Más ez az október 23., mint a többi

2014.10.23. 15:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kollégánk villamossal akart eljutni tudósítani a Blaha Lujza téri civil tüntetésre, de a villamosok nem járnak, helyettük pótlóbuszokra lehet felszállni. Mielőtt bárki valami susmusra gyanakodna, egy baleset miatt állították le a villamosforgalmat. A BKK Facebook-oldala szerint a 4-es és 6-os villamos helyett a Jászai Mari tér és a Széll Kálmán tér között most buszok járnak.

  • 2007. „Nyakó István szerint Orbán Viktor kampánycélokra használta a nemzeti ünnepet, ami bűn; az MSZP szóvivője kétszínűségnek tartja, hogy a Fidesz délelőtt még felszólította a rendőrséget arra, hogy védje meg rendezvényüket, míg a beszédében már durván támadja azokat, akiktől korábban segítséget kért.

    Úgy látja, a Fidesz elnöke folyamatosan puskaporszagot érez, ezért retorikailag folyamatosan feszültségben akarja tartani szavazóit.

    „Kiüresedtek a szavai, már nem tud újat mondani. Helyette inkább hangosan beszél, néha bele is reked”

    – fogalmazott, az MSZP szóvivője, hozzátéve: egy beszéd igazságtartalmát nem a hangereje adja, ezt már tudjuk a történelemből. Nyakó István szemfényvesztésnek nevezte a Fidesz által bejelentett 250 ezer résztvevőt, amit más becslések 20-30 ezerre tesznek” – írta az MTI.

  • Megbotránkoztató módon épp az '56-os forradalom 58. évfordulóján indult el a Munkásőrség Facebook oldala, írja a Havaria Press. Az egykori MSZMP egykori karhatalmi gárdájának szerda óta 107 követője van.

    A profil ezidáig ismeretlen létrehozói a legelső posztok egyikében a huszonöt évvel ezelőtt feloszlatott szerveződés egykori címerét tették közzé, majd a nap folyamán különböző, a munkásőrséghez kötődő fényképeket és videókat publikáltak az oldalon. A közzétett fényképek között szerepel olyan, amely valamely felvonulás, félelemkeltő fegyveres menet vagy alaki foglalkozás munkásőr résztvevőit örökítette meg, felbukkan ugyanitt az egykori Munkásőr folyóirat egyik címlapképe és az egykori munkásőr rangjelzések ismertetése, de még olyan kép is, ahol a joviális fotóalany - talán véradásra készülődve - egyszerű vérnyomásmérésen vesz részt.

    Találhatunk az oldalon olyan fotót is, melyen a kádári elnyomó gépezet néhány formaruhás élharcosa a szocialista évtizedek egyik rettegett fegyverét igazgatja, talán nem meglepő, hogy ez utóbbi fotón még véletlenül sem lehet felismerni egyik szereplőt sem. A profil létrehozatala óta többen is durva provokációnak tartják az oldal létrehozatalának időzítését. 

  • Mi ez, megemlékezés? Már a szó is baromság

    Botrányművészek '56 nevében: ősrendszerváltós fotók, ellenzéki kulisszatitkok és életművészet a Fidesz-logó politikából kiábrándult tervezőjétől. Ez volt október 23. a nyolcvanas években.

  • Fodor Gábor szerint a szabadságot képviselik a Kádár-rendszerrel és azzal a paternalizmussal szemben, amely ma újra megfigyelhető a magyar politikában. A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke Pomogáts Béla irodalomtörténésszel, 1956-os elítélttel ment el a 301-es parcellához. Ott volt Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere is. (MTI)

  • 2001: Október 23-a alkalmából interjút készített Orbán Viktorral az orosz Kommerszant.

    „Országaink földrajzi elhelyezkedésük folytán is természetes partnerek, és ezt ki kell használni" 

    – hangsúlyozta a miniszterelnök. Szerinte a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok – az egységes európai piac kiszélesedésével – bővülni fognak Magyarország EU-csatlakozása után.

