Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rogán: Blokkoljuk a horvátok csatlakozását Schengenhez

    Az események időrendben:

    1. Magyarország lezárta a határokat a Szerbiából érkező menekültek előtt.
    2. A menekültek erre Horvátországon és Szlovénián át próbálnak bejutni a schengeni övezetbe. Horvátországba szerda óta 15 ezer migráns érkezett.
    3. A horvát menekültügyi rendszer összeomlott, a hatóságok buszokkal és vonatokkal pénteken a magyar határra vittek négyezer menekültet.
    4. Rogán Antal Orbán Viktor politikai kabinetfőnökeként ma bejelentette, hogy
    blokkolni fogjuk Zágráb csatlakozását a schengeni övezethez.
  • A város déli részén lévő vasútállomáshoz, egy oda este beállított vasúti szerelvényhez terelik a rendőrök azokat a migránsokat, akik kora este léptek be Magyarország területére Gyékényes irányából – írja az MTI.

    A nagykanizsai Csengery utcát a rendőrség mindkét irányban, egészen a miklósfai városrészig lezárta. A menetet rendőrsorfallal a Csengery utcai vasúti teherperonokhoz állított személyvonathoz terelik. A vasútállomáshoz három autóbusz is érkezett, ezeket küldik a többi gyaloglóért.

    A becslések szerint 1-2000 migráns 10-11 kilométer hosszan, szétszórt csoportokban halad. A menekültek elmondták, nem tudták, hogy Magyarországra kerültek, miután a horvátok vonattal a gyékényesi vasúti átkelőig vitték őket. Sokan úgy gondolták, hogy már Szlovéniában vannak, az úti céljuk Ausztria és Németország.

        A közeli utcákból nagyon sokan figyelik kíváncsian a történteket, de néhány kiabálón kívül a többség csak érdeklődve nézi az érkezőket és a nagy erőkkel jelen lévő rendőröket.

  • Nagykanizsai olvasónk, Tamás megerősítette, hogy a Gyékényes felől érkező menekültek Nagykanizsa mellett vannak, szerinte 1500-an lehetnek (az M1 az előbb 1200 Gyékényesnél belépett migránsról beszélt).

    Tamás szerint a menet (vélhetően az őket kísérő rendőrök jelzése miatt) egy időre megállt, hogy eldöntsék, merre menjenek tovább, mert Kanizsán épp a (nemzeti érzelmű) Kárpátia zenekar koncertezik, a menet útvonalának közelében. A rendőrök mindent lezártak a környéken.

  • Három rendőrautó már megjelent a vámosszabadi menekülttábornál: az M1-esen van az a busz, ami a Győr közeli Vámosszabadiba szállítja az újabb menekültcsoportot - írja a Kisalföld.hu. A gyűjtőtáborban többen vannak, mint az utóbbi napokban, de egy busznyi bevándorlónak még biztosan lesz hely. A tábor tiszta, környéke egyelőre nyugodt - jelentette a Kisalfold munkatársa.

  • Az M1 híradója szerint ma három határátkelőnél nagyjából négyezer menekült érkezhetett hazánkba Horvátországból. Adataik szerint Beremendnél közúton nagyjából kétezren, Magyarbólyra vasúton mintegy ezren, míg Gyékényesnél gyalog nagyjából 1200-an érkeztek az országba.

  • Két és fél órával érkezésük után, fél kilenckor tovább indulhattak a Horvátországon át érkezett menekültek Magyarbólyról. A vonat 800 emberrel Pécs felé megy, de hogy onnan hová fog tartani, hivatalosan nem tudni.

    Sejthetően Ausztria felé, ezt mondta egy horvát rendőr egy menekültnek.

  • Gyékényesről néhány óra alatt beért a 30 kilométerre lévő Nagykanizsára az a menekültcsoport, amelyik a horvát határon át lépett Magyarországra – írta a Zaol.hu. Több mint ezer fős csoportról számoltak be itt, rajtuk kívül, igaz láthatóan szervezett módon töb mint 800 ember érkezett Horvátországról vonattal Magyarbólyra is. Rajtuk kívül a nap folyamán több mint 700 menekültet gyűjtöttek be a hatóságok.

    Gyékényesről rendőri kísérettel érkeztek be a menekültek, bár a csoport széthúzódott, több kilométerre van egymástól az eleje és a vége. Többen leültek pihenni. Kérdés, merre mennek tovább, és egyátlalán, tovább mehetnek-e.

