új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt 24 órában 11 magyar és egy 1 belga állampolgárt fogtak el a Bács-Kiskun megyei rendőrök, akik a gyanú embercsempészek.

    A gyanúsítottakat az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán, illetve Kelebia, Kunbaja és Kiskunmajsa térségében ellenőrizték a rendőrök, ekkor derült ki, hogy a kocsijaikban ülő külföldiek illegálisan jöttek át a határon. A 43 utassal szemben idegenrendészeti eljárást indítottak. (Police.hu)

  • cikkünk a témában:

    Menekülttábor épül Körmenden

    A Nyugat.hu tudósítói már sátrakat látnak a körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén. A polgármesternek sem szóltak, mert ez a terület a Belügyminisztériumhoz tartozik. Az információt megerősítette a Belügyminisztérium, 600 embert fognak elhelyezni a táborban.

  • A vajdasági Magyarkanizsa főterét nem lepik el a menekültek, mint korábban, de csak azért, mert a három hete Kanizsa külső részén létrehozott táborban gyűlnek össze. Belgrádból ugyanakkor folyamatosan menekültekkel teli buszok érkeznek.

    A kanizsai táborban a feltételek jobbak, mint a röszkei gyűjtőponton és valamivel jobbak, mint az új röszkei táborban. A szerb hatóságok által létrehozott táborban egy dán segélyszervezet mellett az UNHCR és a Vöröskereszt is közreműködik a menekültek ellátásában. A tábor 25 nagy sátorból áll, most itt legalább 400-an vannak, de az áramlásuk folyamatos. Pontos adatot a szerb hatóságok nem tudtak mondani, mert nekik nem feladatuk regisztrálni itt senkit, mindenki szabadon jön és megy.

    Az itt lévők már tudnak arról, hogy szeptember 15-ig jó lenne átmenniük a határon, de sokan azt hiszik, hogy jobb, ha a kerítésen másznak át, mintha a vágányon jönnek át akadály nélkül Röszkén. A félelmek a szokásosak, félnek a rendőrségtől és az ujjlenyomatvételtől. Általános a meggyőződés, hogy aki az ujjlenyomatot ad, csak Németországba tud eljutni, márpedig sokan másfelé mennének. Egyikük Finnországba, éppen azért, mert nyugalmat szeretne, és nem szeretne olyan országban élni, ahol sok menekült van.

    Bár a kanizsai táborban nem láttunk nagy tumultust, Lackó Róbert, a vajdasági Magyarkanizsa migrációért felelős helyi megbízottja ma azt nyilatkozta, hogy minden nap mintegy 4500 migráns érkezik a településre, hétfőn és szerdán pedig elérte az ötezret a településre érkező menekültek száma.

  • Az ISIS propagandacélokra használja a tengerbe fulladt menekült kisfiú fényképét

    A hároméves Ajlan Kurdi holttestét a törökországi Bodrum tengerpartján találták meg. A kisfiú ötéves bátyja és édesanyja szintén életét vesztette, amikor elsüllyedt a Görögországba tartó csónakjuk.

    Az egész világot elborzasztó, a politikát pedig cselekvésre késztető képet most az Iszlám Állam használja fel saját céljaira. A kép az ISIS angol nyelvű propagandaújságjában, a Dabiqban jelent meg, írja a Spiegel.

    A tengerparton fekvő halott kisgyerek képéhez ezt írták: „Veszélyes, ha az ember elfordul a dár al-iszlámtól." A dár al-iszlám (az iszlám háza) ebben az esetben magát a terrorista Iszlám Államot jelenti, amely százezreket kényszerített menekülésre.

  • Mintegy 600 ezer dollár értékű nemzetközi összefogással folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi programja, amelynek részeként információs és krízispontot hoznak létre Röszkén. Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az átfogó nemzetközi segélyprogram összértéke jelenleg 580 ezer dollár. Az akció mögött a világszerte több mint 120 segélyszervezetet tömörítő, genfi székhelyű ACT Alliance segélyszervezeti szövetség áll.

