2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elhadj As Sy,  a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára sajtótájékoztatót tartott a röszkei gyűjtőpontnál, miután bejárták a helyszínt kollégáival. Újságírói kérdésre a főtitkár elmondta, hogy ez most humanitárius katasztrófa, egészen a kezdetektől fogva. Valószínűleg az egész menekültkérdésre gondolt, nemcsak a röszkei állapotokra.

    Kérdezték arról is, hogy úgy tűnik, csak civilek segítenek. Szerinte a kormányzat is ad valamilyen választ a problémára, de nem abban a nagyságrendben, mint amekkora a probléma, mint amekkora segítség kellene. Az egyik legfontosabb dolognak azt tartja, hogy az érkező menekültek vissza tudják nyerni a méltóságukat. 

  • Bár a Migration Aid azt posztolta a Facebook oldalára, hogy ma nem kérnek adományt, - ezt mi is megírtuk - külföldi segélyszervezet résztvevői azt kérik, vizet és cukrot hozzanak a Keletihez, akik segíteni akarnak, folyamatosan főzik ugyanis a teát, ami gyorsan fogy. 

    11986310 458500694352182 7175202773991765325 n
    Fotó: Migration Aid
  • Az LMP vasárnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, amelyek egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azon menedékkérőket (az első verzióban menekültek szerepeltek), akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását, írja az MTI.

    Schiffer András, a párt társelnöke és frakcióvezetője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, javaslataik közül 15 vonatkozik a probléma belföldi kezelésére, egy részük a rendőrség, valamint a menekültügyi intézményrendszer kapacitásainak növelését célozza, míg a továbbiak a jelenleginél szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írnak elő az államnak, valamint lehetővé teszik a menedékkérők hatékonyabb nyomon követését.

    A párt vezetője azt mondta: az LMP javaslatainak a kormány lépéseivel szemben nem a káosz további növelése a céljuk, hanem olyan nemzeti minimum kialakítására törekednek, amely valóban segíthet megoldani a menekültügyi válsághelyzetet.

    Javaslataikat hétfőn a parlament elé terjesztik. Az MTI rövidhírében ennyi szerepelt, nagyon várjuk a bővebb kifejtést, főleg a nyomkövetős rész miatt.

    Időközben a Fidesz kiadott egy közleményt a biztonság kedvéért, amleyben azt írják, hogy „az LMP-nek nincs önálló bevándorláspolitikája, és egyértelműen a baloldal bevándorláspárti politikája mellé állt". Őrület!

  • A síneknél lévő rés a kerítésen a határnál pont ugyanúgy néz ki, mint tegnap: csak néhány cölöp áll. Mellette ácsorog négy-öt fegyveres katona, két szolgálati kutyával. Nincs sok dolguk, most kicsi a mozgás, leginkább gyermekes családok jönnek. 

    A gyűjtőpontnál hat-hét csuklós busz áll, amiket a rendőrök folyamatosan töltenek fel menekültekkel. A tegnapihoz képest egy picivel feszültebb a várakozás, de a sor sokkal hosszabb; 4-500 ember várhat a buszokra.

    Sok önkéntes mozog a tábor területén, sokan próbálják a szemetet összeszedni, ami viszonylag reménytelennek tűnik. Önkéntesek sárga papírból koronákat csinálnak a gyerekeknek, és arcfestés is van. Ahhoz képest, hogy milyen sok itt a gyerek, gyereksírást alig hallani.

  • Egyszerűen nincsenek szavak arra, hogyan tudnánk megköszönni azt a kedvességet és nagylelkűséget, amivel Magyarországon és azon kívülről is szembesülünk nap, mint nap! -

    Fotó: Migration Aid

    írja a Facebook oldalán a Migration Aid, ahol az is mondják, hogy mivel nagyon sok az adomány, most adománystopot tartanak, és a mai napon nem kérnek semmit. Egyúttal azt is kérik, hogy aki nagyobb mennyiségű adománnyal érkezne, az jelezze előre, mert ennek feldolgozása több időt vesz igénybe.