    A kormányfő lát esélyt a két ország közötti haditechnikai együttműködésre is. Leszögezte ugyanakkor: ezen a területen a NATO-csatlakozás óta Magyarország értelemszerűen elsősorban a Nyugat felé orientálódik és az a célja, hogy hadserege fegyverzetében megteremtse a kompatibilitást az észak-atlanti szövetség többi tagállamával. Nemzetközi kérdésekről szólva a magyar miniszterelnök aláhúzta: Oroszország az európai és a nemzetközi biztonság megkerülhetetlen tényezője. Orbán Viktor egyetértett George Robertson NATO-főtitkár kijelentésével, amely szerint jelenleg az egyik legfontosabb feladat a szövetség számára, hogy Oroszország visszatérjen az európai biztonság alapjait alkotó népek családjába.

    A magyar kormányfő aláhúzta: a Washingtoni Szerződés lehetővé teszi a NATO-csatlakozást valamennyi eurázsiai ország számára, és ezt a szövetség 1997-es madridi és 1999-es washingtoni csúcstalálkozóján is megerősítették. Véleménye szerint Oroszország viszonylatában most arra kell koncentrálni, hogy tovább mélyüljön a szeptember 11. után kialakult együttműködés Moszkva és a NATO között. Ezzel kapcsolatban elismerően szólt Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök pozitív hozzáállásáról, ami a NATO-hoz fűződő viszonyt jellemzi az egyesült államokbeli terrortámadások óta. Úgy vélte: ez az irányvonal kedvező feltételeket teremt a magyar-orosz kapcsolatok fejlődésének is, mind kétoldalú, mind pedig nemzetközi szinten” – írta az MTI.

  • A Vértanúk terénél tartott megemlékezésre nemcsak momások jöttek el, hanem DK-sok is. Ott volt például Élő Norbert és Kakuk György. Kakuktól megkérdeztük, hogy tetszett, amire azt mondta: jól beszélt a Lajos, református lelkésznek is elmenne. Miután Bokrosék megkoszorúzták Nagy Imre szobrát, a tucatnyi ember másodpercek alatt szétszéledt.

  • Bokros Lajos az ünnepi megemlékezését egy személyes élménnyel kezdte. Elmesélte, hogy amikor 1964-ben negyedikes iskolásként megkérdezte az édesanyjától, hogy ki volt Nagy Imre, az anyja csak annyit válaszolt: "hős volt, fiam, elég ennyit tudni". Bokros szerint ma erre a hősre, Nagy Imrére emlékezünk, és arra, hogy ne legyen több hazugság az országban. Majd Bokros ezek után elővett egy papírt, és Bibó István írásaiból idézett elég hosszan. Szó szerint felolvasta az államról és szabadságról írt gondolatait, majd amint ezt befejezte, teátrálisan a Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor felé fordult, és ennyit mondott: "Nagy Imre, köszönjük neked a szabadságot!"

  • 1995.: „A Szabó Albert vezette Magyar Népjóléti Szövetség fiataljai és az Ekrem Kemál György vezette Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége tagjai hétfőn a Bem téri nagygyűlést követően a Magyar Rádió elé vonultak. Itt a Népjóléti Szövetség átadta 12 pontját a Rádió képviselőjének, azt követelve, hogy a dokumentumot olvassák be az ötórás hírek között. A Rádió Bródy Sándor utcai bejárata előtt felállított rendőrkordonnál Szabó Albert ismertette követeléseiket. Ezek közül – mint mondta – a legalapvetőbbek:

    • az ország adósságfizetésének öt évre történő felfüggesztése,
    • az adósságállomány részleges eltörlése,
    • az ausztriai béreknek megfelelő magyarországi fizetések kialakítása,
    • a családvédelem erősítése.

    A szövetség tagjai megelégedéssel fogadták amikor

    a Kossuth Rádió ötórás hírei között felolvasták legfontosabb programpontjaikat.

    Az eredményt úgy nyugtázták, hogy nekik sikerült elérniük azt, amit a vasárnapi tüntetésen a MIÉP-nek nem” – írta az MTI.

