új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Arab térképpel üdvözli az érkező menekülteket a Bild

    Két német napilap arab nyelvű üdvözletet és útmutatót tett közzé szerdán a migránsoknak arról, hova fordulhatnak különféle ellátásokért. A négy oldalon egyebek között arab nyelvű térkép van a német fővárosról, amelyen bejelölték a menekülteknek szállást nyújtó központokat, az egészségügyi intézményeket, a játszótereket, az ingyenes tanfolyamokat kínáló nyelviskolákat és más fontos helyeket. Van benne egy rövid arab-német szószedet, és magyarázat a menedékkérőkre vonatkozó szabályokról.

  • Eső után, hidegben várakoztak a menekültek, de rendőrnek sem jó lenni ilyenkor.

    Ez egy rossz reggel volt Röszkén
  • cikkünk a témában:

    Röszkén adott ízelítőt a szövegéből Marshal B, az orvosnak készülő menekült rapper

    A benzinkútnál találkoztam vele, pár méterre a parkolótól, ahol nyíltan seftelnek a szerb embercsempészek, akár 250 eurót elkérve fejenként egy pesti fuvarért. A szír fiatal  10 éves kora óta a rap megszállottja, amerikaias akcentusát is a számokból tanulta.  Orvos szeretett volna lenni, de mint mondta, „szétbombázták a terveit, mint az országot”. Rappelt is nekünk a röszkei benzinkút mellett a füvön, a videót itt nézheti meg >>>

  • A Police.hu híre szerint szerda délután az M1-es autópályán Herceghalomnál ellenőriztek a rendőrök egy Peugeot-ot, amelyben öt szír utazott. A 46 éves, németországi letelepedési engedéllyel rendelkező, szír sofőr segítséget nyújtott az úti okmányokkal nem rendelkező honfitársainak ahhoz, hogy Németországba jussanak. A sorfőrt őrizetbe vették, négy utasát a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadóállomására vitték.

  • Óránként 750 ezer forintot keres az embercsempészek főnöke

    A Blikk újságírója beépült a Röszke mellett gyülekező embercsempészek közé. Egy ismerős révén sikerült beszélniük az M5-ös autópálya melletti benzinkút parkolójában álló embercsempészek egyik főnökével, és vállalták, hogy menekülteket fuvaroznak. 

  • Európának ki kell jelentenie, hogy nem tudunk mindenkit befogadni - mondta Kósa Lajos az m1 reggeli műsorában.

    Nem fog menni, hogy Közép-Ázsiából és Észak-Afrikából akárcsak a lakosság 10-21 százaléka ide fog költözni; ez 200 millió ember

    - mondta a honvédelmi bizottság elnöke.

    Kósa szerint

    a bevándorlók folyamatosan jönnek, több mint ötmillió van minden pillanatban úton, és nem fogy a tömeg utánpótlása.

  • A régi 5-ös út mentén több csoportban menekültek tartottak Szeged felé, egy részük a drótakadály alatt átmászva juthatott át a zöldhatáron, másik felük pedig a gyűjtőpontot megkerülve igyekszik eljutni az ország belsejébe. Többségüket összegyűjtik a határ és a város között cirkáló rendőrségi mikrobuszok, írja az MTI.

  • Csütörtökön is több ezer menekült várja, hogy nyugatra tartó vonatokra szállhasson fel a Keleti pályaudvaron. Ugyanakkor az ORFK sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor közrendvédelmi főosztályvezető azt mondta, hogy a rendőrség folyamatosan dolgozik azon, hogy őket a bevándorlási hivatal befogadóállomásaira irányítsák.

  • Ahogy mi is megírtuk, a New York-i központú Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is kifogásolta a körülményeket a röszkei regisztrációs központban. Peter Brouckaert, a HRW rendkívüli helyzetekkel foglalkozó igazgatója szerint „Magyarország a tökéletes megalázás terepévé vált a szíriai emberek és mindazok számára, akik menedéket keresnek Európában”. Az igazgató szerint a regisztrációs pontokon a menedékkérőket „karámokban” tartják, mint az állatokat, kint a szabadban, tűző napon, élelem és víz nélkül, ha pedig megbetegednek, nem látják el őket gyógyszerrel. „Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy embereket állatokként kezeljenek Európa küszöbén” – idézte az AP a HRW tisztségviselőjét.

    Az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatóján Csiszér-Kovács Viktória szóvivő azt mondta, hogy szemenszedett hazugság, amit a HRW állít. Mint mondta, mind a nemzetközi, mind a hazai jogszabályoknak megfelelő ellátást biztosítanak a bevándorlóknak, és folyamatos, 24 órás egészségügyi jelenlétet tartanak fenn a számukra.