  • Az osztrák bűnügyi hivatal egyik illetékese szerint az embercsempészek keddtől várhatóan új útvonalat fognak keresni, írja az MTI.

    Gerald Tatzgern szerint az embercsempészek lehetséges útvonala Belgrádon és Horvátországon át, az Isztambul-München vagy az Athén-München közötti vasútvonalon vezetne vagy akár a román-magyar határon át, azonban ez utóbbi szerinte nem valószínű, mivel akkor Magyarország ezt a határszakaszt is szigorúbban ellenőrizné. Úgy vélte, hogy a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát, az embercsempészek alkalmazkodni fognak az új helyzethez.

    Az osztrák belügyminisztérium szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek vasárnap azt mondta, számításaik szerint kedden, miután lezárul Magyarország déli határszakasza, a szlovén-osztrák átkelőkre, Stájerországra kell összpontosítaniuk.

  • A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című, vasárnaponként megjelenő konzervatív német lap a magyar menekültpolitikáról közölt véleménycikket. Orbán nem példakép című írásában Thomas Gutschker kiemelte: a magyar miniszterelnök a "határozott jelszavak és az egyszerű igazságok embere", aki mindenre tud egy "gyors megoldást".

    "Menekülthullám? Építsünk egy kerítést! Rakoncátlan menekültek? Csukjuk le őket!" - írta a FAS munkatársa. Hozzátette: Orbán "legújabb ötlete", hogy aki a "Szírián kívüli biztonságos menekülttáborokból Európába jön, nem jogosul menedékre, mert csak +jobb életet akar, mint a táborokban+".

    Thomas Gutschker úgy vélte: Orbán számol azzal, hogy az "emberhez méltatlan körülmények miatt" Németországból és Ausztriából nem küldenek vissza menekülteket Magyarországra. Mivel Orbán nem azt akadályozza meg, hogy menekültek jussanak be az EU-ba, hanem csak azt, hogy visszatérjenek Magyarországra.

    Orbán "az európai szolidaritás potyautasa","nem tartja be a közös szabályokat és eltereli az emberáradatot Bajorország felé" - írta összefoglalójában az MTI.

    A teljes cikk az alábbi linken olvasható, németül.

  • Szép hosszú sorban felfejlődve az aluljárószinten, az elmúlt napokban bevált rendszer szerint. A pályaudvar főbejárata előtt áll két rendőr, ők megállítják és a sor végére küldik a bevándorlókat, akik ott próbálkoznának, jobban mondva azokat, akiket ők bevándorlónak néznek. Egy barnább bőrű magyar srác is majdnem fennakad a szűrőn, de egy "biztos úr, és csak a testvéremhez mennék!"-felkiáltással átjut, a rendőrök ilyenkor kicsit láthatóan kellemetlenül érzik magukat.

    Közben az önkéntesek, sokszor külföldi segítséggel továbbra is segítenek a jegyvásárlásban a menekülteknek, minden olajozottan működik. A jórészt muszlim menekülteknek adományt osztogató önkéntesek közt pedig mintha egy zsidó férfi is feltűnne, szóval most éppen teljes a multikulti és a béke.

  • Igen gyorsan reagált a menekülteket rugdosó operatőr ügyében a Magyar Filmművészek Szövetsége, éppen most kaptunk tőlük egy közleményt, miszerint László Petra tettét mélyen elítélik:

    A Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége mélyen elítéli László Petrát, tettére nincs magyarázat és bocsánat.  Mi mindannyian felesküdtünk arra, hogy kameránkat az emberek szolgálatába állítjuk, hogy az élet jobbá és emberségessé tételért használjuk és minden erőnkkel az emberi méltóság védelmét szolgáljuk.  Ez az eskü kötelez mindannyiunkat!

      László Petra szégyent hozott szakmánkra, az egész magyar mozgóképes társadalomra és országunkra.  Nincs helye közöttünk.

    A Magyar Filmművészek Szövetségének nevében,  Tarr Béla,  elnök

  • Nem tudják a müncheni hatóságok, hogy hogyan fognak megbirkózni a városba áramló menekült áradattal, és azon gondolkodnak, hogy megnyitják a menekültek előtt az olimpiai stadiont, írja a Telegraph.

