Csak ablakra tapadva lehet telefonálni

2012. április 10., 13:23 Módosítva: 2012.05.02 13:41
72

Több százan küldték el az Indexnek a mobilszolgáltatókkal kapcsolatos panaszukat, és legtöbben azt írták, hogy csak az ablakra tapadva tudnak telefonálni. A probléma gyakoriságáról árulkodik, hogy egy olvasónk kisfia már ezt játssza a játéktelefonnal, az ablak felé lépkedve: „Halló? Hallasz? Nem hallasz? Így hallasz? Most jó? Nem? És most? Végre hallasz! Hogy vagy?”

Néhol segélyhívásra alkalmatlan szintre süllyed a térerő, és a több megabites mobilinternet sebessége két perc után 20-200 kilobit per másodpercre tud lassulni, írta felháborodott olvasónk, aki szerint ez szomáliai szint. Vannak bizarr számlázási anomáliák is, például egy fix havidíjas előfizetésen megjelent 18 forint tartozás, amit a szolgáltató hónapokig továbbgörgetett. A fix díjat mindig befizető ügyfél eléggé meglepődött, amikor tartozás miatt kikapcsolták a mobilinternetjét. Még jó, hogy nem küldtek behajtókat a lakására.

De a legfurcsább jelenség az, hogy a szlovák határtól 30 kilométerre lévő Gerecsében, illetve a román határtól hasonló távolságban lévő kishomoki térségben időnként a külföldi hálózaton roamingolnak a mobilok.

Pár száz panaszból természetesen nem lehet arra következtetni, hogy rossz a magyar mobilhálózat, sőt a mobilszolgáltatók még mindig azt állítják, hogy Magyarországon nagyon magasak az elvárások, és nemzetközi szinten is jó a hálózatunk minősége. Ennek ellenére meglepett, hogy a legutóbbi hasonló cikkem óta, amit öt évvel ezelőtt írtam, egyáltalán nem változtak a problémák, még mindig az alapfunkciókkal van a legtöbb baj. Kifogásolták is az olvasók, hogy minek hirdetnek a cégek 4G-t, Hipernetet meg Internet Édent, amikor sokszor telefonálni sem lehet.

Muszáj építeni, de tilos

Nem lett volna tisztességes, ha csak a felhasználókat kérdezzük meg a bajokról, és a szolgáltatók is egészen megdöbbentő sztorikat meséltek. A budapesti hegyvidéki kerületekben például olyan szigorú építési szabályzat van, ami megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi a bázisállomások kiépítését – mondta Szabó Tamás, a Vodafone rádiós hálózattervezési és beruházási vezetője.

A gazdag környéken senki nem adná bérbe a saját háza tetejét, pedig antennák nélkül lehetetlen mobilszolgáltatást nyújtani. „Egy frekventált budai kerületben volt olyan terület, ahol nyolc-kilenc éven át próbálkoztunk állomásépítéssel, egy tízemeletest kellett volna befűzni, de ellenálltak. Ennek sok ezer előfizető látta kárát. Aztán egyszer csak csörgött a telefon, a közös képviselő mondta: anyagilag megszorultak, jöhet a bázisállomás" – fogalmazott Szabó.

A Telenor küldött egy képet arról, hogy az antennákat milyen jól el tudják rejteni. Nem fogják kitalálni: a házon látható egyik kémény nem füstöt ereget, hanem rádiójelet, az ugyanis az álkémény, ami több szolgáltató antennáit rejti.
A Telenor küldött egy képet arról, hogy az antennákat milyen jól el tudják rejteni. Nem fogják kitalálni: a házon látható egyik kémény nem füstöt ereget, hanem rádiójelet, az ugyanis az álkémény, ami több szolgáltató antennáit rejti.

Hasonló volt a helyzet egy prémium lakóparkban, ahol a korábban látott legmagasabb bérleti díjnak a sokszorosát akarták elkérni a bázisállomások és antennák elhelyezéséért, amibe a szolgáltatók nem mentek bele. Ezután a lakógyűlés megakadályozta a szolgáltatás kiépítését. Sok esetben azok az emberek okoznak gondot, akik befektetési céllal vesznek lakást, mert őket egyáltalán nem érdekli a lefedettség, hiszen nem laknak ott. Viszont attól tartanak, hogy az antenna elriasztaná a jővőbeni vevőiket.

Valami valahol nem ment

„Úgy kell dolgoznunk, mint az állatorvosoknak. A humán gyógyászat egy fokkal egyszerűbb, mert a beteg el tudja mondani, mi a gondja, hol fáj neki. Az állatorvos viszont csak annyi információt kap, hogy két napja nem eszik a kutya" – mondta Szabó Tamás.

Az ügyfél sokszor nem hajlandó elmondani, hogy a hibát hol és mikor tapasztalta, pedig információk nélkül a mérnökök nem tudnak elkezdeni dolgozni. Müllerné Székely Noémi ügyfélszolgálati igazgató elmagyarázta, hogy minél aktívabb egy felhasználó, annál pontosabban kell tudni, mikor tapasztalta a hibát. Aki óránként tízszer telefonál, annál nagyon hosszú adatsort kell végignézni.

A leggyakoribb panaszt, hogy nem épül fel a hívás, sok minden okozhatja, nem csak a szolgáltató hálózati eszközei. Az irodaházak vasbeton szerkezete, a fémgőzölt füstüveg ablakok, az alumínium redőnyök mind rontják a vételi viszonyokat. Az építőcégek ritkán figyelnek oda a leendő lakók és bérlők mobilozási igényeire, pedig már a tervezésnél sokat lehetne segíteni a szolgáltatóknak és a felhasználóknak. A Telenor azt mondja, sokat segít a szolgáltatás tervezésében, ha az ügyfélszolgálaton jelzik nekik, egy korábban lakatlan épületbe beköltöztek, vagy új ház épült, amit a hálózat megépítésekor még nem vehettek számításba. A cégnél régóta fut egy állomáspályázat is, amivel az épületek tulajdonosai önként jelezhetik, hogy a szolgáltató bázisállomást építhet oda.

Emellett az olyan, a szolgáltató által nehezen kiszámíthatató természeti jelenségek, mint a záporok, illetve a fák lombjai is akadályozzák a rádiójel terjedését.

Másra koncentrálnak

Sajnos a mobiltelefonok az elmúlt húsz évben egyre csinosabbak lettek, de – és ez különösen igaz a legolcsóbb modellekre – műszakilag egyre kommerszebbek. Ma már senki nem gyárt antennás telefont, pedig a jó vételhez megfelelő méretű antenna kell, amit nem takar el a felhasználó tenyere vagy a készülék borítása. Ehhez a T-Mobile hozzátette, az okostelefonok esetében a gyártók inkább az új használati funkciókra, a maximális átviteli sebesség növelésére törekednek, és előfordulhat olyan, hogy egy később megjelenő, optimalizált és javított szoftver jobb felhasználói élményt hoz.

Megoldás lehet még egy külső antenna felszerelése, ami a T-Mobilnál díjmentes azokon a területeken, ahol a térkép szerint lennie kellene beltéri lefedettségnek. A térképről még azt kell tudni, hogy – bár komoly és összetett számítások alapján készülnek – csak egyfajta állapotra vonatkoznak. Ha más a készülék érzékenysége, ha azt zsebben vagy fiókba tartják, illetve nem az utcaszinten, hanem egy árnyékolt épületben van a felhasználó, akkor eltérések lehetnek a térképhez viszonyítva. Üzleti előfizetőknek a mobiltársaságok olyan jeltovábbító berendezéseket vagy femtocellákat tudnak ajánlani, amivel jelentősen javítható a beltéri lefedettség.

Végezetül van néhány praktikus tanácsunk is azoknak, akik nem jutnak dűlőre a szolgáltatójukkal, és valóban csak az ablaknál tudnak telefonálni. Egy olvasónk módszere az, hogy rácuppant az ablakra egy autós telefontartót, és belehelyezi a készüléket, hiszen ott jó a térerő. Ezen kívül egy bluetooth fülhallgatóra van szükség, mert így szabadon járkálhatunk a lakásban. Hasonló módszerrel oldható meg az internetezés: érdemes mobil hotspotot használni, mert az ablaknál lerakott eszközzel nemcsak a vétel lesz jobb, de még a Windows-probléma is elkerülhető – nem okoz gondot a számítógépes driverek telepítése.

Csúcstelefon alkalmazásdzsungellel

2012. április 7., 16:56 Módosítva: 2012.04.12 14:02
234

Megérkezett a szerkesztőségünkbe a HTC One X, a tajvani mobilgyártó legfejlettebb okostelefonja, amit februárban mutatott be a Mobile World Congress-en. Akkor úgy láttam, ez a barcelonai kiállítás legjobb új terméke. Egy nap használat után ugyanez a véleményem, az Ice Cream Sandwich (Android 4.0) rendszerrel, másfél gigahertzes processzorral és HD felbontású kijelzővel felszerelt mobil a műszaki szempontból az androidos piac csúcsa.

Amikor a kezembe vettem a telefont, meglepődtem, hogy milyen könnyű és vékony. Pedig a 4,7 hüvelykes kijelző óriási, és a hasonló méretű Sensation XL gyengébb hardverrel is 32 grammal nehezebb. A súlycsökkenés főleg az egy darabból kifaragott polikarbonát háznak köszönhető, ami nagyon jó fogást is ad a telefonnak. A felülete sima, mégsem csúszik ki a kezünkből.

Nagyon minimalista a One X dizájnja, alig van rajta gomb és csatlakozó. A microSIM kártya nyílása rejtett, azt ugyanúgy egy kis hegyes célszerszámmal kell kivenni, mint az iPhone-okból. Memóriakártyával nem bővíthető a One X, ami nem gond, a beépített 32 gigabájtos háttértár (amiből 26 jut a felhasználónak) bőven elegendő. Csak a töltőnek és a fülhallgatónak van nyílása, illetve a hátlapon van öt kis bemélyedés a dokkoló csatlakozójának.

Egyetlen gomb hiányzik, az exponáló. A HTC One X ugyanis kiváló kamerát kapott, a hátlapból kitüremkedő vulkáni kúp f2.0 rekesznyílású, 2,8 milliméteres lencséjű, 8 megapixeles kamerát rejt, ami 0,7 másodpercenként tud exponálni. A gyorsaság miatt mozgó tárgyakról is szép képet tudunk készíteni, például a szerkesztőségünk ablaka előtt úgy 40-50 kilométer per órával elhúzó autó öt fényképen is látható, nem elmosódottan. A kamera nagy fényérzékenysége miatt a One X jobban lát az asztalom alatt, mint én a saját szemeimmel. Csak egy kicsit kényelmetlen a kijelzőt nyomkodni egy dedikált exponáló gomb helyett fotózás közben.

A HTC One X nagyon gyors, 1,5 gigahertzes, négymagos Tegra 3 processzor és az 1 gigabájt RAM gondoskodik a gördülékenyen működésről. Az Angry Birds jól fut rajta, de a gamer kollégák megsemmisítő ítéletet mondtak a Shadowgun nevű lövöldözős fps-re: hiába szép és gyors, ennek így semmi értelme, ha az ujjaink kitakarják a kezelőfelületet, és még pontatlan is. Jobban tetszett nekik ugyanez a játék egy nagyobb tableten, amit az usb-re kötött Xbox 360 kontrollerrel is lehet irányítani (Egy Acer A500 volt az a tablet). Tehát a Tegra 3 erejét nem érdemes menő játékok futtatására pazarolni, elégedjünk meg azzal, hogy a menük görülékenyebben mozognak, és gyorsan lépkedhetünk az alkalmazások közt. A beépített mobilnet akár 21 megabitet is letölt másodpercenként, és a One X mindegyik elterjedt wifi szabványt (802.11 a/b/g/n) támogatja.

A Google Android 4.0-ja és a HTC Sense 4 nevű kezelőfelülete jó kombináció, látszik a cégek igyekezete, hogy használhatóbbá akarják tenni a rendszert. Amikor először elindítottam a mobilt, egy varázsló lépésenként végigvezetett minden fontos beállításon, a folyamat érthető és minden részletre kitér. A HTC rengeteg online szolgáltatást bekötött a rendszerébe: a feladatokkal a Google Tasks és a Hotmail összeköthető, a feljegyzések szinkronizálhatók az Evernote-tal, a zenelejátszóba bekötötték a Soundhound zenefelismerőt, a 7digital zeneboltot és a TuneIn online rádióit, a képgalériában pedig a Facebookon, Flickren, Picasaweben, Dropboxon és Skydrive-on tárolt képeink egyaránt megjeleníthetők.

Kicsit túlzásba is esett a HTC a funkciók felhalmozásánál, mert gyárilag több mint ötven alkalmazás van a programgyűjteményben. Tapasztalatom szerint egy-két év alatt több mint száz extra app kerülhet egy telefonra, ami kezelhetetlenné teszi az összes app listáját, és muszáj időt szánni a menük elrendezésére. Sokat segít a húsz leggyakrabban használt alkalmazást tartalmazó menü, de a huszonegyedik leggyakoribb app előkereséséhez már hosszan kell bolyongani a menüben. Érdemes maximálisan kihasználni a widgetes főmenüt, ahol már tematikus mappákat is létrehozhatunk.

A HTC már csak ezért is tette volna jobban, ha elkerüli fölösleges duplikációkat. Például a testreszabás, a zenei appok és a Play Áruház két helyen is elérhető. Illetve néhány program teljesen fölöslegesen szerepel a programlistán, ilyen az egyszer használatos beállításvarázsló, a senkit nem érdeklő Flash Player és a segítségnyújtás, amelyek a beállítások menüben jobb helyen lennének. Ez máris hét tök fölösleges ikon, amikkel a HTC túlzsúfolta a programgyűjteményt.

