60 millióra büntették a Vodafone-t

2010. szeptember 10., 11:10 Módosítva: 2010.09.14 13:21
24

Intenzív reklámkampány kísérte az Internet Basic csomag bevezetését, de a mobilszolgáltató tisztességtelen módon mutatta be az ajánlatát. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget.

A 2009. május 2-án kezdődő kampányban a Vodafone július 31-ig elengedte az Internet Basic tarifacsomag havidíjának a felét, ha 2 év hűségnyilatkozatot írtak alá. A teljes ár 4000 forint volt, az akciós csomag 2000 forintos.

A GVH megállapította, hogy több hirdetési felületen a szolgáltatás kedvezményes ára volt a fő információ, és nem utaltak arra, hogy a feltüntetett összeg már a csökkentett havidíjat jelenti. Ebből következően a fogyasztó gyakorlatilag fele akkora kiadásra számíthatott, mint amit hosszú távon, közel két éves periódusban ténylegesen fizetnie kell.

A kifogásolt hirdetések közt olyan is volt, a mely feltünteti ugyan a 2000 Ft/hó kedvezményes díjat, az viszont már nem jelent meg, hogy e kedvező lehetőség időben korlátozott, azaz kizárólag 2009. május 2. és 2009. július 31. között vehető igénybe.

Rossz csillagzat alatt

A kiegészítő (apróbetűs, vagy internetes banner esetén csillag alatt, csak kattintással elérhető, esetleg a honlapon más menüpontban lévő) információk nem nyújtottak támpontot az eligazodásban. A televíziós reklámok és a plakátok esetében a tájékoztatás rövid észlelhetősége és olvashatatlanul apró betűkkel történő megjelenítése miatt az információk észlelhetetlenek voltak.

Egyes esetekben a kiegészítő információk is félrevezetőek voltak, és az előfizető azt gondolhatta, hogy az általában 2000 Ft/hó díjért igénybe vehető Internet Basic szolgáltatás ellenértéke, kétéves hűségnyilatkozat vállalása esetén mindössze 1000 Ft.

A magyar vevők érzékenyek az árra, ez a szolgáltatások egyik legfontosabb tulajdonsága, és ez határozza meg az előfizető döntését. A GVH korábbi kutatása kimutatta, hogy egy 2000 forintos áremelkedés esetén az igénybevevők 68 százaléka váltana olcsóbb csomagra, egyharmada pedig megszüntetné előfizetését.

A GVH a bírság összegének megállapításakor azt is figyelembe vette, hogy a Vodafone-t az elmúlt években többször elmarasztalta. Enyhítő körülmény volt, hogy viszonylag kevesen fizettek elő, és a kifogásolt magatartás egyetlen csomagra vonatkozott.

Vezetőváltás a Nokiánál

2010. szeptember 10., 10:17 Módosítva: 2010.09.10 10:17

Idén több mint 20 százalékkal gyengült a Nokia részvénye, és a piaci részesedése is visszaesett. A vállalat ezután döntött úgy, hogy Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgatónak távoznia kell székéből.

Hónapok óta keringtek hírek arról, hogy a Nokia új vezetőt keres. Kallasvuo - aki fél életét a Nokiánál töltötte - 2005 óta állt a társaság élén, előtte a mobiltelefon részleget vezette, azt megelőzően a Nokia pénzügyi igazgatója volt. Vezetése alatt a Nokia nem tudott lépést tartani a cég új riválisaival, a semmiből felbukkanó Apple-lel és Google-lel, és a csúcskategóriás készülékek szegmensében a finn cég népszerűsége csökkent.

A második negyedévben a gyengén alakuló eladások és a piaci részesedés elvesztése miatt csökkent a Nokia profitja. Az adózott eredmény 40 százalékkal 227 millió euróra esett április-június között az egy évvel korábbi 380 millióról. A bevétel egy százalékkal nőtt, 10 milliárd euróra. A Nokia részesedése a világpiacon 33 százalékra mérséklődött a második negyedévben az egy évvel korábbi 35 százalékról. A vállalat márkanevének értéke egyetlen év alatt 58 százalékkal csökkent a Millward Brown globális tanulmánya szerint.

Bemutatkozott az alkoholszondás mobil

2010. szeptember 9., 10:37 Módosítva: 2010.09.09 10:37
1

Szondamobilt készített Antonio La Gatta, a Ferrarai Egyetem mérnöke, és Gianfranco Azzena, a ferrarai sebészeti klinika igazgatója. Találmányuk prototípusát a sanghaji világkiállításon mutatták be. A telefon érzékelőivel képes kiszagolni az alkoholt a leheletben, és jelez, ha az illető túl sokat ivott.

A feltalálópáros az elmúlt években már kifejlesztett egy rendszert, amely nem hagyja elindulni az autót, ha a volán mögött ülő felöntött a garatra. Az Angel névre keresztelt tesztkocsi vezetőülésére érzékelőket helyeztek el, ezek mérik a sofőr alkoholszintjét.

"Rendszerünk már sok olasz és európai autógyártó érdeklődését felkeltette. A sanghaji világkiállításnak köszönhetően most az Európai Unión kívüli gyártókkal is felvehetjük a kapcsolatot" - nyilatkozták a feltalálók.

Ha az Angel menet közben érzékeli, hogy vezetője ittas, a fedélzeti számítógép figyelmeztető jelet ad, és a sebességet automatikusan 50 kilométer/órára mérsékli. Ha a vezető nagyon részeg, a motor teljesen leáll.

Többen neteznek Apple-kütyüről, mint Linuxon

2010. szeptember 8., 11:33 Módosítva: 2010.10.08 14:11

Az iPhone, az internetes kapcsolattal rendelkező iPod Touch modellek és az iPad táblagép összesített piaci részesedése 1 százalék fölé kúszott az összes internetező között (egész pontosan 1,13 százalékon áll most), az ingyenes Linux operációs rendszeré pedig ugyanott áll, ahol évek óta: 0,85 százalékon. Ez nagy lépés az Apple számára; az iOS platform csak 2009 őszén ért el akkora részesedést az internetezők között, hogy a nagy elemzőcégek elkezdték mérni, és kevesebb mint egy év alatt megháromszorozta az eredményét.

A Google mobil operációs rendszere ugyanebben a felmérésben (amit nem meglepő módon a Windows különféle változatai uralnak nyomasztóan) 0,2 százalékos eredményt ért el, de ez a platform mutatja fel a legnagyobb növekedést az elmúlt hónapokban. Az elemzők szerint az androidos okostelefonok és táblagépek térhódításával a közeljövőben a Google rendszere (az androidos mobilok és tabletek) is megelőzheti a Linuxot (vagyis a desktop pécéket vagy notebookokat), és középtávon az Apple utolérése is reálisnak tűnik.

A kizárólag mobilos platformokat vizsgáló felmérésben még jobban látszik a Google-Apple harc alakulása. Csak ez a két szereplő mutat jelentősebb életjeleket a mobolis webezés világában, a harmadik RIM (a Blackberry gyártója beállt 10 százalékos részesedésre, és nem nagyon mozdul onnan. Az iOS hanyatlása 2010 elején kezdődött, az addig 70 százalék közelében mozgó részesedése mára 56-ra zuhant, ezzel párhuzamosan az Android 10 százalék alól 25-re jött fel (ez a felmérés csak az észak-amerikai adatokra támaszkodik).

6a00d8341d85f453ef0133f3c367fd970b-800wi

Szeptember 30-án jön a Nokia N8

2010. szeptember 7., 15:49 Módosítva: 2010.09.10 10:10
12

Egy héttel a londoni Nokia World rendezvény előtt kiderült, hogy a finn vállalat okostelefonjainak új generációja szeptember végétől lesz kapható. Erről Tapani Kaskinen, a vállalat sajtószóvivője beszélt a finn Kauppalehti című újságnak.

Az N8 nevű telefonban debütál a Nokia felújított operációs rendszere, a Symbian^3. Az N8 kamerája 12 megapixeles és nagyfelbontású (HD) videókat készít. A beépített mini HDMI csatlakozóval a mobil ráköthető a plazmatévére is, és a Dolby Digital Plus-támogatás arról is gondoskodik, hogy az erősítőn térhatású hangok szólaljanak meg.

Nokia N8 nuncsaku HDMI és USB-host adapterrel
Nokia N8 nuncsaku HDMI és USB-host adapterrel

A Nokia N8 segítségével frissíteni a Twitteren és a Facebookon is lehet státuszt frissíteni, fotót feltölteni, és a felhasználók a földrajzi koordinátáikat is publikálhatják a közösségi portálokon. A beépített Ovi Térképek ingyenes gyalogos és autós navigációt biztosít több mint 70 országban.

