2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A röszkei gyűjtőpontra két út vezet, az egyiket a rendőrök lezárták a forgalom elől, hogy a menekülteket elszállító buszok tudjanak közlekedni. A másikon egy önkéntes német segítő állja el az utat, és azt enged be, akit akar.

    A civilek szelektálnak, ki mehet be. Arra szólítottak fel, hogy igazoljam magam, mutassak igazolványt, sajtóigazolványt.

  • A CÖF szerint a Mancs Charlie Hebdót játszik, szennylapot, ami úgy állítja be magát, mintha a szabadságért harcolna. De ez az út aknákkal van kikövezve - mondta a CÖF alapítója, Csizmadia László.

    A tüntetésen ott van Gulyás Gergely és Kubatov Gábor a Fideszből.

  • Ideiglenes határellenőrzést vezet be Németország, értesült a Spiegel. A Spiegel internetes kiadása szerint a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Részleteket itt olvashat. 

  • Még mindig nagy a sorban állás, de kevesebben vannak, mint dél körül, viszont így is több százas lehet  a tömeg. Két egymás utáni busz indulása között 27 perc telt elA 27 percből nettó 10 perc volt, amíg töltötték a buszt, a többi várakozás volt, amíg beállt az egyik a másik helyére. Egy buszra 97 ember fért fel. A rendőrök úgy irányítják ezt, hogy a családok együtt maradhassanak. Száz lett volna a limit, így lett belőle 97.

    A buszokon fent is van két rendőr, aki irányítja a felszállókat. Először hátulra küldik az embereket, és hátulról előre töltik meg. Így is több embert engednek fel a buszra, mint ahány ülőhely van. A klasszikus csuklós BKV-buszoknak az ajtajainál is ülnek emberek, azok zárva vannak, csak az elsők vannak nyitva.

    Amikor felengedik őket a rendőrök, akkor jegyzetelik maguknak, milyen országból érkezett, férfi, nő vagy gyerek. Kézzel, tollal rajzolt táblázatba írják maguknak. Mindenkitől megkérdezik ezeket az infókat.

  • Most kezdődött himnuszénekléssel a Magyar Narancs székháza elé szervezett tüntetés. A kiváltó ok: a lap kerítésbajusszal Hitlernek ábrázolta Orbánt. A Páva utcában körülbelül 1500-2000, döntő többségében nyugdíjasokból álló tömeg jött össze. A CÖF alapítója, Csizmadia László szerint sokan vannak, de még nem elegen. Viszont ahol kell, ott majd elegen lesznek - utalt ezzel arra, hogy utóbbi időben többször felmerült, hogy Békementet szervezhetnek, amiért a nyugat ismét hangosan bírálja Orbánt a menekültpolitikája miatt.

  • München egyszerűen megtelt. Ha újabb menekültek érkeznek a müncheni főpályaudvarra, a továbbiakban nem tudom garantálni, hogy nekik nem itt a pályaudvaron vagy valahol a városban a szabad ég alatt kell éjszakázniuk.

    Ezt mondta München szociáldemokrata polgármestere, Dieter Reiter. (Bild)

  • Értesült az osztrák APA hírügynökség. Az ÖBB szerint Németországból - a németek kérésére - Ausztriába sem mehetnek vonatok.

  • A Süddeutsche Zeitung szerint Münchenből Berlinbe viszik vonatokkal azt a több ezer bevándorlót, akik mostanában érkeztek a városba. Több menekültet menetrendszerű járattal visznek egyik városból a másikba. 

    A hétvégi képek alapján az ottani állapotok kisértetisen hasonlítanak arra, ami korábban a budapesti Keleti Pályaudvaron kialakult, rengeteg ember vár a vonatokra, akiket megpróbálnak elosztani:

  • A DK tüntetésén Gyurcsány élesen támadta a kormány politikáját is. Azt mondta, "nem lehet keresztény Magyarországot és Európát kívánni és közben az Antikrisztussal lepaktáltálni". Gyurcsány szerint igenis segíteni kell a menekülteknek, be kell fogadni őket és együtt kell működni az EU-val ebben a kérdésben.

