Óriási szoftverbolttal indít a Nokia

2009. május 8., 13:03 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A finn mobilgyártó valamikor májusban elindítja a mobilon elérhető online szoftverboltját, ahol a Forbes üzleti lap szerint rögtön 20 000 különféle tartalom lesz elérhető. Az Apple, a RIM és a Google sokkal kevesebb szoftverrel indították el a saját boltjaikat. A Nokia száma kicsit félrevezető: a szoftverek mellett más digitális tartalmak is elérhetők lesznek, például mobizódok és más médiafájlok. A szoftverbolt eléréséhez szükséges program a nem túl régi Nokiákra is feltelepíthető lesz, és az N97 az első modell, amelyre gyárilag feltelepítik.

Természetesen a fejlesztők és a kiadók dönthetik el, hogy mennyi pénzt kérnek a szoftverekért és a tartalmakért. A Nokia azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy a szoftvereknek lesz ingyenes lite verziójuk, tehát a júzerek vásárlás előtt kipróbálhatják azokat. A szoftverbolt beindítását megnehezítette, hogy a Nokia mindenképpen globális indulást akart, és sok országban nem működik vagy nem túl népszerű a bankkártyás online vásárlás, ezért a mobilgyártónak rengeteg szolgáltatóval kellett megállapodást kötnie.

A Nokia két újdonságot épített bele az Ovi Store nevű boltba: a felhasználó szokásai és beállításai, illetve a GPS-es mobilokon a földrajzi koordinátája alapján javasol majd letölthető tartalmakat. Tehát ha valaki Budapestre utazik, akkor letöltheti a város útikönyvét, vagy mondjuk képeket a Lánchídról.

Kitartóan zuhan a Motorola

2009. május 7., 15:48 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Az amerikai mobilgyártó ismét veszteségről számolt be, a negyedévben 231 millió dollárt bukott, míg egy évvel korábban még csak 194 millió dollárt veszített. Az értékesítés 5,4 milliárd dollárra esett vissza a 2008 első negyedéves 7,4 milliárdról. Az elmúlt fél évben 7500 embert rúgtak ki a cégnél, főleg a mobilgyártó részlegtől. A Motorola 14,7 millió mobilt adott el a negyedévben, alig többet, mint a mögötte felzárkózó Sony Ericsson.

Egy hónapig bírja a Nokia E52

2009. május 6., 12:10 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A Nokia bemutatta az eddigi legvékonyabb okostelefonját, a 9,9 milliméter vastag E52-t. A mobil készenléti ideje egy hónap, és nyolc órán át lehet vele telefonálni. Zajszűrő beépítésével javítottak a hangminőségen, hogy az utcán vagy a reptéri tömegben jobban lehessen telefonálni. Egyetlen kattintással használható hsdpa-modemként, szintén egyetlen kattintással használható usb-memóriaként, és van a mobilban GPS is. 245 euróért lesz kapható, amiben persze még nincs benne sem a szolgáltatói kedvezmény, sem az áfa, és 2009 harmadik negyedévéig kell várni ahhoz, hogy letesztelhessem az akku teljesítményét.

Az üzleti mobil használható SAP, Lotus és Microsoft Exchange nagyvállalati rendszerekkel, de beleraktak olyan szórakoztató extrákat is, mint az Share on Ovi, amivel többek közt a Nokia online tárhelyére lehet fényképeket feltölteni.

A Nokia szerint az üzleti mobilok főleg azért népszerűek, mert elérhetővé teszik az email poastafiókokat. A finn mobilgyártó felmérése szerint az email postafiókok alig 5 százaléka mobilizált, miközben az emberek több mint háromnegyede szeretne mobilról emailezni.

A Varsóban megtartott sajtótájékozatatón azért beszéltek hosszasan az emailszolgáltatásról, mert a Nokia tavaly decemberben mutatta be a Messaging nevű szolgáltatást, ami a RIM Blackberryken elérhető push email szolgáltatáshoz hasonlóan működik - automatikusan átküldi a készülékre a beérkező emaileket.

2009 első negyedévében már 3 millió emailcímet kezelt a Nokia, és a gyors növekedésben fontos szerepe volt annak, hogy nemcsak a globális szolgáltatókat - Yahoo, Hotmail, Google stb. - támogatják, hanem a helyi szolgáltatókat is. Magyarországon például az Index tulajdonában lévő Indamail is elérhető a Nokia Messaging segítségével.

Elkerülhető a mobilinternetes túlszámlázás

2009. április 28., 17:30 Módosítva: 2009.07.25 17:47

fogyasztóvédelem szerint a mobilozók egyre gyakrabban kapnak a hónap végén sokkoló számlát, részben a mobilinternet miatt, mert a kezdő díjcsomagok adatforgalmi korlátján átlépve ugyanis már elég sokba kerül a letöltés. Szerencsére a szolgáltatók sem bíznak mindent a véletlenre, többféleképpen ellenőrizhető és kordában tartható a mobilos adatfogyasztás.

A Vodafone ügyfelei sms-ben lekérdezhetik, hogy az adott hónapban mennyi adatot forgalmaztak, mondta Török Péter, a Vodafone mobilszélessávval foglalkozó üzletágvezetője. A mobilcég azzal is segít az ügyfeleinek, hogy az első hónap korlátlan, így mindenki megtapasztalhatja, hogy mennyi fér bele a díjcsomagjába, vissza kell-e fognia magát az online videózásban. A Vodafone szakértője szerint a távolabbi jövőben az átalánydíj megoldja ezt a problémát, és elmondta, hogy előfizetőik 70-80 százaléka korlátlan adatforgalmú csomagot használ, aminek a költsége elég egyszerűen kiszámítható.

A Pannon sms-alapú védelmi rendszere nem bízza a felhasználóra az adatforgalom figyelését: amikor az ügyfél eléri a csomagban foglalt adatforgalmi keret 80 százalékát, a rendszer automatikusan figyelmeztetést küld. Ezután a 100 százalék elérésekor is kap egy sms-t az ügyfél. Hasonló a T-Mobile módszere, de a cég először 50 százaléknál küld tájékozató üzenetet, majd legközelebb már csak a 100 százalék elérésekor.

Itt a Samsung androidos mobilja

2009. április 27., 12:19 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A Samsung az elsők közt csatlakozott az Andoid operációs rendszert fejlesztő Open Handset Alliance közösséghez, és most végre bemutatta az első androidos mobilját. Az I7500 típusjelű készüléken 3,2 hüvelykes AMOLED érintőképernyő van, a mobilinternet 7,2 megabites, de wifin is elérhető az internet. Az Androidon természetesen elérhető a Google összes fontos szolgáltatása, a kereső, a térképek, a GMail, a YouTube, a GTalk csevegőhálózat és a naptár is. Kamerája 5 megapixeles, 8 gigabájtos alapmemóriája 40 GB-ig bővíthető.