  • Szemerkélő esőben egy tucat ember várja a Vértanúk terén, hogy megkezdődjön a Moma október 23-i ünnepsége. Egy ernyő alatt a beszédét szorongatva már itt áll Bokros Lajos elnök is, aki azt mondta az Indexnek, hogy az idő nem szegi kedvét, örül, hogy nincs orkánerejű szél. Éppen megérkezett Gegesy Ferenc, aki az Együtt-PM ferencvárosi polgármesterjelöltje volt. Több újságíró van most itt, mint Moma-szimpatizáns.

  • 2006. Az MSZP szerint is előfordul, hogy hazai politikai erők dezinformálják a nyugatiakat és „felbérlik” őket. Legalábbis Tabajdi Csaba, az EP MSZP-s delegációjának vezetője szerint így járt az Európai Néppárt elnöke, aki

    „durván beavatkozott a magyar belpolitikai viszonyokba.”

    Wilfried Martens „történelmi ismeretei nyilvánvalóan hiányosak és sajnos a magyar néppárti delegáció sem segíti őt az 1956-os forradalom, valamint az 1989-90-es átalakulás helyes értékelésében” – írta az MTI-nek elküldött közleményében Tabajdi, arra utalva, hogy a Fideszt tagjai között tudó Európai Néppárt vezetője párhuzamot vont 1956 és 2006 között. Szerinte „az 50 évvel ezelőtti események üzenete a jelennek az, hogy szükség van a változtatásra” – idézte őt az MTI.

    A Fidesz ismét „felbérelte” Martenst és kellemetlen helyzetbe hozta őt.

    Jó lenne, ha Martens úr a jövőben nem viselkedne a Fidesz bábjaként

    – írta Tabajdi.

  • 2011.: A már parlamenti frakcióval rendelkező Jobbik elnöke szerint 1956 történetét a Jobbiknak kell majd befejeznie.

    Rosszabbul élünk, mint másfél éve,

    a Fidesz a saját szavazóit is becsapta és a mostani kormánynak sikerült még „Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon alá is mennie” – foglalta össze Vona Gábor szavait az MTI.

    Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz-kormánynak nincs sem gazdasági, sem társadalmi jövőképe, csak egy célja van: a hatalom megtartása.

    Vona, kormányra kerülése esetén,

    • többkulcsos adórendszert hozna létre,
    • újratárgyalná az államadósságot,
    • a multinacionális tőkét kizárná az országból,
    • a felvételi árfolyamon forintosítaná a devizahiteleket,
    • új választási rendszert vezetne be ajánlócédulák nélkül és csak azok kapnának szavazójogot, akiknek elemi iskolai végzettségük van,
    • eltörölné a Fidesz önkormányzati reformját,
    • hazahívná a magyar katonákat Afganisztánból és Irakból,
    • csendőrséget állítana fel
    • bevezetné a halálbüntetést az életellenes bűncselekmények esetén.
  • 1990.: „A glasznoszty jegyében a KGB, a szovjet állambiztonság sajtóosztálya lehetőséget adott a The Washington Post moszkvai tudósítójának, hogy interjút készítsen Lee Howarddal, a CIA, az amerikai hírszerzés egykori munkatársával, aki

    1986-ban szökött a Szovjetunióba – a lap szerint valószínűleg a budapesti szovjet nagykövetség segítségével.

    Howard egy jeles washingtoni egyetemen szerzett közgazdasági diplomát, majd a CIA alkalmazásába került és megkezdték felkészítését moszkvai kihelyezésére, megkapta a kémek szabályos kiképzését. Amikor azonban kiderült, hogy a kém-jelölt alkoholista, és az írásvizsgáló berendezés kimutatta, hogy hazudik, elbocsátották.

    Figyelni kezdték, mire Howard elszökött, és legközelebb Moszkvából adott életjelet. A gyanú szerint szökése előtt három éven át szolgáltatott adatokat a KGB-nek a CIA moszkvai munkájáról, ügynökeiről, hiszen minderről kiképzése alatt tájékoztatták. Egy szovjet repülési szakértőt vélhetőn az ő besúgására végeztek ki” – írta az MTI.

  • 1989.: „Történelmi nap ez Magyarország számára, amikor független köztársasággá nyilvánítja magát, mégpedig különösen alkalmas időpontban, a népfelkelés 33. évfordulóján. Gratulálunk a Magyar Köztársaságnak és népének” – hangzott hétfőn az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása.

