Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Komolyabb vízátfolyás keletkezett az első árvízvédelmi vonalon Almásfüzitő és Dunaalmás között, a Duna vize lakatlan területre zúdul. A 10-es út mentén futó Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltését napok óta áztatja a Duna. Ma délelőtt 10 óra környékén a töltés egy része alámosta a víz, amin átfolyik a megáradt Duna vize. A védekezési munkálatok a második védelmi vonalon folynak - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke délben. Orbán Viktor kormányfő a helyszínen tartózkodik. A katasztrófavédelem és a honvédség nagyobb erőket és újabb eszközöket csoportosított át az érintett területre. Lánctalpasokat és helikoptereket küldenek.

    Mint arról a héten beszámoltunk, az almásfüzitői vörösiszap-tározó gátainak magassága megnyugtató, azokat több hatóság munkatársai folyamatosan ellenőrzik, és pillanatyilag úgy látszik, megcsúszására, dőlésére sincs reális esély.

  • Három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint abszolút kezelhető szintre csökken – nyilatkozta vasárnap délben Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott.

    Győrnél már mintegy 30, Győrújfalunál 20-22 centimétert apadt a Mosoni-Duna; utóbbi helyen minden olyan kritikus ponton sikerült megerősíteni a gátat, ahol veszély keletkezett, minden suvadást, minden törést sikerült betömni. Most viszont az Öreg-Dunából visszaduzzadó víztömeg nyomása után a távozó ár szívóhatása jelent problémát. (MTI)

  • A Tolna megyei katasztrófavédelem közleménye szerint Dunaföldváron az Alsó Révnél és a Mély úton a homokzsákos bevédés és töltésmagasítás tegnap estére befejeződött. Bátán több mint 100 ember hajnali fél kettőig dolgozott. Ott most 300 feletti az önkéntesek száma. A Fő u. 173. számtól a páratlan oldal alatt a Bátai-Holt Duna vonalában, egészen a település végéig, mintegy 2500 méteren gátmagasítás, erősítés van folyamatban. Ma reggel 8 óráig 55420 homokzsákot töltöttek meg 793 köbméter homokkal, 90 erő- és szállítógép igénybevételével a védekezési helyszíneken összesen, ebből több mint 46000 homokzsákot Bátán használtak fel.

    A megyében most 4 lezárt útszakasz van, Szekszárdnál a Keselyűsi úton a gátőrháztól az Árvízkapuig, Bogyiszlón a kikötői út, Fadd-Domboriban a Védelmi Központtól a Magtárhoz vezető út, valamint a Gerjeni komplejáró. Az 55-ös számú főút Pörböly-Baja közötti szakaszán délután kettőtől részleges útzár lesz érvényben, a forgalmat óránként váltva engedik majd rendőri irányítás mellett, este nyolc óra után viszont teljes útzár lép érvénybe. Ma délután 60 hivatásos tűzoltó érkezik Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Bátára, hogy részt vegyenek a munkálatokban.

  • Az országos árvízvédelmi hatóság vasárnap déli helyzetjelentése szerint a Moldván és az Elbán már csak öt helyen van harmadfokú, tehát a legszigorúbb árvízkészültség. Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A Moldva dél-csehországi szakaszán további két veszélyes hely van. Az országszerte érezhető közlekedési gondok péntektől vasárnapig alig enyhültek.

    A szombat délutáni és esti intenzív esőzések után gyorsan emelkedik a kisebb folyók és patakok vízszintje, több helyen lakó- és mezőgazdasági területek kerültek víz alá.

  • Pár fontos tanács az Országos Tisztifőorvosi Hivatal friss, az árvízhez kapcsolódó közegészségügyi tájékoztatójából.

    • A munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni tilos!
    • A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (pl. szemet megdörzsölve) nagyon könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak.
    • A szülők ne engedjék gyermekeiket az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani, pancsolni.
  • 16 órára 100 fő önkéntest vár a Pest megyei Katasztrófavédelmi Irányitás Leányfalura. a Polgármesteri Hivatalnál kell jelentkezni, elötte a létszám miatt bejelentkezést kérnek ide: 06703890148, 06308740181.

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Pencz Ökörsütő Kft közös akcióban oszt ki 600 adag melegételt a Visegrád és Dunabogdány környékén napok óta dolgozó önkénteseknek. A Dunabogdány határában felállított étkezőhelyen ökörsült, pörkölt, savanyúság és krumplipüré a menü.

  • Az Index képszerkesztői annyira lebilincselőnek találták az állami hírügynökség eddig megjelent mai árvízi fotóit, hogy egy külön galériába gyűjötték őket össze. A képeket az eredeti kísérő szövegekkel közöljük.

  • Ismét megosztjuk az Árvíz 2013 Összefogás csoport interaktív térképét, ahonnan tájékozódhatnak, hol tudnak ma segíteni. Mielőtt elindulnak, érdeklődjenek, a megadott telefonszámokon!


