Lezárták rendőrsorfallal a határt Röszkénél

Élő
IMG 0045
2015.09.01. 06:22
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai újságban részletesen taglalják a hazai menekültpolitika visszásságait. Az cikk szerint a magyar intézkedések és hozzáállás az egyik oka, hogy a menekülők kénytelenek embercsempészek szolgáltatásait igénybe venni. Többségük ugyanis nem szeretne az országban maradni, viszont ahhoz, hogy eljussanak nyugatabbra, mindenképpen át kell haladniuk rajtunk. Ez pedig nem egyszerű feladat. 

    Hazánkba nemcsak bejutni nehéz a szerb határon húzódó kerítés miatt, hanem továbbállni is, már ha a migránsok átesnek a hivatalos procedúrán: az EU-s törvények értelmében a regisztrált menekülteknek egészen addig itt kellene maradniuk, amíg a hatóságok lefolytatják menedékkérelmi eljárásukat. Még ha sikerül is valahogy (többnyire egy embercsempész segítségével) továbbhaladniuk a regisztrálásuk után, akkor is attól félhetnek, hogy később visszatoloncolják őket Magyarországra, ahol aztán semmi jóra nem számíthatnak a nyilvánvalóan menekültellenes magyar kormánytól - írja a Washington Post

  • Kedd hajnalra megalakult a határrendészeti igazgatóság; a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét. A szerdán beharangozott szervezethez hat határvadász (figyeljen a szómágiára; mintha a menekülteket le kéne vadászni!) egység tartozik majd, amelynek tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz. A vadászok szeptember 15-től kezdik meg a munkájukat, szükség esetén a létszámuk 3600-ra bővíthető, és helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti őket. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet; az igazgatóságnak lesz egy ún. "mélységi ellenőrző" osztálya is. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezték ki. (MTI)

  • Pár pontban megpróbálom összefoglalni, mi is történt egy nap alatt menekültügyben. Sűrű nap volt. Hasznos, ha nem akarja végigpörgetni a teljes közvetítésünket.

    • Reggel 30-40 kilométeres sor alakult ki az M1-esen, az osztrák rendőrök ugyanis elkezdték átkutatni az Ausztria felé haladó teherautókat, nagyobb kocsikat.
    • Az osztrákok razziája nem volt véletlen: egy nap alatt kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el. A razzia nem egyszeri, hozzá kell szokni, mert hónapokig ez lehet a gyakorlat.
    • Eközben a Keletiből induló, menekültekkel teli, elég zsúfolt bécsi vonatokat feltartóztatták Hegyeshalomnál. Elvileg a jövőben is ezt fogják tenni, megállítják a vonatokat, és azokat akiknek magyarországi menekültkérvényük van, nem engedik tovább.
    • A Railjetek több órás késéssel jutottak csak el Bécsbe, majd Münchenbe.
    • A Keleti Pályaudvaránál este is nagy volt a tömeg, sokan akartak feljutni a nyugatra tartó vonatra. Sokan nem fértek fel, nagy a tumultus éjszaka is. 
    • A kiskunhalasi önkéntesek elfáradtak, feladják a menekültek segítését.
    • Bécsben húszezres tüntetést tartottak a menekültek mellett. 
    • A 71 menekült halálát okozó tragédia felelősei közül kettő is a német rendőrség látókörében volt korábban.
    • A menekültválság miatt rendkívüli csúcsot tartanak a visegrádi országok kormányfői a pénteken.
    • Ha szükséges, az Európai Unió Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő úgynevezett hotspotot felállítani.
    • Szijjártó Péter nem ért egyet az EU-t menekültügyi politikájával, szerinte inkább az unió határán kívül kellene megoldani a helyzetet.
    • A magyar kormány a  JWT Budapest Marketing Szolgáltató Kft.-t bízta meg a kampánnyal, ami jelzi a menekülteknek a határainkon túl, hogy nem érdemes Magyarországra jönni.
    • A magyar-francia diplomáciai csörte folytatódott. A franciák azt üzenték, a magyarok többé nem mozoghatnak szabadon az EU határain belül, ha a menekültügyben Magyarország nem vállal szolidaritást a többi tagállammal.
    • Több mint 10 ezer izlandi állampolgár jelezte hétfőn a Facebookon, hogy készen áll befogadni otthonába szíriai menekülteket.
  • Weiler Péter képzőművész csodálatos személyes határzárat készített a menekültektől rettegőknek. A magyar kerítést imitáló, alig 1 nm2-es zárkát ma már be is vetette a Keleti pályaudvaron. Sikerrel.

