Lezárták rendőrsorfallal a határt Röszkénél

Élő
IMG 0045
2015.08.31. 14:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A bajor tartományi hatóságok reggel óta „különleges közúti ellenőrzéseket tartanak” az autópályák osztrák határhoz közeli szakaszain. Embercsempészeket és migránsokat keresnek. A részletekről később beszél a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann. (MTI)

  • Szlovákia nem veszi figyelembe azokat a kritikákat, amelyeket olyan nyugat-európai politikusok fogalmaztak meg, akiknek nem tetszik a kelet-európai országok hozzáállása a migráció problémájához, mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák parlament nemzetbiztonsági tanácsának ülésén.

    „Ha nem kezdünk el az igazat mondani a migrációról, akkor továbbra sem mozdulunk el semerre” – tette hozzá Fico, aláhúzva, hogy nehezen érti azoknak az államoknak a bírálatát, amelyek nem támogatták Bulgária és Románia belépését a schengeni övezetbe.

    Elutasította a kelet-európai országok bevándorló-kvótákkal kapcsolatos álláspontjára érkező kritikát Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök is, aki még vasárnap reagált a Laurent Fabius francia külügyminiszter szavaira. A menekültválság miatt a héten Szerbiába látogató Sobotka megerősítette: Csehország maga szeretné eldönteni, hány embernek ad menedékjogot, ezért nem fogadják el az EU által felállított keretszámokat.

  • Helikopterről sem látszik a 30 kilométeres sor vége. 

  • A magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött razziában eddig kétszáz menekültet és öt embercsempészt kaptak el a rendőrök. Az osztrák nelügyminisztérium szerint klasszikus határellenőrzésnek nem nevezhető a mostani ellenőrzés, ami dugókkal jár. „Ezt azonban el kell fogadnunk a cél érdekében, ami a menekültek életének védelme és az embercsempészekkel szembeni hatékonyabb fellépés” – mondta Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter. Elsősorban a nagyobb autókat ellenőrzik, közülük is azokat, amelyek áthaladnak Nickelsdorfnál (Miklóshalma), Eisenstadtnál (Kismarton), Mattersburgnál (Nagymarton) és Oberpullendorfnál (Felsőpulya). (MTI)

  • Migration Aid: 2,7 milliárdhoz jutottak az embercsempészek

    Fogy az étel, mert az állam helyett adományozóktól érkezik a támogatás a budapesti tranzitzónákban dolgozó önkéntesekhez. Százhúsz civil segítőre két ember jut a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságtól és senki sem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól. A Migration Aid több ponton is kritizálja az állami intézkedéseket, Orbán Viktor szavait idézi az emberi élet szabadságáról.

  • Szabó Péter első fotója alapján legalább olyan zsúfolt a Keletiből indult vonat, mint amilyen szerelvényeken a Balkánon át érkeznek a szerb-magyar határig a menekültek.

  • A német konzervatív lap legfrissebb számában megjelent cikkben azt írják, hogy a magyar Országgyűlésben olyan törvényjavaslat elfogadására készülnek, amely „keményebb büntetéseket és tömeges kiutasításokat tenne lehetővé menekültválság esetén”. 

    Boris Kálnoky írása szerint a határzár eddigi egyetlen hatása az, hogy még több menekült érkezik, és meg lehet kérdőjelezni, hogy több értelme lesz-e az akadálynak, ha teljesen elkészül. A menedékkérőket őrizetben tartják majd ügyük lezárásáig, ami ellentmond az uniós jognak - áll a cikkben. A Die Welt szerzője szerint a magyar kormány abban reménykedik, hogy a eltart egy darabig, amíg az EU jogerős módon reagál az intézkedésre, és addigra talán vége is lesz a menekültválságnak. (MTI)

  • Végül csak elindult a menekültekkel zsúfolásig megtelt Railjet Bácsbe a Keleti pályaudvarról. Bár a MÁV elsőre nem akarta ennyi emberrel elengedni a vonatot, végül senkit nem szállítottak le. Itt a pályaudvaron azt lehetett hallani, hogy majd Hegyeshalomnál szedik le azokat az embereket, akik nem szírek. 