A Reuters úgy tudja, hogy a Nokia World rendezvényen mutatkozik be a Nokia E7 okostelefon, amelyen szintén Symbian^3 rendszer fut. Amint a neve is mutatja, ezt a modellt az üzleti felhasználóknak szánják, és lesz rajta qwerty gombkészlet. Különlegessége a 4 hüvelykes AMOLED kijelző, amelyet még a korábbi kommunikátorok is megirigyelhetnek.

nokia-e7.png

A pletykák szerint 1 GHz-es porcesszora lesz, 256 MB RAM-mal és 1024 MB ROM-mal, a kamerája 8 megapixeles, és ezen is lesz HDMI kimenet.

A T-Mobile-nál hamarosan jön az iPhone 4

2010. szeptember 7., 11:29 Módosítva: 2010.09.13 15:13
15

Az Apple és a T-Mobile még mindig azt játssza, hogy nem közöl semmilyen hivatalos információt az új iPhone megjelenéséről, így egyelőre csak abban lehetünk biztosak, hogy hamarosan kapható lesz az okostelefon.

Júliusban a Vodafone és a Telenor is jelezte, hogy forgalmazza az iPhone 4 és iPad által használt újfajta micro SIM-kártyát, de a weboldalukon egyelőre nyoma sincs annak, hogy nagy erőkkel készülnének az iPhone 4 bevezetésére.

Az iPhone 4 az antennaproblémák ellenére sikeres termék, egyes becslések szerint az Apple körülbelül 8 milliót adhatott el belőle két hónap alatt. Az okostelefon kijelzője 960x640 pixeles, kamerája 5 megapixeles és 720p felvételeket készít, processzora 1 GHz-es és 512 MB RAM-ot adnak hozzá. Részletes tesztünk itt található.

Gyártásra kész a Windows Phone 7

2010. szeptember 2., 16:47 Módosítva: 2010.09.07 14:11

A Windows Phone 7 operációs rendszer fejlesztésén dolgozó mérnökök szerdán befejezték a kódolást, és a csoportot vezető Terry Myerson a blogjában bejelentette, hogy készen állnak a gyártásra. Naponta körülbelül tízezer okostelefonon próbálták ki a rendszert, és összesen tízmillió órát fordítottak a tesztelésre.

Legutóbbi bejelentésük, a WinPhone 7 kezdetlegesebb változatának bemutatása óta továbbfejlesztették a közösségi szolgáltatásokat, például a facebookos ismerősök közül ki lehet választani a közeli barátokat, és csak ők jelennek meg a rendszer telefonkönyvében. Mások Facebook-oldalára is lehet majd bejegyzéseket írni.

Európában októberben jelennek meg a Windows Phone 7-et futtató okostelefonok, az Egyesült Államokban egy hónappal később.

Developers, developers, developers

Jól mutatja a fejlesztők érdeklődését, hogy a Windows Phone 7 fejlesztői csomagját háromszázezren töltötték le. Az elég nagy szám ahhoz képest, hogy még októberig várni kell a mobilok megjelenésére. A Microsoftnak ez nagyon fontos, mert jelentős lemaradásban van a rivális platformok mögött. Az Apple iOS-en több mint 225 ezer, Androidon 60 ezer, BlackBerryn 10 ezer alkalmazás érhető el.

A Windows Phone 7 erőssége részben az lesz, hogy össze lehet kötni az Xbox 360 játékkonzollal, illetve lesz rajta Office, Exchange és Sharepoint is.

Más csak személyivel lehet mobilozni Kínában

2010. szeptember 2., 14:35 Módosítva: 2010.09.02 14:35

Szeptember elsejétől csak eredeti névvel lehet mobiltelefon-szolgáltatást igényelni Kínában. A rendelkezést két szakaszban hajtják végre. Az első már megkezdődött, mivel mostantól az új előfizetőknek be kell mutatniuk a személyazonossági okmányukat. Akinek már van előfizetése, de még nem regisztrálta magát (ők körülbelül 320 millióan vannak) három év haladékot kapnak.

Ez azt jelenti, hogy a névtelen előfizetők továbbra is használhatják készülékeiket, de a szolgáltatók előbb-utóbb - az előfizetés megújításánál, feltöltésekkor - kérni fogják a azonosításhoz szükséges adatokat. Külföldieknek útlevelük felmutatására van szükség az előfizetés aktiválásához.

Kínában a mobiltelefon-használók száma az év közepén haladta meg a 800 milliót.

A felhasználókat kedvezményes tarifákkal igyekeznek majd rávenni a mielőbbi regisztrációra. Pekingben eddig trafikokban, az utcai újságárus standokon is lehetett SIM-kártyát vásárolni, de a hatóságok utasítására az új értékesítési szabályok ismertetéséig egy ideig nem lesz erre lehetőség.

Kínában rendkívül gyakori a kéretlen SMS-hirdetés, nem ritka az sem, hogy telefoncsörgés nélkül érkezik hívás, és csak a szám visszahívásakor derül ki, hogy a hívó csupán eladni szeretne valamint.

Beindultak a programozók a Windows Phone 7-re

2010. augusztus 25., 15:28 Módosítva: 2010.09.07 10:45
1

Ez főleg annak tükrében nagy szám, hogy a fejlesztői környezet még béta állapotú, elvileg szeptember közepén adják ki a végleges változatot a programozói környezetből, és egy héttel később megjelenik maga az operációs rendszer is.

A Microsoft ugyan késésben van a konkurens okostelefon-gyártókhoz képest, de ha a fejlesztői környezet letöltőinek csak a fele készít egy-egy alkalmazást windowsos telefonokra, máris behozza a cég a lemaradást. Iphone-ra, pontosabban iOS-t futtató készülékekre jelenleg 225 ezer, Androidra 60 ezer, Blackberryre pedig szűk 10 ezer alkalmazás érhető el.

A Microsoft a mobilos operációs rendszerrel a Windows 7 sikerét és kedvező fogadtatását szeretné meglovagolni, és egyszerre kínálná a windowsos telefonokat üzleti felhasználóknak, illetve szórakoztató központként. Az előbbi célra az Office, az Exchange és a Sharepoint integrációja a fő fegyver, illetve az, hogy a szinte mindenhol Windowst használó nagyvállalatok így közös platformra hozhatnák a pécés és okostelefonos rendszereiket. Szórakoztató funkcióként az Xbox Live videojátékos rendszerrel való összeköttetést, és premierkor 63 játékot kínál a cég.

A Telenor lecseréli teljes magyar hálózatát

2010. augusztus 23., 12:10 Módosítva: 2010.08.24 13:19
22

Szinte a teljes nyugati szaksajtót bejárta a hír, hogy a távközlési berendezéseket gyártó kínai ZTE kétszázmillió eurós megrendelést kapott a norvég Telenortól a cég magyarországi hálózatának felújítására. A magyar sajtót is meglepte a hír, ugyanis a Népszabadság kivételével mindenki a Telenor hétfőn kiadott közleményéből ismerhette meg az információt.

A ZTE teljes második, harmadik és negyedik (LTE) generációs hálózati rendszert épít ki Magyarországon a következő öt évben.

A nyugati versenytársakat megelőző ZTE ismeretlen lehet a magyar olvasók előtt, pedig alig marad el a riválistól, a kínai piacvezető a Huaweitől: mindkét cég a legdinamikusabban növekvő távközlési kiszolgálók közé tartozik, és globális sikereik alapján elmondható, hogy Kína gazdasági emelkedésének erős motorjai. A magyar szerződéskötés valószínűleg csak a kezdet, a ZTE a következő néhány hónapban még több európai szerződésre számít: „Úgy tűnik, minden európai szolgáltató minket választ” – nyilatkozta a Financial Times-nak Shi Lirong (Si-Lirung) a ZTE vezetője.

A Népszabadság tudósítójának arra kérdésére, hogy vajon miért pont most fogtak bele a hálózatfejlesztésbe, amikor tavaly nem zártak valami fényes évet, Anders Jensen Telenor-vezér azt mondta, hogy épp emiatt érdemes befektetni a jövőbe, hogy hamarosan ők legyenek Magyarország vezető szolgáltatója. Szerinte a ZTE mellett szólt a kifejezetten sikeres indiai munkájuk, a teljes montenegrói hálózatcsere, és  emellett az osztrák, német, belga és portugál piacokon végzett tevékenységük is meggyőző volt. Természetesen nem volt elég a hat hónapos hálózatfejlesztési tender, az új hálózat csak alapos tesztelés után állhat fel.

Jensen elmondta, hogy magyar viszonyok között példátlan hálózatfejlesztésre készülnek; az átviteli hálózat kivételével minden megújul: az alaphálózat, a rádió-hozzáférési hálózat, új hangpostarendszert vezetnek be. A kínai cég mellett szólt az is, hogy – gyakorlatuknak megfelelően – hajlandóak voltak jelentős kedvezményeket is adni, ám ennek mértékéről a cégvezető üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott.