A Samsung sajtóközleménye szerint a design is szemet gyönyörködtető. Képet nem küldtek róla, de itt egy kép az Unwired blogról.

 

Tudathasadásos üzletelő Finnországból

2009. április 27., 06:00 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A Nokia E75 többszemélyűségben szenved: egyszerre hasonlít a csúcskategóriás kommunikátorra és az egyszerűbb E51-re, multimédiával és üzleti szolgáltatásokkal is teletömték, állítva és fektetve is jól használható, az akkuja már tölthető a microusb-kábellel, de még a vékony pöcökkel is. Végül pedig egyszerre menő és béna.

Kétéves hűségnyilatkozattal 100 000 forintba került az E75, ez most az üzleti E-sorozat legfrissebb csúcskészüléke. Ebben a mobilban debütál a Nokia Messaging emailkliens, ami valamivel jobb a Nokia korábbi próbálkozásainál. Kétsoros nézetben jól látszik a feladó, a tárgy, csoportosítani lehet a leveleket dátum, feladó és prioritás szerint, és a gombok gyorsindítóként funkcionálnak: például az új üzenet a C gomb, a keresés az S gomb megnyomására ugrik elő. A mobil a GoogleMail postafiókot az emailcím és a jelszó megadásával magától beállította, a Google Apps esetében viszont trükközni kell.

Klikk a képre!
 

A mobil másik legjobb üzleti szolgáltatása a Files on Ovi, amihez jár 1 gigabájt online tárhely, de ha az irodában bekapcsolva hagyjuk a gépet, akkor az összes dokumentumunkat elérhetjük. Wifire csatlakozva kevesebb mint egy perc alatt lemásoltam a mobilra ötven megabájtnyi dokumentumot, amit a pc-n futó kliens ügyesen zipbe csomagolt, hogy gyorsabb legyen a letöltés. Mivel az E75-ön is van zip tömörítőprogram, simán meg tudtam nyitni a letöltött fájlt, viszont a gyárilag telepített QuickOffice nem tudta megnyitni a Word 2007-ben létrehozott docx formátumú fájlokat. A QuickOffice programból elindítottam egy frissítést, telepítettem az 5.0-ás verzió ingyenes változatát, és máris megnyílt a docx. Sajnos az OpenOffice fájljait az új verzió sem nyitja meg, ami elég ciki, hiszen egy szabványos dokumentum-formátumról van szó.

A cégek emellett örülhetnek annak, hogy SyncML segítségével - a szerver képességeitől függően - szinkronizálhatók a névjegyek, naptárbejegyzések, jegyzetek, üzenetek és a könyvjelzők is. Emellett van VPN a vállalati rendszer biztonságos eléréséhez és SIP a szabványos VoIP-telefon beállításához.

Olyan sok multimédiás funkció van az E75-ben, hogy akár az N-sorozatba is tartozhatna. Rendes méretű jackdugós fülhallgatókat lehet beledugni, 4 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá (legalábbis a tesztpéldányban ekkora volt), a 3,2 megapixeles kamera tűrhető minőségű képeket készít és a fotók megoszthatók az Ovi.com vagy a Flickr portálon. A zenelejátszó egész jó, de a metróban már nem elég hangos, érdemes zajszűrős fülhallgatóval használni. Még az N-Gage programot is beleépítették, hátha valaki ráfanyalodik a mobilos játékokra.

Klikk a képre!
 

Az E75 azonban a készülék kialakítása miatt nem igazán alkalmas a játszásra. A Nokia ismét elkövette azt a hibát, hogy kis területen zsúfolt össze rengeteg gombot. Emiatt a kijelző alatti gomboknál - menüindító, törlés, naptár, névjegyek, hívásfogadás és kikapcsolás - rendszeresen rosszat nyomtam meg, legtöbbször a menübe léptem ki az opciók megnyitása helyett. A dizájnerek igazán megnézhették volna az E51 felületét, ott a gombok kiemelésével és süllyesztésével elég jól megoldották a problémát. A mobil szétcsúsztatásakor előkerülő qwerty gombkészlettel már nem volt gond, viszonylag hamar megtanultam az ékezetes betűk helyét, és hogy melyik hüvelykujjam meddig ér el a miniatűr klaviatúrán. Gyorsan tudtam csetelni az ingyen letölthető MSN-klienssel és a Facebookon is.

A Nokia böngészőjére ma már nem lehet mást mondani, mint hogy kimondottan béna. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a kijelző felbontása csupán 240x320 pixel, amin kevés tartalom fér el. Emiatt gyakran kell gördíteni az weboldalakat, ami érintőkijelző híján kicsit nehézkes. Rettenetesen sokszor kell megnyomkodni az irányítógombot, hogy egy portál tetejére érjünk. A Nokia brózere csúcs volt két évvel ezelőtt, ma már inkább a wap fílingjét hozza, még akkor is, ha rendes weboldalakat töltünk be rajta. Nem megyünk sokra a Flash animációkal, ha csak a negyedük fér ki a kijelzőre.

Tapasztalt nokiásoknak, akik régebbi (mondjuk másfél éves) készülékről állnak át az E75-re, kicsit zavaró lehet, hogy megváltozott az ikonok kinézete, neve és elrendezése. Először két percig néztem a Vezérlőpult ikonjait, hogy vajon mit hol találok, körülbelül 5 nap után jöttem rá, hogy a Telefon feliratú ikon nem egyenlő a Beállítások/Telefon menüvel, és nem egészen értem, hogy a jegyzet és a Files on Ovi miért nem az irodai szolgáltatások közé került. Szerencsére az ikonok átrendezhetők - én mindegyik Nokiámon kreálok egy Junk mappát, és abba kerül a legtöbb programikon.

Az E75 jól néz ki, erős kialakítású, vlaamint a fém hátlapon és a kereten szépen megcsillan a fény. Olyan súlyos, hogy akár fegyverként is használható. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy bárki pont emiatt választaná ezt a mobilt.

Az LG túléli a válságot

2009. április 21., 16:13 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Valamit nagyon elszúrtak Európában, mert amíg a Nokia és a Sony Ericsson keményen koppant az előző negyedévben, addig a koreai mobilgyártó csak kisebbet esett, mert a középkategóriás mobiljai - például a Cookie - jól fogynak. Még mindig az LG a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, és a mobiliparból származó negyedéves bevétele 23 százalékkal, 2,78 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A profitja viszont 41 százalékkal 193 millió dollárra csökkent, de ezt érdemes összevetni a világelső Nokia profitja 157,7 millió dolláros (122 millió eurós) nyereségével, és máris látszik, hogy ki volt a nyerő az év első hónapjaiban.