  • Az ORFK sajtótájékoztatóján közölték, hogy magyar–szerb határnál mintegy ezer rendőr teljesít szolgálatot, köztük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állománya mellett a Készenléti Rendőrség és az ország valamennyi megyéjéből vezényelt rendőrök is vannak. A jövő héten a határrendészeti igazgatóság felállításával ez a szám változni fog, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani Lakatos Tibor közrendvédelmi főosztályvezető.

    A térségbe vezényelt rendőröket Szegeden, illetve annak környékén szállásolják el, ellátásukról szintén gondoskodnak, és rendőrségi pszichológusok is segítik munkájukat.

    A rendőrök helyzetéről, extrém munkaidejükről és a lelkiállapotukról itt írtunk bővebben.

  • Cinikus magyar vádakról beszél a német miniszter

    Michael Roth, Németország külügyi államminisztere a Figyelőnek adott interjújában visszautasította és cinikusnak nevezte a magyar kormány részéről elhangzó kritikákat Németország felé. Orbán Viktor és Lázár János a múlt héten többször is a német kormányt tette felelőssé a Keletinél kialakult helyzetért.  

    A szociáldemokrata párti politikus szerint a dublini rendszer maradéktalan betartásánál fontosabbak a humanitárius szempontok, de ettől még elvárják, hogy az Unió határországai regisztrálják a menekülteket. Roth azt állítja, a németek hajlandóak segíteni minden olyan nehéz helyzetben lévő országnak, amely hozzájuk fordul, így Görögország, Macedónia és Szerbia is kapott már pénzügyi támogatást a menekültválság kezelésére. Épp ezért nem értik, hogy a különösen válságos helyzetét folyamatosan hangsúlyozó Magyarország kormányától miért nem érkezett ilyen kérés. (Figyelő)

  • Elindult egy csuklós busz a röszkei gyűjtőpontról, kb. 80 emberrel. A tegnapihoz képest, amikor meglátva a buszt, hatalmas tülekedés támadt a menekültek között, most az egyen esőkabátban (amit a német önkéntesek osztogatnak) álló menekültek türelmesen álltak és várták, hogy felszállhassanak. A busz előtt kb. 40 rendőr irányította őket. A türelem feltehetően annak köszönhető, hogy ezek a menekültek az éjszaka és hajnalban érkeztek, és nem fél-egy napja várták az elszállításukat. A gyűjtőpontnál öt üres buszt is látni, amik bármikor bevethetőek, hogy folytassák az elszállítást - feltehetően Röszkére vagy Vámosszabadiba.

  • A Délmagyar és a Szeged Ma tudósítása szerint elkezdett esni az eső Röszkén, tovább keserítve a menekültek és a rendőrök életét. Az elmúlt órában 200 érkeztek a síneken át a röszkei gyűjtőtáborba, de a világos ellenére továbbra is sokan a gyodán (gyorstelepítésű drótakadály) át érkeznek.

  • Bejelentették az uniós menekültügyi csomagot

    Hivatalosan is bejelentette az Európai Bizottság az új rendkívüli menekültügyi csomagját. A legfontosabb intézkedés, hogy – mint arról korábban is írtunk – 120 ezer nemzetközi védelemre szoruló embert helyeznének át Magyarországról, Görögországból és Olaszországból más tagállamokba. Az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően közülük 54 ezret osztanak szét hazánkból.

    A Bizottság megint az EU-s miniszterek arénájába küldi a kötelező kvótákkal (avagy mostani hivatalos nevükön „elosztási kulcsokkal”), amelyek az előző, 20+40 ezres körben már elbuktak.

    Ahogy arról korábban is írtunk, egy kiskaput azért hagynának a húzódozó tagállamoknak: pénzzel kiválthatnák a kvótájukat. Ehhez

    a bruttó nemzeti össztermékük két ezred százalékát kellene befizetniük,

    de „jogos és objektív” indokokkal kellene alátámasztani a kérést, és legfeljebb egy évre járna a mentesség.

  • Kósa: Szükséges a honvédség alkalmazása

    Alkotmányos és szükséges a honvédség alkalmazása a jelenlegi migrációs szükséghelyzetben - mondta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülése után. A bizottság kormánypárti többsége és a Jobbik támogatta a rendőrségre és a honvédségre ilyen helyzetekben vonatkozó kétharmados törvényjavaslatot.