  • Nyolc óra előtt elérte Nagykanizsa határát az a mitegy ezer migránsból álló, rendőrök által kísért gyalogló menet, amely kora este a Somogy megyei Gyékényes térségében lépett be Magyarország területére  – közölte az MTI.

    A rendőrök leállították a szembe jövő forgalmat. Nagykanizsa déli részében sok rendőr gyülekezik. A csoport széthúzódott, több kilométerre van egymástól az eleje és a vége. Többen leültek pihenni – írta a Zaol.hu

    A hír azért meghökkentő, mert Gyékényestől Nagykanizsa közúton legalább 30 km-re van. A menekültek információink szerint délután öt körül jöhettek át a határon, tehát ha ugyanarról a csoportról van szó, lényegében futniuk kellett, hogy máris Nagykanizsa külvárosába érjenek.

  • Szlovén rohamrendőrök állítottak meg egy nagyjából 200 fős migránscsoportot péntek este. A csoport Horvátországból a Szutla folyó egy kisebb hídján, lakott területeken kívül próbált bejutni az országba – írta az MTI.

    Szlovén aktivisták egy csoportja korábban átlépett a határ horvát oldalára, és ott üdvözölték a migránsokat. A szlovén hatóságok a következő 24 órában mintegy ezer menekült érkezésére számítanak Horvátországból. A menedékkérőket beengedik, de az illegális bevándorlónak minősítetteket visszatoloncolják.

    A Vijesti.hr arról számolt be, hogy a szlován rendőrök könnygázt is bevetettek a migránsokkal szemben a horvát-szlovén határon.

  • Gyerekkorom óta ázsiainak néznek a szemem miatt, aminek eredetét még nem tudtam felfedezni a családfámon. De ez a gyakori félreértés most volt először vicces.

    A peronon állva rámförmedt egy rendőr: Te?

    Elnézést?  – kérdeztem vissza, mire ő:

    Ja, magyar vagy, akkor szerencséd van.

    Egyébként a rendőrök valójában nagyon türelmesek voltak az újságírókkal is és a menekültekkel is emberségesen viselkednek. Jobb híján abba is beletörődtek, hogy sok menekült – miután cigizni sem szállhatnak le a peronra, a vélhetően hamarosan Ausztria felé induló vonatról – a vonaton gyújtott rá. Volt, aki megpróbálkozott a rendőrök közül egy No smokinggal, de a menekült vagy nem értette, vagy nem akarta érteni.

  • Az M1 fél nyolcas híradójában a horvát-magyar határról bejelentkező tudósító elmondta, hogy a Zágráb felől érkező menekültek megrökönyödnek, amikor megtudják, hogy nem a szlovén, hanem a magyar határnál vannak.

  • Több száz, egyes jelentések szerint több ezer – túlnyomórészt szíriai – migráns közelítette meg gyalog péntek délután az északnyugat-törökországi Edirne térségében a görög határt, a török biztonsági erők azonban később feltartóztatták őket. A város határában egy út mellett felállított sátortáborból indultak el, ahol már három napja várakoznak. Sokan közülük kedd óta próbálják elérni a pazarkulei határátkelőt, de a hatóságok ezt rendre megakadályozzák.

    Pénteken azonban közelebb engedték a görög határhoz a tömeget, de a biztonsági erők egy idő után aztán megállították őket. Az edirnei kormányzó korábban leszögezte, hogy a migránsokat nem engedik átkelni a határon addig, amíg nem kapnak meghívást külföldről. (MTI)

  • A vs.hu híre szerint a 10 éves Zatoun Ayhamnak születése óta tüdősorvadása volt. Egy hete lett rosszul, Debrecenben kórházba került. Az apja vele maradt, a család többi tagja tovább utazott Németországba. Zatount a debreceni temető muzulmánoknak fenntartott parcellájában temették el.

  • Gyalog indult útnak az a nagyjából ezer menekült, akik Gyékényesnél érkeztek meg Magyarországra. Az MTI helyi tudósítójának a beszámolója szerint a rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglalja a hosszú menet élén. Emellett a készenléti rendőrség Surd község határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén várja a menekülteket. Túlnyomó többségük fiatal vagy középkorú férfi, de kisgyerekek is vannak velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van.

  • Az M1 információja szerint pénteken eddig legalább háromezer menekült lépett be az ország területére. A horvát-szerb határon még több ezer migráns vesztegel, akik szintén Magyarország felé vehetik az irányt. 

