új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Barack Obama elrendelte, hogy a kormányzat készüljön fel minimum 10 ezer szíriai menekült befogadására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évben - közölte az MTI. A szám azt tükrözi, hogy az Egyesült Államok jelentősen fokozza elkötelezettségét a menekültek befogadása iránt a polgárháború sújtotta országból.

    Az Egyesült Államok 2016-ban 70-ről 75 ezerre, vagy annál is többre növeli az általa a világból befogadandó menekültek számát, akik közül legkevesebb 5 ezer szíriai lesz.

  • Ezek modernebbek, piros színűek. Egy afgán nő elmondta, a vámosszabadi táborból jönnek fejenként 10 euróért taxival, vagy gyalog. Győrből aztán Hegyeshalom felé mennek tovább.

  • Röszkénél vagyunk azon a részen, ahol határzáró kerítés megszakad a vasúti sínek miatt, egy körülbelül harminc méteres nyílás tátong. Itt megtorpannak a menekültek, és kérdezik az itt lévőket, hogy "Fingerprint?" - azaz, hogy vesznek-e itt ujjlenyomatot, ha átjönnek. Elmagyarázzuk nekik, hogy igen, ilyenkor nem akarnak átjönni. Az egyikük azt mondta: "Hungary? No good" - vagyis, "Magyarország? Az nem jó".

  • Nem akarnak ebbe a sárba belefeküdni a menekültek. Videós bejelentkezés Röszkéről.

    Egyre rosszabb az idő, egyre nagyobb a sár Röszkén
  • A Keletiből érkezett egy újabb vonat. Az összes kocsiból leterelték a menekülteket, akik aztán az utolsó háromba szálltak vissza. A többi kiürült kocsit szájmaszkos takarítók szállták meg, és az első 3-4 kocsit leválasztották. Hegyeshalom felé így egy rövidebb vonat megy majd tovább tele menekültekkel.

  • Győrben szemerkél az eső, a pályaudvar tele van készenlétis rendőrökkel. A kb. 20 perccel ezelőtti vonatra is közel 500 menekült szállt fel. Egyszerre nincs nagy tömeg, mert sokan aluljárókból, mellékutcákból jöttek elő, mielőtt beállt volna a vonat.

  • Új utakon próbálkoznak az embercsempészek

    A Balatonnál fogtak egy olaszt, aki pofátlanul sok menekültet gyömöszölt be a furgonjába.

  • Nagyon kevesen vannak röszkei a gyűjtőtáborban, de most megindult pár száz fő a szerb határtól a gyűjtőpont felé a síneken. Kezd elállni az eső, erre várhattak és a sötétedésre, mindjárt meg fog telni megint a most üres tábor. Délután volt egy kisebb nekiiramodás, pár százan megindultak Röszkéről Szeged felé. A rendőrök hagyják ilyenkor, hadd menjenek.

  • Értesült a határzár szeptember 15. utáni szigorításáról az MTI által csütörtökön, Röszkén megkérdezett menekültek egy része. A hírügynökség beszámolója szerint  a zöldhatáron át frissen Magyarországra érkezett menekültek közül többen azt mondták: hallottak arról, hogy szeptember közepétől szigorítások lépnek életbe. Mások, akik nem értesültek a tervezett intézkedésekről, szerencsésnek mondták magukat, hogy átjutottak Magyarországra.

  • Dánia szabad utat enged a menedékkérőknek, hogy területén keresztül Svédországba vagy más északi országba utazzanak. Legalább 3200 migráns lépett be Dánia területére vasárnap óta, közülük 668 ember folyamodott menedékért ebben az országban. Többségük azonban tovább akar utazni Svédországba, Norvégiába vagy Finnországba. Különösen a svédországi, gáláns menekültpolitika vonzza őket, akárcsak az, hogy sokuknak hozzátartozóik, rokonaik élnek ott. Emiatt az utóbbi napokban több száz menedékkérő nem volt hajlandó regisztráltatni magát, ujjlenyomatot sem engedett venni Dániában.

    Csakhogy Svédország is fékezni próbálja a dán területről beutazni kívánó menedékkérők hullámát.