Az LG eladásai 7 százalékkal csökkentek, tehát 22,6 millió mobilt adott el a negyedévben. Az eladások Nokiánál 19 százalékkal, a Sony Ericssonnál 35 százalékkal csökkentek az adott időszakban.

Kíváncsi vagyok az LG Arena mobilra, ami a napokban debütált Magyarországon, és hamarosan a tesztpéldányok is elérhetők lesznek - ez lehet az idén a további növekedés motorja, persze csak ha valóban jó kütyü. Barcelonában nyomogattam néhány percen át, és tetszett, hogy a menüje egy virtuális kockára van ráfeszítve.

Régi Nokiákat keresnek a hackerek

2009. április 21., 14:54 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Egy holland szakértő szerint bizonyos kelet-európai bűnözők akár 25 ezer eurót is fizetnek egy régi Nokiáért – írja az Inquirer. A csalások felderítésére specializálódott Frank Engelsman elmondta, hogy 2003 egyik legnépszerűbb telefonja, a Nokia 1100 népszerű a hackerek körében, mégpedig azok a készülékek, amelyeket a németországi Bochumban gyártottak, és amelyek egy 2002-es, biztonság résekkel bíró szoftverrel rendelkeznek. Ilyen készülékkel ugyanis könnyen „elfoghatók” a banki tranzakcióknál használt egyszeri jelszavak, és némi átprogramozással elérhető, hogy az átutalt összeg a bűnözőket gazdagítsa.

Mobilakku töltése hővel

2009. április 21., 00:28 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Teljesen logikus lenne az autók motorja által termelt hőt újrahasznosítani, mégsem tesszük. Akinek van kedve és ideje barkácsolni, az instructables.com videói segítségével építhet magának egy töltőt. Az alábbi videó csak kedvcsináló, a portálon tíz lépésben magyarázzák el a technológia hátterét. 

Cirkáló érkezett Tajvanról

2009. április 20., 06:00 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Pocsék volt a HTC első negyedéve 2009-ben, mert a válság miatt kevesen vesznek drága okostelefont, és a HTC főleg ilyeneket gyárt. A nemrég bemutatott Touch Cruise 2 sem kivétel, a százhúszezer forintos mobil nem a pénzügyi diétázásra kényszerülőknek készült. A jobb anyagi helyzetben lévők közt is azokat veszi célba, akik még a szomszédjukat is autóval látogatják meg, és szenvedélyesen szeretik a Windows Mobile operációs rendszert.

A Cruise 2-t ugyanis műholdas navigáció és az ehhez kapcsolódó extrák emelik ki többi okostelefon közül. Adnak hozzá autós töltőt és egy tapadókorongos tartókart, amit brutális erővel kell hajlítgatni, attól féltem, hogy egyszer csak kiemelem a helyéről a szélvédőt. Van még a  mobilon Tom Tom navigációs szoftver kelet-európai előfizetéssel, Google Maps, az új Footprints (lábnyomok) program segítségével pedig néhány gombnyomással a térképre menthetjük a kedvenc helyeink fényképét, így azokat később is könnyen megtaláljuk.

A kijelző alatt lévő két gombbal a Tom Tom és a Footprints indítható el. Mindkét program gyorsan startol, és fél másodperc alatt átválthatunk az egyikről a másikra, amikor már a háttérben futnak. A középső eltekerhető kerek gombbal vezetés közben is kényelmesen lehet lépkedni a programok menüjében.

Két erősen kifogásolható eleme van a hardvernek. Az egyik a nem teljesen szabványos mini usb csatlakozó. A mobilhoz adott kábelt és a töltőt nem lehet beledugni más mini usb-s kütyükbe, tehát a HTC hibbantsága miatt a többi eszköz kábelét is mindig magunkkal kell cipelnünk. A másik az érintőfelület, amit a felhasználónak kell kalibrálnia (ősrégi Microsoft-féle szívatás), másrészt pedig kicsit nyomni kell a kijelzőt, hogy érzékelje az ujjmozdulatot, ami kevésbé kényelmes, mint az iPhone felületén való suhintás.

A Touch Cruise kijelzője elég fényes, de a 240x320 pixeles felbontás miatt kevesebb tartalom fér el rajta jól olvashatóan, mint a csúcskategóriás Touch modellek 640x480 vagy 800x600 pixeles kijelzőjén. A Windows Mobile 6.1 operációs rendszert jótékonyan eltakarja a HTC által kifejlesztett TouchFlo 2D interfész. Ezen a főmenü, névjegyek, üzenetek, emailek, footprints, internet, fotók és videók, zene, időjárás, térképes kereső, beállítások és programok menüpontok érhetők el egy ujjmozdulattal - nagyjából minden, amire az átlag felhasználónak szüksége van. Ezek közül csak a Footprints és a térképen kereső menü új, a többi mind megtalálható a korábbi HTC Touch mobilokon.

A Footprints menüjében olyan képek vannak, amik egy földrajzi koordinátához kapcsolódnak. A gyárban föltöltötték néhány híres épület képét, újabb képeket a kijelző alatt lévő gomb megnyomásával lehet készíteni. Én például lefotóztam a Deák Ferenc téren lévő Le Meridien hotelt, és elmentettem a bőrönddel jelzett mappába. Külön lehet gyűjteni az éttermek és a boltok képét is, megadható a telefonszámuk, és a képre bökve arra utasítható a mobil, hogy azonnal navigáljon oda. A kép rögzítésének a helyszíne a Google Mapsen is megjeleníthető, és innen sms-ben továbbküldető a koordináta. Sajnos a kép nem küldhető tovább, tehát az ismerőseinknek írásban kell elmagyarázni, hogy melyik házban van a keresett bolt.

Elég erős a Cruise hardvere, az 528 MHz-es processzorral és a 256 MB RAM-mal nem okozott gondot egyszerre 8-10 program futtatása. A Cruise 2 hangminősége telefonáláskor jó, a zenék azonban a gyári fülhallgatóval kicsit tompák. A zenelejátszó menürendszere átlátható, könnyű az albumok közt lépkedni, ami nagyon fontos, mert a Windows Mobilba épített Media Playernél bénább mobilos médialejátszót én még életemben nem láttam. Az akku a leírás szerint 3G-hálózaton 6,25 óra telefonálásra elegendő, a tesztidőszak alatt persze összesen nem beszéltem ennyit, viszont a gps, a kamera és az internet használata mellett oda kellett figyelni, nehogy lemerüljön a Cruise.

A Cruise a Windows Mobile alapú mobilok közt a jobbak közé tartozik, mert a legfontosabb menük ujjal is használhatóak, jó a kialakítása, a felszereltsége. Csak a beállításoknál kell elővenni a bökőpálcikát, amikor a Windows Mobile eredeti menüibe kerül a júzer, ahol parányiak a gombok. Illetve akkor, amikor gyorsan kell szöveget írni - elképzelhető, hogy a felhasználók inkább rászoknak az mms-re, csak hogy ne kelljen a virtuális billentyűzettel bajlódniuk. A HTC ügyes szolgáltatásokat talált ki a gps-hez, de még így is kérdéses, hogy a válság kellős közepén mindezzel elég vevőt talál-e a mobiljaira.

