Önnek mennyibe kerülne az internetadó?

2014. október 21., 20:39 Módosítva: 2014.11.05 11:22
275

A netszolgáltatók még nem küldtek nekünk adatokat arról, hogy mekkora az előfizetők átlagos adatforgalma, de a saját forgalmunkat látva biztosak vagyunk abban, hogy húsbavágó lesz a gigabájtonként kivetni tervezett 150 forintos adó. Feltéve, hogy annak az összegét átterhelik ránk, fogyasztókra.

De miért ne tenné ezt a szolgáltató? A professzionális felhasználóknál, akik filmeket, képeket vagy más adatokat küldenek a hálózaton, könnyen összejön akár havi 100 GB-os adatforgalom is, és sokan dolgoznak otthonról, nem üzleti előfizetéssel. Ennek az adatforgalomnak óriási adóterhe lesz a mai netes díjcsomagok átlagos havidíjához képest. De ha az online megvehető és letölthető játékokra gondolunk, azok is el tudnak füstölni jó pár gigabájtot havonta. 

Egyes szakértők szerint a 150 forintos gigabájtonkénti ár jóval a szolgáltatók költségszintje fölött van, tehát több adót szednének be, mint amennyibe a netszolgáltatás működtetése kerül.

Írja meg itt hozzászólásban, hogy önnek nagyjából mennyibe fájna az új internetadó!

Frissítés: Az eddigi hozzászólásokat látva a havi 100 gigabájttal nagyon szerények voltunk, és egyeseknek az adatforgalma több százezer forintnyi adót termelne.

Még egy frissítés: Egy olvasónk jelezte, hogy DNS-szekvenálást nyújtanak szolgáltatásként külföldi cégeknek, és olyan adatmennyiséggel dolgoznak, hogy egyetlen kísérlet 30 ezer forinttal lenne drágább az adó miatt.

Családi kedvezményt ad a Spotify

2014. október 21., 09:21 Módosítva: 2014.10.21 11:58
3

Az ügyfelek megszerzésének és megtartásának legegyszerűbb módszerét veti be a Spotify azzal, hogy családi előfizetéseket indít. Egy számlához legfeljebb öten tartozhatnak, és nem érdemes a családtagokon kívül bárki mást bevenni, mert az egész csoport havidíját a fő előfizető állja.

Pedig vonzó a lehetőség, hogy megosszuk az előfizetésünket, mert csak a fő előfizetőtől kérnek teljes árat, a többi négy tag féláron hallgathat zenét. Ők is megkapják a prémium számla funkcióit, tehát nincsenek hirdetések és az alkalmazásokon belül lementhetők a dalok offline zenehallgatáshoz.

A Spofity Family csomagot első körben az Egyesült Államokban vezetik be, és néhány hét alatt a többi országban is elérhetővé válik. Üzleti szempontból zseniális ez a húzás, mert a Spotify így könnyebben meg tudja tartani az előfizetőit. Nem lehet egyszerű két-három tizenéves gyermekkel közölni, hogy márpedig a Spotify le lesz mondva, és búcsút mondhatnak a zenehallgatásnak.

Jönnek a külső szolgáltatók az új Gmail appba

2014. október 20., 16:44 Módosítva: 2014.10.21 11:38
19

Kiszivárgott egy videó a Gmail új androidos változatáról, amelyből kiderül, hogy ráncfelvarrást és új funkciókat is kap a levelezőprogram. Persze mióta a Google június végén bejelentette az Android legújabb verzióját, várható volt, hogy fokozatosan az összes saját alkalmazásukat át fogják szabni a Materialnak elnevezett új dizájnra. Az tehát nem is meglepő, hogy hamarosan a Gmail is megkapja a felület anyagiságát hangsúlyozó kezelőfelületet.

Ami váratlanabb húzás a Google részéről, hogy az app nem csak a Gmailt fogja támogatni, hanem Yahoo- és Outlook-fiókkal is be lehet jelentkezni, sőt a cég további opciókat is ígér. Ez azoknak a felhasználóknak lesz jó, akiknek többféle szolgáltatónál is van fiókjuk, hiszen így egyetlen helyről menedzselhetik majd az összeset, és ehhez nem kell megválni a már előre feltelepített emailklienstől sem. Viszont szokatlan a lépés annak fényében, hogy a nagy cégek hagyományosan nem szeretik befogadni a konkurenseket a szolgáltatásaikban. Jól látszik ez például azon, ahogy a Windows 8 megszűntette a Google Naptár támogatását, kerülőútra kényszerítve a két cég termékeit egyszerre használókat.

Az új Gmail alkalmazás egyelőre még nem érhető el, de a következő hetekben várhatóan megjelenik, akárcsak az időközben Lollipopra keresztelt új Android 5.0 is. Az iOS-es változatról egyelőre nincs hír.

Árversenyt indít a Digi a mobilpiacon

2014. október 19., 10:33 Módosítva: 2014.10.20 11:02
401
Megvan a negyedik, saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltató: a Digi vett magának frekvenciát az 1800 MHz-es tartományban, és azonnal nekilát a hálózat kiépítésének, amikor a szükséges hatósági egyeztetések lezajlottak. Ryszka Sambor ügyvezető igazgató megfizethető árakat és jó minőséget ígér.

A Digi többször pályázott frekvenciára a hírközlési hatóság tenderein, de csak most járt sikerrel. Eddig mi hiúsította meg a frekvencia megszerzését?