Mennyit kér mindezért a HTC? A One X most körülbelül 190 ezer forintba kerül, ami a telefont az iPhone 4S kategóriájába pozicionálja. Jól teszi, mert ez a digitális svájcibicska minden, út közben elvégzendő feladatra elvégzésére alkalmas. Mérete alapján a One X jó autós GPS helyett, illetve felbontása miatt kiváló eszköz lehet azoknak az informatikusoknak, akiknek távolról kell rendszereket menedzselniük. Az 1280 * 720-as felbontás azt jelenti, a One X annyi pixelt tud megjeleníteni, mint egy átlagos laptop. Hétköznapi használatra, a Facebook csekkolására meg egy kis böngészgetésre a One X túllövés, arra gyengébb és kisebb telefont érdemes venni. És van még valami: az akku nagyon könnyen lemerül, előfordulhat, hogy a készülék nem bír ki egy napot, tehát aki nem akar pórul járni, annak muszáj magával cipelnie a töltőt is.

Rákaptak a fejlesztők a Windows Phone-ra

2012. március 31., 22:11 Módosítva: 2012.04.11 16:09
247

Gyorsan változnak a trendek a mobiliparban, és a fejlesztőket egyre jobban vonzza a Windows Phone 7 (WP7) operációs rendszer. Az IDC és a fejlesztői szolgáltatásokat nyújtó Appcelerator közös felmérése szerint az Android sokszínűsége elriasztja a fejlesztőket, és az elmúlt fél évben csökkent a Google rendszere iránt érdeklődők aránya.

A január végén elvégzett, majd február végén megismételt felmérés ugyanakkor arról árulkodik, hogy a Windows Phone iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Muszáj megjegyezni, hogy a felmérés a barcelonai mobilkongresszus előtt készült, ahol számos új androidos és windowsos készüléket mutattak be, és az Appcelerator következő vizsgálatáig még sok minden módosíthatja a fejlesztők véleményét. Például az, hogy egyre több telefonra adják ki az Android legfrissebb, 4.0-ás változatát, illetve az, hogy a WP7 ezen a héten Kínában, a világ legnagyobb piacán is elérhetővé vált. Magyarán az Android és a WP7 vonzereje is nőhet a következő hónapokban.

Visszahat a többire

A WP7-re történő fejlesztés gyakorlati tapasztalatairól Sulcz Gábort, a tőzsdei hírekkel foglalkozó Portfolio projektvezetőjét kérdeztük meg, mert a cégnél ő felügyelte a mobilos fejlesztéseket, és már négy platformra, iOS-re, Androidra, Badára és WP7-re egyaránt elkészült az alkalmazásuk.

portfolio.png

„A Badával volt a legtöbb nehézségünk, mert kezdetleges a fejlesztőknek szánt eszközkészlet (SDK), és a Samsung mobilos platformjának két verzója között nagy eltérések vannak. Az iOS és az Android fejlesztési szempontból hasonló, mindegyiken meg tudtuk valósítani ugyanazokat a funkciókat" – mondta Sulcz. A grafikus kezelőfelület is ezt bizonyítja, hiszen az androidos változat is iOS-re jellemző vonásokat mutat.

A WP7-re azonban teljesen új kezelőfelületet tervezett a Portfolio, mert jónak találta a Microsoft által kitalált Metro dizájnt. Ebben oldalra kell lapozni a programok kezelőfelületén, és emiatt teljesen át kellett alakítani a hírek kezelését. „Az iOS-en a rovatok betöltését 4-5 modul végzi el, a WP7-en ezt egy modulban meg tudtuk oldani" – mondta Sulcz. „Az oldalra lapozás nagyon kézenfekvő, és műszaki szempontból más platformon is megoldható" – mondta Sulcz, utalva arra, hogy a WP7 akár a többi platformon futó fejlesztésekre is hatással lehet.

A WP7-nek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A Portfoliónak nagyon fontos volt az árfolyam változását mutató vonalas grafikon, amit a WP7-en nagyon könnyű volt lefejleszteni, mert a Microsoft meglévő modulját használhatták. Androidra és iPhone-ra ezt külön le kellett gyártaniuk, hogy megfeleljen az elvárásaiknak. A WP7-en egyedül azt nem tudták megoldani, hogy a főmenüben lévő csempéken a program megnyitása nélkül is folyamatosan frissüljön az árfolyam.

A szoftverboltba feltöltött appok publikálásában már nincs nagy különbség. Az Apple másfél évvel ezelőtt még két hét alatt dolgozta fel a beküldött programokat, de az átfutási idő ma már csak néhány nap. Sulcz tapasztalata szerint a Microsoft sem várakoztatja hosszabb ideig a fejlesztőket.

Előnyben az egység

A fejlesztők a támogatást emelték ki a Windows Phone 7 egyik előnyeként, hiszen a Visual Studio 2010 fejlesztőeszköznek van egy ingyenes Express nevű kiadása, amiben az emulátor és a dizájnoló részek is megtalálhatók. Az emulátorral a telefon legfontosabb funkcióit ki tudjuk próbálni, de azért a piactérre történő publikálás előtt mindenképpen tesztelni kell a szoftvert valódi telefonon is, mert a szimulált eszköz teljesítménye eltér a valódi hardverekétől – írta meg kérdéseimre Fekete Krisztián és Kárai Tamás, akik a BME informatikai tanszékén dolgoznak, és megrendelőknek is készítenek mobilos szoftvereket. Mivel a WP7 platform egységes, és nem kell különböző verziójú operációs rendszerekre dolgozni, a megírt programot elég egy-két telefonon letesztelni. (A Microsoft az app hitelesítési eljárása során 5-6 modellen tesztel.)

myap

A Műegyetem mérnökei szerint aki ismeri a .NET programozási környezet világát, az könnyen elsajátítja WP7-specifikus ismereteket, de aki még nem foglalkozott vele, az is könnyen el tud indulni, köszönhetően a hivatalos fejlesztői portálon megtalálható gazdag, részletes, magyar nyelvű dokumentációnak. Fekete Krisztián kiemelte, hogy a .NET ismerete még jól jöhet a Windows 8-ra való fejlesztéskor.

Korlátozó védelem

Természetesen a platformnak vannak hiányosságai, de a BME-s mérnökök úgy vélik, ezek elsősorban a felhasználó védelmét szolgálják. Sms például csak a felhasználó beleegyezésével küldhető, és a programozók csak az üzenet tartalmát (szöveget, telefonszámot) tudják előzetesen megadni. Néhány alkalmazás pedig azért nem érhető el a piactéren, mert natív kódban – legalábbis jelenleg – csak a Microsoft kiemelt partnerei dolgozhatnak (erre példa a Nokia Vezess navigációs szoftvere). Ez az oka annak is, hogy a külső fejlesztők nem tűzhetnek dupla szélességű csempét a főmenübe. „Ha igazak a fejlesztői pletykák, akkor az ősszel érkező, Apollo kódnéven ismert változat már lehetővé teszi majd a natív kódban történő fejlesztést" – mondta Fekete Krisztián.

A WP7 néhány korlátozása csak kellő odafigyeléssel kerülhető el. A rendszer aktuális verziója egyszerre öt alkalmazást tud a memóriában tartani, de mindig csak az aktuálisan megnyitott program fut. Ha fogy a memória, az oprendszer néhány alkalmazást úgynevezett „tombstoned" állapotba helyez: az alkalmazás utoljára használt képernyőjét megjegyzi,de az állapotát nem. Ha a fejlesztő nem gondoskodik a mentésről, akkor a háttérbe rakott alkalmazásban (például egy félig kitöltött űrlapon) elveszhetnek a megadott adatok

000 136705957
Fotó: Kevork Djansezian

Valójában tehát nem lehet egyszerre több programot futtatni, de ettől még lehetőség van a háttérben (az alkalmazás futása nélkül) adatok letöltésére, zenelejátszásra vagy streamelésre, illetve 30 percenként valamilyen művelet elvégzésére. A félórás frissítés oka, hogy így jobban kíméljük a telefon akkumulátorát. Sajnos ezek a háttérben futó feladatok csak két hétig tudnak úgy futni, hogy az alkalmazást nem nyitotta meg a felhasználó.

Jön az Apollo

A Windows Phone új verziója ősszel várható, és már kiderült róla néhány részlet. Például többféle hardvert és technológiát, ennek hála a gyártók többmagos processzorokkal és nagyobb felbontású kijelzőkkel is használhatják majd. Sokak örömére a készülékek háttértára cserélhető microSD kártyával lesz bővíthető. Az új rendszer támogatja a mobilpénztárca kezelésére alkalmas NFC-csipeket, és a készülékeket 128 bites natív Bitlocker titkosítással lehet majd felszerelni. Ezek az újítások nagyon fontosak a felső kategória meghódításához, addig viszont az alsóbb kategóriában is elterjedhetnek a WP7-es készülékek. Kíváncsian várjuk a következő negyedéves statisztikákat, hogy vajon a Microsoft felemelkedéséről, vagy a bukásáról árulkodnak majd.

Fotóválogató az év mobilos alkalmazása

2012. március 30., 13:27 Módosítva: 2012.03.30 13:27
104

A csütörtökön megtartott Smartmobil konferencián a Genio Studio Kft. fényképrendszerező alkalmazása nyerte el az év alkalmazása díjat. A Sortpad nevű app valójában két szoftverből áll, egy számítógépre (Macre vagy Windowsra) telepíthető ingyenes szerverből, és egy iOS-re írt kliensből, ami 8 dollárba kerül. A szoftverben az az újdonság, hogy az iPhone-t és az iPadet nem mobil eszközként használja, hanem a számítógép kiegészítőjeként.

„Tavaly év elején vágtunk bele a fejlesztésbe, és az alapötletet az adta, hogy sokat fotózok, és az évek során összegyűlt 100-150 ezer képet nagyon nehéz szétválogatni" – mondta László Tamás, a Genio igazgatója. Az utómunka nagyobbik része a képek kiválogatása, de a fejlesztő szerint egérrel és billentyűzettel kicsit körülményesen oldható meg a feladat – egy kattintással kiválasztjuk a parancsot, beírjuk a címkét, majd egy újabb mozdulattal betöltjük a következő képet. A Sortpad felületén csak rá kell húzni a betöltött képet a megfelelő címkékre, és ha az utolsónál levesszük az ujjunkat a kijelzőről, automatikusan betöltődik a következő kép.

„Egy eskövői fotós egy nap alatt kétezer képet készít. Tempósan dolgozva percenként akár száz fotót is felcímkézhetünk, és ha képenként csak egy másodperccel sikerül felgyorsítani a válogatást, akkor már megérte belevágni a szoftver kifejlesztésébe" – mondta László Tamás. A programnak egyébként már elbírálás alatt van az iPad 3-ra optimalizált változata, így az heteken belül megjelenhet. A fejlesztés következő állomása az, hogy a Macen futó szervert összekötik az iPhoto és az Aperture képkezelő programokkal is.

125 millió dolláros veszteség a RIM-nél

2012. március 30., 09:57 Módosítva: 2012.04.13 09:47
77

Rossz negyedévet zárt a RIM, mert csökkent az okostelefonok eladásából származó bevétele. A kanadai cég vesztesége 125 millió dollár, ami hatalmas visszaesést jelent a tavalyi 934 millió dolláros nyereséghez képest.

Az BlackBerry okostelefonok eladása 11,1 millióra esett a március 3-val záródó negyedévben, ami 21 százalékos visszaesést jelent az előző negyedhez képest. A PlayBook tabletek sem voltak sikeresebbek, csak félmilliót szállítottak kereskedőkhöz. A cég bevételei 4,2 milliárdra csökkentek 5,2 milliárdról. A teljes éves eredmény sem rózsás, a tavlyi 3,4 milliárd dolláros nyereség helyett csak 1,2 milliárdot sikerült elérni.

A RIM az eredmények hatására úgy döntött, hogy ezentúl az üzleti ügyfelekre koncentrálnak a lakossági ügyfelek helyett. Az újonnan kinevezett ügyvezető, Thorsten Heins azt nyilatkozta, hogy a hagyományos piacon próbálnak piaci részesedést növelni. Vissza akarják szerezni a vezető szerepet az üzleti piacon.

A negyedéves jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidőben lemondott posztjáról Jim Balsillie, az egyik ügyvezető igazgató, távozik David Yacht technikai vezető is. A RIM részvényei kilenc százalékkal estek a hír hatására, egy év alatt a papírok nyolcvan százalékot vesztettek értékükből.

Sokkal olcsóbb lesz az adatroaming

2012. március 29., 09:39 Módosítva: 2012.05.30 21:00
20

Az intézkedés egy korábbi, 2007-ben elfogadott csomag kiterjesztése, mely a hanghívások és a szöveges üzenetek árcsökkentését írta elő. A tervezetet ma az EP képviselői ellátták kézjegyükkel, és ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már elfogadottnak tekinthető, májusban az EP, júniusban pedig az Európai Tanács szinte biztosan meg fogja szavazni, így a rendelkezések július elsejétől hatályba is fognak lépni.

Ahogy a 2007-es előírás, a mostani is két célt szolgál: a fogyasztók terheinek csökkentését, illetve a verseny erősítését. Ez utóbbit támogatja, hogy az előfizetők a jövőben maguk választhatják meg, hogy kinek a roamingszolgáltatását veszik igénybe. Ebből következik, hogy az uniós hatóságok szerint az élesebb versennyel a fogyasztók járnak jól, mivel a szolgáltatók árversenyt fognak indítani – véli az egyik illetékes, Fitori Erzsébet, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szabályozási igazgatója. Az új szabályozást Neelie Kroes kezdeményezte, aki szerint elfogadhatatlan az a jelenlegi állapot, mely már 14 éve fennáll, s melynek következtében új szabályok híján Európában három vagy négy nagy távközlési cég a saját érdekei szerint alakítja a távközlési piacot, mivel nincsenek olyan, a versenyt segítő törvények, melyek az oligopol piaci szerkezetet megtörnék.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!

Ennek a néhány cég monopóliumára épülő rendszernek a következménye, hogy a roaming esetében a mobilos adatforgalomért a cégek extra magas díjakat kérnek, illetve a szintén kétséges módon meghatározott limitek elérése után komoly sebességlassítással „büntetik” a felhasználókat.

