új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Zabálnivaló műalkotás a bitek Kieselbach Tamásától.

    13882430 10157395055405454 5281880621022576824 n
    Fotó: Oliver Luckett
  • Fenyő Iván Instagramja szenzációs. Biztos vannak olyan olvasóink, akik régóta követik a magyar színészt, aki olyan nagyszerű alkotásokban játszott, mint a Kútfejek, a S.O.S. Szerelem, 9 és fél randi, vagy a tavaly bemutatott Veszettek. Akik azonban eddig lemaradtak, vagy csak nem beszélnek elég jól angolul, azoknak akarunk most segíteni. 

    Fenyő Iván ugyanis Budapesten tömegközlekedett, erről pedig be is számolt Instagramján. Angolul írt gondolatait az életről és a világmindenségről igyekeztünk a lehető leghűebben tolmácsolni:

    "Hát, elég régen fordult elő utoljára, hogy az emberek között utaztam és nem a saját autómmal. A gondolat, hogy nyilvános helyen legyek.. Hogy tömegközlekedéssel utazzak.. Furcsa.. De érdekes.. Mindenki néz. Engem és egymást egyaránt. Próbálok a szemüvegem mögé bújni;) Amúgy.. Ez az igazi Magyarország.. Gyertek le ide. Mindenkinek látnia kellene. Az igazi embereket és az igazi helyzetet. Ilyenkor máson is osztozunk. - Úgy értem, hogy mikor így utazunk - Megosztjuk a problémáinkat, a lélegzetünket, az illatunkat, a történetünket. Osztozunk a metrón. Egyek vagyunk. Osztozunk. Nem válunk el a másiktól. Érdekes."

    Well, it was a long time since I was among people and travelled without my car.. The idea of being in public.. Public transportation.. Hmm.. Strange.. But interesting.. Everybody is watching.. Eachother and me also.. Trying to hide a little behind my glasses;).. Anyway.. It is the real Hungary.. Down here.. Everyone should come and see.. The real people, the real situation.. And We also share - i mean travelling like this.. We share our problem, our breath, our smell, our stories here.. We share the metro.. We are One like this.. We share.. We are not separate.. Interesting.. #fenyőiván #ivanfenyo #actor #acting #lovemovies #peace #blessed #hungarianpublic #publictransportation #celebrityinpublic #hidingbehindsunglasses

    A photo posted by Ivan Fenyo (@fenyoivan) on

    (A posztot Varga Feri ajánlotta figyelmünkbe a twitterén.)

  • Harambe, a gorilla kálváriája a mai napig kísérti a cincinnati állatkertet. Mint arról még májusban beszámoltunk, egy veszélyeztetett gorillát lelőttek a hatóságok az amerikai állatkertben azután, hogy egy négyéves kisfiú beesett a kifutóhoz közel található vizesárokba.

    Az ezüsthátú nyugati síkvidéki gorilla felkapta a gyereket és 10 percen keresztül cipelte. Nem támadott, de a hatóságok úgy ítélték meg a helyzetet, hogy a veszély miatt lőniük kell. Arról is írtunk, hogy Magyarországon is hasonló a protokoll egy ilyen helyzetben.

    Az egész eset hatalmas vitákat váltott ki, emberek egy része pedig a mai napig nem engedte el a témát, csak erről üzengettek az állatkertben, a tragikus sorsú gorillából pedig mém lett.

    Az állatkert Twitter csatornájára csak úgy ömlöttek a Harambéval kapcsolatos kérdések, attól teljesen függetlenül, hogy mi volt a téma. Végül hétfőn bedobták a törölközőt és megszüntették a profilt. Hivatalos indoklás nincs, a CNN írásában is csak annyi adalék van, hogy a Twitter fiókot üzemeltető cég igazgatója szintén törölte magát az oldalról.

    Ízelítő abból, hogy milyen válaszokat kapott egy átlagos posztra az állatkert:

  • Szerdán reggel 9-kor a Syma Rendezvénycsarnokban fogadják hivatalosan a magyar olimpiai küldöttséget, amelyben nemcsak a második héten induló sportolók lesznek ott, hanem az érmesek közül mindenki, és valamennyien is a színpadra állnak.

    A Rióból érkező Aranygép magyar idő szerint nem sokkal este 3/4 8 után indult Rióból, és reggel 7.30-kor landol a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren. Itt követheti is az útját.

  • Az idén januárban 69 évesen elhunyt Bowie karrierje egyik legfontosabb és legtermékenyebb időszakát töltötte Berlinben, amikor 1976 és 1978 lakott a városban, méghozzá egy Iggy Poppal közös lakásban.

