2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Háromnapi tehetetlenség után a rendőrség csütörtökön összekapta magát, és folyamatossá vált a menekültek elszállítása a röszkei rendőrségi gyűjtőpontról. A Délmagyar szerint péntek reggel 14 csuklós Ikarus busz állt készenlétben, ami számításaik szerint 1300 emberre elegendő. Mint írják, most nyugalom van a határon, több az újságíró, a rendőr és az önkéntes, mint a menekült – akiket feltehetően az eső is elriaszt most attól, hogy elinduljanak Szerbiából.

  • Két napja nevezték ki Simicskó István honvédelmi miniszternek, és úgy tűnik, hogy gyorsan a kezébe vette az ügyeket, ugyanis a TV2 ma reggeli adásában elmondta, hogy

    már 3800 katona van a déli határ közelében, akiknek elsődleges feladata a kerítésépítés lesz.

    A szerb–magyar határon így aztán naponta 10 km épülhet meg.

    Mint ismert, közben Határozott fellépés 2015 néven hadgyakorlat indult, ami a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül. Ennek kapcsán Simicskó azt mondta, hogy a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás lesz.

    Élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés.

  • Szerdán megdőlt a rekord: 3321 menekültet fogtak el egy nap alatt az országban. Nem kellett hozzá 24 óra sem, hogy ez is megdőljön, csütörtökön 3601 embert kaptak el a rendőrök. Ebből csak Csongrád megyében 3262-t, Bács-Kiskunban 69-et, a többit pedig az ország más részein.

    Csütörtökön 19 emberrel szemben embercsempészet, hárommal szemben pedig közokirat-hamisítás miatt indult eljárás.

  • Megérkezett az illegális migránsok első csoportja Körmendre - értesült az MTI hivatalosan meg nem erősített forrásból pénteken. Körmenden az elmúlt két napban építettek fel a rendészeti szakközépiskola területén a sátrakból álló ideiglenes gyűjtőpontot, amely az eddigi hivatalos közlés szerint 600 ember elhelyezésére alkalmas.  

    A sátraknál áramellátást és vízhálózatot is kiépítettek, és több illemhelyet is telepítettek. A gyűjtőpont nyitottan működik majd, így a migránsok szabadon elhagyhatják azt.

    Az MTI tudósítója csütörtökön a helyszínen azt látta, hogy több helybéli a rendőr szakközépiskola hátsó kerítésénél nézte a sátrak építését, a közelben lakók nyugtalanságuknak adtak hangot.    

  • Ma reggel gyakorlatilag leállt a forgalom a magyar–osztrák határon fekvő Nickelsdorfot (Miklóshalma) és Bécset összekötő A4-es autópályán, mert menekültek nagyobb csoportja indult útnak a sztrádán  jelentette a helyszínről az M1. 

    Fél hét körül  elunva az őket a bécsi Westbahnhofra szállító buszokra várakozást  több százan keltek útra, majd újabb emberek csatlakoztak hozzájuk. Vannak, akik az úttesten mennek. A műsorban elhangzott: legalább tízezer ember érkezett csütörtökön a magyarosztrák határon fekvő átkelő osztrák oldalára; közülük sokan egy depóban töltötték az éjszakát.

  • Köztük a Népszabadság az Európai Unió vezetőinek címezve. Ebben arra szólítják fel a politikusokat: biztosítsák a menekülteknek, hogy biztonságosan kérhessenek menedéket, és legyenek szolidárisak az Európa külső határainál lévő országokkal.      

    A Népszabadság pénteki számában közzétett felhívás a dublini egyezmény felfüggesztésére is felszólítja a politikai vezetőket, emellett szorgalmazza a menekültek igazságosabb elosztását az uniós államok között, valamint a konfliktusban érintett közel-keleti országok pénzügyi és humanitárius segítésének növelését

    Az unió minisztereinek szeptember 14-ei találkozója előtt publikált felhívás szerint a második világháború óta nem volt olyan súlyos menekültügyi válság a világon, mint amilyennel most kell szembenéznie Európának, "mégis, hiába múlnak a hónapok, Európa túl keveset tesz, és azt is túl későn".