Július elsejétől az egyik nagy változás az lesz, hogy minden európai szolgáltatót köteleznek arra, hogy hálózatán az előfizetők bármilyen roamingszolgáltatót elérhessenek, ne csak az alapértelmezettet. Emellett árkorlátozások is érvénybe lépnek az ötéves periódusra meghatározva. A hatósági kiskereskedelmi árak: július elsejétől legfeljebb 70 eurócentet (jelenlegi árfolyamon körülbelül 205 forintot) lehet kérni egy megabájtnyi adatforgalomért, 2013. július elsejéig ezt le kell csökkenteni 45 centre (130 Ft), majd 2014. július elsejéig le kell menni a legfeljebb 20 centes (58 Ft) árra. Ehhez hasonlóan szintén csökkentést írnak elő a hang- és szöveges üzenetek esetében is. Hasonló szabályozás született a nagykereskedelmi árakra is, ahol az adatroamingnál két év alatt a jelenlegi tizedére csökkenek az árak.

data roaming EU
Nagyításhoz klikk! a képre

A most meghatározott árak és előírások 2016-ig maradnak érvényben, az illetékes testületek akkor felülvizsgálják őket, és döntenek az esetleges változtatásokról.

21 megabitre gyorsított a Vodafone

2012. március 28., 17:15 Módosítva: 2012.08.21 11:09
34

Az egész országban megújult a Vodafone hálózata, és a szolgáltató azt állítja, hogy ennek hála több mint 9 millió magyarnak nyújt hozzáférést mobilneten 21 megabit per másodperces letöltési sebességgel. Budapesten és még 101 településen ennek duplája, 42 megabit érhető el – persze ezek a sebességek csak elméleti maximumot jelentenek, vagyis a valóságban ennél alacsonyabb sebességet tapasztal a felhasználó.

A Vodafone szerdán hivatalosan is megkapta a használatbavételi engedélyt arra a 2 megahertzes frekvenciablokkra, amit nemrég nyert el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésen. Ezek bekapcsolásával az ígérthez képest lényegesen korábban zárul a Vodafone tavaly márciusban elindított hálózatmodernizációs projektje.

Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke elmondta, hogy egy évvel ezelőtt, a hálózatmodernizációnk kezdetén 673 helységben volt elérhető a Vodafone gyors mobilnetes szolgáltatása, az újonnan megszerzett 900 MHz-es frekvenciákkal azonban 2432 település lakója kap elérést. Ráadásul a cég számos olyan településre jut el, ahol eddig semmilyen szélessávú mobilinet nem volt, és a Vodafone így közel 1,2 millió embert ér el.

A Vodafone azt is fontos eredménynek tartja, hogy jelentősen csökkent a hálózat energiaigénye, és a rádiós hálózati infrastruktúra cseréjével évi 2,5 millió liter fűtőolajnak, évi 3,5 millió köbméter gáznak vagy 3000 tonna szénnek megfelelő jelentős energia-megtakarítás érhető el, amivel 7000 tonnányi szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a környezetet.

A hálózatmodernizációs program eredményeképpen mindemellett a Vodafone hálózatába épített eszközök LTE (4G) képesek, tehát a Vodafone felkészült a további – hosszú távú – technológiai lépésekre is. Középtávon elsősorban azonban arra törekszik a szolgáltató, hogy a fogyasztók számára valós előnyöket nyújtó, a gyakorlatban valóban elérhető szolgáltatásokat kínáljon ügyfeleinknek. A 2012-es év nagy kihívása, hogy a 2G-s felhasználók tábora 3G-s készülékekre, okostelefonokra váltson, és valóban kihasználhassa a Vodafone megbízható hálózatát, amely minden modern kihívásnak eleget tesz.

A Vodafone azt mondja, hogy hálózat nemcsak a mobilnet területén hoz fejlődést, a hanghívások is javultak, mert egy új eljárásnak köszönhetően szükségtelenné vált a hang minőségromlással járó többszörös kódolása, tömörítése.

Formátumháború a mobilgyártók között

2012. március 28., 15:53 Módosítva: 2012.04.11 16:09
17

A Nokia, a RIM és az Apple különböző javaslatokat nyújtottak be az európai hatóságoknak, hogy milyen legyen a jövő SIM-kártyája. Abban egyetértenek, hogy sokkal kisebb, mint a mostani, de nagyjából eddig is terjed a hasonlóság.

Fotó: Apple / RIM / Nokia / Motorola

A nano-SIM még a micro-SIM kártyánál is kisebb lenne, az így felszabaduló helyet a gyártók változatos módon tudják felhasználni, tehetnek a mobilba nagyobb akkumulátort, vékonyabb mobilok jöhetnek. Három cégnek vannak tervei, milyen legyen a jövő SIM-kártyája, ezek közül az Apple-é a leghagyományosabb.

Javaslatuk szerint a nano-SIM valójában egy a műanyagoktól megszabadított micro-SIM lenne, 12,3 x 8,8 milliméter nagyságú. Formája ugyanolyan lenne, mint a mostani kártyáknak, csak kisebb. Ez azt is jelenti, hogy átalakítóval a hagyományos mobilokba is be lehet majd tenni, hiszen alapjaiban nem változik meg a kártya.

A Nokia és a RIM teljesen más irányba indult el, mindkét gyártó kártyája inkább egy microSD-re hasonlít, a Nokia 10*8 milliméteres, a RIM 11*9 milliméteres nagysággal számol. Ez azt is jelenti, hogy nem lehetne adaptert használni a SIM-hez, így régi telefonokkal nem lenne kompatibilis. A Nokia nano-SIM-jéhez nem kellene külön tartót kialakítani (az Apple-nél ez szükséges plusz, hiszen a műanyagtól megszabadítva csak a csip marad, amit védeni kell valamilyen tokkal), külső slotban lehetne tenni, nagyjából tényleg úgy mint a microSD kártyákat.

A hírek szerint a Nokia és a RIM összeáll, hogy együtt fejlesszék ki a jövő SIM-kártyáját, de az nem egyértelmű, hogy melyik cég ötletét fogadják el kiindulópontnak.

Kifizette a frekvenciadíjat a negyedik mobilszolgáltató

2012. március 26., 17:48 Módosítva: 2012.03.26 17:48
30

A pályázati feltételeknek megfelelően folyik a negyedik mobilszolgáltató létrehozása, a 10 milliárd forintos frekvenciahasználati díjat kiegyenlítetté, és a cégbírósági bejegyzéshez szükséges dokumentumokat a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságához hétfőn beadták.

A negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. operatív működése az adóregisztrációs eljárás után indulhat el. Az MPVI alaptőkéje 500 millió forint, a vállalatban a Magyar Posta Zrt. tulajdoni hányada 10 százalék, míg az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. 45-45 százalékkal rendelkezik. Az MTI értesülése szerint az új vállalat várhatóan áprilisban mutatkozik be sajtótájékoztatón.

Az NMHH január 31-én hirdette ki nyertesként a konzorciumot, amely új szolgáltatóként léphet az eddig háromszereplős mobil piacra. Az árveréssel és a döntéssel kapcsolatban mindhárom, már a piacon lévő mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is fellebbezett.

A jogorvoslati kérelmek alapvetően az új szereplőnek az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják. Az NMHH február 20-i közlése szerint a beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indult, amelynek lefolytatására 45 nap áll rendelkezésre.  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) március 22-én engedélyezte az MPVI Mobil Zrt.megalapítását.

Pénzt vagy energiát fizessünk az appokért?

2012. március 26., 12:04 Módosítva: 2012.04.16 09:51
30
Space zzzt

Emlékeznek a Magyar Népmeséknek arra a részére, amiben a katona kőből főzet levest egy öregasszonnyal? Az utóbbi nagyon el akarja hinni, hogy van ingyenleves, és észre sem veszi, megállás nélkül hordja a fazékba a jobbnál jobb hozzávalókat. A mese jól leírja az Android energiakezelési problémáját. A Google (mint a katona) elhiteti a fejleszőkkel, hogy a hirdetési rendszerére építve kiváló ingyenes szoftvereket terjeszthetnek. A fejlesztők – mint a mesebeli öregasszony – azonban olyan tartalmakat szállítanak, amiket akár el is tudnának adni. A kőről pedig kiderül, hogy nemcsak leves nem lesz belőle, de igazából el is rontja annak az ízét.

Hány tonna szén-dioxid?

Múlt héten megjelent egy tanulmány arról, hogy az Androidon bizonyos alkalmazások kétszer több energiát fogyasztanak, mint amennyire valójában szükségük lenne, mert hirdetéseket futtatnak. Az egyik kiemelt példa az Angry Birds volt, ami a fogyasztásának 70 százalékát az adatok feltöltésére és a hirdetések letöltésére fordítja. Meglepő, hogy a környezetvédők még nem szálltak rá a témára, pedig biztosan kiszámolható, hogy a 700 millió felhasználóval büszkélkedő Angry Birds miatt mennyi extra szén-dioxid kerül a légkörbe.

A problémát a játék fejlesztője, a Rovio is elismerte, ezért is van az Angry Birds Space nevű új verziónak ingyenes és fizetős változata egyaránt. A Rovio régóta tudott a problémáról, múlt nyáron a Nokia Siemens Networks segítségét kérte, hogy optimalizálják a program energiafogyasztását. Kiderült, hogy a Samsung Galaxy-n futtatott Angry Birds 3,5-ször gyakrabban használja a mobilinternetet, mint a fizetős iPhone-os verzió, amin nincsenek hirdetések.

Végül megállapították, hogy semmit sem tehetnek, mert a Google kezeli a hirdetési rendszert, neki kell csökkentenie a terhelést. A Rovio próbált javítani a helyzeten, és átváltott a Flurry nevű hirdetési szolgáltatóra, de ez sem segített. A Verge hírportál szerint ez a cég is hasonlóképpen meríti le az akkut.

Fotó: Rovio

A Google-nek és az Androidra programokat író fejlesztők döntését igencsak befolyásolja, hogy a fizetős alkalmazások nem hoznak sok pénzt, a hirdetések sokkal jövedelmezőbbek. Peter Vesterbacka, a Rovio vezérigazgatója azt mondta, hogy a fizetős alkalmazások a legjobb esetben is csak milliós forgalmat generálnak, ők azonban százmilliós nagyságrendben dolgoznak. Egyszerűen nem érte meg a fizetős változattal foglalkozniuk.

Szabadon dönthetünk?

Felhasználói élmény szempontjából is problémás a hirdetésekre épülő üzleti modell. A hirdetések kitakarják a felhasználói felület egy részét, ami nehezítheti  a program használatát. Másrészt a hirdetési biznisz teret adott az agresszíven nyomuló cégeknek, amik egyszerre akarnak hirdetési bevételt és készpénzzel fizető ügyfeleket.

Számos olyan program tölthető le az Google Play szoftverboltból (régi nevén: Android Market), amelyek ingyenesként vannak feltűntetve, de valójában nem azok. Például a néhány pályányi demóváltozatról azt mondják, hogy ingyenes a program, pedig a pályák nagy részéért pénzt kérnek. Illetve néhány szoftverben olyan könnyen elérhetővé teszik a szoftveren belüli vásárlást, hogy egy ötéves gyermek minden nyelvtudás nélkül elkezdhet pénzt költeni. Néhány játékban már van szülői felügyelet, amivel tiltható a vásárlás, de egyelőre ez a ritkább. Én egyszer találkoztam ilyen felügyeleti megoldással, és ugyanez a program (Clouds and sheep) a reklámok terén is eléggé furfangos: kis idő után figyelmeztetéssel megáll, ha ki van kapcsolva a net, és nem tudja letölteni a hirdetéseket.

Most hogy kiderül, hogy a Google-féle kőleves nem olyan ízletes, valamit lépni kellene. Az egyik megoldás az lenne, ha a Google egységesebb és hatékonyabb hirdetési platformot nyújtana a fejlesztőknek, ám ez a rivális Apple-nek sem jött össze. Az Apple-nek lazítania kellett az iAds használati feltételeit, és a díjai is csökkentek. A másik, könnyebben megvalósítható megoldás az lenne, a minden szoftvernek lenne fizetős és hirdetéses változata. Így a felhasználók eldönthetnék, hogy egyszeri készpénzutalással állják a fejlesztés költségeit, vagy inkább elviselik a hirdetéseket, és áramra meg pótakkura költik a pénzüket.

Tovább nőtt a mobilnet-előfizetők száma februárban

2012. március 24., 13:12 Módosítva: 2012.08.21 11:09

Februárban 2,265 millióra nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív, a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban használó ügyfeleké az előző havi 1,738 millióról 1,770 millióra emelkedett - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A NMHH korábbi közlése szerint januárban 2 millió 214 ezer volt a mobilinternet-előfizetések száma.

A forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Telenor piaci részesedése 27,77 százalékról 27,91 százalékra, a Vodafone részesedése 24,50 százalékról 24,57 százalékra nőtt, ugyanakkor a T-Mobile-é 47,73 százalékról 47,52 százalékra csökkent februárban. A gyorsjelentés adatai alapján az összes előfizetőt tekintve a Telenor piaci részesedése 27,33 százalékról 27,49 százalékra, míg a Vodafone 23,94 százalékról 24,01 százalékra nőtt, közben a T-Mobile részesedése 48,73 százalékról 48,50 százalékra csökkent. Februárban az adatforgalom alapján a Telenor piaci részesedése az egy hónappal korábbi 41,17 százalékról 42,75 százalékra emelkedett, míg a Vodafone-é 19,75 százalékról 19,31 százalékra, a T-Mobile-é 39,08 százalékról 37,94 százalékra csökkent.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők az előző havi 1 millió 995 ezer után februárban 1 millió 933 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom 1,09 gigabájtra csökkent. A vizsgált hónapban az egy előfizetőre jutó adatforgalom mindhárom szolgáltatónál csökkent. A Telenor esetében 1,70 gigabájtról 1,67 gigabájtra, a Vodafone-nál 0,93 gigabájtról 0,86 gigabájtra, a T-Mobile-nál pedig 0,94 gigabájtról 0,87 gigabájtra.

