2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szervezett embercsempész-akció zajlik a Balkánon, és a célpont Magyarország. Lázár János miniszter kedden arról beszélt, hogy a beszerzett titkosszolgálati információk alapján benne ez a kép alakult ki a menekülthelyzettel kapcsolatban. Embercsempészek vették ostrom alá a magyar határt. Lázár szerint Törökországban 15 ezer eurót kell befizetni azért, hogy valakit Németországba juttassanak. A csoportok tagjai az úton Macedóniában, majd Szerbiában kapnak technikai eszközöket a továbbjutáshoz, és Szerbiában banki szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. 

  • - Nem vagyok politikus, nem érdekel Orbán se, de csinál pár jó dolgot - mondta a Keletinél az utcaseprőnek egy budapesti katasztrófaturista, aki eljött, hogy saját szemével lássa a menekülttömeget. - Mit csinálunk ezekkel, itt marad mind?

    - Itt - mondta rezignáltan az utcaseprő. - Pedig ezeknek nincs szakmájuk, nem tudnak írni-olvasni, nem tudnak magyarul. Ki tudja, mit csináltak a rokonaik Európában vagy fognak ők, amikor megmelegedtek.

    Az utcaseprő és a jól öltözött, sportos ötvenes fickó mély egyetértésben vált el. Pedig ránézésre nem sok közös volt bennük.

  • Legalábbis egy olvasónk szerint.

  • Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: a kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Joseph Daullal, az EPP elnökével találkozik Brüsszelben. Orbán pénteken részt vesz a visegrádi országok prágai rendkívüli csúcstalálkozóján. (MTI)

  • Egy pályaudvarnál dolgozó rendőr nem hivatalosan megmagyarázta, miért nem engedik fel a menekülteket a nemzetközi vonatokra. Hiába van ugyanis papírjuk, menedékkérelmük, jegyük, nincs nemzetközi utazásra érvényes okmányuk. Vagyis nem utazhatnak az EU területén belül. Így aztán nem indulhatnak el Ausztria felé.

    Ez csak azért érdekes, mert tegnap még több ezer menekülteket felengedtek a vonatra, pedig feltehetően nekik sem volt ilyen EU-n belül érvényes utazási papírjuk.

  • Csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent,

    ezért délutánra berendelték az osztrák nagykövetet

    - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, Werner Faymann osztrák kancellár szavaira reagálva.

    Werner Faymann hétfő esti nyilatkozatában a magyarországi határkerítésre utalva úgy értékelt, téves azt hinni, hogy a gondot így meg lehet oldani, hiszen az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik arra, hogy kikerüljék az akadályokat. A megoldás csak politikai lehet - hangsúlyozta. Közvetve bírálta Magyarország eljárását, ahogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába. 

    A magyar miniszter mindezzel kapcsolatban kifejtette: "az ember azt várná egy szomszédos ország vezetőjétől, hogy a tények ismeretében nyilatkozzon", és ne valótlanságokat állítson. 

  • Papp Károly, az ORFK vezetője 9 óra óta a parlamenti honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságában ült, és hallgatta a miniszterek előadásait a menekültügyi helyzetről, ezért semmi konkrétumot sem tudott mondani arra, hogy mi zajlik a Keletiben.

    Annyit azért a nagy összefüggések bemutatása érdekében elmondott, hogy az elmúlt napokban sok szír és magát szírnek kiadó menekült érkezett a Keletibe, akik tüntettek - azért mert az ország betartja a szabályokat -, és zavarták a vonatforgalmat.

  • Kakuk György, korábbi nemzetközi diplomata, újságíró, a DK elnökségi tagja ma délelőtt szerb újságíró kollégájával, Milica Mančić Stojkovićtyal „Európa kerítések nélkül” tartott nemzetközi sajtótájékoztatót a röszkei határzárnál. Az volt a céljuk, hogy a 71 menekült tragikus halála után kifejezzék szolidaritásukat, és humánus bánásmódot követeljenek, egyúttal arra kérjék az Európai Unió vezetőit, hogy keressenek és találjanak megoldást a válságra” – tudtuk meg a DK sajtóirodájától.