Veszteséges a Sony Ericsson

2009. április 17., 11:26 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A várakozásoknak megfelelően 370 millió euró adózás előtti veszteséggel zárta 2009 első negyedévét a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója, a Sony Ericsson. A vállalat kétezer dolgozóját kirúgja. Az elemzők 371 millió eurós negyedéves veszteségre számítottak. A vállalat bevétele 1,74 milliárd euróra esett vissza az egy évvel korábbi 2,7 milliárd euróról.

A vállalat világszerte 14,5 millió készüléket adott el, 35 százalékkal kevesebbet, mint 2008 első három hónapjában. A Sony Ericsson piaci részesedése így 8-ról 6 százalékra zsugorodott. A készülékek átlagára 1 euróval 120 euróra csökkent. (A Nokiánál az átlagár 71 euróról 65-re csökkent). A mobilgyártó népszerűsége főleg a latin-amerikai, indiai és afrikai piacon csökkent, ott ugyanis inkább olcsó készülékekre vágynak a mobilozók.

A társaság a korábban bejelentett 480 millió eurós takarékossági program mellett tovább farag a költségekből: megválik kétezer, részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozótól.

A Sony Ericsson előrejelzése szerint a mobilok világpiaca elgalább 10 százalékkal szűkül. (MTI)

Tovább zuhant a Nokia profitja

2009. április 16., 16:17 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Csütörtökön gyászos gyorsjelentést adott a Nokia az előző negyedév eredményeiről, a profitja 90 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.A világ vezető mobilgyártója az első negyedévben 122 millió eurós nyereséget könyvelhetett el, míg egy évvel korábban még 1,2 milliárd eurót vágott zsebre. Az árbevétel 9,28 milliárd euróra esett vissza a 2008 első negyedévi 12,7 milliárd euróról. Ezen belül a készülékek eladása 33 százalékkal 6,2 milliárd euróra csökkent.

A piaci elemzők sokkal jobb negyedévre számítottak, az adózott nyereséget 232 millió euróra, az árbevételt 9,80 milliárd euróra becsülték.

Világszerte összesen 93,2 millió Nokia mobil kelt el az első negyedévben, ami 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 18 százalékkal kevesebb a 2008 utolsó  negyedévében elért mennyiségnél. A készülékek átlagára 71 euróról 65-re csökkent.

Az érintőkijelzős Nokia 5800 a gyártó egyik sikeres készüléke, a novemberi bemutatása óta több mint 3 milliót adtak el belőle. Néhány elemző szerint a középkategóriás, viszonylag olcsó multimédiás mobil kétélű fegyver: káros hatással lehet az N-sorozatba tartozó csúcskategóriás készülékek piacára, tovább csökkentheti a mobilok átlagárát.

Tavaly egész évben a Nokia adózott eredménye 44 százalékkal 4 milliárd euróra csökkent a 2007-es 7,2 milliárdról, a forgalma 0,8 százalékkal 50,722 milliárd euróra apadt 51,108 milliárdról. A világszerte 130 ezer embert foglalkoztató finn cég március közepén bejelentette, hogy megválik 1700 dolgozójától. (MTI)

Három hónap alatt eltűnt 112 000 előfizetés

2009. április 16., 15:04 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Lehangoló gyorsjelentést küldött a Nemzeti Hírközlési Hatóság a magyar mobilszolgáltatói piac helyzetéről. Márciusban az előző havinál 69 ezerrel kevesebb, összesen 12 millió 112 ezer előfizetés volt a három magyarországi mobilszolgáltatónál. 2009 első negyedévében a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone ügyfelek száma összesen 112 ezerrel csökkent.

A valóban használt előfizetések száma drámaibban csökkent: márciusban 123 ezerrel, az első negyedévben 195 ezerrel csökkent az aktív SIM-kártyák száma (az aktivitás azt jelenti, hogy az utolsó három hónapban hívást indítottak vagy fogadtak a kártyán). Március végén összsen 10 millió 802 ezer ügyfél generált forgalmat a három szolgáltatónál.

Ha csak az ügyfélszámot, tehát a hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák számát vizsgáljuk, akkor a Vodafone piaci részesedése 21,27 százalékról 21,15 százalékra csökkent, míg a T-Mobile részesedése 44,10 százalékról 44,15 százalékra, a Pannon részesedése pedig 34,63 százalékról 34,70 százalékra nőtt. Ha viszont az aktívan használt előfizetések számát nézzük, akkor a Vodafone részesedése a februári 22,09 százalékról 21,91 százalékra, a Pannoné 33,37 százalékról 33,36 százalékra csökkent. Ugyanakkor a T-Mobile részesedése az előző havi 44,54 százalékról 44,73 százalékra emelkedett.

Kezemben a Nokia E75

2009. április 14., 17:10 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Nem sokkal a sajtóbemutató után ma megkaptam tesztre a Nokia legújabb üzleti mobilját, amiről csupán azért tudósítok itt a blogban, mert tesztelem a blogolási képességét. Eddig kb. háromszor kellett belejavítani elütés miatt, és csak az ö betű helyét nem tudtam rögtön megjegyezni.

Frissítés 1: A fenti rövid bejegyzést plusz egy twittet sikerült összehoznom menet közben a metrón, de arra sajnos már nem volt időm, hogy menet közben beállítsam a Shozu képmegosztót, így most nem lesz képes illusztráció. Ennyit a qwerty éles szituációban nyújtott előnyéről.

Első benyomásom, hogy a qwerty gombok kényelmesen használhatóak, viszont a kijelző alatti funkciógombok túlságosan kis helyre lettek összezsúfolva, többször előfordult, hogy egyszerre megnyomtam az "opciók" és a "főmenü" gombokat. Valószínűleg hozzá lehet szokni, a következő két hétben kiderül.

Ehhez a mobilhoz is ad 1GB ingyen tárhelyet a Nokia, a próbaidőszak egy évig tart. Remélem nem a következő tesztelő elől happoltam el a gigabájtot. Így most már összesen 1+2+30+25GB online tárhelyem van, aminek a nagy részét momentán semmire nem használom. Kicsit körülményes volt megszerezni az ingyen gigát: először elindítottam a Files on Ovit programot a mobilon, megadtam az emailemet, majd a számítógépen elovastam az emailt, letöltöttem és feltelepítettem a Files on Ovi programot a számítógépre, majd bejelentkeztem az Ovi.com-os azonosítómmal.

