2024. július 6. 18:00
Anglia 2
Svájc 1
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia 2
Törökország 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A New York-i központú Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is kifogásolta a körülményeket a röszkei regisztrációs központban szerdán. Peter Brouckaert, a HRW rendkívüli helyzetekkel foglalkozó igazgatója szerint „Magyarország a tökéletes megalázás terepévé vált a szíriai emberek és mindazok számára, akik menedéket keresnek Európában”. A magyar hatóságoknak meg kell engedniük, hogy ezek az emberek oda mehessenek, ahova akarnak, bizonyosan nem Magyarországon akarnak maradni – tette hozzá.

    Az igazgató szerint a regisztrációs pontokon a menedékkérőket „karámokban” tartják, mint az állatokat, kint a szabadban, tűző napon, élelem és víz nélkül, ha pedig megbetegednek, nem látják el őket gyógyszerrel. „Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy embereket állatokként kezeljenek Európa küszöbén” - idézte az AP a HWR tisztségviselőjét.

    Az MSF nemzetközi segélyszervezet egyik képviselője „elviselhetetlennek” nevezte a röszkei regisztrációs központban uralkodó állapotokat. Teresa Sam Cristobal a tábort felkereső, orvosokból álló küldöttség vezetője a dpa német hírügynökségnek hangoztatta, hogy a menekülttáborban kialakult helyzet nem olyan, mint amit az ember várna, amikor Európába érkezik. A menekülteknek sürgősen szervezett segítségre van szükségük – jelentette ki, hozzátéve, hogy ennek érdekében kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal. (MTI)

  • Most, hogy László Petrának, az N1 tévé azóta kirúgott operatőrének esete körbejárta a világot, néhányan felismerni vélték a gyermekkel menekülő szír férfit is. Legalábbis egy facebook oldal szerint erről a férfiről van szó, aki az ISIS elől menekült el hazájából. Biztosat nem mondhatunk, mindenesetre tényleg hasonlít. 

  • Az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy az eddiginél több, a polgárháború elől menekülő szíriait fogadjon be – jelentette ki szerdán Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry konkrét számokat nem közölt arról, hogy az amerikai kormány hány szíriait kész betelepíteni az országba. Névtelenül nyilatkozó washingtoni tisztségviselők tájékoztatása szerint az Egyesült Államok kész jövőre legkevesebb 5 ezerrel növelni az országba áttelepítendők számát.

    Kerry a szenátusban töbek közt az európai migrációs válsággal kapcsolatos meghallgatáson vett részt, írja az MTI. Patrick Leahy demokrata szenátor sürgette, hogy a szíriai menekültek támogatására a 2016-os költségvetésben állítsanak helyre egy 416 millió dolláros keretösszeget, amellyel korábban csökkentették a büdzsét. John McCain republikánus szenátor sürgette, hogy az Egyesült Államok tegyen többet a válság megoldása érdekében. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának feje újságíróknak kijelentette, hogy tárgyalások folynak a krízis megoldását célzó amerikai hozzájárulás növeléséről, de részletekbe nem bocsátkozott.

    A szíriai polgárháború kezdete óta az Egyesült Államok 1500 szíriai menekültet fogadott be és a washingtoni külügyminisztérium szerint októberig újabb 300 érkezése várható.

  • Megmutatjuk a táborrá duzzadt röszkei gyűjtőpontot

    Ide futnak be a határon Szerbia felől érkező menekültek. A tábor mérete napról napra nő, akárcsak a problémák, melyeket vállvetve igyekszik megoldani emberfeletti munkával a rendőrség, a segélyszervezetek és önkéntesek sokasága. A helyszínről tudósítunk.

    Megmutatjuk a táborrá duzzadt röszkei gyűjtőpontot
  • A menekültpolitikáról egyeztetnek pénteken Prágában a visegrádi négyek, valamint Németország és az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg külügyminiszterei – közölte szerdán a cseh külügyminisztérium. A dpa német hírügynökség szerdai prágai jelentésében ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országcsoport - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - ellenzi a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvóták bevezetését, Németország viszont Franciaországgal együtt egy erre vonatkozó javaslatot terjesztett elő. A prágai külügyminisztériumi szóvivő szerint a pénteki találkozó az eltérő nézeteket valló tagországok közötti jobb megértést célozza. (MTI)

  • Nem Európa, hanem a nemzeti önzés vallott kudarcot ebben a migrációs válságban - hangoztatta Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú néppárti frakciójának, az EP legnagyobb létszámú politikai csoportjának vezetője szerdán Strasbourgban, írja az MTI.