Minden pályázat különböző. A két korábbi pályázat, amin a Digi indult, végül eredménytelen lett. Így örülünk annak, hogy a sikeres pályázat után most lehetőségünk van mobilszolgáltatásokat fejleszteni, alternatívát nyújtva az ügyfeleknek.

Most viszont sikerült megszerezni egy 10 MHz széles sáv használati jogát. A romániai tapasztalatok alapján mire lesz elég ez a frekvencia?

Hang- és adatszolgáltatást is nyújtó, megbízható hálózatot fogunk tervezni, kiépíteni és üzemeltetni, a végfelhasználóknak minőségi szolgáltatást nyújtva. Van olyan technológia, amivel hang- és adatszolgáltatást is tudunk nyújtani, és az adatkapcsolat akár 40 megabit per másodperces is lehet. További részleteket nem szeretnék mondani, mert még folyamatban vannak az egyeztetések a lehetséges beszállítókkal.

Tovább

Nagyot nő a Telekom 4G-hálózata

2014. október 17., 16:28 Módosítva: 2014.10.18 10:27
201

Ügyesen taktikázott a Telekom, meglepően gyors volt a hírközlési hatóság, örülhetnek a felhasználók. Röviden így lehet összefoglalni a Telekom pénteki bejelentését, ami arról szól, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól máris sikerült használati engedélyt szerezni a nemrég pályázaton elnyert, és azóta már kifizetett frekvenciákra.

Tovább

Több a mobil a világon, mint az ember

2014. október 10., 07:28 Módosítva: 2014.10.10 15:43
43

A világ mobilszolgáltatóit tömörítő szövetség, a GSMA legfrissebb felmérése szerint több mobileszköz van ma már használatban, mint ahányan a Földön élnek. A mobileszközök alatt a szövetség a hagyományos és okos mobiltelefonokat és tableteket érti.

A szervezet szerint az eladásokat valós időben követő szoftverük szerint 7,23 milliárd készülék van forgalomban, míg a népesség összlétszáma csak 7,197 milliárd ember.

A közlemény szerint nem csoda, hogy a mobilok nyertek: évente ötször gyorsan növekszik a mobilhasználat, mint az emberi populáció. Az előbbi évente 6,1, az utóbbi 1,2 százalékkal gyarapszik minden évben.

Fontos tudni, hogy a GSMA valójában az aktív kapcsolatokat nézi, és nem az aktív készülékeket, vagyis a hatalmas szám egy részét az egyszerre két SIM-kártyát is kezelő készülékek teszik ki. Az aktív kapcsolatok másik, szintén nem elhanyagolható részét a nem emberek által használt kapcsolatok teszik ki: ezeket különböző hálózati eszközök és okosrendszerek összekapcsolására használják, nem beszélgetésre. Aktív előfizetőből egyébként 3,6 milliárdot számláltak a szakemberek, ami 5,35 százalékos emelkedés 2013-hoz képest.

A szervezet szerint a fejlődés nem áll meg, hiszen amíg minden, a Földön élő ember nem rendelkezik legalább egy előfizetéssel, bőven van tér a piacon.

Minden titok kiszivárgott az új iPadről

2014. október 9., 12:58 Módosítva: 2014.10.13 15:28
42

Michael Andrew egy Apple-dolgozótól tudta meg, hogy milyen lesz az új iPad Air 2, de fotókat nem mert közzétenni, nehogy lebuktassa az informátorát. Az Apple egyébként már kiküldte az amerikai sajtónak a meghívókat az október 16-án lévő bemutatójára, amelyen hivatalosan is leleplezik az iPadeket és a Mac gépeket.

Fél milliméterrel vékonyabb
ipad-air-2-lead
Fotó: tinhte.vn

Az Apple ugyanolyan laminált kijelzőt épít az iPadekbe, mint az iPhone-jaiba, ezért az új Air körülbelül fél milliméterrel vékonyabb lesz, mint a most kapható változat. Az új kijelzőtechnika a képminőséget is javítja.

Tovább

Óriási szemeket növesztett a HTC

2014. október 9., 12:07 Módosítva: 2014.10.10 10:18
36

A szelfi nem a viccből került bele a szótárakba, hanem mert az emberek nagy része erre (is) használja a mobilját. Képeket készítünk magunkról és a környezetünkről, videóban csetelünk és küldünk üzeneteket.

Ezt a jelenséget maxolja ki a HTC Desire Eye nevű telefon, amibe a szokásos 2-5 megapixeles szemközti kamera helyére 13 megásat tettek, plusz egy duplaledes villantót, hogy sötétben is tudjuk magunkat fotózni.

Tovább

A Nokia ad térképeket a Samsungnak

2014. október 9., 11:06 Módosítva: 2014.10.09 15:31
11

Van abban némi irónia, hogy az egykori vezető mobilgyártó Nokia, miután átnyergelt a szoftveriparba, az aktuális piacvezető Samsungnak szállít térképeket. A Here Maps béta verziója a napokban vált elérhetővé a Galaxy Apps szoftverboltban.