Februárban a T-Mobile ügyfelei az előző havi 779 ezer után 733 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 821 ezer gigabájtról 826 ezer gigabájtra emelkedett, míg a Vodafone ügyfelek az előző havi 394 ezer után februárban 373 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel.

Csökken a magyar mobilosok száma

2012. március 23., 13:49 Módosítva: 2012.03.23 13:49

Februárban 14 ezerrel 11,647 millióra csökkent a három mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizetőszáma, a forgalmat generáló ügyfeleké az előző hónaphoz képest 19 ezerrel, 11,059 millióra esett – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az NMHH gyorsjelentése szerint 2012 februárjában a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma alapján 100 főre 116,9 SIM-kártya jutott. Február végére a teljes ügyfélszám, azaz a hívásfogadásra alkalmas kártyák alapján számolva a T-Mobile részesedése az előző havi 45,25 százalékra, a Vodafone-é 22,88, a Telenoré 31,86 százalék volt.

Az ágyban játszunk legtöbbet mobilon

2012. március 23., 11:19 Módosítva: 2012.03.23 11:19
17

A Mocospace mobilos szórakoztató oldal tizenötezer felhasználót kérdezett meg és felmérésükből az derült ki, hogy az emberek 96 százaléka otthon is játszik a telefonján. Találkozóra várva 92 százalék veszi elő a mobilos játékokat, utazva 73 százalék, munkahelyen 64 százalék. Hasonló eredményre jutott a Miniclip is, ők olyan felmérést készítettek, ahol választani kellett, hogy leggyakrabban hol játszanak. A válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy otthon, 22 százalék sorban állva, 21 százalék utazás közben, 13 százalék étteremben.

Érdekes az is, hogy otthon hol játszanak az emberek. A legtöbben ugyanis az ágyban teszik ezt, 53 százalék válaszolt így. 41 százalék játszik a nappaliban, 5 százalék a fürdőszobában és egy százalék a vacsoraasztalnál. A Nokia hasonló eredményre jutott januárban, az ő eredményük szerint a legtöbben este, lefekvés előtt játszanak az ágyukban.

A mobiljátékok használói közül 53 százalék több mint napi egy órát játszik, és 32 százalék nyilatkozott úgy, hogy három óránál is többet játszik naponta, tíz százalék pedig munka közben is előveszi a játékot. A legnépszerűbb játékok a közösségi játékok (62 százalék), akciójátékok (52 százalék), logikai játékok (40 százalék) és szerencsejáték (28 százalék.)

A számok azt mutatják, hogy a mobiljátékok veszélyt jelenthetnek a konzolokra, hiszen egyre többen játszanak okostelefonon és tableteken és kevesebb idejük van konzolokra.

Véradóknak segít az okostelefon

2012. március 20., 10:19 Módosítva: 2012.03.22 13:47
11

A Telenor tavaly karácsony előt mutatta be az Addoda nevű alkalmazást, amivel meg lehet keresni a tárgyadományokat gyűjtő civil szervezetek leadóhelyeit. Az Androidon futtatható szoftver most újabb funkciókkal bővült, a NIOK segítségével az egyszázalékos felajánlásokat fogadó civil szervezetek adatai is lekérdezhetők. A NIOK adatbázisával hétszáz civil szervezet tevékenységét, céljait, aktuális programjait ismerhetjük meg, mielőtt kitöltjük az adóbevallás felajánlással kapcsolatos rovatát. Ha kiválasztott szervezet adatait egy kattintással elküldhetjük magunknak emailben.

A beépített térképen pedig megtalálhatók a véradó helyszínek, és a telefon beépített GPS-e segítségével oda is navigálhatunk. Évente körülbelül félmillió önkéntes adományoz vért, a megszólításukban nyújthat nagy segítséget az alkalmazás.

Az alkalmazás „Kiemelt akciók” menüpontjában a segélyszervezetek sürgős igényei jelennek meg, például a kemény téli időszakban a Máltai Szeretetszolgálat felhívása kapott helyet, amelyben cipő és kesztyű készletük utánpótlását kérték.

A Telenor videópályázattal szeretné népszerűsíteni az Addoda három fő funkcióját, és a djuice Facebook oldalának pályázati galériájába várja a jelentkezők pályamunkáit. A pályázat nyertese, a zsűri által legjobbnak ítélt alkotás lesz az Addoda referenciavideója az Android Marketen (aminek a neve nemrég Google Playre változott), és az alkotó még kap egy Samsung Galaxy Note táblagépet is. A közönségszavazás győztese szintén egy Samsung Galaxy Note-ot vihet haza, és az indulók között a szervezők további 5 djuice ajándékcsomagot sorsolnak ki. A zsűri tagjai: Nagyistók Tibor (MTVA), Bodnár Csaba (Mobilaréna videó), Egyed Gábor (Telenor, djuice).

Hirdetések merítik le a mobil akkuját

2012. március 19., 00:05 Módosítva: 2012.03.26 10:43
97

Jobban járunk, ha fizetünk a mobilos alkalmazásokért, mert ellenkező esetben gyorsan lemerülhet a telefonunk. Az indianai Purdue Egyetem kutatói Abhinav Pathak vezetésével az Androidon futó ingyenes alkalmazások vizsgálatával kiderítették, hogy azok az általuk elhasznált energia 75 százalékát a hirdetések megjelenítésére, a felhasználó nyomon követésére, vagy az adatok feltöltésére használják el. Előfordulhat, hogy egyetlen alkalmazás futtatása 90 perc alatt lemeríti az akkut.

Az egyetemi kutatócsoport vizsgálatán többek közt olyan népszerű programok estek át, mint az Angry Birds, a Free Chess és a New York Times. Mérési eredményeik szerint az alkalmazások az elhasznált energia alig 10-30 százalékát fordították az alkalmazás funkcióinak működtetésére.

Az Angry Birds például 20 százalékot fordított a játék futtatására és megjelenítésére, míg 45 százalék jutott a felhasználó tartózkodási helyének megtalálására és a koordináták feltöltésére, illetve a helyhez kapcsolódó hirdetések letöltésére. Ráadásul a 3G-kapcsolat akkor is körülbelül 10 másodpercig él, ha már régen véget ért az adatforgalmazás, és ez a fogyasztás 28 százalékáért felel.

Pathak szerint az energiapazalás fő okai azok a beépített kódrészletek, amelyekkel a fejlesztők pénzt termelnek az ingyenes alkalmazással. A kutató a svájci Bernben jövő hónapban megrendezésre kerülő EuroSys konferencián tart előadást a felfedezéséről.

Végleges: jöhet az állami mobilcég

2012. március 12., 12:44 Módosítva: 2014.10.01 14:44
47

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly augusztusban kínált fel árverésen néhány szabad blokkot a 900 MHz-es frekvenciasávban, a január 31-i eredményhirdetést követően a piacon lévő mobilszolgáltatók, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone fellebbezett a döntés ellen. Az árverésből korábban kizárt romániai RCS&RDS (a Digi tulajdonosa) és a vietnami VIETTEL Group nem éltek ezzel a jogukkal.

A Telenor a fellebbezését teljes egészében üzleti titoknak minősítette. A másik két szolgáltató alapvetően azt kifogásolta, hogy az új szereplő, a Magyar Posta konzorciuma is részt vehetett az árverésen. Eredetileg állami szereplő nem pályázhatott volna a frekvenciákra, ám egy rendelet elgördítette az akadályt a Posta útjából. A fellebbező szolgáltatók azt is problémásnak találták, hogy belföldi roamingszolgáltatást kell nyújtaniuk az új szolgáltatónak.

Az NMHH hírközlési elnökhelyettese, Mátrai Gábor a másodfokú eljárásban helybenhagyta a hatóság korábbi döntését, tehát a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Villamos Művek konzorciuma elindíthatja a szolgáltatását. Ezzel a döntéssel az árverés eredménye jogerőre emelkedett, az érintettek a Fővárosi Törvényszéknél kérhetnek további jogorvoslatot.

A Magyar Telekom hétfő délután közölte, hogy bírósághoz fordul a határozat felülvizsgálása érdekében. A mobilszolgáltató az árverési eljárásban és a határozatban lévő jogi hibák miatt fordult a Fővárosi Törvényszékhez, és a jogerős határozat, a konzorciumot árverési nyertessé nyilvánító rendelkezés és egyes kapcsolódó rendelkezések hatályon kívül helyezését kérte. Ezen kívül kérte a rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését is.

A konzorciumnak először a nagyvárosokban és az autópályák mentén kell kiépítenie a hálózatát. Az országos lefedettség elérése szakértői becslések szerint a következő években több tízmilliárd forint befektetést igényel az állami cégektől. A hálózatépítést jelentősen megkönnyítik a Magyar Posta és az MVM birtokában lévő ingatlanok, hiszen a konzorcium sok esetben úgy tudja majd elhelyezni a bázisállomásait és az antennákat, hogy nem kell hosszadalmas és költséges eljárással területbérleti jogot szereznie.

Gondoljunk csak a villanypóznákra, és a sok száz postaépületre, amelyeknek a tetejére hamarosan antennák kerülhetnek. Ahol pedig nincs saját ingatlanja a konzorciumnak, ott egy ideig más szolgáltató hálózatán is roamingolhatnak az ügyfelei.

Ami pedig az első előfizetőket illeti: rögtön elterjedt az a hír, hogy néhány állami cégnél már hónapok óta ismerik azt a dátumot, amikor átváltanak a leendő állami szolgáltatóra. Ez kétségtelenül ravasz húzás lenne, mert komolyabb marketinges erőfeszítések nélkül tudnának ügyfeleket szerezni. Persze az állami szektor önmagában nem hozna elég nagy piaci részesedést, de ebben az üzleti modellben vannak még lehetőségek. Ha a konzorcium jól alakítja ki a tarifacsomagokat, akkor nemcsak az állami alkalmazottakat, hanem a családtagjakat is szolgáltatóváltásra ösztönözheti.

A jelenlegi mobilszolgáltatók nem járnak túl jól a negyedik szereplő megjelenésével, ám ennek az ellenkezője mondható el a beszállítókról. A jelentős hazai fejlesztői bázissal rendelkező Ericsson, a Nokia Siemens Networks és a kínai Huawei is jelentős állami megrendelésekhez juthat a következő években.

Kínában nem túl sikeres az iPhone

2012. március 12., 11:15 Módosítva: 2012.03.19 14:51
10

Az Apple nemrég megkötötte a második nagy együttműködési szerződését Kínában, de két partner segítségével sem tudja elvenni a vezető helyet a Samsungtól. A dél-koreai riválisnak 24,3 százalék a részesedése az okostelefonok piacán, míg az Apple szerény 7,5 százalékkal az ötödik helyen áll; a Nokia, a Huawei és a ZTE is megelőzi.

Kína nagyon fontos a kaliforniai mobilgyártónak, és nem azért, mert az ottani gyáraiból rövid úton el tudja juttatni a készülékeit a boltokba. Az ázsiai országban idén 52 százalékkal nőhet az okostelefonok piaca, és várhatóan 137 millió készülék talál gazdára – több, mint amennyi az Egyesült Államokban.

Egy üzleti döntés és egy technológia akadályozza meg az Apple terjeszkedését. Az Apple csak az ország második és harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójával kötött szerződést, amelyek a 988 mobilozó 34 százalékát szolgálják ki, és egyáltalán nem árul iPhone-t a Chine Mobile 655 millió előfizetőjének. Ez a mobilszolgáltató teljesen egyedi 3G-szabványra építette a hálózatát, a TD-SCDMA-ra, amit az iPhone nem kezel.

Az emberek egyébként így is megszerzik, amit akarnak, a China Mobile 15 millió előfizetőjének van iPhone-ja, de azzal csak lassú 2G-hálózaton vagy wifi hotspotok közelében tudnak böngészni. Az Apple azonban a rajongók dolgát is megnehezítette, mert a márkaboltjaiban sem árulja a készüléket.

Ez megint csak a Samsungnak kedvez, amely folyamatosan növeli a részesedését. Azzal, hogy a cég mindegyik fontos hálózati szabványt kezeli, és gyorsan piacra viszi a termékeit, hatalmas előnyre tesz szert.

Így került az űrből a zűrbe a Motorola

2012. március 11., 21:10 Módosítva: 2012.03.12 08:58
56

Az első világháborúban tüzértisztként szolgáló Paul Vincent Galvin 1928-ban alapította meg a Motorola elődjét, és az volt az álma, hogy egy napon vezeték nélküli hálózatok kötnek össze majd mindent a világon. Fél évszázaddal később teljesült a vágya, amikor megjelentek a mobilhálózatok, de most már nem az úttörő vállalat aratja le a babérokat, hanem az évtizedek során mellé csapódott versenytársak.

372px-Portable radio SCR536.png

Galvin mindig is rádiós technológiákkal foglalkozott, és a vállalat találmányai a világtörténelemben is fontos szerepet kaptak. Ő készítette el az első sikeres autórádiót, és innen ered a cég neve, ami az autózást jelző „motor” és a hangra utaló „ola” egyesítésével jött létre. A Motorola katonai rádióját használták a második világháború szövetséges erői, az volt a mai walkie-talkie elődje. A Holdra is eljutottak, Neil Armstrong 1969-ben egy Motorola rádión mondta be az elhíresült mondatát: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

A múlt évszázad első felében bemutatott rádióktól egyenes út vezetett a mobiltelefon kifejlesztéséig. 1983-ban készült el a világ első kereskedelmi használatra szánt mobilja, 1991-ben pedig már a GSM-szabvány is készen állt. Most több mint ötmilliárd GSM-mobilt használ az emberiség. A Motorola az 1990-es évek közepén az első szétnyitható kagyló alakú mobillal tartotta izgalomban a világot, és ennek a fejlesztésnek a későbbiekben is fontos szerepe volt a vállalat életében.

