret. Nagyon úgy tűnik, hogy a HTC is így gondolja, mert a tajvani cég jövőre két új géppel akar beszállni a Windows RT-s táblagépek piacára: egy hordozhatóbb 7 hüvelykes és egy gigantikus 12 hüvelykes modellel.

Az újdonságokra sokat kell várni, a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó források szerint az új tabletek csak 2013 harmadik negyedévében kerülnek a boltok polcaira. A HTC eleinte érdeklődött a Windows 8 iránt is, de végül elvetette ezt a tervet, mert az Intel processzorára épülő platform túlságosan drága lett volna.

Már az is kiderült, hogy a héthüvelykes változattal telefonálni is tudunk majd. Nem érdemes azon rugózni, hogy az elefántfül méretű eszközzel nevetségesen nézünk ki telefonálás közben, hiszen a vezetékes és bluetooth headsetek segítségével bármekkora eszközzel kényelmesen tudunk telefonálni.

Kiszivárgott a RIM Blackberry Z10 fotója

2012. december 21., 11:29 Módosítva: 2013.01.16 12:18
5

Kép szivárgott ki a kanadai RIM első olyan okostelefonjáról, amin már az új Blackberry 10 operációs rendszer fut. Az érintőkijelzős Z10 nevű mobil fekete és fehér színben lesz kapható, és várhatóan január 30-án jelenik meg. A RIM korábban közölte, hogy ezen a napon lesz a Blackberry 10 hivatalos bemutatója.

Forrás: UnwiredView
Forrás: UnwiredView

A RIM eközben kiadta a Blackberry 10 előtti korszak utolsó negyedéves pénzügyi jelentését, ami azt bizonyítja, hogy a gyártónak életbevágóan fontos az új rendszer sikere. A RIM történetében most először fordult elő, hogy csökkent a Blackberry szolgáltatásra előfizető ügyfelek száma, és nem is csekély mértékben: három hónap alatt egymillióan hagyták ott a platformot, így a RIM-nek már csak 79 millió előfizetője maradt. A forgalom is drámaian csökkent, a tavalyi harmadik negyedév 5,2 milliárd dollárja után most csak 2,7 milliárdot termelt a cég.

A negyedéves jelentés bizonyos szempontból azonban túlszárnyalja az elmezők várakozásait, hiszen a jósoltnál kisebb, csupán 114 millió dollár volt a cég vesztesége. A vállalat egyébként 6,9 millió Blackberry telefont és 25 ezer Playbook tabletet adott el a negyedévben.

A Gartner piackutató cég elemzői szerint a RIM veszteségeinek egyik fő oka, hogy már nem a vállalatok nyomják a dolgozók kezébe az okostelefonokat, hanem éppen ellenkezőleg, azt várják az alkalmazottaktól, hogy ők vegyenek maguknak mobilt. Ebből pedig az következik, hogy csak az a mobilgyártó lehet sikeres, amely megfelelel a fogyasztói elvárásoknak.

Mobilon nem hoz elég pénzt a reklám

2012. december 20., 14:21 Módosítva: 2012.12.20 14:21

A világ egyik legismertebb aukciós portálja leállítja a hirdetéseket az okostelefonokon futtatható alkalmazásában. David Wenig, az Ebay globális piacokért felelős elnöke egy interjúban azt nyilatkozta az appokban megjelenő hirdetésekről, hogy egyáltalán nem voltak elégedettek a felhasználói élménnyel, és igazából nincs is szükségük az abból származó extra bevételre.

Az Ebay idén kezdett hirdetéseket megjeleníteni az Iphone-on futó szoftver felületén, de a kísérlet balul sült el, mert a bannerek túl nagy helyet foglaltak el a kis méretű kijelzőn, zavaróak voltak és nem generáltak rendes bevételt. Egyszerűen nem éri meg – mondta Wenig.

Mindez nem jelenti azt, hogy az Ebay szakítana a mobilos technológiákkal. Éppen ellenkezőleg, a cég továbbra is elszántan fejleszti majd a mobilon zajló kereskedelmi tevékenységét, hiszen elsősorban értékesítéssel szerzi a bevételét, nem hirdetésekkel. Az Ebay mobilos platformja nagyon sikeres, azon idén több mint 10 milliárd dollárnyi tranzakció fut át.

Wenig szerint nagy szerencsére lesz szükségük azoknak a cégeknek, amelyek kizárólag mobil hirdetésekből élnek, mert szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a mobil nem teljesít olyan jól, mint a web. A hirdetőknek is fontos észben tartaniuk, hogy még sokat kell dolgozni a mobilos reklámok fejlesztésén, hogy eléjék a kívánt minőséget.

Windows Phone 7.8 érkezik a Nokiákra

2012. december 17., 15:16 Módosítva: 2012.12.20 15:15
31

Az egyéves Nokia Lumia 800 operációs rendszere állítólag már frissíthető a Windows Phone 7.8 verzióra. A holland WP7.nl jelentése szerint az új rendszer négy különálló csomagban érkezik, amelyek az aktuális 7.10.8773-es verziót először 7.10.8779.8-re, majd 7.10.8783-re, és végül 7.10.8858.136-re frissítik. A telepítéshez a számítógépen futó Zune szoftvert kell használni.

Frissítés után új nyitóképernyő jelenik meg a készüléken, lehetővé válik a főmenüben lévő csempék átméretezése, új logót kap az Áruház, az Office és az Xbox Játékok, valamint a Bing Live is beállítható háttérképként a zárolt kijelzőre.

A Windows Phone 7.8-ról szóló cikkek hozzászólásaiból kiderül, hogy hétfő délután még sokan nem érték el a frissítőcsomagokat, és a Zune azt jelzi, hogy a készülék szoftverét nem szükséges frissíteni.

Biztonsági hiba a Samsung telefonjaiban

2012. december 17., 13:26 Módosítva: 2012.12.17 13:26
178

A telefonhekkerek köreiben népszerű XDA Developers fórumon megjelent egy leírás arról, hogy a Samsung készülékeiben súlyos biztonsági hibát találtak. Az Alephzain álnéven futó fórumozó azt állítja, hogy rendszermagban van a hiba, és a támadók teljes hozzáférést tudnak szerezni a készülék memóriájához (a RAM-hoz).

Alephzain szerint a hiba az Exynos 4210 és 4412 típusjelű processzorokra épülő eszközöket érinti. Néhány konkrét példát is megemlít, a Samsung Galaxy S2 és Galaxy Note 2 nevű telefonokat egyaránt a negyedik generációs Exynos processzor hajtja. A szakértő szerint jó hír, hogy könnyen lehet rendszergazda (root) jogosultságot szerezni ezeket az eszközökön, az viszont már rossz, hogy nem kontrollálható – a biztonsági hiba bármely kártékony kódnak lehetővé teszi, hogy átvegye az irányítást a telefon fölött.

Egy másik fórumozó már közzé is tett példaként egy alkalmazást, amely kihasználja a hibát. A szakértők már értesítették a Samsungot a problémáról, és abban reménykednek, hogy nagyon hamar elkészül a javítócsomag. Addig is senkinek sem javasolt ezeken a készülékekre alkalmazást telepítenie. Vannak ugyanis olyan vírusok, amelyek a felhasználó tudta nélkül küldenek emelt díjat sms-eket, vagy ellopják a banki bejelentkezéshez használat adatainkat.

Kétmillió iPhone 5 fogyott három nap alatt

2012. december 17., 10:39 Módosítva: 2012.12.17 10:39
15

Az Apple bejelentette, hogy Kínában már több mint kétmillió iPhone 5 okostelefont adott el, és ezt csupán három nap alatt érte el. A kaliforniai gyártó a csúcskészülékét december 14-én dobta piacra az ázsiai országban.

