Működik a mobilra fújható antenna

2012. február 15., 13:53 Módosítva: 2012.02.15 13:53
56

A felületre fújható antenna nem átverés, hanem egy kipróbált, működő technológia – írja a Physorg tudományos portál az amerikai Chamtech Enterprises bemutatója alapján. Anthony Sutera, a vállalat vezérigazgatója a Google Solve for X nevű konferenciáján mutatta be a találmányukat, ami segíthet a rossz jelerősség és megszakadó hívások miatt szenvedő mobilozókon.

A Chamtech Enterprises különleges szituációkban is kipróbálta a spray-t. A fa törzsére fújt spray segítségével 22 kiloméer távolságra tudott küldtek rádiójeleket. A vállalat szerint a mobiltelefonok antennájának a hatékonyságát körülbelül tíz százalékkal növeli a spray. A vállalat azt állítja, hogy már tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokban néhány kormányzati megrendelővel, és abban bízik, hogy a telefongyártók is érdeklődnek majd a spray iránt.

Anthony Sutera többek közt arról beszél az alábbi videóban, hogy az antennák még a 120 évvel ezelőtt feltalált elvekre épülnek, a rézdrót – esetleg réz más anyagokkal kombinálva – bocsátja ki a jeleket. A hagyományos antennák rendkívüli módon fel tudnak forrósodni, ezzel szemben a spray nanoméretű, kondenzátorként működő szemcséi egyáltalán nem melegednek, állítja a cégvezető.

A vállalat szabadalmakkal védte le a nanospray antenna technológiáját, ám ez aligha gátolja meg a szélhámosokat abban, hogy megpróbálják hamisítani a terméket. Az említett tízszázalékos javulás nagyon kicsiny, a felhasználó nem feltétlenül veszi észre azonnal, hogy átverték. A Chamtech Enterprises sem adott választ minden kérdésre, például nem tudni, hogy az anyag mennyire strapabíró, mennyi idő alatt kopna le egy mobil felületéről, és az árát sem közölték.

A Google megveheti a Motorolát

2012. február 14., 14:44 Módosítva: 2012.02.17 13:20
13

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is engedélyezték, hogy a Google 12,5 milliárd dollárért megvegye a Motorolát. Ugyanakkor a hatóságok azt is elmondták, hogy árgus szemekkel figyelik majd a Google minden egyes lépését, különösen azt, hogy a birtokába került technológiák használatáért elfogadható licencdíjat kérjen. Ezzel egyidőben az Egyesült Államok igazságügyi tárcája elfogadta az Apple által vezetett konzorcium vételi ajánlatát is, amivel a cégek megszerzik a Nortel több ezer távközlési szabadalmát.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy felvásárolja a Motorolát, és azért teszi ezt, mert a mobilgyártó 17 ezer bejegyzett és további 7500, bejegyzés alatt álló szabadalmával akar védelmet nyújtani a rivális Apple által támadott Androidnak. Az Apple ugyanis sorra beperelte az Androidot használó mobilgyártókat, általában szabadalombitorlás miatt.

A Microsoft és az Apple közleményben jelentette be, hogy nem indítanak pereket a Nortel szabadalmaira hivatkozva, ugyanakkor az USA igazságügyi tárcája szerint a Google még nem adta egyértelmű jelét annak, hogy tisztességesen használja majd fel a szabadalmait.

A Google azért aggasztja a versenyügyi hatóságokat, mert a felvásárlással övé lesz a mobilipar egyik legnagyobb szabadalmi portfoliója, ráadásul gyártói kapacitást is szerez ahhoz, hogy kifejlessze és legyártsa a saját készülékeit. Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa azt mondta, aggódnak amiatt, hogy a Google esetleg néhány szabadalmat az androidos eszközökhöz köt, vagyis azokat a technológiákat más gyártók nem használhatják. Ezt mindenképpen szeretnék megakadályozni.

Egyébként a Google viselkedését más okból is vizsgálják az EU és az USA hatóságai. Felmerült a gyanú, hogy a keresőóriás a weben elért előfölényét kihasználva szerez előnyt más iparágakban. Éppen ez az, ami miatt évekkel ezelőtt a Microsoftra súlyos büntetést szabtak ki, a szoftvercég ugyanis a Windows operációs rendszer segítségével vette át az uralmat a böngészők piacán.

42 megabitre gyorsít a Vodafone

2012. február 14., 11:43 Módosítva: 2012.03.05 15:38
7

A lakosság 70 százaléka már eléri a Vodafone 3G-hálózatát, amin a letöltési sebesség elméleti maximuma 42 megabit másodpercenként. A fejlesztést bejelentő sajtótájékoztató helyszínén olyan mini bázisállomás – úgynevezett femtocella – biztosította a lefedettséget, amit mostantól a lakossági előfizetők is megvásárolhatnak. A femtocellát azoknak az ügyfeleknek javasolják, akik a szolgáltató tornyától távol élnek, ahol rossz a lefedettség, de például borospincében is lehet netezni így. Ezt a megoldást eddig csak a vállalatok érték el.

A tenyérnyi méretű bázisállomás, ami a felhasználónak a saját adsl vagy kábelnetes internetelérésére kell rákötnie, egyszerre négy telefont, táblagépet vagy számítógépet tud kiszolgálni. A kütyü 38 ezer forintba kerül és csak Magyarország területén használható.

Megabiteket építettek

A Vodafone 2011 márciusában jelentette be, hogy feltuningolja a hálózatát, és ott is elérhetővé válik az EDGE, ahol korábban csak néhány kilobites, internetezésre szinte alkalmatlan GPRS lefedettség volt. Ezzel egyidőben a 3G-hálózatot is elkezdték továbbfejleszteni. A vállalat a terve az volt, hogy négyszáz új bázisállomást épít, a lakosság 99 százalékát lefedi, a letöltési sebességet pedig 14,4 megabitre növeli. Már akkor úgy látták, hogy érdemes rögtön LTE-kompatibilis hálózatot építeni, ezért úgy építették fel a bázisállomásokat, hogy azokon könnyedén be tudják kapcsolni a negyedik generációs szolgáltatást. A frekvenciatender után azonban azt mondták, még bőven vannak kiaknázható lehetőségek a 3G-ben, ezért egyelőre nem állnak át LTE-re.

Azóta persze sokat fejlődött a 3G is, és a Vodafone a korábban bejelentettnél sokkal nagyobb maximális letöltési sebességet biztosít. A szolgáltató a hálózatmodernizáció keretében 2100 bázisállomás felújításával és 110 új bázisállomás megépítésével 673 településen tette elérhetővé a nagy sebességű HSPA szolgáltatást. Ezen lefedett városok mindegyikében elérhető a 21 megabites internet, 21 nagyvárosban azonban 42 mega a maximum.

A hálózatfejlesztési projekt fontos állomása volt a Vodafone decemberi bejelentése arról, hogy a 2-es és 3-as metróvonalak alagútjait is lefedik gyors mobilnettel. Ezzel az országban egyedül ők nyújtottak gyors mobilnetes szolgáltatást a föld alatt ingázóknak. A keddi bejelentésen elhangzott, hogy február végére a kisföldalatti vonalát is behálózzák. A hálózatfejlesztési projektet áprilisban zárják le, most a fővárosi eszközök frissítése van folyamatban.

Médiatudatosságot fejleszt a Telenor

2012. február 9., 13:27 Módosítva: 2014.03.24 14:33
13

A MediaSmart Hungary és a Telenor pedagógusok számára elérhető oktatási segédanyag kidolgozásába kezdett, amely az alsó tagozatos gyermekek digitális írástudásának és médiatudatosságának fejlesztését célozza - írja a vállalat sajtóközleménye. A MediaSmart Hungary nevéhez kötődik a non-profit alapon működő Médiatudor program, amely a kisiskolások reklámértését és médiatudatosságát fejleszti. Ennek a programnak a következő lépcsője a Digitális Világ néven bejelentett kezdeményezés.

A Media Smart Hungary szakmai vezetésével fejlesztett tananyag a 7-12 éves, alsó tagozatos korosztálynak szól, összesen 14 fejezetből áll. A mobilhasználatról, a mobiltartalom-fogyasztásról és a biztonságos internetezésről szóló fejezeteket a Telenor szakértő munkatársai állítják össze. Emellett a szervezők széles körű társadalmi összefogásra számítanak a tananyag kidolgozásában, népszerűsítésében és későbbi fejlesztésében is.

A 8-14 évesek médiafogyasztási szokásairól szóló Ipsos kutatás szerint a gyermekek érdeklődésénekközéppontjában a zenehallgatás, az internetezés és a filmnézés áll. A közösségi oldalak használata egyre jelentősebb szerepet kap mindennapi életükben. A megkérdezettek 61%-a naponta legalább egy órát internetezik, 82%-uk tagja valamely közösségi oldalnak. A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy a fiatalok kíváncsisága koruk előrehaladtával egyre növekszik, ezzel párhuzamosan pedig csökken a szülői ellenőrzés az internetes tevékenységük felett: a 8-14 év közöttiek 32%-át egyáltalán nem felügyelik, teljesen szabadon használhatják a világhálót. Fontos tehát a tudatosítás, erősítendő a gyermekekben a kritikus gondolkodás képessége és megtanítható számukra az etikus mobilhasználat és az internetes tartalmak helyes értelmezése.

A Telenor az oktatás mellett a megelőzésre is figyel, és az Interpol tiltólistája alapján blokkolja a gyermekek ellen irányuló, szexuális bűncselekményeket tartalmazó weboldalakat.