  • Messze nem egyedi eset a vonatjegyként eladott MÁV-os bárca, mondták az Indexnek önkéntesek, akik szerint csak az változik, éppen milyen kamujegyet adnak el csalók a menekülteknek. A másik, amin fel vannak háborodva, az országon belüli fuvarozás elképesztő árai. Szegedről Pestre nem ritka az ezer (4 fő esetén fejenként 250) euró/fuvar - egyébként a röszkei benzinkútnál is ennyi a tarifa, 800 beszálláskor, 200 Pesten felosztásban, miattuk nem értették a menekültek, miért akarták volna osztrák konvojosok ingyen Ausztriáig vinni őket.

    Ez összesen több mint 300 ezer forint. Olyan szíriai menekülttel is találkoztak arabul beszélő pesti önkéntesek, akit Szegedről 400 euróért vittek Hódmezővásárhelyre, majd amikor megkérte a sofőrt, hogy várjon, amíg összeszedi az öccsét, a holmijával együtt elhajtott. Másnap önkéntesek adtak nekik ételt és ruhát. 300 euróért jutott vissza Szegedre, még 500-ért Pestre. De ezerpárszáz eurós kamujegyet is láttak már a pályaudvaron.

    Olyan hírük lesz a magyaroknak, hogy az valami borzalom.

    – összegzett az egyik minden nap a Keletinél segítő önkéntes. Az embercsempészetről részletes cikkünket itt olvashatja.

  • Újabb áradat kelt át éjjel a kerítésen és a síneken

    A menekültek a kerítésen átmászva próbálják kikerülni a rendőröket, mert azt hiszik ütik, verik őket, mint Görögországban és Macedóniában. A gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) nem sokat ér, de úgy tűnik, a kerítés sem lesz akadály.

    Újabb menekültáradat kelt át éjjel a kerítésen és a síneken Magyarországra
  • Az m1 tudósítója szerint a rendőrség az éjszaka több busszal a röszkei táborba szállította a rendőrségi gyűjtőpontnál felgyűlt menekülteket, így reggelre szinte kiürült a sátortábor. Azért csak szinte, mert éjszaka és hajnalban újabb csoportok érkeztek meg a vasúti sínek mentén.

  • A Police.hu híre szerint szerdán délelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök egy szerb rendszámú, túlterheltnek tűnő teherautóra lettek figyelmesek Hegyeshalom közelében. Megpróbálták megállítani és ellenőrizni az autót, de a sofőr sávot váltott és továbbhajtott Ausztria felé. A rendőrök tovább követték az A4-es autópályán, mígnem a barátudvari kihajtónál a sofőr leparkolt és futásnak eredt. A raktérből 30 menekült ugrott ki. A rendőrök a 24 éves szerb férfit elfogták és átadták az osztrák hatóságoknak.

  • Patrick Witty élő adását követhetik a Keleti pályaudvarról, aki mobiltelefonnal közvetíti a helyzetet. Jelenleg épp azt látni, hogy több száz menekült várakozik a peronok előtti téren, és rendőrök sorfala áll a vágányok előtt. A turistákat egy szűk sávban engedik be az induló vonatok felé.

    Patrick a Time magazinnak tudósít Magyarországról, korábban a magazin fotós főszerkesztője, majd a Wired képszerkesztője volt. 

    Az alkalmazás, amit használ, egy pofonegyszerű mobilos közvetítő app, amiről nemrég mi is írtunk az indexen.

    *Frissítés: az élő adás 9:03-kor leállt.

  • Még sosem fogtak el ennyi menekültet egy nap alatt. A 3321 emberből csak Csongrád megyében 3011-et (köztük 661 gyereket) kaptak el. A menekültek többsége szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

    Embercsempészet gyanúja miatt szerdán 20 gyanúsított ellen indult eljárás, olvasható a Police.hu-n.

  • Csütörtökön újraindítják a nemzetközi vasúti forgalmat Németország és Dánia között, amit szerdán a nagyszámú, Dániába utazó menekült miatt állítottak le. A dán vasutak vezetése arra számít, hogy a vonatok ismét áthaladhatnak a flensburgi és padborgi határállomásokon. Várhatóan ismét közlekednek az intercityk is Flensburg és Koppenhága között. Szerdán Dánia váratlanul bejelentette, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti a vasúti összeköttetést Németországgal. A dán rendőrség több, Németországból érkező, menedékkérőket szállító vonatot feltartóztatott a határon. Így akarta megakadályozni, hogy a menekültek Svédországba utazzanak tovább. A menekültek közül többen nem voltak hajlandóak regisztráltatni magukat. (Spiegel, MTI) 

  • A franciák többsége már támogatja a migránsok és menekültek befogadását. Az álláspont radikális változását a tengerbe fúlt kisfiú, Aylan Kurdi tragédiája váltotta ki, amelynek képe bejárta a világsajtót, derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a BFM hírtelevízió. Miközben szeptember elején a franciáknak még csak 44 százaléka támogatta, hogy Franciaország befogadjon menekülteket, most már 53 százalékos ez az arány, alig egy hét alatt kilenc százalékos a növekedés.  

