Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Természetesen biztosítjuk a villalakók számára a szavazás lehetőségét. Szervezett módon hagyják el a villát, az egyik fővárosi választási körzetben adhatják le voksukat

    – közölte az RTL II. (Velvet)

  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn (amelyet a GFK 2012-ben az ország legszegényebb településének nyilvánított) 2000-en laknak, túlnyomó többségük roma. Az RSK tudósítójának jelentése szerint itt nincs mozgósítás, utaztatás, a romák ünneplőbe öltözve özönlenek szavazni.

    Munkatársunk legalább 30 emberrel  beszélt, egy kivétellel mindegyikük a Fideszre szavaz; indoklásuk szerint két okból: elégedettek egyrészt a tiszabői közmunka-programmal, másrészt a 2013-ban megválasztott fideszes polgármesterrel. Tudósítónk találkozott olyan nénivel, aki a szavazás miatt jött haza a kórházból, hogy a Fideszre szavazhasson. Tiszabőn egyedül egy nem roma asszony válaszolta az RSK érdeklődésére, hogy nem a Fideszre szavaz – ő a Jobbikot támogatja.

  • Azt mondta a választási iroda, hogy csupán azért nem fényképezhették a DK alelnökét a szavazata leadásakor, mert a vele lévő fotós nem mutatta be a sajtóigazolványát. A 11. szavazókör szavazatszámláló bizottsága szerint minden további nélkül készíthetnek képeket a szavazó politikusokról. Mi is készítettünk egy képet arról az urnáról, ahova Molnár bedobta a szavazócédulákat.

  • A Pest megyei rendőr-főkapitányság szabálysértési eljárást indított a váci plakátragasztgatás ügyében. Az MSZP korábban közölte, hogy az éjszaka valakik fehér lapokkal fedték le az ellenzéki jelölt plakátjait.

  • Isztambulban minden rendben megy, még szavazófülke is van, a gyors ügyintézés kedvéért az ablakpárkányra vannak kikészítve a szavazólapok a borítékokkal – írja olvasónk, aki a követségen találkozott össze egy szintén Somogyból átjelentkezett iskolatársával.

  • Még mindig elmarad a részvételi arány a négy évvel ezelőtti első fordulótól, amikor 35,88 százalék ment el szavazni ugyaneddig az időpontig, viszont jóval magasabb a 2010-es második fordulósnál (27,11 százalék).

  • Az 5-ös számú választókörzet 19. szavazókörében adta le szavazatát, de fénykép nem készülhetett róla, mert a szavazatszámláló bizottság képviselője kiküldte a sajtót, arra hivatkozva, hogy nem készülhet kép.

    "Minden politikust le lehetett fotózni, Orbánról készülhet kép, Semjénről készülhet, a DK alelnökéről viszont nem készülhet" – mondta. "Ez egyértelmű törvénysértés, bejelentést teszünk a Nemzeti Választási Bizottságnál" – mondta Molnár.

  • Kígyózó sor az Üteg utcában

    Kígyózó sor az Üteg utcában
  • Mármint festékspray-vel az egyik ózdi szavazókör bejárata előtti járdán és zebrán. Az eső ugyan kissé megkoptatta az MSZP-s (Kormányváltó) jelölt nevét, de azért még így is jól olvasható. Mivel a felirat 150 méteren belül van, ez simán kampánycsendsértés.

    Medve László, az érintett szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnöke ugyanakkor az Indexnek azt mondta: nem az ő dolguk eldönteni, hogy ez kampánycsendsértés-e, hanem a Helyi Választási Bizottság feladata. Medve szerint nekik csak arra kell figyelniük, hogy a szavazóhelyiségben rendben legyen minden. Arról nem tud, hogy Nyakó miatt tett-e már panaszt bárki is, nekik mindenesetre nem szóltak.

    Medve László arról is beszélt, hogy a korábbi parlamenti választásokhoz képest szerinte most mintha többen jönnének el szavazni. 

    A jelöltek közül Seres Géza, a Magyar Cselekvő Párt jelöltje szerepel ugyan a választható politikusok listáján, de a neve át van húzva. Állítólag azért, mert időközben visszalépett. Így a rá adott szavazat érvénytelen. 