  • Az ÖBB intézkedései után a MÁV közölte, hogy vonatai csak Hegyeshalomig közlekednek a Budapest-Bécs vonalon. A MÁV-Start közlése szerint az intézkedés miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak.

  • Angela Merkel ma egy berlini menekültbefogadó-állomást látogatott meg. A menekültek hangos üdvrivalgással fogadták a német kancellárt. Merkel azt mondta: minél hamarabb tisztázni kell az érkezők státuszát, majd amilyen gyorsan csak lehet, munkát kell adni nekik. A gyors beilleszkedésben különösen nagy szerepe van a gyerekeknek, mondta Merkel. A hétköznapokban ugyanis az integráció részben a gyerekeken keresztül valósul meg, akik az óvodában gyorsan megtanulnak németül. (Spiegel)

  • Miután Berlin Spandau kerületében regisztrálták magukat, szelfiztek a német kancellárral.

  • Minden nagyon szervezetten zajlik, jelentette a Die Presse tudósítója a bécsi Westbahnhofról. A vonatokkal érkezőket tolmácsok fogadják és kísérik a menekülteknek fenntartott helyre. Itt be kell állniuk a Németországba induló vonatra várakozó sor végére. A gyermekes családokat előreengedik. A lap tudósítója szerint mindez nem okoz fennakadást a pályaudvar működésében. 

  • Miután az osztrák vasúttársaság közölte, hogy 14:30-tól leállítják a vasútközlekedést Ausztria és Magyarország között, azt is közölték, hogy jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. A München fele tartó menetrend szerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely.

    Az utóbbi két hétben csaknem minden vonatunk üzemelt, emiatt jelenleg kevesebb vonat áll rendelkezésre, hiszen a szerelvényeket karbantartani és takarítani kell - indokolta a társaság szóvivője. (MTI)

  • Esély sincs szabályosan tudósítani a menekülttáborból

    A menedékkérők biztonságára és a magánélethez való jogukra hivatkozva hosszú ideje senki nem kap sajtóengedélyt arra, hogy magyarországi menekülttáborban forgasson. A bevándorlási hivatal nem is tervezi, hogy változtasson ezen, szerintük elég a nyilvánosság tájékoztatására az az információ, amit ők adnak. A Helsinki Bizottság programvezetője szerint az általános tilalom nem indokolt, lennének módszerek arra, hogy a sajtó munkája ne zavarja túlságosan az embereket, biztonságuk és jogaik se sérüljenek.

  • Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán balesetezett. Egy szír állampolgárságú családot vitt Németország felé, az utasoktól 450 eurót kért a fuvarért fejenként. A baleset következtében a kocsi jobb első ülésén utazó férfi a helyszínen meghalt, családját, két szír állampolgárságú felnőttet és két, szintén szír állampolgárságú gyereket mentők kórházba vittek.

    A férfi ellen embercsempészés bűntette, halált okozó járművezetés bódult állapotban bűntett és kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség. (Police.hu)

  • A bécsi Westbahnhofon kétezer menekült torlódott fel, és a számuk várhatóan emelkedni fog, mondta az osztrák vasutak (ÖBB) szóvivője. A pályaudvaron dolgozók már alig bírják a terhelést, a menekültek fáradtak és kimerültek, közölte az osztrák Vöröskereszt. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) honlapján azt kéri az önkéntesektől, hogy több menekültet már ne vigyenek a pályaudvarra, egyelőre ugyanis nem tudják megoldani a pályaudvar peronján várakozók gyors elszállítását sem. Közben a nickelsdorfi határátkelőn is 3700 menekült vár arra, hogy továbbutazhasson. Az ÖBB fél háromtól átmenetileg leállítja a vonatközlekedést Magyarország és Ausztria között. A bécsi rendőrség szóvivője szerint a menekültek nagyon együttműködőek. Szinte senki nem akar menedékkérelmet benyújtani, mindenki tovább akar utazni Németországba. 

  • Cseh hatóságoknak nincsenek olyan információik, miszerint a Csehország területén őrizetbe vett menekültek közül bárki is kapcsolatban volna az Iszlám Állammal - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülése után csütörtökön Prágában.