Ekkortájt azonban elcsattant az első nagy pofon, 1998-ban ugyanis a Nokia átvette a piacvezető szerepet. A Motorola ekkor még lendületben volt, igyekezett újításokkal visszavágni. 2000-ben piacra dobta a világ első GPRS-es mobilját, így végre telefonon is lehetett netezni. Tiszta szerencse, hogy az akkori weboldalak olyan egyszerűek voltak, mint ma egy mobilra optimalizált portál, bár még így sem volt túl nagy élmény a mobilnet.

Az Android még csak papíron létezett 2003-ban, amikor a Motorolának már voltak linuxos okostelefonjai, amin Java környezetben futottak a programok. Ezek az érintőkijelzős mobilok azonban messze nem voltak olyan sikeresek, mint az egy évvel később piacra dobott Razr, ami mágnesként vonzotta a vevőket. A szépen megmunkált acélból elkészített kagylóformájú Razr változataiból 4 év alatt több mint 120 milliót adtak el.

4

Kill Bill

Ez a bombasiker vezetett később a bukáshoz. A mérnökök éveken át ugyanarra az egyszerű modellre fókuszáltak, és a végén már csak annyi újításra futotta, hogy bearanyozták a burkolatot. A világ egy emberként ásított, mert akkor már minden szempár az érintőkijelzős okostelefonokra fókuszált. Az Apple iPhone megváltoztatta az okostelefonok világát, és ebben nem volt helye a maradi Motorolának.

Üzleti szempontból 2007 volt a mélypont, amikor a társaság mobilgyártó részlege 1,2 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el. A következő évben egymásnak adták a kilincset a cég munkatársai – aki nem menekült el időben, azt kirúgták. Több ezer fős leépítés után, 2009 első negyedévében a Motorolának már csak 6 százalékos piaci részesedése maradt, de végre elkezdett talpra állni. A kínálatból kidobálták az elavult modelleket, és kizárólag az Androidra fókuszáltak. Ezzel végre nyereséget termeltek, 2010 második negyedévében 162 millió dollárt, amiből 87 milliót a mobilgyártás hozott.

A lenti grafikonon látszik a lila színnel jelzett Motorola fogyása, és hogy a közvetlenül mellette álló (zöld) LG részesedése is apad. A Sony Ericsson feloldódott az egyéb kategóriában, de ugyanonnan az Androidnak hála fél tucat új versenyző vált ki, Az Apple részesedése is nő, mint egy tölcsér szája, de azért az is jól látszik, hogy a piac kis részére, kevés ember életére van közvetlen hatással az iPhone. (A táblázat darabszámot jelöl, az adatok forrása a Gartner.com)

 

A Motorola megmentésének utolsó fázisa januárban volt, amikor kettévágták a nagy múltú vállalatot. A Motorola Solutions viszi tovább a hatóságok által használt rádiós technológiák fejlesztését, míg a Motorola Mobility gyártja a fogyasztóknak szánt készülékeket. Az utóbbit vásárolta fel a Google a több tízezer darabos szabadalmi portfolió miatt. A Motorolának olyan alapvető szabadalmak vannak a birtokában, mint a wifi alapját képező IEEE 802.11 szabvány, és a webes videók 80 százaléka által használt AVC/H.264-es kodek technológiája.

A szabadalmaknak hála a keresőiparból érkező Google meg tudja védeni az Androidot, amit keményen támad az Apple és a Microsoft. Az Androidot használó gyártók attól tartanak, hogy a Motorola kivételezett helyzetben lesz, elsőként jut hozzá a Google új szolgáltatásaihoz, és azok optimalizált módon jelennek a készülékeken. Az Apple és a Microsoft pedig úgy véli, a Google nem fair módon használja az alapvető technológiákhoz kötődő szabadalmait, és azok felhasználásáért túl magas licencdíjat követel.

Kill Bill 2

A Motorola most is ontja magából az újításokat, és a Droid volt az első olyan androidos készülék, amit az Egyesült Államokban az iPhone méltó versenytársának tekintettek. Az okostelefon sikeres volt, de az Apple ellen ez még kevésnek bizonyult. Ez azonban nem szegte kedvét a Motorolának: a cég elsőként dobott piacra androidos táblagépet Honeycomb operációs rendszerrel (a Xoom sem ért el nagy sikert), az Atrix nevű modell elsőként egyesítette az asztali számítógépet egy okostelefonnal.

Megint a pengével játszanak
Megint a pengével játszanak

Annyira visszatért a Motorola önbizalma, hogy a Razr márkát is felélesztette. Persze az új modellek már androidos szupertelefonok, amikben kiváló hardveres és szoftveres extrákat találunk. Kétmagos processzor és egy gigabájt RAM van a hatalmas érintőkijelzők mögött, illetve a Razr Maxx lazán kibír egy teljes napot lemerülés nélkül a 3300 milliamperórás akkunak hála – ennek kétszer nagyobb a kapacitása, mint a többi okostelefoné. A beépített szoftverek közt a Smart Actions a kedvencem, ezzel ugyanis automatizálhatunk bizonyos funkciókat. Megadhatjuk, hogy egy adott helyen növelje a csöngés hangerejét, vagy ha nagyon merül az akku, akkor magától kapcsolja ki a wifit.

A hányatott sorsú távközlési vállalat megint felemelkedhet, de nagyon sok múlik a Google szándékán. Ha a keresőcég meghajol a partner mobilgyártók előtt, és parkolópályára teszi a vállalatot, akkor a Motorola lehet a technológiai fejlődés következő százéves áldozata.

Minden mobilozó banki ügyféllé válhat

2012. március 2., 17:18 Módosítva: 2012.03.02 17:18
10

Hiába jön a mobilba épített pénztárca, a műanyag bankkártyák nem tűnnek el egyhamar. Még csak most duzzad az a fejlesztési hullám, amely majd szökőárként zúdítja a világra az új vásárlási technológiákat, teljesen megváltoztatva a szokásainkat. „Nagyon fontosak a mobiltelefonok, mert azokból több van használatban, mint a bankkártyákból. Az új eszközökkel mindenki könnyen banki ügyféllé válhat" – mondta James Davlouros, a Mastercard mobilos üzletágának európai vezetője, akivel még a barcelonai Mobile World Congressen az Indexnek.

Davlouros szerint mobilos fejlettség szempontjából Törökország nagyon hasonlított a magyarra, de ők már előrébb léptek, és nagy siker lett az okostelefonba épített pénztárca. „A Turkcell idén év végén már csak olyan mobilokat fog árulni, amelyekben megtalálható az NFC technológia" – magyarázta a szakember. Az NFC, vagyis a Near Field Communications egy olyan rádiós átviteli technika, ami kis hatótávolságban két eszköz között biztonságos kapcsolatot létesít, és ez alkalmassá teszi a fizetési tranzakciók lebonyolítására.

„Van egy nagyon lényeges különbség abban, hogy miként viszonyulunk a telefonunkhoz és a bankkártyánkhoz" – mondta Davlouros. „Az okostelefonon vásárolni szoktunk, például mobilos szoftvereket, zenét, szolgáltatásokat, ezzel szemben a kártyával fizetünk, mint a készpénzzel." Ez a különbség tűnhet el, amikor már a kártyákra is úgy telepíthetünk alkalmazásokat, mint a telefonunkra. Ezek különféle kuponszolgáltatások, bankszámlák, buszjegyek, pontgyűjtő hűségkártyák és ajándékkártyák lesznek.

A csipkártyákat gyártó Gemalto a mobilkongresszuson mutatott be olyan NFC-s kártyát, amire lépésenként lehet rátelepíteni új szolgáltatásokat. Ezt a kártyát a Mastercard, a Visa és az American Express egyaránt hitelesítette, ami elsősorban biztonsági szempontból fontos. A kártyaszolgáltatók megvizsgálják a készülékeket, hogy azok tárolnak-e banki adatokat, és csak azokat hitelesítik, amelyek biztonságosan bonyolítják le a tranzakciókat. Még a telefonokat is megvizsgálják, az Intel a mobilkongresszuson jelentette be, hogy az új mobilos Atom processzorai is megkapták a Visa támogatását.

Miért veszünk majd mégis mobiltárcát a plasztikkártya helyett? Davlouros szerint a kuponok nagyon vonzóak, különösen akkor, ha a kedvezményes ajánlatokat össze tudják kötni a felhasználó igényeit vizsáló ajánlórendszerekkel. Akit arról értesít a mobilja, hogy kedvenc szerzőjének legújabb könyvét 20 százalék kedvezménnyel árulja egy közeli bolt, az valószínűleg meg is veszi azt.

A kereskedőknek is jó lehetőség egy okostelefon, amit kártyaolvasóként is használhatnak. Életem legjobb vásárlási élménye egy amerikai Apple bolthoz kötődik, ahol valami apróságot vettem. Már mentem volna a kasszához, amikor észrevettem, hogy olyan bizony nincs. Odalépett hozzám egy eladó, megkérdezte, miben segíthet, majd lehúzta a kártyámat a mobilján. Már mehettem is, sorban állás nélkül, a nyugtát pedig elküldték az általam megadott emailcímre.

Az Apple a Square szolgáltatását használja, aminek az európai megfelelője a tavaly 11 millió dolláros tőkebefektetést elnyerő iZettle. Ez a vállalat is az iPhone-hoz és az iPadhez gyárt kártyaolvasót, illetve tranzakciókat kezelő szoftvereket. Ezek a megoldások nemcsak az új NFC-s kártyákat olvassák, hanem a hagyományos, mágnescsíkos és csipes változatokat is. A fő cél, hogy ne kelljen sorba állni, mindegyik kártya esetében teljesül.

A Google nem szól bele a Motorola dolgába

2012. február 28., 12:59 Módosítva: 2012.03.01 09:59

A Google részéről Andy Rubin, az Android részleg vezetője felügyelte a Motorola akvizícióját, de Rubinnak semmi köze nem lesz a Motorolához, ha az ügylet lezárul. Ezt ő maga mondta el a barcelonai mobilkiállításon riportereknek.

A Motorola jövőjéről egyre gyakrabban merülnek fel kérdések, főleg most, hogy az EU és az Egyesült Államok is rábólintottak a megvásárlásra. Az akvizíció így feltehetően hamarosan lezárul, kérdés tehát, hogy mi lesz a céggel.

Andy Rubin azt mondja, hogy a Google lényegében falat épít az Anrdoid csoport és a Motorola között. Rubin még azt sem tudja, hogy milyen termékeken dolgoznak, semmit sem látott. A jövőben továbbra is lesznek Motorola készülékek, és ugyanaz a csapat dolgozik majd ezeken, akik eddig. Rubinnak abba sincsen beleszólása, hogy milyen androidos verzióval lépnek piacra a Motorola-készülékek. Ezt arra a felvetésre mondta, hogy gyakran régebbi Android kerül rájuk.

A nagy kérdés persze, hogy ki fogja gyártani a következő Nexust, azaz Google-mobilt. Több gyártó is bejelentkezett már erre – legutóbb az LG – de még semmit nem tudni. Azért fontos kérdés ez, mert a Nexus gyártója a többieknél sokkal korábban betekintést nyerhet a készülő operációs rendszerbe, ezzel előnyhöz jutva a piacon.

iOS, Windows Phone vagy Android?

2012. február 23., 17:01 Módosítva: 2012.03.07 13:17
270

Túl sok mindent kell tudnia egy okostelefonnak, és a gyártók képtelenek minden apró részletre odafigyelni – ez derült ki tesztünkből, amelyben azt mutatjuk be, hogy milyen szolgáltatásokat és felhasználói élményt nyújt a világ három vezető mobilcége az általa választott szoftveres platformmal. Ez az iOS5, a Windows Phone 7.5 és az Android mérkőzése, amiket az iPhone 4-en, a Nokia Lumia 800-on és a Samsung Galaxy SII-n próbáltunk ki. A ringbe bedobtunk még egy kihívót az élmezőnytől leszakadók közül is, egy szintén androidos HTC Sensation XL-t, hogy lássuk, mivel próbál más gyártó feltűnést kelteni, és milyen változatosságot kínál az Android. A tesztben nem a készülékek hardverét vizsgáljuk, hanem kimondottan a gyári szoftver szolgáltatásait.

Telefon, névjegyek, közösségi kapcsolatok

Az okostelefonról szóló cikkek örökös hozzászólása: azért telefonálni is lehet még vele? Jogos felvetés, mert ezt hajlamosak elhanyagolni a gyártók. Az iPhone sem a kapcsolatok kezelésében erős. A Gmailből például hiába jönnek le az emailek és a naptárbejegyzések, a névjegyeket külön beállítással kell lehúzni a szerverekről. A névjegyalbum nincs túlbonyolítva: vannak a kedvencek, és vannak a többiek. A közösségi hálózatok kezelése sem kifinomult, minden külön alkalmazásban fut. A Facebookot, a Linkedint és a Twittert egyesével kell elindítanunk, hogy megnézzük a friss pletykákat.

RDA 7741
Fotó: Ránki Dániel

Ennek pont az ellenkezőjét műveli a Nokián futó Windows Phone 7.5, ami mélyen magába szippantotta a Linkedint és Facebookot meg a Twittert is. A Gmail beállítása is profi, gyors, onnan és a közösségi portálokról is gond nélkül letöltődnek a névjegyek. Az igazi okosság abban van, hogy az ismerősöket csoportokba rendezhetjük, ami elsősorban a munkát segíti. Így könnyebb végigtelefonálni az adott feladathoz tartozó kollégákat, csoportos sms-t vagy emailt is írhatunk nekik. A csoportban összegyűjtve látszanak a közösségi hálózatokon írt bejegyzéseik is, de itt még van hová fejlődni. Néhány kisebb közösségi szolgáltatás, mint amilyen a FourSquare, nem épül be a rendszerbe. Ezeket ugyanúgy külön szoftverrel kell elérni, mint az iPhone-on.

Az Androidon ezek az alapfunkciók sem egységesek, ezért is vettünk be a tesztbe két gyártót. A HTC például felismeri az ismerősök más-más szolgáltatónál kezelt névjegyeit, és felajánlja azok egyesítését. A telefon kezeli a Gmail online telefonkönyvében lévő csoportokat, tehát a Windows Phone-hoz hasonlóan rendszerezhetjük az ismerőseinket. A HTC rendszerében csak a Facebook és a Twitter hírfolyama kerül be egy FriendStream nevű kliensbe, az online bejegyzéseket a főmenüben elhelyezhető widgettel olvashatjuk el.