  • Autókba zsúfolták a külföldieket

    Az újbudai rendőrök hétfőn hajnalban 0 óra 5 perckor állították meg ezt a fehér furgont a Budaörsi út és a Pannonhalmi út kereszteződésénél. A magyar rendszámú kisteherautóban 22 szír menekültet találtak összezsúfolva, akiket a gyanú szerint Bécsbe akartak szállítani. A magyar sofőrt előállították, majd embercsempészet gyanújával kihallgatták a XI. kerületi rendőrkapitányságon. Az autóban több ezer eurót találtak és foglaltak le a nyomozók.

    Vasárnap este egy orosz és egy olasz embercsempészt is elfogtak. A kőbányai rendőrök vasárnap este nyolckor egy osztrák rendszámú autót igazoltattak a X. kerületi Sibrik Miklós utcában. Az autó orosz sofőrje fejenként több száz euróért 11 szír menekültet akart Bécsbe vinni. Másfél órával később a Hegyalja úton állítottak meg egy olasz felségjelzésű autót, amelynek olasz sofőrje szintén menekülteket szállított Ausztriába. A gyanúsítottat a járőrök előállították a kerületi rendőrkapitányságra. (Police.hu)

  • Az Európai Unió határainak védelme és annak módjának megválasztása kizárólagos tagállami hatáskör, mondta Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője. Arra a kérdésre, hogy kell-e Magyarországnak bármilyen következményre számítania amiatt, hogy kerítést épít a szerb határon, Andreeva azt válaszolta, hogy ennek Brüsszel részéről semmilyen jogi következményei nem lehetnek, mert tagállami felelősségről van szó.

    A kerítéseken át lehet mászni, így nem fogják megoldani a migrációs kihívást

    – tette hozzá a szóvivő.

  • Ezt mondták a helyszínen a Keletinél talált halott emberről. Egyelőre nem tudni, menekült lehet-e az áldozat. (Az ügyben megkerestük a rendőrséget, későbbre ígértek választ - a szerk.). 

  • Mellettem telefonált egy kalauz a Keletiben, és azt mondta: ennyi emberrel nem hajlandó elindítani a vonatot. A Bécsbe induló Railjeten annyi menekült van, hogy mozdulni is alig lehet. A kalauz azt mondta a telefonban, így nem lehet hozzáférni a tűzoltókészülékekhez sem a vonaton, így az utazás nem biztonságos. Addig nem indul a vonat, amíg ennyien vannak rajta. Az most aligha számít, kinek van jegye és kinek nincs, a vonaton ugyanis ezt lehetetlen ellenőrizni, meg se lehet mozdulni.

  • A DK szerint a legújabb menekültügyi törvényjavaslattal, amely szerint bevethetnék a hadsereget a menekültáradat megfékezésére, a kormány eljutott „a gátlástalan és embertelen menekültpolitika legaljára” - ezt a párt alelnöke, Molnár Csaba mondta. Ha a parlament hétfőn elfogadja a törvényt, Gyurcsányék ígéretük szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak emberiesség elleni bűntett miatt.  (MTI)

  • Tizenegykor már elindult egy vonat a Keleti pályaudvarról tele menekültekkel, most pedig egy Railjet indul hamarosan Bécsbe, amire egymás után szállnak fel az eddig itt várakozó menekültek. A peronon érdekes módon nemcsak magyar rendőrök, de osztrák rendőr is áll. Ők nemrég néhány embert nem engedtek fel a vonatra, de amikor odébb mentek, az emberek minden további nélkül felszállhattak. Most néhányan jeggyel a kezükben odamentek hozzájuk, és az egyik rendőr jól hallhatóan azt mondta nekik, go, go, menjetek.  

