új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az APA hírügynökségre hivatkozva az MTI azt írja, hogy megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt az autók előtt - ennek lezárásáról pénteken döntöttek az osztrák hatóságok. Szintén járható már az A4-es autópálya is. az autók akadály nélkül közlekedhetnek, torlódás nincs. Az osztrák autópálya-kezelő táraság(Asfinag) ugyanakkor arra kérte az autósokat, hogy az autópálya megnyitása ellenére óvatosan vezessenek és figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre.

    Az éjszaka folyamán mintegy 400 migráns lépte át gyalogosan az osztrák-magyar határt. Többségüket már nem Bécsbe, hanem Salzburgba szállítják buszokkal.

  • cikkünk a témában:

    Új menekülttábor épül Szentgotthárdon

    Szombat reggel kezdték el építeni, a terv szerint vasárnap már kész is lesz az új, 400 fős befogadóállomás a szentgotthárdi ipari park területén. A polgármester szerint a városlakók nyugalmát nem fogja zavarni a lakott területen kívül álló létesítmény, de mindenképpen szükségük lesz karitatív szervezetek munkájára. 

  • Liam Cunningham egyébként szintén megosztotta az N1TV korábbi operatőréről készült sokkoló videót, amelyben látszik, ahogy rohanó menekülteket rugdos meg és gáncsol el. Akkor azt írta, hogy

    Her name is Laszlo Petra. She has no heart and no soul. I feel sorry for her.

  • Miért nem menekülnek Szíriából Európa helyett inkább az Öböl-országokba?

    A szíriai menekültáradattal kapcsolatban az egyik leggyakoribb felhördülés az, hogy

    Miért nem az Öböl-országokba mennek?

    Mikor pedig Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek

    • a szírek többségéhez hasonlóan szunnita országok,
    • ahol arabul beszélnek,
    • és sokkal közelebb vannak, mint Európa,
    • na meg persze iszonyatosan gazdagok.

    A választ ebből a cikkből tudhatja meg.

  • Az m1 tudósítója 20 perc alatt 200 embert látott a vasúti síneken érkezni a röszkei rendőrségi gyűjtőponthoz. A menekülteket rendszeresen buszokkal szállítják el, legfeljebb 1-2 órát kell várakozniuk. A területen most is várakozik egy busz, hogy megteljen.

  • Az m1 tudósítója szerint a két napja megnyílt körmendi táborból délelőtt 60 menekült indult el Ausztria felé, köztük sok gyerekes család.

  • cikkünk a témában:

    Dánia az új Magyarország?

    Az elmúlt napokban körülbelül 3200 menekült érkezett Dániába, ami jelentős felfordulást okozott az egyébként nyugalmas és rendezett királyságban. A menekültek jelentős részének esze ágában sincs Dániában maradni: Svédországba igyekeznek, ami a magyaréhoz hasonló dilemmák állítja a jobboldali populista dán kormányt.

  • Alexander De Croo belga miniszterelnök-helyettes az ATV Szabad szemmel című műsorában reagált arra a magyar felvetésre, miszerint az lenne a menekültválság egyik megoldása, ha a közel-keleti, többek között törökországi menekülttáborokat támogatná az unió. De Croo szerint már van ilyen uniós program, de más országokkal ellentétben a magyarok még semmilyen felajánlást nem tettek és nem reagáltak a megkeresésre.

    Magyarország és más országok az európai értékekkel szembe mennek, nem lehetünk olyan Európa, ami az egyik országból a másikba próbálja görgetni a problémákat.

    A belga miniszterelnök-helyettes szerint következményekkel fog járni, ha Magyarország nem vállal részt a terhekből és nem fogadja el a kvótarendszert.

  • Orbán: Az európai vezetők álomvilágban élnek

    5.bild
    Fotó: bild.de

    A kormányfő a Bildnek úgy nyilatkozott, hogy szerinte Magyarországon felkelést eredményezett a német döntés, hogy a migránsokat beengedik Németországba. Korábban a magyar hatóságok kézben tartották a helyzetet, amikor viszont Berlin bejelentette, hogy az uniós szabályokat átmenetileg hatályon helyezik, kitört a káosz. "Ez történik akkor, ha nem tartják be a szabályokat.