A Samsung Galaxy S II azzal segíti a telefonálókat, hogy akikkel gyakran beszélünk, azok automatikusan felkerülnek egy listára az általunk bejelölt kedvencek alá. Így gyorsan elérhetők, mégsem kell túlságosan kibővítenünk a személyes toplistánkat. A Samsung egy lépéssel a HTC előtt jár, a telefon magától összekapcsolja a Facebookról meg a Gmailről letöltött névjegyeket – kivéve akkor, ha az ismerősünk más emailcímet adott meg a Facebookon, mint amin rendszeresen kommunikálunk vele. (Ez részben a felhasználó hibája, mert miért nem viszi fel a Facebookra az emailcímét?) A Samsung sem vitte túlzásba a közösségek becsatornázását, a Social Hub nevű programmal érhetjük el a haverok Twitter-, Facebook- és Linkedin-bejegyzéseit.

Üzenetkezelés, email

Az iPhone több email fiókot kezel, amiket szétválasztva és egybeömlesztve is meg tud jeleníteni. A postafiók megjelenése jól személyre szabható, kérhetünk 1-5 soros betekintőt, állíthatjuk a betűméretet, automatizálható az emailben érkező képek betöltése. A levelezés szálanként is rendezhető, tehát a Gmailben megszokott módon követhetjük az online párbeszédeket. Az sms-ek kezelésében nincs semmi extra, hacsak nem vesszük figyelembe azt is, hogy az iMessage segítségével az iPhone-júzerek ingyen küldhetnek egymásnak üzeneteket.

RDA 7745
Fotó: Ránki Dániel

A Windows Phone levelezőjét kevésbé lehet személyre szabni. Igény esetén ez is összekapcsolja a párbeszédeket, és egy mappába tudja önteni több postafiókunk leveleit, ha úgy állítjuk be. A Windows Phone a főmenü miatt alakítható profi levelezőgéppé, mert ott külön-külön helyezhetjük a postafiókunk bármelyik mappáját, tehát rögtön látjuk, ha egy bizonyos mappába új levelünk érkezett. A névjegykezelőben beállított csoportok (család, munkacsoport, sales, pr stb.) szintén a főmenübe rakhatók, és ebben az esetben azt látjuk, mennyi levél érkezett a csoport tagjaitól. Az üzenetkezelés extrája, hogy az sms-eket és a facebookos csevegéseket egy helyen kezelhetjük.

Az androidos telefonokon a levelezés teljesen egységes, már ami a Gmail-fiókok kezelését illeti. Ide a személyes Gmail-címünk mellé a céges Google Apps is beköthető. Kicsit megkavarja a dolgokat, hogy a gyártók emellett külön emailklienst is telepítenek a készülékekre, hogy más postafiókot (Hotmail-, Yahoo- vagy vállalati POP/IMAP-fiókokat) elérjünk. Ezekben a kliensekben nagy különbségek vannak, a HTC szoftvere majdnem annyira személyre szabható, mint az iPhone-é, és szép a kezelőfelülete. Ezzel szemben a Samsung mintha csak ki akarta volna pipálni a listán ezt a funkciót, és kevésbé figyelt oda a részletekre.

Naptár, jegyzet, emlékeztetők

Az iPhone naptárának a kezelőfelülete átlátható, és többféle online naptárat (Hotmail, Google stb.) szinkronizál. Listanézetben látjuk a ránk váró események listáját, és és az iPhone értesítési területén is mindig megtaláljuk a következő esemény leírását. Apró kellemetlenség, hogy a Gmail extra naptárai csak egy kis buherálással szinkronizálhatók, az m.googlecom/sync címen kell beállítani a telefonon megjelenítendő információkat. Az iPhone emlékeztetője nagyon okos, adott időben és/vagy helyen aktiválódó emlékeztetőket állíthatunk be. Magyarán a sarki kisbolt címéhez rendelt emlékeztető csak akkor szól a kenyér miatt, amikor a bolt közelébe értünk.

RDA 7749
Fotó: Ránki Dániel

A Google online naptárainak beállítása a Windows Phone-on is problémás, ugyanazt a módszert kell alkalmazni, mint az iPhone esetében. Itt a Facebook naptára is automatikusan megjelenik, ha a telefonon már regisztráltuk magunkat, de sajnos minden esemény megjelenik, nem csak azok, amikre elfogadtuk a meghívást (ez kikapcsolható). A naptár már a főmenüben lévő széles csempén kijelzi a következő eseményt, sajnos csak egyet, pedig lenne hely akár három is elférne. A Windows Phone havi nézetében alig látszanak a bejegyzések, mert a naptár nem használja ki a teljes kijelzőt. A Microsoft teendőket menedzselő alkalmazása egyszerű, mint a kő, de legalább szinkronizálni lehet a Live.com-mal.

Az Android a tennivalók kezelésben nem alakít nagyot, a beépített programok a készülékre mentik el a tennivalók listáját, ha szinkronizálni akarunk, akkor érdemes a Marketen körülnézni, mert vannak jobb megoldások. A Samsung elméletileg képes lenne az Exchange-szinkronizációra, de a Hotmaillel nem sikerült összehangolni. Az Android naptára nagyjából ugyanazt az élményt adja, mint a webes Google Naptár. A HTC napi nézete jól kihasználja a nagy kijelzőt, még a várható időjárást is megmutatja, nehogy véletlenül fogcsikorgató hidegben akarjunk kirándulni menni. A Samsung naptára szebb és átláthatóbb, és sokat segít, hogy van heti nézet is, ahol áttekinthetjük a közeli eseményeket.

Óra

Indokolatlanul elhanyagolt szoftver az ébresztőóra, pedig ez az a funkció, amit minden nap használunk. Természetesen mindegyik telefonban megadhatjuk azokat a napokat, amikor a csörgésnek ismétlődnie kell, és van sokféle csengőhang. Ezen túl az iPhone egyetlen komoly funkciója, hogy vehetünk további csengőhangokat, és kikapcsolhatjuk a szundi funkciót. Azért a júzer többre is vágyik, mint 1,29 eurós ébresztődallamra, nem igaz? A Windows Phone mondjuk még ennyit sem segít, a csengőhangot is magunknak kell a készülékre varázsolnunk. A HTC is csak rezegni tud. Ennek a funkciónak a Samsung a koronázatlan királya,  a szundi időtartama, az ismétlések száma is beállítható, és fokozatosan erősödő hangú, madárcsicsergős-vízcsobogós ébresztéssel kezdhetjük a napot.

Fotók, videók, kamera

Az okostelefon legfontosabb tartozéka a kamera, és persze a képmegosztás, mert a megosztott képek nélkül halálra unnánk magunkat internetezés közben. Az Apple szűkmarkúan bánt a júzerekkel, alapból csak emailben, üzenetben és tweetben küldhetjük tovább a képet. Az iOS kicsit nyakatekerten működik, mert vagy utólag nyitjuk meg a fotókat a képszerkesztő, -megosztó appokban, vagy rögtön az alkalmazásból indítjuk el a kamerát. Az iPhone kamerájának egyik extrája a HDR felvétel, ami három képből készít jobb minőségű fotót, és lehetőségünk van automatikus javítást kérni a fényképekre. Az Apple természetesen biztonsági másolatot is készít, illetve a gépeink közötti szinkronizációra is ad megoldást az iCloud online tárhely segítségével.

A Windows Phone rögtön az exponálás után el tudja küldeni a képet a regisztrált közösségi hálózatokra, és ezzel egy időben automatikus biztonsági mentést is készít a Microsoft Skydrive nevű tárhelyére, ha ezt beállítottuk. A Metro interfészt támogató képszerkesztők is beépülnek a menübe, rögtön az exponálás után eltorzíthatjuk az arcokat valami vicces effektekkel. A Nokia Lumiában automatikus javítás funkció is van.

A Google jócskán megelőzte a két riválisát a képmegosztás területén, a megosztás gombbal minden telepített közösségi hálózat elérhető. A lista pedig kibővül, ha további programokat telepítünk a készülékre. A HTC néhány extra képhatást rakott a kamerájába, hogy rögtön 1970-es évekbeli fotót tudjunk készíteni, panoráma módban pedig vízmérték segíti a felhasználót, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz a képek. A képszerkesztőben csak néhány egyszerű alapfunkció van. A Samsung is panorámakészítővel tuningolta fel a fényképezőjét, és sokkal jobban felszerelt a képszerkesztője.

Zenék, videók

Ebben az iPhone verhetetlen, az iTunes Store online boltban albumokat és dalokat vehetünk, filmeket kölcsönözhetünk ki, akár a telefonon is. A lejátszó is nagyon könnyen kezelhető, ráadásul az Apple elérte, hogy az iPhone-t több száz különféle erősítőre, minihifire és hangszóróra lehessen közvetlenül rákötni. Ugyanakkor itt nagyon határozottan megjelenik az Apple zártsága, mert csak akkor tudunk wifin zenét vagy filmet átjátszani más eszközökre, ha azokon Apple logó van, vagy legalább egy iTunes fut rajtuk.

RDA 7753
Fotó: Ránki Dániel

A Windows Phone ezen a területen még le van maradva, idehaza a mobilon nincs sem zenebolt, sem filmek. Egyébként a lejátszó könnyen kezelhető, és a menüjében megjelennek a zenével és filmekkel kapcsolatos programok. Például innen is elindítható a YouTube, és ha utólag telepítünk dalszöveget lejátszó appot vagy online rádiókat, azok is elérhetők itt. Még a futóprogram is beépül ide, hiszen a legjobb zenére küzdeni az előttünk álló kilométerekkel.

Az Androidnál nem egyértelmű a helyzet. Elméletileg van egy Google Music nevű zenebolt, de azt a gyártók nem telepítik fel a készülékeikre. A Samsungnak van saját zeneboltja is, amiben a 7digital – korántsem teljes – kínálata érhető el. A zenelejátszója átlagos, a zenéket effektekkel torzíthatjuk rommá, ha kifogyott belőlünk a jó ízlés.

A HTC telefonja azért különleges, mert rajta virít a hangrendszereket gyártó Beats Audio logója, és úgy tűnik a tajvani gyártó odatette magát, hogy a zenelejátszásban kiemelkedőt nyújtson. Fullextrás a lejátszó, sokkal több lehetőséget ad, mint a többieké. Ha a mobilon elkezdtünk hallgatni valamit, akkor közben további számokkal bővíthetjük a lejátszási sort, magunknak keverhetjük a dalokat. Más telefonokon le kell állítani az éppen hallgatott albumot, hogy belekezdjünk egy másikba. Szinte hibátlan a zenék hálózati lejátszása, a DLNA. két gombnyomással megváltoztatható a hangkimenet, hogy ne a telefon hangszóróján szólaljon meg a zene, hanem a hálózatra kötött tévén vagy wifis hifin. A Samsung ezt a funkciót külön alkalmazással próbálja megoldani, de az AllShare nem működik túl gördülékenyen.

Játékok

Az App Store az ott elérhető játékok segítségével vált a világ legnagyobb mobilos szoftverboltjává, mert az unatkozó felhasználók sorra töltötték le a 1-10 dolláros játékokat. A kínálat ma már szinte végtelen. A Game Center kicsit esetlenül másolja le a Microsoft által bevezetett Xbox Live eredményrendszerét, amiben a játékosok pontokat gyűjthetnek, amint egyre több pályát és feladatot oldanak meg.

RDA 7758
Fotó: Ránki Dániel

A Windows Phone még fiatal platform, de az Xbox Live-nak komoly húzóereje lehet. Ez talán a legösszetettebb játékrendszer, amiben magunkra hasonlító avatart készíthetünk, és egy helyen gyűjthetjük összes a mobilos appokkal és az Xbox 360 konzolon elért pontjainkat, ami nemsokára a Windows 8-as játékokkal is kiegészül. Ez is egyfajta közösségi hálózat a kőkemény gamereknek.

Ezen a területen az Android a leggyengébb, a Google nem teremtette meg a kapcsolatot a platformok között, pedig nagyon sok játék mobilon, táblagépen és a Chrome böngészőben is elérhető. Nincs éredménytáblázat, Androidon a játékosok magányos harcosok.

Összbenyomás, extrák

Az Apple iOS egy szélsőségesen leegyszerűsített zárt rendszer, amit az előírások szerint kell használni. Zenét vagy filmet másolna a telefonra? Az számítógépes iTunes segítségével megoldható. Szoftver kell? Csakis a hivatalos boltból! Ezt a rendszert a felhasználó nehezen tudja tönkretenni, annak való, aki a kulcsrakész megoldásokat kedveli. A júzer nem téved el, mindig tudja, hová kell böknie, milyen gombot kell megnyomnia. Az iOS gyors, látványos és gördülékeny, sok minőségi szoftver tölthető le rá, és ez biztosítja az Apple-féle jó felhasználói élményt, illetve az iPhone bődületes sikerét.

A Windows Phone is az Apple zártságát utánozza, a médiafájlok csak a Zune nevű számítógépes programmal másolhatók fel a mobilra. A rendszer teljesen máshogyan működik, mint a riválisoké, ami nemcsak egyedi látványt jelent, a Windows Phone a működésében is egészen új élményeket ad a júzernek. Persze a Microsoftnak még bőven van mit bővítenie, finomítania. Előny még az Office, ami vállalati SharePoint rendszerekkel is összeköthető. Illetve a Lumia 800-on ott van a Nokia ingyenes navigációja, amivel előre letölthetők a térképek, nincs szükség mobilnetre. Arra azért még várni kell, hogy a hirdetésekben az álljon: Töltse le az alkalmazásunkat Windows Phone rendszerű telefonjára! – az iPhone és az Android már meglépte ezt a szintet.

