Konrád, Tivadar
7 °C
17 °C

Akkor hát hány alma is a magyar adósság?

2012. 01. 04. 11:25
Vezető fideszes politikusok szerint a nemzeti bank néhány napja publikált adósságszámítása elhibázott, alaptalanul állítja, hogy tizenhat éves csúcson van az államadósság. Alsós matektanárok kedvenc példabeszédét idézve a körte és az alma összehasonlításáról beszéltek. Az MNB komoly maradt, szakmai érvekkel válaszolt, mi nem: kiszámoltuk az állami alma- és körteadósságrátát – almát csak almával, körtét csak körtével összehasonlítva.

Második napja tudjuk, mi az, ami fújja fölfelé az államadósságot, mint egyszeri Barroso a jegybanktörvény ügyét, mi a magyar gazdaságpolitika legnagyobb baja.

Nem, nem Matolcsy György.

Hanem az alma és a körte. Pontosabban az, hogy a Magyar Nemzeti Bank, mint azt előbb Selmeczi Gabriella , majd másnap Szijjártó Péter elmondta, az almát hasonlítja össze a körtével, amikor mindenféle – egyébként az európai uniós módszertannak megfelelő – számításokkal azt az eredményt kapja, hogy a magyar államadósság 16 éves csúcsra nőtt. Hiába a harcunk – ami mondjuk nem saját zsebből megy –, az adósság, mint egy gonosz IMF-gólem, rendíthetetlenül nő, arányaiban is, nominálisan is.

 
Nagyobb méret Beágyazás

Legalábbis az MNB adatai vagy az egyébként Matolcsy György felügyelete alá tartozó állami adósságkezelő szerint. Utóbbi szerint év végén a tavalyinál 500 milliárddal volt nagyobb a magyar adósság, míg a jegybank azt mondta: az adósság 22 931 milliárd forint volt szeptember végén, ami a GDP 82,6 százalékát jelenti (és egyben azt is elárulja, hogy a jegybank 27 761,5 milliárdos bruttó hazai termékkel számolt).

A fideszes politikusok szerint az a baj: az MNB nem vette figyelembe, hogy a GDP-t forintban számoljuk, míg az államadósság részben devizás kötvényekben van.

Ha ortodoxok lennénk, megelégednénk azzal, hogy Selmeczinek és Szijjártónak természetesen nincs igaza (ha igaza lenne, akkor még mindig 165 forinton fizetné minden magyar a frankhitelét). De persze levonhatnánk azt a következtetést is, hogy a fideszes politikusok szerint el kellene felejteni az árfolyamváltozásokat, a bizonytalan lebegtetés helyett jobb lenne egy jól kiszámítható, rögzített árfolyam.

De nem vagyunk ortodoxok. Nekünk tetszenek a meg nem írt tankönyvek, és nem akarunk bölcsebbek lenni Selmeczi Gabriellánál.

Ezért megtesszük azt, amit sosem tettek a hülyehasonlatos matektanáraink: az almát az almával, a körtét a körtével hasonlítjuk össze.

És sajnos rossz hírrel kell kezdenünk.

A magyar adósság tavaly szeptember végén nagyjából 8,7 almaszázalékkal magasabb volt, mint 2010 szeptemberének végén. Igaz, ennek részben – a szabolcsi gazdák őszinte bánatára – az alig emelkedő almaárak, vagyis szintén úgymond árfolyamhatások az okai. Körtében még rosszabb a helyzet, nagyjából 14 körteszázalékos volt az adósságemelkedés.

Akkor most a részletek.

Egy kiló alma tavalyelőtt szeptemberben 193,5 forint volt a KSH adatai szerint, míg tavaly 199,5 forint. A körte ára a 2010-es kilónkénti 340,5 forint után tavaly szeptemberben 334,3 forint volt. Az úgynevezett folyó áron számított GDP így tavaly nagyjából 140,155 milliárd kilogramm alma volt. Idén az MNB kalkulációjában szereplő 27 761 milliárd forint kevesebb, már csak 139,155 milliárd kilónyi almát jelent.

 
Nagyobb méret Beágyazás

Ugyanígy számolva azt kaptuk, hogy az államadósságot tavaly ősszel 105,761 milliárd kiló almával lehetett volna megváltani, míg idén már 114,942 milliárd kilónyit kellett volna adnunk, hogy lenullázzuk magunkat. Így nőtt az adósságunk 8,7 almaszázalékkal, vagyis megközelítőleg 9,18 milliárd kiló almával egy év alatt.

Körtében ugyanez: a GDP-nk 79,647 milliárd kilóról 83,043 milliárd kilóra nőtt, az adósságunk viszont 60,102 milliárd kilóról 68,594 milliárd kilóra. Abszolút értékben az almáénál kevesebb, 8,491 milliárd kilós a növekedés, arányaiban viszont több, mint írtuk, meghaladja a 14 százalékot.

És akkor most jöjjön a következő feladvány. Ha egy dobozban két piros, két fehér és két zöld golyó van, hányat kell kihúzni, hogy biztosan maradjon benne egy alaptörvény?

Hozzászólások (100)

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 14:02:49

  The brain: Tudod én nem vagyok sem libsi, sem komcsi, mint pl. az Orbán papa,avagy Schmitt Palika, sőt nem szimpatizáltam és most sem szimpatizálok az MSZP-vel sem, csak éppen értek egy kicsit a gazdasághoz. Így én és elég sokan (ahogy látom) tudjuk, hogy mire készüljünk fel, s amit tudunk, azt megtesszük. A nagy pofára esés majd a fidesz drodokat fogja érni, akkor, amikor már nem tudnak tenni semmit sem ellene.

 • PSzilva362012.01.04 14:04:09

  Nem saját ötlet, valahol olvastam:
  Javaslom Magyarország jogutód nélküli megszüntetését, új állam alapítását Hunnia néven, OV királlyá koronázását.
  Akkor aztán jöhet nekünk az IMF meg az EU diktálni...
  És végre Kerényi újra rendelhet Feszty körképet.

 • Megfigyelo2012.01.04 14:07:21

  harmincas: Orbán speciálisan válogatta ki felcsúti rezidenciáján kihallgatva a Fidesz lrrndő képviselőit, csupa olyat, akiről megbizonyosodott, hogy nem fog neki ellentmondani.

  Lasciate ogni speranza!

 • orient2012.01.04 14:09:08

  fda: Te agyatlan barom.

  Csak hogy tudd, mekkora gyárakat keress: az audi új gyára Győrben, 2100 dolgozóval, kb. 250-300 milliárd forintos beruházás.

  Tehát a fent említett pénzből építhetsz kb. 20-25 darab világszínvonalú audi gyárat. A kérdés tehát: hány ilyen, állami tulajdonú gyár épült? Pedig a későbbiekben ömlene a költségvetésbe a sokmilliárdos haszon, ahogy az audinál is..."

  Es szerinted ha ott gyartanak autokat vagy mast azokban a gyarakban azt ki fogja megvenni? Saab pl. csodbement. Volvo is csodkozelben. Seat sem all tul jol. Olyan markak amelyek evtizedek ota a piacon vannak sikeresen azok is lehuzzak a rolot. MErcedes es BMW es mas autok meg mennek mert a nevuk fenn tartja oket, de te gyartanal valami pannonia autot azt az egesz vilag venne mert a nagy magyar allam azt mondja. Ez csak egy pelda de igaz barmilyen mas vallalkozasra is nemcsak autoiparra. Sajnos az allami gyarak vallakozasok sosem mennek, de meg a jo magancegek is csodbemennek, tehat az allami gyarepitesek es gyartosorok ugy ahogy van halott otlet. Kidobott penz az ablakon. Ilyen otletekkel eszak korea, iran probalkozik jo sikerrel. Este meg aram sincs sok helyen, mondjuk irannak legalabb van olaja es mas nyersanyaga ami nekunk nincs, de igy is siralmas az elet ott...

  Ilyen kormannyal es agyament tamogatokkal (belertve a fogatlan, lecsuszott , tanulatlan Jobbik szavazokkal egyutt nagyon durva elet lesz itt hamarosan es nem a karvalytoke tehet rola hanem csak a politikusaink es akik tamogatjak a dilettans hulye barom otleteiket...)