  • Egy másik MSZP-s standnál az aktivisták elmondták, hogy általában mindenki jól fogadta a jelenlétüket. „Bár egy fideszes beszólt, és én visszakiabáltam, hogy: Apád fasza" – mondta egy idősebb, piros kabátos nő. Az aktivisták szerint a fideszes szavazók agresszívabbak, a jobbikosokkal viszont jól el tudtak beszélgetni, volt, aki a repitollat is elfogadta.

  • Londonban is nő a sor, már a háztömb sarkáig ér, de belül nincs zsúfoltság – írja fotósunk, aki szerint 150-200 ember állhat kint. A sor elég gyorsan megy, de nő. Bent 15 perc alatt végeznek az emberek, akik most jutottak be, 20-30 percet várakoztak.

  • A Szondi és az Izabella utca sarkán kampányol Gyurcsány Ferenc Molnár Csabával és Oláh Lajossal. „Őszintén szólva fogalmunk sincs, hogy van-e értelme az utolsó pillanatban is kampányolni a pártoknak, de ha nem tennénk, sajnálnánk, hogy kihagytunk egy lehetőséget" – mondta, miután elbeszélgetett egy idős járókelő házaspárral. Szerinte azonban tény, hogy sok bizonytalan az utolsó pár napban dönt, ezért is meg kell ragadni ezt a lehetőséget.

    Az MSZP egyik standja egy nemzeti dohánybolt közelében áll. Gyurcsány a nagy ellenzéki győzelem esetére megjegyezte: „Ezeket nem bántjuk, áruljanak továbbra is csak cigarettát, viszont lehetőséget adunk azoknak is, akik korábban árusíthattak cigarettát, így újra 30-35 ezer helyen lehetne ezt vásárolni." A volt kormányfő szerint ugyanis a szabályozás amúgy sem hozta meg a kívánt eredményt, „csupán tízezrek rosszul jártak, pár ezren pedig nagyon jól."

  • Több száz méteres sor áll a Bocskai úti szavazóhelyiségnél a sok átjelentkező miatt, a sor a sarkon túl is kígyózik. Nagyrészt fiatalok, feltehetően egyetemisták várakoznak. Egyikük fél óra után jutott el az iskola kapujáig, de még messze van az urna, bent is nagy a sor az iskola udvarán. A választási bizottság tagjai kint tájékoztatják az embereket, volt olyan helyi lakos, aki bár gond nélkül bemehetett volna, a hosszú sor láttán azonnal vissza akart fordulni.

  • A jogorvoslati kérelmeket bírálják el.

  • Hosszú sor a Bocskai úti szavazókörben
  • Varsóban szavaztak a Correspondences and Interventions csoport tagjai. A nagykövetségen 272 szavazót vettek névjegyzékbe, 12 óra felé már több mint százan leadták szavazataikat. A 13 fős csoportból 12-en tudak szavazni, egyikük nem került át somogy-megyei választókörzetéből, az átjelentkezést igazoló hivatalos papír sem segített.

    A szavazóbiztosok azonban segítőkészek voltak, felvették adatait és elképzelhető, hogy még be tudják szerezni a szükséges iratokat a nap folyamán

    – írták, hozzátéve, hogy a szavazóbizottság ebédjének, két óriáspizzának az érkezését is végignézték.

  • Horváth József, a Magyarországi Cigány Párt elnöke szavaz Miskolcon.
    Horváth József, a Magyarországi Cigány Párt elnöke szavaz Miskolcon.
    Fotó: RSK-Miskolc / Index
  • tatabanya
    Fotó: Olvasónk / Index
  • Fákra aggatott vörös szegfűk és szalagok, azok is elázva - ennyiben merül ki az MSZP (Kormányváltók) utcai kampánya a Borsod megyei Ózdon. Ebédidőben érkeztünk ugyan, de itt közel sem találkoztunk annyi szavazóval, mint Gyöngyösön vagy Hatvanban. A városközpontban is csak lézengenek az emberek. 

    BAZ megye 3. választókerületében egyébként Nyakó István (Kormányváltók), Egyed Zsolt (Jobbik) és Riz Gábor (Fidesz) a nagy ellenfelek. 