    Bowie a német fővárosban töltött évek alatt készítette el a Berlin-trilógiaként is emlegetett albumait - Low, Heroes, Lodger -, miközben Iggy Pop legjobbnak tartott szólólemezein (The IdiotLust for Life) is dolgozott közben.

    Negyven évvel odaköltözése és hét hónappal halála rajongók százai, vezető politikusok és a zenész egykori barátai gyűltek össze hétfőn a nyugat-berlini Schöneberg kerület egyik épületénél, hogy felavassák a táblát, amely Bowie Berlinben töltött éveinek állít emléket.

    A porcelántáblát, amelyre a zenész Berlin-inspirálta Heroes című slágerének egy sora is felkerült, rekordgyorsasággal hagyta jóvá a szenátus, annak ellenére, hogy általában öt évet szán annak mérlegelésére, hogy az elhunyt valóban "elegendő mértékű" történelmi jelentőséggel bírt-e.

    Berlin polgármestere, Michael Müller szerint David Bowie esetében ez nem volt kérdés. Mint fogalmazott, a zenész kulcsszerepet játszott annak elősegítésében, hogy Berlin "kulturálisan, kreativitás és nyitottság szempontjából is jelentős városként tekintsen saját magára".

    A berlini Királyi Porcelánmanufaktúra (KPM) szerint a 3400 euróba (egymillió forint) került emléktáblát 24 órán belül pótolni tudják, amennyiben lába kélne az épület faláról. (MTI)

  • Olvasónk jelentette nekünk, hogy egy meghibásodott busz miatt dugó alakult ki Budapesten a Hegyalja úton. Most már a BKK is megerősítette az információt, valóban erről van szó. Megkezdték a jármű elszállítását is, ez azonban időbe kerül. Amíg nem végeznek vele, addig a 8E, a 108E, a 110-es és a 112-es autóbuszok terelve közlekednek, nem érintik a Sánc utcai megállót. 

    Nem sokkal 19 óra után kiszabadították a járművet, és megindulhatott a forgalom.

  • Vannak olyan sportok, amikhez jobban passzol a metálzene, mint Bayer Zsolthoz a lovagkereszt. Ilyen például a kalapácsvetés, amit simán lehet Entombedre művelni, sőt, ha rajtam múlna, csak skandináv death metál szólhatna az arénában, ha valaki megfogja a hammert. Más sportok meg nem alkalmasak a metálozásra, mondjuk a jégtánc, amit Napalm Death-re lehet művelni, de csak nagyon nehezen.

    Ugyan nem ide tartozik szorosan, de én még láttam a Dance zenekart a Krakatau előzenekaroskodásával Debrecenben, a műjégpálya sarkában koncertezni, miközben a jégen ott siklott a város tinilakosságának 87 százaléka, és mindenki attól rettegett, hogy Vértes Attila énekes egyszer csak bezuhan a jégre hullarészegen, de ez már tényleg egy másik poszt témája lesz. 

    A pankráció viszont metálabb a kapalácsvetésnél, és jóval praktikusabb, ha éppen az a heppünk, hogy egy légtérben legyen a sport és a zene. A Leander Kills augusztus 25-i koncertjén viszont nem kalapácsok, hanem nagydarab palik fognak repülni a metál ritmusára, mert a Barba Negra Trackben a zenekari színpaddal szemben állni fog egy komplett ring is. Komolyan. 

  • Hiszen épp most tol be egy impalát.

  • Aretha Franklin 74 éves soul legenda, többek között a Respect és a Think énekese lemondta következő hónapokra tervezett fellépéseit, állítása szerint doktorai tanácsára.

    Reméljük, hamar rendbejön, addig is álljon itt egy fél évvel ezelőtti washingtoni felvétel, ahol Carole King tiszteletére meglepetésből eljátszotta a Natural Womant, de olyan lazán, és aztán olyan erőteljesen, hogy az Obama házaspár és George Lucas is extázisban ünnepelték.

  • A "hol készült a fenti kép" kérdésre biztos kevesen vágnák rá, hogy Jászárokszállás. Pedig ott van. A nép nyelvén már régóta Fehér Ház néven fut, és nem csak a színe miatt.

    Öt éve már eladó volt egyszer, szerepelt is egy link erejéig az Urbanistán, de aztán eltűnt. Úgy tűnik, most megint piacra került. Ha nem is úgy néz ki pontosan, mint az USA elnökének rezidenciája, azért simán elmenne egy amerikai kúriának.

    Aki kíváncsi, milyen belülről, na meg, hogy hogy illeszkedik az utcához, kattintsa végig a galériát.