    Árvíz 2013 Összefogás - a térkép nagyobb méretben.

  • A Dunakanyarba látogató honvédségi médiakülönítmény visszaért Szentendrére, és épp a belváros Duna parti szakaszán portyáznak. A mobilgátat tanulmányozó Tóth Gergő kollégánk szerint szűk fél métert emelkedhetne még a Duna. Az építményt három sor homokzsákkal támasztották meg. Néhány öreg ház alagsorát elöntötte a víz. A városrészben az emberek nyugodtan sétálgatnak, tudósítónk szerint nem aggodalmaskodnak, hogy a nyakukba zúdul a víz.

  • A vidékfejlesztési tárca önkéntesei ismét a gáton segítenek - közölte a minisztérium. Budai Gyula parlamenti államtitkár a minisztérium több munkatársával vasárnap délutántól késő estig Tahitótfaluban tevékenykednek az árvízi károk csökkentéséért.

  • Interneten és interneteléréssel rendelkező, Iphone, Ipad, Ipod Touch és egyes Android rendszerű mobilkészülékeken is hallgatható az az ideiglenesen működő rádióállomás, amit a közmédia hozott létre az árvízzel kapcsolatos hírek minél gyorsabb közlése miatt.

  • A Baranya megyei katasztrófavédelem szakemberi délelőtt újra ellenőrizték a lábon álló ártéri nyaralókat Újmohács településen, a Porondi részen, ahol már korábban távozásra szólították fel az ott lakókat. Az újabb ellenőrzés eredményeként vittek kilenc embert, két kutyát, és egy macskát Mohácsra.

  • Gyorsított eljárásban jogerősen négy hónap börtönre ítélték azt a két ácsi nőt, aki 2013. június 7-én este tíz óra körül az árvízi munkálatok egyik almásfüzítői helyszínéről töltésre váró homokzsákokat tulajdonított el - írja a police.hu. A rendőrség rövid időn belül felderítette, és elfogta a 48 és 53 éves ácsi nőt, a nyomozók megtalálták a zsákokat is. A kihallgatáson elmondták, hogy a zsákokat saját használatra lopták, diót és takarmányt tároltak volna bennük.

  • Vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell menekíteni a lakókat Szigetmonostoron - írja az MTI. Nagy erőkkel megkezdték az érintett házak kiürítését a már korábban elkészített terveknek megfelelően. A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint betört a Duna vize a 2300 lakosú község egy részére, ezért van szükség a gyors intézkedésre, amiben a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek.

  • Orbán Viktor kolbászt ebédel a gáton. Túlélőkése nemrég volt akciós az egyik hazai benzinkútnál

    601949 10151682749196093 715650415 n
    Fotó: Orbán Viktor / Facebook
  • „Minden előfordulhat persze, de minden alapunk megvan, hogy bízzunk abban, hogy Budapest átvészeli minden idők legnagyobb árvizét” – fogalmazott Pesti Imre vasárnap délben tartott újpesti sajtótájékoztatóján.

    A fővárosi védelmi bizottság elnöke szerint a következő 24 óra lesz a kritikus, mert a Duna várhatóan az esti órákban fog tetőzni Budapesten, a legfrissebb számítások szerint 895 centiméternél (a jelenlegi vízállásnál 8 centivel magasabban).

    Pesti Imre az elmúlt napok árvízvédelmi előkészületeit jellemezve elmondta: 8 000 ember vett részt a védekezésben, egymillió homokzsákot raktak le, 1 000 köbméter homok és 2 000 négyzetméter fólia felhasználásával, 1 300-1 400 ember pedig jelenleg is kinn van a gátakon.

    A védelmi bizottság elnöke a kritikus szakaszokkal kapcsolatban elmondta: a Margitszigetnél van egy kis szivárgás, de ezt szivattyúkkal kezelni tudják, a Római-parton pedig kiemelten védekeznek, a helyzet stabil. Pesti Imre szerint a fővárosban további kitelepítésekre nem lesz szükség, de amennyiben mégis, Budapest fel van készülve akár többezer ember fogadására is a Hungexpo területén.

    Pesti úgy véli, a gátszakadásra „szinte nincs esély”, kedden pedig már megkezdődhet az apadás, ami szerdán már komolyabb vízszint csökkenést eredményezhet.

  • Késem nekem is van, de Orbán Viktor kolbásza sokkal vastagabb.

    Miklósi kolléga megjegyzése az ebédjéről készült fotóhoz.

  • Minden, amit tudni érdemes a gátak vezénylő tábornokának néhány poszttal lejjebb használat közben látható vágószerszámáról.