  • A Jobbik kezdeményezi, hogy vegyék el az önkormányzati választáson érvényes szavazati jogot azoktól a bevándorlóktól, akiknek pozitívan bírálták el menekültkérelmüket. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese arcátlanságnak nevezte, hogy az alaptörvény és más jogszabályok nyitva hagytak egy kiskaput, amely szerint a befogadott menekültek szavazhatnak az önkormányzati választáson. (MTI)

  • Ökumenikus megemlékezés lesz ma este hétkor Budapesten, a Dózsa György út és a Verseny utca sarkán. Ott lesz Szűcs Balázs református lelkész és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes. Egyetértését és szolidaritását fejezte ki Fabiny Tamás evangélikus püspök, Frölich Róbert országos főrabbi és Donáth László evangélikus lelkész. (MTI sajtószolgálat)

    Előzmény itt>>>

  • Egy halott embert találtak a Keleti pályaudvarnál, mondta az Echo TV tudósítója, aki a helyszínről jelentkezett. Azt egyelőre nem tudni, hogy menekültről van-e szó. (Echo Tv)

  • Robert Fico szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy a hét végén közép-európai csúcstalálkozót rendeznek a menekültválság miatt. (Reuters)

  • Tizenöt szír menekültet találtak a rendőrök az M5-ös autópályán egy magyar rendszámú kisbuszban, irja a Police.hu. Az autót a 49 éves F. András vezette, mellette élettársa, az 55 éves  Sz. Józsefné K. Ildikó ült. Őrizetbe vették őket, és embercsempészet gyanújával eljárást indítottak ellenük. Kezdeményezték előzetes letartóztatásuket is. A 15 szír nem tudta igazolni magyarországi jogszerű tartózkodását, ezért velük szemben idegenrendészeti eljárás indult.  

  • A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szíjjártó Péter és szlovák kollégája egyetértettek abban, hogy a visegrádi országoknak egységes álláspontot kell képviselniük a menekültekkel kapcsolatban, és abban is, hogy az európai stratégiának nem kvótákra kellene alapoznia. A két külügyminiszter szerint Európának képesnek kellene lennie arra, hogy megállítsa a bevándorlási hullámot. 

    Szíjjártó Péter a nagy egyetértésben azt is közölte Miroslav Lajcákkal, hogy Magyarországra idén már 150 ezer menekült érkezett, és hogy „az elmúlt hetekben új helyzet állt elő azzal, hogy a bevándorlók egyre agresszívebben lépnek fel a magyar hatóságok képviselőivel szemben”. (MTI)

  • A rendőrség friss közleménye szerint araszolva halad a forgalom az M1-esen Hegyeshalom térségében. „A soproni, fertődi és kópházi határátlépési pontokon továbbra is jó ütemben haladhatnak a gépjárművezetők”. (Police.hu)

  • A szegedi közgyűlés rendkívüli ülésén a KDNP és a Jobbik képviselői azt mondták, hogy Botka László polgármester nem foglalkozik a várost érintő problémával. A jobbikos Tóth Péter szerint a polgármester a homokba dugja a fejét, és szinte menekülttábort hozott létre a vasútállomásnál.  Botka László úgy reagált, hogy a közrend, közbiztonság nem önkormányzati feladat, a város azonban a rendszeres támogatás mellett pénzt adott az érintett városrészekben működő polgárőrszervezeteknek. (MTI)

  • Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért, közölte hétfőn a német kormányszóvivő. Steffen Seibert a Twittereren ezt írta:

    Nem. Nincsenek különvonatok. Az EU-jog érvényes: Aki Magyarországra megy, azt ott kell regisztrálni+menedékjogi eljárást ott lefolytatni. 