Jensen elmondta, hogy a ZTE megoldásai olyan hálózat építését teszik lehetővé, melyek egyszerre kezelik az összes technológiát, a GSM-et, az UMTS-t és az LTE-t is.

A hatezer állomás cseréje, illetve a rádiós és az alapinfrastruktúra megújítása két évig tart, a szerződés azonban 2015-ig szól. A Telenor vezetője szerint a negyedik generációs technológiára igény és fizetőképes kereslet is van már Magyarországon, ezt ki kell szolgálni. Ugyanakkor akadnak olyan területek, ahol a régebbi, most leszerelésre kerülő berendezéseket is érdemes lesz felhasználni.

Az Apple kinyírhatja a feltört iPhone-okat

2010. augusztus 23., 11:11 Módosítva: 2012.01.25 22:09
121

Bár az Apple kénytelen-kelletlen elfogadta a döntést, azóta is erősen kampányol a jailbreak ellen, azzal érvelve, hogy a töréssel egyrészt elvész a telefon garanciája, másrészt az instabillá válhat, lelassulhat, és veszélyes programok kerülhetnek így rá.

A cég most újabb lépést tett, és szabadalmaztatott egy olyan eljárást, amivel a telefon jogszerűtlen használata távolról észlelhető, és ennek alapján korlátozhatók a készülék elérhető funkciói. A módszert elsősorban a lopott telefonok kikapcsolására találták ki, de a jogszerűtlen használat részletezésénél szerepel a feltörés, a szolgáltatótól függetlenítés, a SIM-kártya manipulálása és a jailbreak is.

Ha a telefonnál ilyesmiket észlel a rendszer, először sms-ben figyelmezteti a felhasználót, hogy illegális dolgokat művel, majd távolról kikapcsolhatja a telefont, letilthatja bizonyos alkalmazások használatát, vagy törölheti a telefonon levő érzékeny, személyes információkat, például emaileket, sms-eket, híváslistát vagy a telefonkönyvet. Ráadásul a gps segítségével a jogtalanul használt telefon pozícióját is meg tudja adni.

A szabadalmat még 2009 februárjában nyújtották be, de csak most lett publikus. A cég szerint telefontolvajok ellen fejlesztették ki a rendszert, a legális, jóhiszemű vásárlóik védelme érdekében.

Megnyílt az Android a gagyi előtt

2010. augusztus 23., 00:06 Módosítva: 2010.09.09 17:00
37

Soha életemben nem írtam szoftvert. Programozói tudásom kimerül a Mindstorms NXT legórobot alapszintű buherálásában, abból is csak távirányítós póniszállítót kell építenem hétéves kislányom rendelésére. Ezenkívül még egy csúcstechnikás eszköz, a játékokkal telepakolt iPhone népszerű otthon. Bár a mozgásérzékelős mobiljátékok biztosan javítják a finommotoros mozgást, az Apple világa hosszú távon káros a gyermekre. Csak azt tanítja meg, hogy pénzért még több játékot vehet.

Robothadsereg

Sokkal szimpatikusabb a Google, mert nem (csak) két lábon járó hitelkártyának nézi az embereket. Az Android nyílt rendszer, és bemutatása óta azzal próbálják népszerűsíteni, hogy bárkinek megadja az alkotás lehetőségét. Ez hosszú ideig humbug volt, mert az a bizonyos bárki legfeljebb a profi programozók szűk köréből kerülhetett ki. Júliusban viszont változott a helyzet, a Google bemutatta az App Inventor for Android nevű fejlesztői portált. Az ott elérhető eszközökkel tényleg bárki képes programokat írni az okostelefonjára.

Augusztus 13-án kaptam hozzáférést az App Inventorhoz, és azonnal belevágtam első szoftverem megalkotásába. Összesen hat óra gyakorlás után, augusztus 18-án elkészült az egyszerű, de nagyon szórakoztató játék, amiben két, összevissza ugráló vaníliás karikát kell elkapni. Ha sikerül, Schmitt Pál köztársasági elnök szeme elé kerülnek.

Először ijesztő volt az App Inventor kezelőfelülete, de hamar rátaláltam a Tutorial oldalra, ahol lépésről lépésre végigveszik tizenhárom program kifejlesztését. A negyedik tananyagnál már önálló gondolkodásra biztatják a tanulót, hogy a felvetett problémákat próbálja magától megoldani.

Megtanítják az automatikus üzenetküldést, hogy az anyuka fényképére bökve miként lehet telefonhívást indítani, a képernyőre rajzolni és grafikus objektumokat mozgatni. A napokban feltöltött legújabb mintaprogram már igazán hasznos segédeszköz: elmenthetjük a parkolóban hagyott autó földrajzi koordinátáit, és később megkérhetjük a szoftvert, hogy mutassa meg az odavezető utat.

Igazán nem bonyolult
Igazán nem bonyolult

A beépíthető modulok közt van kezdetleges Twitter-kliens, vonalkódolvasó, beszédfelismerő, és már készül egy játékkliens, amely online játékszerverrel tudja tartani a kapcsolatot. Remélem az Oracle–Google-ügy nem veszélyezteti a projektet, és hamarosan újabb eszközökkel bővül a portál.

Tantervezés

Két szempontból nagy jelentőségű az App Inventor. Az egyik okozhat egy kis kellemetlenséget az androidos mobilt használóknak, mert több százezer egyszerű program jelenhet meg a most is gagyiban fuldokló Android Market szoftverboltban. A másik hatás pozitív, de ehhez az kell, hogy a Google mindenki előtt megnyissa a fejlesztői portált, amire most be kell jelentkezni, és várni, hogy beengedjenek. Hátha úgy alakul, hogy akinek nincs pénze szoftverre, az nem kalózmásolatot készít, hanem létrehoz magának egy hasonlót.

A programozni tudó felhasználók kiképzésébe viszont az iskoláknak is be kell szállniuk. Nem lehet kihagyni egyetlen évet sem, mert simán lehet, hogy jövőre már százezer brit, amerikai, kínai és indiai iskolás néhány lépéssel előrébb lesz, és majd ők pakolják tele az Android Marketet. A mieink meg legfeljebb a kasszánál tolonghatnak.

A tanévkezdésre készülő középiskolai tanároknak azt tanácsolom, hogy írjanak az App Inventornak, ha mobilprogramozást is akarnak tanítani. És kérdezzék meg a gyártókat, szolgáltatókat, hogy tudják-e készülékkel támogatni a magyar oktatást. Tény, hogy a programok sokkal jobban néznek ki a 140 ezer forintos Samsung Galaxy S hatalmas kijelzőjén, de az előfizetés nélkül harmincezer forintos Vodafone 845-ön is tökéletesen működnek. Az App Inventorhoz tartozik egy emulátor is, amivel a pc-n megnézhető a program, de a diákokat biztosan jobban motiválja, ha valódi készüléken látják a szoftverüket.

DSC 4972

Megírtam életem első szoftverét, és egészen biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó. Már arra is van tervem, hogy a hétéves lányomat miként vonjam be a fejlesztésbe. Majd ő megrajzolja a pónit, én meg adok hozzá kódot, és készítünk magunknak egy interaktív mesét. Azt hiszem ez jobb hightech családi program, mint az Apple App Store agyatlan böngészése.

Telefonba költözik az Xbox

2010. augusztus 17., 13:12 Módosítva: 2010.09.10 13:31
1

Régóta terjed már a pletyka, hogy a Sony egy Android alapú Playstation-telefonon dolgozik, a kölni Gamescom játékkiállítás legnagyobb bejelentése azonban mégsem ez lett mobiljátékos fronton, hanem az, hogy a Microsoft beleépíti az Xboxot a Windows Phone 7 operációs rendszerbe. Pontosabban a mobilos operációs rendszer teljes elérést kap az Xbox Live-hoz, a windowsos telefonokról szabadon kommunikálhatunk a rendszerbe játékkonzolról bejelentkezett ismerőseinkkel.

A Microsoft szóban már régóta szajkózza, hogy mennyire komolyan veszi a mobiltelefont mint játékplatformot (nyilván az iPhone-os játékok sikere nyomán), de most végre konkrétumok is elhangzottak: az operációs rendszer októberre tervezett premierjekor 63 Xbox-játék átirata lesz majd elérhető a telefonra.

A teljes lista itt olvasható, mi most csak szemezgetünk az érdekesebb címek közül. A hardcore játékosokat többek között az Assassins Creed, a Castlevania, a Halo Waypoint és a Splinter Cell Conviction célozza meg, de lesz a telefonon Bejeweled és Frogger is, plusz egy kicsit meglepő módon Guitar Hero, aminek ugyan az a lényege, hogy hangszer formájú kontrollerekkel játsszuk, de biztosan megoldják valahogy az érintőképernyővel is.