 

Csökkent a Vodafone bevétele

2012. február 9., 10:49 Módosítva: 2012.02.14 11:35

A világ legnagyobb bevételű mobilszolgáltatója, a brit Vodafone bevétele 11,62 milliárd font volt az üzleti éve decemberrel zárult harmadik negyedévben. Ez 2,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, de megfelel az elemzői várakozásoknak. Ennek ellenére a vállalat azt írja a csütörtökön kiadott jelentésében, hogy az üzleti év egészében sikerül majd elérni a korábban ígért eredményeket.

A csoport bevételének 70 százaléka Európából származik, és a dél-európai államadósság-válság következményei, a rosszabbodó gazdasági körülmények megviselték a bevételt, főleg Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. Magyarországon a Vodafone-nak 2,684 millió ügyfele volt december végén, 30 ezerrel több, mint szeptember végén. Az ügyfeleknek az 51,3 százaléka előfizetéses.

Rosszul áll a HTC szénája

2012. február 7., 14:50 Módosítva: 2012.02.07 14:50
8

A HTC jelentése szerint a vártnál jóval kisebb lehet az első negyedéves bevételük. A Reuters tudósítása alapján a csökkenés 36 százalékos is lehet, 101 millióról 65-70 millióra. A cég szerint a problémák csak rövid távon jelentkeznek, hiszen idén több új modellel készülnek a piacra lépni. A világ ötödik legnagyobb okostelefon-gyártója négy új készüléket készül bemutatni még ebben a hónapban a barcelonai mobilos világkiállításon. Ezek közül az egyik ultravékony lesz, HTC Ville kódnévre hallgat, és lesz egy négymagos mobiljuk is.

A HTC-nek folyamatosan új utakat kell találnia, hogy ha nem is legyőzze, de legalább lépést tartson a két nagy riválissal, az Apple-lel és a Samsunggal. A Samsung lefedi az egész okostelefon-palettát a csúcskészülékektől az olcsóbb androidos készülékekig, ezzel kell versenyeznie a HTC-nek. Jó hír a cégnek, hogy a Samsung és az Apple most nem mutat be új készülékeket, így lesz indejük visszanyerni valamennyit piaci részesedésükből.

Zajszűrő kell a mobilos hangfelismeréshez

2012. február 6., 15:05 Módosítva: 2012.03.14 09:51
4

Az Audience nevű cég januárban a tőzsdei megjelenése miatt felfedte, hogy az Apple az egyik nagy megrendelője. Az eszközök javításával, és az alkatrészek azonosításával foglalkozó iFixit könnyen meg is találhatta a vállalat zajszűrő csipjét az iPhone 4 készülékben. Az iPhone 4S esetében viszont már nem lehetett ilyen könnyű dolga, mert az Apple az A5 processzor tokjában helyezte el az Audience csipjét.

Kiderült az is, hogy az Apple miért nem adta ki a Sirit az iPhone 4-hez. Az Audience azt mondja, hogy az iPhone 4-ben lévő csip csak akkor működött jól, amikor a felhasználó a szájához emelte a készülékét, és úgy beszélt bele. Az iPhone 4S sokkal jobb zajszűrő technológiát kapott, amit úgy optimalizáltak, hogy karnyújtásnyi távolságból is ki tudja szűrni a zavaró hangokat. A hangminőség jelentősen befolyásolja a Siri működését, nagy zajban az algoritmusok nehezebben értik meg a felhasználó szavait.

Az Audience nagyobb hatótávolságú zajszűrő technológiája 2011-ben jelent meg, és már úton van a technológia harmadik generációja. Semmi nem garantálja, hogy az Apple a következő iPadben és iPhone-ban is ezt a technológiát használja majd, de az biztos, hogy a Siri sikere miatt szükség lesz ilyen technológiára.

Az Audience EarSmart nevű technológiája digitális jelfeldolgozó processzor segítségével távolítja el a háttérzajt és a másodlagos hangokat, hogy javuljon a telefonbeszélgetés minősége. Ennek hála a felhasználók akkor is jól értik egymás szavát, ha zsúfolt étteremben vagy forgalmas út mellett telefonálnak. Nehezebb kiszűrni a nem kívánatos hangokat, ha a készülék távol van a felhasználó szájától, ami gyakran megtörténik videotelefonálás közben, vagy amikor az autó kihangosítójával telefonálunk.

Természetesen nem az Apple az Audience egyetlen partnere, a Samsung, az LG, a HTC, a Sony és más gyártók több mint hatvan készülékében megtalálható a vállalat technológiája. Az Apple azonban sokkal jobb helyzetben van, mint a Google vagy a Microsoft, ha a hangfelismerésen alapuló keresésről van szó, mert csak arról kell gondoskodnia, hogy a következő modellekben is legyen zajszűrés. A Microsoft és a Google partnerei most szabadabban eldönthetik, hogy milyen szenzorokat és egyéb csipeket építsenek a készülékeikbe, tehát még ha egészen kiváló is a hangfelismerő szoftver, megfelelő hardver nélkül az nem lesz elég hatékony.

Harmadik az Apple a mobiliparban

2012. február 3., 13:45 Módosítva: 2012.02.07 10:20
28

Fél évtizede változatlanul a Nokia és a Samsung uralja a globális mobilpiacot, mert hihetetlen mennyiségben tudják ontani magukból az olcsó készülékeket. Pár évvel ezelőtt még csak olyan régi motorosok sorakoztak föl az óriások mögött, mint a Sony Ericsson, a Motorola és az LG, de ahogy a világ elkezdett okostelefonra váltani, úgy nyertek piacot az ügyesen helyezkedő kínai gyártók. A Huawei már nagyjából annyi mobilt ad el, mint a Motorola és a Sony Ericsson. Év végén a fapados mobilokat gyártó ZTE csúcsteljesítményt nyújtott azzal, hogy majdnem utolérte az LG-t.

Az elmúlt évek legnagyobb győztese az Apple. A mobilipart forradalmi újításokra késztető cég négy és fél év alatt jutott el a semmiből az előkelő harmadik helyre, ahonnan az LG-t taszította le. Az IDC előzetes becslése szerint az Apple 37 millió iPhone-t adott el 2012 utolsó negyedévében, míg az LG ennek a felénél is kevesebbet, 17,7 milliót. Az Apple korábban is megközelítette dél-koreai riválisát, de ez csak egy negyedévre elegendő fellángolás volt, ami az ötödik helyre volt elegendő. Amikor a felhasználók új iPhone-modell megjelenésére számítottak, nagyon visszaesett a vásárlás, ami eléggé lerontotta az éves statisztikát. Idén év végén azonban olyan népszerű volt az iPhone 4S, hogy az az év egészére bebiztosította az Apple bronzérmét.

 Gyártó  4Q11 eladott darabszám  4Q11 részesedés  4Q10 eladott darabszám  4Q10 részesedés  Éves változás
Nokia 113.5 26.6% 123.7 30.7% -8.2%
Samsung 97.6 22.8% 80.7 20.0% 20.9%
Apple 37.0 8.7% 16.2 4.0% 128.4%
LG Electronics 17.7 4.1% 30.6 7.6% -42.2%
ZTE 17.1 4.0% 15.7 3.9% 8.9%
Egyéb 144.5 33.8% 135.9 33.7% 6.3%
Összesen 427.4 100.0% 402.8 100.0% 6.1%

Nem valószínű, hogy az Apple hamar utoléri a teljes mobilpiac két legnagyobb szereplőjét, a nála 3-4-szer több készüléket eladó Samsungot és Nokiát. De ez is csak akkor igaz, ha a minden készülékeladást figyelembe veszünk, mert az okostelefonok piacán az Apple már lenyomta a két fő riválisát, hiszen csak okostelefont árul, míg az ellenfelei olcsó készülékeket is. A táblázatban szereplő adatok azt mutatják, hogy minden nehézség ellenére a Nokia csak 8,2 százalékkal esett vissza, a Samsung egészséges 20 százalékos növekedést ért el, és az LG-n kívül a többiek is szépen gyarapodtak.

 Gyártó  2011 éves eladás  2011 piaci részesedés  2010 éves eladás  2010 piaci részesedés  Éves változás
Nokia 417.1 27.0% 453.0 32.6% -7.9%
Samsung 329.4 21.3% 280.2 20.1% 17.6%
Apple 93.2 6.0% 47.5 3.4% 96.2%
LG Electronics 88.1 5.7% 116.7 8.4% -24.5%
ZTE 66.1 4.3% 50.5 3.6% 30.9%
Egyéb 552.1 35.7% 443.6 31.9% 24.5%
Összesen 1,546.0 100.0% 1,391.5 100.0% 11.1%

A Nokiát az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti vezető pozícióját - ha a tavalyi változásokkal számolunk a 2012-es évre, akkor a Samsung egy hajszállal megelőzheti a finn riválisát. Most még nem tudni, hogy miként sül el a Nokia és a Microsoft közös kísérlete a Windows Phone operációs rendszerrel, márpedig ezen múlik a két cég jövője. A Lumia készülékek jó minőségűek, a Windows Phone-ban sok a lehetőség, de vannak hardveres és szoftveres hiányosságok. A Samsung azért veszélyes ellenfél, mert már most többféle áron és méretben kínál okostelefonokat és tableteket, ráadásul nem kötötte magát egy platformhoz, Androidot, Windows Phone-t és Badát is használ a készülékein.