Végül oda jutottam, hogy a Files on Ovira csatlakozó Eee laptopom merevlemezén tárolt fájljaim közt böngészhettem a mobilról, és az Eee böngészőjéből is. A mobilról sajnos nem tudtam a files.ovi.com-ra feltölteni fájlt, csak a share.ovi.com-ra, a médiamegosztó portálra. Az E75-ben való turkálást még folytatom.

A mobilpiac 11 százalékot zuhan 2009-ben

2009. április 9., 17:55 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A mobilipar valószínűleg már túljutott az év legrosszabb hónapjain. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az idei első negyedév 18 százalékkal alulmúlta tavalyit, és 2009 egészében várhatóan 11 százalékkal kevesebb mobilt adnak el, mint 2008-ban. Viszont még korai örülni, mert a piac lassan tér magához, írja a Rethink Wireless legfrissebb hírlevele.
Persze az okostelefonok még mindig 10-20 százalékos növekedésre számítanak az elemzők. Eddig csak a RIM erős negyedévéről érkezett jelentés, a Nokia április 17-én közli az eredményeit, az LG április 21-én, a Motorola pedig 30-án. A Reuters felmérése szerint a Samsung és az LG javítja a piaci részesedését, a Nokia azonban 37,5 százalékra is visszaeshet.

Androidos otthoni telefont tervez a T-Mobile

2009. április 9., 17:41 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Amerikában a T-Mobile olyan otthoni telefont akar piacra dobni, ami nem a szokványos telefonokra, hanem inkább a táblagépekre hasonlít. Az Android operációs rendszert futtató eszközt 7 hüvelykes érintőkijelzővel lehet majd irányítani, és természetesen elérhetőek lesznek rajta az online szolgáltatások, például az időjárás-jelentés, a levelezők, és szinkrozálni lehet majd más mobilokkal. A pletykák szerint valamikor 2010 elején jelenik meg.

GPS lesz minden mobilban

2009. április 8., 16:38 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Elismerem, hogy csak hosszú távon igaz a címben szereplő állítás, de a Berg Insight szerdán kiadott hírlevelében nagyjából ez derül ki. Azt matekozták ki a mobilpiaci jósok, hogy 2014-ben már 770 millió GPS-es mobilt adnak el világszerte. Meg az is kiderült, hogy 2008-ban 178,6 százalékkal, 78 millióra nőtt a beépített GPS-szel eladott mobilok száma. Most még főleg okostelefonokban van GPS, de a Berg arra számít, hogy a műholdas navigáció még az idén megjelenik a középkategóriában. Szerintem 2014-re minden laptopban, karórában és tamagocsiban is GPS lesz.

A Symbian fejlesztői szeretik a nyílt forráskódot

2009. április 8., 16:27 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Emlékezetes, hogy a Nokia 410 millió dollárt fizetett a Symbian mobil operációs rendszert gyártó cégért, hogy végül mindent odaadjon a közösségnek azzal, hogy nyílttá teszi a forráskódot. A MocoNews érdekes beszámolót írt arról, hogy hol tart a folyamat, és hogy a cégen belül miként élik meg az átállást. Röviden összefoglalva: jól.

A múlt héten a Symbian alapítvány megkapta a márkához kapcsolódó doméneket és a márkaneveket, és bemutatta új logóját, a sárga szívet, ami olyan, mintha egy óvodás rajza lenne. Ez persze nem baj, már-már cuki az új logó.

David Wood kutatási igazgató arról beszélt, hogy a cég dolgozói nagyon örültek az átállásnak, mert a nyílt forráskód rengeteg előnnyel jár. Korábban sokszor falba ütköztek, például csak korlátozottan tudtak segíteni a fejlesztőknek, hiszen a forráskód védett volt, nem beszélhettek meg velük minden műszaki részletet.

Az igazi kérdés persze az, hogy a Symbiant használó gyártók miként tudják majd pénzre váltani ezt a nyíltságot? Érdekli-e a júzert, hogy a fejlesztő most már bármit megbeszélhet a symbianos kollégáival?

Máris vannak, akik hibásan értelmezik a Symbian nyílt forráskódra váltását - Wood egyik nyilvános beszédében a mozgalom szót használta, erre sokan lehurrogták, attól féltek, hogy most már a Symbiannál is olyan agyatlan fanboyokat akarnak látni, mint amilyenek az Apple holdudvarában szép számban előfordulnak. Tisztelet a kivételnek, nem akarom megsérteni a racionális Apple-júzereket. Wood azonban megmagyarázta, hogy csupán tájékozott, intelligens szenvedélyt várnak a résztvevőktől, és hogy tudják, mit csinálnak.

Szakít a másolásvédelemmel a Vodafone

2009. március 16., 14:10 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A Vodafone bejelentette, hogy ezentúl másolásvédelem nélkül adja el a dalokat az előfizetőinek, tehát az Unlimited Music Store előfizetői több mint egymillió dalhoz férnek majd hozzá mindenféle megkötés nélkül. A mobilcég a világ legnagyobb zenei kiadóival - Universal, EMI, Sony - kötött erről megállapodást.

Jó húzás, hogy aki korábban védett wma formátumban vett tőlük zenét, most extra költségek nélkül mp3-formátumra változtathatja azokat, igaz ezt eddig is bárki megtehette, a bittorrent segített a bajba jutott vásárlókon. Én tavalyelőtt egy online zeneboltban vettem egy wma formátumú albumot, de mivel egyetlen hordozható zenekütyün sem tudtam lejátszani, hamarosan letorrenteztem mp3-ban. Az megint más kérdés, hogy az internetről levadászható vagy otthon cd-ről grabbelt mp3 (V0) vagy a flac milyen extra hangminőséget ad az agyontömörített változatokhoz képest.

A Vodafone egyébként nyár elején szakít a másolásvédelemmel.

 

Még mindig a Nokia vezet az okostelefonjaival

2009. március 12., 12:00 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A finn gyártó adta el a legtöbb okostelefont 2008-ban, de a piaci részesedése csökkent az egyre erősödő verseny miatt. A Gartner adatai szerint az Apple és a Research In Motion (RIM) növekedése volt a legnagyobb, és a HTC is szép eredménnyel zárta az évet.

A kutatócég szerint a Nokia 60,9 millió okostelefont adott el 2008-ban, amivel 43,7 százalékos a piaci részesedése. Egy évvel korábban az okostelefonok 49,4 százaléka volt Nokia. Persze még így is több mint kétszer jobban állnak a finnek, mint a mögöttük kullogó kanadaiak: a RIM 16,6 százalékkal érdemelete ki a második helyezést. Ők 2007-ben még csak 9,6 százalékon álltak.