Az Android mottója az lehetne, hogy bármit bele lehet gányolni. A nyílt rendszer nagyon hekkerbarát, lecserélhető a mobil operációs rendszere, szabadon telepíthetünk rá saját, vagy idegen forrásból származó programokat. A nyíltságot persze azok tudják igazán jól kihasználni, akik a konfigurálást is kikapcsolódásnak tekintik. Nagyon sok a letölthető szoftver, bőven van miből válogatni, de sajnos a belegányolás néha szó szerint értendő: sok a közepes alkalmazás, nehéz megtalálni a legjobbakat. A Google azonban egyre több ingyenes programot készít, van már ingyenes navigáció, irodai programok, és a keresőcég elsőként kísérletezik a legújabb technológiákkal (jó példa erre az NFC). Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy nem mindegyik gyártó veszi át a Google összes új megoldását, és azok nem minden országban letölthetők a Marketből. A gyártóktól függ az Android nyíltsága is, vannak köztük olyanok is, akik telerakják a készüléküket közepes programokkal, és megnehezítik a hekkelést.

Az alábbi értékelésnél - mint azt a cikk elején is írtam - nem vettem figyelembe a telefonok hardverének eltérő képességeit, és mindenki a maga kedve szerint súlyozhatja az eredményeket, az alapján, hogy mely tulajdonságok fontosabbak.

 
iOS 5 Windows Phone 7.5 Android 2.3.x
Telefon, névjegy, közösség 3 5 4
Üzenet, email 4 5 4
Naptár, jegyezet, to-do 5 3 3
Óra 4 3 4
Fotó, videó, megosztás 4 4 5
Zene, videó 5 3 4
Játékok 5 5 4
Benyomás, extrák 5 4 3
Összpontszám 35 32 31

Mit hoz a jövő?

Mindenki arra számít, hogy idén nyáron bemutatják az iPhone 5-öt, amiben már négymagos processzor lesz, a kijelzője is megnő 4 hüvelyk körülire, és támogatja a negyedik generációs hálózatokat (LTE) is. A belső tárhely mérete is egy szinttel feljebb ugorhat 32-128 gigabájtra. A pletykák szerint az Apple nagy erőkkel dolgozik azon, hogy jobb legyen az akku, ami azért fontos, mert az LTE zabálja az energiát. Az iOS rendszerre is ráférne egy frissítés, mert az alapjait több mint öt évvel ezelőtt rakták le. Az viszont nem valószínű, hogy a képen látható, faltól falig érő kijelző valaha megvalósul, mert nehéz lenne elkerülni a véletlen érintéseket.

Fantáziakép az iPhone 5-ről
Fantáziakép az iPhone 5-ről

A Microsoft idén bemutatja a Windows Phone 7-es verziójának újabb frissítését, ami csak kisebb javításokat tartalmaz, és év végén – két évvel a WP7 megjelenése után – megjelenik a 8-as verzió. Ez jelentősen kibővíti a támogatott hardverek körét, tehát a Microsoft sokkal többféle mobilon tud majd megjelenni, a középkategóriában és a csúcskészülékeken is. Az biztos, hogy a Binget is alaposan gatyába kell még rázni, és szigorúbban kell kezelni a gyártókat, hogy egyetlen kulcsfontosságú funkció se maradjon ki a készülékekből (mint a Lumiából a wifi hotspot és a giroszkóp). Azt már tudjuk, hogy a Nokia idén piacra dobja a Lumia 900-at, várhatóan több országban is, és év végén biztosan az elsők közt rukkol elő egy WP8-as készülékkel.

Az Android folytatja a menetelését, és Ice Cream Sandwich (a 4.0-ás verzió) lesz mindegyik új készüléken. A Google még több ingyenes szoftverrel vonzza magához a felhasználókat, amivel bebiztosítja vezető helyét az okostelefonok tömegpiacán. Persze a Google-nek ezután is sok olyan szolgáltatása lesz, ami csak az USA-ban és még néhány fejlett országban elérhető. Fontos lenne, hogy szigorúbban figyeljen a gyártókra, és ne 3-4 különböző verziójú Android legyen a készülékeken. A gyártók még keményebben küzdenek majd egymással, hogy melyikük tud jobb androidos mobilt készíteni. A 2012-es év a nagyobb felbontású kamerák és a többmagos és gyorsabb processzorok harca lesz az Android világában.

Tavaly veszteséggel zárt a Magyar Telekom

2012. február 23., 13:06 Módosítva: 2012.02.23 13:06

A társaság csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint a veszteséget az okozta, hogy csökkent a bevétele és három egyszeri tételt is el kellett számolni. Az USA tőzsdefelügyeletével (SEC) és az amerikai igazságügyi tárcával (DOJ) létrejött megállapodás szerint a macedóniai vizsgálatok lezárásával összefüggésben 21,9 milliárd forintot kell fizetnie a Magyar Telekomnak. Ennek az összegére céltartalékot képzett a vállalat 2011 végéig. Macedóniában 31,4 milliárd forint értékvesztést is elszámolt a társaság, miközben a magyarországi adóváltozások miatt a nyereségadó jelentősen, 27,5 milliárd forinttal emelkedett.

A társaság 2011-ben 25,4 milliárd forint különadót fizetett, szemben a 2010-es 27 milliárd forinttal. A SEC, DOJ vizsgálattal kapcsolatos tavalyi költségek 17,5 milliárd forintot tettek ki, míg 2010-ben 2,3 milliárdot.

Macedóniában az értékvesztést az okozta, hogy a 2011-ben készült 10 éves bevételi terveket az egy évvel korábbihoz képest 15-25 százalékkal csökkenteni kellett a kedvezőtlen gazdasági környezet és a vártnál erősebb mobilpiaci verseny miatt.

A Magyar Telekom negyedik negyedéves bevétele 1,6 százalékkal, 159,4 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, nettó vesztesége 40,3 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 7,5 milliárd forint nyereséggel. Az elemzők a negyedik negyedévre 8,9 milliárdos veszteséget vártak 153,1 milliárdos bevétel mellett.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az előzetes célkitűzésekben jelzett 3-5 százalékos bevételcsökkenésnél kedvezőbb eredményeket értek el. A beruházások 2011-ben 8,7 százalékkal, 83,8 milliárd forintra csökkentek 2010-hez képest, ami szintén kedvezőbb az előre jelzett 5 százalékos megtakarításnál. A társaság a jövőben arra számít, hogy bár bevételeik éves szinten változatlanok maradnak vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkennek. A frekvenciavásárlás nélkül számolt beruházások várhatóan a tavalyival megegyező szinten maradnak az idén is azért, hogy segítsék a folyamatban lévő hálózatmodernizációt és a belső hatékonyságot növelő projekteket.

A mobil hang sem nőtt

Az elmúlt évben a társaság vezetékes bevételei 3,6 százalékkal, 240,552 milliárd forintra csökkentek, főként a hang alapú kiskereskedelmi bevételek 13,9 százalékos visszaesése miatt.

A mobil bevételek 308,5 milliárd forintot értek el tavaly a 2010. évi 315,2 milliárd forinthoz képeset. A bevételek csökkenését főként a T-Mobile Magyarország és a külföldi leányvállalatok hang alapú bevételeinek visszaesése okozta. Részben ellentételezte ezt a T-Mobile Magyarország szélessávú, valamint berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételeinek növekedése. A mobil távközlési szolgáltatásokon belül a hang alapú bevételek adják a bevételek legnagyobb részét, amely 2011-ben 212,5 milliárd forint volt.

A jelentés szerint a T-Mobile Magyarországnál az egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétel 2,1 százalékkal, 3.655 forintra esett: az alacsonyabb átlagos tarifák hatását jelentősen ellensúlyozta a forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek magasabb aránya. Magyarországon a 100 lakosra jutó mobil előfizetőszám 117,3 volt 2011 végén, a T-Mobile Magyarországnak a SIM-kártyák száma alapján 45 százalékos piaci részesedése volt. A T-Mobile Magyarország előfizetőinek száma egy év alatt 1,1 százalékkal nőtt, míg a szerződéses előfizetők aránya 48,2 százalékról 50,8 százalékra emelkedett. A T-Mobile Magyarország szélessávú mobil előfizetőinek száma 1 048 514 volt december 31-én, ami 48,7 százalékos piaci részesedéssel egyenlő.

A Magyar Telekom részvényeivel a budapesti tőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír záró ára szerdán 580 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 465 forint és 619 forint között mozgott az árfolyama.

Jelentse fel nálunk a mobilszolgáltatóját!

2012. február 21., 10:56 Módosítva: 2012.11.05 16:54
45

Komoly hálózatfejlesztési projekteket indítottak a magyar mobilcégek, de azt tapasztaljuk, hogy a váltás nem megy gördülékenyen. Láttunk kisebb akadozásokat és botrányos leállásokat is, csak azt nem tudjuk, hogy ezek helyi jelenségek, vagy országszerte előfordulnak. Az egészen biztos, hogy amit a szolgáltatók a saját hálózatukról mondanak, azt mindig el kell osztani kettővel, hogy közelebb kerüljünk a valósághoz. Ennél pontosabban azonban nem tudjuk megvizsgálni a mobilhálózatok minőségét, a szolgáltatók pedig azt állítják, hogy nemzetközi mércével is jónak számít a hazai hálózat. Nehéz ítéletet mondani, ezért fordulunk a kedves olvasónkhoz a kérdésünkkel: milyennek látja a szolgáltatóját?

Írja meg nekünk erre linkekre kattintva, ha otthon vagy a munkahelyen nem tud telefonálni, esetleg túl lassan csordogálnak a bitek a mobilinterneten. Fontos, hogy nem a jól dokumentált országos vagy regionális leállásokra vagyunk kíváncsiak, hanem a napi bajokra. Sokféle probléma lehet, például vannak olyan területek, ahol elméletileg lennie kellene térerőnek, az ügyfélszolgálat szerint is van lefedettség, csak éppen telefonálni nem lehet. Nemcsak a pince mélyén, hanem emeleti szobákban is előfordul ilyen. Láttunk rejtélyesebb jelenségeket is, amikor a mobilnetezés kellős közepén megszakadt minden kapcsolat, és kézzel kellett átállítani a telefont GSM-módba, hogy megint lehessen rajta netezni.

Azt is írja meg nekünk, ha a kiszolgálással van gondja. A mobilszolgáltatókat is megizzasztja az ügyfélkezelő rendszer modernizálása, iparági pletykák szerint előfordul, hogy egymás után több szoftverfejlesztő is megpróbálkozik a feladattal, de a több millió ügyfélkapcsolatot és számlát kezelő rendszerek valahogy mégsem lesznek jobbak. Persze nem lehet mindenért az informatikai eszközöket hibáztatni, a Tékozló Homár fogyasztói blog tele van a bolti személyzet és a telefonos ügyfélszolgálat bénázásaival, vagy amikor a felhasználót egyszerűen hülyének nézik.

Libasorban egymás után

A hibajelenségek közti eltérést magyarázhatja az is, hogy a mobilszolgáltatók más-más műszaki háttérrel rendelkeznek, és a modernizáláshoz is különböző beszállítót választottak maguknak. A Telenor a mobiliparban fiatalnak számító ZTE technológiájával építi fel a rendszereit, a T-Mobile-nak továbbra is a svéd Ericsson a partnere, a Vodafone pedig a Huawei segítségével fejleszt. A vállalatok nem egyszerre vágtak bele a hálózat felújításába, más célokat tűztek ki maguk elé, a folyamat eltérő fázisánál tartanak.

A Telenor tavaly decemberben fejezte be a 3G-hálózat a felújítását, és tavaszra a 2G-hálózat régi elemeit is lecseréli. Ezzel az elsők között fejezi be a hálózatfejlesztési projektjét, de a rendszereit ezután is folyamatosan finomhangolni kell. A Hipernet már 21 vagy 42 megabites legnagyobb letöltési sebességet biztosít az ügyfeleknek, és teljesen átalakulhat a hálózati terhelés eloszlása, amikor már nemcsak a laptopokba szánt usb stickek lesznek ilyen gyorsak, hanem az okostelefonok és a táblagépek is.

Előfordulhat, hogy a Vodafone megelőzi a riválisát, a társaság ugyanis áprilisban ér a hálózatmodernizációs program végére. A mobilszolgáltató vidéken már lecserélte a hálózati berendezéseit, és ennek köszönhetően a 2G-hálózaton elérhetővé vált az EDGE, a 3G-hálózaton pedig 21 vagy 42 megabit a letöltési sebesség elméleti maximuma. Most van folyamatban a főváros modernizációja, a metróalagútban és a Belváros bizonyos részein már elérhető az említett csúcssebesség.

A T-Mobile tavaly májusban kezdte el a hálózat modernizációját, és a cég azt tervezi, hogy az ország teljes területén elérhetővé teszi a gyors HSPA+ szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a társaság 2013-ra mindenhol 21 megabites sávszélességet akar biztosítani az ügyfeleinek. A hálózati tuningolás fontos része a negyedik generációs LTE technológia januári bevezetése, ami eleinte csak a Belvárosban biztosított nagyobb sávszélességet a mobilnetező ügyfeleknek, de az év végére a főváros teljes területét lefedik.

Össztűz alatt az állami mobilszolgáltató

2012. február 20., 16:58 Módosítva: 2012.03.12 12:35
20

Tanulságos sajtóközleményt adott ki hétfő délután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ezért azt változtatás nélkül bemásoljuk a cikk végére. A hatóságnak természetesen nem feladata a szenzációkeltés, és nem lenne jó, ha a bulvárosodás ösvényére lépne, de azért a sajtóközlemények címében, ajánlójában illik feltüntetni az új információkat. Ebben az esetben azt, hogy mindhárom mobilszolgáltató megtámadta a frekvenciapályázatot. Az ok az árverési feltételek tavaly októberi módosítása, ami lehetővé tette az állami szereplő részvételét.

A hírközlési hatóságnak 45 napja van a másodfokú eljárás lebonyolítására, és ha a hatóság helybenhagyja korábbi döntését, leghamarabb áprilisban indulhat el a negyedik szolgáltató. Feltéve persze, hogy valóban létrejön. Az időzítés tökéletes, mert addigra a Vodafone és a Telenor is végez a hálózatmodernizációs programjával, tehát onnantól kezdve minden erejükkel arra koncentrálhatnak, hogy keresztbe tegyenek a negyedik szereplőnek.