Kiszivárogott a Windows Phone 8 titka

2012. február 3., 10:58 Módosítva: 2012.02.13 11:22
25

A WP8 elsősorban azokat a hiányosságokat pótolja, amik miatt az aktuális 7.5-ös verzió sok kritikát kapott. A WP8 többféle hardvert és technológiát támogat, a mobilgyártók felvehetik a kínálatukba a többmagos processzorokat, négyféle kijelzőfelbontás támogatott, és cserélhető microSD kártyával lehet bővíteni az új készülékeket.

A Microsoft megpróbálja kordában tartani a mobilnetes adathasználatot is. WP8-on a felhasználók részletes jelentést kapnak arról, hogy melyik alkalmazás generál nagy adatforgalmat, de a Microsoft ennél tovább megy, és úgy állítja be a wifit, hogy az automatikusan csatlakozni tudjon a mobilszolgáltató által üzemeltetett hotspotokra. Proxit is használhatnak majd a mobilnetezők, tehát az Internet Explorer 10 - az Opera Minihez hasonlóan - egy szerveren keresztül is csatlakozni tud a netre, és az előre betömörített fájlok akár 30 százalékkal is csökkenthetik az adatforgalmat.

Mobilpénztárca kezelésére alkalmas NFC-csip is megjelenhet a telefonokban, és a Microsoft többféle technológiát támogat. A mobilba épített fizetési megoldást a mobilszolgáltatók is kontrollálhatják a SIM-kártya segítségével, de akár külső cégek is létrehozhatnak olyan fizetési rendszereket, amelyek a telefon hardvere segítségével azonosítják a vásárlásra jogosult júzereket.

A biztonságos működéshez tartozik a készülékekbe integrált natív Bitlocker titkosítás, ami ugyanazt a 128 bites kódolást használja, mint a számítógépes megoldások. Ezzel nagyobb esélye lesz a Microsoftnak arra, hogy a nagyvállalatok körében is vevőket szerezzen a Windows Phone-ra, ami most inkább a letisztult felületével és multimédiás extráival vonzza a júzereket.

A Windows Phone 8 nemcsak a kinézetében emlékeztet az asztali Windows 8-ra, a két rendszer magjában is sok közös kód lesz. Ez lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy az asztali rendszerre megírt programokat gyorsabban át tudják ültetni okostelefonra. A kernel, a hálózatot kezelő összetevők, a biztonsági és a multimédiás támogatás területén is nagy átfedések lesznek.

Sokak örömére a Windows Phone 8 már nem követeli meg a Zune multimédiás kliens használatát, vagyis a Microsoft valószínűleg visszahozza a sírból az ActiveSyncet, vagy annak egy továbbfejlesztett verzióját.

A rendszerek közötti átjárhatóságot segíti az is, hogy a számítógépes Windows 8-ra is lesz Xbox Companion nevű alkalmazás, ami jelenleg a Windows Phone és az Xbox közötti kapcsolatot biztosítja, és kisebb közösségi hálózatot teremt a játékosok között. A Skydrive következő fokozata pedig arra is képes lesz, állítja Belfiore, hogy a háttérben minden gépre átszinkronizálja a tartalmakat. Tehát a gépen tárolt zenéink automatikusan áttöltődhetnek a WP8-as okostelefonra.

300 megabites mobilnet lesz Japánban

2012. február 1., 15:07 Módosítva: 2012.08.21 11:09
23

Az elterjedt 3G-hálózatos sebességét messze felülmúló, de még a negyedik generációs LTE technológiához képest is kiugró sebességű, 300 megabites mobilinternetet épít egy japán cég, az eAccess. A 300 megabit csak elméleti csúcssebesség, de azt ígérik, az LTE technológia képességeinek a határait a végsőkig feszítik a hálózatukkal, amiből a gyakorlatban is garantálni tudnak 75 megabites sávszélességet. Ez pedig nagyjából a háromszorosa annak, amit ma ezek a hálózatok teljesíteni tudnak.

A gyorsítás egyik trükkje, hogy az eAccess LTE hálózata (pontosabban a 3GPP 8 standard, amit alkalmaznak) 40 megahertznyi frekvenciasávot használ az adatátvitelhez, szemben a világszerte szokásos 20-szal, vagy esetenként annál is kevesebbel. A sávszélesség eléréséhez a készülékekbe négy LTE-antennát építenek a szokásos kettő helyett, ami kétszeres energiafogyasztással is jár – a megoldást ezért elsősorban nem okostelefonokba (ahol az antennák elhelyezése már alapban tervezési nehézségeket okozna), hanem inkább táblagépekbe és notebookokba szánják.

Időközben már elkészült a technológia következő lépcsőfokát jelentő LTE-Advanced szabvány, ami gigabites elméleti maximumot nyújt sebességben, vezeték nélküli kapcsolaton ugyan, de csak rögzített készülékeknek. Itt azonban már komoly problémát jelenthet, hogy a szolgáltatóknak nem áll rendelkezésükre elég széles frekvenciasáv, hogy a technológia adta lehetőségeket kihasználják.

Miért kellett a szolgáltatóknak frekvencia?

2012. január 31., 17:34 Módosítva: 2012.02.14 11:35
19

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden bejelentette, hogy a 900 megahertzes sávban kiírt aukción a Vodafone, a T-Mobile és a Telenor is extra frekvenciablokkokat vett, és egy negyedik szolgáltató is megjelenhet. A nagybevásárlás után a mobilcégek 43 milliárd forint plusz áfával lettek szegényebbek, de az extra blokkok nagyon jól jönnek nekik ahhoz, hogy jobb minőségű hálózatot tudjanak működtetni. A 900 megahertzes tartományban jól terjed a rádiójel, nagy területeket tudnak lefedni viszonylag kevés antennával, ami kedvez a vidéki hálózatépítésnek.

A Vodafone azért licitált kiugróan magas, 15 milliárd forintos összeggel, mert biztosra akart menni. A legjobb ajánlat ugyanis megadta nekik azt a jogot, hogy elsőként válasszák ki a nekik tetsző frekvenciablokkot, természetesen a meglévő 8 megahertzes blokkjuk mellett lévőt szemelték ki maguknak. Így ugyanis átrendezés nélkül kihasználhatják az egybefüggő, most már tíz megahertz széles blokkjukat.

A Telenor és a T-Mobile azonban kénytelen lesz tárgyalóasztalhoz ülni, mert a most megszerzett, elszórtan elhelyezkedő 1+1 illetve 1+0,8 megahertz széles blokkokkal így semmire nem mennek. A mobilszolgáltatáshoz ennél szélesebb blokkok kellenek. A két mobilcég sajtószóvivői eleresztették a fülük mellett azt a kérdésemet, hogy vajon meddig tart majd a blokkok átrendezése, magyarán nem tudni, hogy a több milliárd forintos befektetésüknek mikor lesz érezhető hatása. Azt írták, hogy vizsgálják az új lehetőségeket, különös tekintettel a mobilszélessávra és a kiváló színvonalra.

Az NMHH szakértői elhessegették az átrendezéssel kapcsolatos félelmünket, a délelőtti sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a felhasználók semmit nem érzékelnek majd az átrendezésből, és a SIM-kártyát sem kell lecserélni.

A T-Mobile a közleményében csak azt emelte ki, hogy a 2011 tavaszán elindított modernizációban és az idén januárban elindított 4G/LTE-hálózat kiterjesztésében lehet szerepe az extra frekvenciának, míg a Telenor arra mutatott rá, hogy a Hipernet hálózatban és az 1800 megahertzes tartományban eddig elég komoly tartalékai voltak (kétszer szélesebb blokk, mint a két riválisnak), ezért a mostani árverést próbálták olcsón megúszni. Ezért ajánlottak csak 7,28 milliárdot az 1,8 megahertznyi blokkért, vagyis feleannyit, mint a Vodafone.

Az LTE várhat

Kérdéseinkre a Vodafone hosszú közleményben fejtette ki, hogy bár elsőként kísérleteztek a negyedik generációs LTE-vel, és a hálózatmodernizációs programjuknak hála a teljes hálózatuk alkalmas lenne az új szolgáltatás bevezetésére, egyelőre nem állnak át LTE-re. A mobilcég 2012-ben elsősorban arra törekszik, hogy a gyors mobilnetet olyan településekre is eljuttassa, ahol most semmiféle szélessávú internet nincs.

„A Vodafone-nál az LTE kereskedelmi bevezetése elsősorban a valós ügyféligényekre alapozott üzleti döntés kérdése" – írja a cég közleménye, ami egyben arra is rámutat, hogy egyelőre kevés LTE-s eszköz kapható, és az emberek nagy része még mindig 2G-s készüléket használ. A Vodafone idén azt tartja a legnagyobb kihívásnak, hogy a 2G-s felhasználók 3G-s mobilokra, okostelefonokra váltsanak.

Levelet hozott a Posta

A legizgalmasabb kérdés, hogy vajon a Magyar Posta, Magyar Villamos Művek és Magyar Fejlesztési Bank tagokból álló konzorcium mihez kezdene a frekvenciával. A konzorcium még nem tudott választ adni a kérdéseinkre, pedig jó lenne tudni, hogy mire költik el az állam pénzét. Így csak az eddig elhangzott pletykákat tudjuk feleleveníteni, amikben az állt, hogy majd elhappolják a többi cég elől az állami megrendeléseket, és a közalkalmazottak felhasználói bázisán növekednek tovább a többiek rovására. Az is felmerült, hogy lenyúlják az állami szolgáltatásokat, például a mobilos sztrádamatricát és a parkolójegyet.

