Vízre is lehetünk allergiásak

2016. október 4., 10:42 Módosítva: 2018.05.31 16:32
164

Eleinte az orvosok is furcsállták, hogy egy ember allergiás lehet a vízre, és még most sem teljesen biztosak abban, hogy mi áll a jelenség hátterében, de a megfigyelések önmagukért beszélnek: vízallergia létezik.

Akik ezzel a betegséggel élnek, azoknak a vízzel való érintkezés – legyen az eső, verejték vagy könnycsepp – órákon át tartó fájdalmas viszketést okozhat. Nem tudnak felmosni, ritkán zuhanyoznak, de még a busz után se futhatnak, mert az izzadság ugyanolyan kellemetlen nekik, mint a tiszta víz. 

Tovább

Egész nap szopogatták a radioaktív festéket, aztán meghaltak

2016. október 3., 07:20 Módosítva: 2016.10.04 08:38
5771

Radium Girls – úgy hangzik, mint egy női popzenekar, de az igazság ennél szomorúbb és sokkal szörnyűbb. A sajtóban közölt cikkekben a Girls azért került a nevükbe, mert fiatalok voltak. A Radium pedig azért, mert sugárzó rádiummal dolgoztak, és mindannyian emiatt lelték korai halálukat.

A XX. század első felében forgalmazott radioaktív egészségügyi termékekről és kozmetikumokról korábban már írtunk. Ezek azért létezhettek, mert a sugárzó elemek felfedezése után az emberiség évekig nem volt teljesen tisztában azzal, hogy milyen veszélyesek lehetnek a felhasználásukkal készült anyagok – vagy legalábbis kevesen. A Rádiumlányok története azért is szív- és gyomorszorító, mert miközben nap mint nap ki voltak téve egy gyilkos szernek, feletteseik közül sokan pontosan tudták, hogy a lányok az életüket kockáztatják.

Tovább

Alternatíva a második világháború helyett: a Földközi-tenger kiszárítása

2016. október 2., 07:42 Módosítva: 2016.10.03 08:50
1036

Philip K. Dick klasszikus scifi-regénye, az Ember a fellegvárban egy alternatív történelmi korban játszódik, ahol a nácik megnyerték a második világháborút. A sztori egyik érdekes vonala, hogy a németek óriási gátakkal kiszárítják a Földközi-tengert, amivel összeolvasztják Európát Afrikával, rengeteg új termőföldet hozva így létre az egykori tengerfenékből. Kevesen tudják, de ez az ötlet nem teljesen az írói fantázia műve: az 1920-as évektől kezdve egészen komoly tervek voltak Németországban erre a grandiózus vállalkozásra.

Így nézett volna ki Atlantropa az űrből
Így nézett volna ki Atlantropa az űrből
Tovább

A vegetariánus hadművelet megsemmisítette volna Németországot

2016. október 1., 07:39 Módosítva: 2016.10.02 07:51
916

Amikor teljes fordulatszámon pörgött a második világháború, a résztvevő országok nem sokat finomkodtak, ha egy potenciálisan a háborút eldöntő csodafegyver kifejlesztéséről vagy bevetéséről volt szó. A civil áldozatok vagy a környezeti pusztítás nem számított, csak a hatékonyság, ezt jól láthatjuk Hirosima és Nagaszaki esetéből. A briteknek azonban volt egy fegyverük, ami még az atombombánál is durvább pusztítást vitt volna véghez Németországban, ha bevetik. Kevésen múlt, hogy végül nem így történt.

Tovább

12 pár selyemharisnyán múlt a D-nap sikere

2016. szeptember 30., 07:08 Módosítva: 2019.06.07 08:18
833
Juan Pujol Garcia, vagyis Garbo ügynöké a XX. század talán legelképesztőbb kémtörténete. A semmiből német kémmé, majd angol kettős ügynökké lett férfi munkáján múlt a normandiai partraszállás, a D-nap sikere. Most kiderült, csak egy hajszálon múlt, hogy a pacifista szuperkém hazaköltözzön Spanyolországba, a felesége ugyanis utálta Londont.