  EU ban nagyon sok orszag jol el. Lsd. Szlovakok, Csehek, Lengyeleknek eszukben sincs EU ellen lazadozni de Szlovenianak sem. Maradek Kelet EU orszagok meg olik magukat hogy bejussanak, de a gazdag szuperhatalom magyarorszag ellenszegul csak mert be akarjak tartatni a demokracia szabalyait? Orulni kene hogy rank olvasnak es ha mar a kormanyunk szarik a demokraciara legalabb egy szervezet akihez tartozunk betartattna.

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 14:10:12

  gerdo: Igazad van. Én nem is úgy értettem, hogy az alsóbb szinteken majd pontosan megtartják a Fidesz nevet is, de lépniük kell(ene), ha a jövőben is szeretnének a politika szinpadán lenni. Mellékesen ma lassan már nagyapák lesznek a "fiatal demokraták", tehát nemcsak ők, de a nevük is elavult.

 • Megfigyelo2012.01.04 14:11:06

  @The brain: Az éppen lehetséges, de akkor annyira leszünk boldogok tőle, mint a beloruszok az ő Lukasenkájuktól, bár talán az É-koreaiak Kim Dzsong ul-ja még adekbátabb összehasonlítás...

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 14:13:19

  PSzilva36: Csak tudod az a baj, hogy az állam nem Kft., hogy csak a saját, mondjuk 3 milliós tőkéjéért felejen. Ennél egy kicsit az ország tőkéje, amelybe a Te házad, kocsid is beletartozik több.

 • xsasha2012.01.04 14:14:00

  Haász János? Ki ez az idióta? Ő is irodalmár-féleség, mint Panyi Szabolcs?

 • xsasha2012.01.04 14:14:42

  Szánalmas

 • PSzilva362012.01.04 14:14:51

  butus:
  V I C C V O L T!
  Csak sajnos már nem vicces...

 • eellrraatt2012.01.04 14:18:37

  Ellopta az állam a MANYUP-pénzeket?
  Igen, már akkor, amikor kötelezővé tették e pénztárakba való belépést.
  A fenének se kellettek, mégis beléptettek.
  Örülök neki, hogy lassan kivesznek ezek a rablóbandák.
  Megkapták a dolgozók pénzét, aztán azt a pénz betették az állami bankokba. Minek kellettek ehhez ezek a pénztárak? Be tudta volna fizetni a pénzt a cégem egyenesen az állami bankba.

 • genyamagyar2012.01.04 14:19:41

  Ezer évig küzdöttünk, hogy Európához tartozzunk. Végre befogadtak, erre most ki akarunk szállni.
  Hát ennyire hülyék vagyunk?

  Igen, ennyire! :-((((

 • dirmix2012.01.04 14:20:47

  országmentő kormányunkról csak ennyi jutott eszembe, érdemes megnézni:
  [link]

 • genyamagyar2012.01.04 14:21:09

  Egyébként köszönet a posztért, kitünő ötlet, igazi poén. Könnyesre nevettem magam az almás/körtés grafikonon! :-))))

 • ÁlKormi2012.01.04 14:25:54

  Vigyázz, János, eljön még az az idő, amikor egy ilyen cikkért börtön jár. Csak akkor már a szumma IQ 80 feletti, nem nyugdíjas magyar lakosság nem ebben az országban fog élni.

 • okoskodo.peti2012.01.04 14:26:34

  Értem, hogy a Selmeczi hülye. De azért azt lehet érteni, hogy mire céloz. Ez a cikk ezt nagyvonalakban átugorja. Igaz vicces akar lenni, de ezen már nem tudok nevetni. Amúgy tényleg kiváncsi lennék, hogy mennyi a magyar államadósság nominálisan és az, hogy alakult folyamatában 1990-tól. na nem forintban, hanem adott devizákban.

 • tomiangliabol2012.01.04 14:26:52

  Kedves Emberek :)

  Felesleges is lenne arról beszélni, hogy kinek a hibája ez a mostani helyzet.
  Inkább arról kellene tárgyalni, hogy mi lehet a megoldás innen kimászni.
  Én nem gondolom, hogy a fidesz gazdaságpolitikája ebben a formában gyógyír lehet.

  A forin mögötti spekulálók mind ott vannak a parlamentben, épp most szedik magukat szarrá.
  Emlékezzetek vissza, a Kósa Színjáccó forint zuhanásra...és most hol tartunk? Folyamatos baki lépések sorozata hogy az E320 forint.

  A pénzünk 25%-ot gyengült 1 év alatt...

  Orbán viktornak annyiban volt igaza,hogy szakértői kormány kell,a probléma az, hogy szegény Viki élete során 1 percet nem dolgozott, el tudtok rola képzelni ak
  ár annyit is csak hogy 1 napi melós volt?

  ÉN nem....igyhát ezért sem értem miért olyan emberek irányitják az országot, akiknek fingjuk sincs a munka értékéről, a szenvedésről, az éhezésről.

 • Harley.O2012.01.04 14:33:00

  Pedig még azt az almát is beleadtuk, amiből nyugdíjas korunkban kompótot szerettünk volna eltenni.

 • tomiangliabol2012.01.04 14:34:56

  Ja és aki el hiszi, hogy itt gazdasági válság van az is egy barom.
  Nem lenne itt semmi probléma ha a bérek normális rendszer alapján lennének kiosztva és nem 60 000 et vinne az haza aki szétdolgozza magát, azzal szember aki csak mereszti a seggét és ujévkor még pár milliós jutalmat is kap.

  innen indul minden. én ugy gondolom

 • Jyrk2012.01.04 14:39:57

  Javaslom Selmeczi szenátorasszonynak, legközelebb használja a zsemle - kifli relációt az alma-körte helyett, az testhezállóbb és ez a blog sem született volna meg:)

 • f.nero2012.01.04 14:48:26

  Ti azt hiszitek, hogy az EU az valami igazságos és demokratikus szervezet? Egy fenét: azért vettek csak fel minket, hogy a befektetéseik biztonságban legyenek.
  Mivel azonban Viktorék megnyirbálták az extraprofitjukat, most büntetnek.
  Vagy talán szeretnétek a bankadó, MANYUP megszüntetés, stb. helyett inkább egy kiadós SZJA emelést?

  A Simornál meg javasolnék egy kis vagyonosodási vizsgálatot, aztán hamar kiderülne, hogy nem a jegybankba való, hanem a hűvösre.

 • tomiangliabol2012.01.04 14:51:12

  Bennünk van a hiba!
  Most komolyan!

  Nincs nemzeti egység, szétverték a korrupt politikusok.
  Mszp - Fidesz tök 8. de tényleg.


  Én csak azt nem értem , hogy amikor pl valamit is lehetett volna csinálni itt, pl vizitdíj akkor miért nem lehetett összefogni és együtt előrébb hozni ezt az országot.

  Most meg miért nem zavar senkit, hogy a benzin 420 egy kilo kenyér nálunk vidéken 350 forint..??? de komolyan szeretném megérteni.

  Miért dolgoznak a friss diplomás barátaim árufeltöltőként a spárba?

  Miért 380 forint 1 angol font?

  Miért rólunk meg az idióta politikánktol hemzsegnek a hirek?

  Miért ennek a népnek kell elszenvednie ezeknek a mocskos szemét gerinctelen emberek döntéseit?

  Miért nem jött el hozzánk Viktor amikor 8 hónapig áram és melegviz nélkül voltunk, és éltünk 5- en havi 52 000 forintbol.

  Miért fizetek ugyanannyi adót mint az aki milliot visz haza? arányaiban....

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 14:52:07

  f.nero: a vagyonosodási vizsgálatot Orbánnál is el lehetne végezni! Több minden derülne ki, mint Simornál. Simor legalább szakember, Orbán pedig egy napot nem dolgotott. Akkor miből lett akkora vagyona?