Nagy volt az Apple növekedése is, a piaci részesedése 2,7 százalékról 8,2 százalékra nőtt, a vállalat eladása 245,7 százalékkal ugrott meg - 3,3 millióról 11,1 millióra. A Gartner szerint főleg a multimédiás csúcstelefonok körében erős a verseny, az okostelefonok alsóbb szegmensében (pl. olcsóbb üzleti okostelefonok) jobb helyzetben van a Nokia.

A HTC részesedése 3 százalékról 4,2-re nőtt, ami szerény ahhoz képest, hogy a gyártó rendkívül erős a Windows Mobile alapú készülékek piacán, és egyedül gyárt Androidot futtató mobilt.


Mindent megtudhatunk a mobilkódról

2009. március 9., 19:17 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Holnap kiderül, hogy a Pannon, a T-Mobile és a Sanoma milyen lehetőségeket lát a mobilkódban, ami már hazánkban is működik, marketing céllal. Biztosan megmutatják, hogy milyen bikinis csajok közt lehet mobilkódot találni. A National Geographic márciusi számában nem találtam, de lehet, hogy én vagyok vak.

Bízzunk benne, hogy a marketingen túl is látnak lehetőséget a technológiában, amitől a felhasználó élete jobb lesz. Például az sms-es parkolás kényelmi díjáért cserébe kényelmessé tehetnék a parkolást azzal, hogy a számok bepötyögése helyett a kód beolvasásával indíthassuk és állíthassuk le az órát. Minél több helyen lehet használni a mobilkódot, annál előkelőbb helye kerül a beolvasó program ikonja a mobilom menüjében. Ha csak reklám lesz, akkor megette a fene az egészet.

Egyébként a Nokia weboldalán pofátlanul egyszerűen lehet kódot generálni, be is raktam a Cellanapló linkjét az oldalsó menübe. A Nokia E51-em azonnal beolvasta, és egy kattintás után töltötte a böngésző a blogot. De ilyet is lehet:

(Csak sok értelme nincs.)

A Vertu elbújhat az Ulysse Nardin mögött

2009. március 9., 19:08 Módosítva: 2009.07.25 17:47
1

Egészen biztos, hogy az Ulysse Nardin a közeljövőben nem nyit telefonboltot Budapesten, mint tette azt a Vertu tavaly novemberben, de nem is lesz ilyesmire szüksége. Aki meg tudja venni magának, annak úgyis van pénze repülőjegyre, elmehet érte Svájcba. Javaslom, hogy már most lefoglaljon egy első osztályú helyet, mert a Chairman nevű mobilból csak 1846 darab készül. Ha nem ér oda időben, elviszik az összeset.

Az óragyártónál nem csak marketingfogás, hogy a készülék úgy működik, mint az óra: teljesen működképes kinetikus rotor van benne, ami menet közben tölti a mobilt. Ha jól tudom, akkor száz éves hűségnyilatkozattal sem lehet majd elvinni 99 dollárért. A remekmű március 26-án mutatkozik be a Baselworld óra- és ékszerkiállításon.

Forradalmi újítás, sms segítségével parkolhatunk

2009. március 2., 22:45 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Csodálatos a három hazai mobilszolgáltató együttműködési képessége, ha kényelmi szolgáltatásokról, életminőségünk javításáról van szó. Mai bejelentésük, hogy Budapesten, és az ország 20 másik nagyvárosában már mobiltelefonnal is megvehetjük a parkolójegyet. Ezentúl nem kell apró után kotorászni a válság miatt amúgy is kilapult pénztárcában (a bankkártyát meg ebben az országban fölösleges keresgélni), mert elég elküldeni sms-ben a telefonszámunkat a parkolóórán megadott telefonszámra, és máris ketyeg az óra, egészen addig, amíg le nem állítjuk. Illetve választhatunk adott idejű parkolást is, azaz kifizetünk pontosan 30 percet.

Nincs szükség előzetes regisztrációra, és az első sms-es fizetés után telefonhívással is aktiválható és leállítható a parkolási díj számlálója. A parkolóőrök online ellenőrizhetik a díj befizetését.

Elfogadom, hogy az sms a XX. század egyik legzseniálisabb találmánya, de jelezném, hogy már a XXI. század több mint 8 százalékát is elfogyasztottuk, érdemes lenne egy kicsit továbblépni. Nagyon örülnék, ha valaki hobbiból, PhD-nek vagy pénzért kifejlesztene egy intelligensebb mobilszoftvert, aminek az alábbiakat kell tudnia:

1. PIN-kód védje a díjfizető rendszert. A jelenlegi megoldással bárki kaparintja meg az ember telefonját (tolvaj, kisgyermek, hülye haver, rosszindulatú rokon stb.), néhány gombnyomással elköltheti a pénzünket.

2. Mérje be a parkoló földrajzi helyzetét, hogy ne kelljen parkolóórát keresgélni. Lehet a mérés cella alapú, de ha van GPS a telefonban, akkor azt használja. Az emiatt fölöslegessé váló parkolóórákat meg alakítsák át óvszerautomatává, vagy szoborrá. Ahogy tetszik.

3. Legyenek extra szolgáltatások, például meghatározott idejű parkolás esetén riasszon, ha lejár az idő, és rögtön ajánlja fel a hosszabbítást. Még jobb lenne, ha nem is lenne határozott idejű parkolás. Ehelyett megadhatnánk, hogy nagyjából mennyi időt maradunk, és azt, hogy az időtartam lejárta után mi történjen: automatikusan leállítsa a fizetést, az idő lejárta előtt hanggal riasszon vagy rezegjen.

4. Kezelje az esti, hétvégi ingyenes időszakokat, hogy ne fizessünk fölöslegesen. (Úgy  rémlik, hogy érmével vettem már parkolási időt két nappal későbbre, mert a parkolóóra az ingyenes hétvégét átugorva hétfőre fizetett be a maradék forintokból.)

A szoftver akár sms-t is használhat, tulajdonképpen a szolgáltatók rendszerét kellene automatizálni, biztonságosabb és modernebb formába önteni.

Divatismeretből egyest kap az LG

2009. március 2., 06:00 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A koreai gyártó jövőre újra vizsgázhat, ha piacra dob még egy harmadik Prada-telefont is. A divatmobil aktuális, második verziója túlságosan hasonlít az előzőre, amiből több mint egymilliót adtak el az elmúlt másfél évben. A felhasználók kénytelenek lesznek szétcsúsztatni a készüléket, mert csak az elővillanó qwerty gombokkal tudják bebizonyítani a divatértő ismerőseiknek, hogy nem a tavalyi modellel rohangálnak. Hivatkozhatnak arra is, hogy az új készülék az előzőnél 5 milliméterrel vastagabb és ötven százalékkal nehezebb lett. Vagy megmutathatják, hogy az LG milyen csúcstechnikával tömte tele a mobilt.