    A Civilizációnk tesztje címet viselő írást a többi között a német Die Zeit, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, a francia Libération és a brit The Independent tette közzé, de közölte azt egy másik brit, egy szlovák, egy svéd, egy dán, egy norvég, egy görög egy ciprusi és egy lengyel lap is.

  • Kihallgatta a rendőrség a menekülteket rugdosó operatőrt

    Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a menekülteket bántalmazó operatőrt - közölte a rendőrség péntek reggel. A BRFK csütörtök este állította elő a gyanúsítottat, aki szabadlábon védekezik.

    A megalapozott gyanú szerint a negyvenéves nő kedden Röszkénél belerúgott egy emberbe, egy másikat pedig elgáncsolt, tettét több kamera, köztük az Index kamerája is rögzítette. Az ügyészség garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A további eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság folytatja le.

    A nő ugyan bocsánatot nem kért, de megbánta, amit tett. 

  • Húsz autóval 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe - közölte az APA osztrák hírügynökség a szervezők közlése alapján péntekre virradó éjjel.      

    A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket.

    Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé a Budapest-Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest-Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap azért, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába szállítsák. (MTI)

  • Erre a kérdésre akartuk megtudni a választ, úgyhogy elnéztünk Nickelsdorfhoz, a határ túloldalára. Először egy csapat osztrák katonára bukkantunk, akik az éjjel kellős közepén a fémvázat állították össze egy épülő sátorhoz. Szerda éjjel 3-4 ezer menekült érkezett a határra, csütörtökről péntekre virradóra pedig 4-5 ezret vártak, egy ekkora tömeg normális ellátásához pedig, nincs mese, tábort kell építeni a határon. Jelenleg a menekültek ugyanis egy hatalmas hangárban és egy kietlen parkoló betonján tengetik azokat az óráikat, amíg az őket Bécsbe szállító buszokat várják. Ki egy lépcső aljában, ki egy fémkordonra hajtva a fejét, ki pedig a parkoló betonján hajtotta álomra a fejét:

    A helyszín a Keletiben megszokotthoz annyiban hasonlít, hogy itt is földön alszanak az emberek, de leginkább tényleg csak ennyiben. Itt ugyanis a kezdetektől jelen van a Vöröskereszt vagy éppen működik az orvosi ellátás, sőt orvosi sátort is felhúztak, és látszik, hogy az állam tényleg próbál minden segítséget megadni ezeknek az embereknek, például az alufóliára emlékeztető anyagból készült, a hőt remekül megtartó takarók osztogatásával (sokan egyéként még mindig flipflopban járnak, mintha június lenne, és rengeteg a beteg kisgyerek). A helyszín azonban sokkal kevésbé otthonos - vagy szűk, kinek hogy tetszik - hiszen egy hatalmas, határmenti parkolót alakítottak át a menekültek fogadására, és az óriási területen zsúfoltság sincs. Van viszont annál több szemét, amit Magyarországon az önkéntesek, illetve a menekülek saját maguk után összeszednek - itt szeméthalmok között, vagy egyenesen azokon alszanak a szírek, afgánok és társaik.

    A hangárban hosszú sorban állnak a menekültek, hogy ételhez jussanak, de talán a kimerültség miatt is feszültségnek nincs sok nyoma. Az biztos, hogy az osztrák állam egy ekkora tömeg átmeneti befogadására még mindig nem tudott felkészülni. Egy osztrák rendőr arról beszélt viccelődve: ez a rengeteg ember talán Orbán bosszúja miatt özönlött most egyszerre ide, amiért Faymann kancellár a hétvégén nem volt neki hajlandó felvenni a telefont.

  • Amikor még tíz körül a győri állomáson jártunk és megkérdeztem az egyik vasutast, ott alszanak-e a menekültek, a lehető leghatározottabban mondta, hogy nem, bezárják az állomást. Ehhez képest éjjel kettőkor azon kívül, hogy személyvonatok nem jártak - csak egy végtelen hosszúságúnak tűnő, valószínűleg a városban készült Audikat szállító vonat húzott éppen át az állomáson -, minden olyan volt, mint pár órával korábban. Vagyis csak majdnem, a menekültek ugyanis az állomás épületének folyosóin és várótermeiben, a földön aludtak, miközben a készenlétisek ott álltak minden sarkon. A legkorábbi vonat, amivel Hegyeshalomig eljuthatnak, 4:48-kor indul.