Tovább

A Google is feltalálta a Windowst

2014. október 8., 16:44 Módosítva: 2014.10.09 08:45
19

A Samsung kezdte el úgy módosítani az Androidot, hogy egymás mellett tudjunk alkalmazásokat futtatni, és ez tényleg hasznos funkció a nagyobb kijelzőjű tableteken. Eddig azonban még senkinek sem sikerült olyan megoldást találnia, ami hatékonyságban és egyszerűségben megközelítené a Microsoft Windowst.

nexus2cee multitask1.png
Fotó: androidpolice.com

Az Android Police kiderítette, hogy a fejlesztésbe már maga a Google is beszállt, ami azt jelenti, hogy az Androidban gyárilag is megjelenhet a többablakos mód és az appok párhuzamos futtatása. A jól értesült szakportál sem mer arra spekulálni, hogy ez a funkció elérhető lesz a hamarosan megjelenő Android 5.0-ban, vagy bármikor a közeljövőben, de az nyilvánvaló, hogy a Google kísérletezett a többablakos megjelenítéssel.

Tovább

Ronda volt az első iPhone szoftvere

2014. október 8., 10:53 Módosítva: 2014.10.13 15:28
19

Az eredeti iPhone fejlesztése nagy kihívás elé állította az Apple mérnökeit, mert a szinte vakon kellett kifejleszteniük az okostelefonok forradalmát elindító szoftvert. Az egyik fejlesztő így idézte fel a munkát:

Volt egy interfész, amit csak akkor láthattál, ha Steve lovaggá avatott, mert azok a mennyei pixelek kilőtték volna a kibaszott szemedet. És volt egy másik interfész a tesztelőknél, amit Skankphone-nak neveztünk el. Ezen a rettenetes interfészen lehetett telefonhívásokat indítani és üzeneteket küldeni, de csak ronda vörös gombokból és szövegdobozokból állt.
Tovább

25 milliót adtak volna az iPhone 6 prototípusáért

2014. október 7., 12:39 Módosítva: 2014.10.13 15:28
11

Az Apple iPhone az egyik legdrágább okostelefon, de az eBay aukciós portálon egy prototípust a luxusmobiloknál is drágábban árultak. Az eladó azt állította, hogy a Verizon mobilszolgáltató véletlenül postázta ki neki az eszközt, egy átlagos iPhone 6 helyett, és kereken ezer dollárt kért érte. A licit aztán százezerig ment el, amikor minden további magyarázat nélkül leállították az aukciót.

iphone

A különleges eszközre állítólag nincs feltelepítve az iOS 8 operációs rendszer, ehelyett az Apple fejlesztői eszközei futnak rajta. A képeken is látható volt, hogy a készülék borításán nincsenek rajta az Apple iPhone szokásos feliratai, bár az önmagában még nem bizonyít semmit: egy üres hátlapot, ami tökéletesen eredetinek tűnik, fillérekért legyártanak Kínában.

Az eladó 110 százalékos garanciát vállalt arra, hogy ez egy eredeti prototípus. Azt azonban már nem garantálta, hogy telefonálni és fotózni is lehet vele. A készülékhez tartozik egy doboz, egy töltő, és a szokásos papírok.

Az Apple nem szereti, ha idegen kézbe kerülnek a fejlesztői eszközei. Valószínűleg most is a vállalat jogászai záratták le az aukciót; mire elkészült a cikkünk, az eladásra kínált termék elérhetetlenné vált.

Itt az év okosmuhahája

2014. október 6., 14:24 Módosítva: 2014.10.07 09:49
553

Az még rendben van, hogy egy mai csúcskategóriás mobilnak nagyobb a számítási teljesítménye, mint egy húsz évvel ezelőtti ormótlan pc-nek, de arra egészen biztosan senki sem számított, hogy az okosórán rendes operációs rendszert fogunk futtatni.

Tudják, nem ilyen lebutított Androidot, aminek csak szépen megtervezett értesítőket kell kirajzolnia a parányi kijelzőre, hanem olyan operációs rendszert, amellyel irodai munkások százmilliói dolgoztak napi 8-10 órán át.

Tovább

Milliárdokat keres a Microsoft az Androiddal

2014. október 5., 15:46 Módosítva: 2014.10.06 08:40
233

A Microsoft most nem túl sikeres a saját mobiljaival, de mások elvégzik helyette a piszkos munkát, és neki csak a pénzt kell begyűjteni. A Nokiától megvett Lumia okostelefonok még nem szereztek óriási piaci részesedést, ahogy a Windows Phone sem terjedt el igazán, de az Androidot használó gyártók olyan sok licencdíjat fizetnek a szabadalmai után, hogy a redmondi cég akár nyugodtan hátra is dőlhet.

Tovább

A Samsung tepsije bármekkora feneket kibír

2014. október 3., 11:53 Módosítva: 2016.06.10 14:31
131

Az iPhone 6 Plus meghajlik, ha ráülünk (vagy első zsebünkbe dugjuk, és leülünk vele), ez már nem újdonság. A részletes tesztek alapján egy halom másik, hasonló méretű telefonnal is ez történik, pont úgy, ahogy egyébként általában bármivel, amire ráülünk.

Egész pontosan majdnem bármi: a tégla és a feszítővas mellett a Samsung Galaxay Note 4 sem hajlik meg, hiába ül rá az ember. Egész pontosan meghajlik, de nem marad úgy, ahogy ezt a dél-koreai gyártó egy friss videóban be is mutatja.

A Samsung ugyanazt a hárompontos terheléses tesztet hajtotta végre, amit az Apple a saját telefonjával, a teher 25 kilogramm volt. A felvételen látszik, hogy a fémházas, magnéziumkeretes phablet a teher alatt meghajlik ugyan, de aztán vissza is nyeri az eredeti formáját. Egy másik tesztben ennél életszerűbb helyzetet szimuláltak, a fenék formájú próbadarabra húzott farmer hátsó zsebébe tett Note 4-et 100 kilogrammal terhelték, de a telefon itt sem hajlott meg.