  • 20162308144548
    Fotó: Police.hu

    Nem hiszem, hogy túl kellene magyarázni a dolgot: június 19-én Budapesten a X. kerületben egy benzinkútnál azzal a helyes kis csavarhúzójával két kültéri kamerát szerelt le ez a férfi és vitt magával. 

    Hogy, hogy nem, a kamera rögzítette is a férfit, így a rendőrség most a felkutatásában kéri a lakosság segítségét.

    Ismeri, látta mostanában? Itt szólhat a rendőröknek:

    • a 06-1-263-7200-ás telefonszámon
    • névtelensége megőrzése mellett az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es telefonszámon
    • a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén
  • Nemrég mi is írtunk arról, hogy mekkora őrület övezi Frank Ocean R&B énekes nemrég megjelent nagylemezét. Most kikerült a netre az a playlist is, amit az énekes kedvenc számaiból állítottak össze.

    Ránézésre nincs benne semmi hű, de érdekes, van itt Nina Simone-tól kezdve Nick Cave-en át a Dadt Punkig minden, de aztán az ember eljut a 13. dalig.

    Úgy néz ki Frank Ocean nagy rajongója az 1956-ban emigrált magyar jazzgitárosnak, akiről még Carlos Santana is úgy beszélt sokszor, mint a példaképe, de legalábbis egy olyan zenész, aki komoly hatással volt rá.

  • bali.PNG

    Augusztus 21-én posztoltak egy balesetről készült videót, amit egy autó fedélzeti kamerája rögzített a 7-es úton. A videót most az Országos Mentőszolgálat is megosztotta. Azt írják, a mentősök a sérülteket a helyszínen ellátták és kórházba szállították, és felhívják mindenki figyelmét, hogy vezessen óvatosan. És hát tényleg, nézzék meg a videót, aztán vezessenek óvatosan.

    (a kamera nem a valós dátumot mutatja)

  • Kedd délutánig már legalább 70 állami kitüntetett ember jelentette be, hogy Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt visszaadják saját kitüntetéseiket.

    dobogo
    Fotó: Pásztory Dóri facebook oldala

    Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó hosszan indokolta facebook oldalán, miért érezte nehéz, de helyes döntésnek, hogy így tiltakozzon:

    „A véleménynyilvánításnak számtalan formája van. Lehet szavakkal, tettekkel, gesztusokkal hangot adni a nézeteinknek, az értékrendünknek, a gondolatainknak. Van, aki tüntetni megy, van, aki újságot ír, van, aki kővel dobál, van, aki mondatokkal. Én hiszek a kommunikációban, a párbeszédben, a vitában, a kulturált eszmecserében, ezért többnyire a szavaimmal próbálom formálni a környezetemet.

    Végtelenül hiszek a szólásszabadságban és az emberi jogokban is.

    Hiszek a gesztusokban és azok szemlélet-, társadalomformáló erejében. Éppen ezért volt rendkívül meghatározó pillanata a sportpályafutásomnak, amikor 2000. november 17-én, néhány nappal az olimpiai bajnokok és érmesek elismerése után, mi, paralimpiai arany-, ezüst- és bronzérmes sportolók is ugyanolyan rangú állami kitüntetésekben részesültünk, mint ép társaink. Mindössze 16 éves voltam. Ugyanabban az épületben, ugyanolyan körülmények között, ugyanazon állami méltóságokkal kezet rázva vettük át a díjat, mint az ötkarikás játékok hősei.

    Akkor még a csak a kitüntetések jeleztek valamiféle esélyegyenlőséget, amely később már más területeken is megmutatkoztak. Egy gesztussal kezdődött a szemléletváltás, ami azóta is járja rögös, sikerekkel és kudarcokkal, fejlődéssel, majd visszaesésekkel tarkított útját.

    Sportolóként és kétszeres paralimpiai bajnokként jobb és baloldali kormánytól is vettem át díjat, mindkétszer büszkén és emelt fővel, ugyanis azt éreztem, hogy egy ország ismeri el ezzel a sportteljesítményemet, nem pedig az éppen hatalmon lévő kormány vagy kormányfő. Fontos volt számomra ezen díjak párton, világnézeten, regnáló hatalmon felülálló mivolta.

    Éppen ezért nagyon nehéz formálisan visszaadnom, mert megdolgoztam érte, mert mindent megtettem azért, hogy örömet és büszkeséget szerezzek a hazámnak azzal, hogy a tőlem telhető legjobbat nyújtom azon a világversenyen, amin épp indulok. Elhittem, hogy ha odaítélték, akkor nekem tényleg jár ez a díj. Ma is így gondolom.