    Korábban Szerbia közölte, hogy eddig nem találtak biztonsági kockázatot jelentő embereket a migránsok között. Idén több mint 120 ezer migráns haladt át az országon, a biztonsági szolgálatok pedig mindenkit ellenőriztek, akivel szemben fennállt a gyanú, hogy részt vettek a szíriai harcokban vagy hogy tagjai az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. A külföldi szolgálatokkal is folyamatos az egyeztetés, de nem találtak ilyen személyeket.

    Mindeközben a kormányhoz közel álló Magyar Idők azt írja, hogy terroristák bújnak meg a menekültek között, és ezt egy kétes eredetű Facebook-csoportra hivatkozva már két napja harsogják címlapjukon.

  • Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) azzal indokolja a vonatközlekedés leállítását, hogy a Magyarországról érkező vonatok annyira túlzsúfoltak, hogy biztonsági okokból nem engedhetik tovább őket. Ausztriában az ilyen vonatok nem hagyhatják el az állomás területét, mondta Michael Braun, az ÖBB szóvivője. Az Index tudósítója egyébként a Keleti pályaudvarról azt jelentette, hogy a vonatokra a magyar rendőrség csak korlátozott számban, zsilipes megoldással engedi fel a menekülteket(Die Presse)

  • A Budapest–Bécs vonatpótló konvoj a menekülteknek elnevezésű osztrák akció folytatódik, ma 18 órakor egy bécsi parkolóból újabb konvoj indul el Magyarországra. A szervezők arra kérték a magyar és osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.

    Elmondásuk szerint azért szervezik az újabb konvojt, mert számos menekült éjszakázott a győri pályaudvaron, őket szeretnék ingyen és biztonságban Bécsbe szállítani. Ugyanakkor – ahogy nemrég megírtuk – az osztrák vasúttársaság túlterheltségre hivatkozva 14:30-tól nem fogad vonatokat Magyarországról. Mint ismert, vasárnap az osztrákok több száz menekültet  főként családosokat  vittek ki Ausztriába a Keleti pályaudvarról és II. János Pál pápa térről.

    Szerdán egész nap mintegy 3300, csütörtök hajnalban pedig további 3700 menedékkérő kelt át Miklóshalmánál (Nickelsdorf) az osztrákmagyar határon. A hatóságok szerda este biztonsági okokból lezárták az osztrák határtól Schwechat fele tartó B10-es utat , mert a menekültek egy része gyalog indult útnak. Az útzár csütörtökön is tartott, feloldása a menekültek számától függ.

  • Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) átmenetileg leállította a vonatközlekedést Ausztria és Magyarország között a tőlünk érkező vonatok által okozott "masszív túlterhelés miatt".  Az intézkedés a Budapest és Bécs között közlekedő railjetekre és a határon áthaladó regionális járatokra is vonatkozik. A MÁV illetékese kérdésünkre azt mondta: az ÖBB tájékoztatása szerint az intézkedést 14:30-tól érvényes. Ezekre a járatokra nem állítanak ki menetjegyet. Az osztrák–magyar határon ingázó diákokat és felnőtteket pótlóbuszokkal hozzák haza.

    Ausztriában ma hajnalban 3700 menekült torlódott fel a nickelsdorfi határátkelőhelynél. Őket 300-400-as csoportokban vonatokkal szállítják Bécsbe. Bécsben délelőtt további 2000 menekült várt a peronon. Az osztrákok a határtól Schwechat fele tartó B10-es utat is lezárták szerda este, mert a menekültek egy része gyalog indult útnak.

    Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap délután azt mondta:  fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a múlt hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak. A határ egyelőre nincs lezárva, csak a vonatközlekedést korlátozzák.  (Die Presse)

  • Harrach Péter fontos gondolatokat fogalmazott meg a menekültügyről

    Harrach Péter közleményt küldött az MTI-nek, hogy közölje gondolatait a menekültügyről. A közleményben a következő fontos dolgokat osztja meg a világgal a kereszténydemokraták frakcióvezetője:  

    • Aki most éhezik, annak most kell enni adni.
    • Az együttműködő migránsok kapnak enni a magyar hatóságoktól.
    • A helyzet nem fekete vagy fehér.
    • Sok esetben ugyanaz a személy éhezik és fázik, aki nem működik együtt a hatósággal, illegálisan, papírok nélkül érkezik az országba.
    • Ők nagy valószínűséggel később sem lesznek képesek integrálódni.
    • Hosszú távon a valódi üldözöttek és a biztonságukat féltő európai polgárok érdekei azonosak.
    • Békét kell teremteni a kibocsátó országokban, hogy mindenki szülőföldjén élhessen.
    • Befogadó szomszédaiknak addig is támogatásra van szüksége.
    • Ha Európa tovább bizonytalankodik, Szíriában folytatódik a gyilkolás, Európában nő a káosz, és kiteljesedik a civilizációs válság.
  • Lackó Róbert, a vajdasági Magyarkanizsa migrációért felelős helyi megbízottja szerint minél hamarabb át akarnak jutni a szerb-magyar határon a menekültek. Most már minden nap mintegy 4500 migráns érkezik a településre, hétfőn és szerdán is elérte az ötezret a településre érkező menekültek száma. Nem tudja, mi történik majd, ha tovább növekszik az érkezők száma, vagy amikor Magyarország - akár már szeptember 15-étől - megerősíti a határvédelmet.

    A migránsáradat ugyanakkor nem áll meg, a szerb-macedón határ melletti Presevóba csütörtökre virradóra is mintegy 2500, a délelőtt folyamán pedig további több mint ezer migráns érkezett, ők - a korábbi tapasztalatok alapján - legfeljebb 12 órán belül elérnek a magyar határig.

  • Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe, írja az MTI. Szombat óta így már 30 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén nagyjából 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350 megérkezését jegyezték fel. A müncheni főpályaudvaron viszonylag rendezetten fogadják a vonatokat a rendőrök és az önkéntesek. A napok óta tartó szinte állandó munka ugyan egyre inkább felemészti az erőket, de a társadalmi munkában dolgozó emberek mindinkább szervezetten osztják meg a feladatokat. Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak, például Dortmundba 500-500 embert indítottak útnak vonattal, Berlinbe pedig csütörtök hajnalban 540 menedékkérő érkezett Münchenből egy különvonattal. (MTI)

  • Meghalt a Szegednél elütött szír menekült

    A kórházban meghalt az a szír menekült, akit két társával együtt csütörtökre virradóra ütött el egy autó a régi 5-ös úton,  Szeged-Szentmihály közelében.

  • akik órák óta várnak a tömegben, étlen-szomjan. Nemrég elindult a 12.10-es vonat Hegyeshalom felé, ők például nem fértek fel rá:

    A vonatokra a rendőrség egyébként zsilipes megoldással engedi fel a menekülteket. A peron elején lévő rendőrsorfal előtt ülnek sorban a menekültek, az önkéntesek pedig kézen fogva mindig előreengednek egy sornyi embert, ők felállnak, és felszállnak a vonatokra.

    A 12.10-esre így jó sokan fel tudtak szállni, a pályaudvaron most 3-400-an lehetnek, ha ez így megy tovább, akkor lassan mindenki el tud utazni.

  • A Szeged Ma szerint az esős időjárás ellenére folyamatosan érkeznek a sínek mentén is, fél óra alatt mintegy 250-en lépték át illegálisan a zöld határt. A szerb oldalon is kapnak ellátást egyébként, egyforma esőkabátba öltözött emberek is érkeznek.

    Ugyanakkor kimondhatjuk, hogy az elmúlt napok káoszán sikerült úrrá lenniük a hatóságoknak, ma – eddig legalábbis  folyamatosan érkeznek a buszok a röszkei gyűjtőállomásra, és szállítják el az érkezőket a röszkei idegenrendészeti előállítóhoz, ahonnan a regisztrálás után továbbviszik őket valamelyik táborba.

  • Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul kezdeményezzen egyeztetést az öt parlamenti frakcióval a menekültügyben az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontról. Schiffer András szerint a magyar érdek csak akkor érvényesíthető az európai, nemzetközi szintű megoldást igénylő kérdésben, ha van egy nemzeti minimum a bevándorláspolitikában.

    Ugyanakkor az ellenzéki párt társelnöke közölte, hogy a magyar miniszterelnöknek is le kell vonnia a konzekvenciát: csődöt mondott a stratégiája, amely a menekültkrízist egy kommunikációs termékként kezeli, a menekülthullám ugyanis nem csitult sem az „idióta plakátok”, sem a drótkerítés felállításának hatására, de szerinte a büntető törvénykönyv módosításának életbe lépése sem fog változtatni azon.

  • Sakir Fakili sajtótájékoztatóján felvetettük a budapesti török nagykövetnek, hogy a magyar kormány azt állítja, hogy embercsempész maffiák szervezik Magyarországra a menekültek áradatát. Megkérdeztük, hogy szerinte miért fedezték fel a menekültek maguknak ezt az útvonalat, amire azt felelte, hogy

    nem kellenek ahhoz embercsempészek, hogy a szíriai menekültek egy része felfedezze magának a balkáni útvonalat az Európai Unió felé, ezek okos emberek okos telefonokkal.

  • Ezért NEM jönnek Európába a szír menekültek

    A szír-török határra utaztunk, hogy kiderítsük: mi a terve a közel kétmillió szírnek, akik nem indultak el Európába. Olyan tömeget ismertünk meg, akikről eddig nem hallott: ők nem akarnak Európába jönni.

  • A fővárostól mintegy 35 kilométerre 20-25 járműből álló katonai konvoj is halad az M5-ös autópályán Szeged irányába, a sort egy egészségügyi kocsi zárja, közölte a Szeged Ma. Az információt megerősítette egy menekülteket segítő önkéntes a Twitteren is.

    Azt egyelőre nem tudni, hogy hova halad a konvoj és mi a céljuk.

  • Sakir Fakili budapesti török nagykövet sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kétmillió szíriai menekült van Törökországban, ezzel hazája az egyik legtöbb menekültet befogadó ország. Ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől, "ami minden várakozást alulmúl". Ez a helyzet nem tartható fenn, elvárják a nemzetközi közösség segítségét a tehermegosztás elve alapján. Az év eleje óta a török parti őrség csaknem 50 ezer menekültet mentett ki a tengerből, ez rendkívül költséges feladat, havonta ötmillió eurót fordítanak a parti őrség műveleteire.

  • A Szeged Ma tudósítója 15 BKV-s csuklósbuszt látott az M5-ös autópályán Szeged felé közlekedni „különjárat” felirattal, továbbá 20 rendőrségi járművet, köztük kisbuszokat is. Ez arra utalhat, hogy folyamatossá válhat a menekültek elszállítása a röszkei rendőrségi gyűjtőpontról valamelyik befogadóállomásra.

    A lap ugyanakkor arról is ír, hogy az autópálya Budapest felé vezető oldalán a pihenőhelyeken menekültekkel teli buszok vannak. Viszont vannak, akik gyalogosan haladnak a leállósávban, a tucatnyi menekült egyik csoportja a a csengelei pihenőhelynél sétál, míg a másik a 120-as kilométerkő környékén tart.

  • A Keleti pályaudvaron teljesen elfoglalják a menekültek a lépcső körüli részt, több mint ezren várakoznak arra, hogy vonatra szállhassanak. A 10:10-es vonatra csak keveseket engedtek fel, csak azokat, akik már a peronon voltak, főleg kisgyermekes anyákat – miközben a vonat félig üresen ment el. Az emberek műanyag szalaggal vannak elválasztva a többi utastól. Egy önkéntes arabul megafonnal irányítja őket. A rendőrök a középső két peront lezárták.

    A pályaudvar előtti téren most nincsenek menekültek, az aluljáróban viszont pár százan lehetnek, jó néhányuknak az önkéntesek ruhát osztanak. Megérkezett végre egy szippantós kocsi is ahhoz a 8 toi-toihoz, ami az elmúlt napokban már megtelt.