  • A Máltai Szeretetszolgálat vasárnap kénytelen volt kiköltöztetni tizenhat idős embert a Bem rakparti központból, ahová szombat délután betört a víz. Ebben az épületben fogadták az önkénteseket is, itt készítették a gátakra kivitt szendvicseket is. A szombati zápor után a csatornákból feltört víz 30-40 centiméter magasan állt a földszinten, három órán keresztül áram sem volt. Azóta már kiszivattyúzták a vizet, és kitakarították az épületet. A gátakon dolgozókat ellátó teajáratok időben elindultak. A Bem rakparti idősotthonban hetvenhatan laknak, a földszinti helyiségek tizenhat lakóját vasárnap a Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti épületében helyezték el ideiglenesen.

  • A Máltai Szeretetszolgálat arra figyelmeztet, hogy csak a saját intézményeiben, valamint a Bem rakpart 28. szám alatti központjában gyűjt árvízi adományokat. A közleményük szerint a hétvégén egyes civil segítők a Facebookon a Máltai Szeretetszolgálat és más karitatív szervezetek nevében is gyűjtést szerveztek idegen helyszínen. A Máltai Szeretetszolgálat azonban csak azokért az adományokért tud felelősséget vállalni, amelyeket az ő intézményeikben vesznek át.

  • Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, Szigetmonostorról a Horányban élőknek kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé. (MTI) Az Index fotósa a helyszínről ezt a képet küldte, 250 TEK-es végzi a munkálatokat.

  • "A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajnálattal értesült a hírről, amely szerint az árvíz elleni küzdelemben résztvevő tűzoltók egyike vallási hovatartozással kapcsolatos kijelentéssel illette az egyik médium televíziós stábját. A katasztrófavédelem vezetése elhatárolódik minden diszkriminatív és gyűlöletkeltésre okot adó kijelentéstől, és erre szólítja fel az állomány valamennyi tagját is, egyben sajnálatát fejezi ki a történtek miatt. A katasztrófavédelem álláspontja szerint a veszélyhelyzet óráiban az összefogásnak és nem a gyűlöletkeltésnek van itt az ideje." -  áll a katasztrófavédelem friss közleményében. Az előzmény, hogy az ATV külön kis cikkben beszámolt róla, hogy a 11-es úton egy tűzoltó a csatorna stábja láttán odaszólt a társainak, hogy "megjöttek a zsidók", akik ezen "jót derültek".

  • cikkünk a témában:

    Estére a Dunánál is eshet

    Pátkai Zsolt, az OMSZ ügyeletes meteorológusa szerint ma estére érheti el a fővárostól délre eső területeket az ország keleti feléből délnyugatra tartó zivatarrendszer, amiből helyenként 20-30 milliméternyi eső eshet. A szakember szerint ma este főleg a Dél-Dunántúlon kell esőre számítani.

    Hétfőn azonban csak a Kisalföld környékén van kevés esély arra, hogy zápor vagy zivatar alakuljon ki. Az OMSZ szakembere szerint egyrészt még a ma átvonuló zivatarlánc maradéka, másrészt egy addig kialakuló újabb rendszer miatt érdemes esőre készülni az ország egész területén.

    Kiemelten a Dunától keletre kialakuló zivatarokat kis területen rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék (20-35 mm) kísérheti, illetve ezen a területen néhol heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyhez 90 km/h feletti széllökés és két centiméternél nagyobb szemű jégeső társulhat.

  • Kedvenc aluljárójukban, de a közelgő árvíztől védve pihennek a hajléktalanok a Margit híd alatt.

  • Nem? Szerencsére Csernus Imre elárulja:

    Az élet munkája akkor fejeződik, ha valaki már nem hisz önmagában. Ha ilyen rendkívüli szituációban összetörnek emberek, az halál közeli állapotot vetít előre. A helyes hozzáállás - legyen bármilyen végkimenetelű az árvízi védekezés -, ha nem temetésre, hanem a jövőre készülnek a bajba jutottak. Minden jó szándék, segítő kéz ellenére elveszhet a házuk, de a köveket önmagunkba vetett hittel, az élet szeretetével újraépítheti a család. Én ezt tanácsolnám a szüleimnek, ha veszélyben lenne a házuk, s minden tőlem telhető támaszt, segítséget megadnék nekik.

  • A Fejér megyei rendőrség óvatosságra inti az autósokat a 6-os főúton, mert Ercsi és Adony között vadak áthaladására kell számítani. Az árvíz miatt az állatok biztonságos helyet keresnek, ezért akár csapatostul is megjelenhetnek a főúton és annak közelében, figyelmeztetnek.

  • cikkünk a témában:

    Védekezés a Lánchídnál

    Védekezés a Lánchídnál
  • Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy az árvízi elhárításban segédkező önkéntesek kérhetnek olyan karszalagot a katasztrófavédelemtől, amit bemutatva ingyen utazhatnak a BKV összes járatán.