  • A külső Józsefvárosban (amely a Ferencváros jelentős részével együtt most a Budapest 6. számú egyéni választókerülethez tartozik) az RSK munkatársa meglepő módon azt tapasztalta, hogy egyedül az MSZP vezette baloldali ellenzék települt ki a szavazókörök környékére; a Fidesznek és a többi pártnak egyelőre színét se látta.

    A Teleki tér sarkán az MSZP aktivistái állnak kis asztallal, a Népszava ingyenes választási különszámát osztogatják. Egy cigány asszony azt kérdi tőlük fennhangon, kire kell szavazni. Mire az aktivisták válaszolnának, két járókelő adja ki az ukázt, hogy a szerintük helyes megfejtés Pál Tibor, a változatos elnevezésű, MSZP vezette ellenzéki szövetség jelöltje.

    A hagyományosan baloldali körzetben 2010-ben csúfosan kikapott az MSZP; Kocsis Máté nagy fölénnyel lett 2009-ben, majd egy évvel később ismét a kerület polgármestere és 2010 tavaszán egyéni országgyűlési képviselője is (az akkori másik részben józsefvárosi egyéni választókerületet pedig a szintén fideszes Fónagy János vitte el). Kocsis Máté most kiszáll az országos politikából; ősszel viszont ismét nekifut a kerületi polgármesteri tisztségért folytatott küzdelemnek. A Józsefváros külső részén Vas Imre a Fidesz-KDNP jelöltje.

  • Eltörött a pecsétnyomó, emiatt rövid időre fel kellett függeszteni a választást Kaposvár egyik szavazókörében. Az elmúlt 25 évben még soha nem történt olyan, hogy pecsétnyomó okozott volna fennakadást egy választáson. Mivel nem volt a helyszínen tartalék, 15 percre fel kellett függeszteni a választást, amíg pótolták a szavazólapokat érvényesítő bélyegzőt.

  • Több választókerületből azt jelezték az ellenzéki pártszövetség szimpatizánsai, hogy a megengedett 9 személyesnél nagyobb járművekkel szállítják a szavazókat a Békemenet szervezői.

  • Átjelentkezve szavaztam, pont egy órát álltam. Rengetegen voltak, amikor mentem (11:05) és mikor jöttem (12:05), akkor ugyanolyan hosszú volt a sor. De az öregeket, kismamákat, mozgáskorlátozottakat előreengedik

    – írta meg a szavazás után tapasztalatait az átjelentkezőknek a X. kerületben kijelölt 35. szavazókörből Diána.

    Jó fejek a babakocsisokat előre engedik

    – erősítette meg Gábor nevű olvasónk, aki Óbudán áll a sorban. Rengetegen vannak, azt mondják, fél-egy órát kell várni.

  • Schmuck szerint 60 százalék fölötti lesz a részvétel, saját eredményt nem tippelt, de szerinte a kampányt megnyerték azzal, hogy 140 ezer embernek segítettek étellel, ruhával, egészségbusszal. A szocdemek számára a mai választás csak egy állomás. Schmuck maga fogja kezdeményezni, hogy a számvevőszék vizsgálja meg a kampányköltéseik tisztaságát.  

  • Lehet, hogy a Nagy-Britanniából regisztrált több mint 5000 magyar nagy része tényleg fel fog bukkanni? Az arcokról az olvasható, hogy mindenki tisztában van vele, hogy ez valami nagy dolog – írja Londonból Gát Anna.

     A Magyar Magvető helyszínen osztogatott szórólapjáról pedig azt lehet leolvasni, hogy tettre kész hazafisággal, tabudöntögető témákkal és Jobbik-közeli előadókkal csábítják eredményvárójukra az Egyesült Királyság magyarságát.

  • Baja Ferenc kampányfőnök-helyettes a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, mert a kormány hivatalos honlapján pénteken és szombaton a Fidesz nagygyűléséről számoltak be. Szerinte Orbán Viktor a Fidesz elnökeként kampányolt, tehát a miniszterelnökség ezzel súlyosan megsértette a választási eljárásról szóló törvény előírásait.