    A nyugatnémet CDU-CSU parlamenti frakciója szívélyes üdvözletét küldte Magyarországnak a köztársaság kikiáltása alkalmából. A frakció szóvivője annak a véleményének adott hangot, hogy a lépéssel a reformfolyamat visszafordíthatatlanná vált. Egyidejűleg felszólította az NDK-t és Csehszlovákiát a magyar és a lengyel példa követésére” – írta az MTI.

  • A baloldal megalkuvó politikusai elbuktak
  • Az LMP egy újabb '56-os emlékhelyen, a II. kerületi Mansfeld parkban tartotta megemlékezését, ahonnan a város egyik legjobb panorámája nyílik Pestre.

    Schiffer András társelnök arról beszélt, hogy a forradalom után kivégzett, majd hasra fektetve eltemetett Mansfeld Péter példája a mai időkben is időszerű.

    A megemlékezésre úgy százan jöttek el, akik a kis teret egészen betöltötték.

    Az LMP társelnöke szerint '56 arra int, hogy a reménytelenségben is meg kell őrizni hitünket.

    Emlékeztetett arra, hogy az '56-os forradalom után 176 ezer fiatal hagyta el az országot, mert úgy érezték, hogy a fojtogató légkörben nem tudják kiteljesíteni önmagukat.

    BSZ 8337
    Fotó: Barakonyi Szabolcs

    Ma Magyarországon 300-400 ezer fiatal gondolja úgy, hogy külföldön tudja csak megtalálni a boldogulását. A 176 ezer '56-os is komoly hiányt és demográfiai katasztrófát jelentett. Schiffer szerint a mostaniak is elvándorlása hasonló veszteséget jelentenek majd Magyarországnak.

    Nem a pénzhiány, hanem a mostani fojtogató légkör, a vidéki városokban döbrögieskedő városvezetők, a civil szervezetekkel packázó államhatalom miatt mennek el.

  • 2006.: A kormányváltás elmaradt, de a világ nagyot változott. Az őszödi beszéd után vagyunk, túl a szeptemberi zavargásokon, így az október 23. is parázs hangulatban telt. Sikerült olajat önteni a tűzre a rendőri fellépéssel, amikor az Astoriától a Fidesz nagygyűléséről hazaigyekvőktől nem izolálták el az irányukba haladó radikális tüntetőket. Ehelyett a rendőrség inkább az egész tömeget radikális tüntetőnek nézve lépett fel.

    „A Fidesz vezetése felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy azonnal szüntesse be a mai napon megtapasztalt példátlan rendőri erőszakot” – mondta az akkoriban Deutsch-Für nevet viselő Deutsch Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke hétfő esti sajtótájékoztatóján.

    „Deutsch-Für Tamás szégyenteljes szavaival a Fidesz a rendbontók oldalára került, azok oldalára, akik baltákkal, késekkel, Molotov-koktélokkal indultak az ünnepre, akik rendőrökre támadtak, kiállítási tárgyakat borogattak, buszokat foglaltak és vandál módon pusztítottak Budapesten” – idézte az MSZP szóvivőjét, Nyakó Istvánt az MTI.

    „A Fidesz nevében vádolom Gyurcsány Ferencet, hogy az általa irányított rendőrség brutális és megmagyarázhatatlan erőszakot követett el békés emberek ellen” – mondta Deutsch-Für. Úgy vélte, a rendőrség tudatosan provokálta a békésen ünnepelőket.

  • A PM-es Barabás Richárd olyan hévvel ostorozta a „régi baloldalt”, hogy a beszéd hallatán még Gyurcsány Látomásos Ferenc is megnyalta volna a szája szélét. Barabás szerint a baloldal üresen kong ma, nem jelent semmit, egy korszak lezárult. Mit lehet tenni? Bambán belerohanunk a szakadékba, vagy elindulunk valami új felé?