    A bajor politikus Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek az EP plenáris ülésén az unió helyzetéről tartott beszédére reagált. Weber szerint a menekültproblémára európai megoldást kell találni.

    Európának teljesítenie kell humanitárius kötelességét, segíteni azokat, akik az életüket védve menekülnek. Kereszténydemokrataként hangsúlyozni kívánom, hogy Európa nem a keresztények jogait, hanem az emberi jogokat találta fel

    - mondta Weber.

  • Újrahasznosítják az Ausztria felé gyalogló menekültek elhagyott takaróit. A menekültek közül sokan megszabadultak a csomagjaik egy részétől, amikor buszokra szállhattak.

    A közel 150 főnyi önkéntesekből álló Budapest-Bamako SOS Refugee csoport az elmúlt napokban összeszedte autópálya mellől a többnyire adományokból származó takarókat és a babakocsikat.

    Két kis teherautónyi takarót kimostak a babakocsikkal, 20 láda banánnal és 400 újonnan vásárolt takaróval Röszkére vitték.

  • Rengetegen jönnek folyamatosan a határon, egymást kérdezgetik, szeretnék elkerülni az ujjlenyomatot és a rendőröket. Nagyon sokan fáradtan vitték magukon az alvó gyerekeiket, az elcsigázott emberek örültek még a sátortábornak is.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán megbeszélést folytatott Li Yonggal, az ENSZ ipari fejlesztési szervezetének (UNIDO) főigazgatójával, és „egyetértettek abban, hogy a bevándorlás következményei mellett annak okait is kezelni kell” – írja az MTI.

    Megállapodtak abban, hogy Magyarország és az UNIDO szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a bevándorlók származási országaiban olyan munkahelyteremtő fejlesztési programokat hajtsanak végre, amelyek eredményeként csökken az Európára háruló „gazdasági indíttatású bevándorlási nyomás” – áll a tárca közleményében.

  • Ha az egykori vasfüggöny országai megfeledkeznek az Európai Uniótól kapott segítségről

    című cikkében az Il Sole 24 Ore azt írta, hogy Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia migrációval szembeni „ellenségességét és közönyét” történelmi és gazdasági okok motiválják. Az olasz gazdasági napilap szerint az évtizedeken át bezárt kelet-európai államok kulturálisan nem szoktak még hozzá a bevándorlókhoz. Másrészt Lengyelországban és Magyarországon a bérátlag még mindig négyszer kevesebb, mint az EU nyugati államaiban, így a szolidaritást a tehetősebb államoknak passzolják át.

    Az Il Sole ugyanakkor megjegyezte, hogy a visegrádi négyek gazdaságának és társadalmának gyors emancipációja „a múltból és a szocializmus nyomorából” az Európai Unió szolidaritásának is köszönhető volt. Emlékeztetett, hogy Budapest 2014-2020 között 35 milliárd euró szerkezeti támogatásban részesül.

    Michele Serra közben a La Repubblica hasábjain megjelent publicisztikájában a három kismalac meséjéhez hasonlította a falat emelő Orbán Viktort hangsúlyozva, hogy a magyar kormányfő még mindig nem értette meg, hogy „semmilyen fal nem tudja megállítani az őt annyira rémítő farkast: a Történelmet...” (MTI)

  • Pofátlanul átvertek egy menekültet a vonaton Szeged és Budapest között

    Ma délután 6 körül befutott a Keleti pályaudvarra a Migration Aid aktivistáihoz egy szír fiú, aki egy olyan, közvetve, vagy közvetlenül a MÁV-tól származó jegyet lobogtatott, amit még most is nehéz elhinni. Íme:

    Fotó: Ámon Kata
  • De még legalább háromszáz ember. Hatalmas a lökdösődés.

  • Mindeközbem a röszkei benzinkúton feltűnően sokan várakoznak autóikkal. Sokan indulnak ebbe az irányba a menekültek közül is, az ötös úton bóklásznak embercsempészek potenciális ügyfeleiként. Már azt számoltuk, hány euró sétál el mellettünk.

  • "Meg kellene nyugtatni az embereket, hangosbeszélőn szólni hozzájuk" - mondta egy tolmács a rendőrnek, aki széttárta a kezét: szegény ország, szegény rendőrség.

    "Ilyen alap dolog kellene, nem fegyver" - mondta a tolmács,  mire a rendőr: fegyver sincs.