Egyáltalán nem biztos, hogy létrejön majd egy Puskás Tivadar Nemzeti Távközlési Vállalat, vagy valami hasonló nevű állami szolgáltatói márka. A konzorcium technológiai szolgáltatóként is működhet, arra törekedve, hogy megszámlálhatatlanul sok virtuális szolgáltató segítségével szerezzen a hálózatára előfizetőket. Mobilcéggé válhatnak a netszolgáltatók, a butikosok és a zöldségesek! A kis- és középvállalkozások megsegítését zászlajára tűző kormány nemcsak pénzzel segíthet, hanem eszközzel is.

Ezek persze csak találgatások, és a Magyar Posta csak akkor hajlandó nyilatkozni, ha már jogerőre lépett a hatóság frekvenciaárverési határozata.

A Posta lesz a negyedik mobilszolgáltató

2012. január 31., 10:30 Módosítva: 2012.02.14 11:35
140

A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután az összesen 10 milliárdos ajánlatával megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű, egybefüggő "A"-blokk árverését. Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a nyertesek a blokkokért összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak.

A Magyar Posta konzorciuma összesen 10 milliárddal licitált, ám ezért az összegért nemcsak a 900 megahertzes sávban kapott frekvenciát. Az NMHH főigazgatója elmondta, hogy a konzorcium 4 milliárdot szánt a 900 megahertzes blokkra, és ezen kívül 3-3 milliárd forintért további 5-5 Mhz-es blokkot szerzett az 1800 és 2100 megahertzes tartományokban, ez adja ki a teljes vételárat. A Vodafone jóval nagyobb összeget, 15,66 milliárd forintot szánt két 1 MHz-es blokkra, a Magyar Telekom 10,92 milliárdot fizetett kétszer 1 MHz-nyi frekvenciáért, míg a Telenor 7,28 milliárdot egy 1,8 Mhz-es darabért.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója a bejelentés keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a hatóság úgy alakította ki frekvenciagazdálkodási politikáját, illetve az árverési feltételeket, hogy új piaci szereplő jelenhessen meg, és minél gyorsabban épüljön tovább a szélessávú mobilinternet-hálózat. Kifejtette, hogy az állami szereplő indulása nem ütközött az uniós jogba, a szabályozás annyit kíván meg, hogy az eljáró hatóság ezektől teljesen független legyen.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak. Ugyanakkor a konzorcium tagjai eladhatják piaci részesedésüket más befektetőknek. Az új szolgáltatónak az év végére Budapestet már le kell fednie saját hálózattal, és 2014 év végéig az összes 30 ezer fősnél népesebb települést is.

Két pályázót nem vettek figyelembe

A Magyar Postának már van tapasztalata a távközlésben, tagja volt annak a konzorciumnak, amivel a Vodafone Magyarországra jött. Ráadásul a Posta minden nagyobb településen jelen van, így a kezdetektől a konzorcium rendelkezésére áll egy kiterjedt bolthálózat. Más kérdés, hogy ezt a kereskedelmi potenciált legutóbb nem sikerült kihasználni – a Postafon nevű szolgáltatás nem ért el nagy sikert. Az MVM a kiterjedt hálózati infrastruktúrájával vitt jelentős értéket a konzorciumba, az MFB pedig pénzzel.

A Posta-MVM-MFB konzorcium mellett a Digi néven szolgáltató román RCS & RDS cégcsoport és a vietnami mobilszolgáltató Viettel Group is jelentkezett a tenderre, de a pályázaton való részvételhez szükséges nyilvántartásba vételüket év elején megtagadta az NMHH. Az RCS & RDS esetében a dokumentáció előírásaiban szereplő, a jelentkező által irányított társaságok piacfelügyeletidíj-tartozására vonatkozó feltétel nem teljesült, míg a Viettel által benyújtott jelentkezés több súlyos, hiánypótlás útján már nem orvosolható formai hiányossággal rendelkezett – indokolt akkor a hatóság.

A nyilvántartásba nem vett, de pályázó szolgáltatók az eljárás érdemi lezárását követően élhetnek jogorvoslattal. Hivatalos tudomása még nincs a hatóságnak arról, hogy megtámadják-e a folyamatot lezáró határozatot.

Mobiloktól pörgött fel a Samsung profitja

MTI/Index
2012. január 27., 17:09 Módosítva: 2012.02.20 10:02

A dél-koreai Samsung Electronics, a kaliforniai Apple egyik legnagyobb riválisa rekord negyedéves nyereségről számolt be pénteken. Az okostelefonoknak köszönhetően az októbertől decemberig tartó időszakban 4,7 milliárd dollárra nőtt a cég profitja.

Elemzői becslések szerint az utolsó negyedévben a Samsung csak második volt az okostelefonok piacán, körülbelül 36,5 eladott készülékkel. Az Apple 37,04 millió iPhone-t adott el. A Samsungnak ugyanakkor nincs miért aggódnia, mert ő a világ legnagyobb csipgyártója, és a tévék piacán is előkelő helyen áll.

A Samsung profitja egy év alatt 76 százalékkal nőtt, és ahhoz, hogy a cég jövőre is tartani tudja vezető szerepét, 22 milliárd dollárt költ bővítésekre. Ennek az összegnek nagyjából a hatvan százaléka megy a csipgyártó részleghez, 26 százalékát a tévégyártásba teszi a cég, a maradékot pedig kutatásokra és fejlesztésekre költi el.

Az Apple egyébként a Samsung egyik legnagyobb megrendelője, az iPhone gyártója főleg kijelzőket és csipeket szerez be a dél-koreai vállalattól. A bíróságokon is rendszeresen találkoznak, a két cég közt kirobban szabadalmi háború tíz országban zajlik.

Fogyasztóvédők támadtak a T-Mobile-ra

2012. január 27., 11:44 Módosítva: 2012.01.27 15:21
86

Év elején megváltozott a hírközlési szolgáltatások szabályozása, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendelete alapján csak akkor lehet új díjcsomagot aktiválni, ha az előfizető jelezte, hogy szeretne szerződést kötni. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) arra jött rá, hogy a Magyar Telekom nem felel meg ennek a követelménynek, ezért a hírközlési hatósághoz fordult az ügy kivizsgálása érdekében.

A távközlési cég jogszabályellenesen jár el akkor, amikor a fogyasztó meg sem rendelte a mobilinternet szolgáltatást, a vállalkozás mégis ráutaló magatartásként értékeli annak használatát, amely alapján létrejön a szerződés és a csomag aktiválása – írja a KÖFE pénteki sajtóközleménye.

Amikor a felhasználó először a mobilnetre téved, a Magyar Telekom sms-t küld neki arról, hogy ezzel bizony aktiválódott a NetStart csomag, amivel 10 kilobájtonként 13,2 forintot kell fizetnie. Régi probléma, hogy a szerencsétlen felhasználót már az első alkalommal a lehető legdrágább konstrukcióba rángatják bele, és ha az sms ellenére is kitartóan netezik tovább, akkor a hó végi számla elovasásakor valószínűleg örökre elmegy a kedve a mobilnettől.

Az NMHH előírásának megfelelő szerződéskötés nagyjából úgy nézne ki, mint amikor a reptereken előfizetünk a wifire. Magyarán a felhasználó még az internetezés megkezdése előtt találkozik egy köztes weboldallal, amin megrendelheti a neki tetsző szolgáltatást. Ez a megoldás azért is előnyös, mert lehetőséget ad a kedvezőbb díjcsomagok bemutatására is. Még az is előfordulhat, hogy a mobilnetező előfizetne egy 5 gigabájt per hónapos csomagra is.

Törvények dzsungelében

Az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló 6/2011. (X. 6.) NMHH rendelet írja elő, hogy a szolgáltató nem követelhet előfizetőtől díjat, ellenszolgáltatást, ha olyan szolgáltatást, terméket vagy elektronikus hírközlő eszközt értékesít, amelyet az előfizető nem rendelt meg. Nem elég a ráutaló magatartás, vagyis a böngésző megnyitása és a netezés, a felhasználónak mindenképpen nyilatkoznia kell a mobilnet iránti igényéről.

Ha a Telekom műszakilag nem tudja megoldani a díjcsomag előzetes megrendelését, akkor nem számlázhatja ki a netezés költségét, vagy egyszerűen le kell tiltania a mobilnetet minden olyan készüléken, amihez nem tartozik mobilnetes díjcsomag.

A Magyar Telekom a megkeresésünkre nem fedett fel részleteket a Netstart csomaggal kapcsolatos kritikákról, ám az NMHH cikkünk megjelenése után két órával azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy már kötelezte a szolgáltatót az általános szerződési feltételek módosítására, hogy az megfeleljen az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak, valamint törölje a szolgáltatás automatikus aktiválására vonatkozó rendelkezéseket.

A hatóság beszámolt arról is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérték a határozat végrehajtását, 2011 novemberében utólagos ellenőrzést is végeztek és kifogásolni valót nem találtak. A szolgáltató módosította az általános szerződési feltételeket. A „NetStart” szolgáltatást nem aktiválja automatikusan új előfizetők esetében, és kikapcsolta a szolgáltatást azoknál a meglévő előfizetőknél, akik azt az elmúlt egy évben nem vették igénybe. A szolgáltatást használó előfizetők figyelmét pedig felhívta a lemondás lehetőségére.