40 megabites hálózatot épít a Digi

2014. október 2., 17:18 Módosítva: 2014.10.02 21:04
58

Jelentkezett a Digi magyarországi képviselete, hogy a mobilpályázaton pár napja elnyert 1800 MHz-es frekvencián önálló, hang- és adatforgalmi szolgáltatást indít, és amint megvannak a szükséges engedélyei, haladéktalanul elkezdi kiépíteni a hálózatát. Az országos lefedettséget fokozatosan éri majd el.

Közleményük szerint 40 megabit per másodperces átviteli sebességre állítják be a hálózatot, ami elég jónak mondható.

A Digi arra is felhívta a figyelmet, hogy a műholdas és kábeltelevíziós szolgáltatások piacán 23 százalékos piaci részesedést ért el, és az elmúlt 7 évben 300 százalékkal növelte árbevételét. Ebből az erőfitogtatásból arra következtetünk, hogy a cég mindent bevet majd az előfizetőkért.

  Bizonyos szempontból nehéz dolga lesz, mert három nemzetközi óriáscéggel kell majd reklámhadjáratot folytatnia. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Romániában nagyon kedvezék az árai, sokkal alacsonyabbak, mint a hazai tarifák. A Digi építhet a tévés és internetes előfizetőire, és mobilszolgáltatóként igencsak megkönnyíti a helyzetét, hogy Magyarországon rengeteg a feltöltőkártyás ügyfél, akik egyik napról a másikra szolgáltatót tudnak váltani.

Magyar mobilszolgáltató lehet a Digi

2014. szeptember 29., 10:36 Módosítva: 2014.10.02 17:18
1165
Az állam végre el tudta adni a kihasználatlan frekvenciákat, és ezzel meggyengülhet a Telenor, Telekom és Vodafone triumvirátusának a hatalma. A pályázattal ugyanis frekvenciát szerzett a Digi, amivel végre be tud lépni a magyar szolgáltatók közé. Már amennyiben ki is akarja használni az általa megvett frekvenciákat, és nem csak ülni fog rajta.

Szeptember 29 két okból fontos dátum: ma még az eredeti árnál 75 százalékkal olcsóbban tudjuk megvenni a Total War sorozat hiányzó részeit, aminek én például nagyon örülök, de ennél sokkal fontosabb, hogy az állam eladta a kihasználatlan frekvenciákat és ezzel totális háború indulhat a mobilozókért. Sikerült ugyanis behozni egy újabb mobilszolgáltatót, a romániai Digi is beléphet a magyar szolgáltatók közé. Már amennyiben ki akarja használni az általa megvett frekvenciákat, és nem csak ülni fog rajta.

Négy cég érdeklődött a meghirdetett frekvenciacsomagok iránt és összesen tizenhárom ajánlatot tettek. Ez úgy jön ki, hogy a társaságok több csomagra is beadtak ajánlatot – hangzott el a  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) hétfői sajtótájékoztatóján . A csomagokat a piaci szolgáltatók igényei szerint állították össze, de a lakosságnak is kedvező volt az ajánlat, mert az volt az NMHH és az állam célja, hogy európai szemmel is jó minőségű hálózatok tudjanak kiépülni.

Tovább

Egy videón az összes Iphone hardvertesztje

2014. szeptember 23., 10:32 Módosítva: 2014.09.23 16:52
32

Nem sok értelme van, ha az ember épp a vásárláson gondolkozik, de technikatörténelmi szempontból nagyon érdekes: egy tesztelő egymás mellé rakta az összes eddig megjelent iPhone-változatot, és lefuttatott pár, a hardver erejét megmutató tesztet.

Na, semmi komolyra nem kell gondolni. Először kikapcsolta őket, itt még az összes telefon nagyjából egy sebességgel működött, függetlenül attól, hogy a 2007-es eredeti telefonról, vagy az idei legfrissebb, hatos modellről van szó. A bekapcsolásnál már vannak érdekességek. Természetesen az újabb modellek térnek magukhoz először, aztán a régebbiek, de ami furcsa: a 2010-es iPhone 4 az, ami a leglassabban éri el a használhatóságot. A videó készítője szerint ez valószínűleg azért van, mert a telefonon az iOS operációs rendszer hetes változata van, ami bár fut a nem neki tervezett hardveren, azért kell neki idő, mire összeszedi magát.

A hardveres mérésen sincs sok meglepő: a pontszámok alapján 5 év alatt tízszer erősebbek lettek a telefonok, a 2009 előtt kiadott 3G és 2G modelleken pedig nem is fut a szoftver, ami mérni tudná az összetevők teljesítményét. A sima pontszámoknál jobb mutató a böngészőteszt: a telefonok ugyanazt az oldalt nagyjából a megjelenésük sorrendjében töltik be. Azért legközelebb, mikor a lassú telefonja miatt idegeskedik, jusson eszébe, hogy mennyit is vártunk öt éve ugyanarra az oldalra. Másodperceket.

Cukisággal száll ringbe az iPhone 6

2014. szeptember 22., 11:02 Módosítva: 2014.09.23 11:11
506
Néhány országban már kapható az Apple új okostelefonja, és minden szakértő újabb eladási rekordokra számít. Év végéig akár 50 millió is fogyhat belőle, ha a gyárak tartani tudják a lépést. Egy napunk volt megnézni, hogy mitől olyan nagy durranás a gigantikus méretű iPhone 6. Van benne néhány egyedi újítás, a kamerája például egészen zseniális, de még mindig volt mit lemásolni az Androidról.