    Ma bevetésre került a Személyes Határvédelmi Eszköz, a szögesdrót biztonságában meglátogattam a drámai helyzetben levő...

    Posted by Peter Weiler on 2015. augusztus 31.
  • Az idén eddig már mintegy 150, többségében szíriai menekült az északi sarkkörön lévő orosz-norvég határon keresztül lépett be a schengeni övezetbe - írta a The Guardian című brit napilap a norvég rendőrségre hivatkozva. 

    A lap szerint az utóbbi hónapokban átlagosan 5-20, főleg szíriai menekült lépi át a Damaszkusztól légvonalban több mint 4 ezer kilométerre található orosz-norvég határt. Többségük autóval viteti magát odáig, de akadnak olyanok is, akik kerékpárral érkeznek a schengeni zóna egyik legészakibb határátkelőjéhez. A bicikli jelentősége abban áll, hogy egy norvég-orosz határegyezmény értelmében a Kirkeneshez közeli storskogi határátkelőt gyalogosok nem használhatják.

  • A menekültekkel a Keletitől Bécsig együtt utazó Szabó Peti kollégánk készítette ezt az Instagram-képet, amin három menekült látható a Westbanhof vasútállomáson. Elsőre nincs semmi izgalmas a fotón, aztán megakad az ember szeme a balszélső férfi pólóján.

    Bizony, az ott egy meglehetősen hitelesnek tűnő Ákos-póló, méghozzá Előkelő idegen felirattal, ami egészen morbid módon áthallásos. Pláne, ha ismerjük a dal refrénjét.

    Újra átrohan a szíveden
    Mint előkelő idegen
    És vár
    Visszajár, ha megtalál

  • A Keletiben összeesett egy biciklis, aki valószínűleg előtte elég sokat ivott. Kik siettek rögtön a segítségére? A menekültek.

  • Fotósunk, Huszti István képei arról, mi zajlik a Keletiben, miután elment az utolsó nyugati vonat. Rengetegen vannak a nemzetközi jegypénztárnál. Kattintson a fotókért!

  • Refugees Welcome néven közösségi oldalt indított egy német pár. Az ötlet lényege, hogy bárki regisztrálhatja a házát vagy lakását, majd kiközvetítenek oda egy vagy több menekültet, hogy átmenetileg lakhelyet biztosítsanak neki. Miután a menekült elfoglalta az új szálláshelyét, a Refugees Welcome oldal állja a bérleti díjat és minden más olyan költséget, ami a menekültek napi ellátásához szükséges. Az NPR azt írja, hogy már 400-an ajánlották fel saját otthonukat a rászorulóknak, de a szolgáltatás egyelőre csak Németországban és Ausztriában elérhető.

  • Jól látszik, milyen tömeggel kellett a rendőröknek szembenézniük. Nem csoda, hogy nem fértek fel a vonatra mindannyian.

  • A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este fél hétkor menekültbarát tüntetés kezdődött Embernek lenni Ausztriában mottóval. A demonstrálók a Christian Broda tértől Marihilfer Strassén meneteltek egészen a múzeumi negyedig, majd meghosszabbítva az eredetileg tervezett útvonalat, az osztrák parlament elé vonultak, ezért a rendőrség lezárta a belvárosi Ringstrassét is.

    A hatóságok közlése szerint a demonstráció kezdetén háromezren gyülekeztek, nyolc óra után már mintegy húszezren voltak. A rendőrség közlése szerint a menetet száz rendőr kísérte, további 350 az épületek védelmét látta el.