  • A londoni csapat ráadásul nem most eszmélt, hogy "Jééé, itt embereket bombáznak ki az otthonaikból", az SAS-veterán külsejű egykori brutális védő, Martin Keown már 2013-ban átadott egy focipályát, amit a jordániai Za'atariban építettek a klub költségén. Az Arsenal azonban jelenleg is szorgosan gyűjti a fontokat a Save The Children szíriai projektjei számára: a Stoke elleni hétvégi meccsre minden egyes eladott jegyből egy fontot utalnak át a gyereksegélyező alapítvány számára – mondjuk van miből, az Arsenal-jegyekért kérik a legtöbbet a Premier League-ben. (via arseblog)

  • Az osztrák konvoj főszervezője a mai napot értékelve azt mondta, a múltkorival ellentétben most csak 20-25 autóval jöttek.

    Állítása szerint a magyar rendőrök nem törődtek azzal, hogy az út széléről vették fel a menekülteket. A főszervező autójába egy csonka család került, a három gyerekével utazó feleség először be sem akart szállni, mivel a családfő Budapesten ragadt. De az osztrákok meggyőzték őket, hogy érdemes Bécsbe menni, mert az ottani pályaudvaron van egy információs pont, ahol ki lehet ragasztani az elveszett emberek arcképét, és segítséget nyújtanak a hozzátartozók megtalálásához.

  • Az összes környékbeli benzinkúton Röszkénél. Bementünk egybe, kb. 150 kocsi és 20 kisbusz állt a parkolóban este 10-kor. Ennyi nagydarab, kopasz, rosszarcú embert telefonnal szaladgálni még nem láttam. Meg akartunk állni, de a tömött parkolóban hely sem volt. A rendőrök ugyan bevilágítottak a kocsikba, de ha nincs tettenérés, nem tudnak semmit sem  tenni. Mondták, nyílt titok, mi folyik, de szélmalomharcot folytatnak. A sokszor rozzant kocsik folyamatosan pörögtek ki és be - valószínűleg a közeli felvevőhelyhez.

    Nem jó érzés bemenni egy röszkei benzinkúthoz
  • Már Lázár János szavaiból is lehetett sejteni, hogy a kormány amint lehet, kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet; és Kovács Zoltán csütörtök este az M1 Híradójában meg is erősítette, hogy

    jövő kedden, szeptember 15-én nagy eséllyel kihirdetik a válsághelyzetet

    A parlament múlt pénteken iktatta törvénybe  " a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" bevezetésének lehtőségét

  • Csütörtök délelőtt 11 körül a magyar-szerb határnál tűnt el a 12 éves Amira Mammlouk – olvasható egy, a Facebookon különféle menekülteket segítő csoportban terjedő posztban, ahol fotót is közölnek róla. A bejegyzés szerint a kislány rendőrségi intézkedéskor szakadt el a családjától, akik most már Budapesten, a Keleti pályaudvaron vannak, magyar papírok nélkül.

    09/10/2015. Around 11 am. Amira Mammlouk (12 years old) lost at the Serbian-Hungarian border. During a Police action she...

    Posted by LOST Person - Refugee Crisis in Hungary on Thursday, September 10, 2015
  • Győrt elhagyva a határ felé tart a konvoj, az egyik velünk utazó osztrák kolléga szeritn a múlt éjszaka Ausztriába lépett 3-4000 menekült után ma éjjelre már 4-5000 embert várnak Nickelsdorfnál. A pályaudvaron egyébként nincsenek nyitva a vécék, amivel meg lehet spórolni a takrítást, viszont igen kellemetlen következményekkel járhat.

  • A győri pályaudvaron találkoztunk helyi civilekkel, akik kijöttek segíteni. Panaszkodtak, hogy nincs elég orvos, tolmács a pályaudvaron, és azt is kifogásolták, hogy a rendőrök felhozzák Röszkéről a menekülteket, akiket aztán elvisznek Vámosszabadiba, de onnan sokszor gyerekekkel kell 8-9 km-t gyalogolniuk, vagy pedig kemény pénzekért taxizniuk a győri pályaudvarig. Azt is elmondták, hogy sok győri rendőrt Röszkéhez vezényeltek át, helyettük Nógrádból hoztak fel rendőröket, akik azonban nem ismerik a terepet.