    Ahogy azt is, hogy egy ilyen elismerés kitüntetettjének lenni felelősséggel is jár.

    Eddig is kaptak olyan emberek lovagkeresztet, aki másképp gondolkodnak a világról, más értékrend szerint élnek, mint én, más területen, másfajta sikereket értek el. Volt, akinek a nevét olvasva még büszkébb lettem a birtokomban lévő kis zöld dobozkára, volt, akinek a nevét látva kevésbé.

    Most viszont úgy érzem nekem is gesztust kell gyakorolnom, mert a szavak itt már nem elegendőek, miközben tudom, hogy nincs jogi háttér a kitüntetés visszaadására vagy visszavonására. Tisztában vagyok vele, hogy jogilag továbbra is a Magyar Köztársaság Érdemérem Lovagkeresztjének birtokosaként leszek számon tartva, ahogy Bayer Zsolt is.

    Bayer Zsolt munkássága számomra a gyűlölet, a verbális erőszak szimbóluma, ami ellen minden eszközzel próbálok küzdeni, hiszen az emberiség romba döntésének legveszélyesebb fegyvere ez.

    Azért adom vissza a lovagkeresztemet, mert hiszem, ha elegen veregetjük meg a döntéshozók vállát, ha sokan, sokféleképpen hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy mekkorát hibáztak, akkor visszafordítható ez a folyamat és a jövőben nem fordulhat elő ilyen. Vagy talán nem ilyen gyakran és látványosan.

    Nem lehet követendő példa az újságírásban és a közbeszédben az a stílus, amit Bayer Zsolt képvisel.

    Vissza kell adnom ezt a díjat a lelkiismeretemért, a családomért, akik egymás elfogadására, megértésére és a békés együttélésre neveltek, a tanáraimért, akik az újságírás felelősségére, etikájára és minőségére tanítottak és mindazon jóérzésű emberért, akiket megbántott, akik ugyanezt tennék a helyemben, akik becsületesen, kitartóan, elhivatottan végzik a munkájukat nap, mint nap, csak épp nem egy olyan „látványos" területen, mint a sport, kultúra vagy tudomány, amelyért kitüntetéseket osztogatnak.

    Bayer Zsoltot nem ismerem személyesen, nem is ellene szól a vészharang kongatásának eme formája, még csak nem is annak, hogy bárki helyet és teret adna szélsőséges gondolatainak. Sőt, azt gondolom fontos, hogy ne lappangjanak felszín alatt ezek az indulatok és időről időre szembesüljünk, hogy még mindig vannak, akikben ilyen mélyen és magas lánggal forr a gyűlölet, ami azt jelenti egyúttal, hogy még van bőven tennivaló.

    A kormány és a döntéshozók figyelmét szeretném felhívni arra a felelősségre, amellyel a gyűlölet legitimizálása jár. Mindenki számára nehezebb, rosszabb, fájdalmasabb jövőt eredményez egy olyan ország, amelyben az indulatok, egymás megbélyegzése, kirekesztése, emberi jogainak sárba tiprása teret nyer. Ez a felelősség ott van a vállukon, amikor egy kitüntetés odaítéléséről szavaznak, amikor egy demagóg gyűlöletkampány elindításáról, a családi belüli erőszakról, a kisebbségek védelméről. Minden egyes megnyomott igen-ben és nem-ben.

    Üzenetértéke van a döntéseiknek, ahogy most az enyémnek is.

    Éppen ezért köszönettel visszaadom a számomra megítélt és oda adományozott Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztjét.

  • Elég menő dolog lehet egy animált fal nem?

  • Már azt hittem, mindennek van éjszakája, de rájöttem, hogy valami iszonyú fontos kimaradt, mégpedig a közösségi kertek. Nem hiszem, hogy sokan vannak, akik mostanáig rosszul aludtak a hiánya miatt, de biztos lesznek páran, akik ezután nem fognak aludni miatta. Legalábbis szeptember 2-án, ugyanis akkor rendezik meg a Közösségi kertek éjszakáját.

    A közösségi kertészkedés már nem valami menő dolog, az újdonság varázsa elmúlt, ami kifejezetten jó, hiszen tényleg a hétköznapok részévé vált. Itt az ideje kicsit friss szemmel nézni rájuk. 

    A Budapesten működő mintegy két tucat közösségi kertből most több mint tízet lehet meglátogatni, éjjel, amikor amúgy csak a molylepkék és a meztelen csigák teszik ezt. Mondanám, hogy talán kevesebb kárt teszünk majd bennük, de hát valójában semmivel sem nemesebbek a céljaink: finomat akarunk enni, akárcsak ő.