Korábban írtunk róla, hogy mentette meg a második világháborúban a szövetségesek erőit egy spanyol kém, Juan Pujol Garcia, azaz Garbo ügynök. A regénybe illő kémsztori csúcspontja a D-nap volt: Garbo tehetségére hagyatkozva a brit hírszerzés egy egész kitalált hadsereget adott be a németeknek. Hitler csapatai így nem Normandiában, hanem Calais-nál várták a szövetségesek partraszállását. A normandiai partraszállás, azaz a D-nap végül a legfontosabb fordulópont lett a háborúban.

Az Independent most egy mellékszálat is felgöngyölített: kiderült, hogy a spanyolok által a világ megmentőjének kikiáltott Garbo ügynök projektjének sikere majdnem elbukott egy apróságon: a felesége nagyon rosszul viselte Angliát.

Juan Pujol Garcia
Juan Pujol Garcia

Mrs. Garbo, valódi nevén Araceli Gonzalez de Pujol akkor hagyta el először az Ibériai-félszigetet, amikor 1942-ben férje munkája miatt Londonba költöztek. A brit főváros egyáltalán nem tetszett neki:

Nem beszélt angolul, hiányzott neki az édesanyja és utálta az angol konyhát.

A fennmaradt levelek szerint azon aggódott, hogy sok túl sok tésztát és krumplit kell majd ennie és nem jut majd elég halhoz. Mrs. Garbo hangulata befolyásolhatta Garbo ügynök munkáját is, ezért idővel a panaszokra az MI5 is felfigyelt. Féltek, hogy Mrs. Garbo haza akar költözni az édesanyjához vagy elmegy a spanyol nagykövetségre, és fény derül a világháború legnagyobb titkosszolgálati akciójának részleteire. 

A Selyemharisnya-küldetés

Ezért aztán egy ügynököt csak azért rendeltek Lisszabonba, hogy 12 pár selyemharisnyát szerezzen Mrs. Garbonak. A selyem akkoriban ritka kincsnek számított, kedveskedni akartak vele a spanyol kém feleségének. Méret tekintetében egy másik kolléga feleségét vették alapul, de azt is meghagyták a megbíztott ügynöknek, hogy ha nem találna olyat, akkor bármilyen kisméretű harisnya megteszi. A küldetés dicsőséges sikeréről az MI5 által a titkosügynökségnek, az MI6-nek tett jelentésből tudunk, amit most a Nemzeti Archívum őriz, Mrs. Garbo pedig a jelentések szerint "el volt ragadtatva".

Hazudott, hogy hazudhasson

Ez azonban csak rövid ideig csillapította a kedélyeket, és a főleg angol ügynökökből álló (és angol feleségekhez jobban értő) hírszerzés kezdett kifogyni az ötletekből, hogy tartsák Londonban a spanyol párt. Egy különösen tüzes veszekedés után, mikor Mrs. Garbo közölte, hogy 

inkább meghal, mint hogy még egy napot Angliában éljen

Garbo ügynöknek szuperkémhez méltó ötlete támadt: mondják azt a feleségének, hogy felmentették a szolgálat alól, és erre annyira heves dühvel reagált, hogy letartóztatták. Így is lett. Felesége a hír hallatára ugyan sok könnyet hullatott, de Garbo ügynök így részt tudott venni a háború legnagyobb tisztkosszolgálati akciójában, és lényegében biztosította a szövetségesek győzelmét a II. világháborúban.

Az elkötelezett antifasiszta Juan Pujol Garcia karrierje ezután még pár elképesztő fordulatot vett: 1944-ben még megkapta Hitlertől a Vaskeresztet, a háború után viszont már saját halálát kellett eljátszania, hogy megmeneküljön a németek bosszújától. A D-nap sikere viszont Garboék házasságának végét is jelentette: a pár a háború után elvált. Garbo ügynök később újra házzasságot kötött, és végül 1988-ban, Venezuelában, hunyt el 76 éves korában.

George Washington fel akarta gyújtani New Yorkot

2016. szeptember 29., 07:58 Módosítva: 2017.03.30 19:43
105

George Washington, az Egyesült Államok első elnöke a függetlenségi háború idején tábornoki rangban vezette a britek ellen harcoló sereget – ezt a történetet sokan ismerik. Azt már kevesebben, hogy Washington akár New Yorkot is felgyújtotta volna, hogy megállítsa a briteket.