    A kormányszóvivő arra, a Twitteren megjelent értesülésre reagált, amely szerint Németország budapesti nagykövetségének szervezésében a német állam "chartervonatokkal" szállítja el Magyarországról Németországba a szír menedékkérőket. Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált. A Twitteren azt írták, hogy "tudomásunk szerint kacsáról van szó".  

  • Németország: Nincs felső határ, minden szír jöhet

    A német menekültügyi hivatal vezetője meg van győződve arról, hogy képesek befogadni több százezer menekültet.

  • A Keleti pályaudvar aluljáróban helyszíni becslések szerint vasárnap délelőtt százötven-kétszáz menekült demonstrált, és azt skandálták, hogy

    Germany yes, Hungary no

    Helyszíni tudósítónk szerint jellemzően 20-25 éves férfiak voltak ebben a tömegben, és folyamatosan próbálták a körülöttük lévőket is csatlakozásra buzdítani, de nem jártak nagy sikerrel.

    A menekültek azt is nagyon kevésnek tartják, hogy csak egyszer kapnak enni, míg volt aki azt nehezményezte, hogy a hatóságok nyilvántartásba vették, írta az MTI.

  • Vasárnap elhagyhatta a braunaui kórházat az a három kiskorú menekült, akit szombaton válságos állapotban találtak meg egy furgonban, írja az MTI. Az osztrák hatóságok pénteken hajnali négy órakor, a felső-ausztriai St. Peter am Hart településen ellenőrizték a teherautót, melyben 26 szíriai, afgán és bangladesi menekült volt összezsúfolódva.

    Két ötéves kislány és egy hatéves kisfiú már kába volt a kiszáradás miatt, orvosi segítség híján legfeljebb két-három óráig maradtak volna életben.

  • Elképzelhető, hogy az embercsempészek ezután Szlovákia felé próbálkoznak, írja a Magyar Nemzet.  Lubomír Ábel, a szlovák országos rendőrfőkapitány helyettese a    Denník N napilap hírportáljának azt mondta: nem kizárt, hogy a hetvenegy ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják a célországokba továbbvinni a menekülteket.

    A hét végén a szlovák rendőrség olyan embercsempészeket fogott el, akik    Magyarországról Szlovákián át Csehországba akartak szállítani menekülteket. A Nový Čas napilap honlapja szerint a szlovák rendőrök az északi Zsolna mellett egy csempészt vettek őrizetbe, aki huszonkilenc szíriai állampolgárt próbált iratok nélkül Csehországba juttatni. A Fiat Ducatónak magyar rendszáma volt, és egy magyar állampolgárságú nő vezette. A nő azonban eltévesztette az utat Zsolnánál,  és Karasznyán faluban egy helyi lakos értesítette a rendőrséget a gyanús gépkocsiról.

  • Az osztrákok minden gyanús teherautót megállítanak a határon

    Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. (MTI) 

    Az osztrák belügyminiszter szerint az intézkedés várhatóan fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban, de az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket. Az intézkedés határozatlan ideig tart.

    Hétfő délre 30-40 kilométeres dugó alakult ki az osztrák határ felé vezető autópályán az M1-esen. 

  • A németek betartják az EU szabályait?

    A magyar kormány arra kéri Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást - mondta  Giró-Szász András  kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek. 

    "A problémát az okozta, hogy az elmúlt napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben. Az erről szóló híradások azok, amelyek az uniós jogszabályokkal szemben reményeket keltenek az illegális bevándorlók között, és ez a nem tisztázott helyzet az, amely jelenleg sokszor átláthatatlan és nehezen kezelhető körülményeket hozott létre. Az átláthatatlan és visszás körülmények megszüntetése érdekében arra kérjük Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzet", mondta az államtitkár. 

  • Sosem fogtak el még egy hétvége alatt annyi menekültet Magyarországon, mint most. A zöldhatáron 8792 embert fogtak el, Csongrád megyében 2637-et, amiből 562 gyerek. Többségük szír, afgán vagy pakisztáni, akik Röszke külterületén lépték át a zöldhatárt.