Ez volt az Apple legnagyobb forgalmú hétvégéje Kínában – jelentette be hétfőn Tim Cook, a cég vezérigazgatója. Az pedig várható, hogy a cégnek lesz még ennél jobb hétvégéje is. Az Apple ugyanis csak kétféle változatot forgalmaz: a 3G/GSM verziót a China Unicom előfizetői vehetik meg, a CDMA típusú pedig a China Telecom hálózatán használható. A China Mobile kínálatában még nem jelent meg az iPhone, pedig ez nagyon fontos lenne az Apple számára. A China Mobile ugyanis 600 millió előfizetővel nemcsak Kína, de egyben a világ legnagyobb mobilszolgáltatója is.

Tim Cook azt is elmondta, hogy cége pusztán Kínában 23,8 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el a szeptemberben végződő üzleti évében, ami csekély 10 milliárddal több a tavalyi eredményénél.

Száz magyarra 115 SIM-kártya jut

2012. december 15., 10:09 Módosítva: 2012.12.15 10:09

Tovább folytatódott a hívásfogadásra képes aktív SIM kártyák és az aktív kártyák számának csökkenése a magyarországi mobilpiacon – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság novemberi, a mobil hangszolgáltatásokról szóló gyorsjelentéséből. Összességében az előfizetések száma 20 ezerrel lett kevesebb októberhez képest, míg az utolsó három hónapban forgalmat generáló SIM-kártyák mennyisége 16 ezerrel csökkent.

15 208 milliárd forintból gyártanak mobilt

2012. december 13., 14:09 Módosítva: 2012.12.13 14:46

Egy elemzés szerint a mobilgyártók több pénzt költenek el a telefonok áramköreire, mint amennyiért a számítógépgyártók vesznek maguknak alkatrészeket. Az IC Insights nemrég kiadott jelentésében az áll, hogy a pc-sek csupán 65,1 milliárd dollárért vesznek összetevőket, míg a mobilgyártók várhatóan 70,1 milliárd dollárt, körülbelül 15 208 milliárd forintot költenek el.

Az integrált áramkörök globális piacán hosszú ideig a számítógépek gyártói feleltek a forgalom több mint egyharmadáért, de a mobilok és a táblagépek megjelenése óta folyamatosan csökken a pc-k részesedése. Idén várhatóan 25 százalékra esik vissza a mutató, 2016-ban már 20 százalék alá zuhan. Ezzel egy időben a mobiltelefonok élre törése is megfigyelhető. Az IC Insights jelentése szerint a mobilos cégek idén a forgalom 24 százalékát viszik el, ami 2016-ban 32 százalékra nő.

Egyedül az okoz némi gondot a beszállítóknak, hogy egy táblagépekben az integrált áramkörök feleannyit érnek, mint amiket a számítógépekbe szerelnek be. Magyarán a gyártóknak két tabletet kell eladniuk ahhoz, hogy ugyanakkora forgalmat generáljanak, mint egyetlen számítógéppel.

Megjelent a Google Térkép iOS-re

2012. december 13., 09:46 Módosítva: 2012.12.14 09:19
94

Az év egyik legnagyobb bakija volt, amikor az Apple lecserélte a táblagépein és okostelefonjain futó iOS 6 operációs rendszer térképét. A kaliforniai cég a Google adatbázisa helyett a sajátját kezdte használni, ami tele volt hibás adatokkal; utcák nélküli települések, furcsán kanyarodó utak és kilométerekkel áthelyezett városok bukkantak fel az Apple térképén. Legutóbb az ausztrál rendőrség már arra kérte az embereket, hogy ha életben akarnak maradni, akkor inkább ne használják az Apple navigációs rendszerét.

A térkép miatt sok iPhone-júzer inkább nem frissítette a telefonja szoftverét a legújabb verzióra. Legalábbis addig, amíg meg nem jelenik a Google Térkép. Ez szerdán felbukkant az App Store kínálatában, ingyenes, pontos és nagyszerűen működik. A kezelőfelület a sok funkció ellenére sem túlzsúfolt, mert egy oldalirámnyú lapozással hívható elő a program menürendszere.

Természetesen az Apple is több tucat erre szakosodott cégtől veszi meg a térképészeti adatokat, az éttermek és boltok címlistáját, akárcsak a Google. Elméletileg nem lehetne túl sok eltérés a két cég térképei között. Az adatbázisok azonban hibákat és ellentmondásokat is tartalmaznak, és emiatt nagyon fontos a Google több évnyi tapasztalata.

Eleinte a Google Térkép is nagyon pontatlan volt, és emlékezetes, hogy néhány hazai autópálya több hónapos késéssel került fel rá. De a Google rengeteget dolgozott az ügyön. Egyrészt a keresőcég több száz alkalmazottja csak azzal foglalkozik, hogy kezelje a felhasználók által beküldött napi több ezer hibajelentést. Másrészt a Google a Street View projektben több mint nyolcmillió kilométert bejárt az autóival, és az utcakép fotózása közben folyamatosan pontosította a térképészeti adatbázisát.

Az új Google Térképben az autós navigáció mellett tömegközlekedési és gyalogos információk is vannak, be vannak kötve a Zagat étteremkritikái, és az utcaképek segítségével megnézhetjük, hogy az úticélunk környékén vajon találunk-e parkolót. Egyetlen hátránya van a Google térképének az Apple-ével szemben: le kell mondani a Siri nevű hangvezérlés használatáról.

Megvan a jó mobilszolgáltatás kulcsa

2012. december 12., 13:54 Módosítva: 2012.12.12 13:54
12

Korlátozások nélküli, versenyképes mobilinternetre lenne szükség hazánkban, mert most nagyon kevesen használják ezt a szolgáltatást, és a bővülés mértéke is elmartad az Európai Unió átlagától – hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) szerdai nyilvános meghallgatásán, aminek a témája az eladatlan frekvenciasávok hasznosítása volt.

Emellett a hatóság azt akarta megtudni, hogy a távközlési piac szereplői mit gondolnak egy esetleges negyedik mobilszolgáltató megjelenéséről. Ezt tömören összefoglalhatjuk: nem sok jót. Jól ismerjük a három mostani mobilcég, a Telenor, T-Mobile és Vodafone véleményét, hiszen a 2004-es frekvenciatender óta számtalanszor elmondták, hogy a magyar piac nem bír el egy negyedik, saját hálózattal rendelkező szereplőt. Inkább maguknak szeretnének több frekvenciát, amit elég jól meg is tudnak indokolni.

Képernyőfotó 2012-12-12 - 12.06.18 PM.png

Az a legviccesebb, hogy a fenti ábra az NMHH rövid bemutatójában is szerepelt, és szinte tökéletes bizonyítékot ad arra, hogy a piaci küzdelemhez fegyvereket is kell adni a szolgáltatók kezébe. Az ábrán jól látható, hogy éveken át csigalassúsággal nőtt a 3G-vel lefedett terület, majd  a Vodafone egyszer csak Szergej Bubkát megszégyenítő módon átugrotta a magasra tett lécet. A látványos fejlődést némi plusz frekvencia okozta: a Vodafone idén tavasszal kicsit ki tudta bővíteni a 900 megahertzes tartományban a rendelkezésére álló sávot, és ezzel drasztikusan növelte a lefedettséget.