 • Kökény62012.01.04 14:59:36

  Jól meg lett vezetve mindenki. Mégis mit vártok egy NARANCSOS párttól, ha almával-körtével példálózik? :)))

 • bzf2012.01.04 15:01:33

  1:01:26-tól érdemes belenézni a filmbe néhány percre

  [link]

 • roka2012.01.04 15:14:17

  A Gyurcsány monnyon le!
  Sikerült egy olyan szép vezérkart választanunk, akik kozül senki nem dolgozott életében még egy fél órát sem, viszont politikus, szavazgat a parlamentbe, és ebből rohadt jól megél. Most jobban mint régen.
  Ha Fidesz bevállalta, hogy kormányoz, és beszedi a ZS-t, akkor a felelősséget is be kéne vállalni... hogy ELKURTUK.
  Tudom hogy a világ ellenünk, az Eurovision dalfesztiválon sem szavazott a finneken kívül senki ránk. Tudomásul kéne vennünk hogy utál minket a világ, a nagy pofánk miatt, és belemászhatunk mi Amerika arcába, akkor 666 forint lesz 1 euró. Gonosz szám, de megtudjuk csinálni. Sajnos!

 • roka2012.01.04 15:17:48

  4 Sty, 14:06 320.05 +4.14 (+1.31%)

 • ZF22012.01.04 15:18:43

  Brian: ez mrahaság. A Bokros elég magas hinyt xcsinált, azzal nem lehet csökkenteni az államadósságot. Azokban az években a privatizűció révén csökkent az adósság.

  Viszont 2006-ra minden amit lehetet eladtak, ezért szenvedett annyira mind Gyurcsány, mind Bajnai. A "Reformok" semmi mást nem hoztak csak továbbra is magas hiányt és további államadósságnövekedést.

  Jó lett volna ha a mostani módszer kivezet ebből a spriálból, de egyelőre nem látni hogyan...

 • Alternatív2012.01.04 15:20:00

  A Fidesz régóta arra játszik, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek. Ennek a célját még érteni véltem. Most viszont a kétharmaddal nyílegyenesen megcélozták az államcsődöt, és egy pillanatra sem tévesztik szem elől a célt.

  Na de miért?! Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért akarja annyira Orbán az államcsődöt? Miért lenne az jó neki, illetve kinek akar ezzel jót tenni?

 • Migiri99002012.01.04 15:21:47

  tomiangliából ott a pont.
  MSZP FIDESZ, kifejezően fogalmazva szar mindkettő, de a jobbik meg az lmp se alternatíva, elkéne küldeni az összeset és szakértőket hívni, akik legalább függetlenek, talán kicsit jobb lenne.
  Egyébként is emlékszem hogy mennyire utálták az MSZP-t anno és több oldalon keresztül írkálták hogy mit loptak meg hogyan csaltak, most meg páran már őket hiányolják, vicc, hozzáteszem hogy persze a fidesznek is rengeteg hibája van, szóval szar mindkettő

 • sfi2012.01.04 15:24:02

  "És akkor most jöjjön a következő feladvány. Ha egy dobozban két piros, két fehér és két zöld golyó van, hányat kell kihúzni, hogy biztosan maradjon benne egy alaptörvény?"

  Az attól függ hány Philip fogja számolni a Kerényit.

 • stf!2012.01.04 15:25:22

  Szegény Szíjjmeczi! Most biztos hanyatt fekve számol mind a húsz ujján. Csak össze ne keverje a lábujjakat a kézujjakkal:-)

 • nickita2012.01.04 15:32:59

  az igazi kérdés az, hogy hová kell az ikszet húzni legközelebb? mert nekem fingom sincs ki tudná ezeket leváltani.

  amikor a duce hatalomra került olaszországban, elment hozzá a sziciliai maffia feje, hogy megállapodjanak a területek felosztásáról. a duce csak hallgatott, majd amikor a capo kitette a lábát becsengette a titkárját. parancsba adta, hogy ezt az embert és mindenkit a lakóhelyétől számolt 10 kilométeres körben holnapra telepítsenek ki egy szigetre és a haditengerészet ne engedjen se ki, se be senkit a szigetre.
  arra a pár évre, amíg a duce kormányzott, vége is volt a maffiának.

  na itt is ezt kéne bazmeg, az egész politikai elitet kikúrni a picsába, sógorostól-komástól-szomszédostól.

 • roka2012.01.04 15:38:43

  @Alternatív
  A shortolás-ról már hallottál? Mert akinek van pénze, de ha nincs az se baj, ő ugyan annyit keres a forint zuhanásán, mint a javulásán. És ha valaki, mint a két sanyink, akik milliárdosok, információn belül vannak, többet kereshetnek ezen, mint a javuláson. Ez a mai nap 1.31% nyereség, ami így napi szinten nem rossz, hogy egy jobb jegybanki kamat éves szinten kb 10%.

 • Greenphantom2012.01.04 15:53:12

  Kedves fórumozó barátaim!
  Teljesen felesleges "vitatkozni",egymásnak esni.....egy hajóban evezünk
  Az ország forint hitele alig csökkent pedig állítólag a 3000.000.000.000 Ft-ot arra fordították (ez egy tartalék lett volna amit eddig sok ember rakott össze a célból hogy biztosabb nyugdíja legyen,amit az államkötvényekben az állam garantált...azzal hogy elvették nyilván az államnak saját maga felé való hitele szűnt meg DE ennél nagyobb arányban nőttek forint hiteleink)....
  a devizahiteleket meg aktuális árfolyamon fizeted vissza
  de ha nem világos miért is...amikor lemész a kocsmába sörért nem fogja elfogadni a kocsmáros ah Te azzal érvelsz Te a két hónappal ezelőtti áráért veszed meg a sört....vajon miért nem...

 • preddy2012.01.04 15:53:20

  Alternatív

  "Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért akarja annyira Orbán az államcsődöt? Miért lenne az jó neki, illetve kinek akar ezzel jót tenni?"

  Hú, ezen a hátország nagyot tudna kaszálni, ha utána hirtelen megegyezne az IMF-el!
  Bennfentes információ nem csak a tőzsdék világában létezik...

 • Érdekes2012.01.04 16:05:23

  "dekol84
  Az a gond, hogy a geolog tipusú agymosott idiótákból még mindig túl sok van ebben a narancsországban és ezek még mindig nyalják a vezér seggét. Ezért ül még mindig fordítva a lovon a dakota. Egyáltalán az ilyen - önálló gondolatra képtelen seggfejek - miatt van még egyáltalán a lovon a pondró zsebdiktátor és a ző számokat felfogni képtelen jobbkeze!"

  Jaja, meg az ilyen te féle fejehelyénseggevan pondrókból is van sok, akik szintén a másik oldalon álló pondrót választják meg, hiszen képtelenek az intelligens megnyilvánulásokra, objektív látásmódra és összefogásra.TOvábbi jó pondrózást a szarban, Mr.Főpondró ;)

 • NyMfa2012.01.04 16:07:55

  f.nero, igaz, hogy sokmindenkinél elférne az a vagyonosodási vizsgálat, de legfőképp mindig az aktuális kormánypárti pereputty háza táján kellene keresgélni, persze a hatalmon levők soha nem ott söprögetnek. Azon pedig nem érdemes vitatkozni, hogy bankadó, manyup, szjanövelés, mert így is úgy is az állampolgárok állnak a piramis legalján, ők fizetik meg a bankadó emelést, majd ők nem kapják meg a félre nem tett nyugdíjukat, s sokkal többet fizetnek ki egy rossz gazdaságpolitika mellett, mint amennyit néhányan kaszálnak az szja jelenlegi szintjéből.

 • Érdekes2012.01.04 16:09:11

  Ja a sok pondrónak, akik nem az agycsökevényeik még mindig csak a zorbánozásig tudnak eljutni

  [link]

  ajánlom figyelmükbe a 2002-2009es adatokat is.Ha egyedül nem megy az értelmezése, ha van a közelben értelmes ember, akkor nem szégyen a segítségét kérni.másik

  [link]

  Ezzel nem a zorbánékat istenítem, mivel látszik, ők se csinálnak semmit, csak azt, hogy fölösleges egymásra köpködni és degeneráltan,kocsmatöltelékként megnyilvánulni.Na de tudom..az ellenkezője úgyse megy a magyarnak :D

 • Beta_karotin2012.01.04 16:13:19

  Ez dakota, focista szabadságharcos nyomadék banda, ez annyira eszetlenül csinál mindent, hogy még a választások elöttre se marad pénzük osztogatni... Mert ígérgetni felesleges nekik mivel amit kérdeznek az se igaz.
  Komolyan egy lámpaoszlopot érdemelne mindegyik...