    A győri pályaudvarnál egyébként van egy gyrosos, ahol egy órája még hosszú sor állt, de az utolsó vonathoz közeledve már elfogytak onnan az emberek. Egy vasutasnak kinéző férfi 250 forintos áron váltott eurót a közelben a menekülteknek.

  • Visszaértünk a győri vasútállomáshoz, ahol az osztrák konvojból is több autóból kiszálltak menekültek, ők kifejezetten kérték, hogy idáig hozzák csak őket, aztán majd vonatra szállnak. A következő vonat 23 órakor indul elvileg. A többieket az osztrákok továbbvitték a határ felé. Két német lány későn ért ide, ők most a pályaudvaron osztják ki a segélycsomagjaikat, aztán továbbmennek a vámosszabadi útra menekültekért.

  • A menedékkérők mostani beözönlése Európába részben annak tulajdonítható, hogy a donorok az elmúlt években nem biztosítottak megfelelő mennyiségű segélyt a közel-keleti országokban menedéket kereső szíriaiaknak

    nyilatkozta csütörtökön Andrew Harper, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jordániai képviselője. Az MTI ismertetése szerint Harper azzal vádolta a legnagyobb adományozókat, hogy két-három éven keresztül alig adtak pénzt a Szíriával szomszédos országoknak, melyek a négymillió menekült többségét befogadják

    Évtizedeken keresztül azt hitték, az a legolcsóbb megoldás, ha rágcsálni való mogyoróval látnak el bennünket

    Ezért nem csoda, hogy Az UNHCR is az idén ötven százalékos, mintegy 500 millió dolláros hiányt próbál betömködni a szíriai segélykeretében. 

  • A vámosszabadi úton megyünk a konvojjal, ahol a sötétből tűnnek fel egyszercsak menekültcsoportok. Általában rendőrkisbuszok kísérik őket. Az út mellett babakocsikat is látni, azok hagyták ott, akiket már felvettek valamelyik kocsiba.

    A sofőrök elmondták, hogy elsősorban családokat szeretnének felvenni. Mint mondták, azért az út mentén segítenek, mert az itt gyaloglóknak nincs pénzük arra, hogy taxival induljanak el a tábortól a határ felé. Az osztrákok majd a szlovák határ előtt megfordulnak, és visszaindulnak Hegyeshalom irányába.

  • Németország igen megosztott abban a kérdésben, hogy vissze kéne-e állítani a német határok Schengennel eltörölt ellenőrzését. Egyelőre azonban még az uniós határokban bízók vannak többségben: az N24 hírtelevíziónak készített reprezentatív felmérésében az Emnid közvélemény-kutató intézet kimutatta, hogy a német lakosság 51 százaléka szerint nem lenne megfelelő a határellenőrzés visszaállítása a schengeni övezetben, 47 százalék viszont támogatná ezt a lépést. Nem meglepő módon a volt NDK területén élők körében az országos átlagnál jóval magasabb, 61 százalékos a határellenőrzés visszaállítását pártolók aránya, és csak 38 százalék ellenezné az intézkedést.

    A CDU agytrösztjei viszont gondolkozhatnak azon, mivel is rukkoljon elő Merkel, az eddigi válságkezeléssel ugyanis a megkérdezettek 64 százaléka elégedetlen. A németek abban is megosztottak, vajon a kormány megfelelő módon segíti-e a menekülteket. A németek 38 százaléka szerint a szövetségi kormány pontosan az elvárható mértékben támogatja a menekülteket, de szintén 38 százalék szerint túl kevés segítséget ad. További 27 százalék szerint túl sok segítséget kapnak a migránsok a német kormánytól. (MTI) 

  • Terjedelmes válaszlevélben reagált a Röszkén történt menekültrugdosásra László Petra, az N1TV operatőre. Ha nem is kért elnézést, de legalább megbánta. További részletek cikkünkben.