Arra hivatkozik a hatóság, hogy mindezek ellenére sem nőtt a Vodafone piaci részesedése – mondta Marchart Pál, a mobilcég vezérigazgató-helyettese. – Ami igaz is, de mi sok más paramétert is figyelemmek kísérünk, mint például az ügyfelek elégedettségét, és ezek alapján hosszabb távon a forgalom bővülésére számítunk – tette hozzá a szakember. Marchart Pál azt is elmondta, hogy szerinte Tesco Mobile néven már van egy negyedik szereplő a hazai mobilpiacon, tehát a frekvenciaárverés kapcsán legfeljebb negyedik hálózatról beszélhetünk. Amit a Vodafone szerint a tízmilliós ország már nem tudna gazdaságosan fenntartani.

Drozdy Győző, a Telenor stratégiai tanácsadója felszólalásában elmondta, hogy a cégének nincs kifogása egy negyedik mobilszolgáltató ellen, amennyiben az nem piactorzító módon száll be a versenybe. Annak mérlegelésére is megkérte az NMHH-t, hogy vajon mit oldana meg a negyedik szolgáltató, és mit nem.

Nagyon valószínű, hogy a mobilszolgáltatás minőségében nem történne gyors és látványos javulás, mert az új cégnek ehhez előbb ki kellene építenie a saját hálózati infrastruktúráját, ami évekig tartana. A teljes lefedettség eléréséig pedig a mostani szolgáltatók hálózatát kellene használnia. A fenti ábra azonban azt mutatja, hogy ha a mostani három szolgáltató bármelyike extra frekvenciához jut, akkor azonnal fejlesztésbe kezd.

Közös érdek

„A rádióspektrum szűkösen rendelkezésre álló és jelentős társadalmi, valamint piaci értékkel bíró része a közvagyonnak, így alapvető közérdek annak leghatékonyabb és legnagyobb társadalmi jólétet generáló hasznosítása” – írja az NMHH frekvenciagazdálkodási stratégiája. A dokumentum megemlít néhány olyan eszközt is, amivel még több beruházást lehetne generálni. Nemcsak a plusz frekvenciák tartoznak ide, hanem az ösztönzőbben ható díjazás is.

Miközben a szektorra nemzetközi viszonylatban is rendkívül magas adókat és díjakat vetnek ki, a mobilcégek 2010-ben és 2011-ben is az EU-átlagot meghaladó mértékben költöttek a hálózatuk fejlesztésére – mondta Kis Gergely, az eNet kutatócég elemzője, aki egy szerdán kiadott elemzéssel igyekezett bebizonyítani, hogy most is van verseny a magyar mobiliparban.

Lassan azért összeáll a kép, hogy mit is lehet lépni a mobilipar fejlesztése érdekében. Ha egy negyedik hálózat felépülését és egy új szolgáltató kemény küzdelmét akarjuk látni, akkor jöhet a negyedik szolgáltató. Az emberek többsége valószínűleg egy éven belül nem tudná kihasználni az új szolgáltató előnyeit, mert a hűségszerződések nem válnak érvénytelenné. De ha hónapokon belül megvalósított hálózatgyorsítást, a lefedettség drámai bővülését akarjuk látni, akkor inkább az tűnik jónak, ha sürgősen eladják a nem használt frekvenciablokkokat, mégpedig azoknak a társaságoknak, amelyek azt rögtön használni tudnák.

Kórház az Amazonas vizein

2012. december 8., 08:40 Módosítva: 2012.12.08 08:40
92

Az Amazonas közepén lévő Suruacá nehezen megközelíthető falu, ahol énekkel köszöntik a vendégeket, a mangófák ágai roskadoznak a gyümölcsök alatt, és a 18 kilométer széles Tapajo folyó végeláthatatlan partján legfeljebb egy-két helyivel futunk össze. Ideális nyaralási célpont az okostelefon állandó csörgésétől megfáradt banki alkalmazottaknak, akik el akarnak vonulni a világ elől. De akik nem pihenni jöttek, hanem ide születtek, azoknak óriási szívás ez az elszigeteltség. Nekik éppen a csörgő telefon javítja a túlélési esélyüket.

Plazmatévé a fabódéban

Magyar fejjel felfoghatatlan, hogy mennyire távol van ez a falu mindentől. Rio de Janierótól először egy 3500 kilométeres repülőutat kell megtenni a Santarém nevű városig, innen negyven perc autózással érjük el a Tapajos folyó partját, ahol hajóra ülve három óra alatt Suruacához érünk. De az utolsó kilométer is tartogat olyan meglepetéseket, ami már a turistának is szívás. Alacsony vízállásnál a hajóról ladikba kell átszállni, és a végén még ötszáz méter gyaloglás vár az utazóra a part menti sekély vízben, 36 fokos napsütésben.

Az út nehézségei ellenére úgy tűnhet, hogy már ezt az eldugott porfészket is bevette a hitech. Csoportunk tradicionális üdvözlését a helyi fiatalok az okostelefonjukkal rögzítik, és a falu egyik szedett-vedett fabódéjában még műholdas plazmatévé is akad, amelyen éppen a Forma–1 mindent eldöntő zárófutamát adják. A rádió épületében modern laptopok sorakoznak, és távolról felismerhető a falu a helyi mobilszolgáltató magas adótornyáról.

Tovább

Az Apple modelljét másolja egy kínai cég

2012. december 7., 15:17 Módosítva: 2014.02.12 15:23
15

Az Apple sikertörténetét honosította meg Kínában a Xiaomi Technology mobiltelefonkészülék-gyártó vállalat. A Xiaomi a siker érdekében hasonló marketingstratégiát alkalmazott, és az Apple-höz hasonló marketingstratégiájával és rajongótáborával érte el a sikert. A vállalat alapítója Lej Dzsun – aki maga is Steve Jobs stílusban jelenik meg, farmernadrágban és fekete ingben – az Apple marketingtaktikáját idéző módszerekkel építette ki a vállalat közepesen árazott, felsőkategóriás, az exkluzivitás érzetét keltő okostelefonjainak rajongói bázisát.

Lényeges különbség, hogy a Xiaomi nem épített ki márkakereskedő-hálózatot mint az Apple, termékeit kizárólag az interneten értékesíti. Ebben különbözik nagy belföldi versenytársaitól is, a Lenovo Group, a ZTE Corp és a Huawei Technologies vállalatoktól, amelyek mobilszolgáltatókkal együttműködve nagy tételekben értékesítik termékeiket. Ez a leszűkített kínálati profil az, ami megteremti a Xiaomi számára az exkluzivitás érzetét keltő marketing előnyt. Lej Dzsun a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a vállalat nem az eladásai növelésére törekszik, inkább a vevőiket akarják kielégíteni és kellemes meglepetésekkel szolgálni nekik.

Percek alatt elkapkodták a telefonjaikat

A Xiaomi már 300 ezer darabot adott el az októberben bemutatott legújabb, a Samsung Galaxy S3 és az Apple iPhone5 készülékekéhez hasonló paraméterekkel rendelkező modelljéből, ami csak feleannyiba kerül, mint az Apple legújabb csúcstelefonja. A telefon ötvenezres nyitókészlete alig két perc alatt fogyott el, és a nagyobb tételeket is legalább ilyen gyorsan elkapkodták.

A 2010 áprilisában létrejött Xiaomi 2011 októberében adta el első termékét, és a legjobb úton haladnak afelé, hogy az idén már 7 millió készüléket értékesítsen, szemben korábbi 2 milliós tervével. A vállalat az idén mintegy 13 milliárd yüan, azaz kétmilliárd dollár bevételre tehet szert. A piaci elemzők által feltételezett 10 százalékos haszonkulccsal a Xiaomi nyeresége az idén 200 millió dollár lehet.

A Gartner piackutató vállalat becslése szerint Kína az idén előzi meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb nemzeti okostelefon piacaként. Egyes becslések szerint Kínában az idén 165-170 millió okostelefont értékesítenek a tavalyi 78 millió után.