Egyetlen videóval össze tudom foglalni, hogy miért menőbb az iPhone 6 a többi okostelefonnál. Az öveket kérjük becsatolni, mert napokon belül ilyenekkel lesz tele az internet: 

Háziállat + lassított felvétel = cukiság × 1000000000

Aki nem lát tovább a termékleírásoknál, annak az iPhone 6 kamerája teljesen hétköznapinak tűnhet, hiszen csak 8 megapixeles, miközben vannak már 20 és 40 megás okostelefonok is. Mégis ez az egyik legjobb kamera, amit okostelefonban megkaphatunk, mert

  • csak 8 megapixeles, ami kisebb fájlméretet eredményez 
  • gyorsan fókuszál a speciális „fókuszpixelek” segítségével
  • 1080p módban 60 képkockát vesz fel másodpercenként
  • kisebb felbontásnál van lassabb felvétel, 240 fps-ben
  • gyorsított (time lapse) felvétel
  • szoftveres képstabilizátor

Röviden összefoglalva: az Apple olyan dolgokat tett a kamerába, amelyek jól működnek, szórakoztatók és hasznosak. Persze az iPhone 6-ban van még más is, nem csak a kamerája jó.

Hat alma s

Mindenki nagyobb okostelefonokat akar, és a mai 5-6 colos mobilok közt az iPhone 5S már picikének számít. Ennek is 4 colosra nyúlt a kijelzője az eredeti 3,5-ről, és ezt még nagyjából átérjük a hüvelykujjunkkal. De a teljes kijelző összetapizásánál sokkal jobb dolog nagyban látni a filmeket és a fotókat, és minél nagyobb helyen terül el a virtuális klaviatúra, annál ritkábban hibázunk. Az sem utolsó szempont, hogy a gigantikus mobilokba nagyobb akkut tudnak beszerelni.

Muszáj volt követni a trendeket, ezért lett a nőtt meg iPhone 6 és 6 Plus a korábbi modellekhez képest. Nálunk az iPhone 6 járt, amely a méret miatt fanyalgók szívéhez közelebb áll, csupán 4,7 colos. Ebbe 1810 mAh-s akku fér bele, ami kevésnek tűnhet más telefonok 2000-3000 mAh-s akkujához képest. Az Apple ugyan az alaposan összehangolt hardver-szoftver kombinációról híres, azt azért a röpke egynapos teszten is észrevettük, hogy a kamerázás akkugyilkos tevékenység, a cukiságot sem szabad túladagolni. 

Az iPhone 6 formája, ahogy azt az Apple-től megszokhattuk, szinte hibátlan. Finoman lekerekített, vékony és könnyű. Kényelmes a fogása, nem bántja úgy a tenyerünket, mint az iPhone 5 élesebb pereme, és a fémház alkotóelemei hajszálpontosan illeszkednek egymáshoz. Nem véletlenül mondjuk, hogy szinte tökéletes: a hátlapon lévő műanyag csíkok rondák. Ezekre az antennák miatt volt szükség, és egyedül annak örülhetünk, hogy elfedi majd őket a tok.

Az is furcsa, hogy a hátsó kamera lencséje kiáll, mert emiatt hülyén billeg az asztalra lerakott készülék, és elég kellemetlen érzés, hogy az egyik legfontosabb alkatrészből lett támaszték. Nem mondjuk el még egyszer: tokba kell tenni. Nem is valószínű, hogy bárki pőrén hagyná a 200 ezer forintos okostelefont. 

Tovább

Beköszönt az aranykor a mobilneten

2014. szeptember 21., 16:45 Módosítva: 2014.09.24 13:29
335
Százmilliárdos bevételt hoz az államkasszának az eddig kihasználatlan, vagy éppen másra használt frekvenciák eladása. Az biztos, hogy a lefedettség javulni fog, mert ez a pályázat egyik alapfeltétele, és elméletileg az árak is csökkenhetnek. Ennek viszont feltételei is vannak.

Már szeptember végén kihirdetheti a hírközlési hatóság a nyár elején elindított frekvenciapályázat eredményét, amivel az állam legalább 105 milliárd forintos bevételt szerez. A mobilfrekvenciák eladása az elmúlt évtized egyik legnagyobb kudarca, mindegyik politikai oldalnak volt kudarcba fulladt tendere. Nekünk, mobilozóknak ez azért szívás, mert olyan erőforrás állt teljesen kihasználatlanul, ami teljesen kimeríthetetlen. Ha viszont kihasználják, az mindenkinek jó. Az állam gazdagodik, a mobilszolgáltatók pedig nagyobb területet tudnak lefedni, gyorsabb mobilnetes elérést tudnak biztosítani.

Az eladásra kínált frekvenciákért négyen indultak, a Vodafone, a Telenor és a Telekom mellett még a Digi nyújtott be ajánlatot. Azt még nem tudjuk, hogy a romániai központú Digi a mobilszolgáltatói versenybe is beszállna-e. Az is előfordulhat, hogy hogy csak rádiós szélessávú gerinchálózatot építene a 26 GHz-es frekvenciatartományban. A cégek az eredményhirdetésig nem nyilatkozhatnak.