    Az újság szerint a rendőrség szóvivője közölte, hogy szombaton 12 200 menekült érkezett a városba, és mára is több százat várnak, ezzel elérték a befogadóképességük határát. München a Magyarországról és Ausztriából érkező menekültek legfőbb belépési pontja az országba. A hatóságok célja hogy minél több embert el tudjanak helyezni, hogy helyet csináljanak a további érkezőknek, ehez azonban több ezer szálláshelyre lenne szükségük. "Csalódással tölt el, hogy olyan helyzet felé haladunk, amikor azt kell mondanunk: nincs több helyünk az érkező menekülteknek" - mondta Dieter Reiter, München főpolgármester.

    A múlt hétvégén egyébként 20 ezer menekült érkezett a városba, főleg a főpályaudvarra. Mindeközben Magyarországon ismét rekordszámú menekült érkezett, szombat éjjel több, mint 4000.

    Egyes hírforrások már humanitárius katasztrófát veszélyét is felvetik Münchenben, miközben a hatóságok azon gondolkodnak, hogy az 1970-ben épült olimpiai a stadionban helyzenék el a menekülteket, ez jelenleg koncert és sportesemények helyszínéül szolgál.

    Közben Alexander Dobrindt közlekedési miniszer is azt nyilatkozta, hogy Németország elérte a befogadóképessége felső határát, és szerinte az Unió nem tudja megvédeni a határait

  • Már nem csak a menekültek, a szolgálatot teljesítő rendőrök ellátására is szerveződött önkéntes csoport a Facebookon. (Szombaton írtunk arról, hogy a Röszkén dolgozó rendőrök azt mondják, nem kapnak elég élelmiszert, sem vizet. A helyszínen lévő kollégánk viszont vasárnap nem érzékelt ellátási problémát.) Délután 2-kor indulnak a Népligetről Röszkére, várják az adományokat - csomagolt, könnyen fogyasztható élelmiszereket, szendvicseket, müzli/csoki/protein szeleteket, péksüteményeket, csavaros üdítőket/vizeket/teákat.

  • Az 57 államot magába foglaló Iszlám Konferencia Szervezete rendkívüli ülést tart a szaúd-arábiai Dzsiddában, hogy megvitassa a szíriai menekültválságot, írja a BBC. Milliók menekültek el Szíriából az elmúlt évek háborús konfliktusai miatt, és kerestek menedéket a környező országokban, közben Szaúd-Arábia és az Öböl-államok komoly kritikákat kaptak, amiért lehetőségeikhez képest kevésbé veszik ki a részüket a probléma kezeléséből.

    Szaúd-Arábia időközben reagált is a kritikákra: a szaúdi külügyminisztérium illetékese azt nyilatkozta, hogy a királyság a szíriai konfliktus kezdete óta 2,5 millió menekültet fogadott már be, csakhogy ők nem úgy kezelik őket, mint a többi ország, vagyis nem zárják őket táborokba, biztosítandó a méltóságukat és biztonságukat.

  • Vladimir Petronijevic, egy migránsokat segítő szerbiai civil szervezet igazgatója szerint várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd Szerbiában a migránsok szeptember 15. után, amikor Magyarország szigorít határvédelmén, írja az MTI.

    Aleksandar Vucic szerb kormányfő néhány napja arról beszélt, hogy míg a migránsok eddig 2-3 napot töltöttek Szerbiában, ez az idő a magyar lépések után 5-10 napra nőhet.

    Az RTS presevói tudósítójának jelentése szerint a szerb-macedón határon fekvő településre az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezer migráns érkezett, a közvetlenül a határ mellett felállított miratovaci sátortáborban jelenleg körülbelül 1500-an vannak. Várhatóan vasárnap további ezrek lépnek be Szerbiába, a Görögországból és Macedóniából származó információk szerint ugyanis tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé. A migránsok fő célja továbbra is Németország, de nagyon sokan szeretnének eljutni Svédországba is.