  • Gyorsított eljárásban, a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása nyomán öt év börtönre ítélt egy iraki férfit embercsempészet miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, nem jogerősen pénteken - közölte a Fővárosi Főügyészség. A Németországban élő iraki férfi szerdán az M5-ös autópálya mellett gépkocsijával felvett öt, az államhatár átlépésére jogosító okmányokkal nem rendelkező iraki állampolgárt azért, hogy Németországba szállítsa őket. A sofőrt és utasait azonban a főváros VII. kerületében rendőri intézkedés során feltartóztatták és az iraki férfit előállították. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozásának eredményeként a kerületi ügyészség a férfit 72 órán belül gyorsított eljárásban több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állította.

  • A tíz vagonból nyolc már megtelt, feltűnően sok a család, a vagonokon járva folyamatos a gyerekzsivaly. Az őket hozó horvátországi szerelvénnyel egyébként horvát rendőrök is érkeztek, de az átszállás és a nemzetiségek szerinti gyors listázás folyamatában nem vesznek részt, azt a magyar rendőrök végzik.

    Többen kérdezték tőlem a vonaton a menekültek, hogy hová megy a vonat, vagy, hogy tényleg Ausztriába mehetnek-e.

  • Szerdán reggel, miután Horvátországbe érkeztek az első nagyobb menekültcsoportok, megkérdeztük Szlovénia budapesti nagykövetségét, mit tesz a ljubjanai kormányzat a következő napokban. Most jött meg szlovén külügy válasza:

    A migrációs helyzet kezelésére az egyik lényeges szlovén intézkedés az ideiglenes ellenőrzések bevezetése a szlovén-magyar határon szept. 17-én éjféltől, ami a szlovén rendőrség erősebb jelenlétét jelenti a határon. Az első fázisban 10 napig marad érvényben - a biztonsági viszonyoktól és a veszélyeztetettségtől függően meghosszabbítása lehetséges. Szlovénia és Horvátország között nem került szóba a Nyugat-Európa felé vezető korridor kialakítása, ez ellentétes lenne a nemzeti és európai jogszabályokkal. Szlovénia teljesíteni fogja a kötelezettségeit. Azok, akik menedékkérelmet nyújtanak be, a nemzetközi védelemről szóló törvények alapján fogja elbírálni. Akik nem nyújtanak be kérelmet és illegálisan lépték át a határt, a hatóságok vissza fogják küldeni a tranzit vagy származási országába.

  • Elismerte a horvát kormányfő, hogy fogytán az ország kapacitása a menekültek nagy áradata miatt. A pénteki rendkívüli konferencián Zoran Milanovics közölte: hiába csak tranzitország a menekültek számára Horvátország, a rövid idő alatt bejött 13 ezer embernek csak kisebb része ment azonnal tovább. "Nincs hol elszállásolnunk őket. Felszólítjuk az EU-t hogy  olyan megoldást dolgozzon ki, amellyel Szerbia nem válik menekülttáborrá" – idézte őt a b92.net.

    Milanovics többször odaszúrt Orbánnak, kijelentve, hogy Horvátország nem választ olyan módszereket, mint Magyarország, nem épít kerítést, nem zárja le a határt mindenütt és nem veti be a hadsereget sem.

    "Továbbra is biztosítunk élelmet, vizet, orvosi ellátást a menekülteknek, és nem hagyjuk, hogy az utakon vándoroljanak, főleg esőben, de engedni fogjuk őket továbbhaladni" – mondta Milanovics, majd felemlegette a schengeni tagságból adódó kötelezettségeit nem teljesítő Görögország felelősségét és azt, hogy Törökország sem veszélyes ország a menekültek számára.

    „Görögország behunyja a szemét és ezt teszi Európa is. Horvátországba azért kerültek a menekültek, mert Magyarország és Szlovénia lezárta a határait. Horvátország nem fogadhatja menekültek százezreit, miközben Európa válogat, hogy kit fogadjon és kit ne” – mondta Milanovics.

  • Jelentősen szigorították a határellenőrzést Barcsnál. A biztonságra már nem csak a megerősített rendőri szolgálat figyel, hanem a rendőrség bevetési osztálya is - írja a Sonline.hu.

    Bakondi György belbiztonsági főtanácsadón korábban azt ígérte, megerősítés érkezik a somogyi szakaszára is. Az erősítés a Sonline szerint láthatóan megérkezett a barcsi határra, pénteken már egy busznyi rendőr érkezett. Lezárták a Horvátország felé vezető híd közepét is, ahol a megszokott határellenőrzés után még egy kontroll vár az arra közlekedőkre. A hídon mobil vaskerítés áll kétoldalt, a tucatnyi rendőr minden áthaladó járművet tüzetesen átvizsgál.