 • wh2012.01.04 16:25:36

  Az adósság deviza része hogyan változott ebben az időszakban vagy a forint/euró árfolyam hogyan változott hónapról hónapra, ezeket mellé tudnátok rajzolni? Mennyi lenne most az államadósság ha valamilyen csoda folytán (pl a fideszes politikusok befognák a pofájukat) 265-270ft körülire csökkenne az euró árfolyam?

  Na közben át is számoltam, meg vissza, hát gyk. ugyanott állna mint 2010 elején. De akkor hova tűnt a nyugdíjpénz? :O

 • djpetee2012.01.04 16:35:58

  butus, a Magyar Köztársaság állampolgára

  "Zozi79: ha esetleg nem tudnád, van egy kis mozgásbeli különbsége a kormánynak 51 %, vagy 2/3-s többségbeli kormányzás esetében."

  VOLT.

 • rakaz2012.01.04 16:49:20

  Drágáim ezaz Istenvertekormányunk, még ebben az évben megfog
  bukni,vagy a gatyánk is rámegy. Ez itt a kérdés válasszatok!!!

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 16:50:17

  djpetee:
  "VOLT", illetve lett volna!

 • GABOR 20002012.01.04 16:51:05

  Alapvetően félrevezető, manipulatív írás, Oké, hogy megy a poénkodás az almával és körtével, de egy lényegi dolgot elhallgatott a szerző: mennyi is az a bizonyos adósság euróban?

  Csak mert ha az euró visszakúszik 300-ra, netán 280-ra, hisz erre is van esély, akkor már egészen mást mutat a forintban számított GDP adósság. Árnyalja a képet, annak hiánya viszont félrevezető.

  Kevesebb köpködést, több higgadtságot minden új/régi (ellen)forradalmártól.

  G.

 • NYILVÁNOSSÁGOT!2012.01.04 17:00:46

  "zw007Ha meg 0 forintos euróval számolunk, akkor 100% csökkent az adósságunk! A Hülye is látja! Csak vannak barmok, akik ugye a mindenkorival számolnak (amivel vissza kel fizetni)."
  Ki a barom? a 3 év múlva esedékes adósságtörlesztést az akkori, 3 év múlva létező árfolyamon kell majd visszafizetni. Akkor most mennyi is az adósságunk -Te nagyokos!

 • Nancsi2012.01.04 17:02:54

  @GABOR 2000:
  Bár nem csak eur-ban van tartozás, de ja - 10% árfolyamcsökkenés kb 4% államadósság csökkenést okoz, a növekedés meg nyilván hasonló arányú növekedést. Vagyis 300-as árfolyam esetén 80%, 280 esetén 78% környékére módosulna az érték.
  Nyilván indexseknek is kijöttek ezek a számok - mert egy 2-es matek érettségit azért feltételezek róluk is -, csak ilyen tartalmú diagramot ők nem rakhatnak ki, mert kiégetné a szemüket.

 • p_sk2012.01.04 17:03:52

  A zugalmászokkal szerintem nem számoltatok.

 • kvp2012.01.04 17:05:16

  Harom kerdes van amire a cikk nem valaszolt:
  -mennyi euro van a magyar nemzeti bank tartalekaban
  -mennyi a valuta alapu allamadossag euroban kifejezve
  -melyik a nagyobb es mennyivel

 • Jyrk2012.01.04 17:07:55

  GABOR 2000: Igen, jól látod manipulatív írás, ezt hívják szatírának vagy görbe tükörnek. A lényeg: már nem a köpködő ellenzékiekkel kell foglalkozni, hanem az egész világ sajtóhíreivel és politikusi visszhangjaival.(Nézd meg az indexet, ne az MNO-t, mert az egy másik világról ír) Vegyétek már észre, hogy egyedül vagytok (és egyre kevesebben)a vakhittel és a fülkeforradalmatokkal.

 • GABOR 20002012.01.04 17:08:16

  Kedves Nancsi!

  Köszönöm! Annyira kilóg a lóláb olykor, hogy öröm nézni.

 • STX Joe2012.01.04 17:08:58

  Mondjuk én azt nem értem, hogy ha a devizahitel felvétele felelőtlenség, akkor az előző kormány (MSZP) miért vett fel devizahitelt, az államadósságban???

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 17:10:27

  GABOR2000: Te már tudod, hogy mikor fog lemondani Orbán, hogy 270 forintról beszélsz? Mert amíg ő lesz hatalmon, a 270 csak álmodozás. Amennyiben nem hiszed, nézz az Index címlapjára:
  "Egy EU-s vezető magánlevelével kezdődött az a nyomás, ami az olasz kormányfő bukásához vezetett. Merkel is beavatkozott, az EU nem tűrte ezt a fegyelmezetlen gazdaságpolitikát"

 • STX Joe2012.01.04 17:14:10

  @tomi:
  "Orbán viktornak annyiban volt igaza,hogy szakértői kormány kell,a probléma az, hogy szegény Viki élete során 1 percet nem dolgozott, el tudtok rola képzelni ak
  ár annyit is csak hogy 1 napi melós volt?"

  Nem ez a baj.

  Hanem az, hogy akiktől el kellene venni a pénzt, azok jelentős szavazóerőt képeznek.

  Ki mer kiállni és megmondani, hogy a nyugdíjat és a segélyt meg kell vágni 10-20%-al?

  Feri nem mert, de Viktor se mer.

 • GABOR 20002012.01.04 17:14:33

  Nézd Jyrk, egy ilyen komoly témában illene tiszta lapokkal játszani. Inkább félrevezetést, hangulatkeltést látok az egészben, mintsem szatírát, de persze biztos bennem van a hiba. Az Index is rendesen húz egy irányba, hol finomabban, hol vérszemet kapva. Sok az ellendrukkere ennek az országnak, kívül és belül egyaránt.

 • nápolyi maszti2012.01.04 17:20:08

  A forint zuhanórepülésben, az országkockázati felár napról napra újabb csúcsokat dönt, az egész világ köpőcsészéje lettünk -- és még van, aki orbánt védi????? Esküszöm, ez nekem felfoghatatlan!

 • butus, a Magyar Köztársaság állampolgára2012.01.04 17:24:36

  Nagyon komolyra fordítva a szót, az ország olyan helyzetben van, hogy a megoldást csak egy teljesen semeleges szakértői kormány, vagy egy parlamentben lévő pártok teljes koalíciója oldhatja meg. Amennyiben a második variáció, a teljes koalíció nem megy, az összes képviselőt, pártot a levesbe, és akkor kellene jönni a szakértői kormánynak. A harmadik megoldás nekem nem nagyon tetszik, mert az véres játék lesz.

 • Érdekes2012.01.04 17:24:59

  "STX Joe


  Ki mer kiállni és megmondani, hogy a nyugdíjat és a segélyt meg kell vágni 10-20%-al?" Haha, nyugdíjat mégjobban meg kellene vágni, segélyt pedig absolute korlátozottan egy bizonyos időpontig szabadna adni csak (max 3-4 hónap), rokkantakat átvilágítani...De ehhez az kellene, hogy legyen munkahely...ami mondjuk nincs.Ígyhát aki melózik, az ba*zik rá, mert 3 millió embert tart el 7 milliót..és még abból a 3 millióból is sok a minimálbéres nem tisztességesen bejelentett + számlát nem adó stb.

  Másrészről a 22 EZER MILLIÁRD forint adósság, az csak 1 évre vonatkozólag..szeerintem olyan 70-75% kamat és 30-25% körüli tőke törlesztés...na, akkor mennyi is lehet a hitel?


  De egyébként szánalmas, ami megy itt a fórumon pár idiótától..mintha a zÓrbán lenne a felelős a több tizezer MILLIÁRD adósságért, ami már 30 éve torlódik felfele..Szerintem, nem érdemes ezeken az embereken segíteni...annyit lehet tenni, hogy kimenni a picsába..Jó érzésű, ember minek segítene ennyi sötét begyöpösödött idiótán?????Most komolyan?????