A játékok tervezett áráról egyelőre nem esett szó, de valószínűleg az Xbox Live Marketplace rendszerrel lesz összekötve a mobilos operációs rendszer, ahol a bankkártyával megvásárolt Microsoft-pontokért vehetünk játékokat és fizethetünk szolgáltatásokért.

Hangvezérelhető lett az Android

2010. augusztus 13., 14:00 Módosítva: 2010.08.13 14:00

Új eszközzel bővült a Google Android operációs rendszere: mostantól bizonyos feladatokat már hangvezérléssel is végrehajt a program. A „Voice Actions for Android” elnevezésű technológia egyelőre csak angol nyelven működik. A gombnyomással aktiválható hangvezérlés jelenleg a következő parancsokat ismeri fel: üzenetküldés, zenefájl betöltése, telefonhívás, email küldése, egy adott weboldalra navigálás, jegyzetírás, hely-, illetve üzletkeresés, útvonaltervezés, térkép előhívása.

A hangvezérlés bemutatásával egy időben frissítették az androidos keresőwidgetet is, mely helyi kereséskor most már felajánlja pl. az éttermeket, és letölthető a Chrome to Phone alkalmazás is, mely lehetővé teszi, hogy a PC-kről a felhasználó linkeket és egyéb adatokat át tudjon küldeni a telefonjára.

Mindegyik program futtatásához az Android 2.2 (Froyo) szükséges, de a Motorola és a Verizon által kiadott Droid 2-re már előtelepítik a hangvezérlést. Régebbi Androidokra is van hangvezérlés, de a Vlingo nevű alkalmazás nem a Google terméke. Ezt a szoftvert eddig 9,99 dollárért árulták, ám a Google bejelentése után a készítők úgy döntöttek, hogy mostantól ingyenessé teszik.

Az iPhone 4-re jön a Rage

2010. augusztus 13., 13:29 Módosítva: 2010.09.30 10:26
2

Három éve készül az id Software új lövöldözős videojátéka, a Rage, amely a legfrissebb, id Tech 5 nevű grafikus motort használja. John Carmack, a vállalat vezérigazgatója (és nem utolsó sorban a Doom és a Quake legendás fejlesztője) igencsak meglepte QuakeCon konferencia nézőit, amikor egy iPhone 4-en mutatta be az új motor képességeit.

Az okostelefon másodpercenként 60 képkockát jelenített meg, ami a számítógépeken is jónak számít, és a Sony PlayStation 2 meg az első Xbox ennél valamivel gyengébb teljesítményű volt.

John Carmack elmondta, hogy az új technológia nem apróbb képekből építi fel a virtuális teret, hanem nagyméretű textúrákat használ, ezért a mobilos játékok több száz megabájtosak lesznek. Az új grafikus motor nagy teljesítménye az akkut sem kíméli, ezért a játékban lehetőség lesz a számítási teljesítmény felezésére. A 30 fps még elviselhető kompromisszum egy mobilon.

A Rage teljes verziója jövőre jelenik meg a profi játékkonzolokon, és Carmackék úgy tekintenek az iPhone-os verzióra, mint egy olcsó hirdetésre. A fejlesztő azt is elmondta, hogy eredetileg a Nintendo Wii platformra akarták megírni a játék első változatát, de végül az iPhone mellett döntöttek, mert úgy látták, hogy annak sokkal nagyobb a hatása.

Őrült tempóban tör előre az Android

2010. augusztus 13., 11:39 Módosítva: 2010.09.10 10:10
42

Egyetlen év alatt másfélszeresére nőtt az okostelefonok piaca, az év második negyedévében már több mint hatvanmilliót adtak el. A Gartner friss negyedéves jelentése teljes piac szerényebb mértékben, 13,8 százalékkal bővült, világszerte 325,6 millió mobilt adtak el.

 Vállalat  2Q10
darabszám
(ezer)
 2Q10
részesedés
(%)
 2Q09
darabszám
(ezer)
 2Q09
részesedés
(%)
Nokia 111 473,8 34,2 105 413,4 36,8
Samsung 65 328,2 20,1 55 430,1 19,3
LG 29 366,7 9,0 30 497,0 10,7
RIM 11 228,8 3,4 7 678,9 2,7
Sony Ericsson 11 008,5 3,4 13 574,3 4,7
Motorola 9 109,4 2,8 15 947,8 5,6
Apple 8 743,0 2,7 5 434,7 1,9
HTC 5 908,8 1,8 2 471,0 0,9
ZTE 5 545,8 1,7 3 697,9 1,3
G’Five 5 208,6 1,6 NA NA
Mások 62 635,2 19,30 45 977,2 16,1
Összesen  325 556,8  100,0  286 122,3  100,0

Forrás: Gartner

A növekedés annak köszönhető, hogy a mobiltelefonok átlagára csökkent, és a gyártók nagyon sok új modellt mutattak be. Az eladások nagyobb fellendülését csak az alkatrészhiány akadályozta meg, a csúcskategóriás telefonokban használt új technológiákhoz még nem épült ki elég komoly gyártókapacitás. (A HTC például a népszerű Desire telefon lcd-kijelzős verzióját is elkészítette, mert nehéz AMOLED-kijelzőket szerezni.)

Teljesen átalakul az iparág, az ismert nagyok mellett sok kevésbé ismert név is felbukkant. Az 5-5 millió mobilt eladó G'Five és ZTE főleg Ázsiában népszerűek. Ezeket a cégeket csak egy hajszállal előzi meg az itthon is ismert HTC, és a tajvani cég a globális rangsorban közvetlenül az Apple mögött áll.

 Vállalat  2Q10
darab
(ezer)
 2Q10
részesedés
(%)
 2Q09
darab
(ezer)
 2Q09
részesedés
(%)
Symbian 25 386,8 41,2 20 880,8 51,0
RIM 11 228,8 18,2 7 782,2 19,0
Android 10 606,1 17,2 755,9 1,8
iOS 8 743,0 14,2 5 325,0 13,0
Windows Mobile 3 096,4 5,0 3 829,7 9,3
Linux 1 503,1 2,4 1 901,1 4,6
Egyéb 1 084,8 1,8 497,1 1,2
 Összesen  61 649,1  100,0  40 971,8  100,0

Forrás: Gartner

Az év egyik győztese a Blackberry mobilokat gyártó Research in Motion (RIM), hiszen a Sony Ericsson és a Motorola megelőzésével a világpiac negyedik helyét tudta megszerezni. A cégnek erősítenie kell a mobilok szórakoztató funkcióját, hogy a felkeltse a fogyasztók érdeklődését, és ne csak a vállalati felhasználók körében legyen népszerű.

Elektromos báránycsorda

Az okostelefonok piacán 2009 második negyedévében még nevetséges 1,8 százalékos részesedése volt az Androidnak, most viszont 17,2 százalék, azaz majdnem tízszeres volt a növekedés. Simán megelőzte az Apple iOS operációs rendszerét, amely csak nagyon szerény 1,2 százalékpontos bővülésre volt képes. Ebben szerepe volt annak is, hogy az iPhone 4 érkezésére készülő Apple visszafogta az előző modell eladásait.

Az Android széleskörű támogatottsága miatt nem valószínű, hogy az Apple lenyomja riválisát, ugyanakkor egészen biztos, hogy az Android a következő negyedévben már a RIM-et megelőzi.

Android 3.0 lesz a PlayStation-mobilon

2010. augusztus 12., 16:50 Módosítva: 2010.08.13 10:59

Márciusban már felröppent a hír, hogy a Sony Ericsson okostelefonra ülteti át a hordozható játékplatformját, és most újabb részletek jelentek meg a cég terveiről. Bár a Sony Ericsson még egy Andoid 2.0-ás mobilt sem mutatott be (a piacra dobott okostelefonjainak szoftverfrissítésére is nagyon várnak a júzerek), a legfrissebb hírek szerint nemsokára egy 3.0-ás eszközzel rukkol elő.

A hardver tervezésekor a játékrajongókra gondoltak. A kijelző mögül kell kicsúsztatni az irányítógombokat, mint a PSP Go konzolnál, tehát ahol a mobilokon qwerty gombkészlet van, ott ehelyett a PlayStation szabványos gombjai lesznek. Az irányítást egy hosszú érintésérzékeny felület is segíti.

A Sony Ericsson még nem erősítette meg a hírt, és csak találgatások vannak a hardverről. Az Engadget szerint 9-10 centiméter lesz a kijelző képátlója, 5 megapixeles lesz a kamerája, és valószínűleg ugyanolyan 1 GHz-es processzor hajtja, mint a HTC Desire-t.

Külön szoftverboltot kapnak a játékok, amelyek eleinte csak ezen a mobilon futnak. Később elképzelhető, hogy más androidos mobilon is elérhetővé válnak, de csak akkor, ha azokon is hasonló lesz a gombok elrendezése. A hardvernek erősnek is kell lennie, mert a játékok ugyanolyan minőségűek lesznek, mint a PSP konzolon.

