2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Németországban egy hét alatt három százalékponttal csökkent, és ezzel idei mélypontjára esett Angela Merkel népszerűségi mutatója egy friss felmérés szerint. A Forsa közvélemény-kutató intézet ezt a menekültválsággal hozza összefüggésbe.

    A Forsa a Stern és a német RTL megbízásából hetente végez népszerűségi méréseket. A legutóbbi szerint a menekültválság a pártpreferenciákat ugyan nem befolyásolta számottevően, de Angela Merkel személyes támogatottsága jelentősen csökkent. Ez persze relatív: arra a kérdésre, hogy kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a megkérdezettek 49 százalék még mindig Angela Merkelt mondja — de egy héttel korábban még 52 százalék volt ez az arány. Merkel előnye még így is óriási, 36 százalékos.

    Az MTI által ismertetett német kommentár szerint Merkel népszerűségvesztése annak az éles bírálatnak tulajdonítható, amellyel Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke Merkel menekültpolitikáját illeti a jobboldali választók a CDU és a CSU feszültségét büntetik.

  •  

    A jókedv mágusa a menekültek közöttAz osztrák férfi Mozartot mutatta meg saját kultúrájából, majd a menekültek által ismert ritmosokat dobolta és dallamokat énekelte. Mindenkit elvarázsolt, a menekültek néhány percre teljesen elfelejtették, hol vannak, és min mennek keresztül.

    Posted by euronews on 2015. szeptember 23.
  • Csak ma 0-6 óra között 4510 menekült érkezett Horvátországból Magyarországra, de tovább folytatódik a menekültek buszoztatása, ugyanis az MTI tudósítója szerint az opatovaci menekülttáborból 10 autóbusszal 500 menekültet szállítottak a Letenye-Muracsány határátkelőre. Őket, ahogy az elmúlt napokban is, valószínűleg átszállítják magyar buszokra.

    A menekültek között sok gyerek és asszony is volt, egy fiút a mentők a helyszínen elláttak rosszullét miatt.

  • Az m1 tudósítója szerint 8750 menekült érkezett tegnap Horvátországba, ezzel 44 ezerre nőtt a számuk. A hivatalos adatok szerint az opatovaci menekülttáborban 3 ezren vannak, a tábor teljes megtelt. A szerdai első rohammal még megbirkóztak a hatóságok, de egyre nagyobb a probléma a regisztrálásuk, mert nincs elegendő tolmács.

  • Az Egyesült Államoknak egyetlen szíriai menekültet sem kellene befogadnia — mondta Donald Trump kampányfőnöke. A republikánus ingatlanmilliárdos elnökjelölt megválasztása esetén (amire azért meglehetősen mérsékelt az esély) egyáltalán nem adna menekültstátuszt senkinek — derült ki a Trump nevében megszólaló Corey Lewandowskival készült interjúból.

    Korábban Trump nem volt ennyire határozott a kérdésben. Bár idáig is olyanokat mondott, hogy Amerikának a saját problémáit kell inkább megoldania, de nem zárta ki a lehetőséget, hogy humanitárius alapon azért fogadjanak szíriai menekülteket. Ehhez képest ez most világos beszéd:

    „Most falat kell építeni, biztonságossá kell tenni a határainkat, biztosítani, hogy az alacsonyabb státuszú emberektől ne vegyék el a munkát az illegális bevándorlók. Miért nem adunk lehetőséget ezeknek az embereknek, mielőtt a világ más részein élőkért aggódunk?” — mondta a Trump trollkampányát irányító Lewandowski.

    Amerikát sokan bírálják amiatt, hogy nem vesz részt a menekültválság megoldásában, idáig összesen 1800 menekültet fogadtak be. Obama elnök néhány napja lengette be, hogy az USA talán 10 ezer szíriai menekültet fogadhatna, de hosszas átvilágításokkal szeretnék kiszűrni a nem megfelelő személyeket.

  • A Demokratikus Koalíció többek között ilyen kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a röszkei eseményekkel kapcsolatban:

    • Pontosan hány órakor és miért nyitotta meg a rendőrség a Röszke 2-nél lévő határzár kapuját?
    • Miért nem számolt azzal a belügyi vezetés, hogy a kapuk kinyitása ösztönzőleg fog hatni a határt átlépni kívánó menekültekre?
    • Miért támadott a rendőrség a saját maga által kinyitott kapun átvonulni kívánó békés tömegre - menekültekre és újságírókra - minden előzetes figyelmeztetés nélkül?
    • Miért kockáztatta a belügyi vezetés a magyar rendőrök testi épségét, amikor használhatott volna mobilkordonokat is?
    • Miért nem delegált a belügyi vezetés rendőrségi összekötőt a határ szerb oldalára, hogy megelőzhesse az atrocitás kirobbanását?
    • Miért nem viseltek a Terrorelhárítási Központ emberei azonosítószámot?
  • Ahogy megírtuk, a napok óta veszteglő fuvarozók mindkét irányban lezárták a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán lévő Bartovci-Bajakovo határátkelőt az ellen tiltakozva, hogy a horvát hatóságok két nap után is csak részlegesen nyitották meg a határátkelőt.