Lövésünk sincs, hogy mi a helyzet

A mobilszolgáltatások fejlődését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság havonta kiadott gyorsjelentésével lehet nyomon követni. Nem ez a világ legizgalmasabb dolga, adatok egymás hegyén hátán, de amikor hiányzik, akkor nagyon. Utoljára februárban jött ilyen jelentés, ezért most nem tudjuk megmondani, hogy mi történt az elmúlt fél évben. Talán drámaian csökkent az előfizetők száma, de óriási fellendülés is történhetett.

Tovább

Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor

2014. szeptember 18., 15:12 Módosítva: 2014.09.19 11:26
20

A Telenor bevallása szerint eddig sok panasz érkezett hozzá amiatt, hogy az iPhone 5-öt vagy 5S-t használó ügyfelei nem tudtak fellépni a szupergyors 4G LTE hálózatukra. Úgy tudjuk, az Apple kekeckedett a szolgáltatóval, amely most nem hivatalos iPhone-forgalmazó.

ios8 lte.png

Mint a Telenor weboldalán lévő készülékbeállításoknál is látható, az iPhone legfrissebb operációs rendszerén, az iOS 8-on már manuálisan is be tudjuk kapcsolni az LTE-t. Persze megfelelő díjcsomagra is szükség van, ha igénybe akarjuk venni a negyedik generációs hálózatot.

Ez a változás is arra utal, hogy a Telenor hamarosan hivatalos Apple-forgalmazóvá válik. Az iPhone 6-ok bemutatója napján több forrásból tudomásunkra jutott, hogy az új okostelefonok meg fognak jelenni a cég kínálatában.

Ezt azonban a Telenor munkatársai nem tudták megerősíteni, mert a köztudottan szigorú feltételeket szabó Apple minden partnerének lakatot tesz a szájára.

Tárgyak internetéről mesél a Telenor

2014. szeptember 17., 10:19 Módosítva: 2015.04.14 11:06
6

Gyorsan lecsapott a szeptember elején megrendezett berlini IFA kiállítás fő témájára a Telenor: a mai Okostelefon Akadémia témája az dolgok internete lesz, és úgy tudjuk, a Samsung pár hete bemutatott újdonságai is láthatók lesznek a rendezvényen. Az előadások és az új kütyük a budapesti Millenáris központ D épületében lesznek láthatók este 6 és 9:30 között, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az előadások:

  • Dojcsák Dániel, Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ): az „Internet of things” (IoT) téma tágabb értelmezése, kezdete és jelene, valamint egy elképzelhető jövőkép;
  • Lőwy András, BlueBulb: az otthonok automatizálása;
  • Földesi Erzsébet, Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK): fogyatékkal élőknek szóló eszközök;
  • Mobilaréna hírportál: beszámoló a berlini IFA kiállításról.

Az Okostelefon Akadémia kiállítási területén az Alcatel, LG, Nokia Microsoft, Samsung, Sony és a ZTE okostelefonjaival és kiegészítőivel, valamint a BlueBulb bluetoothos izzóival, a FreeDee 3D-nyomtatóival, az iExpert, az MTA SZTAKI és a Loxvill okosotthon-megoldásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Mire jó a korlátlan sms?

2014. szeptember 17., 09:16 Módosítva: 2014.09.17 16:43
9

Vasárnap délben mindenki nyugalomra és egy kiadós ebédre vágyik, még akkor is, amikor éppen a város legjobb pizzázóját próbálná ki, ami csordulásig tömve van vendégekkel. Pont így jártunk San Francisco olasz negyedében, a pizzasütő világbajnokságokon tucatnyi érmet elnyerő Tony's Pizza Napoletana vendéglőben: a bejáratnál közölték, hogy leghamarabb 30-40 perc múlva tudnak leültetni minket egy asztalhoz. Persze itt nem ért véget a történet.     

Tovább

Négymilliónál is több ment el az új iPhone-ból

2014. szeptember 16., 09:16 Módosítva: 2014.09.19 12:24
12

A szeptember kilencedikén bejelentett, új iPhone-modellekre 24 óra alatt négymilliónál is több előrendelés érkezett be a cég online boltjain keresztül, jelentette be még hétfőn az Apple. Ennek alapján könnyen lehet, hogy a cég 38 éves történelmének legdurvább nyitása jöhet össze, idén decemberig pedig világszerte mindenhol árulni kezdik a telefont.

Összehasonlításul: két éve, az iPhone 5 kétmillió előrendelést kapott 24 óra alatt, és az első hétvégén ötmillió darabot adtak el belőle. Tavaly, amikor szintén két modellt, az 5c-t és az 5s-et dobták piacra, 9 millió fogyott az első pár napban.

Az Apple az új, nagyobb kijelzős 6 és 6 Plus modellekből a hírek szerint 70-80 millió darabot gyártat le az év végéig. Ez 30-40 százalékkal több, mint amennyit a tavalyi modellekből rendeltek ugyanennyi idő alatt. Ez a többlet sem segített viszont azon a tényen, hogy a megrendelők szó szerint elkapkodták a telefonokat: az előrendelésben megvásárolható készlet alig néhány óra alatt elfogyott az összes olyan országban, ahol erre lehetőség volt. A kezdő készletek kimerítésére a 2011-es, 4s jelű modellnek 22 órára, a 2010-es, sima iPhone 4-nek pedig 20 órára volt szüksége.

A telefonokat szeptember 19-től lehet átvenni az USA-ban, az Apple külön készletekkel készül azoknak, akik személyesen, valamelyik boltjukban szeretnék megvásárolni a készüléket (bár azt javasolják, hogy aki biztosra akar menni, az menjen minél korábban).