Tovább bővül a T-Mobile 4G-s hálózata

2012. december 7., 11:56 Módosítva: 2012.12.07 11:56
2

A fővárosi lakosság 99 százaléka érheti el a T-Mobile negyedik generációs mobil hálózatát (4G/LTE). Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója a társaság pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a cég kínálatában megjelentek az első 4G/LTE-kompatibilis okostelefonok, és január elsejétől a mobilinternet-csomagjaik is megújulnak.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a kültéren Budapest lakosságának 99 százaléka, beltéren 83 százaléka érheti el a 4G/LTE szolgáltatást. A szolgáltatáshoz több mint 60 vidéki településen is hozzá lehet már férni, így az ország lakosságának közel 27 százalékának elérhető a 4G/LTE kínálta mobilinternetezés lehetősége kültéren.

A modernizáció tavaly májusban kezdődött a Magyar Telekomnál. Mattheisen szerint a hálózatfejlesztés jövőre is folytatódik. A cég 2013-as tervei között szerepel, hogy a jövő év végéig további vidéki településeken biztosítsák 4G/LTE elérhetőséget, és a lakossági 2G/EDGE lefedettséget a jelenlegi 90-ről közel 100 százalékra emeljék.

Keszég Attila, a Magyar Telekom értékesítési és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a T-Mobile a főváros lefedésével egyidejűleg forgalomba hozza az első 4G/LTE-képes okostelefonokat is. A cég azt várja, hogy hónapokon belül szinte minden új okostelefon LTE-képes lesz. A vállalat 2012 decemberétől két új mobilinternet-csomaggal bővíti portfólióját, illetve 2013. január 1-jétől teljesen megújítja mobilinternet-csomagjait. A különböző szintű csomagokat az ügyféligényekhez igazodva sávszélesség és a benne foglalt adatmennyiség alapján differenciálja. A változások nyomán a 4G/LTE alapú szolgáltatás még szélesebb ügyfélkör számára válik elérhetővé.

Az Apple legrosszabb tőzsdei napja négy év alatt

2012. december 6., 10:28 Módosítva: 2012.12.06 10:28
61

A DAF német pénzügyi portál szerint a tőzsdei árfolyamok alakulása alapján az Apple-nek van mitől tartania a részvénypiacon; elsősorban a Nokiától, akik komoly konkurenseik lehetnek. Miközben az Apple részvénye a mobiltelefon-piacon kibontakozó éles konkurenciaharctól tartva 6,4 százalékos veszteséggel zárt szerdán New Yorkban, a Nokia árfolyama ezt a félelmet a csütörtöki európai kereskedés kezdete után 10 százalékos erősödéssel igazolta vissza.

Az Apple részvénye szerdán négy éve a legnagyobb egy napon belüli veszteséget szenvedte el. A 2012. szeptember 21-i 705 dolláros árfolyamcsúcs óta az Apple részvénye közel 30 százalékot adott le árfolyamából. Ezzel szemben a Nokia részvénye 2012. július 18-i 1,33 eurós mélypont óta már mintegy 120 százalékkal erősödött.

A Nokia értékesítési offenzívába kezdett a Lumia 920 csúcstermékével Kínában a China Mobile partnereként, az Apple viszont még nem alakított ki együttműködést a legnagyobb kínai mobilszolgáltatóval.

Földrengést jelez előre az okostelefon

2012. december 5., 21:01 Módosítva: 2013.06.24 12:16
4

Új alkalmazással bővítenék az okostelefonok tudástárát amerikai kutatók, akik a földrengések előrejelzését és a már lezajlott rengések elemzését várják az eszköz fejlesztésétől. A Kaliforniai Egyetem Berkeley Szeizmikus Laboratóriumának kutatói szerint a mobiltelefonokba szerelt gyorsulásmérő alkalmas a rengések detektálására.

Fejlesztés alatt áll egy olyan alkalmazás, amely rögzíti is a rengéseket, majd egy központi szervernek elküldi az adatokat. Ha figyelembe vesszük a használatban lévő okostelefonok nagy számát, igen sok részletes adathoz lehetne hozzájutni ezen a módon arról, hogy ki, mit és hol észlelt - vélekednek a kutatók. Szerintük sokat segíthetne a kaliforniai földrengések előrejelzésében egy ilyen rendszer, ráadásul a jövőre vonatkozó kockázatértékelést is lehetővé tenné.

Munkájukról az Amerikai Geofizikai Egyesület találkozóján számoltak be, amely a földtudományokkal foglalkozó kutatók legnagyobb éves gyűlése a világon. Jelenleg 5-ös erősségű földrengést tudunk detektálni, de ha a jövőben jobb gyorsulásmérők kerülnének az okostelefonokba, ennél kisebb rengéseket is észlelhetnek - idézte Qingkai Kongot, a kutatók egyikét a BBC hírportálja.

Már gyártják az iPhone 5S-t

2012. december 5., 18:03 Módosítva: 2012.12.05 18:03
158

Alig pár hónapja jelent meg és hódította meg a világot az iPhone 5, máris elkezdtek szivárogni az első pletykák a telefon következő, hetedik generációjáról. Ahogyan eddig két alkalommal is (a 3G után a 3GS, a 4 után a 4S), az Apple valószínűleg most is csak kisebb változtatásokat eszközöl az aktuális generáción, az új modell kicsit gyorsabb, kicsit erősebb lesz, a híresztelésekben szereplő iPhone 5S név is erre utal. Aztán a következő, újabb páros számú évben jöhet megint a nagyobb újítás, ahogy eddig is mindig.

Az iPhone 5S-ről nagyon keveset tudni egyelőre, az egyetlen vissza-visszatérő spekuláció, hogy az Apple 2013 közepére időzíti a megjelenését, vagyis felpörgeti az új generációk érkezésének sebességét, és rövidít kicsit a régi életciklusán, pontosan úgy, ahogy az iPad esetében tette. Ennek egyrészt az lenne az értelme, hogy az új termékeit automatikusan milliós példányszámban azonnal elkapkodó rajongótáborral keresletet gerjeszt magának a hagyományosan lanyhább nyári időszakban (karácsony előtt pedig maga a szezon fogja hozni a forgalmat, nem kell hozzá feltétlenül új készülék). Másrészt ezzel nagyjából egyszerre jelenne meg a piacon a nagy konkurens Samsung új csúcskészülékével, és nem ismétlődne meg az idei történet, amikor a Galaxy S3 nyáron épkézláb konkurencia nélkül tudott a világ kedvenc okostelefonjává válni.

Az Etradesupply értesülései szerint az Apple már el is készült az első próbasorozattal iPhone 5S-ből, ez 50-100 ezer készüléket jelent, amelyeket aztán lehet tesztelni, alkatrészeket cserélgetni benne, tuningolni. Az oldal megszerzett pár fotót is az állítólagos gyártósorok mellől (persze nem kizárt hamisítvány az egész), amelyen az látszik, hogy a borítás alatt szinte minden változatlan, kicsit változik az LCD-panel és az alaplap rögzítésének módja, illetve a készülék felső részén jelenik meg pár gyanús elem. A képek technikai adatok híján igazán csak arra jók, hogy a tesztpéldányok létezését megerősítsék, és ezzel azt a pletykát is, hogy tényleg 2013 nyara a premier megcélzott ideje.

iPhone-5S-rear-housing

Kétharmados többséget szerzett az Android

2012. december 5., 10:44 Módosítva: 2012.12.17 13:21
33

Az IDC által készített friss tanulmány szerint a 2012-ben boltokba került mobiltelefonok 68,3 százalékán Android operációs rendszer fut. A Google mobil operációs rendszere ezzel jelentős fölénybe került a második helyezetthez, az Apple 18,8 százalékos részesedésű IOS-éhez képest. A piackutató cég szerint az Android előnye annak köszönhető, hogy számos gyártó használja az operációs rendszert, a lehető legváltozatosabb platformokon.