  • Francia üzenet Orbánnak: Ha magányos lovagként viselkedsz, nem mozoghatnak majd szabadon a magyarok

    A magyarok többé nem mozoghatnak szabadon az EU határain belül, ha a menekültügyben Magyarország nem vállal szolidaritást a többi tagállammal - ezt magyarázta egy francia diplomáciai forrás az Indexnek. A diplomata szerint nem igaz, hogy az EU cserbenhagyja Magyarországot, a valóság az, hogy a magyar kormány eddig nem állt elő semmilyen javaslattal, nem kért konkrét segítséget. Pénzt pedig adnak, ahogy uniós befogadóállomásokat is létesítenének. De az nem megy, hogy egy tagállam egyetlen menekültet sem hajlandó befogadni.

  • Ilyen volt belülről a bécsi menekültvonat

    Ilyen volt belülről a bécsi menekültvonat
  • "A német alaposság szuper dolog, de most német rugalmasságra van szükség" - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a menekültválság kezeléséről.

    A kancellár sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a menekültválság "nemzeti feladat", megoldásához pedig fel kell gyorsítani a folyamatokat, és a menedékkérők elhelyezéséhez "német rugalmassággal" átmenetileg hatályon kívül kell helyezni néhány építésügyi rendelkezést.

    Gyorsaságra és rugalmasságra van szükség a védelemre szorulók befogadásához és integrációjához, de ahhoz is, hogy minél hamarabb visszaszállíthassák hazájukba mindazokat, akik előtt "nincs kilátás" a Németországban maradásra, vagyis akiknek  menedékjogi kérelmét elutasítják. 

    A menedékkérők történelmi magasságba emelkedő száma "nem a legrosszabb bizonyítvány rólunk", németekről, hiszen azt jelzi, hogy Németország nagyon sok ember számára a "lehetőségek és a remény hazája", ahol békében lehet élni és érvényesülnek az emberi és polgári jogok. "Ez nem mindig volt így" - mondta Angela Merkel.

  • Ennyit költünk egy menekültre

    Pintér Sándor belügyminiszter részletesen bemutatta, hogy pontosan miért kerül naponta átlagosan 4300 forintba egy menekült Magyarországon.

    • élelmezés: 1300 forint/fő
    • tisztálkodási eszközök: férfiak esetében 1550 forint, nők esetében 1800 forint
    • orvosi ellátás és a szükséges gyógyszerek
    • a befogadó állomások üzemeltetési költségeinek egy főre jutó költsége
    • ellátottak pénzbeli juttatása - amennyiben jogosultak rá - 7125 forint havonta.
  • 21:28-kor kifordult a Zürich felé induló vonat. Több család szétszakadt, és sokan nem értették, hogy indulhatott el a vonat, ha nekik jegyük volt rá.

    Fotó: Tábori Ádám

  • Menekülteknek szánt adománygyűjtésbe kezdett a burgenlandi Nickelsdorf. A település polgármestere arra kérte a lakosokat, hogy tisztálkodási szereket és jó állapotban lévő férfi ruhákat adományozzanak a menekülteknek. Gerhard Zapfl közlése szerint az adományokat önkéntesek válogatják ki, majd a Vöröskereszt szállítja el és osztja szét. 

    A polgármester azt mondta, "kötelességünk, hogy az embereket elsősegélyben részesítsük, és segítsünk nekik". Nickelsdorfban 25 migránst helyeztek el egy panzióban. Zapfl szerint ugyan kezdetben többen ellene voltak, mára azonban már a döntést ellenzők is hoznak adományokat a menekülteknek. 

    A település vezetője úgy véli: a vasárnap este életbe lépett ellenőrzés bevezetésével csupán az útvonal fog változni, és a csempészek majd Magyarországon teszik ki a menekülteket, akik gyalog fognak átmenni Ausztriába.