Az iPhone telefonok alkotják az Apple termékpalettájának legfontosabb részét, a cég darabszámra ezekből ad el a legtöbbet, és a legnagyobb nyeresége is ezeken a készülékeken keresztül képződik. Egyrészt a telefonok önmagukban is nyereségesek, de a rajtuk keresztül megvásárolt alkalmazásokból is rengeteg pénz folyik be.

Az iPhone 6 és 6 Plus modelleket szeptember 19-én kezdik el forgalmazni, először az USA, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hongkong, Japán, Puerto Rico, Szingapúr és az Egyesült Királyság területén, ehhez jön majd hozzá szeptember 26-tól még 20 piac, köztük számos nyugat-európai ország, Törökország, Katar, illetve Oroszország. Hazánkban elméletileg még idén elérhetővé válnak a telefonok, a pletykák szerint legkorábban októberben.

Három óra alatt elfogyott a tepsi-iPhone

2014. szeptember 12., 18:13 Módosítva: 2014.09.13 21:22
1211

Lehet viccelődni azon, hogy az Apple kétéves késéssel fedezte fel, hogy az emberek szeretik a nagy képernyős tepsifonokat, hivatalos nevükön phableteket, de arra azért talán még ők sem számítottak, hogy a szeptember kilencedikén bejelentett, 5,5 hüvelykes képernyőjű iPhone 6 Plusból 3 és fél óra alatt annyit rendelnek meg az amerikaiak, hogy

  • átmenetileg ledöglik a cég internetes boltja
  • 3 óra alatt előrendelésben elfogy az összes.

A kisebb, de az átlagos iPhone-oknál még így is jóval nagyobb, 4,7 hüvelykes kijelzővel szerelt sima 6-os iPhone-készleteket nem rabolták le az újdonságra éhes vásárlók, így egyelőre úgy tűnik, nem hiba, hogy az Apple is próbál harapni egyet a nagy kijelzős telefonok piacából.

A népszerűbb készülék az USA-ban most 3-4 hetes várakozási idővel rendelhető, azok, akiknek összejött az előrendelés, szeptember 19-én vehetik át a telefonjukat. A 16, 64 és 128 gigabájtos háttértárral szerelt iPhone 6 Plus 299, 399 és 499 dolláros áron volt kapható, ha az ember kétéves hűségnyilatkozatot is kötött valamelyik mobilszolgáltatóval. Aki kártyafüggetlen készüléket szeretett volna venni, az a tárhely méretétől függően 749, 849 vagy 949 dollárt hagyott ott az Apple-nél.

A telefon itthon elméletileg még idén kapható lesz bizonyos szolgáltatóknál, mármint ha az Apple képes lesz az igényeknek megfelelő mennyiséget legyártani a világ egyéb részeinek.

Elektrosokkal élesztik újra a pc-t

2014. szeptember 9., 22:28 Módosítva: 2014.09.10 14:09
109
Az Intel eddig nem ért el nagy sikereket a hordozható eszközök piacán, hiszen évente több milliárd okostelefont és tabletet adnak el a rivális ARM csipjeivel, miközben a pc és a laptop lassú haláltáncot jár. A csipgyártó kedden megnyitott fejlesztői fórumán azonban már láthatók voltak azok az újítások, amikkel a vállalat meg tudja majd erősíteni a pozícióját. A mobil ránézésre megmondja a tárgyak méretét, a számítógépet pedig egyáltalán nem kell majd vezetékre kötni.

Januárban még csak almodoztunk arról a jövőről, amit kedden már élő bemutatón láthattunk San Franciscóban, az Intel Developer Forum rendezvényen. A csipgyártó óriás a jövőre megjelenő processzorait demózta egy prototípus laptopon, ami lazán lejátssza a 4K felbontású videókat és kevesebb áramot fogyaszt, mint a most kapható rendszerek. Az új csiparchitektúra kódneve Skylake, és 14 nanométer széles 3D tranzisztorokból van összerakva.

Ebben a demóban nem a 4K felbontás volt a leglátványosabb, a színpadtól közvetlen közelében ülve sem látszott semmi a képminőségből. Nem is erről álmodoztunk januában, amikor a Las Vegasban végigjártuk a CES csarnokait, hanem a teljesen drótnélküli számítógépről, ami az Intelnek köszönhetően hamarosan valósággá válik.

A demón fogták ezt a Skylake alapú laptopot, letették egy asztalra, és a kijelző képe azonnal megjelent az ott álló külső kijelzőn. A perifériák és külső adattárolók is automatikusan csatlakoztak, és amikor egy kicsit odébb húzták a gépet, az asztallapba beépített drótnélküli töltő fölé, a laptop külső áramforrásra csatlakozott. Bízunk benne, hogy a bemutatott megoldások alaptertozékok lesznek minden laptopban, és akkor jó sok madzagtól megszabadulhatunk.

Már a laptop is szimpatikus, de ha kivennénk belőle a kijelzőt, az akkut és a billentyűzetet, akkor kapnánk egy olyan számítógépet, amit elég letenni az asztalra, és máris működik. Drótok kibogozása és dugdosása nélkül. Szerintem jövőre számíthatunk ilyen eszközök megjelenésére, mert Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója nagyjából ezekben látja a jövőt: nyitóbeszédében elmondta, hogy az emberek nem akarnak vezetékeket, a jelszavakat is utálják. A vállalat a fentieken túl még a természetes interfészekre fog koncentrálni, hogy hangutasításokkal és vizuális jelekkel (arcfelismeréssel és kézzel mutatott parancsokkal) tudjuk irányítani az eszközeinket. Ha úgy vesszük, a kamera és a mikrofon is vezeték nélküli interfészek.