    A szabadkai Pannon RTV arról számolt be, hogy a határ mellett fekvő Magyarkanizsára pénteken 5700, szombaton pedig 6 ezer migráns érkezett. A településen felállított pihenőhely viszont legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas. A migránsok nem egyszerre, hanem csoportosan érkeznek, de sokan már be sem mennek a pihenőhelyre, igyekeznek minél hamarabb átkelni a határon.

  • A fideszes Gál Kinga egy brit munkáspárti EP-képviselővel közösen mond ítéletet az EU menekültfogadási rendszeréről az Európai Parlament saját gyártású videójában. 

    „Akkor működhetne, ha tíz vagy száz ember érkezik, de ha ezrével vagy tízezrével jönnek, és egyszerűen nem akarnak regisztrálni, nem működnek együtt, akkor mit lehet tenni?” – teszi föl a kérdést Gál Kinga az Európai Parlament ezen a héten közzétett videójában.

    „A dublini egyezmény gyakorlatilag halott – jelenti ki Claude Moraes. – Az, hogy a belépés szerinti első országban kell kérelmet benyújtani, amikor teljesen megváltozott a menekültügy fogalma, az emberek mozgása... nem hiszem, hogy ez ma is működne.”

    A videót ebben a cikkünkben tudja megnézni.

  • A menekültek a kitörés után a kukoricásban vonultak, majd az 5-ös és az 502-es út kereszteződéséhez érve elfáradtak, és leheveredtek a körforgalomban. A forgalom egy időre teljesen megbénult. Később felszálltak az értük küldött buszokra.

    Ilyen volt az éjszaka Röszkén a kitörés után
  • Az Országgyűlés elnöke szerint Európa "krízisponton van", de ez csak másodlagosan migrációs válság, elsődlegesen egy mély szellemi, erkölcsi és ebből fakadó politikai válság, szemlézi az MTI Kövér László a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában sugárzott interjúját.

    Kövér szerint Európa és az unió nem a megoldás, hanem maga a probléma, de ezt

    rajtunk kívül kevesen ismerik fel és ismerik be.

    Arra a kérdésre, hogy Barack Obama amerikai elnök szerint Európa még elbírja a migránsokat, Kövér elmondta, amerika nagyobb, erősebb és hosszabb falat emelt mexikói határán, mint amilyet Magyarország tud vagy szándékozik a magyar-szerb határon építeni, és Amerikának van felelőssége a világ azon részében kialakult káosz előidézésében, ahonnan most ezek migránsok Európa felé elindultak.

    A házelnök szerint a közelmúltbeli londoni, párizsi merényletek az eddig Európába érkezett, eltérő kultúrával rendelkezők integrálhatatlanságáról árulkodtak.

    Kövér a Fideszről csupa szépet mondott, Orbánról még annál is szebbet:

    nincs még egy olyan politikus, mint Orbán Viktor.

  • Minden eddiginél több, 4079 határsértőt - köztük 1026 gyermeket - fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szombaton, írja az MTI.

    A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Velük szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

    „Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 4330 embert fogtak el a rendőrök, négy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás" − mondta a rendőrség.

  • Egy 60-70 fős, kisebb menekültcsoport Röszke belvárosába jutott el, ahol a rendőrök feltartóztatták, és buszra szállították őket - hangzott el az M1 tudósításában. A nagyobb, több száz fős csoport még mindig gyalogol Szeged irányába. Eközben a röszkei gyűjtőpontra folyamatosan érkeznek menekültek.

  • Éjszaka négy-öt Volánbuszt küldtek ki a Röszkén át érkező, több száz fős, gyalogoló menekülttömeghez az 5-ös főútra. A rendőrök próbálták meggyőzni őket, hogy szálljanak fel, de nem hajlandóak, mert együtt akarnak maradni. Később kisebb csoportokat győzködtek a rendőrök, hogy szálljanak fel: azt ajánlották, elviszik őket Vámosszabadiig, a gyűjtőtáborba, és nem kell regisztrálni (valószínűleg csak addig, amíg oda nem érnek). Ebbe már többen belementek.

    Nemrég leült mindenki az 5-ös úton a földre pihenni a 176-os kilométer magasságában. Senki sem tudja, hogy mi lesz.

