2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Így becézik a déli határon dolgozó külföldi riporterek azt az ajtót, amin keresztül a tranzitzónába léphetnek a menekültek, hogy elutasíthassuk a menekültkérelmüket.

    A The Door of Doom találó a beceneve a kis ajtónak, amin nagyjából 30 percenként léphet be néhány ember, miközben több tucatnyian várakoznak körülötte.

  • Zajlik ugye az első tárgyalás Szegeden illegális határátlépés miatt. Már a vádbeszédnél tartunk. A vádlott, aki nem is tudta, hogy bűncselekményt követ el, egyre erősebben sír. Az ügyész indítványa: utasítsák ki határozott időre.

    A kirendelt ügyvéd a védőbeszédében azzal érvelt, hogy a férfi végszükség miatt cselekedett, nem tudta, hogy bűncselekményt követ el, és pár nappal ezelőtt nem is minősült az illegális határátlépés bűncselekménynek. A vádlott azt mondta sajnálja, szerinte szülei belehalnak, ha történik vele valami. És azt is kérte, hogy vegyék figyelembe, hogy

    Európa az emberségéről híres.

    Ezután kiküldtek mindenkit, nemsokára ítélethirdetés következik.

  • A határátkelő szerb oldalán, ahol gyűlnek a menekültek, elkezdődött egy demonstráció. 3-400 ember azt skandálja,

    Europe people, help us!

    Open, open!

    („Európaiak, segítsetek rajtunk” és „Nyissátok ki, nyissátok ki”)

    Tüntetnek a menekültek Horgosnál

    A migránsok spontán vezetői figyelnek, hogy ne másszanak rá a résztvevők a kerítésre, és ne lépjenek fel fenyegetőleg a rendőrökkel szemben, akik a határ túloldalán állnak.

  • A határellenőrzés bevezetése után sem küldenek vissza menekülteket Magyarországra az ottani állapotok miatt – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. Mikl-Leitner szerint azonban az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki „korlátlan migrációs áradat”, újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba.

    A belügyminisztérium közlése szerint szeptember 5. és 13. között 50 ezren lépték át az osztrák–német határt, szeptember 13-án és 14-én pedig 17 ezren. A tárca adatai szerint a németországi határellenőrzés vasárnapi bevezetése óta 850 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriába, sokkal többet, mint az elmúlt hetekben, amikor átlagosan napi 180 érkezett be.

  • Tisztelem a magyar törvényt, nem tudtam róla

    – mondta a vádlott arra a kérdésre, elismeri-e a felelősségét. Nagyon sajnálja, nem tudta, hogy bűncselekmény átmászni a kerítésen. Bagdadból jött, nőtlen, ott egyetemre járt, nem volt még büntetve. Egy tolmács segíti a kihallgatást.

    Két testvére meghalt Irakban, a harmadik testvérével jöttek ketten, őt is elfogták. Finnországba akartak eljutni. Később elsírta magát, a szemét törölgette. A bíró empatikus volt, felajánlotta, hogy tartsanak szünetet, de a vádlott ezt nem kérte.

  • Nincs idő a rendőrök pszichológiai felkészítésére

    A déli határra kivezényelt rendőrök idő hiányában nem kapnak pszichológiai felkészítést a bevetésük előtt, de a pszichológiai ellátás a rendőrök számára folyamatosan biztosított – mondta az Indexnek az ORFK főpszichológusa. Szeles Erika rendőr alezredes szerint a helyzet mindenkiben feszültséget kelt, de a rendőrségi pszichológusoknak pozitív tapasztalataik vannak, az állomány nem roppant össze a feszültség alatt.

  • A Párbeszéd Magyarországért közleményben jelentette, hogy ombudsmanhoz fordul a röszkei jogsértések és a nemzetközi szerződések megsértése miatt. Mint írják, az új menekülttörvény ellentétes a nemzetközi szerződésekkel: a Genfi Egyezmény 31. cikke tiltja a menekültek büntethetőségét, az igazságszolgáltatási garanciák hiánya az Emberi Jogok Európai Egyezményét és számos EU irányelvet sért.

