2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Menekültekkel a fedélzetén indul Svédországba a Mecklenburg-Vorpommern komphajó Rostock kikötőjéből:

  • Panyi Szabolcs kollégánk egy kilométerre van az osztrák határtól, a többi menekülttel együtt gyalogol. Most hívott, hogy a menekültek között a kilencedik hónapban lévő terhes nők is vannak, egyikük már nem bírta a gyaloglást és megpihent. Kollégánk megkérdezett egy rendőrt, hogy el tudnák-e vinni a nőt autóval, a rendőr segített is volna, de nem tudott, mivel neki biztosítania kell az utat. Kollégánk egy másik terhes nőt és a családját arról kérdezte, miért indultak útnak ilyen állapotban, mire azt válaszolták neki: nem tehettek mást, menekülniük kellett.  Eddig egyébként vonattal utaztak Magyarországon belül, de mivel az osztrákok lezárták a határt, most gyalogolniuk kell. A helyszínen lévő rendőrök nem tudják megmondani, mikor nyitják meg újra a határt, mondván, ez az osztrák hatóságok döntésétől függ. 

  • Mecseteket építene Németországban Szaúd-Arábia

    A gazdag Öböl-menti arab államokat sok kritika kéri a menekültkérdés kezelése miatt, de most Szaúd-Arábia volt olyan jó fej, és felajánlotta Németországnak, hogy minden száz menekültre épít egy mecsetet, legalábbis ezt írja a Frankfurter Allgemeine Zeitungra hivatkozva az Independent.

  • Csatlakoztunk a lezárt 1-es úton Hegyeshalom felé sétáló menekültekhez, akik a pályaudvarról indultak el. Rendőri kíséret nincs, békésen megyünk a sok kisgyerekes társasággal. Egy szíriai társasággal beszélgetünk, egy anyuka a két gyerekével, akiknek egy unokatestvér segít nekik. A nő Palesztinából jött, a rokon Szíriából érkezett, ugyanazt mondják, amit már többször hallottunk, hogy nemcsak Aszad, meg az Iszlám Állam miatt menekültek el, hanem azért is, mert élhetetlen az ország.

    Egy fiatal srác Aleppóból arról beszél, hogy építésznek tanult, az ő környékükön viszonylagos béke volt, viszont otthagyta az országot az összes jó orvos, tanár és mérnök, és az oktatás színvonala nagyon lezuhant. Azért akar Németországba menni, hogy befejezhesse a tanulmányait.

  • Az Együtt aktivistái tették fel a molinót azután, hogy a párt alelnöke, Juhász Péter sajtótájékoztatót tartott a vasárnapi tüntetésükről. Az őrök aztán leszedték a molinót.

    Az Együtt szerint 15 ezer embert már akár ma is befogadhatna Magyarország, és arra is van kapacitás, hogy normálisan elbírálják a menekültek kérelmeit - mondta Juhász Péter, aki szerint a menekültek számának növekedése miatt szükség lesz újabb uniós forrásokra és egy közös uniós megoldásra.  

  • És akkor innentől fogva adjuk át a szót Fodor Gábor pártjának: „A Magyar Liberális Párt a belügyminiszter azonnali lemondását követeli a menekültválság miatt. A Liberálisok emberjogi bírósághoz fordulnak a kormány mulasztásai miatt, és nagyobb katasztrófa megelőzése érdekében.”

  • Lezárták az 1-es utat, ami vezet Hegyeshalomra, fordítják vissza az autókat, buszokat, de úgy hírlik, hogy gyalog át lehet menni a határátkelőhelyen. A rendőrök azt tanácsolják az autósoknak, hogy Rajka felé, Pozsonyon át próbalnak átjutni Ausztriába.  Az út melletti bicikliúton egy nagyobb menekült halad, mi is hozzájuk csatlakozunk.

  • Levél és Hegyeshalom közt állunk a dugóban, ami a hegyeshalmi lehajtóig, a 164-es km-ig áll, itt még próbálnak az autósok bűvészkedni, megfordulni az autópályán, vagy éppen visszatolatni. A rendőrségnek a mostani helyzetben az ilyen közlekedési kihágások okozzák a legkisebb fejfájást. Az egyesen pedig Hegyeshalomnak a határ felőli végétől van dugó, araszolgatunk.