Emellett a kiugró összegű számlák és következményeik elkerülése érdekében a szolgáltató módosította  a számlázással és a reklamációkezeléssel kapcsolatos eljárásait, új, lényegesen alacsonyabb díjazású havidíjmentes mobilinternet szolgáltatást vezetett be, valamint tájékoztatót készített előfizetői számára az okostelefonok és a rájuk telepített alkalmazások által okozott adatforgalomról és annak lehetséges költségvonzatairól.

Az NMHH az előfizetők érdekeinek még hatásosabb védelme érdekében 2011. december 16-án hatósági szerződést kötött a Magyar Telekommal. Ebben a szolgáltató a korábban már teljesítetteken felül vállalta, hogy azokat az előfizetőket, akiknél a „NetStart” szolgáltatás még a szerződéskötéskor is aktív volt, három hónapon át havonta küldött SMS üzenetekkel tájékoztatja a szolgáltatásról, annak díjáról, valamint az igénybevétel és a lemondás lehetőségéről.

Azoknál az előfizetőknél, akik a szolgáltatást a szerződéskötéstől számított hat hónap alatt nem vették igénybe, ott azt kikapcsolta. A hatóság a válaszban külön kiemelte, hogy  a „NetStart” szolgáltatás előfizető akaratán kívüli igénybevétele miatt benyújtott panaszokat és reklamációkat a szolgáltató nem utasítja el, hanem – az ügyfél választása szerint – valamely, az igényeinek megfelelő kedvezőbb díjú mobilinternet díjcsomagot aktivál a számára, és a „NetStart” szolgáltatás igénybevételéből adódó, a reklamáció tárgyát képező díjat is ennek az új díjcsomagnak megfelelően számolja újra.

Lehetőség van a mobilinternet szolgáltatás kikapcsolására és a reklamált díjat ez esetben elengedik. Ennek feltétele az, hogy az előfizető a számlareklamációt a vitatott díjat tartalmazó számla kézhezvételétől számított 30 napon belül nyújtsa be. A hírközlési hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a vállalások 2011. december 16-tól érvényesek, amikor a hatósági szerződést megkötötték.

Az NMHH az MTI kérdésére beszámolt arról, hogy korábban megfontolta közérdekű kereset benyújtását a károk megtérítésére, de elállt ettől, mert a fenti hatósági szerződés gyorsabb és hatékonyabb megoldást nyújt a Magyar Telekom előfizetőinek.

Végre jó irányba fordult a Nokia

2012. január 27., 00:58 Módosítva: 2012.02.03 10:38
86

Január közepén hivatalosan is megjelentek hazánkban a Nokia Lumia 800 és 710 okostelefonok, amiken már Windows Phone 7.5 fut, nem a finn gyártó elavult Symbianja. A mobilszolgáltatók közül a Telenor és a T-Mobile árulja a két modellt, de kártyafüggetlenül is kaphatók. Ebben a tesztben csak a csúcskategóriás Lumia 800-at vizsgáljuk, ami teljes áron 130 ezer forintba kerül, de aki két évre hűséget fogad a szolgálatójának, 85 ezerért megveheti (részletfizetés nélkül). Tehát adott egy jó drága okostelefon, és nagyjából ezen múlik a Nokia jövője.

 

Látszik, hogy a Nokia sebtiben, alig fél év alatt rakta össze a Lumia 800-at, mégpedig azon, hogy egyszerűen lemásolta a korábban piacra dobott N9-es modellt. Annyi a változás, hogy a Lumia 800 nemcsak feketében kapható, hanem extravagáns ciánkék és rózsaszín burkolattal is. Másban szerencsére nem érzékelhető a kapkodás, talán még azt kifogásolhatjuk, hogy az N9 szemközti kamerája a Lumiából kimaradt, tehát nem tudunk videotelefonálni. A hagyományos telefonálás közben azonban jó a hangminőség.

A Nokia egyetlen műanyag darabból faragta ki a házat, aminek az ívei sokkal jobban érvényesülnek a világosabb színű modelleken, mint a feketén. A töltő nyílása egy kis csapóajtó mögött van, ami nem úgy néz ki, mint ami néhány hónap használat után leszakad. A fülhallgató is elég strapabírónak tűnik, és jó a hangminősége, csak a metál szól túl karcosan.

A Lumia 800 hardvere nagyjából olyan erős, mint az androidos Samsung Galaxy S Plusé. Mindkét mobilban 1,4 gigahertzes Qualcomm Snapdragon processzor, Adreno 205 grafikus csip és fél gigabájt RAM van, és mobilneten 14,4 megabit a letöltési sebesség felső határa. A belső memória 16 gigabájt, ami a Lumia esetében memóriakártyával nem bővíthető. A Nokia 3,7 hüvelykes, 480x800-as pixeles kijelzőt rakott a Lumiára, a fényképező pedig 8 megapixeles képet vagy 720p felbontású videót rögzít.

 

De mit köszönhetünk a Nokiának?

Oké, a Lumia 800 kinézetre túltesz minden eddigi Nokián, de sokkal fontosabb kérdés, hogy a finn cég milyen szoftverekkel egészítette ki a Windows Phone 7.5-öt. A rendszert muszáj utólag tuningolni, mert a Microsoft online szolgáltatásai a régiónkban még nem elég jók. Volt pár kellemetlen élményem a Bing térképpel, például amikor rákerestem az “apaczai csere janos utca 4” címre, és a keresőmotor először Romániába, majd a Weiner Leó utcába navigált.

A Nokia azonban elég profi a navigációban, mert az övé a térképszolgáltatást nyújtó Navteq. Az okostelefonjain évek óta van ingyenes navigáció, egyre javuló minőségben. A Lumia 800 nem is hibázott a fenti címmel, és pillanatok alatt a pesti rakpartra tette le a találatot jelző pöttyöt. A Nokia Térképek előnye, hogy  az országos térképadatok lementhetők a készülék memóriájába, nem menet közben kell azokat letölteni. A szoftver gyalogos és tömegközlekedési útvonalakat is ismer, míg a Nokia Vezess nevű program hangalámondásos autós navigációt kínál.

A két navigációs programmal együtt összesen hét segédeszközt készített a Nokia. Van egy hálózatbeállító program, a Névjegymásolóval a régebbi Nokiákról lehet bluetooth-on átmenteni a kapcsolatokat, az App Highlights pedig a Windows Phone szoftverboltjában kapható izgalmas és/vagy hasznos alkalmazásokra hívja fel a figyelmünket. A WRC Live nevű program a ralibajnokság állását követi, a Tunein Radióval ötvenezer online rádiócsatorna műsorába hallgathatunk bele.

Gyorsan kapaszkodnak fölfelé

Nagyon jót tett a Nokiának, hogy átállt Windows Phone-ra. Ezzel egy csapásra megszabadult a Symbianban menürendszerében lévő nevetséges rövidítésektől (tel. beáll., üz. küldés, stb.), és kapott egy forradalmian új, a külső dizájnhoz illeszkedő interfészt. A csempékből álló főmenü szép, és a Microsoft tervezési irányelvei alapján készülő programok is teljesen eltérnek attól, amit más platformokon megszoktunk.

Windows Phone-on nagyon gyors és kényelmes a navigáció, és a programok képesek összekapcsolódni, ha a fejlesztő is engedélyezi ezt a funkciót. A YouTube indítóikonját például nem kell a főmenübe rakni, mert a videós portál automatikusan beépül a zenék+videók menübe. A képszerkesztő programok is maguktól megjelennek a fényképező és a fotóalbum kapcsolódó alkalmazásai közt, és ennek hála fotózás után gyorsan feljavíthatjuk a képet.

Mivel a Microsoft új rendszere fut a Lumián, a számítógép és a telefon között is másképpen kell kapcsolatott létesíteni. Már nem a Nokia PC Suite nevű szörnyeteget kell a pc-re telepíteni, hanem a Zune nevű médialejátszót, csak ezzel lehet dalokat és filmeket átmásolni a mobilra. Ezt lehet utálni, mert zárttá teszi a rendszert, nem lehet csak úgy fájlokat átdobni a mobilra, mint mondjuk az Androidon. Ugyanakkor a védettség jót is tesz, mert kiszűri az ostoba hibákat (Androidon már belefutottam abba, hogy az albumborító csak folder.jpg lehet, mert ha nem az, akkor mindegyik bekerül a galériába is). A Zune frissíti a telefon szoftverét is.

Bár a Windows Phone csak tavaly ősszel, a Mango kódnevű 7.5-ös verzió megjelenésekor vált komoly operációs rendszerré, a szoftverbolt már tele van jó ajánlatokkal. Az első hétvégén harmincnyolc programot és tizenegy játékot telepítettem fel a Lumiára. Ezek nem a Nokia szoftverei, és nem is a Windows Phone rendszer részei. Kezdetnek nem is olyan rossz, az androidos telefonomon - egy év használat után - körülbelül 65 alkalmazás van. Mivel most már 60 ezer app van a Windows Phone Marketplace kínálatában, és állítólag naponta 400-zal bővül számuk, könnyen lehet, hogy már néhány hét múlva tucatnyival nő a telepített szoftvereim száma.