    A menekülteknek joguk van az anyanyelvük használatához és a megfelelő tájékoztatáshoz, ám ma ezt nem biztosítják a magyar törvények. A kiutasítás szabályai és a felfüggesztett szabadságvesztésre vonatkozó szabályozások pedig alkotmányos aggályokat vetnek fel.

    A gyakorlatban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai szándékosan átverik a menekülteket, és olyan, magyar nyelvű papírokat íratnak alá velük, amelyek valótlan állításokat fogalmaznak meg.

    A röszkei menekültügyi eljárások során további jogsértések tapasztalhatók: az előzetes meghallgatás kérdőívvel történik, a jegyzőkönyveket csak magyarul állítják ki, 10 perces interjúk alapján azonnal döntenek a menekültkérelmekről, míg a felülvizsgálati kérelmek elbírálása hónapokig tart, a várakozó tömegek pedig nem részesülnek ellátásban.

  • Egy szír menekültnek Brazília feleannyiból megvan, mint Németország

    A brazil elnök, Dilma Rousseff a múlt héten fejtette ki egy szerkesztői levélben, hogy Brazíliának kötelessége segíteni a menekülteken, és míg Európában azon vitatkoznak, hogy hol és hány embert fogadjanak be, addig Brazília nyitott karokkal várja őket. Eddig körülbelül 7000 menekült érkezett a Közel-Keletről a dél-amerikai országba, ahol a gazdaság növekedés miatt egyre több munkalehetőség várja őket.

  • Johannes Hahn úgy tett, mint aki tudja, mi a megoldás menekültügyben

    Az EU sem tudja jobban, mihez kezdjünk a menekültekkel, mint Magyarország. Egy brüsszeli kerekasztal-beszélgetésről jelentjük, ahol az EU bővítési biztosa fejtette ki álláspontját.

  • Megérkezett egy fiatal férfi bilincsben, orvosi maszkos őr kísérte, kirendelt ügyvéd fogja védeni. A BBC, a Reuters és az al-Dzsazíra is tudósít a tárgyalásról.

  • Jogalkotási trükkel maradhatunk ki a kvótákból

    Brüsszeli szakértők szerint valószínűleg elindul majd az Európai Bizottság által javasolt újabb menekült-áthelyezési program, annak ellenére, hogy több közép-európai ország ellenzi a tervet. Ahogy a nyár elején javasolt, 40 ezer menedékkérőt érintő terv mostanra átment az EU-s törvényhozáson, a 120 ezres is valószínűleg keresztül fog menni. Egy jogi trükk segítségével pedig könnyen lehet, hogy Magyarország nem vesz részt benne.

     
  • Munkatársaink jelentik a lezárt határ túloldaláról: Horgos és a régi határátkelő között araszolva lehet menni, mert mindkét oldalon vonulnak az emberek. A kisboltoknál tíz-tizenöt méteres sorok állnak, rendőröket is látni. Összesen 1-2 ezer ember lehet itt, többen sátraznak.

  • Közben újabb ügyek érkeztek a bíróságra: egykor párhuzamosan több teremben kezdődik migránsügyben büntetőtárgyalás. Legutóbb már a 9-es számot hallottam, állítólag ennyi tárgyalás lesz ma. Előzmény itt>>>

  • A horvát rendőrség azzal számol, hogy a horvát-szerb határ mellett fekvő Tovarnik körzetébe további 500 menekült érkezik, akik még szerdára virradóra, buszokkal indultak Horvátország felé a macedón-szerb határról, Presevóból - jelentette a horvát média szerdán.

    A tovarniki rendőrállomáson jelenleg száz menekült vár arra, hogy regisztrálják és továbbszállítsák Zágrábba. A horvát fővárostól már csak 30 kilométerre van a szlovén határ, ahol a migránsok már a - belső határellenőrzés nélküli - schengeni övezetbe léphetnek be. A horvát sajtó szerint az autóbuszok a menekülteket egészen a szlovén határig viszik, ahonnét már csak 400 métert kell gyalogolniuk, hogy belépjenek Szlovéniába. (MTI)

  • Orbán Viktor: A menekültválsággal vége a liberális blablának

    Az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága - jelentette ki Kötcsén még szeptember 5-én Orbán Viktor miniszterelnök. A teljes beszédet a Demokrata közölte, mi összefoglaltuk a lényeget.