    Mint ismert, a szerb miniszterelnök szerda éjfélig adott időt horvát kollégájának arra, hogy feloldja a határzárat, ellenkező esetben - mint mondta - Szerbia jogi, politikai és gazdasági ellenlépéseket foganatosít. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedd este arra figyelmeztette Belgrádot, hogy nem tud olyan, Horvátország elleni válaszintézkedéseket tenni, amelyek nem irányulnának egyben az EU ellen is.

  • Az EP néppárti frakciójának vezetője a Passauer neue Presse című lapnak azt mondta, hogy

    attól tartok, hogy több kerítésre is szükség lesz a nemzetközi migrációs folyamatok miatt.

    Manfred Weber szerint Európa nem tud befogadni mindenkit a menekült sorsa jutott emberek 60 milliós tömegből. Az pedig tarthatatlan, hogy menekültek százezrei vonulnak keresztül-kasul Európában teljesen ellenőrizetlenül. Egyes uniós tagországok "egyszerűen nem teszik a dolgukat", vagyis nem biztosítják és ellenőrzik uniós külső határukat - mondta.

  • Az m1 tudósítója szerint újabb, menekültekkel teli vonat érkezett másfél órája Hegyeshalomba. Nagyjából 1300-an lehettek a 12 kocsis szerelvényen. Ez volt az első vonat ma. A rendőrök kikísérték a migránsokat a vasútállomás elé. A kishatár átkelőhöz gyalog indultak el Ausztria felé. A menekülteket segélyszervezetek munkatársai segítik étellel, itallal és ruhával. Kedden 3 vonat érkezett, de a hírek szerint ma sokkal több jön majd.

  • 237 536 menekültet fogtak el idén - közölte a Police.hu. Ebből a magyar-szerb határon 202 ezret, a magyar-horvát határon 34,7 ezret.

    Kedden egyébként több mint ötezren érkeztek, a magyar-szerb szakaszon 291, a magyar-horváton 4823 embert fogtak el. Ezt azonban valószínűleg jócskán felülmúlja majd a szerdai adat, ugyanis ma 0-6 óra között 4510 menekült érkezett.

  • Kedden kilenc újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség „határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt”. A vádirat szerint heten Kelebiánál, egy Ásotthalomnál, egy pedig Mórahalomnál lépett Magyarország területére. Utóbbiak a már mások által megrongált kerítésen keresztül lépték át illegálisan a határt, míg Kelebiánál a kerítés alatt vagy felett átbújva, átmászva jutottak be.

    A vádlottak közül négy-négy afgán és szír, egy pedig pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Valamennyi vádlott őrizetbe került, és elismerte a bűncselekmény elkövetését. A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta 157 elkövetővel szemben kezdeményeztek gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt.

  • A Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó rendészeti források legalábbis ezt állítják. Mint írják, a férfinál elfogásakor hét útlevelet találtak és mindben volt schengeni vízum - ezért érthetetlen, hogy miért illegálisan jött be az országba.

    Ahogy azt tegnap megírtuk, a rendőrség nagyon nincs képben, amikor terrorvádakkal illet valakit. A röszkei megafonosként elhíresült 39 éves Ahmed H.-ról a TEK azt állítja, hogy egy terrorista fedőszervezet tagja, azonban a Tabligh Dzsamaat nevű szervezet egyetlen terrorszervezet-listán sem szerepel, ellenben 150 országban, 80 millió taggal legálisan működik.

  • Tönkretennék a munkaerőpiacot a migránsok

    - írja a kormányhoz közel álló Magyar Idők a címlapján, arra reagálva, hogy a The Economist nemrégiben arról írt, hogy Magyarország járna a legjobban, ha letelepítene menekülteket, mivel hazánkban jelentős a képzett munkaerő hiánya és egyébként is csökkent a lakosságszám.

    Nem osztják a lap véleményét a szakértői és éredekképviseleti szervek, a lapnak nyilatkozó Parragh László szerint mostani folyamat bizonyos tényezői számottevő feszültséghez vezethetnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy véli, hogy a nyelvtudás hiánya miatt nehézségekkel kell szembenézniük azoknak az Ázsiából, Afrikából érkező személyeknek, akik a magyar munkaerőpiacon kívánnak boldogulni. A nyelvi hiányosságok ugyan rövid időn belül pótolhatók, a kulturális, a vallási, a világnézetbeli különbségek viszont már hosszabb távon is kihívást jelenthetnek. Ráadásul szerint az itthon a szükséges képzéseken áteső, álláshoz és gyakorlathoz jutó személyek utóbb könnyedén Nyugaton köthetnének ki.

