Fütyülés, lökdösődés és ütésváltás volt a Kossuth téren

Az október 23-i események percről percre

Index
2016.10.23. 18:35

Összefoglaló

A Kossuth téren délután háromkor Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel államfő mondott beszédet.
Az Orbánt kifütyülni készülő ellenzékiek egy részét nem engedték be a térre, de a beszédekbe így is behallatszott a sípolás és fütyülés.
Több helyen volt lökdösődés, és összetűzés a hivatalos ünnep résztvevői és az ellentüntetők között.
A Blaha Lujza téren több ezer ellenzéki tüntetett. Ott voltak a Demokratikus Koalíció és az MSZP hívei.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük a figyelmet!

  • A történész telefonon elmondta, hogy miközben sípolva tiltakozott a Kossuth téren, valaki oldalról ököllel teljes erővel megütötte, majd elfutott. A sérülése nem komoly, de azt tervezi, hogy a napokban feljelentést tesz az ügyben, a támadóról kép is készült.

    Itt nézhető meg az eset után készült videónk:

    Ungváry Krisztián vérző fejjel sípolt a tömegben
  • Az Origó beharangozta, hogy „lökdösődés, botrány volt Vona Gábor Jobbik-elnök 1956-os megemlékezésén". Mi a helyszínen ebből semmit nem láttunk. Megkérdeztem a rendőröket a Corvin közben, akik egy világoskék mellényes sajtóshoz irányítottak. Ő azt mondta, a sajtóosztály tud csak tájékoztatni. Egy másik, ugyanilyen mellényest is megkérdeztem kicsit később, ő azt mondta: nem vezettek ki senkit, nem történt ilyen. 

  • Az "Adjon az Isten szebb jövőt!" mellett "Kitartás!" felkiáltások is elhangzanak a tömegben, majd felcsendült a Ria-Ria-Hungária és a Vesszen Trianon is.

  • "Jobbikos voltam mindig, 2010-ben sem hittem a Fidesznek, de most még nem hiszem, hogy a Jobbik erősödne egy előrehozott választáson" - kényszerítettem akaratlanul is garbószagú elemzésbe egy kerékpáros fiatalembert. Megvallotta, hogy Vona nyitása középre, amit Orbán zsúrpubizmusnak nevezett, kontraproduktív volt.

  • Hollik István KDNP-s képviselő egy szűk, szélsőséges baloldali csoportnak minősítette a Kossuth téren fütyülő és sípoló ellentüntetőket, akik szerinte sikertelenül próbálták megzavarni a méltó módon emlékezőket. Azt mondta, hogy az első becsléseik szerint 30-40 ezren voltak a téren, köztük több száz lengyel is. (MTI)

  • Nini, csak nem Budapesten játszik az NB I.-esre hízlalt mezőkövesdi focicsapat? És véletlenül éppen a Parlamenthez tévedtek. Mindenki nyugodjon meg, nem ez történt, a fiúknak ma vélhetően járt a szabadnap, mert szombaton a Haladást verték odahaza. Sokkal valószínűbb, hogy a fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár, NAV-elnök klubjának busza fideszes szimpatizánsokat hozott a fővárosba. WP 20161023 16 39 23 Pro

  • A Corvin köznél a körútig áll a tömeg, miközben a pódiumnál koszorúznak, van, akinek már ég a fáklyája. A koszorúzás után a Jobbik ifjúsági tagozata fáklyás felvonulást tart a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez.

  • "Ha nem sikerül az érvénytelen népszavazás után az alkotmánymódosítás sem, akkor Orbán Viktor legyen bátor, mondjon le és jöjjön az előrehozott választás" – szólította fel a kormányfőt ismét Vona, aki szerint Orbán képtelen elengedni egy nyomorult korrupciós ügyletet, még az ország érdekében sem.

  • Az orbánizmus nemzetiszínű szalaggal átkötött aljasság, kokárdával feldíszített lopás

    – a szocialistákkal szemben elég volt a nemzeti gyökerekre hivatkozni, mondta Vona, ám a Jobbikkal szemben ez kevés lesz. „Ha Orbán Viktor hazafi lenne, már rég kivezette volna a kötvénybizniszt". A Jobbik frakciója aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint csak akkor támogatják az alkotmány módosítását, ha megszüntetik a letelepedési kötvény intézményét – közölte Vona, mert enélkül félmegoldás volna a módosítás.

  • Vona felidézte keddi privát találkozóját Orbán Viktorral, ahol a betelepítés minden formáját, köztük a "piszkos, mocskos, korrupt" letelepedési kötvényeket is elutasította. "Se Rogán Antal, se Jean-Claude Juncker ne telepítsen ide senkit, se ingyen, se pénzért." "Mióta ezt megtettem, azóta minden rossznak ami a világban van, én lettem az okozója a Fidesz-média szerint." Vona köszöni szépen, de azt üzeni, érte senki ne aggódjon emiatt, jól van, sőt, magát tartja az orbánizmus legnagyobb ellenfelének.