Az IDC arra is kitért, hogy az Androidot a leggyakrabban a Samsung telepíti a saját gyártmányú eszközeire, de az LG Electronics és a Sony is előszeretettel használja az operációs rendszert. Az előrejelzés szerint az Android 2016-ig biztosan megőrizheti a piacvezető pozícióját, és akkor sem veszíti el, csupán 63,8 százalékosra csökkenhet a részesedésük. Az IDC az Apple-t és a Microsoft Windows Phone operációs rendszerét tartja az Android legjelentősebb riválisainak.

A mobil operációs rendszerek piacán már jövőre is változásokra számíthatunk. A néhány éve még a legnépszerűbb okostelefonokat gyártó Blackberry részesedése mostanra 4,7 százalékosra csökkent, és az IDC szerint 2016-ra ez annak ellenére is tovább csökkenhet, hogy jövőre új operációs rendszert terveznek. Szintén 2013-ban érkezik a Linux is nyílt forráskódú, mobiltelefonokhoz tervezett operációs rendszere; az IDC ennek kétszázalékos részesedést jósol, ami négy év múlva másfél százalékra zsugorodhat.

Dél-Koreáé a mobilpiac 30 százaléka

2012. november 28., 10:55 Módosítva: 2012.11.30 15:43

Az idén első alkalommal szerzik meg a világpiac több mint 30 százalékát a dél-koreai Samsung Electronics Co. és LG Electronics Inc. mobiltelefonkészülék-gyártók – jelzi a Samsung Securities Co. piaci elemzése.

A két készülékgyártó együttes piaci részesedése az idén a számítások szerint eléri a 30,1 százalékot, ezen belül a Samsung 26,4 százalék, az LG 3,7 százalék részesedésre tesz szert. Tavaly a két vállalat együttesen 26,8 százalékos piaci részesedést szerzett meg, tíz évvel ezelőtt pedig 13,5 százalékos volt a részesedésük. A 20 százalékos küszöböt 2007-ben lépték át.

A piaci részesedés növekedését a magas kutatás-fejlesztési beruházási aránynak tulajdonítja a Samsung elemzése. „A Nokia mellett a Samsung Electronics és az LG Electronics támogatta nagy kutatás-fejlesztési befektetésekkel globális értékesítési erőfeszítéseit az 1990-es évek vége óta" – mutatott rá Harrison Jo, a Samsung Securities elemzője.

A várakozások szerint a Samsung az idén 404 millió, az LG 56 millió mobiltelefont értékesít. A Samsung Securities előrejelzése szerint jövőre 456, illetve 65 millió készüléket adnak majd el, ami 32,2 százalékos piaci részesedést biztosít majd számukra a világon. A két vállalat 2014-ben pedig 33,3 százalékát tudhatja majd magának az 1,7 milliárd darabos világpiaci forgalomnak.

Okostelefont dob piacra a Microsoft?

2012. november 28., 09:30 Módosítva: 2012.11.29 13:28
22

Az iPhone-t, és még tucatnyi okostelefont, tabletet, laptopot, játékkonzolt és egyéb hitech kütyüt gyártó kínai Foxconntól szivárgott ki egy szerződés, ami szerint a cég megegyezett a Microsofttal a cég saját márkás okostelefonjának gyártásáról. A Digitimes értesülései szerint a telefon 2013 közepén kerül a piacra, és az Amazonnál lehet majd megvásárolni online. A készüléken természetesen a Windows 8 mobilos verziója futna, egyéb technikai részleteket még nem tudni.

A Microsoft belépését a tabletek és az okostelefonok piacára régóta rebesgetik már, előbbi a Surface-szem most meg is történt. A telefonná valószínűleg a Surface-ben alkalmazott megoldásokat és a tablet tapasztalatait használnák fel, elképzelhető hogy a márkanévvel együtt. A netes szleng mindenesetre jó előre a MicroPhone (mikrofon) becenevet akasztotta a készülékre.

A Microsoft jó ideje működik már együtt okostelefon-gyártókkal, a HTC-t és a Nokiát érdemes kielemli közülük. Utóbbival különösen erős a kapcsolat, a Microsoft egymilliárd dollárt fizetett a finneknek, hogy az a telefonjait Windows operációs rendszerre váltsa.

Szintén Microsoft-közeli friss pletyka, hogy a cég jövőre Európában indítana bolthálózatot a nagy sikerű Apple Store lánc mintájára.

Alig lesz szupergyors mobilnet a világban

2012. november 24., 08:40 Módosítva: 2013.02.06 15:28
34

Jövőre történelmi rekordot állíthat fel a mobilipar, mert várhatóan több előfizetés lesz, mint amennyi ember él a bolygónkon. Most 6,4 milliárd SIM-kártya van forgalomban, és a 9 százalékos éves növekedés alapján számuk túlszárnyalja majd az akkorra várható  7,1 milliárdos populációt. Ez jól hangzik, de valójában soha nem lesz mindenkinek mobiltelefonja. Douglas Gilstrap, az Ericsson üzleti stratégiájáért felelős vezetője szerint az emberek 70 százalékának lesz hozzáférése, és a kiugróan magas számot az magyarázza, hogy sokaknak egyszerre több előfizetésük is lesz.

A mostani 6,4 milliárdos előfizetőszám is úgy jön ki, hogy nagyjából 4,3 milliárd embernek van egy vagy több előfizetése. Az Ericsson becslése szerint most 1,5 milliárd kártya biztosít mobilnetes hozzáférést, és ezen a területen olyan brutális fejlődés lesz, hogy a 2018-ban várható 9,3 milliárd előfizetésből már 6,5 milliárd lesz mobilnet.

A világ mobilnetes adatforgalma kicsit elszállt a hang által generált adatforgalomhoz képest. De a fejlődő országok új előfizetői miatt még az utóbbi is növekszik.
A világ mobilnetes adatforgalma kicsit elszállt a hang által generált adatforgalomhoz képest. De a fejlődő országok új előfizetői miatt még az utóbbi is növekszik.

Hallo? Hola!

A növekedés motorja egészen biztosan nem a hazánkat is magába foglaló Közép- és Kelet-Európa lesz, mert már most is élen állunk a 128 százalékos mobil penetrációval. Ugyanakkor a fejlődő országokban még rengeteg a lehetőség, például Kínában csak 81 százalékon áll a mobil penetráció.

Leginkább az hajtja a piacbővülést, hogy ezekben az országokban elképesztő mértékben nőtt a középosztály. Brazíliában az elmúlt évtizedben 30-40 millió fővel bővült ez a társadalmi réteg, miközben 9 millió új SIM-kártyát regisztráltak. Paulo Bernardo, Brazília kommunikációs minisztere az Ericsson üzleti innovációs fórumán elmondta, hogy tavaly 99 százalékkal nőtt, azaz gyakorlatilag megduplázódott a mobilnetre csatlakozó eszközök száma, idénre pedig 70 százalékos növekedést jósolnak a szakértők.

Mbps, kbps

Világszinten az elmúlt években jelentősen nőtt a hálózatokon a letöltési sebesség. Az Ericsson frissen kiadott jelentése szereint a 2010 januári mérésekhez képest 70 százalékos volt a gyorsulás, és az okostelefonokon már 1,3 megabitnél nagyobb az átlagos letöltési sebesség. Ez mondjuk pont Brazíliában nem érezhető, és a TIM Brazil hálózatán már a 300 kilobites kapcsolatnak is örülni lehet. Ugyanakkor vannak olyan szolgáltatók is, amelyek hálózatán a letöltési sebesség háromszorosan több a globális átlagnál.