    Gyurcsány elutasítja a kormány törvénycsomagját is, és olyannyira tiltakozik ellene, hogy a DK élőláncot szervez a parlament köré, amikor honvédelmi és rendőrségi törvénymódosításokról szavaznak a képviselők.

  • A Kossuth téren felállított színpad előtt néhány tucat ember várja a félórás csúszással kezdődött, néhány száz fős tömeget, akik a Szabad sajtó útjáról indultak ide. 

    A DK hasonló tematikájú tüntetésén rengetegen vannak, megtelt az Egyetem tér.

  • "A menekült nők gyakran szörnyű dolgokon mentek keresztül és traumatizáltak", mondta Angela Merkel. A német kancellár a menekült nőknek azt ajánlotta, a traumák feldolgozásának egyik módja, ha megtanulnak németül. "Aki tud németül, sokkal jobban be tud illeszkedni a társadalmunkba". Ha nincs más lehetőség, az asszonyok tanuljanak együtt németül óvodába, iskolába járó gyermekeikkel:

    Keressenek kapcsolatokat és ne zárkózzanak be, ne csak az ismerőseik körében éljenek és dolgozzanak, hanem próbáljanak meg nyitni mások felé.

  • A zsidó felekezetek alaptalannak tartják és felháborodva utasítják el a jelenlegi magyarországi helyzet és a holokauszt párhuzamba állítását.

    "A holokauszttal való összevetést súlyos felelőtlenségnek, és a holokauszt egyfajta relativizálásának tartjuk"

    - olvasható az állásfoglalásban. Ezt annak kapcsán jelentették ki, hogy Werner Faymann osztrák kancellár a Der Spiegelnek adott interjúban élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az osztrák kancellár kijelentette: "Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít", és "tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza". "Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi", amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni - jelentette ki Werner Faymann.

    A zsidó felekezetek rendkívüli fontosságot tulajdonítanak az elesettek megsegítésének - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vasárnap az MTI-vel, hangsúlyozva, aggodalommal és felháborodással tölti el őket a Magyarországra érkezők ellen újra és újra felhangzó, sokszor faji alapú gyűlölködés. Elutasítják ugyanakkor a jelenlegi magyarországi helyzet és a holokauszt összevetését.

    A migráció megítélésével kapcsolatban kiadott állásfoglalásában a Mazsihisz és a MAOIH felhívta a figyelmet arra, hogy zsidó vallási parancs a kitaszítottak, a menekülők támogatása. Azt írták: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország nehéz helyzetben van. Egy korábban soha nem tapasztalt helyzet kihívásaira kell megtalálnia az európai értékeknek is megfelelő választ, miközben az Európai Unió is csak keresi a válság kezelésének módját. Hozzátették, nagyra becsülik a civil társadalom aktivitását a bajbajutottak segítésében, és felajánlják további segítségüket a rászorulók gondjainak enyhítésére.

  • Sajtótájékoztatót tart a német belügyminiszter. Az ország változtatni akar a menekültpolitikáján, Merkel rendkívüli ülést tartott. Részletek itt>>

  • Saját barátain is látja azt Gyurcsány Ferenc, hogy félnek a menekültektől, aggódnak, mi lesz az országgal, Európával. A DK elnöke viszont mindenkit meg akar győzni, hogy ki kell nyújtani a kezünket a szenvedőknek. "Ha valaki fuldoklik, nem kérdezem a hitét, a származását". Gyurcsány is ezért fogadott be a házába menekülteket.

    Gyurcsány jelezte, hogy ebben a kérdésben nem érdeklik a szavazatok és a közvélemény-kutatások, ha kell veszít, de ezt fogja képviselni. "Ki nem állíthatom a taktikázást ebben a kérdésben!" Ezután az MSZP nevét ki nem mondva élesen kritizálta "a legnagyobb demokratikus ellenzéki pártot", hogy taktikázik, ezért konfliktuskerülően viselkedik az ügyben.