Az Engedget szerint idén októberben bemutatkozhat a mobil, de ezzel kapcsolatban érdemes megvárni a hivatalos bejelentést.

Biztosítási ügynök lett a T-Mobile

2010. augusztus 10., 14:27 Módosítva: 2011.05.23 11:38
7

Biztosítókkal szövetkezve bővíti szolgáltatási kínálatát a T-Mobile. Az ACE Group segítségével indítja el a készülékbiztosítást, amely csak a nála vásárolt eszközökre érvényes. Két díjcsomag van, az olcsóbb havi 500 forint, és csak a sérülésekre nyújt biztosítást, a drágább 800 forint, és a lopáskárt is fedezi.

Az egyéni és családi csomagban árult utasbiztosítást - amely az Union Biztosító terméke - sms-ben lehet megrendelni.  A napidíj 500 és 1200 forint körüli összeg, a biztosítást fix időre szól, ami később nem módosítható. A kockázatviselés a baleset- és életbiztosítás, valamint poggyászkár mellett kiterjed az átlagosak tekinthető sportokra, így például a síelésre és a búvárkodásra is.

Az utasbiztosításban azért lát nagy fantáziát a vállalat, mert a statisztikák szerint a külföldre utazó magyarok részben azért nem kötnek ilyet, mert elfelejtik. Egy, a határátlépéskor kapott figyelmeztető sms azonban emlékezteti majd az utasokat biztonságuk fontosságára.

Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utasbiztosításból tízezret, készülékbiztosításból húszezret szeretnének kötni egy év alatt.

Flash telepíthető az iPhone 4-re

2010. augusztus 9., 15:08 Módosítva: 2010.10.08 10:05
9

Nagyon fanatikus felhasználók már felszenvedhetik az Adobe Flash lejátszót a csilivili telefonjukra. Ehhez először fel kell törniük a készüléket, hiszen az Apple továbbra sem támogatja a videók és webes játékok megjelenítését segítő technológiát.

A hekkelős telepítési módszer persze nagyon távol áll az App Store kényelmétől. A felhasználónak többször újra kell indítania az iPhone-t, kézzel kell mappákat létrehoznia, telepítőfájlokat másolnia.

Ha minden jól ment, akkor a lejátszó még mindig kellemetlen helyzetbe hozhatja a felhasználót androidos júzerek társaságában. Az Android legfrissebb verzióján ugyanis simán futnak a Flash-alapú tartalmak, ezzel szemben a hekkelt változat - amit fejlesztője Frash néven publikált - még a YouTube videókat sem tudja lejátszani. A reklámok persze megjelennek a böngészőben.

Kétszázezer androidos mobil naponta

2010. augusztus 5., 16:54 Módosítva: 2010.08.13 10:59

Nem is olyan rég jelent meg az a hír, hogy naponta 160 ezer androidos mobilt aktiválnak, de kevesebb mint két hónap alatt sikerült negyedével növelni az eladásokat: jelenleg már 200 ezer androidos mobilt kapcsolnak be minden nap.  A Google vezetője, Eric Schmidt a Reutersnek elmondta, hogy a növekedés alapján egészen elképesztő sikernek lehet nevezni a platformot.

Az UnWired View munkatársa, Vlad Bobleanta szerint az Androidnak ezek után megvan minden esélye arra, hogy az amerikai piacon átvegye az első helyet a piacvezető Blackberrytől a mobil operációs rendszerek piacán.

Sőt, ha az Android még ötven százalékkal nő, eléri a Symbian 300 ezres napi eredményét. Persze 200-ról 300 ezerre nőni sokkal nagyobb feladat, mint 30-ról 60 ezerre, de ezek után már nem tűnik lehetetlennek – mondta el az elemző.

Bobleanta szerint biztató, hogy az Android csak most kapcsol rá olyan készülékekkel, mint a Motorola Droid 2, a Samsung Galaxy S vagy a Desire Z, Desire HD, ráadásul a közelmúltban megjelent a közép- és alsó kategóriában is, a növekedés tehát szinte garantált.

Új mobillal támad a Blackberry

2010. augusztus 4., 15:50 Módosítva: 2010.09.28 10:19
30

Az utóbbi hónapok főleg az Androidról és az iPhone-ról szólnak, pedig a magas bevételt hozó üzleti felhasználók még mindig előnyben részesítik a RIM telefonját, ami egyébként továbbra is a legnépszerűbb okosmobil az Egyesült Államokban.

Csökkenő lelkesedés

A trendek azonban egyértelműek: az Apple egyetlen készülékkel, az Android pedig egész pályás letámadással esett neki a Blackberry piacának, és a riválisok meg is közelítették eladásaikban a RIM-et. Még rosszabb hír, hogy egy felmérés szerint az iPhone-tulajdonosok szinte kivétel nélkül iPhone-t vesznek legközelebb, az androidosok kétharmada hűséges platformjához, a Blackberry-felhasználók fele viszont szívesen váltana a két rivális rendszerre.

A szakértők ugyanakkor csalódottak, szerintük ennyi újítással kevés lesz új vásárlókat szerezni az erős mezőnyben. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a Torch legfeljebb arra lehet elég, hogy a Blackberrynél tartsa a bizonytalankodó vásárlókat – persze piacvezetőként ez sem kevés.

bbrrytrch.PNG

A készülék augusztus 12-től vásárolható meg az Egyesült Államokban 199 dollárért két éves hűségnyilatkozat mellett – éppen annyiért és ugyanattól a szolgáltatótól, mint az iPhone 4. A visszafogott reakciók miatt négy százalékot estek a vállalat papírjainak az értékei a tőzsdén.

Napi húsz percet netezünk okostelefonon

2010. augusztus 3., 13:56 Módosítva: 2010.08.17 10:51
8

A vásárlók egyre gyakrabban választanak okosmobilt, amit sokszor netezésre használnak. A változások az adatforgalom erőteljes növekedésén és az értékesített okostelefonok növekvő számán is jól nyomon követhetők. A T-Mobile, hogy jobban megértse a piaci igényeket, reprezentatív felmérésben részletesebben is feltérképezte az okostelefonok használatát.

Ebből kiderült, hogy az okostelefonok sokkal inkább szolgálják a személyes kapcsolattartást és a szórakozást, mint a munkát vagy üzleti teendőket. Az okostelefonokat ugyanis a megkérdezettek háromnegyede magáncélra használja, csak negyedük koncentrál az üzleti feladatokra.

Ajánlják

A felmérés alapján elmondható, hogy az okostelefonnal rendelkező ügyfelek körében erőteljes a telefonhoz való kötődés és intenzív annak használata. Az összes megkérdezett 61 százaléka már ajánlotta készülékét másoknak, az iPhone-osok körében ez az arány az átlagosnál is magasabb, 74 százalékos.

Az okostelefonok tulajdonosai jóval többet neteznek mobiljukon, körükben szinte mindenki használ valamilyen más eszközt is a net elérésére. A mobilon internetezők 31 százaléka asztali számítógépen, 29 százaléka hordozható számítógépen, míg 40 szézalékuk mindkét módon eléri az internetet a telefonos hozzáférésen túl.

Az internetelérésen belül egyre nagyobb a mobilos böngészés részesedése. Az okostelefonnal rendelkezők naponta átlagosan húsz percet töltenek telefonos netezéssel, az iPhone-al rendelkezők körében pedig ez az érték eléri a 31 percet. A legtöbben alkalmazásokat, azon belül játékokat töltenek le készülékükre. Az iPhone használók 96 százaléka tölt le alkalmazásokat.

Kapcsolattartás

Az okostelefonokat használók körében intenzív az emailhasználat is. A naponta elküldött emailek számában a céges ügyfelek járnak élen (átlagosan kilenc-tíz levél), de az egyéni ügyfelek is rendszeresen használják mobiljuknak ezt a funkcióját (naponta ötször-hatszor). A csúcsot a céges iPhone-ok tartják napi 10-11 elküldött emaillel.

Az összes megkérdezett 69 százaléka szinkronizálja készülékét számítógéppel, az iPhone használók esetén ez az arány lényegesen magasabb, 86 százalékos.

A teljes minta 908 főből állt, negyven százalékuk nő, hatvan százalékuk férfi volt, az adatgyűjtést telefonos megkereséssel végezték.