    Tényleg ráférne a menekültekre, ha valaki az anyanyelvükön szólna hozzájuk, hatalmas a tülekedés, pánikban préselődnek a buszokra. Már csukódnak az ajtók de még tuszkolják be egymást, újabb és újabb emberek akarnak felpréselődni.

  • Egyre ijesztőbb a lökdösődés, rengeteg gyerek van a tömegben. A  buszokról viszont kiderült, hogy egyenesen Vámosszabadiba mennek.

  • Hende belebukott a kerítésépítésbe, Orbán gyorsítást eröltet. A Honvéd Kórházban lajstromozni kezdték az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről, és készültség van a laktanyákban. Bővebben itt olvashat a kezdődő vezénylésekről. >>>>

  • Nagyon lassan csökken a tömeg a röszkei gyűjtőpontnál. Nyilvánvalóan nem lesz elég az itt lévő busz ahhoz, hogy mindenkit elvigyenek. Óriási a tülekedés, sokan attól tartanak, hogy itt ragadnak, nem tudják, mikor jön a következő busz, jön-e egyáltalán. A felszállásnál testvérek szakadnak el, ilyenkor mindig nagy a pánik. A rendőrség nyugtat, de teljes biztonsággal ők sem tudták megmondani, hová mennek a buszok.

  • Hat busz jött most röszkei gyűjtőponthoz, teljes a sötétség, csak az autók és kamerák fénye világít. Nagy a tömeg és a lökdösődés, ami elég veszélyes, sok a gyerek, az egyik busz az emberek között próbál áthaladni. Rengeteg ember vár még buszra, harminc méteres tömött sor áll az egyik előtt, de felszállni már nem tudnak. Az viszont még nem egyértelmű, hogy hová megy a busz, a tábor ugyanis megtelt.

  • Szerbiában eddig nem találtak biztonsági kockázatot jelentő embereket a migránsok között - jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán Belgrádban, amikor ellátogatott a szerb főváros autóbusz-pályaudvara melletti parkban táborozó migránsokhoz. Elmondta, hogy idén több mint 120 ezer migráns haladt át az országon, a biztonsági szolgálatok pedig mindenkit ellenőriztek, akivel szemben fennállt a gyanú, hogy részt vettek a szíriai harcokban vagy hogy tagjai az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. A külföldi szolgálatokkal is folyamatos az egyeztetés, de nem találtak ilyen személyeket. (MTI)

  • Ahhoz, amivel Afganisztánban és Szíriában akarja majd hirdetni a kormány, hogy milyen rossz fej, ezzel eltántorítva az újabb menekülteket attól, hogy ide jöjjenek. A keddi Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, ami 1,016 milliárd forintot csoportosított át a költségvetés rendkívüli tartalákából a kormány PR kampányait és reklámköltéseit irányító Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz, azonnali hatállyal. 

  • "A BKV Zrt. buszvezetői javarészt önként jelentkeztek a menekültek szállítására. Társaságunk – az ORFK-val együttműködve – segít, mert most van olyan helyzet, amikor ezt meg kell tenni az országért, a rászorulókért. Bízunk benne, hogy kollégáink felelősen meg tudják ítélni, milyen állapotban vannak, mit tudnak még vállalni" - írta a közlekedési cég.

    Azt írják, hogy büszkék azokra, akik "tanúbizonyságot tettek és tesznek példamutató magatartásukról, kitartásukról, fegyelmezettségükről, és emberségből is kitűnőre vizsgáztak, vizsgáznak."

    "Ezúton is megköszönjük és tiszteletünket fejezzük ki mindazoknak, akik közreműködtek, illetve hozzájárultak egy jelentős fővárosi és országos probléma megoldásához, amivel nagyon sok embernek jó szolgálatot tettek. Kollégáink természetesen megkapják a törvényben előírt plusz juttatásokat. A BKV Zrt. vezetése nem zárkózik el attól, hogy a szakszervezetekkel egyeztessen a segítségnyújtásról, köszönjük, hogy – ha késve is, de – felajánlották a segítségüket" - írták.

  • Juncker beszédére reagálva Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője Európához méltatlannak nevezte, hogy az unió mindeddig csak a legszükségesebbnek vélt, lehető legkisebb lépésekkel reagált a menekültválság fejleményeire.