  • Több kormányfővel, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztetett telefonon a menedékkérők elosztásáról Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte vasárnap délután a politikus kabinetfőnöke.

    Az MTI szerint a luxemburgi politikus a magyar miniszterelnök mellett Robert Fico szlovák, Laimdota Straujuma lett, Bohuslav Sobotka cseh, Ewa kopacz lengyel kormányfővel és Klaus Iohannis román elnökkel beszélt.

    "A cél: szolidaritás 160 ezer menekült számára" - írta üzenetében Selmayr.

    Hétfőn a tagállamok belügyminiszterei tartanak rendkívüli tanácskozást Brüsszelben, arról a javaslatról, amelyet Jean-Claude Juncker hivatalosan a héten jelentett be. E szerint a tagállamoknak kötelező kvóták alapján összesen 160 ezer menedékkérőt kellene befogadniuk Olaszországból, Görögországból és Magyarországról.

  • Mivel rendőri forrásaink szerint problémák vannak az ellátással, megkerestük a rendőrséget. Ezt a választ kaptuk tőlük:

    "A rendőrség továbbra is fenntartja a tegnapi napon közzétett közlését, amely szerint a két váltásban dolgozó rendőrök naponta közel 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak naponta háromszor. A rendőri állomány részéről az élelmezéssel kapcsolatban panasz ez idáig nem érkezett."

  • "Európa történelmi választással néz szembe, az értékek, a menekültek méltó fogadása, de a hatékonyság terén is történelmi szerepe van" - mondta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár a TV5 Monde külföldre sugárzó francia köztelevízió és a Radio France Internationale (RF) külföldre sugárzó francia közrádiónak adott interjúban. "Versenyfutásban vagyunk, és Európa a hitelével játszik" - mondta.

    Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban Harlem Désir az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, az ügynevezett hot spotok felállítását sürgette azokban az országokban, ahol a migránsok belépnek az Európai Unióban, valamint a kvóta szerinti elosztást illetően is egyetértést szorgalmazott.

    "Ha túl sok időt várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni" - hangsúlyozta. Ezért kérte, hogy az Európai Bizottság gyorsítsa del Olaszország és Görögország számára a finanszírozást, valamint segítse az Európai Unióval szomszédos országokat a válság kezelésében, külön megemlítve Macedóniát.

    Újságírói kérdésre az Európa-ügyi államtitkár megismételte a francia diplomáciának a magyar-szerb határon épülő kerítést elítélő álláspontját. "Szögesdróttal egyértelműen kívül helyezi magát (Magyarország) az Európai Unió értékein. Az Európai Unió értékeihez nem tartozik falak emelése, szögesdrótok felhúzása, és bizonyosan az sem, hogy mindenki nemzeti politikát hirdet" - fogalmazott.

  • Elkezdődött a DK menekültügy kapcsán tartott, kormányellenes tüntetése, a tér teljesen megtelt. 

  •  A Fidesz-frakció szerint a baloldal bevándorláspárti politikája milliókat indíthat el, és a vasárnapi ellenzéki tüntetések nyílt meghívók a migránsok millióinak. A párt közleménye szerint a baloldali politikusok felelőtlen szónoklatai egyre bátorítják a bevándorlókat, az embercsempészeket, és bevándorlók millióit indíthatják el Európa felé - írja az MTI.

    A kormánypárt szerint a baloldal csak súlyosbítani képes a válságot azzal, hogy mindenkit beengedne az országba és az Európai Unióba. "Ez pedig nem megoldás, hanem maga a probléma. Európa nem képes mindenkit befogadni" - olvasható a közleményben.

    Vasárnap délután nagygyűlést tart Budapesten a Demokratikus Koalíció Vigyünk emberséget Magyarországba! elnevezéssel, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, és szintén tüntetést tartanak az Együtt szervezésében "Szégyelld magad, Orbán!" elnevezéssel.