  • Nagy a tömeg most a Keleti pályaudvarnál. Beengedték a peronra a következő hullám menekültet, akik igyekeztek minél előbb felszállni a Zürich felé tartó vonatra. Ez a vonat indult ma utoljára nyugat felé.

  • cikkünk a témában:

    Karácsonyig nem ússzák meg a razziát a kamionosok Hegyeshalomnál

    Hegyeshalmi közúti határátkelőn hosszú időre be kell rendezkedni arra, hogy kamion- és teherautósorok állhatják el az autópályát Ausztria felé. A szigorítás hétfőn kezdődött, amikor Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter elrendelte a magyar határ közelében, valamint a nemzetközi főútvonalakon a rendőri ellenőrző pontok felállítását az embercsempészek kiszűrése érdekében.

  • A müncheni főpályaudvarra már ugye megérkezett a menedékkérőket szállító vonat. A rendőrök a vonatról további nagyjából 200 embert egy terembe kísértek, ahol megkezdték regisztrációjukat. Több járókelő spontán módon a Railjet-járat utasainak segítségére sietett, édességet, palackokban vizet adtak nekik - számolt be hírportálján a BR bajor közszolgálati médiatársaság. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány vonat érkezik még Münchenbe Magyarországról indult menedékkérőkkel.

    A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség müncheni igazgatóságán arra számítanak, hogy hétfő késő este még további 500 menedékkérő érkezik Magyarországról. Az őket szállító vonatok kétóránként érkeznek a müncheni főpályaudvarra.

  • Ha szükséges, az Európai Unió Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő úgynevezett hotspotot felállítani - mondta hétfőn a franciaországi Calais-ban Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos.

    Ilyen "hotspotok" hamarosan megkezdik működésüket az úgynevezett frontállamokban, Olaszországban és Görögországban. A létesítményekben uniós szakemberek igyekeznek minél gyorsabban megállapítani, hogy a menedékkérők közül ki jogosult védelemre, aki pedig nem kaphat menekültstátust, annak visszaküldéséről is gondoskodnak. A magyar álláspont szerint Magyarország nem frontállam, mert, akik dél felől átlépik a határt, minden valószínűség szerint nem Magyarországon lépnek először az unió területére.

    Magyarország nyomás alá került, ahogyan Görögország és Olaszország is

    - jegyezte meg a görög politikus, tudatva egyúttal: hamarosan ismét Magyarországra látogat. (MTI)

  • A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este fél hétkor menekültbarát tüntetés kezdődött Embernek lenni Ausztriában mottóval. A demonstrálók a Christian Broda tértől Marihilfer Strassén meneteltek egészen a múzeumi negyedig, majd meghosszabbítva az eredetileg tervezett útvonalat, az osztrák parlament elé vonultak, ezért a rendőrség lezárta a belvárosi Ringstrassét, ahol a békés tüntetés jelenleg is tart.

    A tüntetők No border, no nation (Nemet mondunk a határra, Nemet mondunk a nemzetre) rigmust skandálták, és Refugees Welcome (Üdvözlet a menekülteknek) feliratú táblákat tartottak a magasba.

    A hatóságok közlése szerint a demonstráció kezdetén háromezren gyülekeztek, nyolc óra után már mintegy húszezren voltak. A rendőrség közlése szerint a menetet száz rendőr kísérte, további 350 az épületek védelmét látta el. 

    Hét órakor megszólaltak Ausztriában a templomharangok, így emlékezve a csütörtökön az osztrák autópályán egy furgonban holtan talált 71 migránsra. A Stephansdomban Bécs érseke, Christoph Schönborn misét mutatott be az áldozatokra emlékezve, a szertartáson az osztrák kormánytagok csaknem teljes létszámban jelen voltak. (MTI)

  • Sokkoló amatőr felvételt közölt az Euronews. Megtekintése csak 18 éven felülieknek és erős idegzetűeknek ajánlott.

    Ha nem mert kattintani, itt olvashatja összefoglaló cikkünket a szír helyzetről.