Az első Prada a kezelőfelületét a pokolba kívántam, de a Prada 2 használata közben szinte kisimult az idegrendszerem, annyira zökkenőmentesen működött. A qwerty gombok közt elég nagy a távolság, ezért nehéz mellényúlni, jól tudtam üzenetet írni. Persze hozzá kell szokni a gombok elrendezéséhez, mert mindegyik gyártó másképp osztja be a rendelkezésre álló helyet. Az elütések viszonylag gyorsan javíthatóak, mert a négy nyíllal könnyen elmozdítható a kurzor. Erre sajnos gyakran volt szükségem, mert a szoftverek kezelőfelülete néhol suta, például a böngészőben a címbeviteli mezőben rendszeresen kitöröltem egy / jelet a http: mögül.

Az érintőkijelző jól reagál az érintésre, és egyszerre több ujj mozdulatát kezeli, igaz nem olyan kifinomultan, mint az iPhone. A böngészőben az oldal nagyításakor általában többször kellett nagyítanom illetve kicsinyítenem, mire eltaláltam a megfelelő méretet. A Prada 2 érintőkijelzőjének a javulása leginkább a menüben érzékelhető. Rendkívül gyorsan lehet lapozni a programindító menüben, a bluetooth például egy másodperc alatt bekapcsolható, noha az ikonja az utolsó lapon van elrejtve. Az interfész egyetlen komoly hibája, hogy egy divattelefonhoz képest kevés téma elérhető: vagy fehér minden, vagy pedig fekete. Ráadásul az alap képernyővédőn férfiasnak nem mondható modellfiúcskák és nőiesnek nem mondható modellnőcskék mutogatják a divatos ruhákat, ami elég béna.

Ott kezdődne az innováció, hogy a ruhákat nem egy flash animációban mutogatják, hanem egy mobilra telepített ruharendelő szoftverben, amivel meg is lehetne rendelni mindet. Vagy legalább útba igazíthatna a legközelebbi Prada márkaboltba.

Az internet hsdpa- és wifi-kapcsolaton elérhető. Bluetooth hsdpa-modemként sokszor használtam a Pradát, a számítógépre telepíthető szoftvere jól kezelte, gyorsan betöltődött, csak minden rendszerindításnál – fölöslegesen – zavart azzal, hogy új készüléket akart csatlakoztatni. Erre nem volt szükség, a korábban beállított netkapcsolatot két gombnyomással aktiválni tudtam. Műholdas navigáció nincs a mobilban, és nincs a készüléken 3,5mm-es fülhallgató aljzat. A kamerája erős nappali fényben szép fotókat készítettem, de a szobában készült fotóim mind elmosódtak, amire egy Xenon vaku lenne a megoldás. Kártyafüggetlenül 140 000 forintba kerül.

Fej-fej mellett a magyar szolgáltatók

2009. február 27., 17:17 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Ezen a héten több olyan emailt kaptam, ami legalább két hazai mobilszolgáltató együttműködéséről szól. Pénteken arról értesített a Pannon meg a T-Mobile, hogy a segítségükkel mobilról is befizethetőek a sárga csekkek. Jövő héten arról tartanak sajtótájékoztatót, hogy a a Pannon, a T-Mobile, a Vodafone ügyfelei több városban fizethetnek majd mobillal a parkolásért. Végül az NHH jövő kedden bemutatja az első mobilinternet-gyorsjelentést, ami eddig azért nem valósulhatott meg, mert a három mobilcégnek teljesen más elképzelése volt arról, hogy mi számít mobilnak, szélesnek, sávnak. Úgy látszik megállapodtak a részletekben, ideje volt.

Ha már a három mobilcégről van szó, beollózok néhány érdekes adatot a barcelonai mobilkongresszuson kiadott Mobile World Focus kiadványból, ami az Informa Telecoms kutatását használta fel. 3G-előfizetők, darabszám.

 '08 szeptember% növekedés '06 szeptember óta'07 szeptember
Pannon13680071,6479700
T-Mobile13680060,5685200
Vodafone13530076,4076700
Magyarország40890069,25241600

A Nokia belevetné magát a laptopüzletbe

2009. február 26., 19:06 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Amíg az Ericsson T18 Laptopokat ígérő lánclevél csak egy ordas nagy kamu, addig a Nokia valóban azon agyal, hogy beléphetne a laptopbizniszbe. Erről maga Olli-Pekka Kallasvuo beszélt, a finn cég verzérigazgatója, bár szerintem egy picit túlfűszerezte a média azt a kijelentést, hogy a Nokia "nagyon aktívan vizsgálja ezt a lehetőséget". 

Ugyanakkor tény, hogy a Nokia már tett bizonyos lépéseket a számítógépek irányába, ott van például a linuxos táblagépe, amit csak egy komolyabb billentyűzettel, nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral, nagyobb memóriával, különféle szabványos csatlakozóval és perifériákkal kellene kiegészíteni ahhoz, hogy végre ne telefon és internetbigyó legyen a termék, hanem számítógép. Én a helyükben a 10"-es méret alá nem mennék méretben, és elég jó dobás lenne tőlük, ha a notebookjukon is elérhető lenne a térképszoftverük, és lenne beépített gps.

És ha már ott tartanak, hogy szemet vetettek a mobilnál sokkal kevésbé nyereséges számítógépiparra, akkor azon is elgondolkozhatnának, hogy miként lehetne leegyszerűsíteni a gép, az internet és a mobil kapcsolatát. Erre gondolok, és a startmenüben kétszer ennyi ikon van:


Az iPhone jobb, mint az Android?

2009. február 20., 09:33 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Ha szeretnél választ kapni a kérdésre, akkor gyere el február 23-án hétfőn a következő MobileMonday rendezvényre. Este 6 és 9 között három előadás lesz hallható a Nokia S60, a Google Android és az Apple iPhone rendszerekről, az általuk nyújtott fejlesztői és üzleti lehetőségekről. Szó lesz arról is, hogy a műszaki újdonságok, mint például az érintőkijelzők és a mobilról elérhető szoftverboltok, miként befolyásolhatják a szolgáltatók üzleti modelljét. Regisztrálni február 20-ig lehet a registrations@mobilemondayhungary.com címen.

Helyszín:

Magyar Tudósok körútja 2, 019-es szoba.

Előadók:

  • Veres János - iPhone
  • Nagy Dániel – Android
  • Török Gábor – Symbian S60

Mobilinternetezésben Európa lenyomja Amerikát

2009. február 10., 20:27 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A Cisco tanulmánya szerint a következő 5 évben minden évben megduplázódik a mobilos adatforgalom, és a hardcore júzerek többsége Európában lesz. Kontinensünkön 2013-ban még a legprimitívebb, 3G nélküli mobilokon is 18 megabájtot töltenek majd le havonta, kétszer többet mint az amerikaiak. Tavaly 800 illetve 400 kilobájt letöltés volt az átlagos ebben a körben.