Jó negyedéve volt az Androidnak

2010. augusztus 3., 11:37 Módosítva: 2010.08.03 13:37

A Nielsen legújabb jelentéséből minden fontos adatot megtudhatunk az amerikai mobilpiacról. Kiderült például, hogy a fogalomban lévő készülékek 25 százaléka okostelefon, ami jelentős növekedés az elmúlt év azonos időszakának 16 százalékos arányáról. Fontos, hogy ez nem az eladott, hanem a használt készülékek arányát mutatja, a hangsúly tehát folyamatosan eltolódik az egyszerűbb telefonokról az okostelefonok felé.

kep1.png

Jelentős átrendeződés volt tapasztalható a mobilplatformok csatájában is. Bár a Blackberry OS továbbra is a legnépszerűbb operációs rendszer, szerepe folyamatosan csökken: egy éve még 45 százalékon állt, míg mostanra 33 százalékig zuhant vissza. A második helyre feljött az Android, ami tavaly még csak két-három százalék körül járt, míg az utolsó negyedévben az eladott készülékeknek már a 27 százaléka használta a Google operációs rendszerét.

A korábban második helyezett iPhone visszacsúszott a harmadik helyre, igaz, ennek a készüléknek a mozgása kiszámítható: mivel az Apple minden évben csak egyetlen modellt mutat be valamikor az év közepén, a forgalom rendszerint nyártól év végéig nő, aztán süllyedni kezd, a most vizsgált negyedév tehát az iPhone szempontjából a leggyengébbnek mondható.

kep2.png

Ettől függetlenül jól látható, hogy a Blackberry és az Apple is komoly konkurenciát kapott, az Android ugyanis a trendeket vizsgálva valószínűleg megelőzi mindkét konkurensét középtávon.

A forgalomban lévő készülékeket figyelembe véve azonban még csak a negyedik helyen tart a Google, kevéssel lemaradva a Windows Mobile mögött. Az iPhone a második, az első stabilan a RIM.

kep3.png

A jövő azonban bizonyára trónfosztást hoz. A három fő platform valamelyikét használó tulajdonosokat megkérdezve ugyanis kiderült, hogy jelentős átalakulás várható, ha a váltási hajlandóságot nézzük. Az androidosok harmada cserélne platformot, az iPhone-osoknál ez a mutató csak 11 százalékos, míg a Blackberry-nél 58 százalékos.

kep4.png

Jól látható tehát, hogy az Apple bázisa bombabiztos, az Android is elég népszerű felhasználói körében, a Blackberry vásárlóit azonban a másik két platform olyan erősen csábítja, hogy az komoly figyelmeztetést jelent a gyártónak, a RIM-nek.

Szeptemberben jön a Samsung táblagépe

2010. augusztus 2., 08:49 Módosítva: 2010.08.13 09:25

A kütyün Android operációs rendszer fut, valószínűleg az 2.2-es verzió, mert a hasonló eszközökre szánt Android 3.0 megjelenése csak 2010 októbere után várható.

Forrás: GSMArena.com
Forrás: GSMArena.com

Már tudni lehet, hogy 7 hüvelykes lesz a táblagép kijelzője, de a hardver többi részéről még csak találgatások jelentek meg. A legtöbb feltételezett információt a GSM Arena kütyüportál gyűjtötte össze, ez alapján a processzor 1,2 gigahertzes Samsung Hummingbird Cortex A8 lesz, és az áramellátásról egy szokatlanul nagy, 4000 milliamperórás akku gondoskodik.

Korábbi Samsung okostelefonok, például a Galaxy S alapján sejthető, hogy a táblagép is alkalmas lesz DivX formátumú filmek lejátszására. Ezen kívül lesz benne wifi, gps és mobilnet, dokumentumszerkesztő, YouTube, Google Maps, Flash és digitális fényképező.

Szupertelefon lett a Nexus One

2010. július 30., 00:21 Módosítva: 2010.07.30 16:20
38

Verzióváltás után az ember mindent rögtön szebbnek és jobbnak lát, gyorsabban nyílnak meg programok, jobb a felhasználói élmény. Szerencsére nem kell pusztán a megérzéseinkre támaszkodni, mert a teljesítménymérő szoftverek pontosan megmutatják a változást. A CaffeineMark nevű ingyenes program és a SunSpider futtatásával teszteltük a Nexust.

Az összehasonlítási alapot egy rakás Android 2.1-es mobil adja. Ez az operációs rendszer legutóbbi verziója, a legtöbb új mobilra ezt telepítik fel a gyártók. A CaffeineMark mérésein a 2.1-es Nexus One és a HTC Desire nevű ikertestvére is 1000-1150 közötti összpontszámot szerzett. Sokkal jobban teljesített a Samsung Galaxy S (1800 pont), ami azért meglepő, mert mindhárom mobilban 1 gigahertzes processzor van. Ugyanakkor rosszabbul jött ki a tesztből a Red Bull RBM2 nevű mobil, ami alig több mint 500 pontot szerzett.

Sajnos az Android  2.2-es rendszert most még csak egyetlen mobilra, a Nexusra tudtam feltelepíteni. Pontosabban nem kellett telepíteni, mert a bekapcsolt automatikus frissítésnek hála jött az magától is. Néhány újraindítás után készen állt a Nexus a nagy próbára. Az eredmény olyan megdöbbentő volt, hogy egészen nyugodtan kijelenthetem: Ha egy gyártó késlekedik a 2.2 bevezetésével, a vevői nagy eséllyel szívből gyűlölni fogják. Az Android 2.2 ugyanazon a Nexuson 4600-5600 közötti pontszámokat hozott. Ez legalább négyszeres különbség az első, 2.1-es méréshez képest.

Látványos különbséget mutatott a JavaScript-teljesítményt mérő SunSpider teszt is, ami a böngészőben futó programok sebességéről árulkodik. Az Android 2.2-es Nexus One 5,3 másodperc alatt végzett, az Android 2.1-es HTC Desire 12, a Samsung Galaxy S viszont 15 másodpercig vacakolt. (Ez a teszt a Red Bull mobilján valamiért nem futott le rendesen.)

Bitszóró

Látványosabb újítások is megjelentek az Android 2.2-ben, például wifi hotspotként is lehet használni a Nexust. Ez jól jöhet azoknak, akik beépített modem nélküli netbookot vagy iPadet vettek, mert wifin rácsatlakozhatnak a Nexusra, és így használhatják a mobilinternetet. A zsebhotspot lehet teljesen nyitott, ha azt szeretnénk, hogy még a szomszédok is a telefonszámlánk terhére netezzenek, és lehet használni jelszóval védett WPA2/PSK titkosítást is.

A wifis megosztás azonban duplán terheli a mobil akkuját, hiszen egyszerre két irányban kell szórni a rádiós jeleket. Így néhány óra alatt lemeríthető a Nexus. Laptop használatakor érdemes vezetéken kapcsolódni a mobilra. Ezt ugyanolyan ügyesen oldotta meg a Google, mint ahogyan az Apple. A számítógépre nem kell klienst telepíteni, nem kell vacakolni a beállításokkal (amit mindegyik operációs rendszerben a betárcsázós modem nevű ősrégi technológia kezelésére hangoltak rá). Egyszerűen rádugja az ember a mobilját a gép egyik szabad usb portjára, és a számítógép azonnal rácsatlakozik a netre. Külön öröm, hogy Linuxon és Windowson is működik.

The F word

Néhányan felhasználónál az Apple azzal meszelte el magát, hogy nem támogatja az Adobe Flash formátumot. Ezeket az embereket tárt karokkal várja a Google, ami volt olyan jó fej, hogy az Androidon lehetővé tette a Flash telepítését. Az Adobe sem késlekedett sokat, a Flash Player 10.1 Beta 3 verziója ingyen letölthető az Android Market szoftverboltból. Telepítése után a böngészőben megjelennek Flashben megírt tartalmak, például a webes videolejátszók és az online játékok. Meg a reklámok.

Így teljes a web, pont olyan érzés, mintha a számítógépünk előtt ülnénk. Vagy mégsem? A tartalomgyártók – legyen szó akár reklámokról, videolejátszókról vagy játékokról, vagyis gyakorlatilag mindenről, amit Flashben valaha megírtak – egyáltalán nem érdeklődnek a mobilok iránt. Nyugodtan hátradőltek, és látványosan leszarják az egészet.

Az egyik népszerű játékportál, a Kongregate például készített egy mobilos weboldalt, azaz kis kijelzőre optimalizálta a menüit. Csakhogy teljesen nevetségessé teszi magát azzal, hogy egy játék kezdőoldalán az egér és a shift gomb használatáról ír tanácsokat. Azt is elfelejti közölni, hogy az általunk próbált játék – ami egyébként minden egyes betöltésével hat megabájtos forgalmat generál a szolgáltató hálózatán –teljesen használhatatlan a mobilon. Első lépésben ugyanis be kellene írni a felhasználónevet, de a mobil nem érzékeli, hogy szöveget kellene bevinni, és a virtuális billentyűk kényszerített megnyitása (menü gombot hosszan lenyomva tartva) nem segít, a bepötyögött betűket nem érzékeli a játék. Nem lehet továbblépni, a letöltött hat megabájt megy a kukába.