    Francois Hollande államfő hétfőn jelentette be, hogy Franciaország 24 ezer menekültet befogad a következő két évben.   A francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) munkatársai azonnal Münchenbe utaztak egy átmeneti befogadóhelyre, hogy megszervezzék az önkéntes jelentkezők utazását, akik közül szerdán közel kétszázan már meg is érkeztek.   A szíriai, iraki és eritreai menekülteket átmenetileg három, Párizs környéki településen szállásolták el a Francia Vöröskereszt és humanitárius szervezetek segítségével. A menekültkérelmek gyorsított elbírálása után önkormányzatok által önkéntes alapon felajánlott lakásokba költöztetik őket. (MTI)  

  • A dabasi rendőrök embercsempészet gyanújával egy 32 éves férfit fogtak el, társát még keresik. Az öcsödi R. Krisztián és társa hétfőn délután egy kisteherautót bérelt Budapesten. Kedden este 10 óra körül 26 szír menekültet vettek fel a röszkei benzinkútnál. Az embereket egyenként 150 euróért szállítottak volna Budapestre. Szerda hajnalban azonban a kisbusz az M5-ös autópályán defektet kapott. A sofőr és társa elmenekült. R. Krisztiánt Kiskunfélegyházán fogták el, a 32 éves Bódi Béla ellen körözést adott ki a rendőrség  (Police.hu) 

  • A kórháztól kapott tájékoztatás szerint életveszélyes az állapota annak a szír férfinak, akit Röszke közelében gázoltak el két társával együtt a régi 5-ös úton, írja a Police.hu. A három embert szerda éjszaka sodorta el egy autó. A velük együtt haladó többi menekült elfutott. A mentők a sérülteket kórházba vitték. A Szegedi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését.

  • Több illegális bevándorló sétált a régi 5-ös úton, a 178-as kilométer közelében Szeged felé szeptember 9-én 23 óra 45 perc körül, közülük három embert elsodort egy Szeged felé haladó autó. A mentők a sérülteket kórházba vitték. A többi bevándorló elszaladt a helyszínről – írja a rendőrség.

  • Harminc embert akart Ausztriába csempészni egy magyar-román kettős állampolgárságú férfi egy kisteherautóban, de a rendőrök elfogták, közölte honlapján a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

    Az autó rakterében tizenhat iraki, tizenhárom szír és egy tunéziai állampolgárságú ember utazott, a rendőrök őket és a teherautó vezetőjét is elfogták és előállították. A sofőrt kihallgatták majd őrizetbe vették. (MTI)

  • A Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül egy szerdán kezdett gyakorlattal – mondta a vezérkari főnök az M1 esti híradójában.

    A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a honvédség megkezdte a felkészülést és kitelepülést a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlatra, ami a technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti az ország közútjain. Fokozott katonai jelenlét tapasztalható többek között Hódmezővásárhelyen, Baján és a két város melletti településeken – írták.

    Benkő Tibor vezérezredes a Híradóban hangsúlyozta, hogy ha a törvénymódosítás - amelynek értelmében katonaság is kaphat határőrizeti feladatokat - életbe lép, csak felkészült katonákat lehet küldeni a határra. „A mi dolgunk, hogy Magyarország védelmét biztosítsuk” – jelentette ki a vezérkari főnök.

  • Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a fórumra arab országokat is meghívna, hogy közösen keressenek megoldást a Szíriával szomszédos országokban lévő menekülttáborokat érintő pénzügyi problémákra. Szerdán felháborítónak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) annyira alulfinanszírozott, hogy a Szíriával szomszédos országokban lévő menekülttáborokban az élelmiszer-fejadagokat a felére kellett csökkentenie.

    Jean-Claude Juncker EB-elnök szerdán javasolta további 120 ezer - így összesen 160 ezer - menekült átvételét a menekültválságban leginkább érintett tagállamokból.

  • Ragályi Elemér operatőr szerint.