  • "2006 eseményei igazolják, hogy nem becsüljük meg 1956-ot. Senkit nem vontak felelősségre, akik miatt megint vér folyt a pesti utcákon. Azok, akik tüntettek a Gyurcsány-kormány ellen, azokat meg terrorizmussal vádolják" - mondta Vona, aki szerint "az orbánizmus is úgy fog megbukni, mint a kádárizmus", mert a két rendszer "egyformán fojtogató."

  • Annak ellenére, hogy ütemesebb sétával 7 perc alatt át lehet jönni  a Vértanuk terére a CEKA fütyülős tüntetéséhez a Kossuth tér déli oldaláról, nem jött át senki, nincs atrocitás. A ligetvédős G Ras nyomja egy nagyobb hangfalról a régi számait. Most épp a saját „Hasta la vista Mr. Prime Minister" című dalának stúdiófelvételét játssza.

    A téren még néhányan beszélgetnek, a rendőrök is ott állnak a közelben, de már feloszlott a tömeg.

  • A 86 éves Baranyi László színművész az Igazság című lapot védte 1956. november másodikán, rikkancsként terjesztette az újságot.

    A Corvin köz olyan volt mint egy gyönyörű hangyaboly. Mindenki jókedvű volt, mert hát azt hittük, hogy győztünk.

    Baranyi László abszolút telitalálata volt a Jobbik rendezvényének. A színész legalább 30 évet letagadhatott volna, úgy adta elő személyes visszaemlékezéseit.

  • Az ellenzéki tüntetés utolsó felszólalójaként Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke lépett színpadra a Blaha Lujza téren. Székely azt mondta, hogy a népszavazás eredményéből kiderült, hogy

    Magyarország nem kér a diktatúrából, az ország határaira felhúzott vasfüggönyből és nem lesz orosz gyarmat. 

    Székely szerint az ellenzéknek fel kell vennie a kesztyűt, amit Orbán az emberek arcába dobott, a pártoknak és civil szervezeteknek ki kell dolgozniuk egy programot, amellyel le lehet győzni a Fideszt, a tüntetőknek pedig továbbra is ki kell tartania, hogy visszafoglalhassák az országot. 

  • A tüntetés legérzelemdúsabb pillanata volt, amikor Karácsony Gergely felidézte, hogy Orbán kifütyülték, amikor a nemzet megmentőjének nevezte magát. Karácsony sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a 10 évvel ezelőtti rendőri túlkapások megtörténhettek az új magyar köztársaságban. A tömegből szórványos tapsot kapott, a színpad szélén álló Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kis hezitálás után tapsolni kezdett, felesége, Dobrev KIára arcán pedig inkább fancsali grimasz jelent meg.

  • Karácsony Gergely, a PM politikusa szerint új rendszerváltást kell elindítani, a változást akaró erőknek meg kell állapodniuk az együttműködésről.

    Világossá teszem, hogy mi mindenkiben partnert látunk, aki meg akarja szabadítani a hazánkat ettől a kormánytól.

    Mint mondta, a jövő héten elindulnak azok az egyeztetések, amik "kivezetnek ebből a rémálomból". Az lesz az első lépés, hogy összeállnak, a második lépés pedig az, hogy meg kell győzniük azokat, akik nem hisznek abban, hogy ez az együttműködés működni fog.

    Szerinte

    sokakban felmerül a kérdés, hogy hol vannak a jobboldali demokraták, miért nem küzdenek ők is a kormány ellen. 10 évvel ezelőtt lemaradtak az Astoriánál, amikor a rendőrség nem tudta, vagy nem akarta megkülönböztetni a csőcseléket a szabad véleménynyilvánítás jogával élő polgároktól. Ez volt a 3. köztársaság haláltusájának első napja. Más nevében nem tehetem, de a magam nevében kimondom, hogy végtelenül sajnálom, hogy ez megtörténhetett!

    Karácsony szerint sokan vannak, akik azt mondják, hogy korrupció korábban is volt,

    másnak a nevében nem tehetem, de a magam nevében azt mondom, hogy végtelenül sajnálom, hogy nem voltak a baloldali politikusok elég tisztességesek.

    Mint mondta,

    most sokkal jobbnak kell lennünk. Többször nem hibázhatunk, meg tudjuk, és meg is fogjuk csinálni az új köztársaságot. Éljen a köztársaság!

  • Pedig 2014-ben megszűntek. Mi van?

  • Bemondták a téren, hogy eltűnt egy gyerek a tömegben. Szűcs Mihályt a zászlónál várja az édesanyja.

  • Tíz percet késett a rendezvényről Rogán Antal, állítólag nem kapott leszállási engedélyt a Kossuth téren - mondta Pörzse Sándor a Jobbik megemlékezésén, nagy tetszést aratva.