  • A szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsáról is elindult egy busz a horvát határ felé szerda délelőtt - közölte az MTI tudósítójával Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke. Az autóbusz ötven emberrel indult el a szerb-horvát határ melletti szerbiai Sidbe. Eegyes információk szerint a szerbiai menekültügyi főbiztosság, más információk szerint egy sidi vállalkozó szervezte meg az indulást.

    Lackó Róbert azt is elmondta, hogy Magyarkanizsáról továbbra is indulnak buszok a horgos-röszkei határ felé, és Magyarkanizsára is érkeznek még járatok Belgrád felől, bár nem akkora számban, mint a korábbi napokban, hetekben.

    Továbbra is több százan várnak mindkét horgos-röszkei határátkelőnél arra, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket, és szintén több százan pihennek a két határátkelő közötti füves területen felállított sátrakban.

  • HMS Richmond

    A brit haditengerészet a HMS Richmond fregattot küldi Líbia partjaihoz. Az embercsempészek elleni közös európai tengeri műveletekben már részt vesz a HMS Enterprise járőrhajó is. Michael Fallon védelmi miniszter azzal indokolta az erősítést, hogy

    a Királyi Haditengerészet emberek ezreit mentette már meg, de tisztában vagyunk, hogy a probléma megoldásához a csempészettel kell felvenni a küzdelmet, ezért fontos, hogy újabb fokozatra kapcsoljunk.

    Amúgy Líbiában természtesen nem a semmiből termett elő a virágzó csempészet, ezek a bűnözők az ország 2011 utáni szétesésének melléktermékei. 

  • A szegedi bíróságon egy órakor fog kezdődni az első olyan büntetőtárgyalás, amelyben a szerb határon lévő kerítésen átjutott migránsról ítélkeznek. Egyelőre ma még nem lesz dömping a bíróságon, mindössze két tárgyalást tartanak, a második három órakor kezdődik majd.

    Az épületben most még nincs tömeg, az újságírók nem érkeztek meg, egyébként egy külön szobát biztosítanak a sajtónak a várakozásra.

  • Megkezdte szerda reggel 7 órakor az osztrák rendőrség a határellenőrzést a magyar-osztrák határátkelési pontokon.

    A Budapest-Bécs közötti autópályán Nickelsdorfnál (Miklóshalma), a Kópháza-Deutschkreuz közötti úton, valamint a Bucsu-Schachendorf közötti határ osztrák oldalán folynak ellenőrzések. Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy napközben további tíz átkelőre kiterjeszti az ellenőrzést, közöttük Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Kelénpatak (Klingenbach), Rőtfalva (Rattersdorf), Rábakersztúr (Heiligenkreuz) és Bonisdorf településekre. 

    A rendőrség közlése szerint az ellenőrzést folyamatosan kiterjesztik, a mértékét pedig az aktuális menekültáradat határozza majd meg, és tekintettel lesznek arra is, hogy ne alakuljanak ki nagy torlódások az utakon. (MTI)

  • Klaus Johannis román államfő arra reagálva, hogy felmerült, a strukturális alapok csökkentésével büntetnék azokat az uniós országokat, amelyek nemet mondanak a menekültkvótákra, azt mondta, hogy

    partnerek között nincs helye a kényszerítésnek, a szankciókkal való fenyegetésnek.

    Szerinte Románia szolidáris a válság által érintett uniós országokkal, de szerinte minden tagországnak joga van helyzete és lehetőségei függvényében cselekedni.

    Johannis egyelőre nem reagált arra, hogy magyar kormány a magyar–román határon is kerítést építene.

  • Az Atv.hu az előbb azt jelentette a horgosi határátkelőtől, hogy néhány türelmét vesztő menekült rongyokat csavart a szögesdrót köré, és megpróbálják kiszakítani a helyéről. Eközben a rendőrök felsorakoztak, de egyelőre csak farkasszemet néznek a menekültekkel. A menekültek állítólag ultimátumot is adtak a rendőröknek 1 óráig. De nem tudni, ez mit jelent pontosan. Eközben a régi és az új röszkei határátkelő között összefüggő sátortábor alakult ki. Az ott lévő menekültek abban reménykednek, hogy hamarosan megnyitják a határt.