 

Milyen jobb programokat találunk a Windows Phone piacterén? Nagyon ajánlom az AppFlow nevű programot, és nemcsak azért, mert magyar fejlesztés, hanem mert ezzel még több új, népszerű programot fedezhetünk fel. A hasznos segédeszközök közül érdemes kipróbálni a sportteljesítményünket követő Endomondo Sports Trackert, az utat-m-utat nevű MÁV- és Volán-menetrend keresőt, a GTalk, Yahoo, Skype, ICQ, Facebook és Jabber hálózaton működő IM+ csevegőprogramot, valamint a Valutaváltót, ami az MNB középárfolyamát és a többi bank árfolyamait egyaránt ismeri. A Zseblámpa pedig - nem fogják kitalálni - bekapcsolja a kamera fölötti ledeket.

Ügyes feladatkezelőnek tűnik a Flowdly, ami a különböző napokon esedékes feladatokat külön csempén helyezi a főmenübe, ahogy a Pulse rss-olvasóval is külön csempére rakja a különböző hírforrásokat. Kiváló képmanipulátor programok vannak, a Face Swap segítségével egy gombnyomással kicserélhetjük a fotón szereplő emberek arcát, míg a Pictures Lab egyszerű szűrőkkel javítja a képeink minőségét. A Magyar Telekom is elkészítette a Műsorújságot, amivel a T-Home IPTV előfizetői az otthoni set top boxon távolról beállíthatnak felvételeket. Nekem egyetlen androidos program hiányzik nagyon, az SMS Backup, ami lementi a Gmailbe az üzeneteket.

Lendületből azért pofára is lehet esni

A Nokia-Microsoft páros a Lumia 800-zal igazán jó mobilt dobott piacra. Persze még ki kell javítani néhány zavaró hibát is, például azt, hogy a névjegyek csoportjaiban ne csak húszan lehessenek. Egy közepes méretű család simán kilóg ebből a keretből (Én 823 névjegy rendszerezésével szenvedek. A Microsoftnál nincsenek nagyobb osztályok?). A videolejtászóban is jól jönne a feliratok kezelése, de ez talán egy beépülő programmal is megoldható lesz.

A Windows Phone platformban sok lehetőség van, mert a kezelőfelület egységes és átlátható, ami például az Androidról nem mondható el, és egészen újszerű a programindító ikonokra épülő régi rendszerekhez képest, ami még az iPhone-ban is jelen van. Akár vezető operációs rendszerré is válhat a Windows Phone, ha alacsonyabb áron is megjelenik ugyanez a színvonal. És ha lehet kérni, ne hagyják ki a szemközti kamerát, mert Skype-on nagyon jó videotelefonálni.

Brutális veszteséggel zárt a Nokia

MTI/Index
2012. január 26., 17:49 Módosítva: 2012.02.03 10:38
24

A Nokia 1,07 milliárd eurós veszteséggel zárta a tavalyi negyedik negyedévet, és 21 százalékkal csökkent a forgalma. A finn vállalat tavaly év végén még 745 millió eurós profitot tett zsebre. Bevétele 10 milliárd euróra esett vissza a 2010 utolsó negyedévi 12,6 milliárd euróról.

Nyolc százalékkal 113,5 millióra csökkent az eladott darabszám, és ezen belül is különösen rosszul fogytak az okostelefonok: 31 százalékkal kevesebb, csupán 19,6 millió talált vevőre, és az ebből származó bevétel 38 százalékkal 2,74 milliárd dollárra csökkent. A maradék 93,9 millió készülék középkategóriás mobil. Az összes készülék 6 milliárd dollár bevételt termelt a Nokiának.

A csúfos kudarcra a Nokia agresszív nyomulással válaszol, mert meg kell hódítania az Egyesült Államok és Nagy-Britannia piacait. A pletykák szerint a Las Vegasban bemutatott csúcskategóriás Lumia 900 az AT&T mobilszolgáltatónál hatalmas kedvezménnyel, előfizetéssel 99 dollárért lesz kapható. Ezzel ugyan piacot vesz magának a Nokia, de ha nem tudja a riválisainál sokkal olcsóbban gyártani a mobilokat, akkor nagyon meredeken zuhanni fog a nyeresége és az eladott mobilok átlagára.

Most egy Nokia okostelefonon 23,7 százalék a cég nyeresége, míg tavaly még 30,8 százalék volt. Az N9-nek és a Lumia 800-nak hála viszonylag magas, 140 euró az okostelefonok átlagos eladási ára, ám a nagyobb mennyiséget képviselő, egyszerűbb mobilok esetében az átlag csupán 35 euró. A Nokia már elérte az első fontos mérföldkövet a Windows Phone bevezetésével, több mint egymillió Lumiát adott el, de ez még nagyon messze van az Apple által eladott 37 millió iPhone-tól, ami ugyanebben az időszakban kelt el.

Abból a szempontból is van hely a növekedésre, hogy a Lumiák még számos fontos területen, így például Kínában és Latin-Amerikában sem kaphatók. Sőt, még a Microsoft sem vezette be a Windows Phone operációs rendszerét ezekben a régiókban.

Már kapható a Nokia Windows Phone

2012. január 20., 11:08 Módosítva: 2012.01.23 15:55
32

A Telenor és a T-Mobile január 20-tól Magyarországon is megkezdi a Nokia két Windows Phone operációs rendszerű mobiltelefonja, a Nokia Lumia 800 és a Nokia Lumia 710 forgalmazását. A telefonok újdonsága a Microsoft Windows Phone 7.5 Mango operációs rendszer. Előre telepítve érkezik a Word, az Excel, a OneNote és a PowerPoint mobil verziója is.

A készülékek 3,7 hüvelykes, ClearBlack Amoled érintőkijelzője 800x480 képpontos felbontású. A Nokia Lumia 800-nak nyolc megapixeles kamerája, automatikus és érintéses fókusza, valamint ledes vakuja van. A telefonnal hd videókat is lehet készíteni. A képek automatikus arcfelismerés funkcióval egyszerűen megcímkézhetők.

A Lumia 710 a cég honlapján előfizetés nélkül 96 600 forint, a 800-as modell szintén előfizetés nélkül 151 900 forintba kerül. A telefonokat kollégánk már az októberi Nokia Worldon kipróbálta, első benyomásairól itt talál cikket.

Mobilszolgáltatást indít a Lidl

2012. január 17., 16:06 Módosítva: 2012.02.28 11:15
107

Elsőként a Vodafone jelentette be, hogy egy kereskedelmi lánccal összefogva új mobilszolgáltatót indít. A Tesco Mobile valódi virtuális mobilszolgáltató lesz, amit a Vodafone és a Tesco 50-50 százalékos tulajdonában levő vegyesvállalat működtet, és saját előhívószáma is lesz. A Magyar Telekom azonban váratlanul megelőzte őket, és a Lidl áruházlánccal már február 1-én piacra dobják a Blue Mobile márkanéven árult előfizetéseket.

A Blue Mobile kínálatában önálló SIM-kártyák és készülékkel együtt árult csomagok is lesznek, mindegyik előre fizetett (prepaid) konstrukcióban. A diszkontlánc alap- és középkategóriás mobilokat árul majd, de ha lesz rá igény, akkor csúcskategóriás modelleket is felvesz a kínálatába. Átalánydíjas tarifák lesznek, havidíj és hűségnyilatkozat nélkül.

Nem teljesen tapasztalatlan a Lidl a mobilszolgáltatás területén, Németországban már régóta jelen van ebben az iparágban Lidl Mobile néven. Ott a Telefónica (O2) viszonteladói partnereként árul feltöltőkártyás csomagokat, amikkel hang- és adatszolgáltatást is kínál az ügyfeleinek.

A Microsoft megvenné a Nokia okostelefonos részlegét

2012. január 6., 10:53 Módosítva: 2012.01.06 10:53
50

Óriás felvásárlásról tárgyal a Microsoft és a Nokia: az amerikai cég átvenné a finnek teljes okostelefonos részlegét, szabadalmakkal, mérnökökkel, és egy vagy két teljes gyárral együtt – adta hírül egy okostelefon-piaci ügyekben különösen jól értesültnek számító piacelemző-blogger, Eldar Murtazin. Az orosz szakértő értesülései többször bizonyultak már helyesnek a Nokiával kapcsolatban, rendszeresen megszerzi a finn gyártó új készülékeinek prototípusait, a cég több pert is indított ellene ilyen ügyekben. A szaksajtó emiatt a háttér miatt hajlamos egyszerű pletykánál többként kezelni Murtazin információit.

Az orosz blogger szerint a Nokia csúcsvezetői a Microsoft-vezérkarral egy Las Vegas-i titkos tárgyaláson egyeztetik a közeljövőben az árat, és üzlet részleteit, amit valamikor 2012 második felében ütnek majd nyélbe. A Nokia brit részlege által azon melegében tagadott hírek szerint a Microsoft csak az elég gyengén muzsikáló okostelefonos részleget venné át a finnektől, és a későbbiekben is megtartaná ezeken a készülékeken a Nokia márkanevet. A finn gyártó ezután az olcsó és egyszerű telefonokra, és a fejlődő országok piacára koncentrálna, ahol egyébként is sokkal nagyobb sikere van, mint az okostelefonok világában.

A két cég a mobiltelefonos piacon évek óta egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatát, ennek eddigi csúcspontja az volt, amikor tavaly megegyeztek, hogy a Nokia a Symbian operációs rendszert 2012-től Windows Phone 7-re cseréli a készülékein. Ez az üzlet a Microsoftnak egymilliárd dollárjába került, cserébe a mobilos operációs rendszerével sikerült erősen megvetnie a lábát a piacon az iOS és az Android mellett. Sokat segít a két cég közti tárgyalásokban az is, hogy a Nokia fél éve kinevezett új elnök-vezérigazgatója, a kanadai Stephen Elop éppen a Microsofttól igazolt át a vállalathoz.