  • Karácsony Gergely, a PM politikusa, Zugló polgármestere szerint ünnepelnünk kellene, de tiltakozni jöttek a térre. 

    Mert a szabadság, amiért magyarok százai az életükkel fizettek, ma fogyóban van.

    Szerinte súlyosan csalódnunk kellett, a köztársaság halott, a romjain kialakult új rendszer ma már nem köz-, hanem magántársaság. Rendszert csináltak mindabból, ami rossz.

    A társadalmat magára hagyták, milliók élnek szegénységben és létbizonytalanságban.

    Ellopták a szabadságunkat, hogy ellophassák a pénzünket, és el akarják lopni a lelkünket.

  • Toroczkai is felhozta Pörzse után, hogy 2006-ban az Astoriától Orbán „páncélozott autón lépett le, mielőtt igazán veszélyes lett volna a helyzet". „Aljas áruló" – morogták Orbánra páran a hallgatóságból.

  • A valódi rendszerváltás elmaradása vezetett 2006 szepteber 17-hez, mondta Toroczkai, aki szerint semmi szégyellnivalója nincs az akkori eseményekért. „Mi csak folytattuk azt, amit a nálunk nagyobb hősök elkezdtek." De nem fejeztük be, mondta. Szerinte 2006-ban cserbenhagyta őket a Fidesz, aminek Ásotthalom polgármestere nem is hitt soha.

  • Tömött sorokban próbálnak lejutni az emberek a Kossuth térről. A sorbanállókat közben népviseletbe öltözött népzenészek szórakoztatják. Elég jó üzlet, a becsületkasszájuk tele van papírpénzzel.

  • A Jobbik új alelnöke, Ásotthalom polgármestere szerint hiába volt '56 után 1989/90 forradalma, mert 1994-re visszajött a pufajkás Horn Gyula. Moszkvánál mára Brüsszel is rosszabb lett, mert még a lakosságot is le akarja cserélni – tért rá a migránstémára Toroczkai, elsőként a rendezvényen. Az értékek elárulásáról, az ország vagyonának kitalicskázásáról beszél. Olyan pusztítást végeztek az értékeket júdáspénzre váltó politikusok, amit az Iszlám Állam is megirigyelt volna.

  • Bokros Lajos, a MoMa elnöke szerint ma kivételes alkalom van,

    mert nem várhatunk tovább, az aljas, korrupt önkényuralmat le kell váltani. Akkor is le kell váltani, ha nem tudjuk pontosan, hogy mi jön utána. Gyermekeink érdekében le kell váltani.

    Szerinte a népszavazás Orbánnak és bandájának kudarc, az isten pénze és a Kubatov lista is kevés volt, hogy érvényes legyen a népszavazás.

    Láttuk, hogy nem legyőzhetetlenek, de ettől nem változott még semmi - mondja.

    Az ellenzéki pártoknak nincs erejük egyedül leváltani a Fideszt, illúzió ezt gondolni. Az MSZP nem erősödik meg annyira, hogy egyedül leváltsa a Fideszt. A DK-t Gyurcsány miatt utasítják el, a társadalom nagy része legalább annyira utálja Gyurcsányt mint Orbánt. Az Együtt és a PM a bejutási küszöb alatt van. A MoMa-t nem méri a közvélemény-kutatás, mert nem parlamenti párt. Tudom, hogy engem is sokan utálnak. 

    Meghirdette az 500 napos programot, amibe mindenkinek, aki szerint véget kell érjen az Orbán-rendszernek, be kell állnia egy demokratikus választási szövetségbe. Szerinte nemcsak a pártoknak, hanem a civil szervezeteknek, és az ellenzéki sajtónak is részt kell ebben vennie.

    Csak 500 napot kell kibírnunk együtt.

  • Eléggé riadtak, többen felismerték már őket, az egyiküknek a biciklijéről letörték a lámpát. „Ezek a nyomorultak dudáltak végig! Ezek nem velünk vannak" – kiabálták többen feléjük.

  • Olvasónk, Áron felvételén az egyik állami ünnepségre érkezett megemlékező úgy döntött, leköpi az egyik tüntetőt, aki Orbánt sípolta ki. Ezek után még többen elmagyarázták neki, miért is nem illendő tüntetni egy ilyen napon, tanulságos meghallgatni az érveket.

    Egy megemlékező '56 nevében leköpött egy tüntetőt
  • Pörzse Sándor bevezetője után is gyurcsányorbánról volt szó a Corvin közben a Jobbik megemlékezésén:

    Ha megfeszültünk volna sem tudtuk volna szétverni ezt a pocsék baloldalt, ahogyan ez az őrült Nérónak sikerült

    - adott új eposzi jelzőt Gyurcsány Ferencnek Murányi levente, 56-os résztvevő. "Hogy a Fidesz nem tartóztatja őt le, az is mutatja, hogy ők sem egy nemzeti párt."