2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A MigSzol Csoport tüntetést szervez Refugees Welcome - A Szolidaritás Napja címmel szombat 16 órára a Keleti pályaudvarhoz. Mint írják, szeptember 12-én Európa és a világ rengeteg ország számos városában tartanak változást akaró civil emberek közös demonstrációkat, koncerteket, akciókat a háború és szenvedés elől menekülők megsegítése, a szolidaritás, az összetartás, a békés közös megoldás érdekében!

    A budapesti rendezvényt azért hívták életre, mert Magyarország az utóbbi időben több okból a figyelem és az események középpontjába került ebben a mostani válságos helyzetben.

    Nem a felelősök hibáztatása, a mocskolódás lesz a megmozdulás lényege, hanem közös akaratunk kinyilvánítása, hogy együtt egy jobb, békésebb, a szereteten és előítéletek nélküli összefogáson alapuló országban, kontinensen és világon akarunk élni!

    Az este 8-ig tartó rendezvényen számos jazz-, reggae- és népzenei együttes is fellép, köztük a Bánkitó Fesztivál sztárja, a Riddim Colony is.

    Az eseményre eddig 3200-an jelezték részvételüket.

  • Most már biztos: már Magyarországon megfulladtak a furgonban szállított menekültek

    Az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek minden bizonnyal már a magyarországi útszakaszon meghaltak – ismertette a lezárult orvos szakértői vizsgálat hivatalos szakvéleményét pénteken a kismartoni (eisenstadti) ügyészség.

    Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt. A szakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak.

  • 860 próbaidős rendőr tesz esküt hétfőn a Hősök terén, ahol Orbán Viktor mond majd beszédet, közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A próbaidős rendőröket a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába nevezik ki.

  • Csütörtök hajnalban elfogtak a szegedi rendőrök egy német rendszámú autóban két német nőt és négy szírt. Előbbiek ellen embercsempészés miatt eljárást indítottak.

    Röszke külterületén és Szegeden csütörtökön további hét sofőrrel szemben is intézkedtek, akik pénzért Budapestre vittek volna menekülteket. Az ő nemzetiségüket azonban nem említi a Police.hu híre.

  • A szombat esti spanyol bajnoki futballrangadó előtt egyforma pólót fognak viselni mindkét csapat játékosai, az akcióval a menekültválságra akarják felhívni a figyelmet. "Segíts a menekülteken" - ez lesz a trikóra írva.

    Korábban a Real Madrid, a Bayern München és a PSG egy-egy milliót adományozott a menekültek javára, 400 ezer eurót a Roma, és a skót Celtic is nagyobb összeget utalt át.

  • Pénteken újabb százak indultak el gyalog a hegyeshalmi határátkelőhöz, miután az osztrák vasúttársaság csütörtök kora délután óta nem engedi át a Budapestről érkező vonatokat. Az 1-es úton sétáló menekülteket a határ túloldalán a rendőrség mellett a Vöröskereszt és számos segélyszervezet várta. A nickelsdorfi állapotok azonban az elmúlt napok menekülthulláma miatt lassan kezd a röszkeihez hasonlítani. A menekültek is türelmetlenek, nem bírják kivárni, hogy feljussanak az értük küldött buszokra, sokan az autópályán indultak el, mások taxival haladnának tovább Ausztriában.

  • A külügyminiszter felháborítónak minősítette és visszautasította Sigmar Gabriel német alkancellár kijelentését, miszerint Magyarország a bevándorlókkal kapcsolatban nem tartja be a nemzetközi konvenciókat.

    Felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk ezt a képtelen vádat. Mi minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátunk Magyarországon. Aki ezzel ellentétes állítást tesz, legyen az akárki, az hazudik.

    Gabriel egy politikai vitaműsorban úgy nyilatkozott: elsősorban mások szegték meg az EU-s szabályokat, azok, akik már hónapok óta nem regisztrálják a menekülteket, hanem egyszerűen átengedik az országukon, Németországba küldik őket, illetve azok "akik nem tartják magukat a saját menekültügyi kötelezettségeikhez, mint Magyarország, amely a Genfi Konvenció részese és mégis embertelen körülményeket teremt".