  • A Délmagyar szerint fegyveres katonák is várják a sínek érkező menekülteket az épülő kerítés szomszédságában.

    Fotó: Segesvári Csaba / délmagyar.hu

    A képtől azonban nem kell megijedni, ugyanis a parlament még nem szavazta meg, hogy milyen felhatalmazásokat kap a honvédség a menekültek miatti válsághelyzetben. Az új törvényekről szeptember 21-én szavaz az Országgyűlés.

    Simicskó egyébként ma kijelentette, hogy már 3800 katona dolgozik a kerítésépítésen.

  • - közölte az ÖBB osztrák vasúttársaság, ami még csütörtökön döntött úgy, hogy a túlterheltség miatt 15 órától nem indít és nem fogad vonatokat a két város között. Mint szóvivőjük közölte, ennek hatására Bécs nagyobb pályaudvarain kiegyensúlyozottá vált a helyzet, a vonatforgalom nem állt teljesen le, menetrendszerinti járatok indulnak Németországba.

  • Az osztrák határnál hangárban, betonon alszanak a menekültek
  • Az Európai Parlament támogatja a kvótát

    Az Európai Parlament (EP) a dublini rendszer megváltoztatását, és a kvótarendszer bevezetését támogatja - derül ki abból a kötelező jogi erővel nem bíró politikai állásfoglalásból, amit az Európai Parlament csütörtökön fogadott el. Az EP szerdán támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy az uniós tagállamok önkéntes felajánlások alapján 40 ezer menedékkérőt fogadjanak be Olaszországból és Görögországból, a csütörtöki határozat pedig előre üdvözli azt a tervet, hogy ezen túlmenően további 120 ezer menedékkérőt osszanak szét a tagállamok között, immár Magyarországról is, kötelező kvóták alapján.

  • Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője a Passauer Neue Presse (PNP) című lapban megjelent interjúban példátlan politikai hibának nevezte a Magyarországról elindult menekültek ellenőrzés és regisztráció nélküli beengedését, és úgy vélte, hogy a döntésnek hosszabb távon súlyos következményei lesznek.    

    A rendőri felügyelet nélkül Németországban mozgó menekültek tömegére tekintve meg kell állapítani, hogy „elveszítettük az ellenőrzést” a folyamatok felett – mondta az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának tekintélyes politikusa. Szerinte nagyon nehéz megbecsülni, hogy a Németországba beáramló emberek között hányan lehetnek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet harcosai és iszlamista „alvó” terroristák. A PNP értesülése szerint a német biztonsági szervek a menedékkérők között eddig 29 olyan embert azonosítottak, akik bizonyíthatóan részt vettek a szíriai polgárháborúban. A központi befogadóállomásokról pedig naponta érkeznek újabb információk a hatóságokhoz feltételezett ISIS-tagokról.

    A lap szerint bírálatok érik Gerhard Schindlert, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnökét, amiért a napokban egy interjúban azt mondta, nincsenek arra utaló jelek, hogy terroristák lennének a menedékkérők között. „Ez már nem felel meg a valóságnak” – mondták biztonsági források a bajor újságnak.   

  • Az olasz Corriere TV tett közre egy új felvételt a röszkei rendőrsorfal-áttörésről, amin az a szír apa is látszik, akit a gyerekével a kezében menekülve gáncsolt el László Petra, az N1TV azóta kirúgott operatőre. A felvételen látszik, hogy a férfi nem érti az egészet, majd a vállán zokogó fiával tovább rohan, sikerült átjutnia a síneken.

  • Közmunkára ítéltek egy embercsempészt

    A Szegedi Járásbíróság gyorsított eljárásban közmunkára ítélt egy férfit csütörtökön. A vádlott augusztus 17-én a szegedi Szentmihályi úton található vastelepen kocsijába ültetett három szír menekültet, és azt ígérte nekik, hogy fejenként 250 euróért Budapestre szállítja őket. El is indultak a főváros felé, de a rendőrök nem sokkal később megállították az autót, és igazoltatták a sofőrt és az utasokat, így lebuktak.

    Az embercsempész büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerte. Büntetése 220 órányi fizikai közmunka lenne, de az ügyész súlyosbításért fellebbezett, ezért az ítélet még nem jogerős. 