A hálózatfejlesztések irányával kapcsolatban nem állítanánk, hogy az Ericsson túlzottan optimista. A negyedik generációs mobilszolgáltatás, a 4G/LTE terjedésével kapcsolatban azt állítja a svéd vállalat, hogy 2018-ban is csak minden ötödik embernek lesz ilyen hozzáférése. Az emberiség legnagyobb része 3G-n, HSPA technológiával tud majd a mostaninál is nagyobb sebességen böngészni, és jövőre elkezd jelentősen visszaesni az elavult második generációs GSM hálózat piaci részesedése.

Tulajdonképpen nincs okunk panaszra, a magyar szolgáltatók hálózatai frissültek, a mezőny élén vannak.
Tulajdonképpen nincs okunk panaszra, a magyar szolgáltatók hálózatai frissültek, a mezőny élén vannak.

Ingyen nem ment

A telefonokra letöltött tartalom legnagyobb része videó, ez az adatforgalom 25 százaléka. A videónézés nagy teher a mobilszolgáltatóknak, mert a mozgókép nagyon érzékeny a kapcsolat minőségére: jelentősen rontja a felhasználói élményt, ha a sávszélesség hiánya miatt csúnyán akadozik a lejátszás. A tartalomszolgáltatók ugyanakkor előnyös helyzetben vannak, mert a letöltésekből világosan látható, hol nagyon pocsék a hálózat minősége.

„Azt figyeltük meg a Spotify zeneszolgáltatás statisztikáiban, hogy Lady Gaga számait a svédek gyakran hallgatják a hétvégén. Az Egyesült Államokban viszont éppen ellenkező a helyzet, ott szombaton és vasárnap tapasztaltuk a legnagyobb visszaesést” - mondta Niklas Twetman, a BMG zeneipar óriáscég üzletfejlesztési menedzsere. A jelenség okára is rájöttek, az amerikaiak főleg a munkahelyükön vagy az iskolában hallgatnak zenét az interneten, mert ezeken a helyeken sokkal jobb az internetelérés, mint otthonaikban.

Niklas Twetman azt is elmondta, hogy az online zenesugárzás (például a Spotify és a Deezer) nemcsak megmentette a zeneipart, de bizonyos országokban minden korábbinál nagyobb bevételt generált. A siker kulcsa pedig az volt, hogy ezek a szolgáltatók a havidíjért cserébe egyszerűvé tették a zenék digitális beszerzését – még a Pirate Bay kalózportál használatánál is egyszerűbbé.

A 4G/LTE szupergyors hálózat, 100 megabitet és többet is tud. Csak éppen a terjedése nem lesz túl gyors.
A 4G/LTE szupergyors hálózat, 100 megabitet és többet is tud. Csak éppen a terjedése nem lesz túl gyors.

Az Ericsson azzal próbál segíteni a szolgáltatóknak, hogy bevizsgálja a készülékeket, és így pontosan kiderül, hogy miként kell finomhangolni a hálózaton a Blackberry, az iPhone és az Android alapú készülékek kiszolgálását. Ez nemcsak a videolejátszás minősége miatt fontos, mert a felhasználói élményt az is jelentősen rontja, ha idő előtt lemerül az okostelefon akkuja.

Az Ericsson szakértői kivizsgálták a pénzért megvásárolható és az ingyenes játékok működését, és arra jutottak, hogy az utóbbiak harmincszor nagyobb adatforgalmat generálnak a hálózaton, mert le kell tölteniük a reklámokat. Ez pedig a készülék akkuját 25 százalékkal jobban meríti, mint a fizetős appok.

Egyre kevesebbet sms-ezünk

2012. november 16., 07:25 Módosítva: 2012.11.16 07:25
18

Most először csökkent a mobilhasználók köreiben az sms-küldés népszerűsége, derül ki az amerikai forgalmi adatokat elemző US Mobile Data Market Update Q3 2012 tanulmányból. Az okostelefonok terjedésével a telefonálás egyre inkább háttérbe szorul a mobilok funkciói közül, és most erre az útra lépett az sms-küldés is. Amerikában ma egy átlagos mobilhasználó havi 678 sms-t küld, ami 3 százalékos csökkenést jelent az eddig folyamatos emelkedést mutató grafikonon a legutóbbi negyedév óta. Amerikában az sms-eket általában nem egyesével számlázzák le a telefonszámlán, hanem 20-30 dollárért olyan csomagot választ az ember az előfizetéséhez, amiben végtelen (a gyakorlatban ez több ezres nagyságrendet jelent) sms-küldési lehetőség van.

Az sms hagyományosan az egyik legnagyobb profittal kecsegtető terület a mobilszolgáltatók számára, hiszen az üzenetek továbbítása szinte semmibe nem kerül, a hozzá szükséges hálózati infrastruktúrát amúgy is fenn kell tartani a telefonhívások miatt. Egy-egy sms árán a továbbításához szükséges költségekhez képest több száz, vagy ezer százalékos haszon is lehet a mobilcégnél.

A felmérések szerint az sms-forgalom csökkenése nem azt jelenti, hogy visszaesne az üzenetküldési kedv, inkább azt, hogy más, hasonlóan kényelmes, viszont ingyenes platformokat használnak ehhez a mobilosok. Ilyen például az iPhone-ok közti ingyenes üzenetküldést biztosító iMessage, a facebook cset funkciója, vagy az internetes telefonbeszélgetéseket nyújtó szolgáltatások mellékes üzenetküldő moduljai, mint a Skype vagy a Viber. Ezeknek közös jellemzője, hogy internetes adatforgalmat generálnak, így a mobiltársaságoknak a beszélgetések és az sms helyett egyre inkább az online adatforgalmi csomagokon kell majd bevételt produkálniuk az elemzők szerint. Ennek a tervnek is keresztbe tesz, hogy egyre népszerűbb a wifi használata az okostelefonokról, ilyenkor az otthoni, munkahelyi, vagy egy nyílt, ingyenes hotspot hozzáférését használja az ember, és nem fogyasztja a telefonja adatforgalmi csomagját.

Az Android uralja az okostelefonok piacát

2012. november 14., 16:46 Módosítva: 2012.11.15 09:28
58

Enyhén zsugorodott 2012 harmadik negyedévében a mobiltelefonok piaca, a 428 millió eladott készülék 3,1 százalékos csökkenés 2011-es harmadik negyedévéhez képest. A teljes piacnak már a 39,6 százalékát teszik ki az okostelefonok. Továbbra is az Apple és a Samsung uralja az okostelefon-gyártók toplistáját, és a két gyártó együtt a piac 46,5 százalékát birtokolja. A harmadik helyen tavaly még a Nokia állt, de a finn cég a hetedik helyre csúszott vissza. Most a Blackberryket gyártó RIM áll a dobogó harmadik fokán, nem sokkal marad le tőle a HTC. Mindkét gyártó eladásai csökkentek az elmúlt negyedévekben.

 Cég  3Q12 darab  3Q12 részesedés %  3Q11 darab  3Q11 részesedés %
 Samsung 97 956,8 22,9 82 612,2 18,7
Nokia 82 300,6 19,2 105 353,5 23,9
Apple 23 550,3 5,5 17 295,3 3,9
ZTE 16 654,2 3,9 14 107,8 3,2
LG Electronics 13 968,8 3,3 21 014,6 4,8
Huawei Device 11 918,9 2,8 10 668,2 2,4
TCL Communication 9 326,7 2,2 9 004,7 2,0
Research in Motion 8 946,8 2,1 12 701,1 2,9
Motorola 8 562,7 2,0 11 182,7 2,5
HTC 8 428,6 2,0 12 099,9 2,7
Others 146 115,1 34,2 145 462,2 32,9
 Összes  427 729,5  100,0  441 502,2  100,0

A Gartner elemzői szerint az utolsó negyedévben nem várható akkora felpezsdülés a piacon, mint ami korábban a karácsonyi időszakot jellemezte. Egyrészt a fogyasztók óvatosabban költenek, másrészt pedig egyéb műszaki eszközöket, például táblagépeket keresnek.