A leggyorsabb okostelefonokat birtokló európaiak 1,18 gigabájtot fogyasztanak majd havonta, míg az amcsik csak 739 megabájtot. Tavaly ebben a körben 73 illetve 32 megabájt volt az átlagos havi fogyasztás. A Cisco arra a nem túl meglepő következtetésre jutott, hogy a laptoppal mobilnetezők töltik majd le a legtöbbet, 5 illetve 4,3 gigabájtot a két kontinensen, ami tavaly még csak 610 illetve 528 megabájt volt.

Én az elmúlt nyolc napon csak 77 megabájtot forgalmaztam két mobiltelefonon, de mostanában nem töltöttem le videót. Nyolc nappal ezelőtt 1,3 gigabájtnál lőttem le a számlálót.

 

 

Extrákkal megpakolt zenetelefon a Nokia 5800, de nem több

2009. február 10., 20:06 Módosítva: 2009.07.25 17:47

Rosszkor érkezett a Nokia 5800, mert éppen állt a bál a mobiltender miatt, éls túl hamar távozott, de végre sikerült lejegyeznem a benyomásaimat. A Nokia első újgenerációs érintőkijelzős mobilja elég jól átviszi a Symbian S60 világát az érintőkijelzőre, ezért egyáltalán nem kellett törnöm a fejemet, hogy a manüben mit hol találok, mit hol tudok beállítani. Ez nagyon fontos, hiszen a vállalatnak nemcsak az új felhasználókra kell gondolnia, hanem arra a több mint százmillió emberre is, akik az elmúlt évek során Nokia okostelefont használtak.

Az 5800 gyors, a szoftverek és a menük hamar betöltődtek. Néha azonban az volt az érzésem, hogy a Nokia nem tud mihez kezdeni a megnövekedett kijelzőfelülettel. A böngészőben például elég hülyén néz ki, hogy a mobilt az oldalára fordítva jobb oldalon ujjnyi széles gombok foglalják el a helyet, és csak több gombnyomással lehet teljes kijelzős módra váltani. Egyáltalán nem jó, hogy külön gomb kell a nagyításhoz, az iPhone multitouch sokkal kényelmesebb.

Persze a multitouch csak akkor működik jól, ha az érintőkijelző az érintésre reagál, és nem kell határozottan odanyomni az ujjat a kijelzőre. A Nokia viszont az utóbbi megoldást használja, ami jobban utánozza a mechanikus gombokat, de lassítja az irányítást és a szövegbevitelt, hiszen az embernek hosszabb ideig kell az adott virtuális gombon tartania az ujját.

Az irányításnak 10-ből 7 pontot adnék, mert a nyomásra jól reagált a kijelző, megszokható a hsználata. A stylus és a pengető mankó, protézis, szükségtelen rossz.

A böngészője a korábbi Nokiákéhoz képest valamivel jobb, hiszen a nagyfelbontású kijezőn több tartalm fér el, ugyanakkor rosszabb, mert a nagy felbontás miatt kis méretűek a gombok, a linkek, és ezeket néha nehéz volt eltalálni. A navigáció még akkor is viszonylag gyors volt, amikor a térképek nem voltak előre letöltve a mobil memóriájába. Szerintem a Nokiák egyelőre alkalmasabbak a gyalogos utcai navigációra, mint az autósra, mert az utóbbihoz elég kicsiny a kijelzőjük, még az 5800-é is. (Nem véletlen, hogy még a végtelenül egyszerű kilométeróra is akkora, amekkora. Vezetés közben csak az óriási kijelzők praktikusak.) A Google Maps is megy rajta, jól tudtam kezelni.

A szoftverletöltés meglehetősen furcsa volt. Kicsit sokáig homokórázott, mire betöltötte a programokat, noha a kínálat elég szegényes. Az Apple App Store-hoz viszonyítva nulla, egy semmi. Kicsit meglepődtem, hogy a kínálatban mindenre ingyenes írt, ami a letöltésre és a telepítésre még igaz volt, de a futtatásra már nem. A szoftverek (pl. JoikuSpot) rögtön elődobták, hogy mennyibe kerül a licenc, demo telefonra meg inkább nem vettem semmit. Ezen a területen a Nokiának mindenképpen javítania kell, mert ha közvetlenül a készülékről sok szoftver letölthető, akkor a júzer már csak unalmában is letölt néhányat.

Az emaillel szerencsés helyzetben vagyok, mert két éve egy web2.0-ás cikk miatt átirányíttattam a céges emailemet Gmailre, és azóta soha semmilyen gondom nem volt a mobilon való emailkezeléssel. Én még nem láttam olyan beépített telefonos klienst, ami a Google mobilos kliensét megközelítette volna. A Gmailt be tudom kötni IMAP-ként is, de a Google saját kliensével 4,7 gigabájtnyi emailemben kereshetek, telefonhívást indíthatok a névjegyekkel, és még a Google Calendar funkciót is használhatom, mert mindenre beállítok email értesítést. A többi kliens béna. Most már egyébként a Nokiák SyncML funkciójával szinkronizálhatóak a Gmailben tárolt névjegyek, valószínűleg a Calendar is elérhető lesz így.

A Nokia 5800 egy szép zenetelefon, és ha így közelítjük meg, akkor a hozzáadott extrák miatt megéri a pénzét. Ha viszont üzleti telefonként, játékplatformként, GPS-ként, vagy böngészőplatformként tekintünk a készülékre, akkor el kell fogadnunk a kompromisszumokat. Ahhoz képest elég jó az 5800, hogy a Nokia első érintőkijelzős telefonja, telefonálásra jól használható, szép és elég erős a burkolata. Kíváncsi vagyok, hogy Barcelonában a mobilkiállításon milyen érintőkijelzős újdonságok kerülnek a pultokra.

Névjegyeket már szinkronizál a Gmail

2009. február 10., 13:38 Módosítva: 2009.07.25 17:47

A Google megoldotta, hogy fél perc bíbelődés után a SyncML-kompatibilis mobilok és az iPhone is szinkronizálni tudják a GMailben lementett névjegyeket. Az iPhone még a Google naptárát is kezeli, nyilván a Nokiákon is sem kell sokat várni erre, hiszen a lehetőség a készülékekben adott.

Korábban úgy gondoltam, hogy névjegyet áthelyezni olyan, mint máglyahalált halni egy túlhevült mobiltelefon miatt felgyulladó lakásban. A névjegyeim el voltak mentve CSV formátumban, de egyetlen szoftver sem kezelte normálisan. Egyedül a GMail olvasta be jól az adatokat, még a duplikációkat is kiszűrte, de sem a Windows Vista, sem a Nokia névjegykezelője nem tudott épkézláb, magyar ékezetes névjegyeket importálni a fájlból. Mostantól élmény a szinkronizálás.

Itt minden megtudható a szolgáltatásról.