  • Megdöbbentő kivételeket találtunk a menekültügyi törvénycsomagban

    Se a fiatalkorúaknak nem jár speciális elbánás, se az ügyük legfontosabb iratait nem fordítják le a migránsoknak: az elfogadás előtt észrevétlenül még szigorítottak egyet a szerb határon lévő kerítésen átjövő migránsok kezelésén. Azzal, hogy kivonják az ő ügyeiket az általános büntetőeljárási szabályok alól, gyorsítanak, de főleg spórolnak, az anyanyelvhasználat jogából adódó költségeket amúgy az államnak kellene állnia. Így viszont uniós jogot sérthet a magyar törvény. A szegedi bíróságot heteken belül elárasztják az ügyek. A bírák között az a hír terjed, hogy konténerekben kell majd ítélkezni a szerb határon.

  • Cicáját is magával hozta egy szír menekült

    Bejárja a világsajtót Omar, a szír menekült férfi képe, aki macskáját is magával hozta Európába. A cicát, akit az Euronews szerint Johnnynak hívnak, Röszkén kapták le gazdájával együtt. A rövid leírásból nem derül ki, hogy a Johnny az út mely pontja óta tart Omarral, de ha valóban Szíriából hozta el, akkor egészen elképesztő módon 6000 kilométernyi viszontagságos utat tettek meg együtt. 

  • A Tetova Sot nevű lap fotói szerint ilyen volt a helyzet tegnap a határon:

    Mijëra emigrantë luftojnë me policinë në Maqedoni

    Posted by Tetova Sot on 2015. szeptember 10.
  • Tüntettek a menekültek a szászországi Heidenauban csütörtökön. A kezükben tartott kartonlapokon ez olvasható:

  • A Magyarországon regisztrált menekültek ingyen bejárhatnak a Közép-európai Egyetem (CEU) mesterszakos óráira az őszi félévben. A felvételiről ugyan már lecsúsztak, de az intézmény vezetése úgy döntött, hogy ettől függetlenül a megfelelő angoltudással rendelkező menekültek bejárhatnak az órákra. A CEU egyébként magánegyetem, a diákok többsége tandíjat fizet, kisebb részük térítésmentesen vagy ösztöndíjjal tanul ott. A menekültek nem kapnak CEU-s diplomát, de a kurzusokon ugyanúgy részt vehetnek, mint a normál tanulók, részt vehetnek az órai vitákban, egyénileg konzultálhatnak a professzorokkal. 

    A programra jelentkezőknek szeptember 21-ig kell jelentkezniük az egyetem titkárságán. 

  • Magyarország elsődlegesen fontosnak a határok megvédését tartja, hiszen csak így lehet dönteni arról, kit fogadunk be Európába és kit nem - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, a sikeres határvédelemhez és ahhoz, hogy Európa maga tudjon döntéseket hozni, az úgynevezett hot spotokat, azaz a befogadótáborokat az EU területén kívül kell kialakítani. A kormánypárti politikus megerősítette, hogy a magyar vezetés ebben a formában nem tudja támogatni a kvótákat, ahogyan azt sem, hogy Magyarország területén százezres nagyságrendű befogadótábor jöjjön létre.

  • A tábor, ahonnan megindulnak a menekültek Magyarországra

    A magyarkanizsai táborban a feltételek jobbak, mint a röszkei gyűjtőponton és mint az új röszkei táborban: van ingyenes orvosi ellátás, étel ital és wifi is. A tábor 25 nagy sátorból áll, legalább 400-an vannak, de az áramlásuk folyamatos, mindenki igyekszik tovább Magyarországra.