    Példaként hozta fel a tavaszi földközi-tengeri tömegkatasztrófát, majd a Calais-ban előállt helyzetet, illetve a menekültek budapesti összetorlódását, és emlékeztetett arra, hogy az EU úgy gondolta, egy-két kisebb intézkedéssel megoldja a problémát, Magyarország esetében például azzal, hogy "egy kicsit megnyitották a vasútvonalakat."

    A flamand politikus szerint "ez nem Európa válsága, hanem Európa hiányának a válsága", és a felelősség ezért elsősorban a tagállamok vezetőit terheli.

  • Tömegek várnak a határnál, a kerítésnél, alighanem csak arra, hogy sötét legyen, és ne kelljen a röszkei gyűjtőpont felé bejönni. Az előbb valaki megpróbált átbújni, de megsebesült és visszamászott. Ha éjszaka megindulnak, a rendőröknek nincs sok esélyük lekapcsolni őket, egy kilométerre legfeljebb három jut.

  • A rendőrök is egyre nehezebben bírják, van közülük, aki 44 órája van szolgálatban, de olyan is aki tíz óra után elment két órára aludni, majd visszatért. Szállásuk egyébként Röszkétől negyven kilométerre van, így sokat kell utazni ahhoz a két óra alváshoz is. Többen inkább a rendőrautót választják. 

  • Már 1500-an vannak az 1080 főre tervezett röszkei táborban, az a két busz sem tudott bemenni, ami a gyűjtőpontról vitt volna oda menekülteket. Ráadásul máshová sem tudják vinni az embereket, hiszen sem Bicskén, sem Debrecenben nem megy olyan gyorsan a regisztráció, hogy migránsokat fogadni tudjanak. Röszkén nincs komoly regisztráció, mindenki csak egy számot kap, meg felírják, hogy honnan jött. Azért is vannak itt ennyien, mert rengeteg a beteg, legyengült ember.

  • Nyugalom, béke honol ott, ahol pár órája még sok százan vártak a sorukra, a legutolsó vonatra mindenkit felraktak. Az aluljáróban nagyjából minden menekültre jut egy önkéntes, de így sincsenek többen 150-nél. A szokásos élet folyik, vizet, rohát, élelmiszert hoznak és osztanak önkéntesek, a felnőttek mosdanak, a gyerekek játszanak.

  • A taxisoknak nincs joga személyi okmányokat elkérni, ezért "saját érzésre", a saját érdekükben kell eldönteniük, hogy az utas menedékkérő-e vagy sem - mondta el Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az M1-en arra reagálva, hogy a rendőrség egyértelművé tette, hogy embercsempészetet követ el, aki illegális bevándorlót szállít akár országhatáron belül.

  • A balos francia napilapban megjelent publicisztika szerint az osztrák és a német határ megnyitása óta a budapesti Keleti pályaudvaron legalább annyi az önkéntes, mint a menekült, de professzionális karitatív szervezetek alig vannak. A Máltai Szeretetszolgálat esténként orvosi ellátást nyújt, de egyébként a Migration Aid végez mindent (erről név nélkül önkéntes segítők is panaszkodtak az Indexnek). Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt mondta a lapnak, hogy „nem kívánnak versenyezni a civil önkéntesekkel és inkább a szakmai hozzáértésükre koncentrálnak”, de azt elismerte, hogy bizalmatlanság érzékelhető a civil csoportok és az olyan nagyobb szervezetek között, mint amilyet ő is képvisel.

    A menekülteknek szolgáltatott takarók, ruhák, étel és ital a civil társadalom jó akaratának köszönhető, és a Máltai Szeretetszolgálat az állam partnereként elsősorban a menekülttáborokban van jelen, írja Delphine Roucaute. A tudósító szerint a Berlinből és Münchenből közvetített ujjongó jelentek nem a magyar önkénteseknek szólnak, mert Magyarországnak a migránsokkal szembeni ellenséges megközelítése „kizárólag Orbán Viktor kormányának tudható be, amely hónapok óta egyértelműen migrációellenes politikát folytat a plakátkampánytól kezdve a határon épülő kerítésen át a hadsereg esetleges mobilizálásáig”. (MTI)

  • Ajlan fényképe miatt képek nélkül jelent meg a Bild

    Az édesanyjával és testvérével együtt tengerbe veszett menekült kisfiú fényképe felzaklatta a legolvasottabb német bulvárlap olvasóit. Az újság szerint az embereknek joguk van ismerni a valóságot, a keddi szám ezért, a kritikákra reagálva, képek nélkül jelent meg.