  • Az eső és a sár nehezíti a migránsok útját Görögországban és Macedóniában, csütörtökre virradóra a lehűlés mellett erős esőzések érték el a térséget - közölte az MTI. A görög-macedón határ mellett fekvő Idomeniben csütörtökön mintegy hétezren vártak arra, hogy elindulhassanak, és átkeljenek a határon. A főként a Közel-Keletről érkező migránsok szemeteszsákokból készítettek maguknak esőkabátot, pokrócokkal, pulóverekkel igyekeznek védeni magukat az esőtől, ruházatuk és lábbelijük azonban nem a hideg, őszies időjárás átvészelésére készült. A kisgyerekes családok a gyerekeket a magasba emelve indultak meg a határ felé, hogy a rendőrség minél hamarabb átengedje őket. Mivel csak kisebb csoportokban engedték be őket Macedóniába, sokan tüzet gyújtottak, hogy legalább a várakozás közben melegedjenek.

  • Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező migránsok az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz - írja az MTI. Az utolsó Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság (ÖBB) nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat. A vasútállomásra nem sokkal öt óra előtt gördült be egy a Keleti pályaudvarról érkező külön vonat, amin becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Csak csütörtökön eddig háromezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál.

    Rendőri kíséret mellett a határt mintegy húsz perc alatt érik el a migránsok, akik ezután Miklóshalmára (Nickelsdorf) gyalogolnak, ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe. Az elmúlt napokban is indult már útnak gyalog több száz migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a határ felé, miután csak a településig közlekedő vonattal utaztak és nem fértek fel vagy nem akarták megvárni a Hegyeshalomból Bécs felé közlekedő járatokat.

  • Nincs áram és víz a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, így a migránsokat nem tudják nyilvántartásba venni, és az ideiglenes befogadóközpont működése is akadozik - mondta az M1 tudósítója. Reggel óta nincs áram, így feltorlódott a sor a befogadóközpont előtt, a várakozóknak pedig további nehézséget okoz, hogy az eső is folyamatosan esik. Jelenleg valamivel több mint ezren vannak a befogadóközpont környékén. A tudósító nem tudta megmondani, hogy hányan vannak a befogadóközponton belül, mert egyelőre megtiltották az újságíróknak a belépést.

    A vöröskereszt élelmiszert és vizet oszt a migránsoknak, ám a hideg és a csapadék ellen nem tudják őket megvédeni, ugyanis nincsenek készleteik sem esőkabátokból, sem izotermiás sürgősségi takarókból. A migránsok fáznak, a legtöbbjük nyári, a meleg időjárásnak megfelelő ruhát visel, nem számítottak ugyanis arra, hogy ilyen hamar lehűl a levegő. Az eső ellen szemeteszsákokból készített "esőkabáttal" védekeznek.

    Dél-Szerbiában az utóbbi néhány napban reggelente 10 fok alá csökkent a hőmérséklet.

  • Eddig körülbelül 250 menekült várakozott a Keleti pályaudvaron arra, hogy nyugat felé jusson vonattal, de csak nagyon kevés ember fért fel a járatokra. Most viszont kaptak 6 saját vagont egy Győr felé tartó vonaton, ami 17 óra 38-kor indul. A migránsokat szállító vagonok nem Győrig mennek majd, hanem elviszik őket egészen Hegyeshalomig.

    Mindenkit elvitt a Keletiből a gyors
  • Csütörtökön a napközben a határ felé induló vonatoknál a rendőrök hősiesen állták a sarat, amikor sok száz menekült próbált meg pánikszerűen feljutni a szerelvényekre. A menekültek étlen-szomjan várták a vonatokat, de közülük csak nagyon kevesen tudtak elutazni.

    Elájult egy nő a Keletiben, a gyerekek sírnak
  • 40 ezer menekültek biztosan átvesznek az uniós államok, de ez később további 120 ezerrel bővülhet

    Az Európai Parlament szerdai határozata alapján támogatja a dublini rendszer átalakítását és a kvótarendszer bevezetését. Erről szóló részletes cikkünket itt olvashatja.

  • Bulgária elfogadja a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszert, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke javasolt szerdán Strasbourgban - közölte Ivajlo Kalfin miniszterelnök-helyettes, szociális miniszter. Hangsúlyozta, hogy Bulgária "aligha képes a béreknek és a szociális juttatásoknak azt a színvonalát nyújtani", ami a menekültek célországaiban szokásos.

    Bulgáriára az Európai Bizottság javaslata értelmében 2100 új menekült jutna. Az ottani menekültközpontok 2500 ember befogadására alkalmasak, a csütörtöki hivatalos adatok szerint csak a felét merítették ki. Idén augusztus végéig mintegy 11 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, ebből a hatóságok eddig 4350-et hagytak jóvá.