Tovább

Az Apple beállt a sorba

2014. szeptember 9., 22:19 Módosítva: 2014.09.10 15:20
884
Nem döngölte a földbe a közönséget az, amit az Apple mutatott, pedig bőven látszik, hogy a cég alaposan átgondolt stratégiával áll a jövő elé. Tényleg kevés a két új telefon, az okosóra és a forradalmi fizetési megoldás, vagy a piac várakozásai túlzóak?

Idegesen reagált az Apple árfolyama a magyar idő szerint kedd este tartott bemutatóra, amin a cég a közeljövőben piacra dobott termékeit mutatta be. Ez tulajdonképpen három fontos részre osztható. Van új

  • iPhone, pontosabban kettő is, egy kicsit és egy sokkal nagyobb változat. Új processzor, új formaterv, új operációs rendszerrel, új, jobb kamerával.
  • fizetési megoldás, az Apple Pay. Az NFC-t használó alkalmazásba elég bevinni a kártyaadatokat, aztán fizetésnél csak odatartani a telefont a pénztárhoz, a többit elintézi az ujjlenyomat-olvasó. A kártyaadatok nem nyilvánosak, az eladó csak egy eldobható kódot lát.
  • okosóra is, Apple Watch néven. Aki arra számított, hogy most megtudja, miért kellene megint órát hordania, az csalódott, az Apple csak a felhasználói felületet egyszerűsítette, méghozzá úgy, hogy tekerhető gombot tett a se nem szép, se nem csúnya óra oldalára.

A három termék egyenként is komoly előrelépés. A iPhone 6 és 6 Plus az eddig megszokottnál jóval nagyobb képátlójú készülékek lesznek, az 5,5 hüvelykes 6 Plus igazából már egy kis iPad Mini, ami a cég legkisebb tabletje. Az új processzor mellett barométer került a készülékbe, ami a sportolásnál jöhet jól, és a mozgásérzékelésért felelős processzor is megújult. A bemutatón egy nagyon szép grafikájú játékkal mutatták be, hogy a telefonokban bőven van erő, és az akkumulátorok üzemideje is nőtt, bizonyos esetekben akár a korábbi időtartam másfél-kétszeresét is el lehet majd érni, legalábbis a gyártó adatai szerint.

Tovább

Vagy a világ borul, vagy az Apple

2014. szeptember 9., 18:51 Módosítva: 2014.09.19 13:27
440

Az Apple a magyar idő szerint kedd este tartott sajtótájékoztatón tulajdonképpen hozott mindent, amit előzetesen vártak tőle. Van új:

  • iPhone, pontosabban kettő is, egy kicsit és egy sokkal nagyobb változat. Új processzor, új formaterv, új operációs rendszerrel, új, jobb kamerával.
  • fizetési megoldás, az Apple Pay. Az NFC-t használó alkalmazásba elég bevinni a kártyaadatokat, aztán fizetésnél csak odatartani a telefont a pénztárhoz, a többit elintézi az ujjlenyomat-olvasó. A kártyaadatok nem nyilvánosak, az eladó csak egy eldobható kódot lát.
  • okosóra is, Apple Watch néven. Aki arra számított, hogy most megtudja, miért kellene megint órát hordania, az csalódott,  az Apple csak a felhasználói felületet egyszerűsítette, méghozzá úgy, hogy tekerhető gombot tett a se nem szép, se nem csúnya óra oldalára.

Az eseményről adott élő közvetítésünk itt kezdődik. A sajtótájékoztató közben már véget ért, hamarosan egy új cikkben foglaljuk össze a legfontosabbakat. Addig olvassák el, milyen volt mindez élményszerűen.

Tovább

Váratlanul az élre törtek az óriásmobilok

2014. szeptember 4., 13:52 Módosítva: 2014.09.24 15:05
31

Sokkoló előrejelzést tett közzé a globális informatikai piacot elemző IDC: idén többen vesznek okostelefon-tablet hibridet, mint amennyien laptopot. A phablet néven ismert, általunk csak péklapátként emlegetett termékkategóriának két lényeges tulajdonsága van. Olyan okostelefonok, amelyeknek a kijelzője

  • 5,5 colnál nagyobb, de
  • 7 colnál kisebb.

Az IDC szerint ezek az óriástelefonok jövőre már a tableteknél is népszerűbbek lesznek. A kutatócég táblázatából kiderül, hogy az asztali és a hordozható számítógépek egyre jelentéktelenebbek lesznek, és a nagyméretű tabletek piaci részesedése is csökken.

Ami elfér az ember zsebében, azt el is lehet adni.
Tovább

Ha lassú a neted, toldd meg egy BC4358-cal

2014. szeptember 4., 13:12 Módosítva: 2014.09.04 17:16
22

Hiába képes a legújabb, 802.11ac szabványú wifi akár gigabites sebességre is, megfelelő csipek hiányában a mobileszközeink gyakran nem tudják kihasználni az egyre nagyobb kapacitást.

Ezen akar most változtatni a Broadcom. A cég olyan új csipet tervez piacra dobni, amely a wifi router és a telefon vagy tablet közötti kapcsolat sebességét 650 megabitesre tornássza fel.

Tovább