    Fotó: DK sajtóiroda

    A tájékoztató végén egy helyen átvágták a kerítést, ezt követően a helyszínen a rendőrök Kakukot megmotozták, őrizetbe vették és Szegedre szállították. További sorsáról egyelőre nem tudni.

    FRISSÍTÉS!

    Délután 15:44-kor posztolta Kakuk, hogy újra szabad.

  • Mintegy 2000 menekült érkezett Münchenbe kedd reggelig, miután a magyar hatóságok engedélyezték, hogy EU-s vízum nélkül elhagyják Budapestet és Ausztrián keresztül Németországba induljanak, írja a The Local. A menekültek nagy része Salzburgban töltötte az éjszakát, a megfelelő csatlakozásra várva, ám ott mindössze hárman kértek menedékjogot az osztrákoktól. Csehországban is megállt éjszakázni 200 menekült, köztük 61 gyermek, akiket Břeclavban és Hodonínban üres tornatermekben szállásoltak el.

    A Münchenbe érkezőket élelmiszerrel és vízzel fogadták a helyi önkéntesek. A pályaudvar szóvivője szerint a menekültek euforikus állapotban köszönték meg az ellátást. A bajor rendőrség az éjszaka érkezett 5-600 embert egy részét már helyben regisztrálta, a többieket elszállásolták.

    A Migration Aid budapesti önkéntesei szerint eredetileg nagyjából kétezren, főleg szírek és irakiak rekedtek a fővárosban, akiket érvényes jegyük ellenére sem engedtek vonatra szállni, mert nem volt EU-s vízumuk. Állítólag azután indulhattak csak el, hogy elterjedt, Németország könnyített a szabályokon. A menekültek nagy része egyenesen Münchenbe utazott a pályaudvari zárlat feloldása után, mások leszálltak Ausztriában, ahonnan viszont visszaküldhetik őket Magyarországra, hiszen a dublini rendelet értelmében az az ország köteles gondoskodni a migránsokról ahol elsőként regisztrálták őket. 

  • Bár az Útinform nagyjából fél órával ezelőtt csak annyit jelezett, hogy a kamionok torlódnak az M1-es autópályán, egy olvasónk, Gabriella azt írta:

    10-12 km-re vagyunk a határtól (a Mol-kútnál), áll mindkét sáv.

  • A Keleti pályaudvaránál elindult a vonatközlekedés, de elég nagy késéssel jönnek-mennek a szerelvények. A főbejárat zárva van, a pályaudvar két oldalán engedik be az utasokat. A jegyen kívül azonban személyi igazolványt is kérnek mindenkitől. Csak így lehet bejutni.

    A pályaudvar épülete előtt most kevesebb a menekült, a nagy hőségben sokan az árnyékba húzódtak. A menekülteket az dühíti a legjobban, hogy még mindig nem tudni, mikor és mi alapján tudnak feljutni egy vonatra.

  • Az M1-es autópályán Hegyeshalom előtt az osztrák ellenőrzés miatt a teherforgalom torlódik - írta az Útinform. eszerint az autók gyorsabban tudnak már haladni.

  • A menekültválság ügyében mindkét ország a terhek méltányos megosztását javasolja - mondta a német kancellár kedden Berlinben a spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

    Mariano Rajoy-jal tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel azt mondta: spanyol kollegájával egyetértenek egyebek között abban, hogy az európai uniós tartózkodásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni hazájukba,

    az üldözötteket és háborús menekülteket pedig az egyes tagállamok gazdasági erején, teljesítőképességén és a nagyságán alapuló méltányos eljárás szerint szét kell osztani.