  • Lengyelország átértékeli az általa befogadandó menekültek számát - jelentette ki Ewa Kopacz lengyel kormányfő hétfőn Gdanskban, a kormány kihelyezett ülését követő sajtóértekezleten.

    Lengyelország az uniós kormányfők július eleji brüsszeli csúcstalálkozója után 2200 menekült befogadására kötelezte el magát, akik 2016 elejétől érkeznének az országba. "Ma már nem 2200 menekültről beszélünk" - mondta a kormányfő a "várakozásokon túllépő" európai menekülthullámra hivatkozva, ezért - mint fogalmazott -  az európai országok a közeljövőben "újból fognak osztozkodni megfelelő kvótákon". (MTI)

  • A müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság. A beszámoló szerint egyelőre nem ismert, hogy hányan utaztak a Budapest-München útvonalon közlekedő Railjet 64-es járattal. 

    A vonatot megállították a bajor osztrák határnál fekvő Rosenheimnél, ahol a német szövetségi rendőrség ellenőrzést tartott.

    A szövetségi rendőrség egy szóvivője a BR-nek azt mondta, hogy a munkatársak túlterheltsége miatt csak félig vizsgálták át a vonatot. Ennek során 190, engedély nélkül utazó embert szállítottak le, hogy regisztrálják, majd még hétfő este, vagy kedden a müncheni tartományi központi befogadóállomásra szállítsák őket.

  • Több mint 10 ezer izlandi állampolgár jelezte hétfőn a Facebookon, hogy készen áll befogadni otthonába szíriai menekülteket, írja az MTI.

    A felhasználók Bryndis Björgvinsdottir írónőnek vasárnap megjelent posztjára reagáltak, miszerint maguknak az izlandiaknak is kellene tenniük valamit, ha azt akarják, hogy a szigetország több menekültnek nyújtson otthont.

    Úgy hiszem, az embereknek elegük van abból, hogy a Földközi-tengeren történtekről és a menekülttáborokról szóló híreket nézzék. Most már mindenki tetteket szeretne látni ebben az ügyben

    - nyilatkozta a Rúv tévécsatornának Björgvinsdottir. Izland az uniós kvóta alapján 2015-ben és 2016-ban összesen csupán 50 menekültet fogad be.

    Eyglo Hardardottir izlandi szociális ügyi miniszter a Rúvnak elmondta, hogy a hatóságok első lépésként összegyűjtik a Facebookon megjelent valamennyi ajánlatot, és a tervek szerint ennek alapján növelik majd az országba várt menekültek számát. Mint a tárcavezető megjegyezte, nem akar pontos adatokat mondani, ugyanakkor hangsúlyozta, minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy többen kaphassanak menedéket Izlandon.

  • Az egyik pályaudvar várótermében kialakított regisztrációs állomáson várakoznak azok, akik eljutnak Münchenig.

  • Az osztrák rendőrség becslése szerint menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfőn délután, a migránsok a Budapestről  érkező vonatokkal utaztak az osztrák fővárosba.

    A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon. Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a kivonult rendőrök nem ellenőrizték őket - közölték osztrák hírforrások. 

    A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást,  a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó menekülthelyzet miatt tiltakoztak. (MTI)

  • Két embercsempész Mátészalkán azt mesélte be a menekülteknek, hogy már Bécsnél járnak. Nagy a magyar találékonyság. További részletek ebben a cikkben.

  • Jegy nélkül is el lehetett jutni Hegyeshalomból Bécsbe, legalábbis nekünk sikerült köszönhetően a hézagos ellenőrzésnek. A járat mindhárom bécsi pályaudvaron megállt, a migránsokat vízzel és ételosztással várták a helyszínen.

    Minden menekült leszálhatott, így azok is, akik okmányok vagy jegy nélkül utaztak. Az egyik helyszínen dolgozó beosztott egyelőre nem tudja, hogy mi lesz a helyzet a menekültekkel, de azt elmondta, hogy akinek van érvényes jegye Münchenbe, azt biztosan tovább engedik.