  • A konvojjal együtt mentünk a Vámosszabadi felé vezető úton. A vaksötétben menekültek gyalogolnak az út mentén, a nagyobb csoportokat rendőrök kísérik. Kiderült, hogy az osztrák csoportnak az a terve, hogy itt az út mentén vesz fel menekülteket, akiket aztán a tervek szerint a határhoz, vagy akár Bécsbe is elvihetnek. Ment is egy kis tanakodás, miután megálltak, hogy melyik kocsiban van gyerekülés.

    Közben folyamatosan hajtottak el taxisok is az út mentén, meglehetősen dühösen figyelték az üzletüket rontó osztrákokat (50-100 eurót is elkérhetnek a Győrig vagy a határig tartó fuvarokért). „Basszátok szíven az anyátokat" – szólt ki az egyikük menet közben.

  • Brutális jelenetek folynak a röszkei ételosztásnál

    Egy osztrák képviselő töltött fel egy videót, melyen a tervezettségnek nyoma sincs.

  • A vasúti síneken özönlenek be a menekültek

    Több száz ember pillanatok alatt összegyűlik a röszkei gyűjtőtáborban, a síneken jönnek be. Elállt az eső, és esteledik, úgyhogy megindult újabb öt-hatszáz menekült a gyűjtőpont felé. Sötét van és sár. Volt, aki azt sem tudta, hogy a kerítés melyik oldala Magyarország.

    A sötétre vártak a menekültek
  • Az osztrák konvojjal nagyjából 25-30 ember érkezett, most kupaktanácsot tartanak a győri pályaudvar parkolójánál, a vezetőjüknek egy fehér szemüvegkeretes, középkorú nő tűnik.

    Ennyi autóval legfeljebb 100-120 embert tudnak elvinni majd magukkal, ezzel összevetve a legutóbbi vonatokra 4-500-an szálltak fel. Vasárnap több mint száz osztrák autó érkezett a Keletibe.

  • Megérkezett nyolc BKV-busz Röszkére, a gyűjtőtáborba a menekültekért. Kiderült, hogy miért Budapestre szállítják a most megérkezett BKV-Ikarusokkal a menekülteket: a budapesti buszgarázsban először megtankolják a buszokat, aztán mennek tovább Vámosszabadiba, a befogadóállomásra. Több mint 600 migráns utazhat most így, mert egy buszra 80 ember fér fel.

    Elég hosszú útjuk lesz, mert egy ilyen Ikarus maximum 50 km/h-val mehet.

  • Megint ment vonat Hegyeshalomba Győrből, sok menekült szállt fel.

    Nem sokkal előtte tűnt fel az osztrák rendszámú autókból álló konvoj, ami menekültekért érkezett, de aztán talán éppen parkolóhelyet keresve elhajtott a pályaudvar mellett. Fél kilenc körül egy részeg férfi lökdösődött kicsit a pályaudvaron, de kifelé ment, ezért a rendőrök végül nem nyúltak hozzá.

  • Alig egy éve távozott az Európai Tanács éléről Herman van Rompuy, de fogadjunk, hogy önök már azt se tudják kicsoda. Ne csodálkozzanak, a belga politikusról már megválasztása idején is azt tartották, pontosan olyan színtelen-szagtalan, mint az uniós intézmények. Van Rompuy "emberi arca" kimerült annyiban, hogy lépten-nyomon ostoba haikukat sütögetett el. Ezek a háromsoros japán költemények amúgy is gyakran írják le azt a coelhoi hurkot, ami a mélységek erőltetéséből egészen a sekélyességig jut; nade az eurológusos kollégák most észrevették, hogy a derék van Rompuy egy brüsszeli think-tank vezetőjeként tartott első beszédét ezzel, a napjaink történéseire rezonáló haikuval fejezte be:

    Egy gondolatokkal telt tartály

    Mindig Európa felé tör

    Kétség és remény

    Ön tapasztalta a mellékhatást?

  • Délután állítólag átjött egy csapat osztrák, bevásárolt ezer euróért, amit vettek, azt pedig szétosztogatták a győri állomáson. A második osztrák konvoj most futott be elvinni a menekülteket Ausztriába, egymás után jönnek az osztrák rendszámos kocsik.

    Vasárnap a Keletibe jött az első osztrák konvoj, onnan vittek át menekülteket a határon.