 • Jyrk2012.01.04 17:26:39

  GABOR 2000:
  Teljesen igazad van, csak akkor mindenki ellendrukker? Az egész világ összeesküdött Orbán-Matolcsy ellen? New York Times, Washington Post, Barosso,BBC, mindenki? Gyakorlatilag az összes mértéktartó esetleg jobboldali világlap? Én egyetlen FIDESZ gazdpollal egyetértő nyilatkozatról cikkről nem tudok komoly forrásból. Ha te igen oszd meg, kiváncsi vagyok, szeretném elolvasni ,megérteni.
  Az emberek itt kinjukban hülyülnek, jobb híján.

 • ZF22012.01.04 17:27:30

  3dent: igen, a lanygeelek nagyon durván szívtak 90ben. Hozzájuk képest a mi gazdasági átáláásunk elég bársonyos volt... Szidták is a Walesát ezerrel... Volt ott rendesen infláció (árfolyam zuhanás), nem 25% hanem 100 felett.

 • dugonics titusz2012.01.04 17:29:16

  itt mi a pálya?

 • dugonics titusz2012.01.04 17:30:13

  Előválogatás van?

 • dugonics titusz2012.01.04 17:34:02

  Az első ábra nem az államadósságot mutatja!
  "Csak" a központi költségvetését!

 • Doktor Kotász2012.01.04 17:34:29

  Re:Gabor2000

  Tragikus dolog Gáborom, hogy a számokat nem lehet ideológiailag szemlélni. Azok akkor is csak számok.
  És beszédesebbek, mint a felszínes maszlagok...

 • dugonics titusz2012.01.04 17:38:06

  Addig amíg nem váltunk euróra, a deviza adósság rész
  árfolyama virtuális probléma!
  Mert, jellemzően, M.o. adósságot nem fizet vissza csak
  kamatszolgálattal megfejelt másik adóssággal kicseréli!!!

 • Érdekes2012.01.04 17:38:57

  "Doktor Kotász

  És beszédesebbek, mint a felszínes maszlagok..."

  Bizony, és ezeket javarészt a demokraták,szocialisták és kisebb(?) részt a jobb oldal szedték össze, bár úgy tűnik ők is fel akarnak zárkózni. :D

 • GABOR 20002012.01.04 17:43:31

  Az az igazság, hogy az ország politikai élete nem két- hanem három pólusú. Nem tudom észre vette-e valaki (külföldön nem), hogy a hangos gyurcsány-schiffer bagázs mellett ott a jobbik is, akik most szerintem nagy zavarban vannak, merre tovább. A tüntetésen látott lökdösődés mindenesetre mutatja, hogy nem ellezék-kormány ellentétről van szó, ennél bonyolultabb a dolog. Nem vagyok jobbikos, de nem bántam volna ha a hangoskodókon átgázol egy jobbikos tömeg. Gyurcsányék verették az ellenzéket az utcán, szemeket lövettek ki, lovasroham, egyebek, Orbánék vigyázniuk kell az ellenzéki tüntetőkre.

 • FILTOL2012.01.04 18:06:51

  azért az vicces, hogy egy csomó embernek van devizahitele, és az állam tuljadonképpen ugyan-úgy jár. előtörleszt, de az árfolyamon bukik, és többel tartozik mint előtte..forintban. nem tudom ki hitte, hgy kiengednek az adósságprésből ezek...

 • antiszociális taho_kismama2012.01.04 18:27:10

  @Gabor2000: "Sok az ellendrukkere ennek az országnak, kívül és belül egyaránt." tartanánk jó irányba. de nem tartunk. sosem látott mélységben és szegénységben az ország. diktatórikusabb eszközökkel manipulálnak, mint kádárék idején (lsd híradó), szerinted hová tapsoljunk? én fidesz szavazóként, volt fidesz szavazóként be merem vallani, hogy nem ilyen lovat akartam. vagyunk még így, akik látunk. te csak nézel?

 • GABOR 20002012.01.04 18:33:12

  Te, én se vagyok oda annyira a kormányér,t hidd el nekem is kellemetlen. A szegénység már ne is haragudj, nagy részben, legnagyobb részben igenis az előző banda hagyatéka. 52 százalékos GDP adósságrátával kellett volna átadni az országot, ahogy 2002-ben történt. Diktatúra ügyben is történt egy s más nem is olyan rég, arra pedig süket volt a világ és Európa. Most a csapból is mi folyunk (állítólag). Nem szeretem, amikor állítólagos saját hazája ellen mozgósítja valaki a külföldi haverokat.

 • Érdekes2012.01.04 18:49:38

  "antiszociális taho_kismama
  vagyunk még így, akik látunk. te csak nézel?"

  Megtanulhatnátok ti is látni, és a vöröskatonák.De akkor már rég nem itt tartana az ország, és nem lennének ilyen problémák.

  Milyen nagyon érdekes, amikor az mszp 25%-kkal növelte az államadósságot (grafikon fentebb) , akkor kussoltak, amikor a hitelminősítő már 2006-ban beindított a bóvli felé, akkor is minden vöröskatona kussolt.Csak azt nem értem, hogy akkor a sipákolók hol voltak (ja sehol, mert azok nem értenek a számokhoz :D csak ha orbánt látják a tévében, akkor beindul az agy és megy a nagy ajvékolás :D ezért mondom azt, h ezeket fölösleges megmenteni, én direkt csakazért is az ellenkezőjére szavaznék, hogy ajvékoljon a sok barom) közbe kimegyek külföldre, és nyugodtan nézem az eseményeket :)

 • LumPool2012.01.04 19:03:31

  Viktorék kikalandozták magukat Európában eddig másfél év törtető semmit tevése, belebuknak, akkor is lesz indok amiért sajnálni kell őket?
  Meg kell ezt várni?
  Csendben, szolidan, suttogva, hogy ez nem lesz ez jó?
  Ki kell menni és legalább Európának ezzel a hangos ellenállással megüzenni, hogy igenis, nem minden magyar törődött bele a 40+(8) év kommunista múlt miatt mindig mi húzzuk a rövidebbet politikába.
  Ki kell mondani a Fidesz hozzá nem értését, mint ahogy programjuk sem volt, érdemben 8 év alatt nem tudtak semmi alternatívát felmutatni, így a mostani helyzetet is félre értelmezik, elnagyolják a hozzá nem értésükkel, a dilettáns magatartásukkal, ami párosul a megszokott jobbos arroganciával.
  Mi is Európaiak vagyunk, benne élünk egy eszme rendszerbe, igen, kulturális tengerszem vagyunk Európában. De ezt nem a közösség ellen kell kormányozni, ahogy Viktorék teszik, hanem meg kell fogadni a jóval szilárdabb demokráciák tanácsait, segítségüket pedig a javunkra írni.
  Megérett arra az idő, hogy szakértő kezekbe kerülhessen a kormányzás, akik valódi, Európa kompatibilis megoldásokat kínálnak a nemzetnek a válság áthidalására.

  Második lehetőség, a nevettetős, mondjuk.
  Orbán mint egy Maja főpap tudja, hogy a 2012-es a végső dátum. Így is kormányozza kicsiny népét, s a hülye Európai nagy koalíció nem ért semmit. Gyalázatos.
  Nevessük ki őket Viktor módra és fizessünk rendületlenül többet a boltokban. Jó sok magyarnak nagyon szar lesz,de bőven lesznek akik meggazdagodnak más nyomorán.

 • Zolko_1232012.01.04 19:20:13

  Nahát ez az egész cikk hülyeség. Azt sem értik meg az írók hogy mit akartak almával és körtével kifejezni, vagy csak szemtelenkednek ?

  Na, elmagyarázom: a Magyar államadósság van forint-ba és devizába, ami maga €uró-ba és Frank-ba választható (és dollár-ba ?). Na most, ha az államadósságot kifejezitek forintba, €uróba és frankba, külön-külön, az utolsó 10 éven át, *akkor* lehet almát-almával és körtét-körtével összehasonlítani.

  Es fogadunk hogy az államadósság fogyott ?