  • Pont láttam, amikor a menekülteket szállító, buszon fent lévő, eligazítást végző rendőrök megkapták az ételcsomagjukat. A hideg élelmiszercsomag átlátszó zacskóban érkezett. Zsemle, paprika, gyümölcs (talán alma vagy barack) és májkrémnek látszó konzerv vagy hasonló volt benne.

  • Megjelent egy csapat férfi Vízügy Szeged feliratos pólóba, gereblyékkel, szemeteszsákokkal, beálltak szemetet szedni. Jött két nagy szemétgyűjtő kocsi is. Eddig ezt, úgy láttam, csak önkéntesek csinálták hősiesen, iszonyú sok szemetet szedtek, a munkájuknak alig volt látszata.

  • Közel harminc ember a tengerbe fulladt vasárnap a görög partok közelében, amikor egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt az Égei-tengeren Törökország és Görögország között.

    A görög parti őrség arról számolt be, hogy huszonnyolc menekült, köztük egy gyerek fulladt vízbe a görög Farmakonisz sziget közelében, amely mintegy 15 kilométerre fekszik a török partoktól.

    A tájékoztatás szerint a hatóságok hatvannyolc embert kimentettek a vízből, huszonkilenc másiknak pedig sikerült kiúsznia a partra.

    A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint idén eddig mintegy 430 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük nagyjából 310 ezren Görögországban értek partot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arról számolt be, hogy idén már kétezer-hétszáznál többen haltak meg a Földközi-tengeren át Európába igyekvő menekültek közül.

    Múlt héten az egész világot bejárta annak a hároméves kisfiúnak a képe, aki  szintén akkor fulladt meg, amikor egy kis hajóval Törökországból egy görög szigetre próbáltak jutni. 

  • A Die Presse információi szerint ez is felmerült a helyzet megoldására. Németország mindenképpen változtatni akar a menekültpolitikáján. Merkel kancellár rendkívüli ülést hívott össze 16 órára. Részletek ebben a cikkünkben>>

  • Kormányellenes tüntetést tart a Demokratikus Koalíció a budapesti Egyetem téren, amely meg is telt teljesen. A rendezvény fő szónoka Gyurcsány Ferenc lesz, addig Gréczy Zsolt szóvivő és külföldi származású magyarok melegítik be a közönséget. A tér oldalában pedig pokrócgyűjtés zajlik, több tucat zsáknyi adományt hoztak a DK-sok a menekülteknek.

  • A MigrationAid térképet készített a táborról, hogy a menekültek és a sajtó könnyebben tájékozódhasson. Így néz ki most Röszke:

    Fotó: @MigrationAidHu / Twitter
  • Pungor András abba a sajtó elől elzárt hangárba jutott be, ahol botrányos ételosztás is történt. Részleteket itt olvashat

  • Egyes olaszországi plébániák számára lehetetlenség megnyitni kapuikat a bevándorlók előtt Ferenc pápa felszólítása szerint - jelentette ki Carlo Caffarra az olaszországi Bologna városának érseke, aki a többi esetben is kizárólag a plébánosok által ismert és regisztrált bevándorlókat fogadná be.

    Carlo Caffarra körlevélben adott útmutatást a hozzá tartózó plébániáknak, hogy miként valósítsák meg a gyakorlatban az egyházfő felhívását az Olaszországba érkezett bevándorlók befogadása érdekében - írja az MTI. Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel egyházát, hogy a plébániák és más egyházi intézmények bevándorlókat fogadjanak be. Azt is mondta, hogy az a templom, amely nem nyitja meg kapuit, nem nevezhető templomnak, hanem múzeumnak.

    A Corriere della Sera feltételekhez köti a bevándorlók befogadását. A bíboros úgy fogalmaz, hogy Ferenc pápa kérésének megvalósításához improvizáció helyett rendezett cselekvésre van szükség. Az olasz érsek szerint nem mindegyik plébániának áll módjában a rászorulókat befogadni és ilyenkor fájdalommal tudomásul kell venni a befogadás lehetetlenségét. A bíboros hangsúlyozta, hogy a papokat sem lehet teljesen egyedül hagyni: ha a parókia nem képes a befogadásra, a plébániához tartozó közösségnek kell segítenie.