1776 nyarán a kontinentális hadsereg vereséget szenvedett a brooklyni csatában. A megtépázott sereg átkelt az East Riveren, és egészen Manhattanig vonult vissza. Egy korabeli levél szerint, amit Washington az egyik rokonának írt, a tábornok azt javasolta, hogy gyújtsák föl az egész várost.

Tovább

Szégyenben tért haza a Titanic egyetlen japán túlélője

2016. szeptember 28., 07:12 Módosítva: 2016.12.01 09:14
552
Masabumi Hosono
Masabumi Hosono

A 42 éves Hoszono Maszabumi volt az 1912-ben elsüllyedt Titanic egyetlen japán utasa, egyben egyetlen japán túlélője is. Southamptonban szállt fel a hajóra, és a hajó fejléces levélpapírján kezdett levelet írni a feleségének angol nyelven, de a katasztrófa után már japánul jegyezte le a visszaemlékezéseit.

A katasztrófa napján a másodosztályon utazó Hoszonót kopogás ébresztette az éjszaka közepén. Kirohant, de mivel külföldi volt, a személyzet az alsó fedélzetre küldte, távol a mentőcsónakoktól. Hoszono halálra rémült a jelzőfáklyák fehér fényétől, így felküzdötte magát a felső fedélzetre. Próbálta felkészíteni magát a végső pillanatra, hogy japánként ne hozzon szégyent a hazájára, de nem akart odaveszni sem.

Tovább

Tíz éve ellopták a Coca-Cola receptjét

2016. szeptember 27., 07:06 Módosítva: 2016.09.28 09:30
2427

Vajon mi lenne, ha valaki ellopná a világ legértékesebb márkájának titkos receptjét, és megpróbálná eladni a konkurenciának? Alighanem megdőlne a monopóliumuk, és a riválisok rövidesen óriásit kaszálnának, az eredeti feltalálókra pedig rövidesen a kutya se emlékezne, nem?

Hát, nem. Lehet, hogy a Pepsi nem ad el annyi üdítőt, mint a Coca-Cola, de üzleti etikából köröket vernek sok más cégre.

Tovább

A méhek életkoruk alapján töltenek be munkaköröket

2016. szeptember 26., 07:06 Módosítva: 2016.11.30 09:48
6116

A méheknek igencsak szervezett az életük, úgynevezett államalkotó rovar, több tízezer példány él egy családban. A méhcsaládot különböző funkciót betöltő egyedek alkotják és igazi jövőképet adnak utódaiknak. Ez azt jelenti, hogy a takarító nem marad örök életében takarító és a dajka is előlép őrző-védővé, ha elég idős lesz hozzá.

Tovább

Önként álltak az atombomba alá

2016. szeptember 25., 07:51 Módosítva: 2016.09.26 07:20
2971

A gyakorlatban a Trinity indította el az atomkorszakot – ez volt a neve az Egyesült Államok első atombombatesztjének, amit 1945 júliusában hajtottak végre az új-mexikói sivatagban, Jornada del Muerban. Ezzel kezdetét vette egy zűrös időszak, amikor az amerikaiak (meg persze a világ másik oldalán a szovjetek) egymás után tesztelték az újabb és újabb atombombákat.

Tovább

Mi van a szádban? Fájdalomcsillapító!

2016. szeptember 24., 08:51 Módosítva: 2016.09.25 09:59
24

Vajon mi lenne, ha odamenne a sarki rendőrhöz, és azt mondaná neki, hogy tele van a szája egy hihetetlenül potens, nem tesztelt vegyszerrel, ami sokkal erősebb a morfiumnál? A rendőr valószínűleg arra gyanakodna, hogy heroint szopogat, és a gumibotos ütlegelés és a járőrkocsiba zsuppolás közben elszavalná a Btk. 178. paragrafusát. Pedig nem kell ehhez drog, csak egy patkánykísérlet, egy logikai ugrás és egy vegyianyagteszt: ennyi kellett hozzá, hogy felfedezzék az opiofrint, ami egy, a morfiumnál hatszor erősebb fájdalomcsillapító szer.

Tovább

A háború, amit egy vödörért vívtak

2016. szeptember 23., 07:10 Módosítva: 2016.09.24 09:45
542

Több ok is vezethet egy háborúhoz, de a fő indíték általában a terület- vagy a zsákmányszerzés, ami lényegében ugyanaz. Jóval érdekesebb téma a casus belli, vagyis a hadüzenet oka; a háborút indító fél általában ezzel ideologizálja meg a vérontást. De adhat-e ideológiai alapot egy vödör? A kérdés nem elméleti: a XIV. századi Itáliában lezajlott egy háború, amit a szemben álló felek egy favödör miatt vívtak.