    "Csak azt mondhatom: itt állok és nem tehetek másként" - válaszolta arra a kérdésre, milyen érzés Európa legfőbb gazfickójának szerepében lenni. A magyarok garantálják, hogy az "európaiak szabadon mozoghatnak és a határaik védettek".

  • Bulgária irányából is egyre több migráns érkezik Szerbiába, idén összesen 9 ezer embert regisztráltak a határ szerb oldalán fekvő Bosilegradban, de számuk napról napra nő, közölte az MTI a szerb köztévére hivatkozva.

    Szíriából, Afganisztánból és Irakból is regisztráltak már migránsokat a szerb-bolgár határ melletti Bosilegradban, ahol az oda érkezők sokszor orvosi segítséget is kérnek. Az egészségügyi dolgozók az RTS-nek azt mondták: a legtöbben izomfájdalom, kimerültség és lábfájdalom miatt keresik fel őket.

  • Az m1 tudósítója szerint mintegy kétezer menekült vár arra, hogy vonatra szállhasson a Keletiben. A pályaudvaron nyugalom van, a menekültek türelmesen várakoznak. Egy-egy vonatra 3-500 embert engednek fel, a tervek szerint fél óránként indulnak majd vonatok az osztrák határ felé, ahol azonban az ÖBB intézkedése miatt Hegyeshalomnál le kell szállniuk és gyalog tenniük meg az utat Nickelsdorfig.

  • Időszakosan volt nyitva szombat hajnalban a magyar-osztrák határ Hegyeshalomnál, az osztrák határrendészeti szervek "meglehetősen ötletszerűen nyitják meg vagy zárják le, ahogy jónak látják" az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint. Pénteken lezárták az A4-es autópályát, de szombat hajnalban már folyamatos volt a forgalom.

    Ahogy már megírtuk, az ÖBB a hétvégén sem indít és fogad vonatokat Bécs-Budapest között. A vonatokat csütörtök délután óta a határnál megállítják. A menekültek azóta gyalog teszik meg az utat Nickelsdorfig.

  • Nem érti, mi ez a migráció? A Századvég majd megfejti

    Migrációkutató Intézet néven kutatóközpontot alapít a kormány házi kutatóintézete, a Századvég és a Mathias Corvinus Collegium. A migrációt fogják kutatni, ígéretük szerint összetett szempontrendszer szerint, tudományos igénnyel, de közérthető elemzésekben.

  • Csütörtökön jöttek eddig a legtöbben: 3601 menekült érkezett, ehhez képest a pénteki adatok visszaesést mutatnak, a rendőrség mindössze 3023 embert fogott el tiltott határátlépés miatt. Ebből megint Csongrád megyében fogták el a legtöbbet, 2818 embert.

  • Ágyneműkért kuncsorog Magyarország az uniónál

    Magyarország technikai segítséget kért pénteken az európai uniós polgári védelmi mechanizmusban részt vevő országoktól. Arra kértük őket, hogy  küldjenek nekünk

    matracokat, ágyneműket, lepedőket, takarókat és fűtőberendezéseket.

    Magyarországnak kedden szavaztak meg egy 4 millió eurós (több mint 1,2 milliárd forintos) támogatást az elkövetkezendő fél évre, amelyet a menekültválság miatt felmerülő költségekre kell fordítanunk. Úgy fest, takarókra ebből már nem futja.

  • Simicskó István honvédelmi miniszter azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy a hét végére már 4300 katona lesz a déli határnál. A legfontosabb feladat a kerítés építésének felgyorsítása lesz. Mint mondta,

    nagy próbatétel a munka elvégzése a határidőre, de úgy érzem, hogy ez menni fog.

    Jövő keddtől - azaz a jogszabályváltozások hatályba lépésétől - arra készülnek, hogy alapesetben a rendőrség intézkedik, a katona pedig biztosítja a rendőrök munkáját. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét is annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni a menekülteket és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen. Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, szerinte meg kell vizsgálni - és ha lehet, ki kell aknázni - a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is.

    Arra a kérdésre, hogy fegyvert milyen esetben használhatnak a katonák, ha kihirdetik a válsághelyzetet, a miniszter azt válaszolta, hogy csak a saját életük, illetve a társaik, valamint a velük együttműködő rendőrök életének védelmében.