    HUS 5337
    Fotó: Huszti István

    Elsorolta a baloldal bűneit: a 2005-ös népszavazáson szűklátókörű volt, és fájdalmat szült hatalmi megfontolásból, a 2006-os őszi rendőri fellépésre pedig egy baloldali és demokrata soha nem lehet büszke. Szerinte aki ma az országot meg akarja menteni, nem lehet Kádár János örököse. A hiteles új baloldali az lehet, aki képes hazáját tiszta szívvel szeretni, aki hisz a szelíd ellenállásban. Aki nem nézi el a rasszizmust, csak azért, mert az övéik mondják. Vajon Barabás mai beszéde kész volt már az óriási baloldali összeölelkezés idején is?

  • 1989.: „Tíz- és tízezrek gyűltek egybe az október 23-ai rendezvénysorozat központi eseményén, a Kossuth téren. A Parlamentet nemzeti színű zászlók díszítették, középen pedig a hatalmas, Szabadság Függetlenség feliratú transzparens előtt tartotta egy asszony azt a középen lyukas nemzeti lobogót, amely Nagy Imre és mártírtársai június 16-i temetésén az ismeretlen forradalmár koporsóját fedte.

    Azon az erkélyen pedig, amelyen 33 évvel ezelőtt Nagy Imre szólt a Kossuth téren egybegyűlt tömeghez, a politikus arcképét helyezték el. A Parlament főbejárata előtt pontban 6 órakor Bereczky Vilmos, a 22 ellenzéki szervezetet tömörítő Október 23-a Bizottság elnöke nyitotta meg hangsúlyozva, hogy 33 esztendő után, az újjászületett Magyar Köztársaság kikiáltásának napján először van alkalom október 23-a szabad megünneplésére” – írta az MTI.

  • – mondta Pataki Márton, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke a párt Bem téri megemlékezésén. Váradi Andrásra, a választás éjszakáján elhunyt alcsútdobozi polgármesterjelöltre utalt. Korábban Szigetvári Viktor társelnök elmondta, idén a fiatalokat kérték meg arra, hogy felszólaljanak.

    Barabás Richárd arról beszélt, hogy az '56-os megemlékezés kötelezőn letudandó dolog lett. „De most végre koncentrálhatunk arra, amiről az ünnep szól, hogy taktikázás nélkül kimondhassam, hogy nekem, mint fiatal baloldalinak mit jelent október 23. Bátor kiállás egy elnyomó rendszerrel szemben. Orbán disznófejű nagyúrként eltemeti mindazt, amiért hőseink küzdöttek, amiért ő maga is küzdött, amikor eltemette Nagy Imrét 25 évvel ezelőtt”.

  • Ezt nem hittem volna: 11 perccel azután, hogy kiposztoltam, hogy létezett az 56-nak emléket állító Budapest Defenders játékát, de már sehol nincs, kiderült, hogy de mégis – és azóta már két olvasómtól két linket is kaptam. Pali ezzel az oldallal segített, míg Andrástól ezt a linket kaptam. Csak azt tudom mondani: ha 56-ban is ennyire egységben mozdult volna a nemzet, úgy verjük vissza az oroszokat, hogy a Szuezi-csatorna adja a másikat.

  • A Budapest Defenders nevű egyszerű bázisvédő flashjátékról van szó. Embereinket a háztetőkre kellett tenni, Molotov-koktéllal, pisztollyal, puskával, géppuskával és barikádokkal küzdhettünk az orosz tankok ellen, amikből ha tíz elérte a kivágott közepű zászló, bekövetkezett a mi november 4-énk. Hogy mennyire egyszerű volt, azt jelzi, hogy kábé a harmadik játéknál rá lehetett jönni annak trükkjére, hogyan verjük úgy orrba az oroszokat, hogy Kágébéla adja a másikat. Sajnos most úgy tűnik, hogy már sehol nem elérhető a játék – ha valaki mégis tudja, hogy valahol igen, lekötelez, ha megírja, hogy hol.

    budapest defender
  • 1992.: „Délután öt előtt kezdődött a parlament előtt a Kossuth téren a hivatalos megemlékezés csúcspontja. Szavalatok, és Nagy Imre rádióbeszédének felidézése után Göncz Árpád lépett a parlament lépcsőjére, amely az 56-os, lyukas lobogóval volt leterítve.