  • gondoljon itt azokra a Szaharában dolgozó sóbányászokra, akik közel 60 fokos hőségben teljesítenek szolgálatatot közel 100 négyzetkilométeren nap, mint nap. 

  • Tessék, mutasson valaki ennél alaposabb tesztet a botmixerekről. Angolul van ugyan, és tényleg elképesztően hosszú, de kb. az összes lehetséges szempontból végigveszi, hogy ha valaki épp ilyet akar venni, akkor mire figyeljen, melyiknek mik az előnyei és a hátrányai, stb. A táblázatok minimális angoltudással is értelmezhetőek, ha esetleg teljesen érthetetlen okok miatt akad önök közt olyan, aki ne akarná az egész cikket végigolvasni.

  • Azt írja a Délmagyarországban Szabó C. Szilárd, hogy le akarják bontani Szegeden a Juhász Gyula utca 3. alatt álló házat, ami ugyan nincs műemléki védelem alatt, de mégiscsak egy régi, szép, felújított polgárház. A helyén társasház épülne.

    Ön is lebontaná?

    A húsbolt és az ügyvédi iroda már elköltözött, és ez a sors vár az italdepóra, amit – bár már 17 éve elköltöztem szülővárosomból – még én is ismerek.

    A környékbeliek attól is félnek, hogy a bontás, és az építkezés aránytalanul terheli meg a csöndes, fás, belvároshoz közeli, egységes századfordulós képet mutató utcát.

    A járási hivatal örökségvédelmi osztálya szerint az épület ugyan nem műemlék, a homlokzat viszont megtartandó érték, vagyis ezt bele kell kombinálni az új társasházba.

    A Szeged régi fotói facebook-oldalon már azon tanakodnak, miként lehetne megakadályozni az építkezést.

  • Fogalmunk sincs kicsoda, miért és mikor túrta elő az internet mélyéről Lukevin99 Youtube-felhasználó februári videóját, de elképesztően nagy szerepe volt abban, hogy a világ megtudja:

    egy magyar fiú az új Drake.

    Nem hiszi el? Csak nézze meg ezt a videót!

    Nem is tudjuk mi a csodálatosabb ebben a végtelenül szűk négy percben. A tökéletes magyar fordítás? A mutáló fejhangon előadott dal? A háttérben táncoló lány? Vagy maga Lukevin99, a két lábon járó higanymozgás? 

    VOMWNB.gif

    Napok óta a hatása alatt vagyunk ennek a videónak, és őszintén szólva nem értjük, hogy Lukevin99 hol a fenébe volt eddig a magyar popzenei életből. Most komolyan, Csonka András valószínűleg a fogait csikorgatva ül otthon és azon morfondírozik, hogy ilyen ellenféllel semmi esélye nem lett volna megnyerni a Szombat esti lázat.

    Lukevin99 egyébként elég termékeny alkotóművész, ez a Taylor Swift-feldolgozása konkrétan jobb, mint az eredeti. Pedig a videó leírása alatt ekkora még csak 12 éves volt!

    A csatornáján ezen kívül van még egy csomó klassz és fontos tartalom, például hogyan kell gyorsan melegszendvicset vagy kakaót csinálni, de még a sakkozáshoz is ad egy-két tanácsot.

    ezt
  • Napra pontosan egy éve került ki az a videónk, amiben kicsit utánamentünk a budapesti taxishiéna-helyzetnek: simán belebotlottunk azokba a hiénákba, akiknek a hatóságnak nem sikerült. A "taxisok" meg lazán fizettettek ki velünk dupla árakat, meg ajánlottak örömlányokat is, merő jófejségből. És akkor még hol volt a taxisok Uber elleni hadjárata, az ellenőrzésen való 70%-os megbukási ráta vagy a hétfői, taxiablakon beköpő hiéna!

    Szóval nézze meg, aztán döntse el, hogy most mennyivel is jobb nekünk, mint egy éve volt:

    A vén haverkodó róka vagy Csendes Bob a nagyobb hiéna?
  • Reggel írtuk, hogy plagizáláson kapták Enrique Pena Nieto mexikói államelnököt. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet az őt leleplező mexikói portál infógrafikájára, ahol a mi Schmitt Pálunk négy olyan politikus társaságában szerepel, akik más tollával ékeskedtek. Jellemző, egyben a hazai közállapotokat illetően egy csöpp bizakodásra okot adó tény, hogy az ábrán szereplő orosz, iráni, mexikói és magyar elnök, valamint egy német miniszter közül csak az utóbbi kettőt vesztette el állását plagizálás miatt.