 • Érdekes2012.01.04 19:22:51

  Egyébként, ha a fő külföldi korruptak ennyire szívűkön viselik a sorsunkat, akkor engedjék el a fantom hiteleket....persze, erről nincs szó.Inkább NYÚJTATÁNAK újabb "SEGÍTŐ" hiteleket :D haha, micsoda jófejek :)

 • csunyatir2012.01.04 19:38:15

  Olyan jó klubbrádiós hangulat van itt!
  Nem értem a matekot.
  Ha kölcsönkaptam 100 Ft.-ot és visszafizetek belőle 10-et akkor miért nőtt az adósságom?
  Kérlek segítsetek!

 • Blacke2012.01.04 19:38:25

  Gazdasagi szabadsagharc jo otlet lenne, egy eros orszag eseteben. De igy, nalunk a fel orszag ehenhal masikfele koltozik. fontos a nemzet, de azt emberek alkotjak.....

 • Szelki Lata2012.01.04 20:03:05

  Egészen elképesztően ostoba és irritáló ez a cikk. Nyilván tisztában van az írója is azzal, hogy mekkora baromság a gondolatmenete. Az árfolyamhatással már eleve erősen torzított képet számolja át eléggé érdekes devizákra. Szándékosan nem akarja az igazságot látni, a jópofaságnak álcázott uszításban és dezinformálásban érdekelt.

  Sokféleképpen lehet ezt számolni, és annyi eredmény jön ki amennyit akarunk. Ezért a tisztánlátás végett:

  Szeretném a két időpont nominális számait látni devizanemenként, valamint az árfolyamokat, és a GDP-ket.

  Vagy szeretném látni, hogy mekkora lenne az államadósság jelenleg, ha minden nominális elem változatlan lenne? Tehát ha a 2011-es GDP százalékában, a mai árfolyamokkal és a 2010-es nominális számokkal számolnánk devizanemenként.
  Ha több lenne a mainál, akkor az adósság igenis csökkent. Pont.

  A svájci frankos gúnyos megjegyzés meg azért buta hasonlat, mert a frankhitelt NEM LEHET frankban törleszteni a lakosságnak, viszont az államadósság devizás részét devizában KELL. Ez azért óriási különbség. A törlesztéshez nem feltétlen kell a piacon venni a devizát, ráadásul PLÁNE NEM MA! Legkésőbb a lejártáig kell megvenni, amikor NEKÜNK a legjobb. Éppen ez az, amit a devizahiteleknél az ügyfél nem tehet meg. Cserébe megteszi helyette a bank.

 • City of Troy2012.01.04 20:08:20

  ezzel semmi gond, de miért kell 10 év alatt kifizetni 100 év hitelét?

 • belepo2012.01.04 20:25:11

  Nézzétek meg ezt a filmet és rájöttök mire megy ki a játék. Viktor feszegeti a határokat mint 89-ben, hogy ruszkik haza. Nem fél, akkor demokrata? Nem tudok tippelni mi lesz a kimenetel.

  [link]

 • _vs120_2012.01.04 20:26:40

  Á, teljesen tökéletesen értem, hogy mit mondana erre a szóvivő:

  Az alma és a körte főleg importárú (sic!), ezért devizaalapúnak minősül. És ugyebár azt már tudjuk, hogy az államadóságot nem szabadik devizában méregetni, mert az nemzetellenes cselekedet, még a csúnya nagy nemzeti banknak is irgum-burgum járt érte.

 • ben22012.01.04 20:39:39

  Orbánék ujjat húztak a bankszektorral, erre azok érdekes szövetségesekre leltek:

  - IMF
  - EU
  - magyar baloldal
  - külföldi sajtó
  - európai zöldek
  - MNB (!)

  Ha Orbánék követik a Gyurcsányék féle IMF (és a mögötte álló befektetői körök) által diktált gazdaságpolitikát, akkor a lakossági megszorításokat megszorításokra halmozva szépen tönkremegy az ország. Ez jól látszik a 2002-2010 között eltelt 8 év adatain. Arról nem is beszélve, hogy 2010-ben az ország választói elég egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy mit gondolnak az addigi politikai irányvonalról.
  Ha pedig Orbánék szakítanak az IMF által erőltetett gazdaságpolitikával, akkor külföldről mesterségesen teszik tönkre az országot.
  Ez egyszerű hatalmi harc. A befektetői körök megmutatják mi történik, ha egy ország politikája nem az ő, hanem a választók érdekeit képviseli.
  Na most ebben a helyzetben belülről a "minél rosszabb annál jobb" elvet követve a kormány pozícióit gyengíteni lehet ugyan, sőt lehet gyűlölet-extázisban fetrengeni a patásorbán miatt, de akkor ne tessék csodálkozni, ha az emberek többsége - vérmérséklettől függően - az ellenzék és a balos média viselkedésére legyint, kiköp vagy röhög.

 • vanRob2012.01.04 21:55:59

  Szelki Lata:

  Ahan, szóval az emútnyócévben UGYANEZ a számítási methodika azt mutatta a fidesznek, hogy gyurcsányahibás, és csak nő és csak nő az a csúnya államadósság. Most meg, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a fene nagy szabadságharcunkban az a gyorsnaszád valahogyan eltévedt a susnyásban, nosza TALÁLJUNK KI olyan számítási metódust, ami azt igazolja, HOGY AKKOR IS IGAZUNK VAN, HA MINDENKI MÁST MOND IS. Ja. Csak a fidesz.

 • Kamazszutra2012.01.04 21:57:06

  elfelejtettetek egy fontos dolgot:
  - az állam ha most EUR-ban, vagy CHF-ben felvesz hitelt, rekord árfolyamok mellett hihetetlen mennyiségű forintja keletkezik. Aztán visszanyomják az árfolyamot alacsonyra, és majd amellett fizetik vissza. Érdemes lenne megnézni, hogy mostanában mennyi EUR áramlik be az országba EU-s támogatások, stb. formájában... Én teljesen biztos vagyok benne, hogy mesterségesen gyenge a forint. Vagy az állam a ludas, vagy a bankok így hozzák vissza a devizahiteles veszteségeiket. Ne felejtsük el azt sem, ha számukra kedvező ítélet születik, az árfolyamkülönbözet nem 180 HUF/CHF és 230 HUF/CHF között megy majd, hanem 180HUF/CHF és 270 HUF/CHF között, vagyis CHF-enként nyernek több tíz forintot, ami kicsiben nem, de nagyban már jelentős... Az IMF meg ugyebár nem más, mint egy bank. Elképzelhető, hogy ez egy előjáték a tárgyalásokhoz, hogy lássa mindenki, szükség van rájuk. Megjegyzem, én csődöt vizionálnék kifelé, hogy a külföldi államadósságunk nagy részét - a görögökhöz hasonlóan elengedjék. Aztán a többezer milliárd forintos éves kamatfizetésünket arra fordítjuk, hogy rendbetegyük a gazdaságot. Az állami éves deficitet röhögve kigazdálkodnánk azokból az összegekből, amit kamatként nyögünk most. És még lelkiismeretfurdalásunk sem kell, hogy legyen, mert a bankok vitték a világot a csődközeli helyzetbe, ha a görögöket mentik, akkor mi miért megyünk emelt fejjel a vágóhídra? A fenti cikk meg nem más, mint játék a számokkal, azt már Gyurcsány is eljátszotta az előző választásokon. Orbán csak folytatja.

 • vanRob2012.01.04 22:03:00

  ben2:

  Aztán kenyeret miből veszel majd? Gyerekednek ruhát? Benzint miből tankolsz? Már ha lesz egyáltalán a hazai kutakon. Ha beteg vagy kihez fordulsz? Mert orvos nem lesz.
  Persze legyünk kemények meg olyan hűde fasza magyarok. Ideje lenne már észrevenni, hogy hol a helyünk a világban. Nem azt mondom, hogy nyaljunk seggeket (ha nem lesz IMF megállapodás, akkor is seggeket fogunk nyalni, senki se ringassa magát hiú ábrándokba), hanem azt, hogy a szájalás helyett végre tanuljunk meg mérlegelni és objektíven dönteni. A szívünk eddig legalább 3 sikertelen szabadságharcba vitt minket.

 • kukac20072012.01.04 22:03:42

  Évi kb 500 ezer tonna magyar almatermeléssel számolva, cirka 200 ezer év alatt ki is tudnánk pengetni az adósságot.

  Hajrá Szabolcs!