  • A szélsőséges iszlamista szervezetek toborzói főként a családjuk nélkül Németországba érkező, fiatalkorú menekültek próbálják bevonni a terrorszerveztbe, írja az AFP. Az egyedül érkező gyerekek és tinédzserek sokkal inkább rászorulnak a külső segítségre és a kapcsolatokra, így az Iszlám Állam toborozóinak könnyebb dolguk van, amikor megszólítják őket.

    A bajorországi hírszerzés szerint a toborzók sokszor már a vonatállomásokon leszólítják a fiatalokat, de sokan próbálkoznak a befogadóállomások környékén is. A rendőrség ezért felvilágosító kampányt szervez a befogadó állomások dolgozóinak, hogy felismerjék és a kiszűrjék a toborzókat. 

  • cikkünk a témában:

    Embercsempész lehetett a vízbe fulladt szír kisfiú apukája

    Abdullah Kurdi tagadja a vádakat, azt mondja, ha csempész lett volna nyilván nem abban a rozoga hajóban viszi magával a családját, amivel végül esüllyedtek.

  • Augusztus 20-án a hosszú hétvége, azóta a menekülthelyzet miatt dőlnek sorra a rekordok, mondta az Indexnek az Oszkár.com társalapítója. A Magyarország-Németország és Magyarország-Ausztria útvonalakon hiába ért véget a nyár, augusztus azonos időszakához képest szeptember első felében több mint 20 százalékkal nőtt a helyfoglalások száma a telekocsis oldalon.

    A helyeket hirdető autósok és az utasok körében hasonló a növekedés. Az oldal napi rekordjai pár nap kivételével napról napra megdőlnek, a belföldi utaknál is, Prácser szerint "a Keletiben zajló események és a vonatok késései miatt sokan idegenkednek a vasúti utazástól". A legutóbbi hétvégén (csütörtök estétől hétfő délig) több mint 10 ezer belföldi helyfoglalást regisztráltak, ami szintén rekord. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról is, pórul járhat-e az, aki telekocsisként migránsokat szállít: Menekülteknek segít? Így nem lesz önből embercsempész.

  • A civilek próbálják kicsit javítani a körülményeket a gyűjtőpontnál, építettek egy sátrat, pokrócokat osztanak, és létrehoztak egy telefontöltő pontot is.

  • Végül sikerült meggyőzni a buszok előtt álló csoportot, elengedték a menekültekkel teli buszokat. Hat busz már el is ment, de van még több másik busz is a közelben, már a síneknél is elkezdtek felszállni rájuk menekültek. A korábbi napokhoz képest sokkal nagyobb a szemét a gyűjtőpontnál, ahol még mindig több százan, ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek. A síneken pedig folyamatosan érkeznek az emberek.

  • Egyetértek a bátor operatőrrel!

    — írta egy komáromi gimnáziumi tanár a Facebook-oldalán, egy másik posztban pedig  a Merkelnek nyílt levelet író baloldali értelmiségiek halálát kívánta.

    Fotó: bumm.sk / Facebook

    A Dunával kettéválasztott város szlovákiai oldalán, a Selye János Gimnáziumban tanító férfi bejegyzései Komáromban állítólag közszájon forognak — most a bumm.sk írt a szélsőjobboldaliságáról ismert tanár nyilvános posztjairól. Jó néhány mondatot idéznek tőle („Az EU végóráit éli! Hagyta - mert jól megfizették az idióta vezetőit - hogy az USA csicskát csináljon belőle Izrühel segédletével, akinek a vizeinkre fáj a foga!”, és más ehhez hasonlókat), és megkérdezték a gimnázium igazgatóját, hogy mit szól hozzájuk.

    Tőle azt tudták meg, hogy a gimnázium a magas szintű szellemi tudásra, gyökereink ápolására, az egészséges magyar öntudatra és a toleranciára épül. „Azt azonban, hogy a gimnázium tanárai munkaidő után mivel foglalkoznak, nem követem és nem is tudom követni, mindenesetre szeretném, ha ekkor is betartanák a négy alapértéküket" — mondta a felvidéki lapnak Andruskó Imre.

    A némileg hasonló helyzetbe került pesterzsébeti tanárnőt, aki kedveli és terjeszti a náci vicceket, csütörtökön kirúgták az iskolájából.

  • Egy menekült felállt egy autó tetejére, arabul próbálta meggyőzni a buszok előtt állókat, hogy engedjék tovább azokat, akik már felszálltak. Úgy tűnt, sikerült meggyőzni a tiltakozó csoportot, nyolcvan centit gurult az első busz, de tízen még mindig kitartanak. Ők továbbra is azt skandálják, hogy nem akarnak táborba menni és ujjlenyomatot adni, de már egyre többen próbálják meggyőzni őket, rendőrök és menekültek is.