    A tábor, ahonnan megindulnak a menekültek Magyarországra
  • Elkeseredett levelet írt az Alsóvárosi Polgárőr Egyesület elnöke a szegedi lakosoknak. Sándor Jánost bántja, hogy miközben a polgárőrök éjjel-nappal azért dolgoznak, hogy a migrációs válságot kezeljék, semmilyen támogatást nem kapnak. Sándor példának említi, hogy noha 29 polgárőrük közel húszezer órát dolgozott ebben az évben ingyen, 630 ezer kilométert autózott egy 22 éves roncs kocsival, a település által sorra kapott támogatásokból (új autók, eszközök) sorra kihagyják őket.  

  • Na ki a fasza gyerek?

    Te vagy a fasza gyerek, Csaba!

    Ja, nem. Te vagy a fasza gyerek, Pista!

    És hogy miért Pista és miért nem Csaba?

    Ha érdekli, ebből a cikkből megtudhatja!

  • Sétálunk vissza Nickelsdorfból Hegyeshalom felé és az 1-es úton feltűnt egy 500 fős csoport, akik feltehetően a vasútállomáson szálltak le, hogy átgyalogoljanak a határon. Most már rendőrök irányítják őket és biztosítják autókkal is a szabad haladásukat.

  • A további torlódások elkerülése miatt a győri rendőrség lezárta az M1-es 165-ös kilométerszelvényénél (Levél település közelében) az autóforgalom elől a Hegyeshalom felé vezető szakaszt. Az autókat az M15-ös autóút irányába terelik Pozsony felé.

    Mint korábban megírtuk, az osztrák hatóságok lezárták az autóforgalom elől a hegyeshalmi határátkelőhelyet és az A4-es autópályát Bécs irányába, mivel azon nagy számú menekült indult el, akik megunták a buszokra várakozást.

  • Röszkén az MTI tudósítója azt látta, hogy a MÁV szakemberei felmérték a területet, a vasúti kapu építését előkészítendő. Szombaton megkezdik a vasút által a határkerítésen ütött rést elzáró kapu tartóoszlopainak a betonozását, és hétfőn a helyére is kerül a kapu.

    Eközben folyik a kerítésépítés is, miközben csütörtökön még csak a gyorstelepítésű drótakadály jelentett fizikai korlátot a szántóföldön, péntek délelőtt már felkerült a pengehuzal a 3 méteres oszlopok Szerbia felé hajló úgynevezett hattyúnyakára is, illetve a drótháló az oszloptestekre.

  • Nickelsdorfnál egyre türelmetlenebbek a menekültek, rengetegen várakoznak a buszokra - amik ott is vannak, viszont az osztrák rendőröknek egyelőre nem sikerül sorba rendezni őket. A cél az lenne, hogy csoportokban, zsilipszerűen engedjék fel őket a buszokra, amik a bécsi pályaudvarra viszik a menekülteket, de sokan tülekednek és hőbörögnek. Többen odajöttek hozzánk, hogy nem tudjuk-e hol vannak a taxik, mert nem szeretnék, ha a terhes feleségeik ebben a tömegben tülekednének. A rendőrök viszont láthatóan mindenképpen meg szeretnék előzni, hogy a menekültek elinduljanak az autópályán.

  • A keresztényeknek segíteniük kell az úton lévő, nehéz élethelyzetbe került embereket, nemre, korra, nemzetiségre vagy éppen felekezetre való tekintet nélkül — mondta Veres András szombathelyi megyés püspök az új körmendi gyűjtőtábornál az MTI szerint.

    Gyorsan lép a Katolikus Karitász körmendi gyűjktőtáborban, ahová már el is indultak az első menekültek. vezetőivel arról, hogy segíteni fogják az oda érkezőket — mondta Veres András. A takarókon, tisztálkodószereken kívül felállítanak egy gyermekjátszósátort is, ahol pedagógusok foglalkoznak majd a gyerekekkel. Angolul beszélő önkéntesek is lesznek, az útvonalakon pedig, ahol vonulnak, mobil WC-ket állítanak fel, valamint víz, élelmiszer, takaró és melegebb ruhák kiosztásával segítik őket. Összességében ez idáig a legnagyobb és legvégiggondoltabb katolikus segítségnek tűnik. Részleteket ebben a cikkben olvashat.