Az elmúlt napokban sok pletyka született a frekvenciatenderről. Az egyik szerint a Magyarország és az IMF között zajló tárgyalásoktól is függ a negyedik szolgáltató sorsa, hiszen a hálózat kiépítése több tízmilliárd adóforint elköltésével járna, miközben az államnak éppen a kiadások csökkentésével kellene foglalkoznia. Az államnak még így is jól jöhet a maradék frekvencia, ami egy újabb árverésen további bevételeket hozhat. A másik pletyka viszont arról szól, hogy állami tulajdonban lévő cégeknél már azt is tudják, mikortól lesznek a leendő állami szolgáltató ügyfelei.

Íme az NMHH figyelemfelkeltő sajtóközleménye:

15 nap állt rendelkezésükre a 900 MHz-es frekvencia-árverés résztvevőinek fellebbezés benyújtására

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala még tavaly augusztusban indította el a 900 MHz-es frekvenciasáv árverési eljárását. Az idén január 31-i eredményhirdetést követően 15 nap állt rendelkezésre a fellebbezések benyújtására. Ez az időszak lezárult.

Az NMHH nemzetközi árverés keretében értékesítette a 900 MHz–es tartományban nyújtható, 10,8 MHz-nyi frekvenciahasználati jogosultságokat. A frekvenciasávon a nyertesek a technológia-semlegesség figyelembe vételével, GSM, UMTS, LTE, valamint WiMAX technológián alapuló mobilinternet-szolgáltatást biztosíthatnak ügyfeleik számára.

Az árverés eredményeként az eddig háromszereplős mobilpiacra új szolgáltató léphet. A Magyar Posta Zrt.-Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt.-Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma az 5 MHz-es „A” blokkon túl opciót szerzett további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban. Az EGSM sáv további 5,8 MHz-nyi frekvenciáját, azaz a „B” és a „C” blokkok tartományait a Vodafone Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. nyerte meg.

A januári döntéssel kapcsolatban a három, már a piacon lévő mobilszolgáltató a Magyar Telekom, Telenor és a Vodafone fellebbezett. A fellebbezések alapvetően az új, piacra lépő szereplőnek az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják.

A beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indul. A döntést az NMHH elnöke a hírközlési elnökhelyettes hatáskörébe delegálta. A másodfokú döntés meghozatalára 45 nap áll rendelkezése. Amennyiben a hatóság a korábbi döntést helyben hagyja, akkor az új, negyedik mobilszolgáltató leghamarabb áprilisban kezdheti el működését.

Késik az állami mobilszolgáltató

2012. február 20., 10:33 Módosítva: 2012.02.20 16:48
1

Egy, a már piacon lévő mobilszolgáltató biztosan fellebbezett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése ellen, amelynek értelmében a Magyar Posta, az MVM és az MFB Invest konzorciuma veheti meg a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertzes egybefüggő blokkját - tudta meg a Világgazdaság.

A gazdasági napilap hétfői számában azt írja, hogy a fellebbezés miatt az állami mobilszolgáltató legkorábban áprilisban kezdheti meg a hálózatépítést. A pályázatot tavaly augusztusban írta ki az NMHH, az aukcióra hárman jelentkeztek: az állami cégek konzorciuma mellett a vietnami Vittel és a Digi anyavállalata, a román RCS and RDS.

A fellebbezés azt jelenti, hogy az NMHH elindítja a másodfokú eljárást, és ennek legkésőbb 45 nap múlva lesz eredménye. Ha a hivatal megerősíti a korábbi döntését, akkor az eljárás győztesének 15 napon belül meg kell fizetnie a megajánlott díjakat és 30 napon belül meg kell szereznie a frekvenciaengedélyeket is. Az új piacralépőnek Budapestet legkésőbb az év végéig saját hálózatról kell kiszolgálnia.

Mobilokat árulna a Baidu

2012. február 17., 17:24 Módosítva: 2012.05.16 11:32
1

Még idén mobilokat fog árusítani a legnagyobb kínai internetes kereső, a Baidu – árulta el Robin Li ügyvezető a cég éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón. A cég ki akarja használni, hogy már Kína a világ legnagyobb mobilpiaca.

Kína tavaly év végén vette át az elsőséget az Egyesült Államoktól, 2011 utolsó negyedévében már több mobilt adtak el az országban, mint Amerikában. Az időszakban az okostelefonok piaca 58 százalékkal nőt, elérve a 23,9 millió darabot. Az Egyesült Államokba ugyanekkor 23,3 millió készüléket szállítottak, ami 7 százalékos csökkenést jelentett. Li szerint a Baidu felismerte ennek jelentőségét és nem akarják kihasználatlanul hagyni a lehetőséget. A Baidu éves nyeresége több mint nyolcvan százalékkal nőtt.

Li azt mondta, a mobil egyre fontosabb eszköz lesz, hogy eladják termékeiket. Azt is tudják, hogy a következő években a forgalmuk egyre nagyobb százaléka mobilokról jön majd.

A Baidu tavaly mutatta be operációs rendszerét, amely teljesen Android alapú. A Baidu Yit hasonló funkciókkal rendelkezik, mint az Android, ugyanazokkal a kiegészítőkkel, de néhány saját alkalmazást is beletett a kínai cég. Az olvasót Yue-nak, a Google Placest Shen Biannak, a zenei szolgáltatást Tingnek nevezik benne.

Még egy Baiduval kapcsolatos hír, hogy a legújabb pletykák szerint a cég külföldi hódításokra készül. Állítólag Brazíliában, Sao Paulóban létesített központot. Ezt azonban a cég nem kommentálta.

Csökkent a mobilelőfizetők száma januárban

2012. február 16., 14:11 Módosítva: 2012.02.16 14:11

Januárban 28 ezerrel, 11,662 millióra csökkent a három hazai mobilszolgáltató előfizetőinek száma. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság jelentése szerint 2012 januárjában a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma alapján 100 főre 117,1 SIM-kártya jutott.

Január végére a teljes ügyfélszámot tekintve – a hívásfogadásra alkalmas kártyák alapján számolva – a T-Mobile részesedése az előző havi 45,04 százalékról 45,11 százalékra nőtt, míg a Vodafone-é 22,99 százalékról 22,94 százalékra, a Telenoré 31,97 százalékról 31,95 százalékra csökkent.

A vizsgált hónap végére a forgalmazásban részt vevők (azaz mind a havidíjas előfizetéssel rendelkezők, mind az előre fizetett előfizetések közül) az utolsó három hónapban hívást indítók vagy fogadók száma alapján a Vodafone piaci részesedése az előző havi 22,62 százalékról 22,57 százalékra csökkent, míg a T-Mobile-é 45,40 százalékról 45,42 százalékra, a Telenoré 31,98 százalékról 32,02 százalékra emelkedett.

Csalók viszik toplistára a mobilszoftvereket

2012. február 15., 15:58 Módosítva: 2012.03.07 13:17

Szinte mindegyik nagy cég tud arról, hogy tisztátlan módszerekkel is a letöltési toplistákra lehet kerülni, de eddig mindenki azt mondta, hogy nem akalmazna ilyen módszert. A Touch Arcade nevű portál fórumain azonban február elején kipattant a botrány, amikor egy fejlesztő megírta, hogy megkeresték a letöltésgeneráló cégek, és néhány ügyfél nevét is elkotyogták neki.

Az Inside Mobile App portál cikke szerint múlt héten egy fejlesztői konferencián már többen elismerték, hogy használtak olyan marketing szolgáltatásokat, amelyek akár klikkelő robotokat is alkalmazhatnak. A fejlesztők csak akkor kezdtek el gyanakodni, amikor azt látták, hogy a jelentős mennyiségű letöltés után nyoma sincs felhasználói aktivitásnak.

A letöltőrobotok egyik megnevezett megrendelője egy ismert játékfejlesztő vállalat, a TinyCo. A cég már bejelentette, hogy ezentúl csak szokványos marketing eszközöket használ. A vállalat havonta több millió dollárt költött el arra, hogy felhasználókat szerezzen, de szakított azokkal a cégekkel, amelyeknél nem ismert a letöltések forrása.

Az Apple jó ideje tudhatott a robotokról. A leleplező fórumbejegyzést író fejlesztőnek azt mondta a letöltési szolgáltatást nyújtó cég képviselője, hogy azért kér csak ötezer dollárt, mert az Apple már elkezdett foglalkozni az üggyel, és letiltott egy robotokat alkalmazó fejlesztőt. A tiltás ellenére az App Store ingyenes kategóriájában a top 25-ben 8 olyan program is volt, amit az adott cég juttatott a csúcsra. Egy fejlesztő pedig az nyilatkozta az Inside Mobile Appsnak, hogy hónapokkal ezelőtt panaszt tett az Apple-nél a robotok miatt, de nem történt semmi változás.

szoftverek

Az Apple februárban felhívta a fejlesztői közösség figyelmét a csalásokra, és az érintett cégek alkalmazásai rögtön visszaestek a toplistákon. Azóta megint feljebb kapaszkodtak. Az a gond, hogy külső szemlélőként lehetetlen ellenőrizni, hogy egy program valójában mennyire népszerű. Tucatnyi cég kínál letöltési szolgáltatásokat, és ha lebukik, akkor más névvel újraindul.

Ha az Apple nemcsak a letöltéseket figyelné a toplisták összeállításakor, hanem a programok használatát is, akkor könnyedén ki tudná szűrni a csalókat. Ennek persze jogi akadálya is lehet, hiszen nem lehet monitorozni a felhasználók minden egyes lépését. De már a Google által alkalmazott módszer is javítana a statisztikán, az Android Market ugyanis a letöltés mellett azt is figyeli, hogy a felhasználó letörölte-e a programot.

Működik a mobilra fújható antenna

2012. február 15., 13:53 Módosítva: 2012.02.15 13:53
56

A felületre fújható antenna nem átverés, hanem egy kipróbált, működő technológia – írja a Physorg tudományos portál az amerikai Chamtech Enterprises bemutatója alapján. Anthony Sutera, a vállalat vezérigazgatója a Google Solve for X nevű konferenciáján mutatta be a találmányukat, ami segíthet a rossz jelerősség és megszakadó hívások miatt szenvedő mobilozókon.

A Chamtech Enterprises különleges szituációkban is kipróbálta a spray-t. A fa törzsére fújt spray segítségével 22 kiloméer távolságra tudott küldtek rádiójeleket. A vállalat szerint a mobiltelefonok antennájának a hatékonyságát körülbelül tíz százalékkal növeli a spray. A vállalat azt állítja, hogy már tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokban néhány kormányzati megrendelővel, és abban bízik, hogy a telefongyártók is érdeklődnek majd a spray iránt.

Anthony Sutera többek közt arról beszél az alábbi videóban, hogy az antennák még a 120 évvel ezelőtt feltalált elvekre épülnek, a rézdrót – esetleg réz más anyagokkal kombinálva – bocsátja ki a jeleket. A hagyományos antennák rendkívüli módon fel tudnak forrósodni, ezzel szemben a spray nanoméretű, kondenzátorként működő szemcséi egyáltalán nem melegednek, állítja a cégvezető.

A vállalat szabadalmakkal védte le a nanospray antenna technológiáját, ám ez aligha gátolja meg a szélhámosokat abban, hogy megpróbálják hamisítani a terméket. Az említett tízszázalékos javulás nagyon kicsiny, a felhasználó nem feltétlenül veszi észre azonnal, hogy átverték. A Chamtech Enterprises sem adott választ minden kérdésre, például nem tudni, hogy az anyag mennyire strapabíró, mennyi idő alatt kopna le egy mobil felületéről, és az árát sem közölték.

A Google megveheti a Motorolát

2012. február 14., 14:44 Módosítva: 2012.02.17 13:20
13

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is engedélyezték, hogy a Google 12,5 milliárd dollárért megvegye a Motorolát. Ugyanakkor a hatóságok azt is elmondták, hogy árgus szemekkel figyelik majd a Google minden egyes lépését, különösen azt, hogy a birtokába került technológiák használatáért elfogadható licencdíjat kérjen. Ezzel egyidőben az Egyesült Államok igazságügyi tárcája elfogadta az Apple által vezetett konzorcium vételi ajánlatát is, amivel a cégek megszerzik a Nortel több ezer távközlési szabadalmát.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy felvásárolja a Motorolát, és azért teszi ezt, mert a mobilgyártó 17 ezer bejegyzett és további 7500, bejegyzés alatt álló szabadalmával akar védelmet nyújtani a rivális Apple által támadott Androidnak. Az Apple ugyanis sorra beperelte az Androidot használó mobilgyártókat, általában szabadalombitorlás miatt.

A Microsoft és az Apple közleményben jelentette be, hogy nem indítanak pereket a Nortel szabadalmaira hivatkozva, ugyanakkor az USA igazságügyi tárcája szerint a Google még nem adta egyértelmű jelét annak, hogy tisztességesen használja majd fel a szabadalmait.

A Google azért aggasztja a versenyügyi hatóságokat, mert a felvásárlással övé lesz a mobilipar egyik legnagyobb szabadalmi portfoliója, ráadásul gyártói kapacitást is szerez ahhoz, hogy kifejlessze és legyártsa a saját készülékeit. Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa azt mondta, aggódnak amiatt, hogy a Google esetleg néhány szabadalmat az androidos eszközökhöz köt, vagyis azokat a technológiákat más gyártók nem használhatják. Ezt mindenképpen szeretnék megakadályozni.

Egyébként a Google viselkedését más okból is vizsgálják az EU és az USA hatóságai. Felmerült a gyanú, hogy a keresőóriás a weben elért előfölényét kihasználva szerez előnyt más iparágakban. Éppen ez az, ami miatt évekkel ezelőtt a Microsoftra súlyos büntetést szabtak ki, a szoftvercég ugyanis a Windows operációs rendszer segítségével vette át az uralmat a böngészők piacán.