 • Hernyo2012.01.04 22:31:28

  [link] Khm.... ezt valaki megmagyarazná a videóval együtt!!

 • Nancsi2012.01.04 22:33:42

  @kvp

  "-mennyi euro van a magyar nemzeti bank tartalekaban"
  kb 37milliárd.
  "-mennyi a valuta alapu allamadossag euroban kifejezve"
  kb ugyanannyi (picit talán kevesebb)
  "-melyik a nagyobb es mennyivel"
  Ugyanannyi, de ettől még szarban a haza, vagyis a nagyobbik fele. Megtehetnénk, hogy a deviza tartalékból kifizetjük a teljes deviza alapú adósságunkat, a forint adósságra meg simán nyomtatunk pénzt, hisz ha nincs fedezete, akkor a Ft úgyse ér kb semmit se bármi más konvertibilis fizetőeszközzel szemben, szóval tökmind1 hogy 1- vagy 2millió% a napi inflációja. Ez esetben:
  - Akinek deviza tartozása van, az ráb.szna, mert soha többé nem tudná visszafizetni.
  - Akinek Ft tartozása van, az jól járna, mert 2 tojás árából kiválthatná a lakáshitelét.
  - Akinek Ft megtakarítása van, az is ráb.szna, mert tegnap még tudott belőle venni egy fél BMW-t, ma meg már egy ablaktörlő lapátot se.

  Én mivel a 2. kategóriába tartozom alapvetően szurkolok az államcsődnek:-)

 • drkgv2012.01.04 22:38:39

  Tisztelt kommentezők!

  Kéretik figyelembe venni, hogy szerző jó nagyot hazudott (vagy elfelejtette korrigálni a durva tévedését, amire jó sokára nyilván a szerkesztő is rájött).

  Ti.
  1) az eredmény kiszámításában a GDP-t egyáltalán nem vette figyelembe, egyszerűen az adósság Ft értékének 2010 és 2011 közötti változását írta le almában ill. körtében kifejezve.


  2) a 2010 szeptember 30-i adósságot (az MNB által publikált) 22 005 mrdFt helyett 20 465 mrd Ft-nak vette. (Vajon miért???)

  Az index címlapján ez a hülyeség virított kb 10 órán át.

  Amiért igazán szomorú vagyok: egyetlen kommentező sem vette a fáradságot, hogy csak kicsit is ellenőrizze ezt a szemenszedett butaságot. Hát kérem, ezért tartunk itt...

  Egyébként Selmeczi Gabriellának van némi igaza, torzíthat, ha az adósságban a napi árfolyamot vesszük figyelembe. (Egyébként az MNB módszertani leírása, és nyilván a maastrichti is szemérmesen hallgat erről a problémáról.)

  Gabriellának még sincs igaza, mert az azóta eltelt három hónap bármely napi árfolyamát boldogan elcseréltük volna a szeptember 30-ikira, így a kép sajnos nem torzít.

  Szégyellem magam a rosszindulatú feltételezésért, de sajnos az indexszel korábban is előfordult ilyesmi. Amikor kijött az adat, hogy a GDP növekedésünk 0,5%,a régióé pedig 2%, a cikk címe valami ilyesmi lett: "A régió négyszer gyorsabban növekszik, mint mi". Ami jelentheti, hogy a szerző nem képes ilyen egyszerű adatokat helyesen interpretálni. (Elképzelem, hogy helyesbítés jön, a mi GDP-nk csak 0,01%-kal nőtt, és bőszen vigyorogva javít: "A régió hússzor gyorsabban növekszik, mint mi".)

 • Nancsi2012.01.04 22:41:10

  @STX Joe

  "Mondjuk én azt nem értem, hogy ha a devizahitel felvétele felelőtlenség, akkor az előző kormány (MSZP) miért vett fel devizahitelt, az államadósságban???"
  Rövid távon jó volt az, mert alacsony volt a kamata, a Ft mesterségesen magas árfolyamon volt tartva, és tudták hogy a következő választás után már úgyse lesz gondjuk a visszafizetésre.

 • Kotkodus2012.01.05 08:53:24

  nyílván torzít a szerző cikke és ez a torzítás - szerintem - a gúnyolódásból ered.
  nekem csak egy kérdésem van a fideszhez: a jelenlegi 82,6% ugyanazzal a mószertannal lett kiszámolva, mint a 2002-es 52% (én elismerem, az szép eredmény volt)?

  akkor hogy lehet, hogy az egyiket büszkén skandálják mindenhol, a másikat meg próbálják kimagyarázni, elbagatelizálni? nem kettősmérse esete áll fenn (megint)?

  csak jelezném, hogy 1992-es DM árfolyamon számolva, csak 49%os az államadósságunk (hasraütéssel számoltam, ha valaki kiszámolja, köszi)... miért nem ezzel kampányol a selmeczi-szijjártó páros?

 • Nancsi2012.01.05 10:28:54

  @Kotkodus:
  Tudod az a baj, hogy a 2002-es 52%-ban nem volt benne az IMF gigahitel, a 2009-2011/es 80-82%-ban meg benne van. Ez a gigahitel egyedül kb negyede a teljes hitelállományunknak. 2008-ban 17 milliárd EUR volt a deviza tartalék, most meg 37 milliárd EUR, ennek köszönhetően.

  Valójában emiatt a 2008-as (vagy 2009-es, már nem emlékszem) IMF hitelfelvétel miatt vagyunk nagyon-nagy szarban, mert az MSZP (plusz a szakértő Bajnai) frankón kib.sztak velünk azzal, hogy felvettek 20 milliárd EUR-t (IMF gigahitel), ezt berakták az MNB-be, és ráültették Simort, aki most meg engedi onnan kivenni, mert ő kibaszott független. Persze akkor nem volt független, amikor adták neki a pénzt, csak most hogy vissza kéne belőle adni.
  Mivel mi vettük fel a hitelt, nekünk kell visszafizetnünk ezt a pénzt, amivel gyakorlatilag egy pillanatig nem is rendelkeztünk, mert Simor ráült mint Dagobert bácsi. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy úgy nőtt 1/3-ával az adóság szolgálatunk a "szakértő" Bajnai kormány manővere miatt, hogy ezért semmit, még egyszer leírom SEMMIT se kaptunk cserébe. Na ez az igazi rablás, mivel így éves szinten kb egy fél 4-es metró árát fizetjük ki az IMFnek A NAGY BÜDÖS SEMMIÉRT, gyakorlatilag ÖRÖKRE BEBETONOZVA. Vagyis addig, amíg ez a pénz nem kerül vissza az MNB-től oda, ahhoz, aki felvette, és a kamatát fizeti mint a katonatiszt, vagyis a kormányhoz.

 • Greenphantom2012.01.05 12:31:52

  Kedves fórumozó társak!
  Először is a nemzeti bank devizatartaléka nem csak euróból áll.....
  Másodszor:Minek vett fel a baloldali kormány devizahitelt....mert devizában kellett törlesztenie a lejáró hitelállományokat,valójában nominálisan nem ez növelte a hitelmvolument (ha százassal tartozol a kocsmárosnak,aki 10% ot kér kamatra...akkor jobb ha a szomszédnak tartozol 5% kamatért...ez az IMF hitel pozitív oldala...ezért kell most is Fellegi miniszter úrnak annyira futnia utána)
  Harmadszor:Ha forinttal tartozik az állam (államkötvény) azt is külföldieknek "tartozza" lévén kilőtték a magyar felvásárlót (Magánnyugdíjpénztár),tehát a kitettség nőtt
  Negyedszer pedig : mi a fenének annyi pénzt tartani a nemzeti bankban:már említették itt az a fedezet a forintodra különben az a forint csak egy darab papír...wc papírnak sem túl jó minőségű,és nem is politikusokkal díszített szóval nem is használnánk erre:)
  ha ez a tartalék eltűnik vagy lecsökken:
  Rögtöni problémáink lesznek igaz a forint hitel nem fog érni semmit,és a banki pénzed sem....de ez másodlagos ugyanis nem tudnánk külföldről gázt vásárolni (ehhez véletlenül értek Makón meg nincs sok),hamarosan nem lenne áram,munka,étel.....egy gazdasági összeomlás...nem csak egyszerű államcsőd.....arra gondolj hogy az a tartalék olyan mint a levegő a szobád felső területén...épp nem szívod be minek ott levegő nemigaz?
  Ötödször:Van kivezető út,következetes gazdaságpolitika,és az államháztartási hiány leszorítása,ez lecsökkenti az adósságot nem holnap hanem folyamatosan...és ezért utálni fogtok még én is utálom magam de egy dolgot el kell ismerni 2006 ban ez 10% felett is volt,és azután a "feesleges" megszorításoknak köszönhetően 3 köré csökkent....ez eredmény,különösen hogy 2008ban volt egy pénzügyi válság