Tovább

Honnan vannak az IKEA-s bútorok nevei?

2016. szeptember 22., 06:38 Módosítva: 2016.09.22 23:58
1420

Gondolkozott már azon, hogy miért vannak ilyen szokatlan nevei az IKEA bútorainak? Na jó, nyilván azért, mert svéd nevük van, azok meg magyar füllel elég hülyén hangzanak annak, aki nem beszéli a nyelvet, vagyis nagyjából a 99 százalékunknak. Azt is tudjuk már, hogy angolul is remek szóviccalapanyagot szolgáltatnak. De az a helyzet, hogy aki érti ezeket a szavakat, az is meglepődhet, mert felfedezhet bizonyos mintázatokat az áruházban bóklászva.

Tovább

A Thatcher-illúzió az egyik leghíresebb átverés

2016. szeptember 21., 07:06 Módosítva: 2016.09.22 08:18
1033

Rájönnek, mi a baj ezzel a képpel? Addig világos, hogy Margaret Thatcher arcképét látjuk fejjel lefelé fordítva, de valami nem stimmel. A legtöbben meg tudják mondani, mi a különbség a két kép között, de nem tudják, mi a probléma a képpel.

788
Tovább

A halál ellen öltöztek frakk helyett fehérbe az orvosok

2016. szeptember 20., 07:16 Módosítva: 2016.09.20 20:32
215

A fehér köpeny alig száz éve alaptartozéka az orvosi uniformisnak, addig a fekete jelezte a hivatás komolyságát – és azt, hogy a doktor kezei közül sokan már nem kerülnek ki élve. A fehérség azonban nem mindig jótékony szimbólum, a köpeny jövője pedig mintha már csak a beavatottaknak lenne fontos.

the-agnew-clinic-1889.jpg!Large

A fehér köpeny ma a köztudatban annyira hozzátartozik az egészségügyhöz, hogy ha az orvos éppen oldani akarja a páciens félelmeit, jobb, ha máshogy öltözködik: a gyermekorvosok és a pszichiáterek éppen ezért a legtöbb országban utcai viseletben dolgoznak. A fehér szín összekapcsolása a kórházakkal annyira erős, hogy szinte önmagában is képes szomatikus tüneteket produkálni: a „fehér köpeny szindróma” esetében a páciens szokatlanul magas vérnyomásának pusztán az orvosi beavatkozástól való félelem az oka.

Tovább

Az igazi Indiana Jones, az utolsó náci kereszteslovag

2016. szeptember 19., 07:16 Módosítva: 2016.09.20 07:33
423

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban Steven Spielberg túlmozgásos régésze a nácikkal fut versenyt, hogy megtalálja a régészet szent grálját: a Szent Grált. Bár Indy története fikció, a valóságban is létezett egy mindenre elszánt Grál-vadász, csakhogy őt éppen a nácik pénzelték, hogy kerítse elő a történelem legjobban keresett ereklyéjét. Közös pont, hogy végül Otto Rahn történetében is a nácik játsszák el a főgonosz szerepét, de a szomorú valóságban az igazi régész nem találta meg a Grált, és ezért az életével fizetett.

Tovább

Lelőtték, lezuhant, fogságba esett, de fél szemmel és karral is élvezte a háborút

2016. szeptember 18., 08:21 Módosítva: 2016.09.19 09:25
797

Adrian Carton de Wiart 1880-ban született Brüsszelben, és utána nyolc évtizeden át nem sokat unatkozott. Brit színekben végigharcolt három háborút, kapott 4 különböző országtól 24 katonai kitüntetést, túlélt két repülőgép-balesetet, és egy hadifogolytáborból is kiásta magát. Menet közben több testrészét érte golyó, mint amennyi épségben megúszta: arcon, koponyán, gyomron, sarkon, lábon, csípőn és fülön lőtték, elvesztette a fél szemét és az egyik karját is, és egyszer letépte két saját ujját, mert az orvos nem volt hajlandó levágni.