    Fütty, fújolás, gúnyos taps. A köztársasági elnök vagy fél-egy percig várt kesernyés arccal – majd elvonult.

    Ilyen ellenszenvhullámban nem vállalta, hogy beszéljen.

    Az ünnepség ezek után úgy folytatódott, mintha mi sem történt volna... Mintha nem nácisapkás, árpádsávos zászlót lobogtató fiatalok ordítoztak volna a téren... Felelős politikusok ugyanakkor megdöbbenésüknek adtak hangot, így Antall József miniszterelnök is. Az MDF vezetőségének volt azonban olyan tagja is, aki úgy vélte: jobb lett volna, ha Göncz mégis beszélni kezd.”

    A tömeg jó része ezután hazament.  Ötszáz vagy ezer ember „azonban a TV elé vonult, ahol

    szidta az úgynevezett "liberális bolseviki kommunista televíziót" és vezetőjét Hankiss Elemért – akit ismét lemondásra szólítottak fel.

    Az Operában, még az előadás kezdete előtt – Antall József díszbeszéde alatt – felállt, és

    tüntetően távozott Orbán Viktor a Fidesz frakcióvezetője. Mint elmondta: a kormány felelőssége vitathatatlan, ezért őneki nincs helye az épületben az ünneplő tömegek között.

  • Körülbelül huszonöt sajtós és ugyanennyi érdeklődő gyűlt össze a Bem téren, hogy meghallgassák az Együtt '56-os megemlékezését. A meghirdetett kezdési időben Barabás Richárd a szobor mögött még látványos mozdulatokkal, hangosan gyakorolja az innen pár méterről gyújtó hangúnak tűnő ünnepi beszédét. Maradjanak velünk, hamarosan kezdenek.

    HUS 5297
    Fotó: Huszti István
  • cikkünk a témában:

    Helló, ötvenhat!

    Azt már nagyon tudjuk, milyen volt az ötvenhatban szétlőtt Budapest, de hogyan éltünk a forradalom előtti hónapokban? Tudtuk, hogy mi következik? Vagy csak annyit tudtunk, hogy valaminek történnie kell? Fortepan-válogatás 1955-56-ból.

  • Egy pöttyet hiányzik a hírfolyamból Kósa Lajos. :(

    Papp László 1972-ben született Csengerben, a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett, majd a miskolci egyetemen szerzett diplomát. 1998-ban választották meg első alkalommal önkormányzati képviselőnek. A Vénkert, a Csigekert és a Köntöskert érdekeit képviselte a közgyűlésben. Szeret sportolni, írja önéletrajzában.

    Debrecenben ma esett az eső, de szerencsére volt kéznél esernyő.

  • 1989.: „A parlament főlépcsőjén a köztársaság kikiáltása után az ellenzéki pártok, csoportok tagjait kérdeztem véleményükről.

    Antall József, a Magyar Demokrata Fórum elnöke: Rendkívül jelentős nap ez számunkra, ami természetesen nem homályosíthatja el 1956. október 23-ikának önmagában történelmi jelentőségű eseményét, mégis úgy gondolom, hogy ez a nap egyben az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméinek és programjának a győzelmét is jelenti, mégpedig békés úton, egy békés forradalom által irányítva.

    Tamás Gáspár Miklós, a Szabad Demokraták Szövetsége részéről, elnökjelölt: Ez a nap azt mutatja, hogy a magyar nép áldozata nem volt hiábavaló, azt mutatja, hogy az a 33 esztendő, ameddig azt sugallták a magyar népnek, hogy radikális változás, forradalom csak álom, és az egyetlen út a kiegyezés, bebizonyosodott, hogy nem igaz. És remélem, hogy azok a változások, amelyekre itt a közeljövőben sor fog kerülni, mély változások lesznek.

    Göncz Árpád, a Történelmi Igazságtétel Bizottság részéről: Kellően meg vagyunk hatva tőle, és abban reménykedem, hogy 1948 és 1956 alapjára épült keretek - ez talán e keret felépítésének az első része - alkalmas rá, hogy egy megkínzott és agyonkínzott ország öntisztulása végbemenjen“ – idézte a Szabad Európa Rádiót az MTI.

  • Jelentette az MTI.