  • Arányaiban pedig 60-szor annyit, mint amennyi jelenleg az EU-ban próbál menedékjogot kérni. A részletekről és arról, hol sántít az összehasonlítás, itt olvashat >>>>>>>>>>>

  • Nem érti, miért jönnek hozzánk a menekültek? A szírek elmagyarázzák

    A szír határtól a csempészvárosokig bejártuk Törökországot, hogy megkérdezzük, minek hatására indulnak el Európába a menekültek. Nyolc pontban foglalták össze a lényeget.

  • 3800 embert vezényeltek ki kerítést építeni a szerb-magyar határra.

  • Az egyik leggazdagabb magyarnak, Demján Sándornak is meglágyult a szíve, és egymillió eurós segítséget ajánlott fel a hazánkban és a határokon tartózkodó menekült gyerekeknek. A Demján-csoport közleményében azt írja, hogy a mostani helyzet a XXI. századi Európa legnagyobb humanitárius kihívása; és felhívást intéz minden magyarhoz és külföldihez, hogy aki megteheti, gyakorolja a szolidaritás eszmeiségét, és csatlakozzon a Demján Alapítvány által létrehozott pénzügyi alaphoz. 

    Mint írják: 

    Az anyagi támogatást, hazánkban és Magyarország határain tartózkodó, kiskorú menekült gyermekek körülményeinek javítására ajánljuk fel, elsősorban élelmiszer ellátásra, ruházat biztosítására, országon belüli utaztatásra, egészségügyi ellátásra, információs anyagok előállítására, valamint a szituáció megoldásán fáradhatatlanul dolgozó hivatalos és civil személyek munkájának megsegítésére.

  • Ahogy megírtuk, Simicskó István új honvédelmi miniszter szerint már 3800 katona van a szerb-magyar határon. Most egy önkéntesként segítő szabadúszó újságíró posztolt róluk fotót:

  • A Keleti pályaudvar egy luxushotel ahhoz képest, ami a menekülteket Nickelsdorfnál fogadja. Mocsok, szemét mindenütt, olyan állapotok vannak, mintha egy hatalmas fesztivál ért volna most véget és elfelejtették volna eltakarítani a szemetet. A menekültek láthatóan meg is lepődnek ezen, nem ilyennek képzelték el Ausztriát. Egy szír családdal beszélgettem, ők azt mondták, rendkívül hálásak a magyarországi Migration Aidnek, és soha nem fogják elfelejteni azt a sok segítséget, amit a magyaroktól kaptak. 

  • Most lépték át a menekültek az osztrák-magyar határt. Itt van egy stand, ahol a magyar Vöröskereszt vizet, kenyeret és kekszet osztogat a menekülteknek. Egy szír család az Indexnek azt mondta, hogy már több az afgán, pakisztáni és iraki, mégis mindenki szírnek mondja magát. Rámutattak egy fekete férfira, aki szintén szírnek vallotta magát, pedig dél-afrikai.

  • Csütörtökön a várt 6 ezernél jóval több, 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok pénteki összesítése szerint. Szombat óta így már 40 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba.

    Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Csütörtökön több különvonat mellett 43 busz is az újonnan érkezett menedékkérőket szállította bajorországi vagy más tartományokban fekvő szállásokra.

    A müncheni helyzetről itt írtunk riportot.

  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) "szorosan figyelemmel követi" a honvédség tevékenységét Magyarországon, és elvárja, hogy mind a rendőrség, mind a hadsereg tiszteletben tartsa a menedékkérők jogait.

    William Spindler genfi sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormány elfogadta, hogy a főbiztosság Magyarországra küldjön 300 előregyártott házat - szerkezeti elemekre szétszerelten -, amelyek menekültek átmeneti szállásaként szolgálhatnak.

    A szóvivő tudatta, hogy a főbiztosság rendkívüli segélyt küld 95 ezer ember számára Magyarországra, Szerbiába, Macedóniába és Görögországba. (MTI)