Samsung értékesítései továbbra is gyorsulnak, a harmadik negyedévben a dél-koreai cég 98 millió készüléket adott el, ezzel évről évre 18,6 százalékkal növelte eladásait. A Samsung több árkategóriát lefedő Galaxy-sorozatával nagyon sikeres.

 Operációs rendszer  3Q12 darab  3Q12 részesedés  %  3Q11 darab  3Q11 részesedés %
Android 122 480,0 72,4 60 490,4 52,5
iOS 23 550,3 13,9 17 295,3 15,0
Research In Motion 8 946,8 5,3 12 701,1 11,0
Bada 5 054,7 3,0 2 478,5 2,2
Symbian 4 404,9 2,6 19 500,1 16,9
Microsoft 4,058.2 2,4 1 701,9 1,5
Egyéb 683,7 0,4 1 018,1 0,9
 Total  169 178,6  100  115 185,4  100

A Nokia forgalma darabszám alapján 21,9 százalékkal csökkent, de 82,3 millió eladott készülék jobb, mint amire a Gartner korábban számított. A piackutató szerint ezt a fejlődő piacokra szánt Asha készülékeknek köszönheti a finn gyártó. Csak az okostelefonok tekintetében zárt nagyon rossz negyedévet a Nokia, mert csak 7,2 milliós eladást hozott össze. A Lumnia telefonok segíthetnek ezen, de ennek 2013-ig már nem lesz jelentős hatása.

Az Apple 23,6 millió telefont adott el, és már felkészült a karácsonyi időszakra az Iphone 5 bevezetésével. A Gartner szerint a következő negyedév lesz az Apple eddigi legerősebb negyedéve, így van ez már évek óta.

Az operációs rendszerek tekintetében az Android folytatta lendületes növekedését, 19,9 százalékponttal erősödött. Annak ellenére, hogy a RIM veszít részesedéséből, feljött a harmadik helyre, a Symbian pedig lassan végleg eltűnik.

Erős és egyedi a Windows Phone 8

2012. november 13., 18:04 Módosítva: 2012.11.14 16:47
169

Harry Houdini megirigyelné azokat a szemkápráztató trükköket, amiket a Windows Phone 8 operációs rendszer bevet. Miként lehet egy 4,3 hüvelykes kijelzőt használhatóvá tenni, hogy a kisebb kezűek is elérjék a programindító csempéket? Le kell csalni a felső egy centimétert, így a hasznos felület csak 3,8 hüvelyk átlójú téglalapon terül el, ami közel van a használhatósági etalonnak tekintett 3,5 hüvelykes képátlóhoz. Hogyan lehet a régi működési alapelvek megtartása mellett új dizájnt bevezetni? Az ikonoknak szánt négyzetrácsot ki kell tölteni színnel.

Lassú átmenet

Annak, aki még nem használt Windows Phone készüléket, újdonság lehet, hogy milyen egyszerűen személyre lehet szabni a kezelőfelületet. Szinte mindegyik alkalmazás felajánlja, hogy a főmenübe tűzzünk valamit; ez lehet indítóikon, egy zenei album, névjegyek csoportja, vagy egy mappa a levelezésünkből. Teljesen el tudjuk távolítani a főmenüből a személytelen és statikus ikonokat, hogy ott csak a legfontosabb információk legyenek láthatók. A többi tartalmat úgyis megtaláljuk az alkalmazásokban.

Az alábbi osztott képen jól látszik, hogy miként nézett ki a teszteléshez kölcsönkapott HTC 8X telefon a gyári elrendezéssel, illetve azután, hogy teljesen a személyes igényeimhez igazítottam a főmenüt. Például nem használom a OneNote jegyzetelőt, mert az Evernote jobban tetszik. Ezen kívül szeretem gyorsan elérni a családtagjaimat és a rovattársaimat, és kiemelten fontosak a feleségemtől érkező levelek.

fomenu

Az előző verzióhoz képest megváltozott a zárolási képernyő is, a Windows Phone 8-ban (WP 8) öt alkalmazás értesítéseit tudjuk megjeleníteni. A háttérkép vezérlését is programokra bízhatjuk, a HTC például időjárási adatokat jelenít meg, a Bing a háttérképet cserélgeti, a Facebook pedig a falról válogat fotókat.

Mélyebb bugyrokban

Az sem meglepő, hogy a Microsoft gondolt a gyermekes felhasználókra. Nyilván senkinek sem kell elmagyarázni, hogy egy hisztériás gyereket milyen gyorsan megnyugtathatunk egy kézbe nyomott kütyüvel, tehát életbevágó megoldásról van szó. A Windows 8-on ehhez létre kell hozni egy felhasználói fiókot, amin bejelöljük, hogy gyermek használja. Okostelefonon egy fokkal egyszerűbb a helyzet, a Gyermeksarok nevű app látja el a poronty felügyeletét. Ebben egyenként kiválasztjuk a gyermekbarátnak vélt zenéket, videókat, játékokat és alkalmazásokat, és abban a megnyugtató tudatban nyomjuk utódunk kezébe a mobilt, hogy nem fog a nevünkben sms-eket küldözgetni. A Gyermeksarokból természetesen csak jelszóval lehet kilépni.

Ez a családbarát megoldás a rivális platformokon nem található meg; az Android felhasználói fiókokat csak a legfrissebb 4.2-es verzióban nyújt, ami most még csak az új Nexusokon érhető el, az Apple iOS-ben pedig egyáltalán nincs ilyen funkció.

Kommunikáció

Sajnos az előző verzióból megmaradt néhány apróbb hiba, például a főmenü csempéjéről akkor is eltűnik az olvasatlan levelek száma, ha csak egy emailt olvastunk el, és több tucatra másikra egy pillantást sem vetettünk.

A telefonálásban nem történt nagy változás, vagy legalábbis nem olyan, amit a júzer is látna. Pedig a kód igencsak megújult, az alkalmazás fejlesztők ugyanis beépíthetik a rendszerbe a saját VoIP-telefonjukat (mint amilyen a Skype vagy a Viber). Így a felhasználónak nem kell törödnie az különböző VoIP-alkalmazások ki-be kapcsolgatásával, ha egyszer telepítette, fogadhatja a hívásokat.

Sajnos az üzenetküldés nem lépett ekkorát előre, pedig nagyon jó lenne Gmailt vagy más, Jabber-alapú csevegőszolgáltatást is bekötni a rendszerbe. A Microsoftnak érdemes lett volna támogatnia a szabványos megoldásokat, mert a csoportos csevegésre alkalmas Szobák funkció, amiben a tagok naptárat és üzeneteket oszthatnak meg egymással, bosszantóan zárt rendszer. Csak Windows Phone alatt működik, így hiába hívtam meg a feleségemet csevegni, Androidról nem tudott csatlakozni. Ez a szabványos és nyílt Jabber (XMPP) protokollal nem lenne probléma.

Rohanó világ

A második legfontosabb eszköz a telefon böngészője, ami a WP 8-ban az Internet Explorer 10-es verziójára frissült. Nem lehet okunk panaszra, a Javascript teljesítményt mérő Sunspider 900,6 pontot adott, amivel a HTC 8X nagyjából az iPhone 5 kategóriájában van. De aki nem a mérések híve, annak elég azt tudnia, hogy érezhetően nagyon gyors a brózer.