Azt gondolhatnánk, hogy ezek után minimum nagyon elege volt a fél évszázadon át vívott harcokból. Pedig szó sem volt ilyesmiről, sőt ahogy a visszaemlékezéseiben írta:

Őszintén szólva élveztem a háborút.

Tovább

Képzelet nélkül is élnek emberek

2016. szeptember 17., 10:08 Módosítva: 2016.09.18 08:52
260

Zárja le a szemét és képzelje el annak az arcát, akit a legjobban szeret: milyen színű a szeme, milyen hosszú a haja, arcának minden egyes részletét. Sikerült? Nos, nem mindenki képes erre.

Tovább

13-an ültek lakomát péntek 13-án, mégsem haltak meg

2016. szeptember 16., 06:59 Módosítva: 2016.09.16 17:07
317

A neve alapján a Tizenhárom Klub akár egy új budapesti diszkó is lehetne, pedig italkedvezményeket se adtak, és a terem közepére hányás se volt különösebben jellemző rájuk. Viszont annál nagyobb elköteleződéssel oszlattak el népszerű babonákat. Gyakorlatilag a Szkeptikus Társaság 19. századi amerikai rokona volt a klub, kicsit több amerikai elnökkel és kicsit kevesebb Vágó Istvánnal.

Tovább

Megtorpan a merevlemez, ha rákiabálnak

2016. szeptember 15., 07:02 Módosítva: 2016.09.16 07:13
675

Próbált már úgy dolgozni, hogy közben közvetlen közelről ordibáltak a fülébe? Nehezebben koncentrálna a munkára, ugye? Akkor biztosan nem csodálkozik azon, hogy a merevlemezek is hirtelen megtorpannak, amikor rájuk kiabál a rendszergazda, például ezen a videón:

A különbség, hogy ön valószínűleg megijed vagy megsértődik, ha a főnöke ordibálni kezd a fülébe, a merevlemezt viszont inkább az erős hang által gerjesztett rezgések zavarják, de azok nagyon.

Tovább

Az ember, aki ott sem volt, mégis 9/11-es túlélőceleb lett

2016. szeptember 14., 07:07 Módosítva: 2019.09.11 20:45
244

Az sem igazán szerencsés, amikor egy ártalmatlan eseményre repül rá túl pr-szagúan egy-egy cég, hogy saját magát hirdesse. Az viszont még visszatetszőbb, amikor egy tragédia után fordul elő, hogy azt valaki gátlástalanul a saját hírneve tuningolására használja fel. Pedig ez sem ritka, Donald Trumpról például épp mostanában került elő egy interjú, amelyben a 9/11-es terrortámadás napján kérdezik a történtekről, és sikerül azzal nyitnia, hogy ezzel megint az ő felhőkarcolója a legmagasabb. Egy Alicia Esteve Head nevű spanyol nőnek viszont talán még ezt is sikerült bőven túlszárnyalnia.

Tovább

Száz éve akasztással végeztek ki egy elefántot

2016. szeptember 13., 07:05 Módosítva: 2016.09.14 07:22
6398

A cirkuszi állatok élete manapság sem irigylésre méltó, de száz éve még rosszabb helyzetben voltak. Így fordulhatott elő, hogy egy amerikai vándorcirkusz Tennessee-ben akasztással büntette a rossz tartási körülmények miatt megvadult, majd a gondozóját megölő elefántját. Az eredetileg Mary névre keresztelt állat az eset miatt Murderous Mary, vagyis Gyilkos Mary néven vált híressé. A kivégzés éppen száz éve, 1916. szeptember 13-án történt Tennessee államban, nem sokkal azután, hogy az állat végzett a gondozójával.

Tovább

Ön 99,9%-ban Orbán Viktor, és 60%-ban banán

2016. szeptember 12., 09:01 Módosítva: 2016.09.12 16:37
1094

Genomunk 3 milliárd bázispárból áll, ezek határozzák meg testünk tulajdonságait, például a magasságunkat, a szemünk vagy a bőrünk színét, és hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosabbak.

A genetikai építőkockákból azonban elképesztően kevés egyedi, szóval bárki is ül le mellénk a metrón, tekintsünk rá úgy, hogy 

99,9 százalékban a hasonmásunk.

Dns-ünknek ugyanis ekkora része pontosan megyegyezik.