Néhány egyszerűbb játék fut, de általában nem teljes képernyőn, ami pont olyan élmény, mint ha 4:3-as tévéadást néznénk nagyítás nélkül a 16:9-es plazmatévén. Ha megy a játék és mobilra optimalizálták, akkor is minden alkalommal le kell tölteni. Ha minden nap csak egyszer játszunk, akkor is simán összejön havi 50-180 megabájt adatforgalom.

A Nexus One még mindig kiváló okostelefon, és egy másik tesztünkből kiderült, hogy az újabb iPhone 4-et is simán megszorongatja. A Flash támogatását viszont legfeljebb egy szép gesztusként tudom értékelni, és ezen csak a webes tartalomgyártók tudnak változtatni; mindegyik programot újra kell tervezni, hogy kompatibilis legyen az érintőkijelzővel, a reklámokat át kell méretezni, hogy látható legyen rajtuk a szöveg.

A fejlesztőknek gyorsan lépniük kell, hogy a felhasználók ne csalódjanak. Csak az nem világos, hogy a mobilgyártók mivel tudják motiválni a tartalomfejlesztőket (a mobilra optimalizált weboldalak a nyugathoz képest legalább hároméves késéssel jelentek meg Magyarországon). Szerencsére Flash nélkül sem áll meg az élet, a júzerek több tízezer szoftverből választhatják ki a legjobbakat.

(A Nexus One-t a Speedshop.hu adta kölcsön.)

Adatlopó program terjed Androidon

2010. július 29., 15:09 Módosítva: 2010.08.02 17:54
14

Nagy kockázatot jelentenek a látszólag ártalmatlan szoftverek, amelyek a felhasználó tudta nélkül személyes adatokat lopnak a mobilokról. Egyre többen használnak okostelefont, de védekezés fontossága még nem épült be a köztudatba, mint a számítógépek esetében.

"Még az eredetileg ártalmatlan programokat is lehet úgy módosítani, hogy valamilyen kárt okozzanak, ezért a felhasználóknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy mit telepítenek" – mondta a vírusról Kevin MaHaffrey, a Lookout műszaki igazgatója a MobileBeatnek.

Figyelemelterelés

A kártékony program a Jackeey Wallpaper néven elérhető több tucat különféle háttérképgyűjteményben van elrejtve. Ezek mind elérhetők az Android Marketen, ahonnan a felhasználók szoftvereket tölthetnek le. A program szinte minden adatot begyűjt: böngészési előzményeket, szöveges üzeneteket, a telefonban lévő SIM-kártya számát, az előfizető azonosítóját, a hangposta jelszavát.

A vírus minden adatot elküld a www.imnet.us címre, amelynek a tulajdonosa sencseni, vagyis az adatok célpontja Kína. A programot a Lookout becslése szerint 1,1-4,6 millióan tölthették le, ennél pontosabb adatok nincsenek. A telefon mindössze arra figyelmezteti a felhasználót telepítésekor, hogy a program hozzáférést kér a "phone info" adatokhoz. Amiből a felhasználó egészen biztosan nem jön rá, hogy lenyúlják az adatait.

A Lookout egy nagyobb kezdeményezés, az App Genome Project keretében talált rá a káros programra. Több mint százezer Android és iPhone alkalmazás viselkedését figyelték meg, és rájöttek, hogy viszonylag sok program hozzáfér személyes adatokhoz. Természetesen nem mindig káros hozzáférést biztosítani, a személyes adatokra a reklámiparnak is szüksége van, hogy célzott hirdetéseket tudjon megjeleníteni a mobilon.

Egy veszélyesebb problémára is rámutattak a Lookout kutatói. Sok programban találtak idegen kódrészletet, a fejlesztők ugyanis szívesen használnak más által előre megírt modulokat. Ez akkor jelent problémát, ha a fejlesztő nem nézi át az idegen kódot, és fogalma sincs, hogy az miként működik.

Híveinek kedveskedik a Nokia

2010. július 29., 13:03 Módosítva: 2010.07.29 18:05
16

Nincs antennaprobléma - mondta rögtön a bemutató kezdetén Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója, kimondatlanul is utalva az iPhone 4 körül kipattant botrányra, amelyben az Apple csúnyán befeketítette riválisait (vagy legalábbis ezzel próbálkozott). A bemutatóra hozott N8-ak színes védőtokba voltak csomagolva, ami azért hasznos, mert így mobilvideózás közben nehezebben csúszik ki a kézből.

Az nem is lehet kérdés, hogy a leendő N8-júzerek akarnak-e majd videózni, hiszen a beépített kamera 12 megapixeles fotókat és 720p felbontású videókat készít. Nincs szükség profi stúdióra (mint az iPhone képességeinek bizonygatásához), a Nokia Magyarország munkatársai gyermeiket, nyaralásukat mutatták be kiváló minőségű felvételeken.

A multimédiás tartalmak elkészítése mellett a lejátszásban is remekel a Nokia N8. Van rajta hdmi-kimenet, amivel 720p felbontásban lejátszhatók a tartalmak a méteres lcd-tévén. A sajtóbemutatón lejátszottak egy részletet a Tron című mozifilmből, a hd minőségű videó gyönyörűen nézett ki a tévén. A Dolby tesztvideója azt is bizonyította, hogy a mobilból 5.1 térhatású hangok jönnek ki. Az N8 kezeli a bluetooth billentyűzeteket, tehát a tévére kötött mobil a kanapéról távirányítható. Sőt. a mobilra usb memória is ráköthető, és arról is le lehet játszani filmeket.

Kicsit más

A mobilon már az új Symbian^3 operációs rendszer fut, ami nagyon hasonlít a korábbi verziókra. A menü ugyanolyan, mint a régi Nokiákon, egy kicsit átláthatóbbnak tűnt a rendszer. A főmenüben megjelenő widgetek is ugyanolyanok, mint amilyeneket az N97-re lehet letölteni. Apró változás, hogy három lapból áll a fő kijelző, tehát több widget elfér.

Facebook és Twitter is van a rendszerben, és a barátok státuszfrissítéseit egy központi felületen lehet nyomon követni, és ugyanitt lehet lájkolni a megjegyzéseiket. A zenelejátszót annyiban frissítették, hogy a borítók képét nézegetve is lehet böngészni az albumok között.

Az érintőkijelző sokkal jobb, mint bármelyik másik Nokián. A böngészőben és a navigációs szoftverben is működik a többujjas vezérlés, az ujjak széthúzásával lehet nagyítani a szöveget. Jó lenne, ha a kinagyított szöveget az N8 is újrarendezné, mint az Android böngészője, mert akkor olvasás közben nem kellene folyton oldalra lapozni, hogy elolvassuk a mondatok végét.

Trónfosztás

A Nokiának modernizálnia kell a termékeit, mert az Apple és a Google elhúztak mellette, de a várt forradalmi újítást nem az N8 valósítja meg. Első benyomásom az, hogy a Nokia a feltuningolt rendszerrel csak a Symbianból próbálja kihozni a maximumot. Kigyomlálta a legzavaróbb hibákat, például a böngésző nem kérdez rá az elindítása után, hogy tényleg böngészni akarunk-e.

A Symbian^3 láthatóan a Nokia rajongóinak készült, és az N8 elég lehet arra, hogy ne rohanjanak rögtön az Apple vagy a Google karjaiba. Ahhoz viszont kevés lehet, hogy Nokiára váltsanak azok a júzerek, akiknek a zsebében már iPhone vagy valamilyen androidos okostelefon lapul.

A várt forradalmi újítások valószínűleg a MeeGo nevű új operációs rendszerben jelennek meg, ami netbookon és táblagépen is fut majd. A bemutatkozására azonban még várni kell – nem tudni meddig, de a MeeGo még idén megjelenik.

Hajlott kijelző az LG mobilján

2010. július 27., 12:06 Módosítva: 2010.07.27 12:06

Sokkal könnyebb becsajozni egy extravagáns kinézetű mobillal, mint azzal a dumával, hogy az androidos okostelefon 1 gigahertzes cpu-ja a Quake 3 portolt változatában 23,5 fps-sel rajzolja ki a poligonokat az AMOLED kijelzőre. Éppen ezért álmodták meg az LG Exo nevű mobilt, ami ugyanazt tudja, mint a többi okostelefon, csak még jól is néz ki.

exo01

A hajlított kijelző kevésbé sérülékeny, az LG Exo simán az aszfaltra ugorhat, a hajlított kijelző nem fog megkarcolódni.