  • A Bama.hu úgy tudja, 830 menekült érkezett Magyarbólyra Horvátországból. Az őket váró magyar szerelvény tíz vagonból áll, így nagyobb tülekedés nélkül felférnek rá.

  • Horvátország káoszba süllyedt


    Napok óta tudták, hogy menekültek ezrei érkeznek, mégis egy pillanat alatt becsődölt a menekültek ellátása. A magyar-szerb határról tovább induló menekülteket kísértük el Horvátországba. Az Index riportja.

  • Homokbuckák és vakondtúrások mögött sem bújhat meg senki, a határokat meg fogjuk védeni, nagyjából ezt mondta reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő nyilatkozaátból egyértelműnek tűnt, hogy Horvátország nem zúdíthatja magyar területre a Szerbián át érkezett menekülteket.

    Most mégis, méghozzá Magyarbólyon elég rendezettnek tűnik a dolog, mintha megegyeztek volna.

    Végülis, van elég vita Horvátország és Magyarország között, például a MOL többségi részesedésének megszerzése az INA-ban. Ezt mindeddig nem sikerült érvényesíteni, az irányítás ugyan a MOL-é, de csak 48 százalékos a tulajdonrésze, miközben Ivo Sanadert a zágrábo vádak szerint megkente a MOL, a többségi tulajdon megszerzése érdekében. A volt kormányfő épp nyolc és fél éves börtönbüntetését tölti.

    Mi lehet a deal?

  • És 2812 ember halt meg vagy tűnt el. Mindezt a Nemzetközi Migrációs Szervezet közölte.

  • Horvát rendőrök is kísérték a menekültvonatot. Az egyik menekült kérdésére egyikük elmondta, hogy Ausztriába, majd tovább Németországba mehetnek majd a vonattal.

  • Magyarországnak három javaslata is van a migrációs válság kezelésére, a probléma ugyanis nemcsak Magyarországot és Szerbiát érinti, hanem az egész Európai Uniót – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban, miután tárgyalt Ivica Dacic szerb külügy- és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel.

    1. Létre kell hozni egy olyan uniós erőt, amely képes megóvni Görögország határait a migránsáradattól, ehhez pedig az kell, hogy Görögország világossá tegye, hány határőrre, katonára, hajóra, helikopterre van szüksége. Hangsúlyozta: a magyar kormány ebben támogatja azt, hogy legyen kvóta, és osszák el 28 részre a terheket, hogy meg lehessen óvni a görög határt.

    2. Törökországban, Jordániában és Libanonban már létező menekülttáborok finanszírozását vegye át az Európai Unió, sőt építsen újakat is, hogy a harcok miatt otthonaik elhagyására kényszerülőknek ne kelljen egész Európáig menekülniük, és a háború lezárulása után hazatérhessenek. A magyar kormány szerint itt is lehetne kvóta, vagy akár az uniós költségvetést is lehetne módosítani.

    3. Az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújthatna a migránsok tranzitútvonalán fekvő országoknak, Macedóniának és Szerbiának. (MTI)

  • Megérkezett a menekültekkel teli szerelvény Horvátországból. Hamarosan átszállítják a menekülteket a korábban begördült magyar vonatra. A MÁV képviselője közölte, nem mondhatja meg, hová megy a vonat. Rákrédeztünk, hogy a cél Ausztria-e, azt mondta nem, de mindenről a rendőrt kell megkérdeznünk. A rendőr elzárkózott az úticél megadásától.

    Most lesz egy gyors regisztráció, csupán nemzetiségek szerint listázzák a menekülteket, nem vesznek fel pontosabb adatott, pláne ujjlenyomatot – legalábbis itt nem, a határ előtt erre elvileg még lehet mód.

  • Egy nap alatt megtelt Horvátország, miután 24 óra alatt több mint 11 ezer menekült érkezett az országba. A hatóságok némi hezitálás után Batinából és más településekről is a magyar határra vitték a menekülteket, így Beremendre és Magyarbolyra is több száz menekült érkezett. A magyar oldalon rendőrök és gépfegyveres katonák várták a menekülteket, akiket buszokkal menekülttáborokba szállítottak.

  • Begördült egy üres vonat Magyarbólyra, de egyelőre nem a horvát határ felől. Elképzelhető, hogy erre a vonatra teszik majd át a horvát oldalról érkezőket és így szállítják tovább, akár Ausztriáig.

    Közben 8-10 katona is megjelent a vasútállomáson. A helyszínen egy rendőrtiszt csak annyit mondott, hogy nem ismerhető meg a vonat úticélja.