Tovább

Két ország évtizedek óta harcol a világ legjelentéktelenebb szigetéért

2016. szeptember 11., 07:39 Módosítva: 2016.09.12 09:30
2552

A Hans-sziget egy apró lakatlan sziget a Jeges-tengeren. Mindössze 1,3 négyzetkilométeres, vagyis még akkora sincs, mint Budapest legkisebb kerülete, a 2,09 négyzetkilométeres VII. kerület. Sziget ennél egyszerűbb már nem is nagyon lehetne, egy darab kopár sziklatömb mered csak ki a vízből, pár fóka, ha arra vetődik néha. Semmilyen különösebb gyakorlati jelentősége nincs, hogy melyik országhoz tartozik, vagy hogy egyáltalán létezik-e. A szigetet az emeli ki mégis a békés jelentéktelenségéből, hogy éppen két ország tengeri határán fekszik: Dánia és Kanada évtizedek óta harcol a tenyérnyi lakatlan területért.

HansIsland.png
Tovább

Az elfelejtett alapító atya

2016. szeptember 10., 07:23 Módosítva: 2016.09.22 12:25
181

Az Egyesült Államok alapító atyáiról úgy emlékszik a történelem, hogy a lehető legegységesebben léptek fel és gondolkodtak a világ dolgairól. De valójában ez közel sem volt így. Mindenki ismeri Benjamin Franklin, Thomas Jefferson vagy George Washington nevét - de kevesen halottak George Masonról, a lázadó alapító atyáról.

Tovább

A macska, akiből fizikus lett

2016. szeptember 9., 06:55 Módosítva: 2016.09.10 07:48
2268

Egy F.D.C. Willard nevű macska volt a társszerzője annak a tanulmánynak, amely 1975-ben jelent meg egy fizikai szaklapban. És nem is akármelyikben, hanem az egyik legrangosabban, a Physical Review Lettersben. És nem viccnek szánták a megjelenést.

Tovább

A középkori szórakoztatóipar csúcsa: a nyilvános macskaégetés

2016. szeptember 8., 05:56 Módosítva: 2016.09.08 22:43
3675

Van vagy volt valaha macskája? Akkor itt az utolsó lehetőség, hogy megóvja magát az érzelmi megrázkódtatástól, és bezárja az ablakot, mielőtt megtudja, mivel szórakoztatták magukat eleink a középkorban, amikor még nem volt Pokémon Go, de az igény megvolt a kisállatos játékokra.

Van itt még valaki? Oké.

Tovább

Cunamibombával támadták volna meg Japánt

2016. szeptember 7., 07:12 Módosítva: 2016.09.08 08:32
321

1944 nyarán az amerikai haditengerészet egyik, csendes-óceáni hadszíntéren szolgáló tisztje a korallzátonyok felrobbantását felügyelte, amivel a flotta utat csinált a nagyobb méretű hadihajók számára. E. A. Gibson figyelmét nem a borzasztó környezeti pusztítás keltette fel (háborús időkben ilyesmivel nemigen foglalkozik az ember), hanem az, hogy a robbantások esetenként ijesztően nagy hullámokat indítottak el a vízen, hasonlóakat a földrengések okozta szökőárakhoz. Az 50 éves titkosítás alól 2000-ben feloldott katonai dokumentumok szerint így kezdődött az amerikai-új-zélandi szuperfegyver, a cunamibomba fejlesztése.

Tovább

Mitől gomba alakú a gombafelhő?

2016. szeptember 6., 06:47 Módosítva: 2016.09.06 16:50
87

A jellegzetes formájú gombafelhőt általában nukleáris robbanással társítjuk, pedig más, nagy erejű robbanás is okozhatja. Még természetes úton is létrejöhetnek, például vuklánkitörés és meteoritbecsapódás után.

Tovább

Nördlingen, a kráterbe épült gyémántváros

2016. szeptember 5., 11:55 Módosítva: 2016.09.06 09:14
1675

Németországban, azon belül is Bajorország Donau-Ries nevű járásában található egy Nördlingen nevű, 20 ezer fős kisváros. Többek között a Scharlachrennen (skarlát futam) nevű helyi középkori lóversenyről ismert, ez Európa egyik legrégebbi ilyen rendezvénye. Egy ekkora városka turizmusa már ebből is eléldegélne, de azért az se jön rosszul a forgalomnak, hogy

az egész város egy meteoritkráterbe épült.
Tovább