  • Ahogy mi is megírtuk, brutális jelenetek folytak a röszkei táborban az ételosztásnál.

    A videót egy osztrák zöldpárti politikus felesége készítette szeptember 9-én este. Az ORFK sajtószóvivője péntek reggel azt mondta, hogy a készenléti rendőrség parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására, ugyanakkor hasonló esetről nem kaptak panaszt.

  • cikkünk a témában:

    Egy svéd csoport repülővel hozná a menekülteket az EU-ba

    Ahelyett, hogy a menekültek a viharos tengereken jönnek, határkerítéseken másznak át, és kiszolgáltatottak az embercsempészeknek, egy svéd csoport inkább egyszerűebben és olcsóbban hozná őket Európába: repülővel.

    „Nem tudunk csak ülni és nézni, ahogy meghalnak emberek. Megmutatjuk, hogy ennek nem kell így mennie” – mondta Emad Zand, a Refugee Air nevű kezdeményezés társalapítója. A szervezet pénz gyűjt arra, hogy repülővel hozzák át a szír migránsokat az EU-ba, még a tél előtt.

  • De nézzük a jó oldalát a dolognak: legalább nincs kánikula. Akkor sokkal nagyobb szívás lenne ez.

    Ugyanakkor 9 óra körül ismét újranyitották a nickelsdorfi határátkelőt Magyarország irányába. Az Ausztria felé tartó oldal azonban még mindig le van zárva.

  • A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az Index kérdésére közölte, hogy naponta mintegy kétezer menedékkérelmet regisztálnak. Mint írják, az augusztus 31-i adatok szerint 95 ezer ilyen ügy van folyamatban. Mint közölték, a megnövekedett migrációs nyomás kezelésére összesen 485 főt vesznek fel, részben menekültügyi hatósági feladatok ellátására kormánytisztviselőket, részben a befogadó intézmények működéséhez közalkalmazottakat.

  • A kormány mindent elkövet, hogy Magyarországon ne jöjjenek létre úgynevezett hotspotok, mert az illegális bevándorlás kezelésének nem ez a módja – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    Van egy látható nyomás, hogy Magyarország is úgynevezett hotspotokat hozzon létre, de egészen biztos, hogy a helyzet kezelésének nem ez a módja  közölte Kovács Zoltán. Mint mondta, olyan pontokat természetesen kialakítanak, ahol az érkező migránsok, menedékkérők benyújthatják kérvényüket, és gondoskodnak mindenki ellátásról, elszállásolásáról.

    Mint ismert, az Európai Unió hotspotokat hozna létre Olaszországban, a görögmacedón határon, Szerbiában és Magyarországon, ahol a menedékkérelmek feldolgozásán kívül humanitárius segítséget is nyújtanának.

    Egyelőre senki nem indokolta meg értelmesen, hogy mi a kormány baja az uniós segítségnyújtásnak ezzel a fajtájával, miközben tegnapra kiderült, hogy a Magyarország felé zárt tranzitzónákat sem építik meg.

  • Nem kapjuk meg a szükséges információkat a magyar hatóságoktól, mondta csütörtökön Hans Peter Doskozil, burgenlandi rendőrfőkapitány. Csak csütörtökön este 6-kor közölték velük, hány menekült érkezik várhatóan az éjszaka Nickelsdorfhoz. A határátkelőhöz az osztrákok 30 buszt irányítottak, amelyek menekültszállásokra szállítják az embereket. (Der Standard)

  • Csütörtökön kora délután a győri rendőrök elfogtak a vámosszabadi befogadóállomáson egy 34 éves körözött szír férfit, akit még augusztusban nyomtak fel szintén szír társai, miután elkapták őket. Az augusztusi, letenyei fogáson a rendőrök egy lengyel rendszámú autóban hét szír férfit fogtak el, a sofőr ellen pedig embercsempészés miatt indítottak eljárást. A sofőr beismerte tettét és megnevezte megbízóját is, akit most fogtak el a győri rendőrök. (Police.hu)

  • Csütörtökön 5540 migránst regisztráltak Szerbiában, ezzel 130 ezerre nőtt azok száma, akik közel-keleti vagy afrikai országokból érkeztek. Az eddigi rekord ötezer ember volt, ők hétfőn és szerdán érkeztek.