    Bulgáriába a válságövezetekből érkező migránsok általában Törökországon keresztül jutnak be. Szófia éppen a török határon kiépített 30 kilométeres biztonsági kerítés meghosszabbításán dolgozik.

    Lázár János ma azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány nem zárkózik el az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében.

  • Az m1 helyszínről jelentkező tudósítója arról számolt be, hogy a győri vasútállomásról az elmúlt percekben elindult az utolsó olyan vonat, amely Bécsig közlekedik. A vasútállomáson a menekülteket ezekben a percekben ültetik át az elvileg nemzetközi vonatként közlekedő járatról egy helyközi vonatra, amely Hegyeshalomig viszi őket, onnan gyalog mehetnek tovább Ausztriába.

  • Nemcsak az egyre erőszakosabb bevándorlók, hanem a baloldal is nehezíti a rendőrök munkáját - közölte a Fidesz-frakció, egyben köszönetet mondtak a magyar rendőrség helytállásáért.

    "A rendőrök rendkívüli körülmények között, saját épségüket is kockáztatva dolgoznak nap mint nap, hogy megvédjék a magyar polgárokat és a határokat az illegális bevándorlók tömegétől. Munkájukat sajnos nem csak az egyre erőszakosabb és együttműködésre nem hajlandó bevándorlók nehezítik meg, hanem a magyar baloldal is. A baloldal ugyanis megakadályozta, hogy a rendőrök munkáját a honvédség is mielőbb segíteni tudja, a bevándorláspárti politikájukkal és nyilatkozataikkal pedig egyre bátorítják, vonzzák a bevándorlókat" - közölte a párt. 

  • Több német és olasz lap is ír a menekültválság kapcsán Magyarországról, bár az újságcikkek egy részét ott élő magyar vagy magyar származású szerzők jegyzik. A kivételek között van a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, amelyben Ti népek, hát nem halljátok a jeleket? címmel Stephan Löwenstein írt arról, hogy a magyar kormány a menekültválságban eddig az elrettentésre helyezte a hangsúlyt, de ez a stratégia nem bizonyult hatékonynak.

    A cikk szerint a magyar kormány olyan jelzéseket igyekszik küldeni a migránsoknak, amelyeknek azt az üzenetet hordozzák, hogy ne jöjjenek Magyarországra, szállások építése pedig ezzel ellentétes jelzésértékkel bírna. Ugyanakkor az „elhárítás a mai napig nem működik”, ahogy a megerősített ellenőrzés révén már az sem, hogy „hallgatólagosan megtűrik” a hatóságok menekültek átutazását az országon. Mindennek „szükségszerű következményét” jelentik az átmeneti táborok – most a határon, korábban a budapesti pályaudvarokon –, amelyekben részben „nehezen elviselhető körülmények uralkodnak” – idézi az FAZ írását az MTI.

  • Reggel óta borzasztóan zuhog az eső és fúj a szél Röszkén, sártengerré változott az egész terület. Önkéntesek meleg teát és esőkabátokat osztogatnak. A buszok nagyon lassan szállítják el a menekülteket, most nem a röszkei előállítóba viszik őket, hanem egyből Vámosszabadiba. Nyugalom van, de az eső ellenére folyamatosan jönnek 10-20-as csoportokban Szerbia felől. 

  • Magyarország nyilvántartásba veszi azokat, akik menedéket kérnek az országban, és akiknek a kérelmeit elutasítják, azokat visszaküldi abba az országba, ahonnan jöttek, akik pedig pozitív elbírálást kapnak, maradhatnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Novi Magazin című szerbiai hetilapnak.

    A migránsok 99 százaléka Szerbiából érkezik Magyarországra, az idei év első nyolc hónapjában 166 ezer, 142 ezren kértek menedéket, de a legtöbbjük már elhagyta az országot.

    Szijjártó szerint a magyar-szerb határon felállított ideiglenes biztonsági határzár hatékony, mert anélkül a zöldhatár teljesen nyitott lenne.

    Szijjártó Péter szerint Budapest az Európai Unió előírásainak megfelelően jár el, a schengeni határvédelemről szóló kódex szerint ugyanis a schengeni övezet védelme a határországok feladata, az övezetbe pedig csak a kijelölt határátkelőkön lehet belépni. Tehát amikor Magyarország a zöldhatárt védi, akkor az EU előírásainak megfelelően jár el, ezért is tartja furcsának, hogy a nemzetközi sajtóban és politikában azért bírálják Budapestet, mert tartja magát az előírásokhoz - fogalmazott.