 • zh19722012.01.05 18:42:54

  Én most már nem a magyar politikusokban gondolkodom, mert azok biztosan nem tudnak segíteni. Az jutott eszembe, hogy valaki meg tudná mondani ki segíthetne ki BENNÜNKET MAGYAR EMBEREKET a bajból? szavak nélkül, ülések nélkül, szófosás nélkül, tud valaki mondani egy olyan embert aki meg tudja mondani, mit kell csinálnunk, hogy jobb legyen? Mert Magyar vagyok de lassan megtört Magyar leszek és leszarom ki mit gondol, ha az idén marad a trend, összecsomagolom a kiccsaládom és még csak látogatóba sem fogok ide visszatérni! Ez persze, így nem túl rémisztő, de ha velem együtt a többi rendes adófizető is távozik, akkor azért elég nehéz lesz majd a romáknak kifizetni a segélyt!!! A kérdésem még mindig az, KI LEHET AZ AZ EMBER AKI SEGÍTENI TUD???!!! ...mert azt mindannyian tudjuk, láttuk az elmúlt 20 évben ki az aki nem, ....és ugyanazt szajkózzuk ma is mint akkor: Takarodjon az aktuális vezető. Ok. ez így túl egyszerű. Más oldalról kellene közelíteni, de nem vagyunk rá képesek, ...mert gondolkodni, megoldásra törekedni sokkal nehezebb, mint pofázni a nagyvilágba, cikket írni és hozzászólásokra fecsérelni az időt, ...de magyarok vagyunk, nem tudunk megváltozni, és még csak észre sem vesszük, hogy mi vagyunk a békák akik alatt begyújtották a hidegvizes fazekat, de olyan szép lassan melegedett fel a víz, hogy észre sem vettük, hogy megfőttünk.

 • Komment_Elek2012.01.05 19:25:48

  durbintss: Egek ura, hogy ennyire nem érted a cikket. :S

  Selmeczi azzal terel, hogy almát hasonlítunk össze körtével, (amikor forintot devizával).

  A cikk pedig szépen megmutatja, hogy mindkettő nőtt, és azt is, hogy pontosan mennyit. Épp az az elegáns benne, hogy nem rág szájba, nem magyaráz, még csak be sem azonosít, hanem egyszerűen csak kifejti, hogy ha Selmeczi befejezné a monológját, akkor bizony azt kéne kifejtenie, hogy az alma is egyre drágább és a körte is egyre drágább. (Ráadásul, még csak nem is említ jobb számítási módszert, csak azt kiabálja a nagyvilágba, hogy az MNB nem ért hozzá. Szerinted ez hozzáértés, szakmai?)

  Ha számokra vagy kíváncsi, akk.hu és jobb fent klikk - korábbi adatok is egy helyen.

 • Nancsi2012.01.05 19:33:13

  @zh1972: Oroszország. Államadóssága nincs, pénze szarásig, és nagyon szeretne újra katonai tényező lenni a térségben. Ha engedjük neki hogy radarokat, rakétaállmásokat telepítsen, illetve átadjuk neki a légterünket + kap néhány repülőteret (katonai célokra), akkor boldogan kifizeti az államdósságunkat, és még olajat+gázt is fogunk félpénzért kapni. Nameg bevezethetjük a rubelt, és lesz végre egy erős devizánk.
  Minden más forgatókönyv (megállapodás az IMFel, piacró finanszírozás) gyakorlatilag rózsaszínű álom jelen helyzetben.

 • Nancsi2012.01.05 20:46:03

  @Komment_Elek: Ezt nevezik öngólnak. A cikk semmi mást nem csinál, csak a megkérdőjelezhető deviza átváltást továbbváltja almára és körtére. Vagyis a srác teljesen jól látta a helyzetet.
  Nyilván nem a deviza váltás vagy az MNB által alkalmazott számítási metódus az, ami megkérdőjelezhető, hanem az hogy miért pont akkor jönnek ki ezzel a statisztikával, amikor éppen rekordszar a Ft árfolyam. Továbbá az is megkérdőjelezhető az MNB eljárásában, hogy miért nem említik meg, hogy devizanemenként mi a helyzet. Arról nem is beszélek, hogy ha 1x van 37 milliárd EUR a kasszájukban - aminek több mint a felét azért vetettek fel az állammal, hogy ha szarban a Ft árfolyam akkor ennek segítségével rántsák helyre ne pedig kamatemeléssel -, akkor miért ülnek rajta mint a tojós tyúk ahelyett hogy elkezdenének Ft-ot vásárolni. Ebből meg következik a kérdés, hogy Simor mégis kinek az érdekeit képviseli, merthogy Magyarországét úgy néz ki nem - konkrétan elmúlt 2 évben egy jó döntése se volt. Azért ez egy jegybank elnöktől közepesen szar teljesítmény.

 • Tigeri2012.01.06 22:58:08

  Jó írás de sajnos szerintem ez a hülye picsa még így sem képes felfogni....

 • bv s2012.01.07 12:34:51

  Hm...lehet rosszul tudom..vagy rosszul hallottam..olvastam...
  ha jol tudom 73 és 89 között felvettünk 1 milliárd dollárd...
  abbol visszafizettünk 11 milliárdot....
  90 és 2009 között 22 milliárdot vettünk fel....
  ebböl is joval többet visszafizettünk...
  most van 130 milliárd plussz kamat adósságunk...
  hogy is van ez...
  ezt ha valaki megirná,hogy jol tudom e...és ha jol tudom akkor hogy tartozunk mi még bárkinek is...???

 • drkgv2012.01.07 20:37:21

  Megkövetem a szerzőt!!!

  Tényleg azt hittem, hogy sanda számításból csalt a számokkal, hogy nagyobbnak tűnjön a zuhanás. De mégsem!
  Frappáns humortal mutatja be, milyen az valójában, amikor almát hasonlítunk a körtével.
  A 2010 szeptember végi "magyar adósság"-ot az ÁKK "A központi költségvetés bruttó adóssága" táblázatból vette (talán azért a novemberi értéket, mert elcsúszott a szeme), így az 20464,8 mrd lett, míg a 2011 szeptember végit az MNB közleményében szereplő "államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága" nevű adatból. Ez 22929 mrd. Így egzaktul kijönnek a számított körte- és almaadatok, persze még annyira sem igazak, mint Selmeczi Gabriella butaságai.
  Ennél frappánsabban már nem lehet demonstrálni a körte/alma paradoxont.

  Lehet így is újságot írni, kár, hogy manapság nincs kellő fogadókészség a kifinomult megoldásokra.
  Még egyszer szívből gratulálok! Még sok ilyen cikket!

 • KG20002012.01.26 16:09:32

  A szoci blogos komplett hülyének nézi az embereket. Akkor járt volna helyesen, ha az 1. grafikonban ábrázolt devizaadósságot például EURÓBA átszámítva, külön grafikonban ábrázolta volna, ahol az Y tengely (gyengébbek kedvéért baloldali, függőleges) EURO egységeben lenne mérve. Hazug blogost könnyebb utolérni, mint Gyurcsányt.

  Ja, és ahhoz mit szólsz, blogos, hogy a 320-as Euro árfolyamhoz képest ma 295-nél tart a Forint, vagyis kb. 8%-os csökkenés???!!! Ennyivel csökkent az államadósságunk devizában számolt része is 2 hét alatt. Csókoltatom Gyurcsányt, Konrádot és a Kedvesbolgárurat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rémálom vagy nyaralás?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!

Szicília

Magával ragadó hangulat, gyönyörű tájak, 113 900 Ft / fő / 7 éjtől