Január végére eladják a 900 megaherzes sávot

2012. január 5., 15:39 Módosítva: 2012.02.20 16:48

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala a múlt év augusztusában indította el a 900 MHz-es frekvenciasáv árverését. Az összesen 11,8 MHz frekvencia értékesítése az előkészítést követően a mai napon ajánlattételi szakaszba ért.

Az NMHH Hivatalának képviselője a bírálóbizottság tagjainak részvételével, közjegyző jelenlétében bontotta fel az „A” blokkra adott licitlapot tartalmazó borítékot. A „B” és a „C” frekvenciablokkokra vonatkozó licitek bontására 2011. január 6-án lesz. Az árverés eredménye várhatóan január végén derül.

Kussolsz! – szólt az iPhone

2012. január 2., 16:52 Módosítva: 2012.02.06 14:01
810

Egy mit sem sejtő kisfiút oltott le egy iPhone 4S Siri szoftvere az angliai Coventryben. A fiú annyit kérdezett a szuperintelligens kütyütől, hogy hány ember van a világon („How many people are there in the world?”), mire az durván azt válaszolta neki, hogy fogja be a száját (”Shut the f*** up!”) – írta a Sun.

A tizenkét éves Charlie Le Quesne az egyik Tescóban vette le a kiállított próbatelefont egy alacsonyabb polcról, miközben az édesanyjával vásárolt. Amikor a választ hallva nem hittek a fülüknek, újra feltették a kérdést, mire a felpaprikázott készülék megismételte a káromkodást.

Az áruház vezetősége szerint valószínűleg egy másik vevő állította át úgy a telefont tréfából, hogy az eszköz a káromkodós mondat szavait érzékelje a felhasználó neveként. Mivel a Siri személyre szabottan válaszol, ezért a kérdező neve helyett a sértő szavak jelentek meg a kijelzőn.

A már rasszistának és szexistának is nevezett hangfelismerő rendszer egyébként is hírhedt a fekete humoráról és a furcsa válaszairól. Amikor például egy felhasználó azt mondta neki, hogy egy holttestet szeretne elrejteni, a Siri erre alkalmas opciókat sorolt fel neki: mocsarakat, fémöntödéket, bányákat.

A mogorva készüléket az áruház visszaküldte az Apple-nek további tesztelésre.

Gyorsított mobilhálózatán a T-Mobile

2012. január 2., 11:16 Módosítva: 2012.01.04 19:39
24

A T-Mobile az országban elsőként indított negyedik generációs LTE hálózat (Long Term Evolution) alapú, gyors mobilinternet szolgáltatást. amelyet kezdetben Budapesten a lakosság 40 százaléka érhet el.

A cég közleménye szerint a szolgáltatás három hónapos tesztelés után indult el. A tesztélésben több százan vettek részt. A T-Mobile szerint a hálózatfejlesztés 2012-ben is folytatódik: a tervek szerint a szolgáltató idén Budapest egész területére kiterjeszti a 4G/LTE lefedettséget.

A tesztelők tapasztalatai alapján a 4G/LTE hálózat a korábbi mobiltechnológiáknál lényegesen gyorsabb: a webböngészés és az online játék a szélessávú vezetékes internet használatához hasonló élményt ad – áll a közleményben.

A Magyar Telekom tavaly májusban jelentette be, hogy újgenerációs mobilinternet-hálózatot épít az Ericsson közreműködésével. A felek a szerződés összegét üzleti titokra való hivatkozással nem árulták el, a cég csupán azt közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ hasonló fejlesztésekre. A beruházás a hálózat gyorsulása mellett 50 százalékos energiamegtakarítással jár. A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország közel teljes területén elérhető legyen a másodpercenként 21 megabites sebesség.

Okostelefon minden ötödik előfizetőnél

2011. december 31., 08:18 Módosítva: 2012.02.22 17:39
32

Már minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ, a legtudatosabban a huszon–, és harmincévesek, akik ki is próbálják a legújabb applikációkat és technológiákat. Az okostelefon-felhasználók többsége igénybe vesz valamilyen clouding, felhő alapú technológiát is, bár ezzel kevesen vannak tisztában.

A T-Mobile elemzése szerint már az idén januárban is több előrejelzés mutatta, hogy 2011 az okostelefonok éve lesz. Igaz, az év első hónapjában még csak 15 százalékos arányt értek el ezek a készülékek a magyar piacon. Az előrejelzés beigazolódott: a számok folyamatos, biztos növekedést mutatnak, mára pedig már minden ötödik telefon valamilyen okos készülék. A cég friss, karácsony előtti adatai is igazolják a trendet, hiszen az új előfizetést vásárlók 80 százaléka okostelefont választ.

Az okostelefonok világméretű elterjedésére jellemző, hogy napjainkban a Földön használt ötmilliárd telefonból már több egymilliárd ebbe a kategóriába tartozik. Ráadásul az előrejelzések szerint valamikor 2014 elején már többen használnak mobilinternetet, mint vezetékest, és az előbbiek száma 2015-re eléri a kétmilliárdot.

A mobilinternet a magyar piacon is gyorsan terjed, amit mutat az is, hogy míg 2008-ban mintegy négyszázezren használták a mobilnetet, addig az idén év végén már több mint másfél milliónyian.

A T-Mobile elemzése idézi Ságvári Bence szociológust, aki elmondta, a hírek olvasása és a böngészés korosztálytól függetlenül nagy részben átterelődött az asztali számítógépekről a telefonokra, csökkentve ezzel a hagyományos gép előtt eltöltött időt és egyúttal a digitális szakadékot is. Az okostelefonoknak is köszönhetően megnőtt ugyanis azoknak a száma, akik állandó internet eléréssel rendelkeznek. A szociológus úgy látja, hogy a mai okostelefonosok többsége – bár használ valamilyen clouding alapú technológiát – nincs tisztában vele.

Bár az elemzések szerint még mindig főként e-mailezésre, böngészésre és játékra használják az emberek a telefonjukat, egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan, a mindennapi tájékozódást segítő applikációk is, mint például az árfolyam-figyelő, a műsorújság vagy a mobilvásárlás. Ebben főként a pergő életritmusú húszasok, harmincasok járnak élen.

Kilencmillió karácsonyi sms a Vodafonnál

2011. december 28., 16:33 Módosítva: 2012.02.14 11:35
9

A  Vodafone-ügyfelek a karácsonyi ünnepek három napja alatt közel kilencmillió sms-t és mms-t küldtek, valamint több mint nyolcmillió telefonhívást kezdeményeztek – közölte a társaság szerdán.

A legnagyobb forgalmat, ahogy hosszú évek óta mindig, most is december 24. hozta, amikor több mint hatmillió karácsonyi üzenetet írtak a Vodafone ügyfelei.

Az sms-ek mennyisége azonban még így is mintegy tíz százalékkal kevesebb volt a tavalyinál, amelynek oka a cég szerint az, hogy az emberek mindinkább a közösségi hálózatok, és részben a mobilinternet segítségével juttatják el ünnepi üdvözleteiket szeretteikhez, barátaikhoz.

Az Intel meghódítaná a mobilok piacát

2011. december 22., 10:40 Módosítva: 2011.12.22 10:55
6

A csipgyártó Intel piacvezető az asztali számítógépek piacán, de a mobil eszközökbe, a telefonokba és a táblegépekbe senki sem építi be a processzorait. A gyártó ezen kíván változtatni 2012-ben a Medfield kódnevű csip piacra dobásával.

Már elkészültek a Medfieldre épülő táblagépek és mobilok prototípusai, amiket januárban mutatnak be a Consumer Electronics Show látogatóinak. Az Intel abban reménykedik, hogy meg tudja gyűzni a Samsungot, a Nokiát, az Apple-t és a többi mobilgyártót, hogy a mobilokban elterjedt ARM csipek helyett inkább a Medfieldet használják.

A Technology Review kipróbálta a prototípusokat, és a híroldal szerint a telefon volt olyan jó, mint az iPhone 4 és a hasonlóan erős androidos mobilok. A telefon akár bluray minőségű videókat is le tud játszani.

intel phone

Versenyzők helyett nézők voltak

Az Intel évekkel ezelőtt megjósolta, hogy eljön a mobilinternetes eszközök korszaka, és úgy gondolta, hogy az olcsó Atom processzor elég jó lesz ezekbe az eszközökbe. Nagyobbat nem is tévedhetett volna, a brit ARM erőlködés nélkül lekörözte.

Az ARM csipjei ugyanis sokkal kevesebb áramot fogysztanak, ráadásul a fejlesztőcég több gyártónak licencelte a technológiát. Ezek a cégek, például az Nvidia, a Samsung és a Texas Instrument, elkezdtek versenyezni egymással, a mobil operációs rendszerekhez optimalizálták a lapkákat, megpróbáltak minél többet kihozni belőlük.

Az szólt még az ARM mellett, hogy ezeknek a csipeknek nem kellett kompatiblisnek lenniük a régi Windows rendszerekkel, mint az Intel processzorainak. Most úgy tűnik, az Intel rájött, hogy az okostelefon nem miniatűr pc.

Betiltanák a vezetés közbeni mobilozást

2011. december 16., 10:07 Módosítva: 2011.12.16 13:36

Egy amerikai szövetségi ügynökség javaslata szerint teljes körűen tiltani kellene a mobiltelefonok vezetés közbeni használatát. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) szerint az elmúlt egy évtized adatai alapján lenne szükség a minden korábbi szabályozásnál szigorúbb eljárásra, főleg annak fényében, hogy az okostelefonok elterjedésével már nem csak a beszélgetés vagy az sms-írás tereli el a vezetők figyelmét.