  • Az Európai Unió állam- és kormányfői szerdai rendkívüli ülésükön még felülbírálhatják a belügyminiszterek keddi döntését a menekültek kötelező kvóták alapján megvalósítandó elosztásáról - állította Victor Ponta román kormányfő kedden. Románia - Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt - a kötelező kvóták ellen szavazott a belügyminiszterek keddi tanácskozásán, de a többi uniós tagállam támogatásával (Finnország tartózkodása mellett) összejött a döntéshez szükséges minősített többség.

    Ponta egy kedd esti televízióműsorban azzal hárította el az állásfoglalást a Romániára nézve is kötelező érvényű döntést illetően, hogy az még változhat. Kifejezte reményét, hogy szerdán "egyes dolgokról még lehet tárgyalni" az Európai Tanácsban, mert a "legfontosabb döntéseket" ott hozzák. (MTI)

  • Európa vállalta a felelősséget a menekültekért – jelentette ki kedden Francois Hollande francia államfő, az uniós belügyminisztereknek a 120 ezer újabb menekült szétosztásával kapcsolatos megállapodására utalva. „Európa képes befogadni, de feltételekkel és szabályokkal, ezt kérte Franciaország” – jelentette ki londoni látogatásán Francois Hollande. „A megállapodás lehetővé teszi végre a menekültekkel kapcsolatos információs és regisztrációs központok létrehozását” - tette hozzá. (MTI)

  • Varsó a tárgyalások során elérte azt, hogy a menekültelosztással kapcsolatos követeléseit teljesítsék - így nyilatkozott Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár kedd esti varsói sajtóértekezletén, miután Lengyelország a minősített többségi szavazáson egyetlen visegrádi tagállamként az Európai Bizottság terve mellett szavazott. "A puszta ellenkezés ahhoz vezetett volna, hogy nem lenne beleszólásunk a döntéshozatalba, elértük követeléseink teljesítését" - érvelt Trzaskowski. (MTI)

  • A római kormány elégedettségét hangsúlyozta Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden, miután az Európai Unió belügyminiszterei megszavazták 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között. Angelino Alfano kijelentette: Olaszország elérte, amit akart. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a bevándorlók elosztását célzó kvótarendszer kétéves késéssel lép életbe. Alfano arra emlékeztetett, hogy Olaszország ezt már 2013 októberében szorgalmazta, amikor a dél-olasz Lampedusa szigeténél 366 bevándorló veszett a tengerbe. (MTI)

  • Egy szíriai felkelőcsoport bejelentette kedden, hogy sikerült kiszabadítania egy brit nőt és öt gyermekét, akiket a közel-keleti országnak az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet által ellenőrzött részén raboltak el. A Levantei Front nevű csoport a Facebook közösségi oldalon jelentette meg a túszok kiszabadításáról szóló közleményét, amelyről a dzsihadista weboldalakat figyelő SITE amerikai székhelyű csoport számolt be. A brit külügyi hivatal tájékoztatása szerint Törökországban valóban eltűnt egy brit nő és öt gyermeke, azt ugyanakkor nem tudták megerősíteni, hogy róluk van-e szó.

    A főleg az észak-szíriai Aleppo tartományban működő Levantei Front Facebook-oldalán az olvasható, hogy a brit nő azért utazott a rivális Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő egyik szíriai térségbe, mert meg akarta győzni az IS-hez csatlakozott férjét, hogy ne harcoljon tovább. Mivel nem járt sikerrel, elmenekült, és eközben rabolták el. A szíriai felkelőcsoport nem nevezte meg a túszejtőket, csupán annyit közölt velük kapcsolatban, hogy megpróbálták "zsarolni" foglyaikat. (MTI)

  • Magyarország leszavazta a menekültkvótákat

    A sokat hangoztatott „kvóta” kifejezés kikerült a szövegből, mert a tagállamok önkéntes felajánlásokkal fognak arról gondoskodni, hogy legyen helye mind a 120 ezer menedékkérőnek. Az önkéntes elfogadásra javasolt számok viszont szerepelnek a döntéshez csatolt függelékben. Tehát, ha egy tagállam vonakodna befogadni a neki szánt menedékkérőket, kötelezettségszegési eljárás során felelhet érte.

  • Miután a horvát hatóságok részlegesen megnyitották a majdnem két napig zárva tartó Bajakovo-Batrovci határátkelőhelyet, kedd este maguk a sofőrök kezdtek tiltakozásba, és akadályozzák a forgalmat. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a sofőrök azért háborodtak fel, mert a horvát kormány nem a teljes teherforgalom előtt nyitotta meg a Belgrádot Zágrábbal összekötő, E70-es úton fekvő átkelőt, hanem csak azokat a járműveket engedik át, amelyek romlandó árut szállítanak.