  • "Látva a gyomorforgató propagandát véleményem szerint a nácikat a Magyar Narancs szerkesztőségében kell keresni" - ezt üzente Facebookján a hetilapnak Gulyás Gergely.

    A fideszes parlamenti alelnök a Narancs címlapjára utalt. A lap legújabb számában ugyanis Hitler-bajuszt rajzolt Orbán Viktornak. A menekültügy kormányzati kezelésének bírálatával elmentek a DK-s falig. A szerkesztőségi álláspontot a miniszterelnök orra alá biggyesztett drótkerítés fonattal próbálták vizuálisan is kifejezni. 

    Gulyás posztját az LMP-s Schiffer András is lájkolta.

  • Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egymillió forint értékű gyógyszeradománnyal segíti a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő menekülteknek. A gyógyszerszállítmányt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija adta át a helyszínen dolgozó orvosoknak csütörtökön. A közlemény szerint a segélycsomag tartalmát a menekültek valós igényeit jól ismerő civil szervezetek és a helyszínen dolgozó egészségügyi szakemberek segítségével állították össze. Az EMIH a múlt héten jelentette be, hogy kétmillió forintnyi gyógyszeradományt nyújt a migránsoknak. A mostani közleményük szerint az újabb, szintén egymillió forint értékű gyógyszeradományt a közeljövőben fogják átadni.

  • A Szeged Ma tudósítása szerint azért is rossz üzenet volt a világnak az N1TV menekülteket felrúgó operatőréről készült fotó és videók, mert a szerb-magyar határon rengeteg operatőr dolgozik, aki testi épségét nem kímélve segít a menekülteknek.

    Kiemelik például az AFP-nek dolgozó Kisbenedek Attilát, aki a röszkei gyűjtőpontnál egy kitörési kísérlet során a rohanó tömegből, a lábak alól húzott ki egy felbukott kisgyereket, akit akár agyon is taposhattak volna.

    Egy külföldi riporter pedig, akinek a nevét sajnos nem tudják, nem egy alkalommal segített már cipekedni a menekült nőknek és gyerekeknek.

  • Ahogy korábban írtuk, egyes források szerint 10, mások szerint 25 járműből álló katonai konvoj indult el az M5-ös csütörtökön. A Hvg.hu tudósítója egy 15 járműből álló konvojt látott megérkezni a hódmezővásárhelyi laktanyához, amik építési anyagokat szállíthattak – tehát feltehetően a kerítésépítés miatt érkeztek. A laktanya előtt 3-4 busz várakozik, valószínűleg ezzel viszik majd a határra a katonákat.

  • A rendőrök a 7. vágányról Győrbe induló vonatra felengedtek 300 menekültet. A vonat rendben kifutott, újra áll a rendőrsorfal, a maradókat nyugalomra inti a tolmács.

  • Lázár: Mégsem lesznek Szerbia felé nyitott tranzitzónák

    A korábbi tervekkel ellentétben nem lesznek Szerbia felé nyitottak a határszélen létrehozandó tranzitzónák, erre nem lesz szükség - mondta Lázár János. A kormány elképzelései szerint a bevándorlási hivatal munkatársai a határon a magyar oldalon várják majd azokat, akik a menekültkérelmet be kívánják adni. Vagyis ha nagy lesz a tömeg, a szerb oldalon kell várakozniuk - mondta Lázár.

    A miniszter jelezte egy újságírói kérdésre, hogy nem tudja megmondani, hogy mindenkit azonnal visszatoloncolnak-e a magyar hatóságok a biztonságos országnak tekintett Szerbiába, mert minden eset egyedi. Az biztos, hogy aki nem adja be a menekültkérelmét, az nem léphet be Magyarország területére.

  • A nem migránsnak tűnő utasokat a rendőrök átengedik középen lévő 8. vágányhoz, ahol nemsokára a nyugati határ felé indul vonat, a migránsoktól viszont egy arab tolmács azt kéri, várjanak türelemmel, üljenek le. Azt senki sem tudja, mire és meddig várjanak, a rendőrök sem tudnak felvilágosítást adni.

  • A tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről - mondta Lázár János sajtótájékoztatóján. Tudatta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözés, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. Lázár azt is bejelentette, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is.

    Lázár szerint a kormány nem zárkózik el az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében. Diktátumot a kormány nem tud elfogadni - mondta.

    A kormány elutasítja azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság kontrollja alatt álló menekülttábor jöjjön létre Magyarországon.