Az NTSB elnöke, Debora Hersman szerint a készülékek eddig sem voltak veszélytelenek, de a mostanában tapasztalható sokoldalúság drámai hatással van az autót vezető tulajdonosokra, akik a kocsiban is szükségét érzik annak, hogy facebookozzanak és twitterezzenek. A hatóság emberei ezt a következtetést számos, az elmúlt években vizsgált baleset körülményei alapján vonták le, és a jelentés szerint a telefon hatása akár a részegséggel is összevethető.

A javaslat érdekessége, hogy külön kitér a kihangosítók használatára is, azonban nem az itthoni szabályozás alapján megszokott pozitív hangnemben – éppen ellenkezőleg, azzal együtt is betiltanák a vezetés közbeni telefonálást. Az NTSB szerint attól függetlenül, hogy az ilyen eszközök segítik, hogy a sofőr az egyik kezével ne a telefont nyomkodja, a telefon használata önmagában is elég ahhoz, hogy zavarja a balesetmentes közlekedéshez kellő koncentrációt.

A mobiltelefonok használatának teljes körű tiltása nem példa nélküli, Japánban és Portugáliában már bevezették ezt a korlátozást, a kézben tartott telefonnal folytatott beszélgetést és az sms-küldést pedig számos európai ország mellett az USA jó néhány tagállamában is büntetik a rendőrök.

A Vidanet is belép a moblinetpiacra

2011. december 15., 17:26 Módosítva: 2012.02.16 13:55
12

A hivatalos közlemény szerint a Vidanet azért látta elérkezettnek az időt a lépésre, mert a magyar piacon folyamatosan bővül a mobilnet-előfizetők száma. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint az aktív előfizetések száma októberben meghaladta a másfélmilliót; a szolglátatók összesen közel kétmillió előfizetést regisztráltak. A Vidanet reméli, hogy jövőre már minden tizedik internet-előfizetés mobilnet lesz.

Noha a szolgáltatás bevezetéséhez a Magyar Telekom adja az infrastruktúrát, a cég képviselője elmondta, hogy ők csak szolgáltatóként támogatják a projektet, a Vidanet nagykereskedelmi konstrukcióban, saját márkaneve alatt fogja értékesíteni a szolgáltatást.

A Vidanetnek 84 ezer ügyfele van, akik ügyfelenként átlagosan két szolgáltatásra fizetnek elő. A 65 embert foglalkoztató vállalat éves árbevétele 4,5 milliárd forint.

Az Androidé az amerikai piac fele

2011. december 15., 13:33 Módosítva: 2013.03.19 10:31

Már legalább két éve a Google mobilos operációs rendszere vezeti az eladásokat az Amerikai Egyesült Államokban, most viszont újabb mérföldköhöz érkezett a szoftver. Az NDP kutatóintézet mérései szerint már az okostelefonok 53 százalékán ez fut. A többi operációs rendszer meg sem közelíti, az Apple iOS is csak 29 százalékon áll.

A legérdekesebb számok a harmadik helyezetnél kezdődnek. Az üzleti ügyfeleknek szánt Blackberryket gyártó RIM piaci részesedése tovább zuhant, most már csupán 8 százalék. A Microsoft Windows Phone 7 okostelefonja pedig még mindig csak 2 százalék körül mozog.

Négy évvel ezelőtt még Windows Mobile futott volt minden második okostelefonon, ezzel szemben ma csak az Android és az Ios tud érdemi nyereséget termelni. Együtt a piac 82 százalékát birtokolják.

Okostelefonra optimalizáltuk az Indexet

2011. december 13., 14:34 Módosítva: 2011.12.13 19:40
93

Elkészült az Index Android- és iPhone-alkalmazása. A célja a lehető legkényelmesebb olvasgatásélmény, hogy a mobilos Indexet ugyanolyan egyszerű és kellemes legyen lapozgatni, mint egy hagyományos újságot. Az Android Marketen és az Apple App Store-ban ingyen elérhető programok az Indexet és a társkiadványokat (Sport Géza, Totalcar, Dívány, Velvet) jelenítik meg a mobilon.

Több funkcióval segítjük a hírek fogyasztását. Állítható a betűméret, és egyetlen gombnyomással éjszakai módba válthatunk, amikor fekete a háttér és fehérek betűk. Sötétben kellemesebb, ha nem az egész kijelző világít a szemünkbe. Lassú mobilhálózaton érdemes kikapcsolni a képek megjelenítését, hogy hamarabb betöltődjenek a cikkek.

A programban néhány gombnyomással letölthető a címlap tartalma, így a mentés pillanatában címlapon lévő cikkek később, internetelérés nélkül is elolvashatók. A menüben megtalálható, “Első!” feliratú gombbal pedig képet, videót, információt küldhet be a szerkesztőségünknek.

A cikkeket illusztráló képsorozatokat kétféleképpen nézhetjük végig. A képre kattintva a galéria új ablakban nyílik meg, teljes kijelzőn jelennek meg a fotók. Ha nincs időnk a vizuális orgiára, akkor a cikkben is gyorsan végignézhetjük a galériát, laza oldalirányú ujjmozdulatokkal lapozva a soron következő képekre. Egy bökés a cikkre vagy egy képre a galériában minden gombot és feliratot eltüntet, hogy csak a tartalomra koncentrálhasson.

Máshol is alkalmazható az oldalirányú lapozás. Az Index címlapjáról ugyanezzel az oldalirányú mozdulattal ugrunk át a Totalcar, a Velvet, a Dívány vagy Sport Géza címlapjára. Akinek fontosabb egy Barca-gól a hollywoodi sztárok pucérkodásánál, az a menüben átállíthatja a kiadványok sorrendjét, hogy a Sport Géza legyen az Index.hu mellett, ne a Velvet.

Továbbá ugyanez az ujjmozdulat alkalmazható a cikkekben is. Ilyenkor a következő cikk jelenik meg, tehát egy lendülettel végigolvashatjuk az egész újságot, nem kell folyton visszalépni a címlapra.

A rohanós munkanapokon előfordul, hogy nem tudunk végigolvasni egy cikket, ezért elhelyeztünk a menüben egy mentés funkciót. Így akkor is megtaláljuk a korábban félbehagyott cikket, ha az már lekerült a címlapról. A legizgalmasabb írások Facebookon, iwiw-en és bármilyen más közösségi portálon közzétehetők a szoftver megosztás funkciójával. Az Index.hu alkalmazása azokra a közösségi hálózatokra tud bejegyzést írni, amiket már regisztráltunk a készüléken.

Ha androidos készüléke vagy iPhone-ja van, tegyen egy próbát, és töltse le, aztán mondja el nekünk a véleményét!

Az androidos júzerek ide kattintsanak, akinek iPhone-ja van, az ide lőjön.

Symbian^3-as és MeeGo-s olvasóink az Ovi Store-ban megtalálják a Nokia segítségével nyáron készült korábbi alkalmazásunkat is.

A Telenor felújította a hálózatát

2011. december 12., 14:33 Módosítva: 2011.12.12 14:33
34

Befejezte a Telenor Magyarország az újgenerációs mobilhálózatának kiépítését, és így Budapest és a Dunántúl után Kelet-Magyarországon is elérhető a társaság gyorsabb mobilnetes szolgáltatása. Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója a vállalat hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a munkát hét hónappal a kitűzött határidő előtt fejezték be, és a Hipernet márkanéven árult mobilinternetes hálózattal a lakosság 71 százalékát lefedték.

A társaság 2010 augusztusában kötött listaáron 200 millió eurós, 2015-ig tartó szerződést a második legnagyobb kínai távközlési gyártóval, a ZTE Corppal mobil hálózati berendezések szállítására és a negyedik generációs LTE hálózat (Long Term Evolution) kiépítésére. A szerződés értelmében a ZTE összekapcsolja a már meglévő második és harmadik generációs hálózati rendszert a kiépítendő negyedikkel az elkövetkező öt évben.

A szerződés megkötésekor a Telenor közölte, a projekt első szakasza, a hálózat elemeinek cseréje két éven belül lezajlik. Mivel az új hálózat már LTE-képes lesz, az új technológia bevezetése már csak a külső körülményeken, például a magyar gazdasági és hatósági környezet változásán múlik.

A Hipernet bevezetésének hála néhány hónap alatt kétszázezer új előfizető csatlakozott a Telenor mobilinternet hálózatához és ma már minden második ügyfelük okostelefont vásárol. A vezérigazgató szerint szoros összefüggés van a mobilinternet terjedése és a gazdaság (GDP) növekedése között, amelyet több független tanulmány is alátámaszt.

A Telenor Magyarország 2005 óta 127,9 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, és ebben az összegben nincs benne a mostani hálózatfejlesztés. A társaság 2011 januárja óta összesen 2 100 bázisállomást cserélt le és 200 újat telepített, és ezzel mára 672 településen tette elérhetővé a Hipernetet.

Huszlicska József, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a nyilvános statisztikákból is kitűnik, hogy az elmúlt hónapokban másfélszeresére nőtt a Telenor ügyfelek által forgalmazott adatmennyiség. A társaság a következő hónapokban a finomhangolásra törekszik, új állomásokkal javítja a beltéri lefedettséget és újabb területeket kapcsol be a 3G hálózatba.