  • Jött egy busz. 

     

  • A Röszkéről megindult, több száz fős menekültcsoporttal haladunk. Átjöttünk kukoricáson, napraforgómezőn, szó szerint árkon bokron, hiszen sok nagy árkot is át kellett ugranunk. A rendőrök becslése szerint 500 fős lehet a tömeg. Amíg nem értünk ki az 5-ös főútra, addig teljes sötétben mentünk, olyan helyeken, ahol nem volt út, csak amit a menekültek kitapostak maguknak. Csak egy-két zseblámpa világított, senki nem tudta, hol vagyunk, és merre megyünk. Most már az 5-ös úton megyünk Szeged felé, közben az úton az autósok dugóban állnak.

  • A röszkei gyűjtőtáborból jelentkezünk, mi nem mentünk a több száz menekült után, akik elindultak a síneken. A táborban most körülbelül harminc rendőr maradt, ez nagyon kevés. Ki vannak akadva, mert nem kapnak erősítést, és jön még egy hatalmas nagy csapat menekült a határ felől, rengetegen vannak. Most két busz van itt, azokra minél hamarabb próbálják felterelni rájuk, és viszik őket a kettes hangárba.

    Fotó: Fiantók Dániel
  • A Human of the Refuge Facebookján azt írják, sikerült kijutnia Németországba Oszamának és fiának Ziednek, a szír menekülteknek, akit az N1 riportere, László Petra elgáncsolt.

  • Az előbbi feszültség a röszkei gyűjtőpontnál abbamaradt, a menekültek nem törtek ki, hanem a rendőrök egyszer csak elengedték őket, most több mint háromszáz menekült gyalogol Magyarország belseje felé a vasúti síneken a vak sötétben. A rendőrök követik őket. Nagyon nagy a fejetlenség. A tömeg örül, mert sikerült elérni, amit akartak, hogy továbbengedték őket.

  • Ezzel a Bob Marley dallal lett vége a bulinak a Keletinél. Már bontják a színpadot, a közönség és a zenészek nagy része a Főzdefeszt felé vette útját...

  • Röszkén beindult a szokásos, esti "no fingerprints"-skandálás, több száz menekült hangosan kiabál és füttyög farkasszemet nézve a rendőrökkel. Egyelőre nem túl nagy a feszültség, de benne van a levegőben, hogy ki fognak törni, mert nagyon tovább akarnak menni. Az a probléma, hogy mindkét oldalon elég rosszul tudnak angolul, nem igazán jön át, hogy mit akarnak mondani a rendőrök az ujjlenyomatadásról, a menekültek nem értik, hogy miért nem mehetnek tovább. Azt is skandálják, hogy "go-go-go" és hogy "just walk".

  • A Keleti pályaudvar aluljárójában a hatvan-hetven sátort számoltam össze, de ezek nagy része üresen áll. Körülbelül száz menekült van most ott. A sátrak azért állnak készen, kitakarítva, mert az egyik angol segítő szerint ma éjszaka nagyon sok család fog jönni. 

    Egy 19:38-as Flirttel körülbelül 210-en mentek el Hegyeshalomra.

  • Münchenben tízezer menekült érkezését várják a szombati napon a főpolgármester számításai szerint- írja a Spiegel. A város befogadóképessége a határához közelít. Németországba erre a hétvégére összesen negyvenezer menekült érkezését várják.

  • Röszkéről jelentkezünk:

    A 4330. menekült, aki ma átlépte a szerb-magyar határt
  • A terepszemléről a Honvédelmi Minisztérium adott ki közleményt. A főbb pontok:

    • Fokozott tempóban építik a kerítést (ideiglenes határzár) a magyar-szerb határon.
    • Az elmúlt napokban jelentősen megnövelték a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát, most 4300 katona van ott.
    • A Magyar Honvédség az elmúlt napokban felkészült arra, hogy keddtől, amikortól szigorúbb szabályok lépnek életbe "magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját".
    • A katonák felkészítésekor külön hangsúlyt fektetnek "a feladatból adódó pszichológiai alkalmasság fokozására".