  • Így állták el a busz útját a menekültek Röszkénél
  • A buszok mellett rendőrsorfal áll, előtte sok menekült vár rá, hogy megoldódjon valahogy a helyzet az első busz előtt az utat elzáró csoporttal. A sínek mellett folyamatosan jönnek elemlámpákkal emberek. Többen a sínek mellett feküdtek le aludni a földre.

  • Még mindig állnak a buszok előtt a röszkei gyűjtőpontnál, de az M1 szerint többen már elmentek a csomagjaikért, és már felszállnának a buszokra. A tudósítónk szerint három busz áll indulásra készen tele menekültekkel, de sok másik is várakozik a közben, csak ezekre egyelőre nem engedtek fel embereket, amíg nem tudtak elindulni az előzőek sem.

  • Az osztrák kormány 75 millió eurót (22,5 milliárd forint) szán a menekültek integrációjára az osztrák kormány, írja az MTI. A konkrét menekültügyi intézkedésekről a miniszterek, az államtitkárok, a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői, valamint a menekültügyi koordinátor tárgyalt pénteken zárt ajtók mögött.

    Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria elég erős ahhoz, hogy megoldja a kialakult helyzetet. A kancellár ígéretet tett arra, hogy október közepéig minden alapellátásra jogosult menedékkérőnek biztos szállást biztosítanak, nem kell sátorban aludniuk. A tervek szerint sátrakat csak rövid ideig tartó vészhelyzet esetén állítanak fel. Jelenleg 2300 alapellátásban részesülő menedékkérő kapott sátrakban elhelyezést Ausztriában.

    Az integrációs program lehetővé teszi, hogy a menekültek szakmát tanuljanak, lehetőség szerint olyat, amely ágazatban munkaerőhiány van. Az elképzelések szerint ötezer menedékkérő kezdhetné el tanulmányait, jelenleg még csupán száz tanonchely áll rendelkezésre.

    A Kurier című osztrák újság beszámolója szerint a kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországról érkező információk hiányosak, néha több ezer menekült érkezik minden bejelentés nélkül Nickelsdorfra. Hozzátette, hogy Németországgal jobb az együttműködés a kérdésben. A kancellár szerint arra kell felkészülni, hogy egy menekültnek se kelljen a szabad ég alatt aludnia. Faymann egyúttal méltatta azt is, ahogyan a német szomszéddal együtt megoldották a kialakult helyzetet, úgy vélte, hogy el sem tudja képzelni, mi lett volna, ha több napos sorok alakulnak ki a német-osztrák határon. (MTI)

  • A röszkei gyűjtőpontnál még mindig nagyjából ötven ember állja el a busz útját. Közülük többen még mindig a földön ülnek.

    Azt magyarázzák a rendőröknek, hogy azonnal Budapestre akarnak menni, és a vezetőjüknek tűnő idősebb férfi éppen azzal alkudozik, hogy engedjék el őt, majd szerez egy külön buszt maguknak. A rendőrök viszont mondták neki, hogy nem engedhetik így el. A gyűjtőpontnál egyébként már nem esik, de még nagy a sár, sokan várnak még itt.

  • Szíriaiak további milliói válhatnak menekültté és indulhatnak útnak Európába, ha nem sikerült lezárni a közel-keleti országban négy és fél éve tomboló polgárháborút – jelentette ki pénteken Peter Salama, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közel-keleti és észak-afrikai regionális vezetője.

    Salama hozzátette, a Szíriával szomszédos országokban négymillióan kerestek menedéket a polgárháború elől, az országon belül pedig közel nyolcmillió belső menekültet tartanak számon. Ezek az emberek a „földi pokolban" élnek – hangoztatta.

    A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 250 ezret. A közel-keleti országban uralkodó káosz a szélsőséges iszlamisták megerősödéséhez vezetett. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenleg egész térségeket tart ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban. (MTI)

  • Szemétben várják a buszokat Nickelsdorfon

    Az osztrák oldalon a gyűjtőponton sok menekült vesztegel, rengeteg szemét kellős közepén.

    Szemétben várják a buszokat Nickelsdorfon