    Mariano Rajoy kiemelte, hogy a menekültválság "a legnagyobb kihívás" az EU előtt. Hangsúlyozta, hogy az ügyet ketté kell bontani, külön kell kezelni a háborús menekültek, politikai üldözöttek kérdését és a "gazdasági okok által kiváltott migráció" kérdését. (MTI)

  • „A Jobbik nem tartja megoldásnak új tranzitzóna kialakítását a VIII. kerületi Verseny utcában, és addig a területen marad önkénteseivel, amíg a főváros vezetése nem vonja vissza ezt a tervét” – mondta Stummer János, a párt budapesti regionális igazgatója. Szerinte olyan körülményeket kell teremteni, hogy a migránsok a leggyorsabban el tudják hagyni Budapestet és az országot. (MTI)

  • Hiába jutna fel menekült az Ausztriába tartó vonatra, Hegyeshalomnál úgyis leszedik – mondta a pályaudvar egyik dolgozója, aki szerint Hegyeshalomnál már sok ilyen menekült utas halmozódott fel.

    Hogy változott a tegnapi, továbbengedős forgatókönyvhöz képest a koncepció, azt jelzi az is, hogy hétfő este még két vagonnal hosszabb volt a szerelvény, most viszont már nem csatolnak hozzá plusz vagonokat.

    Közben a szíriaiak megint arra panaszkodnak, hogy nem kapnak semmilyen tájékoztatást, nem világos, hogy ha tegnap mehettek a csoportok Ausztriába és Németországba, ma miért nem.

  • Összesen 214 menekültet - köztük 38 nőt és 61 gyereket - vett őrizetbe keddre virradóra a dél-morvaországi Břeclav kisváros pályaudvarán a cseh rendőrség. A hatóságok már várták a Magyarországról két nemzetközi szerelvényen, Ausztrián és Szlovákián keresztül érkező menekülteket, akiket ideiglenesen iskolai tornatermekben szállásolták el, majd menekülttáborokba szállítják őket. Egyelőre vizsgálják a menekültek papírjait, az azonban már kiderült, hogy egyikünknek sincs beutazási engedélye Csehországba, ezért is vették őket őrizetbe. Az őrizetbe vett menekültek elsöprő többsége – 196 fő  a polgárháború által dúlt Szíriából érkezett. Csehországban június közepe óta érvényesek a szigorúbb biztonsági intézkedések, de a hatóságok nem számítanak nagyobb menekülthullámra. (MTI)

  • Valószínűleg azért nem okozott konfliktust az, hogy migránsok nélkül elment a bécsi vonat, mert a tájékoztatást csak magyarul adták le a pályaudvaron, így a Baross téren várakozó menekültek nem is értesültek róla.

    Nekik a főbejáratnál álló rendőröktől csak annyit mondanak, „Closed”.

    Ehhez képest a pályaudvar jobb oldali bejárata használható, ott sok a rendőr is, de menekülteket oda nem engednének be, alapos igazoltatás megy.

    A bécsi gyors 11:10-kor indult el, nagyon kevés európai utassal és sok rendőrrel, köztük egy osztrákkal is.

  • Szabadka peremén, önkormányzati területen alakítják ki az átmeneti befogadóállomást, ahol 150-200 embert tudnak majd elhelyezni. Egy-másfél hónap alatt készülhet el. A mostani gyülekezőhelyen, a téglagyár területén nem lesz állomás. (Magyar Szó Online)

  • Papp Károly rendőrfőkapitány parlament elé tett összesítése szerint 2015-ben eddig 862 embercsempész ellen indult eljárás.

  • Csak éjféltől reggel 6 óráig csaknem 600 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, közülük több mint 500-at a szerb határnál - mondta az országos rendőrfőkapitány kedden az Országgyűlés honvédelmi, valamint rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője ehhez hozzátette: csak hétfő éjszaka 2 ezer menedékkérelmet regisztráltak, így annak száma már a 44 ezret is meghaladta. (MTI) 

  • Egy héten át ellenőriznek a pályaudvarok környékén

    Fokozott ellenőrzéseket rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány kedden 10 órától szeptember 7-én éjfélig a VI., a VII., a VIII., a X. és a XIV. kerületekben, írja a Police.hu. A rendőrök igazoltatnak majd, megmotozhatják az embereket, és átvizsgálhatják az autókat, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat pedig lefoglalják majd.