  • Horvátország regisztrálja és táborba szállítja a menekülteket

    Folyamatosan érkeznek a menekültek kisebb csoportjai a szerb-horvát határra. A hatóságok regisztrálják őket, és a szlovén határhoz közeli menekülttáborba szállítják. A horvát kormányfő szerint segíteni fognak nekik nyugatra jutni.

  • A 160 szíriai állampolgár közül, akik idén menedékjogot kaptak Lengyelországban, 86 azonnal továbbutazott Nyugat-Európába, és hasonló lenne várható az Európai Bizottság által Varsónak befogadni javasolt mintegy 12 ezer menekült többségétől is - írta a Rzeczpospolita című lengyel jobbközép napilap.

    A lengyelországi menedékjoggal rendelkező szíriaiak egy lengyel-szíriai származású keresztény aktivista által irányított, Estera nevű alapítvány segítségével érkeztek az országba. Pawel Dabrowski, a lengyel miniszterelnöki hivatalban működő menekültügyi tanács vezetője úgy nyilatkozott: Lengyelországot nemcsak a szíriai, hanem a többi, Keletről érkező migráns - köztük az utóbbi években menedékjogot kapott csecsenek is - tranzitországnak tekintik. (MTI)

  • Miután a határellenőrzések késéseket és járatkimaradásokat okoztak, az osztrák vasúttársaság, az ÖBB bejelentette, hogy felfüggeszti a Salzburg és Németország között a vonatközlekedést, írja a Guardian.

  • Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó számol be éppen az aktuális eseményekről, adatokról. Jelenleg is néhány százan vannak a röszkei és az ásotthalmi határátkelőnél. Tegnap 22 órakor lezárult az első nap, amely az új szabályok szerint zajlott. Bakondi sorolja az adatokat:

    • 94-en nyújtottak be menedékkérelmet, főleg afgánok, bangladesiek, kongóiak, szírek, szomáliaiak.
    • 48 közigazgatási döntés született.
    • 18 kérelem elfogadhatatlan volt.
    • Senki nem kapott menekültstátuszt.
    • 40 fő van most szállásokon.
    • Ma eddig 203 fővel szemben intézkedett a rendőrség tiltott határátlépés miatt. 
  • A Police.hu 11:08-kor kiadott híre szerint az osztrák határellenőrzés miatt ismét torlódás várható a hegyeshalmi határátkelőn. Jelenleg az M1-esen kb. 1 kilométeres a sor.

  • Balog Zoltán megdicsérte a határt védő rendőröket is. Az emberiességet és a keménységet megfelelően ötvözik - jelentette ki. Meg is lesz érte a jutalmuk: a rendőrök Erzsébet-utalványokat kapnak a szolgálat után - mondta Balog Zoltán.

  • Balog Zoltán arról is beszélt, hogy az esetleg felügyelet nélkül maradó kiskorúakról természetesen gondoskodik a magyar állam. A miniszter bejelentette, hogy bővítik a fóti gyermekváros intézményeit, illetve szükség esetén az őszödi kormányüdülőben szállásolják el a gyerekeket, itt biztosítják az ellátásukat. 44 ezer kiskorút regisztráltak eddig ebben az évben, ebből 8600 volt kísérő nélküli kiskorú. A kísérő nélküli gyermekek 99 százaléka afgán és egyben fiú.

  • Balog Zoltán miniszter és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart Szegeden. Balog azt mondja, hogy "egy humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni azzal a munkával, amelyet a segélyszervezetekkel együtt végzett a kormány és az összes illetékes hatóság". A miniszter hozzáteszi, hogy "eddig" sikerült megakadályozni ezt a katasztrófát.

  • Zoran Milanović horvát miniszterelnök szerint Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába. 

    Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország

    – mondta. Az nem derült ki, hogy merre engedik tovább őket. Milanović szerint szerdára virradó éjjel százötven menekült érkezett Horvátországba. (MTI)