    Az RTS tudósítása szerint a sofőrök a két határ közötti részt állták el, így akadályozzák a forgalmat mindkét irányban. Az átkelőhely szerbiai oldalán 700-800 teherautó vár arra órák, sőt napok óta, hogy áthaladjon. A torlódásra azért került sor, mert Zágráb pénteken lezárt a Szerbiával való nyolc határátkelőhely közül hetet, így a teljes forgalom a Batrovci-Bajakovo átkelőn zajlik. (MTI)

  • Megérkezett Nagy-Britanniába a brit kormány által befogadott szíriai menekültek első csoportja. A brit belügyminisztériu, nem részletezte, hogy pontosan hány menekült érkezett, és azt sem, hogy hol helyezték el őket. David Cameron brit miniszterelnök két hete jelentette be a londoni alsóházban, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába a szíriai határok mentén működő menekülttáborokból. London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, vagyis más EU-tagállamokból nem telepít brit területre menekülteket. (MTI)

  • Sikerült azonosítani a teherautóban meghalt menekültek közül néhányat

    Sikerült azonosítani néhány menekültet abból a 71-ből, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén. Médiaértesülések szerint eddig 17 menekült személyazonosságát állapították meg.

  • A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint 31 embert utasítottak ki Magyarországról gyorsított bírósági eljárással. Huszonegy embert két, tízet egy évre utasítottak ki.

    A 31 esetből csak 25 emelkedett jogerőre, mert hatan felmentésért vagy enyhítésért fellebbeztek.

    A vádlottak többségükben magukat szír, afgán, bangladesi állampolgárnak vallották, de volt közöttük koszovói és török állampolgárságot közlő személy is.

    Az első fellebbezést szeptember 19-én adta be egy afgán férfi, ügyvédje azt mondta, ha másodfokon is veszít, akkor Strabourgba viszi az ügyét.

  • A német-osztrák határ oszrták oldalán most nagyjából 1500-an állnak sorban, hogy átmehessenek Németországba. Az előrejelzések szerint holnaptól elromlik az idő, így a salzburgi önkormányzat felkészül arra, hogy a migránsokat az államhatártól a városban lévő táborokba szállítsa - derült ki az M1 helyszíni tudósításából.

  • BBC: Orbán meglepetéssel készül a szerdai EU-csúcsra

    A legváratlanabb helyről érkező békeüzenetnek tűnhet, de Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra készül, saját megoldásával sokkolja a szerdai EU-csúcs résztvevőit a migrációs válság kapcsán – írja a BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe.

  • "Amíg én leszek a kormányfő, Szlovákiában nem alkalmazzák a kötelező kvótákat" a migránsok elosztására - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Pozsonyban arra reagálva, hogy az európai uniós tagországok belügyminiszterei nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ez ellen szavazott. (MTI)

  • Rossz döntést hoztak az európai uniós belügyminiszterek Brüsszelben, a menekültek további elosztásának rendszere nem fog működni – állítja Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, aki közleményben reagált a kötelező kvótarendszerről hozott keddi brüsszeli döntésre.  "A kvóták nem fognak működni, egyáltalán nem visznek közelebb a migrációs válság igazi okainak felszámolásához" - olvasható a közleményében. A cseh kormány a szerdai ülésén foglalkozik a kérdéssel, és várhatóan dönt a további lépésekről. (MTI)

  • Az M1 helyszínről jelentkező tudósítója szerint Beremenden elromlott az egyik BKV-busz, amellyel Horvátországból érkezett menekülteket szállítottak volna tovább.

  • Eric Cantona egy francia rádióműsorban jelentette be, hogy befogad egy menekült családot. Azt mondta, hogy két évig biztosít majd otthont és élelmet egy családnak. „ Már egyeztettem is a marseille-i hatóságokkal. Ha befogadsz olyan embereket, akiknek nincs joga dolgozni, kötelességed enni is adni nekik. Azt hiszem, ez fontos és példaként szolgálhat a cselekedetem. Az én családom is bevándorló volt, ez inspirált a segítésre” – mondta. (Blikk)

  • Ha addig nem születik megállapodás Zágrábbal a határnyitásról, Belgrád válaszlépéseket tesz - jelentette be Aleksandar Vucic szerb kormányfő, aki folyamatosan tárgyal horvát kollégájával, Zoran Milanoviccsal. A szerb kormány felhatalmazta arra, hogy ha nem születik megállapodás, akkor három szintű - politikai, jogi és gazdasági - válaszlépéseket foganatosítson az ország érdekeinek megóvása érdekében. Horvátország kedd délután feloldotta a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a romlandó árut szállító kamionok előtt. A két ország közti még hét átkelőhelyen továbbra is életben van a határzár. (MTI)