A kezelőfelületen maradt a régi, csak a címsor melletti gomb funkcióját tudjuk megváltoztatni; ha nem kell a leállítás/frissítés, akkor azt a böngészőlapokat vagy a kedvenceket megnyitó gombra cserélhetjük le.

Tájfutóverseny

wp ss 20121107 0008.png
Fotó: Index

Nagy hiányérzetem volt az alapértelmezett Bing Térkép használatakor is. A Nokia Lumián megszoktam, hogy a tömegközlekedés app segítségével pillanatok alatt megnézhetem, hogy adott helyen melyik járatra érdemes felugrani, hogy a lehető leggyorsabban célba érjek. De a Bing önmagában nem tud ilyet, vagy autós útvonalat keresünk, vagy gyalogosat. Az utóbbit a napi ingázásomat jelentő Budafok-Óbuda viszonylatban kemény lett volna letesztelni.

A tömegközlekedési útmutató hiánya azért is fájó, mert a Bing egyébként a Nokia térképészeti technológiáját használja. Igen, még a HTC mobilján is, mert a Microsoft kötött együttműködési megállapodást a finn mobilgyártóval. Ennek köszönhetően a korábbinál jobb forgalmi információkat kapunk, és előre le tudjuk menteni a telefonra az országos térképeket, tehát külföldön nem roamingolva kell letölteni az adatokat. De ennek a változásnak a további hátulütője, hogy nincs a rendszerben navigációs szolgáltatás. A gyártóknak kell feltelepíteniük ilyen appot, amit a HTC pont nem tett meg, vagy rábízhatják a júzerre a választást.

Hang és fény

Sok felhasználó berzenkedik attól, hogy célszoftverrel rakjon zenét a telefonjára, noha ennek is megvan a maga előnye, mert minden fájl garantáltan a megfelelő helyére kerül. Mindenesetre ez sem lehet gond már a WP 8-on, mert a telefonokat egyszerű háttértárként is csatolni tudjuk a géphez, és fájlkezelővel másolhatunk rá állományokat. A zenével kapcsolatban muszáj megemlíteni azt is, hogy a Microsoftnak van online zeneszolgáltatása és -boltja, de ennél többet nem érdemes foglalkozni vele, mert hazánkban ezek nem elérhetők. Aki nagyon szeretne fizetni a zenéért, az feltelepítheti a telefonjára a Deezert, ami már elérhető a WP rendszeren.

A kamera szoftverében több újdonságot találunk, például a kijelzőn csippentve tudunk zoomolni, de a legnagyobb fejlesztések ebben az esetben is láthatatlanok. A kamera appot úgy írták át, hogy a külső fejlesztők szoftveri közvetlenül be tudjanak épülni. Így rögtön a kamera interfészéről elérhetők bizonyos extra funkciók, mint például a szabályozható sorozatfelvétel, a panorámafotó, valamint a hipszter effektek generálása.

Beállíthatjuk a telefonon, hogy képeinket automatikusan mentse el a Microsoft Skydrive tárhelyre, ahol 7 gigabájt áll a rendelkezésünkre. Ebben a funkcióban rejlik a Windows platform egyik ereje, mert a Skydrive az asztali Windows 8-ba is be van kötve, és minden interneten tárolt tartalom elérhető mindegyik rendszeren. Magyarán a telefonnal felvett képeket nem kell másolgatni, mert azok rögtön elérhetők az asztali Windows képgalériájában. A WP 8-on persze más közösségi portálokra is néhány gombnyomással fel tudunk tölteni fotókat.

Pasziánsz helyett

Még két olyan megoldás maradt a végére, amiben a Microsoft nagyon erős: az egyik a játékosoknak szánt Xbox Live, a másik pedig a vállalati felhasználóknak szánt Office. Az Xbox Live is a platformok közötti összeköttetést garantálja, és egyfajta közösségi portálként funkcionál. A regisztrált felhasználók láthatják az ismerőseik pontjait, versenyezhetnek velük, játékra invitaálhatják őket. Az új SmartGlass nevű telefonos szoftver segítségével pedig a Windows Phone 8 az Xbox-játékok távirányítójaként is működik majd.

Az Office kis ráncfelvarráson ment át. Egyik újdonsága az, hogy külön mappában tárolja az emailben érkezett csatolt fájlokat. De csak azok a fájlok jelennek meg a telefon tárhelyén, amiket egyszer már megnyitottunk. Az Office is eléri a Skydrive-on tárolt fájlokat, a telefonról elkezdhetjük összerakni egy doksi vázlatát, és a számítógépünkről folytathatjuk a szerkesztést. Emellett a vállalati júzerek kaptak egy különálló területet, amit a beállításoknál kell aktiválni. Ez azt teszi lehetővé, hogy a céges fiókunkba bejelentkezve néhány kattintással elérjük a munkahelyünk egyedi appjait – azokat a szoftvereket, amiket senki sem publikált a nyilvános szoftveráruházba, mert csak egy cég alkalmazottjainak hasznosak. Ez nagy terhet vesz le a rendszergazdák válláról, mert nem kell minden egyes telefonra kézzel feltelepíteni a belső vállalati rendszerekhez adatokhoz hozzáférő szoftvereket.

Erős vasak

A szoftver kivesézése után bemutatnám a HTC 8X hardverét is, ami csúcskategóriás alapokon mutatja be a Microsoft vadonatúj rendszerét. A telefon fekete színe kicsit unalmas, de a formája jó, belesimul az ember tenyerébe, és a puha felületű hátlap garantálja azt, hogy a 160 ezer forintos kütyü ne csússzon ki a kezünkből az aszfaltra. Azért a HTC mérnökei kimásoltak egy lapot a Nokia vázlatfüzetéből: a kijelzőt kidomborodó üveg védi, akárcsak a Lumiák esetében.

A HTC 8X kétmagos és 1,5 gigahertzes processzora erőlködés nélkül hajtja meg a WP 8-at, ami nagyon gyorsan fut. Mindezt úgy, hogy rengeteg képpontot kell megjeleníteni a kijelzőn. Az 1280*800 pixeles felbontás miatt a 8X egyszerűen gyönyörű, a betűk és ábrák határvonala olyan sima, hogy egyetlen képpontot sem tudunk szabad szemmel észrevenni.

Finisben

A HTC és a Microsoft nagyon jó telefont rakott össze, ami gyorsan és kényelmesen kezelhető. Jó hír a Windows Phone korábbi verzióit használóknak, hogy a 8-as rendszer nem változott meg annyira, hogy mindent újra kelljen tanulniuk, viszont kibővült számos extrával. Akik pedig más platformról menekülnek a Microsoft karmaiba, azok éppen elég újdonságot találnak a WP 8-ban az Androidhoz és az iOS-hez képest.

Bár az elmúlt háromnegyed évben a Nokia Lumia 800 használata során nem találtam olyan alkalmazást, ami az Android után nagyon hiányzott volna, a WP 8 szoftverboltjának kínálata még mindig messze elmarad a nagy riválisokétól. Alig több mint százezer app érhető el, miközben az Androidon és az iOS-en már bőven félmillió fölött van a kínálat. Ha sok millióan vonzónak találják a Windows Phone 8-at, és a felhasználói bázis nagyra duzzad, akkor a fejlesztők is vonzónak találják majd a platformot, és sok százezer appot készítenek. De ha nem ez történik, akkor hiábavaló volt a Microsoft látványos átalakulása, a Windows Phone örökre a harmadik helyre szorul az Android és az iOS mögött.

(A teszthez használt HTC 8X-et a Speedshop.hu-tól kaptuk kölcsön.)