    Aleksandar Vučić szerb kormányfő a köztévének azt mondta, hogy további nehézségekre számít szeptember 15-étől, amikor Magyarországon szigorúbbá válik a határvédelem. Lehetséges nehézségnek nevezte, hogy míg a migránsok most körülbelül két-három napot töltenek az országban, a magyarországi szigorítások után akár öt-tíz napra is nőhet ez az időszak.

    Mint mondta, Szerbia nem emel falakat határain, hanem vállalja a felelősség ráeső részét. A tél kezdetéig több ideiglenes befogadóközpontot is felállítanak, ahol a migránsok meghúzhatják magukat a hideg és a csapadék elől. Emellett toleranciára és megértésre kérte a Szerbiában élőket.

  • Csütörtökön kb. 8 ezer menekült torlódott fel Nickelsdorfnál. Őket tegnap folyamatosan szállították el Bécs felé vonattal és buszokkal. Ma 0 és 6 óra között 3670 menekült érkezett meg Nickelsdorfhoz, közölte az osztrák rendőrség. A rendőrség szerint reggel 6-kor közvetlenül a nickelsdorfi határátkelőnél 2600 ember torlódott fel. Amíg nem tudnak továbbindulni, az embereket a környéken próbálják meg elhelyezni, például a Nova Rock fesztivál rendezvénysátraiban. (Der Standard)

  • cikkünk a témában:

    Hülye ötlet volt a tranzitzóna, el is bukott

    Egyelőre úgy tűnik, igazuk lett azoknak, akik szerint a drótkerítés nem old meg semmit: a menekülteket nem állította meg, nem kedvetlenítette el attól, hogy Magyarországon keresztül lépjenek be az EU-ba. A kormány újabb csodafegyverei az erőpolitika mellett a határon felállított tranzitzónák voltak, amikről öt nappal a bevezetésük előtt mondott le a kabinet.

  • Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR adatai szerint jelenleg 42 ezer ember tart nyugatra a balkáni menekültútvonalon, és október végéig nem várható változás ebben a trendben. Görögországban 30 ezren, Macedóniában 7 ezren vannak jelenleg úton. Az UNHCR szerint a most érkezők 85 százaléka Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezik. Az UNHCR cáfolja a magyar kormányfő kijelentéseit, aki szerint az érkezők többsége „gazdasági bevándorló”. A menekültügyi szervezet adatai szerint 85 százalékuk üldöztetés és háború elől menekül. (Kurier.at)

  • Az osztrák határon a menekültek gyalog továbbra is átmehetnek. Miután nagyon sokan gyalogolnak az autópályán és környékén, az osztrák útkezelő (Asfinag) döntött most úgy, hogy ezen a szakaszon biztonsági okokól lezárja a forgalmat az A4-esen. Autóval tényleg nem érdemes arra próbálkozni, mert nincs elkerülő út, lezárták az Bundesstraße 10 nevű utat is.

  • Az m1 tudósítója szerint az elmúlt napok tumultuózus jelenetei megszűntek a Keleti pályaudvaron. A rendőrök új technikát vetettek be, a menekülteknek az aluljáróban, a tranzitzónánál kell gyülekezniük és sorba állniuk, és fokozatosan, kisebb csoportokban engedik fel őket a pályaudvarra, hogy vonatra szálljanak. A MÁV tájékoztatása szerint csak ma már 1800 menekült indult el Hegyeshalom felé.

  • Biztonsági okokból lezárták az A4-es autópályát a nicklesdorfi határátkelőnél. "Az autópályán gyalogló hatalmas tömeg tette szükségessé, hogy a forgalmat mindkét irányban lezárjuk" - közölte az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag). A zárás reggel 7 órától érvényes, és egyelőre nem tudni, meddig tart. (Der Standard)

  • Mi vár a menekültekre a határon az új időszámításban?

    Mégsem lesznek tranzitzónák a szerb–magyar határon, a kormány felülvizsgálta korábbi álláspontját. Lázár János a csütörtök délutáni szokásos sajtótájékoztatóján előadta a kormány legújabb elképzelését, hogy mivel kell számolniuk a menekülteknek, ha a magyar határhoz érnek.