    A bíboros szerint a plébániáknak a már regisztrált és az adott plébános által már ismert bevándorlókat kell befogadni, egyéneket vagy családokat.

  • Vasárnap délig négyezer migráns érkezett az osztrák-magyar határhoz, a rendőrség tájékoztatása szerint tudják kezelni az emberáradatot. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint a nagy migránsáradat azzal függhet össze, hogy kedden Magyarországon megszigorodik a menekültügyi szabályozás. Az embereket a határtól különvonatokkal és buszokkal viszik a bécsi Westbahnhofra, ahonnan Németország fele utaznak tovább. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Nickelsdorfba, írja az MTI.

    Az osztrák fővárosban a rendőrség közlése szerint vasárnap délután nyugodt volt a helyzet, jelenleg 500-an vannak a Westbahnhofon és 150-en a Hauptbahnhofon. Szombaton összesen nyolcezren utaztak át a Westbahnhofon, ahol a nap folyamán 30-40 rendőr teljesített szolgálatot. Szombaton 2800-an, pénteken 1800-an, csütörtökön pedig 3000-en töltötték az éjszakát Bécsben, 500-an a Caritas által biztosított szálláson, 300-an a Stadthalle csarnokában, továbbá egyéb szükségszállásokon. Pénteken hatvanan adtak be menekültkérelmet Bécsben, szombaton pedig 87-en.

    Vasárnap délelőtt a felső-ausztriai A8-as autópályán Aistersheim település közelében 42 menekültet, köztük nyolc gyereket szállító embercsempészeket fogtak el. A két férfi Linz fele vitte a migránsokat, akik a rendőrség közlése szerint a körülményekhez képest jól viselték az utat. Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy a migránsok és az embercsempészek milyen állampolgárságúak voltak.

  • A becslések szerint vasárnap mintegy 8 ezer migránsra lehet számítani a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán, egyre többen érkeznek a 9 ezer fős településre, a legtöbben ugyanis értesültek arról, hogy keddtől jogszabályváltozásra és a vasúti átkelők lezárására lehet számítani - közölte Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke az MTI tudósítójával vasárnap.

    A becsléseket az előző napok tapasztalatai alapján végzik, késő délután, kora este kiderül, hogy mennyire voltak pontosak ezek az adatok. Elmondta, hogy a szerb fővárosból, valamint a szerb-macedón határ melletti Presevóból is olyan információkat kaptak, amelyek ezeket a becsléseket erősítik meg.

    A presevói befogadótáborban viszont vasárnap a korábbi napoknál kevesebb migráns volt, nem kellett sorban állni ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék az embereket - jelentették a helyszínen tartózkodó újságírók.

    A Tanjug szerb hírügynökség újságírójának a helyiek és a rendőrök is azt mondták, meglepte őket, hogy nincs tömeg a településen. Branislav Milenkovic, a Vöröskereszt munkatársa úgy értesült, hogy a migránsokat hosszabb ideig tartóztatják a görög-macedón határon, és ezért lassult le a korábbi napok többezres hulláma.

    A napokban újabb tömegekre számítanak. Információi szerint most azok indultak útnak, akiket a görög szigetekről átszállítottak a szárazföldre, Athénba, és ez azt jelenti, hogy néhány napon belül legalább 20 ezer emberre lehet számítani. "Ezek a számok szörnyűek" - ismerte el, és hozzáfűzte, hogy bizonyára fennakadások is lesznek a regisztráció során, mert 10 ezer embert lehetetlen nyilvántartásba venni egyetlen nap alatt.

  • Részletesen ismertette az LMP a menekültekről szóló javaslatcsomatot: a menekültekre nyomkövetőt raknának, ha az eljárásuk egy hónap alatt sem ért véget, bevonnák az USA-t és Kanadát is. Részletesen itt olvashat a csomagról>>