  • Tíz perc múlva indul egy vonat Bécsbe, de nem a szokásos, központi vágányok valamelyikéről, hanem a félreesőbb 12-es vágányról. A menekültek azonban nem mehetnek be a pályaudvarra, továbbra is csak facekotroll után engedi be az embereket a rendőrség. Most egy harmincfős, európaiakból álló turistacsoport indult el a bécsi vonat felé.

  • Jegyeket már adnak ki a pénztárak, de a vonatok még nem indultak el. A táblán már kiírtak néhány érkező vonatot, jelölve azt is, mennyit késnek a Keletibe érve.

    Nemzetközi jegyeket is adnak ki, a bécsi vonatra is lehet venni, de a pénztárnál sem tudják, mikor fognak elindulni a vonatok. „Valószínűleg ma fognak vonatok indulni Bécsbe” – ez volt a legkonkrétabb infó, amit meg lehetett tudni.

  • Két A4-es lapnyi hely, 12 üveg víz 54 embernek, ájulások, mesterséges lélegeztetés. Egy pénteken lezárult ausztriai embercsempész-per rávilágít, milyen lehet egy teherautóba zsúfolva utazni, menekülni. Csak a szerencsén múlt, hogy ennek az ügynek a szereplői élve megúszták, ezt a három évre ítélt sofőr is elismerte. (Abcúg)

  • A bizottsági meghallgatáson az ellenzék keményen betámadta a minisztereket a kérdésekben. Az MSZP-s Harangozó Tamás minősíthetetlen szereplésnek titulálta Lázár fellépését, amely szerinte az elejétől a végéig cáfolható. Kiemelte, hogy Lázár baloldali politikának próbálja beállítani az EU-s bevándorlási politikát, holott éppen a Fidesz pártcsaládjába tartozók vezetik a legtöbb kormányban az országokat. Szerinte a Fidesz a politikai kampányon kívül gyakorlatilag egész nyáron nem tett semmit a menekültkérdésben.

    A DK-s Vadai Ágnes kifejezetten emberiességellenes bűncselekménynek nevezte, hogy a honvédség részt vett a kerítésépítésben, mert szerinte ez törvényi felhatalmazás nélküli, belföldön végrehajtott művelet volt. Vadai arra is rákérdezett, mi zajlik éppen a Keletiben.

  • A Budapest–Újszász–Szolnok, a BudapestHatvanMiskolc és a BudapestGyőrHegyeshalom vonalról a vonatok ismét a Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak. Mindhárom vonalon jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A menetrend szerinti forgalom a szerelvényfordulók miatt csak kora estére állhat helyre. (Mávinform)

  • Egy francia stábnak nyilatkozott egy szíriai férfi, látványosan a jegyét lobogtatva. Tíz órát állt érte sorba, itt van a családja is, mesélte. Van jegyük, pénzük, nem értik, miért nem mehetnek tovább.

    Mondják meg, mit akarnak tőlünk?

    – ismételgette a kamerák előtt egyre hisztérikusabban. Tájékoztatás viszont valóban nincs.

  • Nem sokkal tíz óra után megindult vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron, mondta Váczi Viktor, a MÁV helyettes szóvivője az M1 műsorában. Ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai „előbb-utóbb” ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni. (MTI)

  • Egyelőre a pályaudvaron nem közölték, hogy megindul a vonatközlekedés. A rendőrök ugyanúgy sorfalat állnak a pályaudvar felszíni főbejáratánál.

  • Három ponton osztanak hűtött vizet az osztrák határon olyan 3-4 kilométer hosszan feltorlódott autósoknak. A 150-es kilométernél a Hanság-pihenőhelyen a Magyar Vöröskereszt, a 158-as kilométernél a Lajta-pihenőhelyen és a 162-es kilométernél a Moson-pihenőhelyen pedig a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével osztják a vizet. (MTI)