Egyetlen komoly hibája van az LG-mobilnak: az egész csak egy terv, amit Benjamin Lotte rajzolt meg. Vagyis a mobillal csajozóknak bilibe lóg a kezük, és továbbra is a szürke geekek állnak nyerésre.

exo02
exo03

Szabadon feltörhető az iPhone

2010. július 26., 23:42 Módosítva: 2012.01.26 06:59
48

Egy törvénymódosításnak hála az Apple iPhone tulajdonosai mostantól nyugodtan feltörhetik az okostelefonjukat. A jailbreak néven ismert rendszertörés alkalmazása után olyan szoftvereket is feltelepíthetnek, amelyek nem érhetők el az Apple hivatalos szoftverboltjában.

Az Apple korábban a szerzőijogi törvényre (Digital Millenium Copyright Act) hivatkozva tiltotta az iPhone törését, ebben ugyanis az állt, hogy a júzerek nem kerülhetik meg a gyártók által kitalált korlátozásokat. Ez sok embert zavart, mert az Apple nem enged be akármilyen programot az App Store nevű szoftverboltba, azaz korlátozta a felhasználók lehetőségeit.

Nem csak az iPhone lett szabadabb rendszer. Az Egyesült Államokban a használt mobilok törése is legálissá vált, így azok felhasználói nyugodtan szolgáltatót válthatnak.

Videojátékot csak azok törhetnek fel, akik biztonsági hibákat keresnek bennük, míg a dvd-ket oktatási célból lehet megszabadítani a másolásvédelemtől.

Taníthatna nyelvet is a tévé

2010. július 26., 21:51 Módosítva: 2010.08.10 14:22
23

Legutóbbi beszélgetésünkön azt mondta, szeretné, ha a Magyar Telekom ritkábban szerepelne a Tékozló Homár fogyasztóvédelmi blogban. Azóta kevesebb lett a panasz?

Erős állítás lenne azt mondani, hogy megszűntek a panaszok, de sikerült kicsit javítanunk a folymatokon. Az igazi megoldás még kicsit várat magára, mert a Magyar Telekomnál most éppen egy erre irányuló nagy projekt közepén vagyunk.

Ez a számlázási rendszer cseréje?

Igen, nagy erőkkel folyik az ügyfélkapcsolati és számlázási rendszer egységesítése. Még mindig több mint egy tucat különböző rendszert használunk, de elkezdtük az integrációt, és már most is simábban zajlanak a folyamatok, mint egy évvel ezelőtt.  Az igazi megoldás 2011-re készül el, és  mindegyik üzletágunkban jelentősen felgyorsítja és feljavítja az ügyintézést. Új termékek bevezetését is könnyebben meg lehet majd valósítani.

05

Ilyen újítás például az energiapiacra való belépés? Ezeknél a szolgáltatásoknál is kulcsfontosságú, hogy gördülékenyen működjön a számlázás.

Ha egyszerűsítjük a munkakörnyezetet, akkor az energiapiacon is lehetővé válik az ügyfélbarát kiszolgálás. Itt az igazi áttörést azonban az intelligens mérőórák (smart metering) bevezetése jelentené, de nemcsak a mérőórának kell okosabbnak lenniük, hanem a háttérben futó rendszereknek is. Előnyt jelent ezen a piacon, hogy a távközlésben használt rendszereink kezelni tudják a csúcsidős és a csúcsidőn kívüli tarifákat is.

Hol tart most az energiaszolgáltatási projekt?

Még nem vagyunk túl az első számlázási cikluson, és ki kell dolgozni a részleteket az áram- és gázbeszállítókkal együtt. Ebben a korai szakaszban még nem lehet megítélni a projektet, ám az első jelek biztatók. Még mindig csak öt körzetben szolgáltatunk áramot és gázt, és tervezünk ugyan bővítést, de a növekedés nem robbanásszerű, hanem fokozatos lesz.

A távközlési piacon viszont mintha nagyobb lendülettel törne előre a Magyar Telekom, nemrég például felvásárolt egy kábeltévés szolgáltatót. Elindult egy nagyobb felvásárlási hullám?

Nem titok, hogy egyik célkitűzésünk a piac konszolidálása, hiszen a kábeltévés szolgáltatók 40 százaléka még mindig kisebb vállalat, amelynek korlátozottak a fejlesztési lehetőségei. A kábelszolgáltatók is értik ezt, és nyitottabbak a felvásárlásokra, hiszen mi a kábelhálózaton is egyre több dolgot tudunk megvalósítani.

Például elindították a kábeltévés IPTV-t.

Világszerte az elsők közt vagyunk a technológia bevezetésében, és az a szolgáltató lesz vonzó, amelyik csatlakozik a nagyokhoz, és új szolgáltatásokat tud nyújtani, például IPTV-t és online videotékát.

06

A kábelcégek felvásárlása a Magyar Telekom menekülési útvonala, hogy ne kelljen költséges optikai hozzáféréseket kiépítenie?

A jelenlegi igényeket a kábelhálózat nagyon jól kiszolgálja, de a jövő az optikáé. A legtöbben még mindig böngésznek a neten, de a jövőben olyan videós, multimédiás alkalmazások jelennek meg a tévéken, amelyekhez letöltési és feltöltési irányban is nagy sávszélesség kell. Az IPTV a szórakoztatás mellett komolyabb dolgokra is jó, interaktív tanfolyamokat is lehet rajta közvetíteni. Vannak ezzel kapcsolatban ötleteink, lehet a tévében nyelvoktatás, különféle tréningek, és a felhasználók nemcsak videókat nézhetnének, hanem adatlapokat és kérdőíveket is kitölthetnének.

Mennyire aktiválta a nézőket a T-Home IPTV interaktív felülete, amit a futball-világbajnokságra készítettek el? Sokan használták?

Kevesen, de a fejlesztések elején vagyunk. Azért indítottuk el tavaly ősszel az Ozone és LifeNetwork tévécsatornákat, hogy tesztelni tudjuk az interaktív funkciókat, és azóta rengeteg ismeretet és tapasztalatot szereztünk. Az interaktív tévézés nem igényel bonyolult  technológiát, úgyhogy én arra számítok, hogy egy-két éven belül nagyon izgalmas újítások jelennek meg ezen a téren.

A Magyar Telekom háromkijelzős vállalatként definiálja magát, de az ügyfelek mennyire háromkijelzősek? Sokan használják az internetet, a mobilt és a tévét is?

Vannak olyan technológiák, amelyek serkentik a használatot. Most az a trend, hogy a pc-re kialakított nagy szoftverek helyett inkább kisebb, speciális igényekre kifejlesztett alkalmazásokat használnak az emberek. Az iPhone-nal az Apple megmutatta, hogyan kell ezt megcsinálni, és ezek az alkalmazások más gyártók mobiljain is megjelentek, például az Androidon. A következő lépés szerintem az lesz, hogy ezek a widgetek a tévéket is meghódítják. Nekünk az a legfontosabb, hogy ugyanazok az eszközöket mindhárom képernyőn megtalálja az ügyfél, és ne kelljen neki barkácsolnia. Ez nagyon megkönnyíti és vonzóvá teszi a három képernyő használatát. Emellett a felhasználói élmény nagyon függ attól, hogy a hálózat rugalmasan kezelje az eszközöket. Például ha nincs wifi, akkor azonnal átváltson 3G-re, vagy ha túl nagy a fájl mérete, akkor automatikusan gyorsítótárba kerüljön az adat.

01

Megjelent közben a negyedik kijelző is az Apple iPaddel. A Deutsche Telekom készíttet magának tabletet? Hosszú ideje vannak saját márkanéven piacra dobott okostelefonjai, van saját androidos mobilja is.

Voltak időszakok, amikor a DT saját maga gyártatott ilyen kütyüket, mert serkenteni kellett a hardverek oldalán a hálózat használatát. Most nem érzünk ilyen hiányosságot, mert tucatnyi cég fejleszt ilyen eszközöket.

Ezek a kütyük mennyire terhelik a hálózatot? Nem lesz szükség a 900 MHz-es 3G vagy az LTE, azaz a 4G használatára?

Ezek a kütyük képezik az LTE üzleti alapját, tehát a szolgáltatóknak és az ügyfeleknek is nagy szükségük lesz az újabb frekvenciákra és az extra gyors sebességet biztosító sávszélességre. A 3G-mobilhálózat egyik gyerekbetegsége az volt, hogy hamarabb készült el a hálózat, mint a készülékek, de úgy látom, az LTE-vel más lesz a helyzet. Az LTE-hálózatok megjelenése előtt nagyon sok olyan eszköz lesz, amelyek támogatják az új technológiát.

A kormány is látja az LTE és 900 MHz iránti igényt?

A gyors döntésnél sokkal fontosabb, hogy a magyar kormányzat és a hatóságok inkább jól kezeljék a frekvenciahelyzetet, mert például a hálózati infrastruktúra beszerzésére úgyis időt kell szánni. Szeretnénk gyorsan menni, de nem szabad kapkodni. Úgy látjuk, hogy a kormány nyitott ebben a kérdésben.